Keresés

Részletes keresés

kisbetu Creative Commons License 2020.01.02 0 0 9369

:(

Lavina of Gotu Creative Commons License 2020.01.02 0 0 9354

"Egyébként én örülök neki, hogy a +4-nek vagy 121 színe, és nem a C64-nek.

Mert azt a gépet annó a szüleim nem tudták volna megvenni (pláne nem egy C64+-ot) és akkor most Spectrumos lennék és azon talán el sem kezdek grafikázni..."

 

És mi is örülünk neki. ;-)

Előzmény: MMSZoli2 (9353)
MMSZoli2 Creative Commons License 2020.01.02 0 0 9353

Pákás (bocs a múltkor elírt név miatt), azt elhiheted, hogy ezekben a zárt csoportokban egyetlen SZÓ sem hangzik el rólad, nemhogy mocskolódások.

Sőt, még a C64 vagy ZX Spectumokat sem szapuljuk.

 

Megosztjuk egymással az új +4(!) játékokat, demókat, barátilag beszélgetünk

Viszont szeretünk megmaradni a témánál. Meg nem szeretünk veszekedni.
Ezért zárt a csoport.

 

Remek dolgok a VIC-II + C128 trükkök, de itt mit kezdjünk vele? Én soha nem tervezem programozni azon a platformon. Amigán pláne.

Eiatt sem tudunk mit kezdeni ezekkel itt.

 

Az Ultimate Map nagyon jó és igen részletes.

Még az is benne van, hogyan viselkednek a TED regiszterek VIC-II-höz képest.

Így semmit nem kell külön megérteni, pontosan ugyanúgy viselkedik a két gép. Ha a VIC-II-t tudod programozni, ezt is tudod programozni. A különbségekre pedig felhívja a figyelmet.

 

A C16 Gépi Kódú Programozás remek könyv, én is abból tanultam meg a raszterprogramozást (mondjuk azóta jól el is felejtettem :-) )

Az, hogy a szabadon áthelyezhető szín, karakter és grafikus memória ne lenne a TED-nek előnye, erősen kétlem.
Enélkül pl. a Metamorphosis és az egyéb fullképernyős videók soha nem készülhettek volna el hiszen kvázi egy kívülről cserélgetett ROM-ot jelenít meg grafikusan.
(pl. a C64-nél az áthelyezhetetlen színmemória erősen korlátozza a lehetőségeket, bár a többit mind tudja a VIC is).

 

A 121 szín nagyon erős feature volt akkoriban.
Bár nem igazán tudták teljesen kihasználni, sőt a grafikus képernyőn a 2 fix szín erősen korlátozta a lehetőségeket.
Kár hogy a DFLI-t ilyen későn fedezték fel, láthattad a képeken, videókon, hogy az állóképeknél az Amigát erősen megközelítő képeket lehet összehozni vele.

 

Az Apple IIGS 1986-ban már beépítve alkalmazta mint feature az FLI-t. Pedig az sem volt erős gép, szándékosan vissza lett gyengítve Steve Jobs által.
(lehet, hogy ennek a módnak a kitalálásához Woz zsenialitása kellett, szerintem a SAM Coupe 1989-ben innen vette a hasonló ötletet, de az ott is elvérzett sebesség miatt)
"16 colors per scanline, palette can be changed on each line. Exceeding 16 palettes per screen drastically limits system resources (e.g. only useful for static images typically)."

Érdemes megnézned ez a Dithering nélküli papagáj képet.

Utána tedd kérlek mellé az időszak ismert gépei milyen papagájt tudtak a palettájukkal összehozni, és meg fogsz lepődni, mennyi gépnél vagy akár konzolnál lehet jobb képet rittyenteni a Plus/4-ből.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_color_palettes

 

Egyébként én örülök neki, hogy a +4-nek vagy 121 színe, és nem a C64-nek.

Mert azt a gépet annó a szüleim nem tudták volna megvenni (pláne nem egy C64+-ot) és akkor most Spectrumos lennék és azon talán el sem kezdek grafikázni...

