Az eső a kisebbik gond, de nagy bora volt a napokban, ami bennünket már nem érintett annyira (szárazföldtől távolodva csökken az erőssége).
Gondolom egyrészt ez lehet az oka, hogy valahol ennyire felkavarodott a tenger. A kövi napokra jobb időket jósolnak, valamennyire mindenképpen rendeződni fognak a hőmérsékletek. A Krk szigeti 21 fokból talán lesz a hétvégére 23. Az szerintem nem olyan rossz :-)
(Illetve ott sem mérik az összes öböl hőmérsékletét, egy zártabb öbölben lehet most is kellemesebb a tengervíz). ;-)
Lehet, hogy ezek az értékek valóban ennyire eltérőek? Tegnap mondjuk láttam, hogy KRK-ön valami 33mm eső volt, ami elég soknak számít abban a régióban, de hogy a tenger is ennyire eltérő képet mutat...Valószínűleg azzal függ össze, hogy mennyire mélyülő a partszakasz az adott mérési pontnál.
Te, mint rezidens, mennyire tartod valószínűnek, hogy a héten, ha egy kicsit jobb idő jön, akkor magához tér még a víz hőmérséklet a hét végére?
Egyébként nem feltétlenül fürödni mennénk, de egy megmártózás jól esne :-)
Szerintem nagyon helyszín- és öböl függő, még Kvarneren belül is. Felénk (Losinj) nem volt olyan rossz az idő, mint amiket jósoltak, kisebb záport leszámítva eső sem nagyon volt.
Mára a borát váltotta a jugo, Cikat és a Suncana ma szelesek voltak... de így is ~25 fokos a tenger. Én elindulnék a helyedben..
Mennyire viselte meg a tengervíz hőmérsékletét ez a mostani borongósabb időjárás az északi régióban? Hiányosak az adatok, van ahol 21C-t, van ahol 23C-t írnak.
Azt tervezem, hogy jövő hétvégén kirándulnánk egy rövidet még, de nem tudom, mennyire vállalható. Jobb lenne, ha lehetne fürödni még :-) Viszont, ha már most sem lehet, akkor...
Szóval kisebb felmelegedést látok a jóslatokban, adjatok tanácsot pls...
Szept. 2-án hétfőn mentünk, 6-án pénteken jöttünk Vrsar (Isztria) Petalon apartmanból.
Megfogadtam az innen kapott tanácsot, szlovén pályán mentünk hétfőn kb. 7 óra alatt Budapestről, a Koper melletti határ átkelés 3 perc volt a várakozással együtt. Sehol semmi dugó.
Pénteken viszont nagy szívás történt. Az isztriai horvát pálya végétől a határállomásig kb. 3 óra alatt értünk (kb. 10 km). A határ átkelés azonnali, 0 perc. Utána a tökölés folytatódott, főleg Ljubljana mellett, esett szépen az eső, 13 fok, csak Maribortól erre tudtunk rendesen jönni. 12 óra volt az egész.
elő és utószezonban nincs nagy forgalom, én azt javaslom, hogy Rijeka előtt ne menjetek az Ucka alagútnak, hanem a 66-oson végig, tehát Opatija-> Moscenicka Draga-> Zagore -> Plomin.
Sok helyütt meg lehet állni a kilátás miatt, de itt mindenképpen érdemes:
Inkább én arra gondoltam, hogy hátha van valakinek valamelyik úttal rossz, vagy jó tapasztalata, és azt megosztaná velem. Szép taj, látnivaló, kerülendő szakasz, stb. Egyébként nem szeretem a tötymörgős utakat, de ha szépet láthatok, akkor bármit bevállalok.
Nekem az a legszimpatikusabb, amit alapból ajánl, egyenesen délre, majd Labin felé. Akkor lehet hogy lemennék a tengerpartig, majd azon végig Labin felé. De vajon mennyire lassú a tengerparti út?
Ősszel indulunk az Isztriára. Posztojnát is még szeretnénk nézni. Szerintetek melyik út lenne a legjobb választás Posztojna és Labin között? A Google Maps 3 utat dob ki, nem tudok választani...
Köszönöm mindenkinek a választ! Klek-en nyaraltunk idén és átautóztunk Ston-ba és Prapratno strandra. Nagyon tetszett! Ezért szeretnénk jövőre Peljesac félszigeten nyaralni :)
Zuljana: Egy studenac, és még egy kisbolt és zöldséges is van. A kp-i strand bal oldala szupi homokos, közepe és jobb oldala apró kavicsos. Balra a falutól egy kisebb és egy nagyobb (vucine) vadregényes apró kavicsos öböl.
Leghangulatosabb nyaralásunk helyszíne volt tavaly.
Elérhető közelségben orebic, korcula, divna, prapratno, (dubrovnik --> szeptemberben az igazi).
Ez így van! Sokat változtattak a partszakaszon a strandokon.
1986-ban voltam először, akkor még a Jugoszláv tengerparton és meglepődve láttam, tapasztaltam, főleg az elmúlt 10-15 évben a tömegturizmus fellendülésével, hogy sok strandot átalakítottak, oda vitt aprókavicsokkal, sőt homokkal tették a tömeg számára elfogadottá, kedveltté egyes partszakaszokat. Nem egy esetben egyfajta horvát "copacobanát" építettek ki napernyőkkel. Kis eldugott falvak is kiépítették, sóderrel feltöltötték a strandjaikat, ahol korábban csak a helybeliek és a madár járt csak arrafelé.
Érthető ez, de azért egy kissé szomorú is vagyok, mert egyre kevesebb az igazán eldugott (akár naturista) kis strand.
Szerintem Horvátországban ahol nem kavics van, az mind mesterségesen, gépekkel rombolt, helyenként robbantott part. Mészkő zúzalék nem terem a tengerben. Ahol kisebb a hullámzás és nem kell évente pótolni a zúzalékot, amit elvisz a víz, ott talán 2-3 nemzedék múlva kavicsosnak fog tűnni a part.
A rosszabb partnál azt értem, hogy szúrós, inkább sóder jellegű kavics, viszonylag keskeny (kb 8-9 m) partszakasz, inkább közeli (öböl túloldali) partszakaszokra néz. Ettől függetlenül gyerekeknek strand cipőben teljesen megfelelő, nekünk, Adria imádóknak nagyon kevés.
A másik rész már inkább tengerpart, a tengertől 1-2 m-re itt is ugyanaz a kavics, befelé süppedős és finomszemű. Érzetre talán még melegebb is, szigetek felé néz.
Sajnos egyik sem az a sznorkelezős part, nem az a kristálytiszta és élettel teli víz (néhány hal, beljebb sünök és uborkák...).
Az egész komplexum kialakításából látszik, hogy a tenger itt van, ennyi...mindegy, hogy milyen. Azt nem tudom, hogy jövőre merre megyünk, mert ez a gyerekeknek nagyon jó (nekem kevésbé 😕 ), de lehet, hogy megint ide. (Azért már meg kellene nézni Sibenik-et 😁 ).
Bocs a képek miatt, nagyon kevés készült idén, mert inkább megéltem a pillanatokat a gyerekekkel, mint dokumentáltam, plusz nem akartam olyan képet feltenni, ahol bármelyikünk is szerepelne.
Egy kis összefoglaló. Pénteken indultunk. Gondoltam jó lesz 9 körül indulni, hogy a horvátok tömege előtt (péntek lévén) elhagyjuk Lucko-t. Aztán persze nem sikerült..10-kor és 11-kor sem. Végül fél kettő lett belőle...Ehhez képest Lucko előtt az A1-re lekanyarodó ív közepétől volt csak sor, ami viszonylag gyorsan haladt. Szemben viszont elég nagy sor volt (lefelé csak 3 kapu volt megnyitva, az összes többi a visszafelé jövőknek), ami meglepő volt még, hogy az ENC-s sor (ami ugye már korábban elágazik a visszafelé jövő oldalon) is nagyon nagy volt. Hazafelé rá is jöttem. Csak ott lehetett kártyával fizetni, így lassabban ment, mint a kp-s (volt 1-2 autó, akikkel nagyjából együtt jöttünk, mivel Karlovac után szinte mindenki stabil 100 körül tudott már csak menni, de ők letértek az ENC-s sávba, mi meg a jobb széle felé haladtunk (így érdemes sorolgatni, mert a leggyorsabb a folyamatosan osztodó sávok miatt) és folyamatosan figyeltem, hogy elmennek, vagy sem, de ameddig nem értünk be a kapu előtti beton elemek közé, addig nem mentek). Végül kettőszőr álltunk meg lefelé a gyerekek miatt, és 9 után pár percel értünk a hotelhez. A szolgáltatásokhoz és a minőséghez képest így utólag azt gondolom, abszolút nem volt drága. Amit nagyon jól csinálnak, hogy egyszerűen nem érzed az igényt arra, hogy elmenj az Amadria Park-ból. Az egész már a foglalásnál kezdődik. Üzleti jellegű hotelt szeretnél, ott az Ivan. Lifestyle hotelt szeretnél, ott a Jure. Családi hotelt szeretnél, ott a Jakov. Gyerek hotelt szeretnél, ott az Andrija (mi ide mentünk). Ha meg egyszerű alap hotelbe (a többivel ellentétben ez "csak" 3 csillagos), akkor ott a Niko. Mindegyik hotelnek saját medencéi vannak (ami azt gondolom a gyerekesnél még létjogosúltsággal is rendelkezhet), de az egész komplexum végig a parton van, így mindegyikből néhány lépés után a tengerben van az ember. Ez az egy nem tetszett, hogy a gyerek hotel előtt a part max átlagos volt, de inkább rosszabb. Távolabb már nagyon jó szakaszok voltak. Szóval visszatérve (tisztára, mintha reklámoznék, de annyira ledöbbentett az egész üzleti oldala, hogy muszáj leírnom) a szolgáltatásokra. Az egész területen van több kisebb/nagyobb bolt. Vannak snack bar-ok, gyorsétterem, különböző szolgáltatású éttermek (a sima "egyszerű" hagyományos horváttól a fine dining-ig), vannak bárok, spa és wellness részleg, sportpályák, aquapark, stb. Saját szervezett hajó utakat is csinálnak. Az árak egyik esetben sem nagyobbak, mint egy átlagos városi étteremnél, a boltok meg ugyanolyan árakkal dolgoznak. 1-2 alkalommal a szálloda saját éttermében vacsoráztunk, de ott sem lehetett egy szavunk a minőséggel, vagy akár az árral kapcsolatban. Egész egyszerűen annyira mindent az ember alá tesznek, hogy ott költs el mindent, amit a nyarlás alatt költenél, ne máshol. Mindez annyira jól sikerült nekik, hogy ugyan csütörtökön eljutottunk oda, hogy bemenjünk a városba, de ott meg valamilyen nagy rendezvény volt, semmilyen parkolóhelyet nem lehetett találni a közelben (még a komp kikötőben sem), így fogtuk magunkat és vissza mentünk. Azaz végül Sibenik-et nem is láttuk. Azt gondolom ez a gyerekeket egyáltalán nem zavarta, mert a hotelben minden nap, reggeltől estig folyamatosan gyerek programok voltak, mellette játszóterek, fagyizók és az aquapark. Mi meg? Hát a szülők meg így járnak :D
Mi is hasonlóan szoktunk hazaindulni. Primosten és Grebastica közötti részen szoktunk leparkolni egy utolsó csobbanásra. De ez nektek nem jó, lejjebb van.:-(
Na a hely már túl nyugis, hiába van 3-4 étterem, legalább hangosabban nyomatnák a zenét, hogy legyen valamiféle hangulat, mert így hiába kurv@ szép tényleg a hely, dehogymég kabócák sincsenek...
Oprna Beach fölösen felkapott, sokkal szebb pl. a Zala Beach.
Egyébként hasonlít Stara Baska -> Metajnára (Pag sziget), na az jobban bejött és hál isten jóval kevesebben vannak ott.
Amúgy Krk-ön csak Stara Baska nyugis, az egész sziget tele van. A rengeteg autó egymást éri.
Sajnos ez is hozzátartozik az Adriához manapság. Ha nem oldódik a vízben a műanyag, nem befolyásolja a vízminőséget. Azzal kapcsolatban már vannak aggályaim, hogy legtöbbször a tavaszi nagytakarítás után nem szállítják el a szemetet (hiszen sok helyen nem is lehet lemenni a partra autóval sem, pláne nem teherautóval), hanem a parton helyben elégetik. Ez bizony komoly baj.
Mondd, a víz minősége nem függ pl. az úszkáló szeméttől? Vmit félreértesz, kedves Adria rajongó, csodálom amit mondasz,mert igazi ősrégi cirkáló vagy itt. :-)
A tavaszt nem tudom, de idényben azért sok csudás kékzászlós partszakasz van. A városi és lakott területi szemétről többet láttam, de nagyon beindultak, hogy rendezzék és haladnak vele.
A tenger által odavitt és összegyűlt szeméttel van gond mindenütt. Ha az Adrián találsz egy nem szemetes öblöt az csak azért lehet: mert éppen elvitte a tengeráramlat onnan a szemetet, vagy a helyiek kitakarították vagy olyan zárt helyen van, hogy a szél nem tudja bevinni oda a szemetet (pl. közel vannak szigetek a parthoz, amiken fennakad a szemétáradat és nem éri el a mögötte levő öblöket)
Ebből az is következik, hogy a nyílt tengerre néző öblök mindegyike szemetes. Takarítás nélkül kb. térdig ér a szemét minden tavasszal. PVC palackok, poliuretán és polisztirol hab szigetelő anyagok hegyekben lepik el a partot.
Cres szigetet ajánlom, ez a legnagyobb és egyben legnyugisabb horvát sziget (3000 lakossal).
Cres városban keressetek szállást, kikötő mentén sok étterem, kávézó.. a városka szélén egy nagy, mindennel felszerelt szupermarket (Plodine).
Ha nagyobb nyüzsgést szeretnétek akkor érdemes Mali Losinjba átmenni, ez már Losinj sziget (lényegében ugyanaz a sziget, csak a rómaik Osornál átvágták).
