Egyszer láttam egy ilyen katalógust, egy függőleges cső a csőben vezeték és kész. Csak a kereskedelmi szöveg volt rajta, ott minden rózsasszin. Emlékeim szereint 1500 fontra tartották.
Lehet, hülyeséget kérdezek, de azért beírom. Létezik a kereskedelemben olyan hőcserélő, amit a fürdőszobai lefolyóhoz lehet szerelni, és így a kifolyó használt meleg víz előmelegíti a boilerbe befolyó hideget? Ha igen, mennyi lehet az ára, milyen tapasztalatok vannak ilyesmivel?
Van egy a képen láthat Einhell szivattyúhoz hasonló szivattyúm. Az lenne a kérdésem,hogyha hidrofor tartályhoz szeretném kötni azt hogyan kell. Azt láttam ,hogy a tartály kapcsolójához kell egy tömlő csak az nem tiszta hogy ezt a tömlőt hova kell csatlakoztatni. mert van egy szívó egy nyomó egy colos csatival , de hova lehet csatlakoztatni a flexibilis csövet. Mert a szivattyúházon a két colos csatin kívül csak a fagymentesítő dugók vannak. Lehet hogy az egyik fagymentesítő helyére mondjuk az alsóra? És még egy a tartályt muszáj a szivattyú alá helyezni vagy lehet esetleg mellé is ez függ valamitől? A építő jellegű válaszokat előre is köszönöm.
Remélem jó helyen érdeklődöm. Szuleimnél megérett a cserére a 30 éves FÉG kéményes 24kW-os átfolyós gázos melegítőjük. Már többször volt benne kazántest csere is, és megint kellene, de már gazdaságilag nem éri meg.
Ehelyett keresnék valamit, ami jó, szuper, és sokáig működik (tudom, a mai világban) :-).
Esetleg tudna valaki ajánlani valamit? Nézem a katalógusokat, de nehéz dönteni katalógusok alapján. Illetve most több cégnél le van árazva a Bosh w 11-2 P vízmelegítő, erről van esetleg vélemény?
Az se lenne baj, ha őrláng nélküli lenne, sőt... Pl Bosch Therm 4000 O WR 11-2 B vagy hasonló
Előre is köszönöm, ha valak itud segíteni a kavalkádban.
A csúsztatás lett korrigálva, hogy lehet még Furannal.
Aluval kéményt bélelni nem lehet, sőt igazság szerint, már a "falon kívüli" bekötést sem csinálhatnád aluból!
Más országokban évtizedek óta nem lehet aluval kéményt bélelni.
"Mi az hogy készülélk jóváhagyás 65 eft -ért ?"
Az annyi, hogy a kéményes béleli a kéményt, amit a Főkétusz-nak engedélyeznie kell...
Ez kéményenként/készülékenként 65.000.-
Ezért írtam, hogy a 120.000.- papírokkal, engedélyekkel, MEO-val, hivatalosan nagyon karcsúnak tűnik.
5méter kéményt bélelnek 40.000.-ért (ez ahogy hallom eléggé átlagos ár)
65.000.- a jóváhagyás
6.000.- egy méter rozsdamentes cső (5méter esetében 30.000.-)
méretezési számítás + nyílt égésterű készülékhez átszellőztetési számítást is kell(ene) csinálni.
+ idomok ( minimum 2db könyök )
+ szellőztető rács
+ ami még a kémény végére kell (a tetőre)
Láttam már hasonló áron szerelve kéményt. Utóbb kiderült, hogy ott sem volt papírmunka, és fehér szilóval kenték ki az illesztéseket, illetve ahova nem ért be, ott kb 2ujjnyi hézag maradt. :) (kár, hogy nem fotóztam le :( )
Kémény közeli rokoné. Azt hitték, hogy én otthon vagyok az árakban. Hát nem! :-)
A kémény béleletlenül üzemel vagy 20 éve és a kémény bele már kicsit korhad ahogy a szakemberek mondták a kéményvizsgálat során. Itt azon ritka esettel álluk szembe évek óta, hogy a kéményseprő a szokásos évi felülvizsgálat alkalmával leveszi a koromzsák ajtaját, belenéz kiveszi a tégla darabokat, beteszi egy zacskóba és amikor kimyegy az ajtón kidobja a kukába. Skandallum! Hová lesz a világ?