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.01 0 1 9351

Pont ez a legfőbb probléma, megint ferdítessz, megszámolni nem tudom, hány neved volt csak vaterán.

 

Hány esetben őrjöngtél, hány minősíthetetlen stílusú, sőt fenyegető leveledet tette ki az üzletfeled, mielőtt x db minusszal töröltek.

De mivel nem lehet bizonyítani, hogy az mind te voltál, most leírsz ide egy búbánatos madárcsicsergést, és akkor egy állítás, egy tagadás, ennyire jutunk.

 

Innentől minek foglalkozna veled bárki, főleg ebben a topikban, ahol nagyon kevéssé reprezentáltak vagy jelennek meg azok az ősamigások, akik tényleg bosszút fogadtak ellened, vagy akikkel elsőre összebalhéztál a lomjaiddal.

 

De ez nem állt meg ott, amihez közöd volt, legalább 50%ban sántított valami, teljesen radom, ismeretlen, 1-1 piti dolgot eladó vagy vásároló emberek eseteibn is.

 

Épp avval futottál itt ezen a fórumon utojára, tán egy éve, hogy akkor eladod a SuperCPU 128-adat, idehaza, vaterán.

Sok csikicsuki után akkor is ezeket a történeteket, önfényezéseket, hosszú (közismert) litániát kezdted írni, majd lánctölés lett, és eltűntél.

A CPU128 egyébként azóta sem bukkant fel ebay-en sem más populáris piacon.

 

Előzmény: Pákás (9349)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.01 0 2 9350

A legtöbb embernek ez nem elsősorban a pénzről szól. Nyilván egy pontig, ameddig egészséges, mindenki szeret kitünni, aki coder vagy ért a hardwerhez, ott csinál valamit, aki csak gyűjteni tud, abban ügyeskedik.

 

Neked sosem látta senki a cuccaidat, így a szuper gyűjtemény csak írott malaszt, (pedig sokan lettek volna, akik úgymond "elismerik", akárhogy is viselkedsz másokkal).

 

A TC64 egyébként nem nagy szó, ha már modern FPGA emulátor, akkor az Ultimate64 jelenleg a csúcs. (és egyben egy baromi ígéretes dolog a jövő szempontjából)

 

Ezek a pár soros effektek amiket itt mutogatsz, enyhénszólva nem a hasraesős kategória SCPU-val.

 

Oldalak óta mindenki teljesen normálisan beszélget veled, csak te követelőzöl, minősítgetsz és kifogásolsz, ez a valódi életműved, amire mindenki emlékezni fog. Akármikor, akárhol megjelentél, ott provokáció, cirkusz, fenyegetőzés, moderáció, ezek kezdődtek.

 

Sehonnan nem vagy kiközösítve, kitiltva, kiutálva. Most is írhatsz, válaszokat is kapsz,  amik téged természetesen nem elégítenek ki, de mivel kb ötszázadjára játszod végig ugyanezt, eléggé ismert és tudható előre mi történik, roppant fárasztó az egész.

 

Egyébként meg nem is mindent lehet neked elhinni, hosszú sora van a kamuidnak és ferdítéseidnek.

 

Segítséget is kaptál rengeteg helyen és rengetegszer, más kérdés, hogy neked nem elég semmi, holott senkinek nem magyarázta el egyik sztár coder sem, hogy kell keretet lebontani vagy melyik effekt mi, aki tud ilyet, magától jött rá, elolvasta a leírásokat, megértette a működést, a forráskódokat.

 

Írásod központi eleme most is, ki mikor fog "mindent eladni", vagy "a netről eltűnni", elgondolkodtató, neked milyen előnyöd, hátrányod, elégtételed, vagy mi sztármazik abból, hogy valakinek milye van, hova ír, vagy hova nem. Főleg olyan emberek tucatjai, akik soha egy rossz szót nem szóltak hozzád vagy rólad.

 

 

Előzmény: Pákás (9346)
ergoGnomik Creative Commons License 2020.01.01 0 0 9348

csak normális viselkedést vártam el. Mi is. És veled ellentétben mi értjük is, hogy ez mit jelent.

