Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2012.11.01 0 0 40707
Aztaaaaa :-):-) minden elismerésem! Nekem még végigolvasni is sok volt, nem még megcsinálni, no és megvásárolni azt a sokféle lisztet és ez + azt:-) Biztosan finom .... bár azért nagyon-nagyon csendben (szigorúan csak "zárójelben"!!!!) jegyezném meg, hogy lehetnek olyan esetek, amikor a kevesebb több:-)
ihagee Creative Commons License 2012.11.01 0 0 40706

Pontos receptjeim nincsenek, mindig más-más dolgok kerülnek bele - azért nem nagyon változtatva-, és az arányok is változhatnak. Azért megpróbálom. A kovász 3 nap alatt készül el, 3 kanál rozsliszt meg annyi víz, hogy pempős legyen, mindezt egy 7-8 decis befőttes üvegben tartom. Egy nap múlva ismét uennyi anyagot teszek bele, majd a 3. napon szintén. Ekkor már kellemes savanyú, és buborékos is. Van egy fél literes mércém, azt kétszer megtöltöm liszttel, talán egy kicsit púpos is volt legutóbb, mert ennek a gépnek nagy a doboza. Az első fél literben volt finomliszt, 2-3 kanál kukoricaliszt, 2 kanál rétesliszt - ne kérdezd miért tettem bele-, teljes kiőrlésű tönkölyliszt (tbl 300), és fehér rozsliszt. Talán utóbbiból raktam legtöbbet. A második mérce fele-fele arányban sötét rozslisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet tartalmazott. A géphez kapott kanál kisebbik felével raktam 2 adag sót, a nagyobbal 2 kanál cukrot. Bőven megöntöttem őrölt köménnyel, mert egészet nem találtam, viszont római köményből tettem bele egy nagyobb csipetnyot. Ezt nem ismerem milyen, de nem ártott! 4 vagy 5 evőkanálnyi búza-, rozs-, árpa- és zabpehely keverékét egy teásbögrébe tettem kis vízzel, és mikróban 1-2 perc alatt megpuhítottam, ez is ment bele egy marék napraforgóbéllel együtt. A búzakorpás keverékből 3 evőkanállal tettem,ezt egy nagy edényben tartom, és búzakorpából 2 csomag, búzacsírából, lenmagtöretből és zabkorpából 1-1 csomag van benne. A víz! 3 decit jól megmelegítek, 2 decivel felhígítom a kovászt és egyik részét legalulra, a többit a liszt közé öntöm. A maradék deci vízzel kiöblítem a kovászos üveget, és ez kerül legfelülre. Valamikor még étolajat is löttyintettem a tésztához,  aztán megkevertem. Jó ragacsos lett, és amikor már elég homogén kinézete volt, elsimítottam a tetejét. Kis fűtés, sok órányi kovászolódás, 1 óra sütés. Remélem nem hagytam ki semmit, ha mégis, akkor elhatárolódom magamtól:-)) Üdv, Ihagee

Előzmény: sickamic (40705)
sickamic Creative Commons License 2012.11.01 0 0 40705

Le írnád a pontos receptet? Imádom a sűrű és  sötét kenyereket.

Előzmény: ihagee (40704)
ihagee Creative Commons License 2012.11.01 0 0 40704

Sziasztok!

Néhány napja vettem egy 3-4 alkalommal használt Hausmeister 1300-ast. Tényleg szinte új, az első sütéskor éreztem a leégő olaj vagy micsoda enyhe illatát. A tanácsokra hallgatva ezzel már nem mertem rozsragacsot keverni, bár ez kétlapátos. Tehát bepakoltam az összes hozzávalót, lisztek, vízben előfőzött gabonapelyhek, kovász, búzakorpa, csíra, lenmag, zabkorpa, fűszerezés, és fakanállal összekevertem. Ez reggel 6 után volt, hála annak aki az óra átállítását kitalálta. Aztán -őszi szünet lévén- kora délutánig leltároztam a suliban, és mint legutóbb, 7-8 óra kovászolás után megsütöttem. Pontosabban a kovászolás kezdetekor bekapcsoltam a fűtést 3-4 percre, és hazaérés után 1 órát sütöttem. Könnyen kijött a dobozból, jó sűrű és kicsi lett. Talán a felénél több benne a fehér, sötét, ill. teljes kiőrlésű rozsliszt. Kellemesen savanyú, a tömege 1,3 kg körüli. Hűtőben tartom, mert a hölgyek nem nagyon eszegetik, csak a fiam és én. Feleségem mindig azt mondja, hogy túl nedves, ezen nem tudok segíteni, hát hogy legyen száraz(abb) egy tömör kenyér belseje? Így is nehéz kavarni! Azt hiszem rozsosat így fogok sütni, fehéret meg tisztán géppel. Üdvözlettel, Ihagee