Holnap reggel 9 után el kell hagynunk a szállásunkat Vodice-n.
Viszont mi nem szeretnénk akkor rögtön hazaindulni, hanem még egész nap fürödnénk valamerre.
Tudtok ajánlani egy tiszta, normális út széli strandot, esetleg még kajáldák is lennének, ahol egész nap tudnánk fürödni, a kocsi se lenne túl messze tőlünk.
"Nem felkapottabb a Brac, Hvar? Mljetröl írtátok v a korculárol h van szemetes része. Igaz a pagnak is."
Azért valamely hely nem véletlenül NÉPSZERŰBB mint egy másik, hanem azért, mert különösen szép vagy van ott valami, amitől lehet imádni. Brac, Hvar, Mjet és Korcula is pazar. Ha meglátogatod bármelyiket, megérthető:-) Pag mondjuk úgy, egyszerűbb ezekhez képest, a felsoroltak pedig kivételesen csodásak. :-)
Szemét: rettenet gond volt évtizedek óta a szemétszállítás, és ma is az, sokfelé, időnként, de hatalmas így is a javulás! A rettenet a Kastella Stari környékén volt, ahol a vágóhidak a tengerbe voltak bekötve, szűretlenül -na ez a 70- és 80-as évek eleje. De Mjet pl. már akkor híres volt a természetvédelem okán, 200 km körzetben nem volt szennyező üzem és nagyon vigyáztak rá. Persze egy teli szemetes bárhol összejön, ott is láttam.
Azért nem kell rettegni, minden nagy célpontnál bárhol a világon, és itthon is előfordul.
Murter sziget.
Ingyenes híd, 6 óra Budapesttől, nincs szerpentin.
4 település van a szigeten, Tisnó nyugis, 6 strandja van, Jezera álmos kisváros, Tisnóval tengerparti sétánnyal összekötve. Betina szép, de nekem a strandja nem jön be, Murter pörgős.
És a sziget teljes nyugati oldala teli van öblökkel, van homokos strand, kavicsos, sziklás.
5 km Tribunk, 15 Vodice, 25 km Sibenik, 8 km Pirovac és 15-20 km Skradin a KRKA Nemzeti park bejárata. 😀
A pag sztem hótt" nyugis. Relativ kevés embertömeggel (hosszú sziget, koncentráltan zrce, pag város, novalja van létszám nyilván, de a többi részén nem)
Nem felkapottabb a Brac, Hvar? Mljetröl írtátok v a korculárol h van szemetes része. Igaz a pagnak is.
Ha ezt komolyan gondolod, menj el (Hvar, Korcula, Brac, Mljet +Peljesac fsziget) és legyél szubjektív, egyik jobb mint a másik :-) Mindig mondom: jól kell magát érezni akarni az embernek, mert a helyek isteniek, csak nem kell keresni a bajokat meg látni kell mit, hol hogyan csinálj.
Másutt sincs másképp, a világ legjobb helyein is lehet kákán csomót keresni pl. nekem Capri a csúcs, ha kibírod a meleget, a tömeget, tényleg tudsz sok mindent látni, ha imádsz sétálni és nincs tériszonyod, meg egy motorcsónakon sincs tengeribetegséged!
Horváto. tekintetében kimaradt Murter... és ez a Vir hát nem épp az Adria gyöngyszeme és képalkotó példája.
Pont Vir? Ott írja, hogy nem bírja a szemetet! Vir-en voltam pár éve, az eddigi legkoszosabb hely ahol megfordultam. Akkor még a szennyvíz is a tengerbe ment, fúrt kutakból jött a csapvíz, vezetékes hiányában. Bár állítólag már néhol van vezetékes víz, de oda soha többet!
1./ Bármelyik szigetet választod nyugodt hely, ha csak nem külön keresel zsibit.
2./ Mindegyik lakott szigeten élnek emberek és így van bolt is... mindegyiken...
3./ Elérhető távolságban általában kis városok vannak a szigeteken amelyeket méretük ellenére sok túrista látogat, mondjuk ez üti az első pontot
Vir szerintem egyáltalán nem nyugodt hely, és tele van honfitársainkkal. Javasolnám helyette inkább az alábbi szigeteken a felsorolt városok fényképeit nézegesd meg, mi az ami tetszik neked:
- Rab: Rab
- Losinj: Mali és Veli Losinj,
- Hvar: Hvar, Jelsa,
- Korcula: Korcula, Vela Luka
- Dugi otok: Sali (Esetleg komppal Zadar??)
ezen városkák "közelében" keress nyugodt helyen szállást, bár ez a tág fogalom, mert semelyik sziget nem "nagy".
Sziasztok a jövőévi nyaralást szüleimmel tervezzük. Viszont a szülők részéről több igény is felmerült ami részünkről nem szempont. Konkrétan egy ilyen helyet keresnénk:
- sziget (nyugodt hely legyen) - a közelben legyen bolt - elérhető távolságban legyen "nyüzsgés", város stb.
A kérdés inkább arra irányulna hogy, melyik szigetre menjünk. Az előző években a Dalmácián voltunk és azt vettük észre hogy nagyon szemetes mindenhol míg az Isztria az idei évben gyönyörű volt.Szigeten viszont még nem voltunk. Fontos szempont lenne hogy, ne legyen szemetes a környék, szelektív hulladékgyűjtésre legyen lehetőség.
Ha valakinek van valami jó tippje azt megköszönném.
Csatlakozom az előttem szólóhoz. / lakókocsival :-) /
Mi az autópálya magasabb sebességét se tudjuk kihasználni, ha rám esteledik Boszniában, megállok valahol egy benzinkút parkolójában, hátramegyek a saját ágyamba, és másnap korán reggel frissen kialudva indulok tovább, és érkezek az uticélhoz.
Azért kíváncsi lennék, hogy az adott illető(k) milyen kéréseket tesz(nek) fel. Az ilyen arctalan, be nem vállalós emberkék pont olyanok, mint a mások háta mögött szövegelőké, akikre azt szoktam mondani, hogy mindegy mit mondanak, mert mögöttem vannak. :)
Sőt, ha hozzáveszem, hogy mondjuk két hét múlva ugyanoda ér vissza (haza), ahonnan elindult, akkor meg minek ment el egyáltalán? Semmi értelme az egésznek :)))))
Van jó pár sport is, aminek semmi értelme: pl. a kajak a leglassabb módja annak, hogy odaérjünk, ahol nincs is semmi dolgunk.
Biciklizni is minek, amikor autóval gyorsabb (persze nem dugóban), és még sorolhatnám.
Van aki mondjuk a 6 órás út helyett akár 10-12-óra alatt ér ugyanoda.....ha ez vkit boldogít hát egészségére.:)
Mivel a nyaralás akkor kezdődik, amikor otthon bezárjuk magunk mögött az ajtót, ezért nem sietünk sehova. Én nagyon sajnálnám, ha az a rengeteg látnivaló, élmény kimaradt volna az életemből, amit az autópályán való rohanás helyett éltünk meg. Sőt, sokszor tervezünk oda és visszafelé is megnézni valamit, bármerre utazunk.
Ez persze nem jelenti azt, hogy soha nem használunk autópályát, de pl. Dalmáciába leginkább nem az anyagi vonzata miatt megyünk Bosznián keresztül.
Most néztem, hogy az 145553 hsz-nél M1000 mi az istennek kapott minuszokat? Basszus, kérdezett...és még csak nem is hülyeséget. Tényleg nagyon találó a Quimby szöveg nekik, amit már korábban idéztem :D
Valamikor majd lehet írok egy hosszabb szösszenetet az idei nyaralásról. Nagyon tanulságos. Most még itt vagyunk, majd otthon gépen, kicsit jobban megemésztve a dolgokat. Abszolút nem negatív, sőt...
Én is mindig ezt mondtam, hogy mindenki el tudja dönteni. Nekem alapvetően Bosznia a választás, de idén nem volt más választásom. Igaz az idei nyaraláson nem osztott, vagy szorzott az utazási költség különbözet.
Persze a matek nem hagy nyugodni ;-)
Számoljunk 6 literrel. :D
akkor is van durván 40e különbség.
Egyébként teljesen igaz, hogy induláskor szokott jönni, hogy melyik kezembe harapjak. Menjek Beremenden át pályán még Bosznia esetén is Okucani-ig, vagy Drávaszabolcs és Nasice-Pozega-Gradiska útvonalon pálya, vagy Bosznia. Nem egyértelmű, hogy időben melyik rövidebb. Km-ben egyértelmű...közel 70 km-rel hosszabb a pálya.
Látom kisebb vihar kerekedett az autópála vs. Bosznia útvonalak miatt. De ez megint csak a kinek a pap, kinek a papné kategória. Régebben jártunk úgy is nyaralni, hogy kisebb kelet európai (balkáni) turné kerekedett a nyaralásból, aminek végcélja valamelyik tengerpart volt. Az út alatt felfedezve újabb és újabb tájakat, csodákat és mindig más városban hajtottuk álomra a fejünket. De ez bele volt kalkulálva a nyaralásba. 14-15 napba belefért pár nap nézelődős autókázás. Igaz akkoriban még nem sok autópálya volt a kelet európai régióban. Például családdal suhancként jártam a kotori öbölben a hetvenes évek végén Trabanttal. Noh az egy túra volt a rózsaszín-kék jelzésen. :) Szétültük a seggünket, de a látvány mindenért kárpótolt. Most pedig Bosznián átautókázva (egyébként szerintem így is legalább a fél távot autópályán tesszük meg) és Jajcéban 1 napot elszöszmötölve még mindig marad 14 napunk a tengerparton, miközben csodás tájakon haladunk át. És mellesleg nem keveset nosztalgiázok. :)
" Emiatt én, ha tehetem inkább a kevésbé rizikós autópályát választom, még ha többe is kerül, és nem látom a tájat. "
E témában hasonló az én véleményem is, a lehető leghamarabb odaérni az üdülőhelyre, szállásra, ez pedig értelemszerűen autópályán lehetséges, ráadásul nagyon korai indulással.
Ez nem jelent okvetlenül eszeveszett száguldást csak normál pályás tempos haladást.
Nekem jobban esik inkább a parton, vendéglőben "unatkozni" már reggel 8-kor attól függetlenül, hogy a zimmer feri ill. az apartmann elvileg "csak" 14-órától áll a rendelkezésünkre.
Van aki mondjuk a 6 órás út helyett akár 10-12-óra alatt ér ugyanoda.....ha ez vkit boldogít hát egészségére.:)
Szomszédék is szeretnek útközben nézelődni ezért nem a horvát pályán mennek hanem főúton.....este 22-23-óra körül szoktak indulni......szép lehet a táj sötétben.......:-)
Számomra nagyon furcsa, hogy nagyon sokan az út kiválasztásánál első sorban a költségeket veszik figyelembe, utána esetleg a látnivalókat és a kényelmet, de a biztonságról szó sem esik. (igaz én első sorban a minimum 10 órás vezetést igénylő uticélokra gondolok, egy sofőr esetén)
Talán nem véletlen, hogy a tachográffal ellátott járművek gyakorlott, hivatásos sofőrei maximum 9-10 órát vezethetnek naponta. Ezt én nagyon megfontolásra ajánlanám a minden utazónak.
Én korábban - nem hivatásosként - évente vezettem két napon át napi 800-1100 km-eket eléggé rossz minőségű, közönséges úton. (autópálya semmi, de helyette voltak lakott települések) Ezek 12-13 óra tiszta vezetési időt igényeltek, de valahogy túléltem. De sajnos volt egy-két balesetet szenvedett, sőt elhunyt kollégám is.
Emiatt én, ha tehetem inkább a kevésbé rizikós autópályát választom, még ha többe is kerül, és nem látom a tájat.
Az én járműveim adottságaival nincs ilyen különbség. Gyakorlatilag azonos fogyasztást produkálok közúton és autópályán is. Előzőn a dinamikusabb vezetésem miatt egyforma, az utóbbin nagyobb sebességű haladás 6-7 l/100km fogyasztásával.
Azt sem felejtsük el, hogy Te a horvátországi nyaralásra szerencsésen, gyakorlatilag a határátkelőről indulsz. A legtöbbünknek bármelyik Horvát határátkelő további 100 km-ek és órák, és az autópálya sem feltétlen nagy kerülő már... Így a lentebb általam vázolt időkkel célszerű, vagy szükségszerű beiktatni egy szállást, ami tovább árnyalja a különbséget. Almát az almával...
Tehát bárhogyan is ragozzuk, ezt mindenkinek magának kell kimatekoznia, nagyon fontos, hogy honnan indul és mikor, melyik ujját harapja, az idő szorít jobban, vagy a pénztárca a szűk keresztmetszet.
Nincs itt valami huncutság? Szerintem a Te átlag autód az nem a mi átlag autónk. Valami traktor, vagy Hammer lehet :O)))))
A kalkulációd alapján ~600 km-re 50 EFt üzemanyag költség az azt jelenti durván, hogy 125 l (~400Ft/l) üzemanyagot fogyaszt a gép, azaz 20 l/km a fogyasztása...
Az én kocsim üzemanyag felhasználása 15 EFt-nál többe nem kerül 600 km-en! Másképpen 50 EFt-ból legalább 2000 km-t tudok autózni, azaz a teljes nyaralás alatt égetek el ennyi diesel olajat.
Teljesen vállalható a Bosznián való átkelés. Ha az autópályán nem kap az ember dugót, akkor gyorsabb, de a boszniai irány meg eléggé fix idő. Nekem körbe pályán Beremend-Makarska 6 és fél - 7 óra. Bosznián keresztűl 7 és fél - nyolc. Pálya 770 km, Bosznia 450 körül. Könnyen számolható, hogy oda-vissza egy átlagos fogyasztású autóval számolva közel 50e HUF a különbség.
Bár szeretek vezetni, de igyekszem minél kevesebbet kocsiban tölteni a nyaralásom alatt.
Az autópályán gyakorlatilag nincs +100 km különbség Bosznián keresztülhöz képest (Budapest határa Makarskáról). Minap ezt a szakaszt kicsivel több, mint 7 óra alatt tudtam le, nincs az a pénz, látvány (na jó, mondjuk a Grand Canyon) amiért +6 órát, majd dupláját vezettem volna nézelődés ide, nézelődés oda.