 

Annyira ostoba vagyok... Senki el nem vitatta, hogy csencselésben és kupeckedésben hatékony vagy. Ostoba azért vagy, mert nem érted ez önmagában mennyire nem jelent semmit, és elvárod hogy egyetlen többé-kevésbé pozitív tulajdonságod alapján ítéljünk meg, a többi felett pedig becsukott szemmel át kellene siklanunk.

Előzmény: Pákás (9346)
kisbetu Creative Commons License 2020.01.01 0 0 9347

Bocsáss meg, de ez az évente újra elővett kérkedés nem segít a népszerűséged megszerzésében.

 

Előzmény: Pákás (9346)
ergoGnomik Creative Commons License 2019.12.31 0 0 9345

Miért vagy ilyen gonosz? Nem én vagyok gonosz. Te vagy ostoba.

 

Miért zavar téged, hogy más esetleg segít nekem Mert érdemtelenül cukorkát kapsz a neked járó nádpálca helyett.

 

Nyugodtan töröltetheted ezt is. Csak még jobban megerősíted a személyiségedről fáradságos munkával kialakított képet.

Előzmény: Pákás (9341)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2019.12.30 0 0 9343

Egyikőtök sem gonosz, csak ő átlagosan („normálisan”) érzékeli a valóságot, neked meg elég súlyos inkompatibilitásod van ezzel. Sajnos ezen valószínűleg máshol is alig tudnak segíteni, de itt különösen nem tudunk.

 

TED angolul - elég tömör, de tapasztalt C64-gurunak tán elég. Az angol nyelv nem ismerete fura ebben a „szakmában”. De pl. itt van egy magyar könyv scannelve. Légy szíves, olvasd végig a TED fejezetet mielőtt további segítséget igényelsz!

Az idézett program megértéséhez még ez a rész is szükséges:

Interrupt Request,azaz a megszakításkérés bemenete. Funkcióját tekintve a 6510-es maszkolható programmegszakításának (letiltható megszakítás) felel meg. A maszkolhatóság annyit jelent, hogy a gépben futó program megakadályozhatja a megszakítás érvényesülését (SEI utasítással), azaz a kívülről érkező megszakításjelek nem okoznak programrnegszakítást. Amennyiben a szoftver engedélyezte a megszakítást (011 utasítás), az IRQ bemenetre érkező O szint hatására a OPU felfüggeszti a program végrehajtását, az állapotregiszter és a programszámláló pillanatnyi értékét elmenti a verembe (stack-be). Ezután beolvassa az $FFFE(65534) és $FFFF(65535) címeken található két byte-ot, s az így létrejövő címre ($FFFE-n van a cím alsó fele, $FFFF-en a fölső) ~ át a vezérlést, ahol a megszakításkiszolgáló rutin kezdődik

Előzmény: Pákás (9341)
kisbetu Creative Commons License 2019.12.30 0 3 9342

"Miért említesz valamit, ami segítene nekem, de nem linkeled be, inkább keresgessem én? "

Azért, mert ezzel bizonyíthatod, hogy képed vagy önálló munkára.

Ha legalapvetőbb keresést is másnak kell elvégeznie helyetted, akkor senki nem lát garanciát arra, hogy a programozáshoz szükséges többi információs alapot is be tudod szerezni. Azt meg senki nem akarja (magának), hogy minden if ciklus lefutását egyenként kérdezd meg.

Előzmény: Pákás (9341)
ergoGnomik Creative Commons License 2019.12.30 0 1 9340

Amit eddig elővezetett viselkedést a hozzászólásaiban az szerinted érdemesíti bármilyen segítő szándékra?

 

Különben is, ő egy sztár programozó, hiszen SuperCPU-ra is írt már demót. Nehogy már egy ilyen béna IC, mint a TED, ami butább a VIC-II-nél kifogjon rajta és a tudományán!

 

(És arról már ne is beszéljünk, hogy a Plus4Worldön linkelve van a magyar Plus/4-es "biblia" is, amiből simán mindent ki tudna tanulni.)