firmitudo Creative Commons License 2012.11.01 0 0 40703

Szia!

http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=5695141&nid=1121791

A kenyér fogyása sok mindentől függhet (család nagysága, összetétele nemek szerint) meg még ki tudja.

Abban a négytagú családban, ahol az apa és két fia bányász nyilván több kenyér fogy, mint ahol az anya két lányával hetente kétszer fittneszelni járnak:)...vagy valami ilyesmi;).

Előzmény: Timo. (40702)
Timo. Creative Commons License 2012.10.31 0 0 40702

Sziasztok!

Kb egy éve kaptam egy kenyérsütőgépet (Hauser BM-800-ast) Nagyon jó kenyeret süt (már ha sikerül, ha nem, akkor szépen beesik a teteje), viszont mi nem vagyunk nagy kenyérfogyasztók, így a kb 1 kilós kenyér fele sokszor ránkszárad. 

Nálatok elfogy a kiló kenyér? Vagy Ti ügyesebbek vagytok és ilyen nagy géppel képesek vagytok kisebbet sütni?

.ETNA. Creative Commons License 2012.10.22 0 0 40701
A hangsúly a "túl sok" -on van, ez a lényeg! Egyébként nekem is elegem van már a margarin-kontra vaj, koleszterin kontra tojás jellegű vitákból, de ugyanakkor vitathatatlan tény, hogy a gabonák összetevőinek aránya ma már nyilván nem ugyanaz, mint 30-40 évvel ezelőtt. Ma már valószínűleg a fák tövében lévő papsajtot sem enném meg... anno pl. egy autó volt az utcánkban (pedig Miskolc nem éppen kisváros volt már akkoriban sem), azt is csak hétvégén használták, kóborkutyák sem pisilték le - tekintve, hogy nem voltak kivert kutyik-cicák... a saját kutyik pedig a kertesházak nagy udvarából szinte sosem jöttek ki (!) nem is rémlik, hogy lett volna pórázunk:-)

Egyszóval: a házi tuti jobb és egészségesebb a nagyüzeminél (de még a kis magán pékségben sültnél is) a változatosság pedig gyönyörködtet... tehát mindenki egyen, amit akar!
Persze, ha lehet, ne essen túlzásba, de ne az esetleges elhízástól való félelem, hanem a teste iránti "tisztelet" stb. stb. okán:-) Ez van...
firmitudo Creative Commons License 2012.10.17 0 0 40700

Valahogy ebből kéne kiindulni.

Házi sütés                                   Bolti sütés

/                                             /                

Fehér kenyér     Telj.kiőrlésű      Fehér kenyér   Telj.kiőrlésű

Én hiszem, hogy a házi fehér kenyér ezerszer egészségesebb, mint a bolti teljes kiőrlésű, vagy rozsos, vagy bármilyen ilyen-olyan magvas.

A szervezet meg úgyis tiltakozik a nem megfelelő bevitel miatt...épp csak figyelni kéne rá.

Aztán meg a " ne egyél zsírosat, ne igyál, ne dohányozz" régóta kilőve, valami újat kell bedobni,(ne egyél túl sok teljes kiőrlésűt) ha valaki ki akar tűnni a mai világban.

Mondjuk nem árt egy jó főnök sem(mint az enyém), aki "megfelelő mozgásteret enged", hogy ne hízzak el;). 