Nyilván elkerülte a figyelmed "jól megválasztott napon" mondat kezdésem. A péntek kora délutántól, szombat estig a tengerpart felé, szombat reggeltől, vasárnap estig pedig visszafelé, bizony számítani kell a dugókra nem csak a horvát autópályán, hanem a boszniai úton átlépendő számos határátkelőn is. Utóbbiak tapasztalatom alapján szörnyűbbek, mint a Zárgráb előtt elkerülhető fizetőkapu, vagy akár a Károlyvárostól Zágrábig tartó ~50 km-es útszakasz . A 16 órás menetidőt mindkétszer ezekben az ominózus időszakokban szedtem össze ~600 km-en nem Pestig, csak Szegedig... Almát az almával, körtét a körtével kell összehasonlítani, azért figyelmre méltó, hogy az útvonal tervezők is 9-10 órát mondanak erre a szakaszra, ami nyilván nem az urban legend kategória, hogy egyszer én...
Egyebekben pedig nem mindenki tudja megválasztani az utázása napját tetszőlegesen.
Makarskáig lejutni a horvát autopályán ~10 EFt. Számomra elfogadható -3 főre és nem luxus, de nem is juh akol- szállásokat is ilyen áron találtam. Tehát továbbra is tartom a pénzügyi összehasonlítás helyességét, de ha már ennyire alaposak akarunk lenni, a 350 km plusz autópályán az üzemanyag költsége ~7 EFt jelentősebb. Megint azt kell kitalálni, hogy a rendelkezésre álló szabadságból a minimum 2 utazási nap helyett 4 napot (törődve, nézelődve) beáldozunk-e a tengerparti tartozkodás ellenében a nyári rekkenőben. Szerintem a jellemző 9 nap (2 hétvége+5 munkanap) szabiból majd a felét utazásra -még ha nézelődéve is- szánni átlag ember nem fogja. Ha hétközben tudsz indulni, soha nem voltál még arra és legalább 2 heted van... Persze a lenne, meg a volna, rosszabb mint a nincs -ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, bár alapvetően nem erre irányult az eredeti kérdés.
Évi 40 Ekm körül vezetek, nem csak autópályán -tehát a "Matyikkal" nem venném magam egy kalap alá. Ilyen vezetési gyakorlattal sem mindegy, hogy 10 órát autópályán kell végig döngetni, vagy közúton. Szerintem nagyságrendileg fárasztóbb az utóbbi. Jómagam 2x is besz...tam 16 órával, amitől már én is padlót fogtam. Megjegyezném, hogy szerintem az átlag utazó "Matyiknak", ennél jóval kisebb vezetési gyakorlatával, pláne az autópályát javasolnám, azért azt mégiscsak kitalálták, miért biztonságosabb, mint a normál közút. A közlekedésbiztonsági összehasonlítással itt most nem fárasztanám a közérdeműt.
Az utolsó mondatoddal egyetértek. Sok eve splitbe mentem vonattal. Ejfelkor felkeltettek minket ogulinban hogy innen busszal megyunk. 10buszra felpreselodott a vonat és majdnem minden faluban megálltunk. Semmit nem aludtunk a mögöttünk bulizók meg stb miatt. Hrbe soha tobbet vonattal.
Ha valaki Horvátországba utazna vonattal, akkor az a legjobb tanács, hogy ne tegye.
Ma jöttünk vissza Pulából, két felnőtt, két gyerek, vonattal.
Már a jegyvásárlás sem ment zökkenőmentesen, megpróbáltam online elintézni, de már ott elakadt a folyamat, hogy a máv oldala automatikusan átirányít az elvirára, ahol a célállomások között nem szerepel Pula. Gondoltam biztosan én vagyon a noob, vagy a horvátországi vonatokat máshogy kell foglalni, mindegy, irány a nemzetközi pénztár. Itt a jegyárusító hölgy ugyanúgy az elvirával szenvedett és ő sem találta a célállomást, jobra-balra telefonált, hogy mi a vonatszám. Nagynehezen kiderítette (az volt a baj, hogy Divaca-ban át kell szállni), majd jött a helyjegy foglalás tortúra.
Az volt a kikötésünk, hogy mivel négyen vagyunk, négy fekvőhelyes fülkében akarunk utazni. Felajánlotta, hogy van 3 hely egy 4-es fülkében. Mondom neki, hogy akkor itt és most tisztázzuk még egyszer, hogy két felnőtt, két gyerek, tehát 3 hely nem jó, mert négyen vagyunk. Akkor van 6-osban. Az sem jó, mert - mint mondtam - nem akarunk másokkal együtt aludni.
Nézi másnapra, akkor sincs, előtte, akkor se, végül két nappal eltolva az eredetileg tervezett utazást talált 4-es fülkébe 4 üres helyet mindkét irányba. Valamivel kevesebb volt a jegy ára, mint amit én számoltam, rá is kérdeztem, azt mondja 30% családi kedvezmény van rá. Hurrá.
Eljött az utazás napja, felszállunk a fülkénkbe, első meglepetés: az egész vagon egy lepratelep. Mindenről lóg a mocsok, bármihez nyúlsz ragad, a lepedőkön, takarókon cigi ütötte égés nyomok. A vagon áramellátása nem működött, csak a vészfények világítottak egész út alatt. Wifit légkondit felejtsd el, miközben a Divaca-ról Pulába tartó személyvonaton mindkettő volt.
A felső ágyakhoz vezető létra ha túl meredekre raktuk nem akadt be a kampókba és eldőlt, ha laposabb szögbe állítottuk szétesett, végül leszereltük az egyik táska szíját és kikötöztük vele.
Mikor már nagyjából elrendeztük magunkat jött a második meglepi: kopogtat két szlovén gyerek az ajtónkon, hogy ide szól a jegyük. Mondom ide biztosan nem mert azért toltuk az utazást a mai napra, hogy 4-es fülkét kapjunk. Megyek a mávoshoz, hogy mi van, erre közli, hogy a jegyünk nem négyes, hanem 6-os kocsiba szól. (!) Mondom ezt honnan látja, amikor a jegyen a 6-os szám egyáltalán nem szerepel, ámde annál többet a 4-es és ugye azért utazunk ma, mert hogy csak erre a napra kaptunk 4-es fülkébe helyet. Aszongya onnan lehet tudni, hogy 6-os fülke, hogy a jegyre nincs rányomtatva, hogy "négyes foglalás". Amin nincs rajta, az automatikusan 6-os fülke. Na és nekem ezt honnan a rákból kellene tudnom, amikor a jegyárusító azzal adta át a jegyet, hogy az 100%-os biztonsággal 4-es fülkbe szól?
Hát az árából, mondja a mávos. Mondom neki ott van a jegyen, hogy 30%-os családi kedvezmény. Jah, de azt csak ráírják, mert nem családi kedvezmény az, csak a 4-eshez képest így jön ki a meghirdetett 9.7 eurós jegyár.
Na itt mentem át a hülyecsalád idegszörny apukájába és közöltem a mávossal, hogy most vagy elpaterolja ezt a két szerencsétlent egy másik fülkébe, vagy még Bp. belterületén meghúzom a vészféket, és taxival hazavitetem magam, a következő napot pedig a nemzetközi pénztár vegzálásával fogom tölteni.
Talált még két helyet máshol.
Másnap reggel rákérdeztem, hogy szakértői szemmel megvizsgálva a visszaútra szóló jegyünk is 6-os kocsiba szól-e.
Az is oda szólt.
Az ipse magánszorgalomból ellenőrizte, hogy jó-e a dátum. Szerencsére jó, azon a járaton nem én leszek - közölte és látszott rajta, hogy nagy kő esett le a szívéről.
Pulában az álomáson volt még egy elvetélt próbálkozásom, hátha találunk egy 4-es kocsiba 4 helyet visszafelé, de már ott elvérzett, hogy Pulába egyáltalán nem lehet Budapestre jegyet venni, helyjegyet meg pláne.
Hosszabb tanakodás után, különböző lehetőségeket mérlegelve (melyek között felmerült, hogy komppal áthajózunk Velencébe és onnan online foglalunk OEBB járatra Bécsbe) végül úgy döntöttünk, hogy rokonságot elzavarjuk a nemzetközi pénztárba és megpróbálunk még két jegyet foglalni a fülkénkbe, hátha még nem kelt el.
De elkelt.
Viszont sikerült a rokonoknak szerezni két helyjegyet egy 4-es fülkébe, így talán el tudjuk cserélni a szerencsétlenekkel, akiket hozzánk sodor a sors.
Visszafelé jövet rögtön nekiálltunk a mávosnak, aki tényleg nagyon segítőkész volt, hogy ez a helyzet, elk..rták a foglalásunkat, de vettünk két jegyet ide (mutatom a helyjegy fotóját a telefonomon, hogy nem kamuzok), nem rakná-e át azt a kettőt oda, ha majd jönnek. Mindezt némi borravalóval megtámogatva. Persze - mondja - megoldjuk, ő garantálja, hogy négyen utazhatunk. Nagy hálálkodás közepette berendezkedtünk, gyerekek az emeletes ágyakra, táska szíj már rutinosan a létrára, ahogy kell.
A vonat befutott Ljubljanába kb. éjfélre, hallom is, hogy kaparásznak az ajtónkon, jön a mávos és át is tereli szépen őket a négyes kabinba, minden oké.
Csak hogy itt még nincs vége a sztorinak.
Egy nagyobb társaság tolong a peronon tétován, hogy hova is kellene felszállniuk. A mávos elállja az útjukat, hogy ez a vagon fullon van, ide biztosan nem. De, de - mondja az egyik -, ők egy 27 fős csoport, akik már 4 hónapja lefoglalták a helyet, és nézze meg, ebbe a kocsiba szól.
Ide biztosan nem, mert neki leadják előre, hogy melyik fülkébe hányan és mikor érkeznek és ide már biztosan nem fér fel 27 ember. A Rijekából érkező vonaton is van fekvőhelyes kocsi, amit majd egy óra múlva kapcsolnak a szerelvényhez, biztosan arra szól a jegyük.
A társaság megnyugszik, el lődörögnek vagy egy órát, megjön Rijekából a vonat mennek is a fülkés kocsihoz.
Pár perc múlva jönnek vissza, hogy onnan is elhajtották őket, ráadásul a kocsiszám se stimmel, mégis csak ez az ő helyük.
Mondja a mávos, hogy értsék meg, hogy itt nincs több hely.
Na erre már ment az anyázás, hogy ezt így mégis hogy. A mávos végigtrappolt a kocsin, talált elszórva 9 helyet, a mienket ügyesen kihagyva, mi meg jól elhúztuk a függönyöket és lapítottunk, mint sz..r a fűben nehogy meglássák, hogy nincs lehajtva a két középső ágy.
Végül a vonaton szétszórva, négyes fülkék helyett sima ülőhelyeken, 6-os fülkékbe benyomorítva elpakolták valahogy a plusz 27 főt, akinek a létéről úgy látszik csak a máv nem tudott.
Úgyhogy röviden összefoglalva a tanultás: vonattal Horvátországba soha.
Izlések és pofonok különböznek. És ez így van jól. Ha elmegyek két hétre a tengerhez, akkor az az egy nap már nem oszt nem szoroz. És hidd el nem azért megyek Bosznián át, hogy spóroljak. Ha nem engedhetném meg magamnak a nyaralást, akkor nem mennék csak mondjuk két évente. De, hogy filléreskedjek némi autópályadíjon, az nem az és sítlusom. Ráadásul nekem az utazás a nyaralás része és imádok autózni. A 16 órát (csak Boszniára értve) kicsit túlzónak tartom, mert hazafelé Blace-ból indulva 13 óra alatt Lágymányoson voltam úgy, hogy az építés alatt lévő Vranduk alaguton is átaraszoltam. Egyébként csak lefelé szoktam megszállni egy csodás helyen Jajce mellett. (Plivsko Jezero) Én ezt nem úgy fogom fel, hogy elment (az autópálya díjon) megspórólt pénzem, hanem úgy, hogy életre szóló pazar élményt vásároltam. Ráadásul olcsóbban, mintha az unalmas horvát autópályára költöttem volna. De végül is egy a lényeg. Mindenki arra megy, amerre jobbnak és főleg biztonságosabbnak érzi. Hiszen a föld gömbölyű és bármerre indulok, előbb-utóbb célhoz érek. :D
Szerintem meg vastagon megéri Bosznian át menni. Amit a szállásrol irtal az nem igaz 1500-2000ftert van sok szállás. Szamold ki a Hr autopalyadijhoz kepest. Szerintem az csak olyan autopalyamatyiknak való akik nem mernek még dugóban se lemenni kis utakra és nem érdekli oket a taj útközben. Bosznia ebben verhetetlen. Az utak meg jóval jobbak mint Mo.on. Hrben nagyon sokszor van dugó az autópálya kapuknál is meg máshol is foleg egy nyári szombaton.
Augusztus 11-től kártyáztam több alkalommal 11 napon át ( Erste ), étterem, tankolás, vásárlás, pálya és 44.8-ra jött ki a HRK. Szerintem ez rendben van.
Amennyiben 1 napi szállást is hozzárakod a boszniai úthoz, amiért talán megfontolandó másoknak -mármint a költség csökkentés- már el is úszott a különbség az autópálya kerülőjével szemben.
Ha korlátlanul van szabadságod szép is ez így, leírva.
2x mentem 16 órát Bosznián keresztül, soha többet. Jól megválasztott napon, az autópályán 10 óra alatt volt mindig (több, mint 10x) a menetidőm Drvenikig/ből (Makarska), persze rendkívüli eset előfordulhat mindenhol, ilyen hosszú úton...