Előzmény: Lavina of Gotu (9337)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2019.12.30 0 0 9338

Mármint azon az extra képernyő területen értelemszerűen másra állítod a megszak rutinban az $FF14-et, mint a többi, "normál" területen.

Előzmény: Lavina of Gotu (9337)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2019.12.30 0 1 9337

Asszem a választ az előző HSZ-ben találod... Mivel $FF14-en tudod állítani, hogy honnan olvasson a TED, így "akárhol" lehet a memóriában az extra kép/szín adat...

Előzmény: Pákás (9336)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2019.12.29 0 0 9335

Hogyan rajzolhatnak az alsó-felső keretekre, amikor nincs sprite, és csak 25 sorhoz van képernyő RAM?

 

Gyerekkorom óta nem csináltam ilyet, de szerintem keretre csak keretszínezni lehet. A rasztersor-számlálót viszont lehet írni is, és akkor a keret (nagy része) helyett is pl. karakteres sorok lesznek. Persze vsynchez valamekkora keretet kell hagyni, de nem minden tv-nek/monitornak volt egyforma a tűrése. A szín- és karaktertartalmat meg lehet több memóriaterületről lapozni, nem csak az alapból beállítottról (tán $ff14).

Előzmény: Pákás (9333)
siz Creative Commons License 2019.12.29 0 0 9334

> Meg siz miért nem írta meg ezt már itt nekem?

Azért, mert a legfrissebbeket kerested és ahogy te is írtad: ez 2013-as. Nem is én csináltam, csak eltűnt az eredeti forrás én meg megosztottam, hogy hátha valakinek kell.

Előzmény: Pákás (9328)
MMSZoli2 Creative Commons License 2019.12.29 0 0 9332

@Pálás

A Plus4world-ön ott vannak betűrendben a játékok, egy bélyegképpel.

http://plus4world.powweb.com/games


Bár nem túl nagy a felbontásuk, 150% nagyításon már látszik, kb milyen típusú, hogy néz ki, érdekelhet-e.

Ha már a bélyegkép alapján nem érdekes, ugorhatsz, vagy letörölheted. (bár most azt írtad, mindet le akarod tölteni. szerintem felesleges, sok a BASIC-ben készült szöveges vacak, mint pl ZX Spectrumon)
Ennél gyorsabb megoldás nem igazán létezik, még emulátorral sem.

----------------------------------

A TED regiszterei közül számon PONTOSAN úgy működik, mint a C64-é, még a bitek kiosztása is ugyanaz. 

SVS Ultimate Map 2.0

http://plus4world.powweb.com/tools/Ultimate_Map

 

Azért szerintem elgondolkodtató, hogy a TED 1 IC-n belül megvalósítja a funkciók nagyobbik részét, amit a C4-en belül 3 IC csinált meg (VIC-II, CIA és SID).
Grafika, billentyűzet és Joy kezelése, hang, megszakítások.

Az, hogy egyiknek sem készítették el a teljes implementációját, az a költséghatékonyság, és Tramiel eredeti elképzelése alapján volt, hogy a 100Ł-os ZX Spectrumnak csináljanak egy 50Ł-os konkurenciát (de szerintem ezt már elmondtuk). Az, hogy a marketingesek elszúrták, nem a gép, és nem a gép tervezőinek a hibája. (utána meg pont a 264 széria sikertelensége miatt akarták a teljes C64 kompatibilitást  elérni a C128-nál, azért volt AZ a gép is gúzsba kötve).

A TED közel mindenből közel másfélszer-kétszer annyit tudott, mint a hasonló ZX Spectrum ULA, fele áron: hangból, színekből, felbontásból, map-elhető ROM-ból, karakterkészletből.

A tervezéskor nem akarták a C64 ellenfelének, és nem is akartak belőle drága gépet csinálni.