Előzmény: .ETNA. (40685)
H_G Creative Commons License 2012.10.17 0 0 40699

Csak szólok, hogy ez a link nem elfogadott tudományos eredményeket tartalmaz, valamint hogy Dr. Mercola és Dr. Hummel karrierjére egyaránt jellemzők a gyanús motívumok.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mercola

http://www.mfor.hu/cikkek/3_millios_buntetes_az_atveros_biogel_miatt.html

monyesz Creative Commons License 2012.10.17 0 0 40698

Majd legközelebb! ;)

Előzmény: ihagee (40696)
monyesz Creative Commons License 2012.10.17 0 0 40697

Na ez egy jó kérdés, mi a 'sok'!

Előzmény: Jahno (40695)
ihagee Creative Commons License 2012.10.17 0 0 40696

Igen, igazad van, de én belepakoltam mindent, és aztán nem volt kedvem kiszedni a ragacsot :-))

Előzmény: monyesz (40692)
Jahno Creative Commons License 2012.10.16 0 0 40695

Aztán mi az a "sok"? Most vettem ilyen gagyi, csupa E betűből és guarizéből álló italport. Rá van írva, hogy ha sokat iszik, akkor hasmenést okozhat. Oszt mennyi a sok? Napi 3 deci vagy 2 liter?

Előzmény: monyesz (40694)
monyesz Creative Commons License 2012.10.16 0 0 40694

Ki kell emelni a túl sok kitételt!

Nem szabad ugye húst enni egyesek szerint, mások szerint zöldségféléket (abban is feldúsul ez az), most a gabonaféléket tiltanák ki. 

Valahol kell lenni egy arany középútnak (meg nem szabad hinni az örök életben :D), figyelembe véve, hogy semmi nem olyan, mint 50 vagy 250 éve. Mondjuk bármilyen esgészségesen táplálkoztak is, nem éltek sokáig, elvitte őket más...

monyesz Creative Commons License 2012.10.16 0 0 40693

Ez soxor kellemes, mert az este kelesztésre berakott kenyér (megfelelő hőfokon) másnap délután hazaérve süthető.

Előzmény: .ETNA. (40690)
monyesz Creative Commons License 2012.10.16 0 0 40692

Kicsit ki kellett volna olajozni (vagy lisztezni) az edényt, akkor nem ragad oda (ez történt ha jól értem). A kovászost nem szabad erőltetni, magas hőfokon keleszteni, annak bizony idő kell!

Előzmény: ihagee (40689)
ihagee Creative Commons License 2012.10.16 0 0 40691

Nincs radiátorod, vagy sok a 8 óra? :-)) 9 óra körül megkevertük, délután sütöttem. A vasárnapba belefért. A lisztnek több mint fele rozs volt, kevés búza finomliszt, meg teljes kiőrlésű tönkölyliszt. Egy biztos: a házi kovásszal ennyi időt bőven hagyhattam, nem lett rossz. Az persze jó kérdés, hogy 4 vagy 5 óra után milyen lett volna az eredmény? A radiátor nem volt túl meleg - a hőszolgáltató spórol, csak mi nem tudunk-, de az biztos, hogy melegebb fűtőtesten nem hagytam volna ott ennyi időre. Ihagee

Előzmény: .ETNA. (40690)
.ETNA. Creative Commons License 2012.10.16 0 0 40690
Gratula!!!

8 óra a radiátoron? Na, ezt a receptet se nekem találták ki:-)
Előzmény: ihagee (40689)
ihagee Creative Commons License 2012.10.15 0 0 40689

Tegnap kipróbáltam a nem dagasztós kenyér készítését. 4 napos kovászom volt, egy jénai edénybe tettem az összes hozzávalót. Közel 8-10 percig kevergettem, míg homogén lett, aztán a radiátoron pihent 8 órát. Utána lefedve ment a forró sütőbe. Olyan nagy lett, hogy alig fért, de nem volt más edényem. Így meg szépen hozzásült az üveghez, 30 perc után alig tudtam leszedni a tetejét, hogy még 10 percig süssem. A kényér teteje picit sötét lett a forró üvegtől... A kiszedés újabb rémálom volt. Egyetlen jó benne - azaz kettő-, hogy az alakja normális, és a feleségem szerint ez az eddigi legfinomabb rozskenyér! Ihagee