Én bizony simán bámulom a tájat. Pláne, ha egyedül vagyok az úton. Ha valami nagyon érdekeset látok, akkor egyszerűen félreállok és nézelődök. Ahogy írtam is: "mert jónéhány helyen megállnál bámészkodni". Nekem általában úgy jön ki, hogy az út fele autópálya (magyar M6, Horvát A5, A3 és némi bosnyák) a többi pont ahol a legszebb a táj sima országút. Nemhiába tart két napig a lefelé út. Jövőre is ugyanarra megyek. Belegondolok, hogy megálljak pisi szünetre a horvát A1-en egy zsúfolt parkolóban, vagy Jablanicában a Kovacevic étteremnél, ahol még a budiban is sülthús szag terjeng. Hááá...t..... :)
Ugyan a polémiát indító cikkhez semmi közöm, csak ide másoltam, Horvátországba OTP- s kártyát viszek, valamennyi kunát kint váltok OTP banka automatából.
Az utóbbi évek tapasztalatai már komolyan elgondolkodtattak, hogy én is keressek a pálya helyett más lehetőséget. Pedig eddig bevált, mert balatoni ember lévén gyakorlatilag akármilyen korán leérhetek Letenyére.
2017-ben pl Zadar alatt volt tűz a pálya mellett, lezárták. Letereltek 3 órás ácsorgás után a 8-asra, de annyi azért nem volt bennük, hogy eltekintsenek a pályadíjtól a lehajtónál. A sor hátulja már elég komolyan bepánikolt, mert közeledett a tűz. Végül kiverték a balhét az emberek, majdnem megverték a fülkést, na akkor kinyitották a sorompót. Split előtt lehetett volna visszamenni a pályára, de ott már relatív haladtunk, egész addig a 8-as is ácsorgás volt. A máskor 6-6,5 órás út 11 órásra sikeredett. Arról nem is beszélve, mit kap ilyen araszolásban a váltó/kupplung, meg a motor a forró aszfalton a 36 fokban. Visszafelé láttuk, hogy a pályákat elválasztó bozótos is leégett, tehát valós veszély volt.
Én továbbra is ahol lehet kártyával fizetek, mert OTP-s vagyok és mivel van Ho-ban OTP, jó árfolyamon számolják. Kényelmesebb is, hiszen nem tudni előre, mennyi Kunára lesz szükség. Több éves tapasztalat, hogy itthoni valutaváltónál több forinttal is többe kerülne a Kuna váltása. Ezért csak párszáz Kunát veszek itthon ami az első 1-2 nap kellhet. A kártyával nem fizethető dolgokra meg Ho-ban váltok Euroról Kunára. Eurót így is úgy is kell vinni, hiszen eddig mindenhol abban kellett fizetni az apartmanért. Az ottani valutaváltók (általában, eddig Omisban egy maszek váltó és a postai váltás jött be) is jobban váltanak, mint az itthoniak.
A gyakorlati részeket előttem leírták. (autópályadíj, menetidő, stb.) Én mégis rábeszélnélek a Bosznián át történő autókázásra. Konkrétan az autópálya unalmas egyhangúsága helyett a boszniai táj szépsége mindenért kárpótól. Még úgy is, hogy lehet azért lenne arra időigényesebb, mert jónéhány helyen megállnál bámészkodni. Ne vedd el magadtól ezt az élményt. Hisz, ahogy itt a fórumon a mondás járja: "Az utazás a nyaralás része." :)
300 000 ezer forint körüli összegről lett volna szó, de ettől függetlenül, amikor kiderül a jelentős különbség, a meghirdetett és a tényleges árfolyam között, én az egyedi árfolyam kérése helyett... már csak a zavarásért kérek elnézést.
Bocs egy kicsit értelmetlen lett: Ha a tervezhetőbb menetidő számít, akkor autópályán körbe. Boszniánál a határok lehetnek az előre nehezen kalkulálható plusz időveszteségek.
Nekem ugyanez a tapasztalatom, amit a legolcsóbbnak adott a kereső és a saját oldaluk, ott nem annyi volt az annyi. Még így is relatív olcsók ezek a pénzváltók, de többször is előfordult, hogy nem volt kuna vagy más ami épp kellett volna, így kerestem egy drágább pénzváltót, ahol meg volt. Egyébként kp-t nem szoktam felvenni külföldön, ahol lehet kártyával fizetek, de valamennyi készpénz is kell, ha valahol nem lehet.
Két évvel ezelőtt vettem a fáradságot, és egy viszonylag nagyobb összegű kuna vásárlás ürügyén felkerestem, a
említett weboldal által legolcsóbbnak ajánlott pénzváltót, ezek általában Bp belvárosi fiókok.
A helyszínen kiderült ,hogy bizony magasabb a tényleges ár, mint a weboldalon meghirdetett, de a kis hölgy unott arccal csak annyit közölt, hogy ez ennyi.. - ki van írva.
Ezzel részemről be is fejeztem a kuna váltogatást.
Annyit sikeült kideritenünk, hogy Fazana-ból megy át hajó, meg hogy horror áron lehet idegen nyelvű túrákra befizetni.
Ami érdekelne, azok a dino lábnyomok és valami gyerekbarát tengerpart, de egyszerűen semmi info nincs arról, hogy a szigeten belül van-e bármilyen közlekedési eszköz az idegenvezetős, turista terelgetős megoldásokon kívül.
ez egy rendkívül amatőr cikk egy gazdasági újságírótól sajnos. és meg is érdemli ;-)
(bank, kártyatípus és a kártya-számla alapján elég sok mindentől függ, milyen költségei vannak a külföldi kártyahasználatnak. ráadásul erről már annyi gazdasági és utazási cikk szólt konkrét számítási példákkal. Jó lett volna, ha legalább leírja, hogy visa kártyával történt ez, az mc meg ugye eur/kn váltáson megy át.)
Még jó, hogy pénzt nem vett fel, mert akkor még több hülyeséget írhatott volna le anélkül, hogy legalább leírja az okokat, ami elvárható lenne tőle.
A kártyakibocsájtó társaságok bozonyos tranzakció típusoknál mentesítik az elfogadóhelyeket a PIN kód kérésétől, például azért, mert a folyamatos kártyahasználat mellett a kód beütögetés jelentősen korlátozná a kapacitást. Ekletáns példa erre az autópálya. Ilyenkor olyan egyedi PIN nélküli limitet adnak, hogy pld. az autópálya teljes hosszának fizetése személyautóval. kamionnál már valószínűleg kérne PIN-t. /Egykor dolgoztam bankban és a kártyabiztonságis kolléga is beosztottam volt./
Sziasztok ! Arra keresem a választ , hogy hazafelé Lucko-nál , hogy tudta jóváhagyó kód nélkül lehúzni a pénzt a kártyáról, a fizetőkapu automata, az összeg 257 Kuna volt. ( Ploce - Lucko )
Az automatán nem is láttam kód beütési lehetőséget, de mondjuk sok időm nem is volt a keresgetésre, mert miután bedugtam a bankkártyát és a autópályán kapott mágneskártyát, azonnal nyílt a sorompó.
Az egy dolog, hogy így villám gyorsan haladt a sor, de a bankkártyán van egy 5000 és egy 10000 Ft-os kód / limit a különböző vásárlásokra. ( ~11312 Ft volt a tényleges levonás )
Korábban Boszniában 104 KM-es tankolásra kérte a kódot.
Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy így max 2-3 perccel lassabb az átjutás mint ENC-vel.
Kedd du. hazafelé: Luckó bankkártyás rész, nulla perc várakozás. Utána jegy húzás 0 perc, majd fizetésnél 5 autónyi várakozás. Határ előtt :Neten megnéztem a határinfót - Letenye (M7) 30 percet-, régi átkelő 15 percet írt. A régit választottam. 1 autó volt előttem és folyamatosan, simán ment az átkelés.
Fiam ma 16 óra után kicsivel jelentette, hogy Zágráb után állnak egy dugóban, 7 óra utazás után, ahonnan a waze szerint még cca 2.5 óra Rovinj. Ám mivel álltak, ez ugye eléggé más is lehet. A HAK honlapja oda 5 km-es dugót írt. A szlovén-horvát határra 9 km-es dugót.....Javasoltam neki tegnap a szlovéniai utat, nem fogadta meg, de nem biztos, hogy rosszabbul járt. Hiába no, szombat = szívás.
30perc az sok szerinted? Vastagon kibirhato Letenyehez kepest. És jóval olcsóbb az ut. Na meg add hozza a Hr autopalyakapuknal alldogallast. Slo-ban ez nix. Így már igazam volt ugye?:D
Bruttó 8 óra volt az út ma Bp-tol Porecig. Szlovénia felé, 3-4 rövid megálló, reggeli fél 5-kor volt az indulás. Hotel Istra Lagunaban foglaltunk. A Slo-Hr határ fogott meg kb fél órára, meg Ljubjana környékén voltak rövidebb kényszer pihenők.
Szerintem csak akkor ha nem fogytak el az internetes napi kiadható jegyek nem? Augusztusban szerintem ez lehetetlen. Annyian vannak Dubrovnikban télen nyáron hogy...
Megtalaltam az arat. Online akartam rendelni, de nem lehet, csak 3 nappal kesobbi idopontra. Akkor, ha holnap ott szeretnek jegyet venniy lehet nem fogok tudni?
Gondolom rossz megfogalmazás. Ugyanakkor magyar-szlovén határ az schengeni, nincs állandó határellenőrzés, a horvát-szlovén határon tapasztalataim szerint jóval gyorsabban halad az ellenőrzés (ezidáig a Jelsane-Rupa és a két nyugati, tengerpart közeli határátkelővel volt tapasztalatom), mint a magyar-horvát határon. Egyedül Ljubljana elkerülője tud necces lenni dugó szempontból.
Isztriába bármely részére én mindenképpen Szlovénia felől mennék, időben és távban kb. ugyanott van és olcsóbb.
A szállás több szállodából álló területen van, többek között parkolókkal. Sibenik belváros viszont közel 4 km, így amikor bemegyünk, ott kell nekem tipp, amit szerencsére kaptam is.
Nem tudom, hogy ez mit jelent, de szerintem rájuk kéne kérdezni egy mélben. Még az is lehet, hogy elfogadható áron ( lehet, hogy benne van az árban) tudtok a szálláson belül parkolni.
Azt el is felejtettem hozzátenni, hogy köszönöm mindenkinek, aki adott tippet. Majd megnézzük az összes lehetőséget és miután haza jöttünk majd beszámolok róluk.
Köszi a hsz-eket. Voltunk már 3x Dubrovnikba, így tudjuk mit vállalunk. Az időjárás megfelelőnek tűnik. Babakocsit nem viszünk, kenguruval toljuk.
Ma az jutott eszembe, hogy szombaton van turnusváltás, így lehet akkor kellene inkább menni. Szombat reggel elmegy a vegzős turnus, a másik még nem érkezik meg. Így talán, mégha minimálisan is, de talán kevesebben vannak.
Látod, mondtam én, hogy a gyerekek szeretik fofatni az szülőket. Az én fiammal is így volt, most meg amerikai focizik, ő az a pufi nyuszi, aki hátra dobja a labdát az irányítónak!:-))
Na, igen. Ez lemaradt. Igen, minden rendben vele...sőt. Nem, hogy behozta a lemaradást, hanem kicsit túl is tett már rajtuk. Nagy kópé már most :) ... ja és imádja a vizet. Mondjuk kíváncsi vagyok, hogy a szállodánál mennyire lesz kedvük a tengerhez, mondjuk én nagyon engedni nem fogok belőle.
Az orebici kikötőben akartunk parkolni, ahol 10 HRK egy óra.
Kishajóval mentünk Korcsulára, tehát nem egy órás parkolást akartunk fizetni, mert ráadásul két kocsival voltunk. A parkoló automata természetesen (?) csak érmét fogad el, és a környéken sehol se hajlandók a boltokban, éttermekben pénzt váltani, mert nincs nekik annyi érméjük amennyire igény van.
Az automata oldalán volt egy QR kód amiről okostelefonra le lehetett tölteni ezt az alkalmazást: https://www.paydo.hr
Ezen regisztrálva, fizetve sima volt a parkolás. Nem volt valami kényelmes a tűző napon bepötyögni az adatokat, de működik a dolog.
Javaslom, mindenki még itthon töltse le, regisztráljon, akkor nem érheti meglepetés. A legtöbb város, üdülőfalu stb. benne van a rendszerükbe, és GPS-el a pozíciód alapján meg is adja a parkolás pontos helyét, zónáját
Holnap megyunk Dubrovnikba. 3 eve sikerult ingyen parkolni, valaki nem tud valami tuti helyet, ahol egy kis mazlival ez ujra megoldhato lenne? Illetve jok az infoim, hogy 150 kuna a varfalra a belepo? Egy 1 eves babanak mennyi? Valamint olvastam 2019-es cikket, amiben az van korlatozzak a belepo turistak szamat, mashol meg az van, hogy nem! Most akkor mi a helyzet?
Koszi.
Pólából, gyerekkel inkább Medulin, ami érdekes lehet. 1 km homokos part (a vízben már nagy köves és homokos részek váltakoznak), lassan mélyülő, védett öböl.
"Kicsit régen szóltam hozzá", bizony én is mondhatom, na de az én tanácsom a parkolással kapcsolatban:belváros nagy áruház alatti parkoló, általában lehet szabad helyet találni. Ha ismerős vagy a belvárosban megfogod találni. Jelenleg a belvárosi parkolót teljesen átépítik, kb. -3 emeletnyi
mélység tátong a régi parkoló helyén, ez májusi látvány volt, talán azóta változott.
Talán segít:ha Vodice-Srima felől közelíted meg a várost, híd- INA tölt.áll.(bal oldal)- bevásárló kp. (jobb oldal), útkereszteződés jobbra fordulni, szemben a Plodin élelmiszer-tovább haladni majd lesz egy Y útelágazás, enyhén balra tartva enyhe emelkedő, útkereszteződés jobbra fordulni ez már a belváros felé vezető út. Sok sikert!
In town of Malinska there are two supermarkets - PlodineandCvijet Kvarnera, located on the main island road, which can cover pretty much all the basic necessities
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Krk szigeten vagyunk és nem készültünk meleg ruhákkal.5 és 3 éve gyerekekkel jöttünk.