--------------------------------

 

Ügyes programozással teljesen el lehet tüntetni az alsó és a felső keretet, csak már kevés programozó akad, aki alkalmazza.
Kosir Attila például a Godzilla-nál nemcsak a kezdőképnél, hanem a teljes játék alatt rajzolt ide. Lehet, hogy a LITWR által említett CPU lassulás miatt?
http://plus4world.powweb.com/software/Godzilla

36 sor: ott a teljes ASM forráskód (bár valóban nincs túlkommentezve), érdemes mellérakni SVS Ultimate Map 2.0-t.


LITWR szerintem elég ász programozó, több mint egy tucat nyelven tud programozni, korábban ezt tanította az egyetemen is.
(egy időben az elmondása szerint Ő volt a Plus/4 cuccok disztributora is Oroszországban)

Sajnos mostanában kissé hanyagolja a platformot (elég sok a munkája,komoly cégekkel dolgozik. Onnan tudom, mert néha barátilag ütjük egymást Heartstone-ban :-) )

Csinált egy másik nagyon gyors rajzoló (?) tech-demot is, érdemes ránézni:
http://plus4world.powweb.com/software/HN2010YC

 

Illetve csinált egy brutálgyors BASIC compilert, ami a méréseim szerint minimum 2x gyorsabb kódot csinál az AustroSpeed-nél.
http://litwr2.atspace.eu/plus4/cbcwif.html
Sajnos mivel engem elsősorban  a grafika érdekel, nem igazán tudom használni, de pár tesztet lefuttattam, illetve LITWR egy kissé akadozósabb BASIC játékot lefordított, ami játszhatatlanul gyorssá vált, minimum 10x gyorsabb volt mint az eredeti. Ha mennének a grafikus rutinok ilyen sebességgel, és sem vacakolnék a CC65 C rutinjainak a tanulgatásával.

Ennek gyorsulásnak az fő oka, hogy lecserélte a C= 5 bájtos floating point aritmetikáját egy 3 bájtos pszeudo-real-re, és az összes belső ciklus meg számolás baromi gyors lett tőle (plusz nem kell minden sorban persze ezeket lefordítania a gépnek, de ezt ugye minden compiler tudja).
Kicsit bonyolultan használható, Ő Linuxot használ programozás során, nem igazán értette, mi ezzel a sok parancssorral a bajom Win10-ben... Na mindegy. 

(mint bizonyára tudod, az integer-rel való "erőszakolt" számolás még lassabb is a Commodore 8 bites gépek BASIC-jében, mivel mindent lefordít először floating pointra, számol vele, utána visszaalakítja integerré. A floating point a 6502-knél szoftveresen kernal-ból van megoldva, és nincs is lehetőség kooprocesszorra (mint a 8087 vagy 68881) de az Intel is csak a 486-nál integrálta be az FPU-t a processzorba 1989-ben. Az Austrospeed továbbra is a kernal floting point 5 bájtos rutinokat használja, "csak" számok folyamatos oda-vissza konverzióját spórolja meg (és végre gyorsabb az integer), LITWR compilerje pedig az egészet lecserélni).

Egyszer elmélkedünk Vee azon, hogy a compiler alapvetően csak hozzácsapja az alkalmazott Microsoft BASIC rutinokat a RAM végére (ezzel megint igen sokat gyorsít, hogy nem kell a ROM-hoz mindig átlapozni), de ezeket átírva/optimalizálva sokat lehetne ezeken hozni. Ezt viszont mindenkinek meghaladja a lehetőségeit.
Emiatt spórolják ki a grafikus rutinokat, mert hosszúak, és rengeteg helyet foglalnának el a futtatható kódtól.
Szerintem a funkciók egy részét "lecsonkolva" és az eredeti kódot optimalizálva egy baromi gyors grafikus kódot lehetne létrehozni. Vagy csak azokat beválogatni, amit valóban használ is a program...
Pl. a CIRCLE rutinnál annyi plusz soha nem használt paraméter van, ami garantáltan sokat növel a kód méretén (a forgatás és ellipszis még csak-csak, de az arc?)

XNC Creative Commons License 2019.12.27 -1 0 9330

Megnéztem, és szerintem ez a program dolgozik marha lassan.

Máshonnét letöltve vele is ugyanez a csigatempó.

 

Másik programot kéne a célra kipróbálni.