A másik kéményseprő, meg fent van a tetőn és a kéményen keresztül kommunikálnak.
Mondtam is le kéne fényképezni a két kéményes kollegát. Nálunk, még a házba sem akar bejönni, csak íruk alá és már megy is. Na ez már rendjén való.
Nyitott égésterű vízmelegítőnek a kéményét kéne bélelni. Kémény mérete a klasszikus 14x14. Hossza 6 fm. Tető lapostető, elhúzás nincs. Lenne egy vállalkozó 120 ezerért, kéményseprő papírokkal.
Reális ez? Nem tudom eldönteni."
Ami azért tényleg nem drága 120 ért, mondták sokan - én is.
De erre felhozni a következőkez :
Mi az hogy készülélk jóváhagyás 65 eft -ért ?
"Egy méter rozsdamentes acél cső valami 6.000.- körül van (mással már nem lehet bélelni)."
A mondat első fele igaz, a másik erős csúsztatás.
Már miért ne lehetne merevfalú alucsővel bélelni egy kéményt gázra ??
Persze lehetséges , hogy valakik kisírták ezt az ukázt, erre csak annyi :rongyemeber, aki a lakosságot állandóan feleleges kiadások felé nyomja.
Persze lehet érvényesűl a goebbelsi propaganda : sokszor mondani valami és a végén igaznak tünik !!
Üdv.Egy olyan kérdésem lenne hogy a vizóraaknában,milyen megoldással lehet áthidalni azt hogy nem egyszintbe van a bejövő gerinc és a ház saját gerincvezetéke?Lehet itt használni sima flexibilis csövet?Vagy KPE csőböl kell csinálni egy etázst?
Kb 45 cm távolságra vannak és a kb 15 cm eltérés magasságban!
Egy méter rozsdamentes acél cső valami 6.000.- körül van (mással már nem lehet bélelni).
Munkadíj:
- 5méterig 40.000.-
- 10méterig 60.000.-
Tetőkibúvó? Kilépő? Van? Vagy kell az is?
A 120.000.- nekem kicsit karcsúnak tűnik.
És jobb vigyázni, mert a minap jártam egy olyan címen, ahol a kéményes kibélelte a kéményt, de nem adta át, nincs róla szakvélemény, a kivitelezői nyilatkozaton nincsenek feltüntetve a készülékek és egy kéménybe 2 készüléket kötött (ami alapból szabálytalan). A tulaj meg majdnem görcsöt kapott, hogy hogy átverték. :S
Ha gondolod adok egy megbízható kéményes elérhetőséget, aki végig görgeti a papírokkal együtt.
A vellany meg 14 év, sőt van korlátlan hitelsítésű idejű mérő is, pl. a mérő/méter rud, és van egy éves hitesítésü idejü mérő is, hogy melyik azt nem tudom.
A mérésügyi törvény melléklete rendelkezik a mérők hitelsítési idejéről.
Kb. 25 - 28 ilyen eszköz van.
Amúgy egy vízóra tényleg elméregeet 10 sőt 0kár tovább is.
Nekem pl. van egy pár vízalmérőm ami jóvala 10 év felett van, mégsem cserélem, mivel nem éri meg.
A veszteség ( ami jelentéktelen - gondolom) elmegy !!
Mérőeszközök : azokat kalibrálni kell - ezt bárki végezheti ( ha ért hozzá ) ,
hitelesítés : kalibrálás + jóváhagyás, amit csak arra feljogosított szerv végezhet.
Attól, hogy plombás, még nem biztos, hogy vízműves: nálunk sárga vipak van felrakva, mert közvetlenül a vízművel van szerződés, a régi lakásba meg kéket rakott fel a szerelő, mert a csak a társasház felé történő elszámoláshoz lett beszerelve.