Előzmény: monyesz (40682)
.ETNA. Creative Commons License 2012.10.12 0 0 40688
Ja és persze én is csak a pl. lentebb bemásolt (antalvali...) linkeken olvastam ezekről a lehetséges veszélyekről, tehát, ha ők tévednek (sajnos, nem hiszem), akkor én is ....
.ETNA. Creative Commons License 2012.10.12 0 0 40687
Ugyan, dehogyis újabb mánia, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy - sajnos - az a gabona, amit ma fogyasztunk, a növénynemesítés (több legyen a fehérje tartalom stb érdekében) jószerivel már köszönő viszonyban is alig van azzal, amit "őseink" fogyasztottak. Megváltozott az összetevők aránya stb. Megnövekedett pl. a lektin szintje, a teljes kiőrlésűben pl. sok lektin van, ami nagy mennyiségben ... a bélflóra ellensége, mert a sejteken keresztül képes a különböző élettani folyamatokba is beleavatkozni.
Ez van:-)
A lektin és a glutén (sikér) aránya is megváltozott az utóbbi évtizedekben/évszázadokban. Speciel a túl sok glutén se nagy buli a szervezetednek, mert egy bizonyos szint felett már képes galibákat okozni (az immunrendszert arra készteti a sok, pl. emésztetlen glutén, hogy megtámadja a vékonybél falát). Rá lehet keresni a neten a lektin-glutén témakörre... mindenütt figyelmeztetnek a MÉRTÉKLETESSÉGRE, én is csak ezt akartam jelezni:-)

Egyszóval NEM kell lemondani semelyik fajta kenyérről, csak figyelni kell a mértékletességre és az élelmiszerek glutén tartalmára ... többek között.

Éppen azért sütünk itthon kenyeret, hogy kihagyjuk a sok ilyen-olyan adalékanyagokat, de ez - tekintettel pl. a fent írtakra - nem jelenti azt, hogy az otthon sütött kenyérrel már naponta nyugodtan degeszre ehetjük magunkat :-) Ennyi csak az egész...
Előzmény: ke_fe (40686)
ke_fe Creative Commons License 2012.10.12 0 0 40686

Egy ujabb divatorulet?

Ha ezeknek  a szobatudosoktol szarmazo  kijelenteseknek lenne barmi valosagtartalmuk, akkor mar az emberisegnek 250 eve ki kellett volna halni.

.ETNA. Creative Commons License 2012.10.06 0 0 40685

Csak szólok, hogy a túl sok teljes kiőrlésű liszt fogyasztása sem jó .... persze valamilyen kenyér csak kell ... de lényeg inkább az, hogy mind1, hogy fehér, vegyes, vagy barna, de NE fogyasszunk belőle túl sokat (pedig milyen finom is - nyami-nyami!!!) !

http://drhummel.hu/2011/08/05/mi-a-baj-a-teljes-kiorlesuekkel/

http://antalvali.com/hirek/teljes-kiorlesu-liszt-belflora-lektin-fogyasztas.html

monyesz Creative Commons License 2012.10.05 0 0 40684

Házi malom itthon is beszerezhető lenne, de a gabona az már nehezebb ügy.

Pedig a frissen őrölt tönykölybúzából igen jó a kenyér!

Előzmény: ihagee (40683)
ihagee Creative Commons License 2012.10.04 0 0 40683

Jaj de jó, köszönöm szépen a linket. Megnéztem - hang nélkül-, az elején furcsa volt az a fehér ragacs. Nagyon tetszett a házi malom. Közben elkészült a kenyerem, jó pici és nehéz, biztos nem annyira lyukas, mint a videón látott. Holnap felvágom, akkor képeket is készítek róla. 

Előzmény: monyesz (40682)
monyesz Creative Commons License 2012.10.04 0 0 40682

Ezeket a gépeket nem erre találták ki.