Nekem is volt ilyenem, de nagyon régen foglalkoztam vele, és fogalmam sincs, hogy merre van elhányva, ha még megvan.

 

Egyszerűen vicc, hogy 1 pár másodperces letöltést percekig csinál.

Előzmény: Pákás (9320)
kisbetu Creative Commons License 2019.12.27 0 0 9329

És ezt vegyétek fenyegetésnek :)

Előzmény: Pákás (9328)
scarabaeus Creative Commons License 2019.12.27 0 0 9327

Amúgy, gondolom, ezt már láttad.

Előzmény: Pákás (9325)
scarabaeus Creative Commons License 2019.12.27 0 3 9326

"Így elmegy az összes kedvem az egésztől."

 

Egyszer érnénk meg

Előzmény: Pákás (9325)
kisbetu Creative Commons License 2019.12.26 0 1 9324

"Ha valaki 1985 körül pár évig használt Plus/4-et, aztán másik gépre váltott, és most újra akar Plus/4-et használni"

 

Az valami retróbolond.

De ha plusz4-gyel szivatja magát 2019 végén, akkor lesz türelme egyenként kipróbálni azt az 5 játékot.

Előzmény: Pákás (9320)
kisbetu Creative Commons License 2019.12.26 0 1 9323

"Biztosan nem csak nekem kellenének csak a fontos dolgok a játékoktól a képekig, hanem szinte minden Plus/4-et használni akarónak is főleg ezek kellenek. Nem értem miért nem elérhető akkor egyszerűen ez, amikor van rá igény."

Ha tényleg lenne  rá igény, akkor nemcsak te rugóznál itt rajta.

Rajtad kívül mindenki meg tudta oldani a _neki_ szükséges dolgok beszerzését.

(De azért titokban drukkolok, hogy a sötétben bujkáló plusz4-esek végre lerántsák a leplet a titkolt módszerükről, amivel nagy tételben, gombnyomásra le tudták tölteni plusz4-re az internetet.)

Előzmény: Pákás (9318)
XNC Creative Commons License 2019.12.26 -1 0 9322

Nem mindegy, milyen mélységében próbálja meg letölteni a progi a weboldalt.

Meg elég szövevényes struktúrában vannak rajta a programok.

Előzmény: XNC (9321)
XNC Creative Commons License 2019.12.26 -1 0 9321

Egyébként amennyire megnéztem, lehet nem is biztos, hogy jó az a program arra a célra;

amire akarod használni.

Előzmény: Pákás (9320)
XNC Creative Commons License 2019.12.26 -1 0 9319

"van 2000 Mb-es is a Telekomnál."

 

Van, de az csak az elvi maximum.

Simán előfordulhat, hogy a letöltési sebesség csak a töredéke bizonyos esetekben. (pl. torrent)

Előzmény: Pákás (9315)
kisbetu Creative Commons License 2019.12.24 0 0 9316

Boldog karácsonyt!