Hol tudnánk és hol érdemes hosszú nadrágot és pulóvert venni nekik a szigeten?Sajna most elég hűvös lett,így nem tudunk velük sehova menni. Gondolom erre használt ruhás butik nincs...
Csak a Lidl és hasonlók vannak?
Előre is köszönöm a segítséget?
Parkolni pl. a buszpályaduvar mögött. Ott van egy zárt parkoló, még mindig találtunk helyet. Nem emlékszem pontosan, talán 6 vagy 7 kn/óra. De picit arrébb a vasút/kikötő felől is van több, árakat és telítettséget nem tudok.
Vonattal megyünk kocsi nélkül. Tudom, hogy Pulából van Premanturába busz, de onnan még elég sokat kellene gyalogolni a végéig (meg vissza), ezért kérdezem, hogy van-e valami nem túl drága megoldás (taxi, csónak), ami levisz minket valameddig, ahol már vannak gyerekekkel is élvezhető strandok.
Kicsit régen szóltam hozzá (van akinek tetszett, vagy épp hiányzott...majd most a pontozásból kiderül :D). Végre kettő év kihagyással ismét Horvát tengerpart lesz. Lefoglaltam a szállást Sibenik-ben az Amadria Park Andrija-ban. Szerintem a kettő gyereknek tetszeni fog, mert kimondottan gyerekek számára van kitalálva. Persze majd utána megmondom :). Szóval a kérdés/kérés. Tizen évesen (közel harminc éve) voltam utoljára Sibenik-ben. Hol érdemes majd a városban parkolni (nem az ingyenesség, hanem a jó hely a lényeg), hol érdemes enni, stb...
Lefoglaltam az apartmanunkat a jövő évre is. Ma leveleztük le. És bár két hete mikor elbúcsúztunk, házigazdánk szólt, hogy minél előbb döntsek, mert már nagyon betelt a jövő évre is az apartman, nem gondoltam volna, hogy ennyire. Ma már csak augusztus 15-29 között volt egyben két hét re szabad a kedvenc szobánk. (Pedig majdnem VIP vendégeknek számítunk, hisz ötödszörre megyünk hozzájuk. :) ) Így jövőre késői nyaralásunk lesz. :)
Hagyományos ENC kapunál szinte lépésben előre kell menni a csapórúdig amikor van jel és ha minden OK felnyílik. A Fast esetében már akár 5-6 m-el korábban megtörténik az adatok kiolvasása. Zagreb-Lučko esetében a tenger felől érkezve a belső két ENC sáv ilyen pl. Nem kell akkora táv két kocsi között, gyorsabban át lehet jutni. Egy kapun nagyobb az átbocsátó képesség.
Szerintem ahova érdemes menni a Kamenjak fokon, ott nem fogod para nélkül beengedni a gyerekeket a vízbe. Ahol no para, oda pedig kár vizitaxival elmenni drága pénzért. Nézd meg a képeket a neten, a google maps-on.
Pulából érdemes egy napott szánni Kamenjakra? Nem kocsival mennénk és két gyerekkel (6 és 10 éves). El lehet oda jutni mondjuk vizitaxival vagy kisbusszal (nem horror áron), hogy ne kelljen Premanturától legyalogolni a félsziget végéig?
Illetve vannak ott olyan kisebb öblök / strandok, ahol a gyerekeket is parázás nélkül be lehet engedni a víze?
"Augusztus 1-jétől szigorúbb szabályok léptek hatályba Horvátországban a közlekedésben. Az új rendelet a korábbi bírság háromszorosát, azaz 15 ezertől 20 ezer kunáig (650-900 ezer forint) terjedő büntetést ír elő nyolc kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekményre, úgymint az autópályán menetiránnyal szemben haladó közlekedés, lakott településen belül a megengedett sebesség túllépése, a tilos jelzésen való áthaladás, az ittas vagy kábítószer hatása alatti vezetés, továbbá az alkoholos és kábítószeres ellenőrzés megtagadása."
Ez még akkor is csak 7, ha külön veszem az alkoholt a kábszertől.
Köszönöm a választ. Sajnos nem tudom a választ mikor van a legnagyobb dugó, még halaeg sosem kellett szombaton indulni, csak most hozta így a sors sajnos :)
Veled nem is pacsiznék. Szerintem itt mindenki gondolta, hogy melyik határ közelében laksz, csak előjött belőlük az állat. Még különben is neked kellene a legjobban tudni mikor van a legnagyobb dugó a határon! Ja, hogy nem arra a dugóra gondoltál?
Szerintem, ha hajnali 2-kor indulsz nem lesz gondod egyik dugóval sem. Még csobbanni is tudsz egyet (kettőt) a szállás elfoglalása előtt.
Nagyon köszönöm a sok infót! Pontosan ilyenekre gondoltam. Duce-i viszonylatban -bár a strandot nagyon szeretjük, mert hasonlóan lehet kisgyerekkel is labdázni, játszani a sekély vízben- egy kicsit a zsufi és a forgalom ami negatívum. De a környéken mindig találtunk megfelelő apartmanokat és közel volt Omis ha este mozdulni akartunk.
De már kicsit unjuk, valami nyugisabb helyre vágyunk. Lehet sziklás a part, sőt látványra, víztisztaságra kifejezetten azt részesítjük előnyben, de egyszerűbb a strandolás, ha nem kell mindig úszócipő és jókat lehet lasztizni, lassan mélyül.
de érdemes keresgélni Prvic Sepurinén (homokos part), Zigovoscében, Zuljanán (homokos part) is. (én korábban mindenhol találtam direkt parti apartmant, habár mi inkább a sziklás partok mellett keresgélünk...) :)
Szia Gabi, a mrtavska-i vizitaxi hogy mukodik? Csak odamegyunk es ott all vagy le kell elore foglalni? Ilovikon tetszőleges helyre elvisz es vissza is hoz? Ha igen, tipp egy jo strandot illetoen?
Egyebkent nekem az benyomasom es a hazigazdank is ezt mondja, hogy (legalabbis most) telt haz van, ellentetben a hirekkel, amik a visszaesésrol szoltak. De Losinj azért (is) jo, mert meg ilyenkor is vannak nyugis helyek...
Üdv Mindenkinek! Letenyei régi határátkelővel mi a helyzet jelenleg? Lehet már használni vagy még mindig le van zárva. Ha igen, akkor a pályás átkelőhöz ki lehet jutni anélkül, hogy útdíjat kellene fizetni?
Már párszor kaptam itt jó tanácsot, talán most is tudtok segíteni.
2008 óta Járunk Omis környékére, pontosabban Duce településre. Aki ismeri ennek a településnek a strandját, környezetét, de sok felé járt már Horvátországban, attól szeretnék kérdezni.
Szeretnénk másik helyet találni jövő évre, vagy a következő évekre, ahol hasonló strand van. Homokos-apró kavicsos féle, árnyékot adó fák, esetleg zuhany, de ez csak extra. Ami még fontos lenne, hogy az apartmannak legyen tengerre néző terasza és ne legyen 50 méternél messzebb a víztől. (Szeretek este-éjjel kicsit csobbanni) Nem kell, hogy nyüzsi, nagyváros legyen a közelben, viszont ha egy mód van rá, kerülném a kompozást. Ezért inkább a kontinentális rész vagy olyan szigetek jöhetnek szóba, ahova hídon be lehet menni.
Már rengeteget nézegettem, 10 év találta honlapjai vannak eltárolva, néztem térképeseket is, mint a booking, stb, de eredménytelenül.
Akkor megvolt a kaland, remélem amúgy a családdal jól sikerült! :-)
A lakókocsi futómű ütés és a hazaérés... örülök hogy nem volt nagyobb bajotok...
Mázli a kakaóban :-)
---------------------
Elmesélem pár éve hogy jártam! Indulás előtt este, mi mást mint ablakmosót beöntök, na megnézem olaj is ok? Felnyitom és benéztem egy zseblámpával. Ezt láttam:
Bordás ékszíjon szakadás! Bedarált valamit és figyelj! Pont fenn áll, hogy épp megláttam!!!
Telefon, szerelő, reggel 6 nála, berendelve a szíj, csere!
Azt mondja a szerelő barátom: "jó hogy észrevetted! Ez az autó szeret téged! Nem éjjel szakadt el a pályán..."
Sziasztok. Szombatok megyek OMIS-ba, van valakinek infoja a programokról, helyszínről? Mit érdemes megnézni, eljutni illetve a városkáról ha lenne valami vélemény azt megköszönném.
Én az irodalmi horvátot beszélem, de azt sem értették, s ez a gyanús! Amikor egy fiatal, ámde csinos eladónő segített a konzerv keresésben, merthogy vittem fényképet, mondtam a barátomnak, hogy miért nem tud a jóisten egy ilyenre rásegíteni, na akkor a nézése elárulta, hogy érti ám!:-))
Akárcsak Kassán. Kérdem, hogy mennyi az idő, a delikvens ránéz az órájára, majd közli, hogy nem ért magyarul!:-))
Drávaszabolcsnál mentünk át, se előttünk, se mögöttünk senki. Kicsit dumálgattunk a fiatal "kollégákkal", láthatóan jól esett nekik, hogy valaki észre veszi a "nyomorukat"! Még most is PA63! Mondatam, hogy jobban járnak, ha már használni kell, ha hozzá vágják a delikvenshez. Ezt ők is tudták. :-))
Tudod, most kezdem felfogni, hogy mi végül is muszályból csináltuk, de nekik ez a hivatásuk!
(Tőlem tudták meg, hogy mi csak öt skulót nyomhattunk a tárba, de nekik hetet kell).
Odafelé Bosznián keresztül mentünk, visszafelé is arra akartunk menni. Odafelé egy sötét bosnyák kanyarban a lakókocsi jobb oldali kerekével eltaláltam egy járdaszegély szerű betont. Megnéztem, a félnie széle behajtott, de a kerék nem eresztett le, el is jutottam Orebicbe. Két hétig - míg benne laktunk - nem eresztett le, neki indultam a hazaútnak. Még a Peljasacon jártam, mikor megállítottak, hogy a sérült kerekem üt, nem fut egyenesen. Na ekkor döntöttem, hogy bár hosszabb az autópálya, arra megyek haza. Végig egy gombóc volt a gyomromban, hogy mikor megy szét a futóművem. Balatonszéplak-felső volt az uticél, a kerekem Balatonszéplak-alsóig bírta. Két kilométerrel a cél előtt, éjfélkor szétment az abroncsom. Vadi új volt, csak lementem vele és vissza. Hála és köszönet neki. Már megrendeltem az új gumit, a felni már javításon van, már csak a futómű javítás van hátra, ha találok olyan helyet, ahol tudják javítani a torziós rugózású felfüggesztést.
Szóval tényleg mázlista vagyok, és akkor is az lennék, ha a jogos autópálya díjat fizetem volna. 😀
Nos, elmondhatom, hogy idén is voltam Horvátországban, (kb. 45 percet), de nem volt a Konzumban az a konzerv amit kerestem. Ami rémísztő, hogy a határ túloldalán megszólítottunk pár embert, de senki egy büdös szót nem tudott magyarul!:-(
A Dráva túloldala ennyire ősi horvát terület lenne?
Tegnapelőtt éjjel Luckonál az elektronikus fizetési sávban jöttem át. A felhajtáskor kapott cédulát bedugtam az automatába, aztán a bankkártyát. Mindent rendben talált, nyitotta is a sorompót, de csak egyes kategóriás díjat fizette tett velem, pedig ott fityegett mögöttem a lakókocsim is. Mivel ember nem volt a környéken, át hajtottam és eljöttem. Lesz ennek valami következménye, vagy jól jártam?
Éppen időben, már kezdtek megjelenni rajtam az elvonási tünetek, igaz, ma Korculát nézegettünk, de holnap biztosan a tavalyi Losinj mappát vettük volna elő itt Balaton-Széplakon, ami a maga nemében kitűnő, de sótlan.
Még egy kérdés. Sućurajból induló komphoz vezető út a szigeten mennyire brutális, veszélyes? Az utat elvileg felújítitták. Viszont azt olvastam, hogy eléggé kanyargós, szűk és védőkorlát pedig nincs.
Köszi szépen a választ! Végül a city park 1-ben kötöttünk ki, ami igazán jónak bizonyult! Közel volt az óváros, na meg az erőd! A kis utcácskák a rengeteg vendéglátó hellyel csalódást okoztak, de azért mindenképpen gyönyörű hely!
Javasolnám elöször menjetek fel az erödbe ott a parkolás ingyenes . A többi az fizetös de jó helyen vannak a központ szomszédságába , mikor az erödbe mentek elmentek melletük , van egypár . Jó városnézést és szorakozást kivánok .
Egy kis segítség kéne abban,hogy Hvar városában hol érdemes parkolni,ha egy kis városnézés lenne a cél!Nem baj,ha egy kicsit gyalogolni kell,csak ne kelljen megküzdeni a parkolóhelyért!Köszi!
A válaszaitok és az utána járás alapján merünk kockáztatni és foglalás nélkül elindulni. Még az lenne a kérdésem, hogy a szállást euróban vagy kinában szokták inkább szeretni?
18.-án kellene átszállnunk Divaca-ban, visszafelé pedig 24.-én, reméljük addig csak megoldják.
Olyasmi érdekelne, hogy ha mondjuk késés miatt nem érjük el a csatlakozást, akkor csak úgy lazán otthagynak az állomáson, aztán várjunk 24 órát a következő vonatra két gyerekkel, vagy van valami közlekedési alternatíva Divaca és Pula között.
Volt most szlovéniában egy siklás, így vonatpótlózás sem kizárt. Persze ez akkor releváns, ha vonat Celje éS Zidani Most között közlekedne amivel utaztok. Pl. Isztria v. Citadella vonatok.
Végül Pula mellett döntöttünk, a vonat négyünknek 220 EUR oda-vissza 4 személyes hálófülkével, a szállás 480EUR a városközpontban. Egyedül az átszállás miatt parázok Divaca-ban, mivel csak 10 perc van a csatlakozás eléréséhez és aznap már nem megy onnan se vonat se busz Pulába.
Ha esetleg utazott már valaki vonaton arra felé, sokat segítene ha elmondaná mire kell figyelni az átszállásnál. Előre is köszi!