Mondjuk egy ilyen nagy rozstartalmú keveréket (gondolom a fele legalább rozs), nem kell agyondagasztani, igazából nem is lehet (úgy mint egy búzalisztest semmiképp). Inkább hagyd hosszú ideig kelni (a kovász lassabban dologzik), egy rozskenyér amúgy nem baj, ha tömör. A bolti rozskenyerek között van olyan, amit két ujjal össze lehet nyomni, na az nem is látott rozsot, max malátát vagy valami más színezőanyagot!

Ezen a linken pl. jól látható a nem dagasztás:

www.breadtopia.com/sourdough-rye-bread

Előzmény: ihagee (40681)
ihagee Creative Commons License 2012.10.04 0 0 40681

Sziasztok!

Eddig még nem írtam kenyeres fórumba, csupán olvasgattam. Ma viszont eljutottam odáig, hogy tanácsot kérek. Hogyan tudok géppel jó rozskenyeret sütni? A kovász elkészítése rendben, már több mint egy éve a neten tanultak alapján készítem 3 nap alatt. A lisztek is jók, de szegény állóüstös Bomann gépem alig tudja keverni ezt a ragacsot! Szörnyű ez a rozstészta, a kezemhez is úgy tapad, hogy néhány alkalom után elment a kedvem a kézi tésztakészítéstől. Ennek ellenére már néhány - a feleségem és gyermekeim szerint is- finom és sűrű nagyon barna kenyeret sikerült sütnöm, de sajnálom a gépet... Szegénynek most lett perselyezve a "hajtóműve", de most is alul mozog a lapát, de a tészta teteje szinte semmit nem keveredik. Kb. 90 dekagramm lisztet használok, ennek harmada finomliszt. Van benne búzakorpa, csíra, lenmag és zabkorpa keverék is 3 evőkanálnyi, gabonapelyhek, meg a teljes kiőrlésű, ill. sötét rozsliszt. No ez jó hosszú lett, üdvözlettel: Ihagee

.ETNA. Creative Commons License 2012.10.01 0 0 40680
Én csak 2lapátos gépet vennék. Kisebb és nagyobb kenyeret egyaránt kész, két lapáttal - szerintebb - jobb a dagasztás is (ld. egyéb dagasztó gépek).

Az árakon nem is érdemes gondolkodni, egy "sima" földi halandó számára ez rejtély:-) Némelyik helyen alacsonyabb árréssel dolgoznak. Mi elégedettek vagyunk pl. az e-digitallal. Az áru házhoz jön (ha így kéred), a nagyértékű Samsung LED tv-től, a GPS-ig, már több terméket is vettünk náluk, az áraik is jók!

Jut eszembe: kenyérsütő vásárlásnál ellenőrizd, hogy jól záródik-e a tető és van-e magyar használati a dabozban! Sok - későbbi - kellemetlenségtől megkímélhezet ezzel magad:-):-)
Előzmény: vonyarc55 (40678)
firmitudo Creative Commons License 2012.10.01 0 0 40679

Az hogy lehet, hogy az árukereső szerint van ahol fél áron árulják, mint a Hauser oldalán lévő ár?

Talán úgy mint ahogy elromlott az autómon a gyújtáskapcsoló, a márkakareskedésben ahol az autót vettem 60 ezer egy ilyen szerkezet, az autóvillamossági szerelő pedig 6 ezerért megcsinálta nyomógombos indításúra...vagy Dremel gravírozóhoz eddig a márkaszervízben vettem a szénkefét, megszűnt a szervíz, most 200 km-ről szerzem be harmadannyi áron postai utánvéttel.

Persze lehet, hogy a Hauser kínál valami pluszt...mondjuk alkatrész ellátás. 

Előzmény: vonyarc55 (40678)
vonyarc55 Creative Commons License 2012.09.30 0 0 40678

Köszönöm a gyors választ. Az hogy lehet, hogy az árukereső szerint van ahol fél áron árulják, mint a Hauser oldalán lévő ár?

Előzmény: Veszpremi (40677)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!