Előzmény: Pákás (9315)
Pákás Creative Commons License 2019.12.24 -1 0 9314

20+ éve nem tartok semmilyen ünnepet. Ti mennyit költöttetek idén nov-dec-ben a fekete péntekeken, stb. mostanáig? Ha összeírtátok volna, hogy az utóbbi 20 évben mennyit költöttetek felesleges dolgokra a sok ünneppel, szokással kapcsolatban, ajándékok, benzin, fenyőfa, műszaki cikkek, stb., érdekes eredménye lenne. Aztán összehasonlítanátok hogy 20 év alatt összesen mennyit költöttetek Commodore-ra és Amigára, meglepődnétek. A retró kiadás biztosan sokkal kevesebb. Minden pénzt, amit csak lehetett retróra költöttem 10+ évig, ezért tudtam kis ötjegyű jövedelemből is óriási gyűjteményt összehozni. Meg azért, mert ami nem ment a gyűjteménybe, olcsón vettem és drágábban adtam el, ebből a haszonból is tudtam a gyűjteményre költeni. Összekötöttem a kellemeset a hasznossal. Így lehet ötjegyű jövedelemből pl. 4 db 200-300e Ft/db-os SuperCPU-t, meg Blizzard 1230-tól végig PPC-ig venni. Nem kell irigykedni rám ezekért, bárki utánam csinálhatja, csak egyszerű életet kell élni felesleges kiadások nélkül. No nyaralás, no utazgatás, a melóhelyhez közel költözni (max. 1 km), mert no autó, no tömegközlekedés (csak bicikli lehet), no ünnepek, no okostelefon (csak butatelefon, no drága mobilnet), a lehető legkevesebb műszaki cikk és egyéb berendezés, hogy minél kevesebb romoljon el (1 db max. 23 collos TV, olcsó asztali PC régi monitorral, ez elég netezni, stb., tűzhely, hűtő, stb., mindent csak használtan venni, lehetőleg konvektoros fűtés (könnyű házilag javítani)), kevés ruha, 2-3 cipő, no lakásfelújítás, no hitelfelvétel (nincs havi törlesztés), no család+feleség+gyerekek, no cigi+alkohol+drog, kicsi lakás=kicsi közös költség és rezsi (kicsi gáz, víz, villanyszámla, átlagos kábel TV csomag, nem kell 1000-2000 Mb-es net, elég a 150 is fele havidíjért), no zabálás (ételt kidobni tilos, csak annyi kaját venni, amit 2-3 napon belül megeszel), mindenből csak akkor venni másikat, ha elromlott, vagy ha nem romlott el, annyira elavult, hogy már nehéz használni (ekkor eladni, valakinek még jó lesz), amit lehet használtan venni, olcsón (TV, PC RAM, stb.), stb., a többit képzeljétek hozzá. Simán lehet sokmindent 5-10-15 évig is használni, és nem muszáj magas életszínvonalon élni. Kevés kiadás = kevesebbet kell melózni. Mi értelme nagy lábon élni, ha 3-szor annyit kell melózni hogy legyen mindenre pénz? Alig marad idő másra a melón kívül. A neten sokmindent meg lehet tudni, nézni, nem kell utazgatni. Elég a 23 collos sima full HD LED TV, ez van most, használtan vettem, nem kell több 100e-es 1,5 m-es OLED. Évente megnézni az elkókat, ha kell, cserélni. Mindent magad megjavítani, amit lehet, tilos szerelőt hívni. Az előző LCD TV-mben is én cseréltem elkókat a táp részben, még működik, tartaléknak félre van téve. A gázbojler, gáztűzhely, konvektor, stb. megjavítása nem nehéz. Ha régi Al vezetékes a lakás, áthúzni rézre, ez se nehéz (ha kátrányos acél a védőcső, ezeket kitépni a vezetékekkel együtt, műanyag cső be, nálam ez volt), mint ahogy pár plusz dugaljat, kapcsolót berakni se. Mondjuk villanyszerelő az egyik szakmám, apám meg víz-gázszerelő volt, így könnyebb. Sokan félnek az elektromos, gáz dolgokhoz nyúlni, én nem. Többet nem jön be szerelő, mind kontár, egyszer cseréltettem konvektort, a 40 éve dolgozó szerelő gázszivárgást hagyott itt, nekem kellett megszüntetni.

XNC Creative Commons License 2019.12.24 -1 0 9313

Biztos hozzászoktál a gyors nethez.

Én non-stop szoktam járatni a gépemet, így fel sem tűnik, ha valaminek lassú a letöltése.

XNC Creative Commons License 2019.12.24 -1 0 9312

És most mit csináljunk veled?

Töltsük le helyetted a dolgokat, majd tegyük belőle elérhetővé belőle a lényeget??

Csak mert szerintem máshogy nem lehetséges a probléma megoldása.

Előzmény: Pákás (9310)
kisbetu Creative Commons License 2019.12.24 0 0 9309

Urak? Itt?

Itt csak alávaló szolgák vannak, akiknek meg van engedve, hogy kiszolgálják Pákás (vagy bárhogy hívják éppen) kívánságait.

 

BUÉK

Előzmény: ergoGnomik (9308)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!