Minden évben így megyek, bár biztonságnak be van készítve a sátor is a kocsiba. Az elmúlt 5 évben nem volt szükség rá...
Azért mielőtt szétidegeled magad, a következő hét péntekig még csúcs szezon van, utána hirtelen csökken a turisták száma, azaz nő a kínálat az appartamnoknál...
Sziasztok!
Mi augusztus 10-19 vagy 20ig leszünk Horvátországban. Mik a tapasztalatok meg lehet még játszani foglalás nélkül kimenni? Négyen leszünk, úgy keresnénk apartmant. A környék sincs lefixálva, úgyhogy minden téren rugalmasak vagyunk. Szerintetek? Régen mindig ott álltak tablácskával meg kínálták a meg szabadon levő helyeket. Ilyen van még? A segítséget előre is köszönöm!
Üdv, Betti
ha nem oldódna meg, próbálkozz a fb-os horvátországi csoportokban, ott sokkal többet látják a kérésed és nagyobb eséllyel találsz valakit aki épp ott nyaral :)
Segítségre lenne szükségem. Ma érkeztünk haza Rovinjból, de sajnos a szálláson maradt egy mobiltelefon. Az apartman tulajdonosa nem adja postára, így érte kellene mennünk. Ha valaki éppen ott tartózkodik Vas megyéből, és tudna segíteni, kérem jelentkezzen!
A vonattal el lehet jutni a kikötőbe, onnan pedig az összes szigetre hajóval a közelebbiek ~30 kuna, Vis 55 kuna, 12 éves korig félár. Biztos nagy élmény lenne a kölköknek a hajókázás is, s az már talán nem tétel a vonatjegy mellé...
Továbbra is jó választásnak tűnik számomra Stari Grad/Hvar
Négyünknek 368EUR-ra jött ki a Split vonat oda-vissza 4 férőhelyes alvókocsival, az vállalható, mivel nincs kocsink, így max. repülő lehetne alternatíva.
Inkább a helyi közlekedéssel van bajom, hogy nem tudjuk önállóan megközelíteni a jobb helyeket.
A vörös sziklákat csak a tenger felől lehet megközelíteni , én két éve bérelt kis csonakkal közelítettem meg Hvar-ból , ez a partszakasza egyike a leglátványosabb része a déli partnak . "Cliffbase"- et igen Sveti Nedelje-bol gyalogosan a parton .
Montenegró felé utazva Vodice (Sibenik)-nél lesz tranzit szállásunk. Kb. a du. közepén (16ó?) érünk oda. Szeretnénk kihasználni a nap hátralévő részét. Mit javasolnátok megnézni (nagyobb gyerekekkel megyünk) ? A fórumnak is köszönhetően a - persze jóval korábbra eső - Plitvicei megállóról már letettünk... ("egész napos program"). A hangulatos (kis)városi barangolásokat szeretjük. Bírjuk a gyaloglást... A strandolást is, - nagyon. Bár gondolom arra lesz elég alkalmunk MNE-ban. (Oda harmadszor megyünk, egyébként.)
Splitig vonatozni érdemes, onnan viszont el kell távolodni picit :-) Ami nem annyira bonyolult, mivel jó buszközlekedés mind Omis-Brela, mind Trogir irányába. De talán érdemesebb valamelyik szemközti szigetre, Brac, Solta, Hvar. Ez utóbbi kicsit arrébb, de katamaránnal 1 óra Hvar városig, ahol bőven akad sziklás part. /meg persze szállás is/
Szeretnék érdeklődni, hogy Trogirbol milyen hajokirandulasi lehetosegek vannak illetve milyen aron? Illetve barmi infót szívesen fogadok, hogy a tobbi városban milyen arakkal találkoztatok.
A Krka nemzeti parkba mennénk aug. 7. Megtaláltam a közös perk online jegyvásárló felületét. Regisztráltam, az email címemet is sikerült ellenőrizniük. Vásárláskor viszont folyamatosan hibát dob. Vki csinálta már a jegyvételt online? Csak 1 sablon szöveget dob mindenféle próbára.
A Red rocks partszakasz szárazföld felől megközelíthető - e?Ugyan ez a kérdés Sveta Nedjelja közelében lévő "Cliffbase" nevezetű hellyel kapcsolatban is!Megnéznénk azt az érdekes sziklát,ahol másznak.Illetve hogy a Sveti Nikola hegycsúcsra honnét érdemes nekiindulni egy kis kirándulás céljából?
Snorkelezni a sziklás partokon érdemes, ez mondjuk a gyerekek úszás tudásától függően vagy vállalható, vagy nem. A kavicsos partok általában alig tartogatnak valami nézni valót a víz alatt. További probléma, hogy minél közelebb vagy a szárazföldhöz illetve nagy városhoz, annál koszosabb (értsd. kevésbé átlátszó) a víz, és több a szemét is, ami lehangoló tud lenni.
Ugye egyszerűen (értsd 1,2 átszállással) Sibenik, Split, Zadar érhető el vonattal Magyarországról.
Sibenik kisebb település a másik kettőnél, így annak közelében talán érdemes keresni busszal megközelíthető kisebb falut, illetve annak partját. Azért tudni kell, hogy a szárazföld menti vizek eléggé kihaltak, így a snorkelezés is korlátozott élményeket hoz az Adriából. Ami mellette szólhat még az a Krka vízesés közelsége, ami egy fürdésre hűvös napra is megfelelő szabadtéri program lehet.
A másik két hely nagyváros, így rosszabb a helyzet a víz alatt, viszont a környező szigetekre sűrűn jár hajó, komp, ami egynapos útra is megoldás lehet. Snorkell szempontból ezek a vizek tudnak igazi élményt nyújtani.
Zadarból pl. Dugi Otokon, Brbinj kikötő mellett közvetlenül, gyalogos távolságban is lehet nézelődni a víz alatt. Ha jól tudom Bozavába is megy hajó, az a piciny település abból a szempontból jobb, hogy az étkezés is megoldható.
Splitből meg Hvar Stari Grad hasonló, itt mondjuk érdemesebb lenne a kikötővel szembeni oldalra a Lavanda szállodától nyugatra lévő partszakaszra átkutyagolni, ami kb 3 km lehet...
Persze, ha snorkelezés a fő cél, alapból valamelyik külső szigeti szállás volna az ideális (az általam említett Bozavában és Stari Gradban is van több árszintű szállás lehetőség) ez egyrészt az odajutás szempontjából több fáradságot, szervezést és pénzt jelent, másrészt lehetetlen elvárás, ha ezt beszűkítjük azzal, hogy vonattal tudunk utazni és már 10-20 km-t sem szeretnék mozdulni...
Ősszel tervezünk néhány nap pihenést a párommal Porecbe, ahol a Hotel Parentium Plava Laguna nevű helyre esett a választásunk. Elolvastam a bookingon mindent róla, de ha esetleg valaki a fórumból volt ott, akkor megköszönném ha megnyugtatna, hogy jó hely-e és tényleg megéri 3 éjszakát ott tölteni.
Sűrű évünk volt és összesen egy hosszú hétvége lenne a szabi, úgyhogy nem nagyon szeretnénk csalódni. :)
Annyi adalék, hogy az akkor már 6 hónapos babával tervezzük az utat. :)
Vonattal Horvátország mely területeire érdemes menni gyerekekkel, hogy sznorkelezni is tudjunk? Mivel nem lesz autónk sajna nem tudunk tíz-húsz kilométereket eltávolodni a tömegközlekedési csomópontoktól.
Punat játszó: a kikötő mögött kettő is van egymáshoz nagyon közel. Parkolóra nem emlékszem pontosan, de ott a kikötő és a buszpályaudvar, egész biztos van 1 km-en belül parkoló is.
Félre ne értsd, a képek nagyon rendben vannak, mi néhány éve Brelában voltunk, onnan nagyjából ugyan ez volt a vadászterület. A Biokovo akár önmagában is "megér egy misét"
Látom sikerült néhány tengeri kagylót és rákpáncélt begyűjtenetek. Ezeket az omisi tengerparton találtátok? Mennyire lehet ott gyerekekkel (6 és 10 éves) sznorkelezni? Mármint van bármi látnivaló a tengerben vagy csak homok és kavics?
Meg tudná-é mondani valaki, hogy a határhoz közel, milyen boltban lehet kapni ezt a finomságot? Tavaly Viniscében vettem 50 darabot, de már csak egy van!:-)
Szerintem a legjobbak azok Tisnoban a Jazine és az Erdei strand (csak gyalog megközelíthető) és a sziget nyugati oldalán a Podvrske, Slanica és a Cigrada.
Persze bárhol lehet fürdeni, nekem ezek a legszebbek, legkülönlegesebbek. :-D
És Tisnóban minden nap reggel 9 és délután 5-kor nyitják fel a hidat, ilyenkor sokan fotózzák a hajókat, néha igazi fesztivál hangulat alakul ki, integetnek a hajósok, tapsolnak az emberek ha nagy hajó megy át sikeresen a híd alatt. :)
Murteren szigetén
Sétálni Tisno, Murter vagy Betina városok,
Fürdők Tisnóban a Jazerina, vagy a sziget nyugati oldalan Slanica vagy Podvrska beach.
Es még egy különlegesség, Tisno és Jezera össze van kötve egy tengerparti, fenyőerdőben vezető sétánnyal, és az erdőben van egy sziklás kiépített beach. Kevesen vannak és gyönyörű.
Kisgyermek miatt nem akarunk messze utazni, ezért ha tudna valaki kontaktot amit javasolna Krk szigetre vagy Isztrián az megköszönném.Apartman érdekelne minket parthoz közel 2 felnőtt és 3éves gyermek részére.
2019.09.17-én mennénk egy hétre.Előre is köszönöm .
Pénteken indulunk az idei nyaralásunkra, és felmerült, hogy egy napra ellátogatnánk Murter szigetre. De elakadtam, hogy pontosan hová érdemes menni nézelődni, sétálni, esetleg valami jó fürdési lehetőséget ha tudna valaki! Köszönöm.
idei nyaralásunkat Selcén töltjük. Tudtok segíteni hogy a környéken (max kb 1órányi távolságra autóval) merre induljunk ha némi vizi élővilàgot szeretnénk felfedezni?:) szebb,nyugisabb partszakaszok is érdekelnek
Ha nem lett volna arrafelé sok esős, borús nap hideg éjszakák ott sem hűlt volna le a tenger.
Mivel mi már hazajöttünk ott visszatér a kánikula, szombattól 30 fok feletti hőmérsékletekkel, biztosan a víz is hamar visszamelegszik a strandolók örömére.
Holnap, azaz pénteken indulok Pulába. Mire számíthatok? Határátkelés, autópálya tömeg stb. Praktikus tanácsokat szívesen fogadok. Elég sokszor voltam már Horvátországban, de valahogy pénteken még nem utaztam (legalábbis az utóbbi 15 évben). Néztem a Szlovéniai kerülőt is, de úgy látom, az útvonaltervezők szerint, hogy mindkét határátkelőnél kb 1 km-es sor van egész nap. Nem tudom, hogy a kerülőt megéri-e?
Tavaly azt mondtam a 25 fokos Adriára, hogy nagyon hideg volt......most mikor a 21 fokos vízben is fürödtem ( nem volt őszinte a mosolyom ) csak sóvárogtam a 25 fokos vízhőmérséklet után.
Első nap abban a kis öbölben ahová fürödni jártunk saját hőmérővel 28 fokot mértünk, másnapra 27 fokos lett a víz, majd 2 nap eső, és lehűlés után lett egészen friss 21 fokos.
Pólába mehetsz Szlovénián keresztül is. Magyar-szlovén határ nincs, szlovén-horvát határon meg meglehetősen laza az ellenőrzés. Ha nem akarsz hajnalban indulni, amit megértek, akkor el lehet indulni előző nap délután/este és Nagykanizsán, vagy Horvátország közeli részén aludni egyet. Másnap meg emberi időben el lehet indulni, ha meg előző este letudtad a határátlépést, akkor már azzal sincs gond.
Megjártam Horvátországot, odafelé múlt vasárnap hajnalban, visszafelé csütörtök (ma) szintén hajnalban indultam.
ENC-vel sem oda sem visszafelé egyetlenegy mp-et sem várakoztam sehol sem, persze a nagyon korai utazás miatt ez egyértelmű.
Sem lefelé sem pedig hazafelé sehol baleset, dugó.
Ma hajnalban Letenye előtt ( nekünk a túloldalt) néhány km-el felborult egy kisbusz az M7-esen lezárták a pályát, és a forgalmat leterelték onnan.
Határon odafelé vasárnap hajnalban 10 perc várakozás, ma visszafelé szintén korán reggel semmi mivel én voltam az egyedüli befelé utazó autós, igaz az útleveleket mindkét határőr/rendőr megnézte.
Az időjárás elég vegyesre alakult, a 11 napból 4 nem volt strandolós, volt esős nap is nem is egy.
A tenger az első meleg napok után nagyon lehűlt, hideg volt.
Múlt héten a héten csak 21-23 fokosra tudott csak felmelegedni, de legalább szép tiszta volt.:)
Egyelőre azt hiszem befejeztük a hideg vizes (tenger ) nyaralást, szeretjük a kimondottan meleg tengert, ezt meg itt az utóbbi években nem igazán kaptuk meg a szeszélyes időjárás miatt.
A szállással a vendéglátókkal, magával a nyaralóhellyel nagyon megvagyunk elégedve csupán a hideg tenger ami most a negatívum, persze fürödtünk sokszor kivéve az esős napokat, még felhős időben is a strandon voltunk.
A hajnali határ hétfőn is talán forgalmasabb, az elkerülő biztosan forgalmas, figyelni érdemes, mert a helyiek nagyon tolják. De nem vészes.
Remekül le lehet érni -fenntartva, hogy baleset v valami esetén borulhat (mint bárhol).
