A Gosa és az osztrák kocsik kapcsán osztom a véleményed (és én se vagyok oda a corail-koppincsokért - román kocsik közül ezt látnám szívesen a Dacia-ban), de amíg a fülkés kocsik pártján vagyok (pontosan az általad leírt zavaró utastársak távoltartása miatt), és az inkvizíció megtestesítője nálam a sok fehér felület meg a pofámba sütő neon, addig ez utóbbi miatt még az elfogadható komfortú first is elvérzik nálam (a premium meg egy rossz poén).
Ahhoz viszont nagyot kell késnie a rj-nek, hogy bukja a Dacia-t... ugyanúgy bevárás lesz majd, mint a korábbi osztott korszakban.
Nemzetközi forgalomban a visszafelé érkező Dacia helyett idén ott volt a railjet, tehát Pestre utazván nem is igazán kellett igénybe venni nemzetközi forgalomban. Aki meg Bécsből Bukarestbe megy vonattal, annak ez a fél óra már nem oszt, nem szoroz, ha számítana neki, akkor a repülőn ülne.
Nem vagyok railjet fanatikus (a first és a premium amúgy nekem abszolút bejön), de azt belátom, hogy a kényelmetlennek mondott economy (Ott engem inkább bizonyos utasok zavarnak, múltkor Linztől egy részeg osztrák társaság szórakoztatta az utazóközönséget) még mindig jobb, mint a románok piros B11 kocsijai, vagy egy startos Bvmz, netán más DWA vagy CAF inkvizíciós kocsi.
Szóval ha a a Bp-Bécs-Bp kocsik full MÁV Gosa kocsikból, vagy osztrák ülőkocsikból (bár a múltkor egy Ampz amivel összeakadtam, igen sittes volt) lesznek kiadva, akkor éljen, minden más esetben viszont kár a railjetért.
(És akkor arról még nem esett szó, hogy ezzel a rj 69 nekem (és szerintem még sokaknak) München felől kilőve, inkább korábban elindulok, minthogy Bécsben kidobjanak a kényelmes firstről, vagy netán a premiumról, hogy (jó esetben) ott áll a Dacia a peron túlfelén.) Mert ugye még az átszállást is bebukhatom.
Nem unod még ezt a railjetdícsérést? :-) A Dacia jelen formájában nem alkalmas nemzetközi forgalomra, épp ideje, hogy visszaúton rendes menetidőt kap majd.
(végre meg lehet megint vonattal járni Bécset reggeli indulással és esti érkezéssel - de Münchenből nem kell két órával korábban visszaindulni)
Egyébként az idén már megszűnt dolgok (Varsovia, Breszt irányú szovjet kocsik, thesszaloniki bolgár háló) jövőre már nem térnek vissza. Ezen felül nem lehet majd GySEV-es IC-kocsit látni Bécsben, meg horvát motorkocsit itthon és viszont. Meg majd koptathatja egy kicsit a peront Bruckban az, aki nem csúcsidőben akar ER-t használni...
Persze. Csak hirtelen fizikai beszállítóra gondoltam... :) - mondjuk, azt sem ártana fejleszteni, mármint a kioszkok számát. De érdekelne, mihez képest lett végül "butább". (Akár privátban.)
Meglepetésemre nem lett túl bonyolítva a rendszer, tetszik. Az pláne, hogy a jegyre kattintva pdf-ben kidobja a tudnivalókat róla. Az árfolyam ki van emelve, igaz eldugva a sarokban. Ami viszont nem tetszik, hogy nem mindenhova dobja ki az 1.osztályú jegyeket. pl Münchenbe felajánlja, míg Bécsbe már nem. Valamint kisebb csoportos utazáshoz (3-4fő)pl a city start-t nem dobja ki a normál árú jegy mellé.
De kezdésnek ez is több mint a semmi és nagy előrelépés az eddigiekhez képest:)
[féloff] Eladó 2 db Firenze - Pisa aeroporto (via Empoli) vonatjegy (Trenitalia, regoinale - érvényesítéstől számított 6 órán át lehet vele utazni). Emailem publikus, ha valakit érdekel. [on]