Volt zavartalan utam és volt várakozós, egyszer balesetes, de nem volt nagy gáz a haladásban. Asszem akkor sincs baj, ha előbb értek és akkor sem, ha kicsit később, ahogy jól esik:-)
Természetesen megmondja, de én a gyakorlott Horvátország-járók tapasztalatára lettem volna kíváncsi, hogy hétfőn, éjszaka, hajnalban, talán turnusváltás sincs (nem tudom) mi a bevált gyakorlat.
Ezt egy útvonaltervező 1 perc alatt megmondja. Azt meg, hogy útközben hányszor állsz meg, milyen lesz a forgalom, milyen előre nem várt események lesznek, sem az útvonaltervező, sem ember nem mondja meg neked.
12-től van a szállás :)
Szeretném gyorsan letudni az utat.
Korábban messzebb mentem és éjszaka indultam, de most azért nem akarnék túl korán reggel feleslegesen kinn lenni
Hétfő 12 órára kellene kiérnem Pulára, mit gondoltok, mikor volna a leginkább célszerű útra kelnem? Nagyon régen jártam utoljára az Isztrián, az utóbbi sok évben Dalmácia volt a cél és mindig éjszaka utaztunk, hogy könnyebb legyen a közlekedés/határátkelés.
Jártalom a tollamat, ha ismert a dolog, akkor nincs miről beszélni! :-) Menjetek!
Basszus arról beszélnélek le, amiket én is már sokszor megcsináltam, de ismerek olyanokat, akik másik autóval velem jöttek, de azt mondták soha többet és jaj...:-) aztán vannak kezdő utazók-vezetők, hát olvassák csak el.
Az ejtőzés tényleg csodás a finom fagyikkal, meg szellős ruha, mégha a dubrovniki falon kb. nulla árnyék is van. :-)
Az út a sok: előtte utána! A sum 6-7-8 vagy több autóban töltött óra + óriási városi séta... nagyon megterhelő.
Aztán van akinek meg se kottyan, mások meg szarul vannak. Aki nem rutinos hosszútávos, ne itt kezdje.... Igen sok százezer km van a fenekemben, megtettem hosszú Görögo. Olaszo. Németo. és horvát éjszakákat, komoly távokat, ezért tapasztalatból óvatosságra inteném a kollegát: Trogírból nem indulnék főidényben 1 napra Dubrovnikba és vissza Trogír. Aztán meg az utasoktól is nagyon függ. Meg kell gondolni, mert nem kevés ez a vállalkozás.
Ismerjük az utat. Már Trogirból is letoltuk 2x. Most jön a 3-ik. Az asszonykám 3 éve volt először, kérte menjünk újra. Hajnali indulás, esti érkezés. Ráadásul a pár, akivel megyünk még sose volt, ők is megnéznék. Én mondtam nekik,hogy az erőltetett nap lesz, de ragaszkodnak hozzá. Én meg nem vagyok elrontója. Korábban 5-kor indultunk, 9-kor ott voltunk, majd 16 órás indulással érkeztünk 20 órára vissza. Nem egyszerű menet.
Persze mi is odafigyelünk a dokumentumokra, de annyit jövünk-megyünk, hogy előbb vagy utóbb benéz az ember valamit. Én már régóta nem készülök az utakra, csak megyek. Mondjuk azt nem értem, miért nem jelez a rendszer, ha a gyerek igazolványa lejár. Ha saját igazolvány jár le, akkor jelez előre.
A magyar állampolgár nemzetközi szerződésben meghatározott országok területére történő beutazáskor a nemzetközi szerződésben meghatározott lejárt érvényességű úti okmánnyal vagy lejárt érvényességű személyazonosító igazolvánnyal is gyakorolhatja a külföldre utazás jogát.
(4) * A magyar állampolgár nemzetközi szerződésben meghatározott országok területére történő beutazáskor a nemzetközi szerződésben meghatározott lejárt érvényességű úti okmánnyal vagy lejárt érvényességű személyazonosító igazolvánnyal is gyakorolhatja a külföldre utazás jogát.
sőt, a horvát konzuli oldalon olyat is találtam, hogy 2009 óta NEM kell semmilyen papír (más)gyerekének utaztatásához. CSak mert ez is állandóan probléma.
Ez a hivatalos ..és persze a honlapon a többi országról is lehet mindenre kiterjedő infot találni.
Minden más, hogy megnézik v nem, beengednek v "lejárttal" csak nagynehezen stb. azt hiszem eseti és egyedi. Sokszor 10 perces integetés van, menjél már... semmit nem néznek, mert feltorlódott a sor. Aztán máskor egy-egy mosolytalan fegyveres személy eltűnik az iratokkal, fotózza?scanneli? ülsz és vársz türelmesen... és nem tudom mit tenne, ha nem lenne mind rendben?
Kiskorú, nem saját gyermek utazására és szülői engedélyeire is van szabály. Repülve is, bárhová, előírás, megj. a családom esetében még sosem kérték, de előzetesen figyelmeztettek, hogy szükséges és ha nincs, nem engedik fel a barát gyereket v az enyémet másokkal-esetleg.
Ugyanez a kocsi papírjaival, kié, kölcsön v épp zöld kártya stb. megléte. Kivéve az eu határon.
Végig szoktam nézni az iratokat időben, itthon, beleértve az eu-s tb kártyát is. Tavasszal mégis belefutottunk egy lejáróban lévő papírba, de sikerült megcsináltatni... Érdemes odafigyelni ezekre.
Ez is igaz,a városlátogatás sokkal kényelmesebb a kellemes tavaszi vagy őszi 20 fokban. De ha nyáron vagyok ott valahol,akkor mit tehetnék? Sok víz,szellős tuha,gyakori fagyizás,beüles árnyékos teraszra... és gyönyörködés...
(2013. évi LXIII. Törvény, az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló, 1957. december 13-án, Párizsban aláírt Európai Megállapodás kihirdetéséről)
Aki egy éven belül lejárt magánútlevél, vagy személyazonosító igazolvány valamelyikével jelentkezik kilépésre, a kiléptetését végre kell hajtani, vele szemben a lejárt okmány miatt bírság nem szabható ki, azonban tájékoztatni szükséges, hogy Magyarország által az említett lejárt okmányok elfogadása nem jelent garanciát arra, hogy a célországban a belépés a lejárt okmánnyal biztosított.
azért erre nem alapoznék, de azért jó tudni, hogy nem mondják rögtön, hogy hátraarc! :D
Azt tudtátok, hogy lejárt személyivel lehet utazni? Mi úgy jàrtunk, hogy egyik gyerekünk személyije lejárt egy hónapja és nem vettük észre. Barcson a magyar határőr szólt, hogy lejárt és van egy évünk, hogy meghosszabbítsuk. És ezzel beengedtek Horvátországba. Ez valószínüleg úniós szabály, így értelem szerűen az únión kívül nem érvényes. Izgultunk is, hogy a bosnyák határon át tudunk-e jutni, vagy majd Boszniából Horvátországba belépésnél délen mit szólnak. A bosnyák határon a horvát rendőr nem ismerte ezt a szabályt, ezért volt némi tanácstalanság, telefonálgatás, majd továbbengedett azzal, hogy sok sikert a bosnyákokkal. A bosnyák rendőr meg se nézte az igazolványokat, csak a kocsi papírjait kérte. Délen sem volt gond, de szerencsénk volt mert ott sem nézték meg az igazolványokat alaposabban.
Mi tavaly Dubrovnik (Srebreno) - Vinisce(Trogir) utat tettük meg ennyi idő alatt.
Sehol nem volt dugó, nem szoktunk lassabban menni a megengedettnél ;-), egyszer megálltunk egy kávéra már a pályán, és indulástól kerek 4 óra múlva érkeztünk a trogiri lidl parkolóba.
ennek fényében akár vízen is lehet menni, ott lehet pihenni, nézelődni, ugyanennyi idő, nem kell parkolóhelyért küzdeni, de szűkös 4-5 óra jut a városra. Nem ottalvós buli esetén mondjuk autóval sem sokkal több, ha nem hajnai indulás és késő éjjeli érkezés van. De mondjuk egy várfali séta árnyék nélkül nem mindenkinek kedvez a napi 8 óra vezetés mellett :)
A turistak száma, korlátozás egy probléma... de van egy másik is. A Trogír-Dubrovnik nem "ugrás", hanem még optimista esetben is 4 ó-nál több út és vissza is annyi. Kb 240 km a parton (2x), ami a forgalom, haladás, a települések meg a hegyek +határátkelő miatt nem annyi mint elszaladni Bp-Debrecen és vissza:-)
Persze nem írtad, hogy ott aludnátok-e, mert az más helyzet.
Ami pedig a dubrovniki megállást/parkolást illeti, már reggel 7-kor alig van hely vagy csak inkább kinn a városon kívül, onnan lehet nagyot sétálni v buszozni az Óvárosba.
A sokkal közelebbi Orebicből -kb. fele távolság és a Peljesacon lehet haladni- többször voltam 1 napra, hát emberpróbáló a városi sétával, meleggel együtt, nagyon korán indulva és éjszakára hazaérve. Mondjuk élmény, a város pedig megéri a fáradtságot, főképp ha még nem voltatok.
Rabon, ha este kocsival be akarunk menni Rab városába, le lehet valahol kijjebb parkolni? Nem mennék be a belvárosba kocsival, elég itt Pesten a diliházból, inkább leraknám az autót valamilyen nyugisabb helyen pl. Banjolban, aztán besétálnánk.
Hogy kikerüljük a Vranduk alagutakat, mi most a Barcs-Jasenovac-Prinjavor-Sanski Most - Mliniste-Glamoc-Livno-Arzano-Ploce útvonalon jöttünk. Most jártam először erre, de végig jól lehetett haladni, alig volt forgalom, az út jó volt, csak kevés helyen volt szerpentines. Az egész bosnyák szakaszon csak egy alagút volt!
Mi nem Sarajevo felé megyünk. Banja Lukatól Jajce, Jablanica felé megyünk, és Mostar előtt csatlakozunk be a Ti útvonalatokba.
Többször mentem már Sarajevo felé is, de a másik út nekem gyorsabbnak tűnik, és rövidebb is. Nincs annyi lakott terület, jobban lehet haladni.
Mostar után már megközelítőleg sem olyan balkáni az út, simán lehet haladni, fejlett az infrastruktúrája. Nem kell félni Boszniától, Európa az csak kis balkáni beütéssel és sok helyen csórósággal.
A komp kihagyásával egy negatívum van, az adriai főút a belógó 10 kilométeres Bosnyák szakasz ami 2 plusz határátkelőt jelent. Itt bármilyen csúszás lehetséges, plusz Neumban a várost átszeli a főút és egyetlen lámpás kereszteződés van, de az már fogott meg egyszer húsz percre. Egyébként haladós a kerülő út is, ami ráadásul szép helyeken és az egész Peljasacon visz át. Nagyon szép a félsziget kapuja Ston és Mali Ston a fallal.
Köszönöm az útvonalmegosztást és a tájékoztatást. Mi 28-án indulunk, tehát Te addigra már megjártad ezt az utat és rég az Adria habjait szeled . Ha megosztanád tapasztalatodat a Szarajevó- Mostár- Orebic útszakasszal azt megköszönöm. Lehet egyébként mi is kihagyjuk a Plocei kompot és a kerülő utat válasszuk mint Te. Nagyon kíváncsi vagyok mennyire lehet haladni, bár lakókocsival nem lesz egyszerű.
Ma volt több "macera" Zágrábnál és tovább nyugatra is az autópályán kora délutánig. Utána meg ellenkező irányba, tehát az ENC-s/bank kártyás letérőig és lépésben volt a haladás.
Mikor érdemes szerintetek visszaindulni Horvátországból (Opatija, Isztria), hogy elkerüljük a nagy csúcsót pénteki napon? A délelőttöt még szívesen töltenénk itt, de ha nagyon macera 12-18 óra között a horvát pálya, inkább hamarabb indulnánk, hogy délelőtt már túl legyünk rajta.
Jól van, köszönöm, hogy leírtad, akkor egy nótórius évtizedes kempingessel van dolgunk, és nem egy fanyalgóval, aki valóban sokat próbált és tényleg kb. mindent tud erről a műfajról! :-)
Az 5.30-as ébredésekről szólva totál szolidáris vagyok, magam is korán ébredek, viszont csodás videos utakat tettem meg az elmúlt 20+ évben a korai órákban mindenféle partokon ott délen meg a szigeteken, rezdülésmentes vizeket és apró halászhajókat figyelve, sőt friss árut beszerezve, ha volt erre lehetőség. (Persze előbb a helyi rendőr(vagy ki?) kapott egy vödörrel, puszira és ez Görögo.ban is így történt. Rend van arra kérem! ) A korai fürdéseknek sincs párja, egészem varázslatos!
A kicsi és sokféle korú/felállású tagjai a családomnak többnyire még aludtak 9-kor is, úgyhogy a No.2 kotyogós kávéra még akkor is volt időm.
A "fáradabban haza" nemigen fordulhatott elő, annak ellenére, hogy oda-vissza utazásaink is majdnem mindig éjjel zajlottak és többnyire hajnalra értünk haza. Többnyire 10-14 napos utakat szerveztünk, mert a tapasztalat az volt, hogy az első hét nagyszerű, a második pedig az, amitől ismét lehet sokat dolgozni a következő szezonig kb, az igazi kinyújtózás, pihenés, rengeteg olvasás és sok együttlét a felnövekvő gyerekeimmel, hol kettővel, hol hárommal... a második hét volt mindig a tökéletes leeresztés/feltöltődés.
A felszerelés a szükséges és elégséges, de válogatottan a bevált, jó sátrak, hűtő, jó önfelfújós matracok, lepedő, párna és asztal meg székek, grill stb. Mindig tanultam valamit másoktól, ami jó ötletnek tűnt. Később faházas légkondis saját wc+fürdős megoldások szigorúan front a tenger, 1 percre. De meg kell mondani a horvát kempingek is hatalmasat fejlődtek, minden szempontból, beérték a görögöket, sőt.
Mi Siófok - Barcs - Jasenovac (határ) - Banja Luka - Jablanica - Mostar - Gabela Polje (határ) - Ston - Orebic útvonalon megyünk.
Lakókocsit vonszolok, így nem tudok, és nem is akarok sietni. Sötétedés után már nem vezetek Boszniában, mert sok a kivilágítatlan ember, bicikli, ló stb.
Félre szoktam állni valahol lakott területen benzinkútnál, útmenti fogadó parkolójában, és lefekszem a saját ágyamba. Még sosem volt semmi problémám, pedig már hatszor mentem kb. ugyanezen a vonalon Orebicbe. Az utak jók, aszfaltozott megfelelő szélességű kétsávos utak. Sok helyen félre lehet állni, sok a benzinkút, vendéglő stb. Az üzemanyag olcsóbb mint nálunk vagy a horvátoknál, nem volt még gondom a gázolaj minőségével.
A sebesség korlátozásokra figyelni kell, néha mérnek, engem még sose állítottak meg. A határon várakozás lutri. Az emberek kedvesek, segítőkészek. Kicsit rendezetlen, kicsit balkáni az ország, az út mellett sok a szemét, de ne hagyjátok ki, én nem cserélném el.
Mi így megyünk, csak nem a metkovici határátkelőt vesszük igénybe, hanem Gabela Poljenál megyünk át, Metkovictól kb. 5 kilométerre légvonalban.
25 év kempingezést meg lehet unni, különösen úgy, hogy soha nem volt "tökéletes" a felszerelés és sajnos a "napirend" sem. Évtizedek óta 22 és és 5.30 között alszom, aludnék (nyugdíjasként is), a kempingekben rendszerint éjfél után van "takarodó". Minden kempinges nyaralásból fáradtabban érkeztem haza, mint ahogyan elindultam. Itthon kezdtem, Csehszlovákiában, Jugoszláviában folytattam, majd Görögország és végül Horvátország. Egyszerűen meguntam, a közös gyerekneveléssel, fürdővel, budival együtt.
Ha néha mégis nosztalgiám támad, akkor a közös főzések, a kaja-csereberék jutnak eszembe.
Tud valaki tájékoztatást adni a közelmult tapasztalatairól. Orebicbe utazunk autóval vasárnap és az Udvar-Szarajevó- Mostar -Ploce-Orebic utvonalat néztük ki. Az érdekelni milyen minőségű az ut,határátkelőknél mennyi a várakozás, milyen gyorsan lehet haladni, vannak e az út mentén pihenőhelyek, milyen a biztonság, üzemanyagárak stb. Megköszönöm segitségeteket.
választékban a kaufland, az a legnagyobb, túl nagy is már :D
lidlben meg kb. mindent ismersz, nem kell keresgélni. Más a pékáru, több és jobb a hús/felvágott, sajt, tejtermék. Mindkettő sokáig van nyitva, azt hiszem éjfélig. Mi lidl-be szoktunk inkább, másikba dojcslandban járunk.
Split irányában van a város végén, Trogir központ felől balra kaufl., jobbra lidl.
Melyikbe a legerdemesebb egy nagybevasarlast megejteni, ha megerkeztunk? Valasztek szempontjabol kerdem. Csak a Konzumba voltam eddig. Szokasos bevasarlas az 1 hetes nyaralasra.
Koszi.
Kinőttél a kempingből? Te lettél nagyobb v a kemping ment össsze? :-)
Értem én... és viccelek, meg komolyan is mondom, ne gondolja senki, hogy "ez a kempingezés" egy sajátos betegség, anyagi szorítás, vagy valami gyenge, alantas, nem elegáns, nyomorgány megoldás.
Még komolyabbra fordítva, a kempingezés életforma, vki szereti v nem. Egyáltalán nem azonos az "occsósággal", a nincs pénzem jobbra, felfogással... Sokféle változata van, lehet kevesebb pénzból de nagyon sokból is megvalósítani, a kis és nagy sátrakon túl, a lakóautóig, lakóbuszig, a telepített házak bérléséig stb. Sok pazar autó és jármű, felszerelés látható a kempingekben, és nem azért vannak ott, mert nincs pénzük szállodára... Az a rengeteg kempingezni szerető ember, akinek ez bejött és szereti, mint nekem is, felszereli magát és családját -ha akarta/akarja- minden földi jóval és élvezettel lakik szép helyeken, élvezettel süti, főzi -ha ahhoz van kedve- a vacsiját önmaga és remekül alszik, kiváló barátokkal találkozik, nyaral együtt és sok csodás felvételt őríz a helyekről, ahol nagyon jól érezte magát. :-) Jelezném hogy nem is korfüggő, kifejezetten döntés kérdése, ki hogy szeretné jól érezni magát.
Természetesen aki legjobban mindig is egy szállodában, annak is tisztelet!
Miként "nem kinőni a kempingezést", hanem évtizedeken keresztül kempingezni sem vmi visszamaradottság... mármint a felnövésben! :-)
Sziasztok. A vasárnapi indulás eredménye, hogy a fizetőkapukon kb 1 perc alatt jutottunk át. A zábrábi elkerülőúttól tartottam, de semmi nem volt. Ennek hatására már fél 11re leértünk a szállásunkra. Ahhoz képest hogy 2 után lehetett volna bejelentkezni (előtte fele akartuk térképezni a környéket, de minden hol annyian voltak mint a heringek - Kvarner öböl- gondoltam) Felmentünk a szállához, hogy ott leparkolunk. Először vagyunk itt, de a tulaj csaj rögtön odébb parkolt a saját kocsijával, hogy legyen helyünk. A kártyával való fizetés sem gond, étteremben is elfogadták.
Akkor felteszek néhány fotót, tavasszal még fel lehetett menni.
Igaz, eléggé csodálkoztam azon, hogy engedhetnek fel bárkit, hatalmas nyílások voltak, ha oda véletlenül beesik valaki, 10 métert zuhan. Az állvány sem volt életbiztosítás, a pincerendszerben pedig simán el lehetett tévedni.
Le van zárva az állvány allja és fent a nyílás is. A tetőn pedig néha feltűnik egy nagydarab őr. Mindegy, időtöltésnek jó volt, pont az utolsó napunkon romlott el az idő.
Azt az erődöt felújítják. De van egy állvány, amin saját felelősségre fel lehetett menni még tavasszal, és egy kis nyíláson bemászni.
Az állvány van lezárva?
Én még 45-ért vettem tavasszal. A haverom ezen a héten akart venni, bejárt pár helyet, 45-ért sehol nem kapott, hiába az van a valutacentrumon. 47 körül vannak, +komissiós költség. Végül eurót vitt meg az én maradékomat. Egyébként ahol ettünk, vettünk stb a blokkon szerepelt eurós összeg is, szinte mindenhol 7.40-nel számoltak. Az kb 44-re jön ki, nem rossz.
Igen a bankkártyás fizetés a legjobb de kell kuna is mert sok helyen csak azzal lehet fizetni. Szerintem még mindig az jön ki a legjobbra ha ott váltunk eurót. A legtöbb bank penzfelvetelnel ezreket levon.
Bocs, a kérdésedre kihagytam a választ: "De mennyiért vehetek fel horvátországban ATM-ből Kunát?" Nézd meg a bankod aktuális kondícióit tartalmazó hirdetményeket. Vagy hívd fel az ügyfélszolgálatot.
Honnan a csodából tudjuk mi, hogy melyik banknál vagy, milyen számlacsomagban milyen kártyával melyik bank ATM-jéből veszel majd fel mennyi Kunát? Mert csak ezektől függ :-)
És azt ellenőrizted már, hogy a házigazdád ha a Kuna árat átszámolja Euro-ra, azzal hogy jössz ki? Ő nyilván a vételi árfolyamot fogja nézni, te is megvetted az Euro-t, szóval két árfolyamváltást állsz. Míg ha Kunával fizetsz - amit Forintért vettél - akkor egyet.
Régebben, míg sokszor jártunk, az volt a nyerő eljárás, hogy egy kisebb mennyiségű Kunát vettünk itthon, és ott kinn magyar bankhoz tartozó ATM-ből vettünk fel Kunát. Persze ehhez az is kellett, hogy a közelben legyen ilyen ATM. Mostanában nem számolgattam ezzel.
Magyartalan, magyartalan, de érti, aki érti!!!! :-)
Viszont már én is belekeveredtem ebbe a "bénzváltás olcsóbban"-ba. Az oké, hogy vásárolni odakint kártyával érdemes, de, hogy legyen nálam kápé is az hogyan olcsóbb? Itthon nem találtam 45-ért Forintért Kunát. De mennyiért vehetek fel horvátországban ATM-ből Kunát? Azt is középárfolyamon számolják, mint a kártyás vásárlást? Vagy még mindíg érdemesebb Eurót váltani és a szállást azzal fizetni? (A mi házigazdánk, abban számol és simán elfogadja évek óta az Eurót.)
Bombyna: oh, köszi, ez egy jó ötlet! :) Meg is néztem, kb. 15 perccel írja így hosszabbnak, rögtön az első lehetőségnél visszatéréssel az A1-re. Ha nagy a sor, érdemes lehet erre kerülni. (mondjuk a határon várakozást ez nem oldaja meg)
oldmumus: jelen esetben nem kikerülhető a szombat, ráadásul a délután sem. Ebből kellene a legjobbat kihoznunk. :)
Megint enc-es kérdésem lenne.
Megvettük az eszközt, de az ügyintéző betegsége miatt, nem a hivatalos ugyfelszolgalati irodában, hanem mellette, a dijszedők vezetőjétől. (többen is itt vásároltuk)
Viszont én csak egy számlát kaptam, vagyis inkább egyfajta átvételi elismervényt, és azt mondta a jóember, hogy a hivatalos számlát küldik emailben.
Az elismervényen nincs semmi kód, amivel a mobil alkalmazásba be tudnék lépni. Ilyenkor mit kell tennem? Feltölteni gondolom az sms bon - okkal fel tudom, de jó lenne ha az egyenleget is le tudnám kérdezni....
hát igen, én most néztem a Lucko webcamet, és még most is elég nagy a sor, a HAK info a letenyei határra is 1órát ír... Jövő hét szombaton du 3-4körül fogunk arra járni, nem reménykedem! :(
Letenye előtt az Ina kúton váltottunk, jó drágán. 47,3-ért.
Kint lépten nyomon automatába botlottunk, lehet jobban jártunk volna ha kint veszünk ki kápét.
Hazafelé az ominózus zágrábi kapunál nagyon nagy sor állt a kp.-s kapunál. Jó hogy hallgatva rátok a bankkártyás sorba álltam be.
Viszont megálltunk Balatonfenyvesen kicsit nosztalgiázni. Kajáztunk, kis séta. Ez épp elég volt ahhoz, hogy elkapjuk Bp.-en a péntek délutáni csúcsot. Míg keresztül vergődtünk, iszonyú volt. Utána a 3-ason hatvanig lépésben haladtunk, az is be volt állva. Így este 9 után értünk haza, Nyíregyháza mellé. ://
Amit láttam ebből az országból, ez alatt a pár nap alatt nagyon tetszett. Pozitív értelembe véve csalódtam benne.
mi már 2x voltunk idén, igaz, kifogtuk a kánikulát és a meleg tengert, de Spliten kívül sehol nem volt tömeg, sőt sok ember sem. Sem a parton, sem a vízben, sem az úton. (Krk, aztán meg Sibenik - Omis között sok felé)
Két hete éjjel 3/4 1-kor indultunk (délpesti agglomeráció, M0 indulással). Bosiljevotol Jaseniceig gyakorlatilag végig ködben autóztunk, nem lehetett menni gyorsan. 4 megállóval, ebből 2 több mint fél órás pihi volt, így is leértünk 3/4 4 8-kor a sibeniki lehajtóhoz.
Határon kb. 5 autó volt előttünk, 10 perc. A kapuknál semmi, tökéletesen haladós volt végig.
Azt szeretném kérdezni, hogy a magyar határtól a Matulji lehajtóig hány fizetőkaput kell leküzdeni, illetve pénteken napközben élhető-e forgalom ezen az autópálya szakaszon?
Sikerült, nem kevés küzdelem árán, szállást foglalni Okrug Gornjiba. Aug. 11-én vasárnap este indulnánk, tehát a nagy turnusváltás elkerüljük. Így is kell(ene) ENC-t bérelnem? Vagy vasárnap éjjel azért relatíve jó eséllyel indulok úgy, hogy kevésbé van tumultus a határon?
Sziasztok! Jövő hét pénteken indulunk Rab Loparra, több előrejelzést nézegettem, mindegyik más-mást ír. Jelenleg milyen idő van ott? A víz hőmérséklete milyen? Pici babó is jön velünk, ezért kérdezem. Köszönöm válaszotokat.
Már elnézést de ez rossz kép. Mivel itt a bejárat van ahol kártyát kell húzni vagy kép épület jobb oldali része ENC. Az ellentétes iránnyal az a baj, hogy Demerje helyen hiába van kitérés ENC meg kártyás fizetésre. Ha a továbbhaladó meg kikanyarodó sorok nagyok akkor araszolni kell. Szombaton meg hétközben 14-17 h között van ilyen.
Az utazás nyaralás infon olvastam, hogy visszafelé "Zágráb-Lucko fizetőkapu visszafele" a kp.-s kapunál sokan szoktak lenni, akár több km,-es a sor, ezért érdemes a bankkártyás sorba állni.
Sajnos arra nem lehet számítani, hogy nyáron 10 hétig napos, eső (legfeljebb éjjel) és viharmentes, legalább 28 fokos, de nem több mint 33 fokos idő lesz.
Én 3 hétre előre nem merek szállást foglalni, de még úticélt választani sem :-(
Last minute fogok tervezni. A szállás meg vagy drágább lesz vagy épp olcsóbb, mintha hónapokkal előre elrendezem.
Igen ezt én is így gondolom, de az ENC kapunál nem mérik pl. fénykapuval a valós magasságot? Ott nem ül személyzet aki ezt el tudja dönteni. Nem ismerem a horvát ENC rendszert ezért kérdezem.
Sziasztok!Op Opatia- ba megyek vonattal,és azt szeretném kérdezni hogy a vasútállomásról hogy tudok bemenni a központba?tud valaki segíteni?3 felnőtt 1 gyerek.