Nekem 78eFt-ért befújtak közel 1.2 tonna cellulózt egy délelőtt alatt. Napokig szívtam volna a bóraxos port, talpig ganéban, és ráadásul anyagban is több kellett volna. hát részemről csinálja akinek 2 anyja van...
Be lehet. Csinálsz fából vagy bármiből egy kb 1 köbméteres dobozt, abba beöntöd az anyagot és nagy keverőszárral (mint amilyennel a hőszigetelő rendszerek ragasztóját is szokták keverni) fellazítod. Aztán belapátolod a helyére. Sok meló, de ha van időd és nincs pénzed munkadíjra, akkor ez van. Közeli minősített passzívház födémjére így rakott be anno a tulaj 60 centi vastagon cellulózt.
Alternatívának még ott motoszkál bennem, hogy a kis felület miatt is talán megéri géppel befújatni a cuccot. A sarkokba, résekbe is jobban eljuttatható géppel, mint kézzel szenvedve. A porártalomról már nem is beszélve.
És nem is 10-15 kg/m3 a testsűrűsége hanem a triplája. A többi stimmel, kézzel valóban nem tudod olyan bolyhosra szétcincálni mint levegővel, tehát hétben csináltatva az anyag+munkadíj is lehet olcsóbb lesz mint kézzel terítve az anyagköltség.
"Befújt cellulózos szigetelést házilag be lehet teríteni vízszintes területre fafödémhez,"
Igen, de valószínűleg több anyag fog kelleni. A befújó gép annyira lazán helyezi egymásra kis pihéket, amennyire te kézzel valószínűleg soha nem fogod tudni szétrázni/fellazítani a (zsákban még meglehetősen tömör) cellulózt. Tehát pl ha a gép mondjuk 10 kg/m3-es testtömegű hőszigetelést fújna, te viszont csak 15 kg/m3-re tudod szétrázni, akkor ugyanolyan vastag hőszigetelő réteghez harmadásval több anyagot kell megvásárolnod. Igaz, hogy ugyanolyan vastag 15 kg/m3-es cellulóz réteg jobban hőszigetel a 10 kg-osnál, de nem harmadával, hanem csupán (sacc) 3-5 százalékkal.
"sajnos egy kb nagyon rossz adottság és lehetőség mellett kellene a legtöbbet kihozni"
Sokadik kérdésre sem tudhatjuk, hogy kb mennyire lesz hideg az eredeti padlófelület a hőszigetelés után (mitől hideg az a padló), hogy miért tilos, hogy 3 centinél vastagabb legyen az a padló, satöbbi, satöbbi. Aztán nagy sokára nagy kegyesen elejtesz valami információt, amitől mindent lehet újratervezni az elejétől. Százötven forintos percdíjért csak röhögnék ezen, de így nem tudok.
Írtam is kb 10x hogy tudom, hogy korlátozottak ennyi helyen a lehetőségek. Sajnos azért csak ilyen ki a lehetséges magasság, mert közműveket radiátorokat kellene átrakni meg bontani, meg még ajtókat, többek között dupla szárnyasat megemelni, és betonfalban van az egész. Ez volt az első gondolat, hogy tudunk-e nagyobb magasságot összehozni, akár csak pár centi pluszt is, de nem :-(.
Azaz ebből kell főzni amit lehet, max kicsit savanykás lesz a leves....
Sajnos tisztában vagyok, hogy ebben a vastagságban varázsolni nem lehet, de amit lehet azt szeretnénk kihozni belőle.
Halaloszto szomszéd topicban általi PUR hab / tábla jó megoldásnak tűnik, mert tényleg jobb a hővezetési tényezője mint az XPS-nek, így szigetelésnek valszeg ez marad. Ez sem csodaszer, csak kicsit jobb megoldás szigetelésre.
Nem voltam vele tisztában hogy kb 25-30%kal kisebb a hővezetési tényezője mint az XPS-é, legalábbis egyes típusainak, pl a Bachl is gyárt ilyet és könynen gyorsan elérhető, így szigetelésnek nagy eséllyel marad ez. Illetve találtunk masszív ipari padlót ami elvileg erre mehet rá, valszeg az fog felkerülni.
Igaz nem műhely, hanem gyerekjátszó, de nálam tökéletesen működik a 11mm-es diego szőnyegalátét+szőnyeg. Annyira veri csak vissza a testhőt a 25 fokos szobában, hogy órákat lehet rajta aludni félmeztelen... Kb. ennyit ér 1 cm... Tehát a Te javaslatod tökéletes!
Befújt cellulózos szigetelést házilag be lehet teríteni vízszintes területre fafödémhez, van erről tapasztalat? Tehát így lényegében már nem befújt lenne :)
Nincs nagy felületről szó, emiatt bedolgázás nélkül csak az anyagot megvéve és sk behordáson törpölök.
Azt tudom, hogy a befújó gép lazítja fel a zsákban eléggé összetömörített szigetelőanyagot. Ehhez képest, ha kézzel hordja be az ember, akkor mire lehet számítani? Kellően kirugózik-e?
Elárulod milyen találmányom van és pontosan mire várok, egész pontosan milyen dicséretre?
Miket meg nem tudok magamról :-).
(mint ahogy első hozzászólásban írtam, sajnos egy kb nagyon rossz adottság és lehetőség mellett kellene a legtöbbet kihozni, semmi többről nincs szó, arról meg főleg nem amit leírtál)
Inserem ezt a típust, ő nem tanácsokat kér, hanem kitalált valamit és kizárólag arra vár, hogy vakon megdicsérjük a találmányát. Semmi olyan környezeti információt nem fog elárulni, amiből esetleg esetleg kiderülhet, hogy a találmánya (finoman fohgalmazva) nem zseniális, vagy hogy az adott környezetbe létezhet annál sokkal jobb megoldás is.
Megoldást, és segítséget vársz de még mindig rébuszokban beszélsz. Minél kevesebb az infó annál kevesebbet tudnak segíteni az emberek. Ha meg titkos hogy mit csinálsz itt akkor csináltasd meg egy szakival akivel kötsz titoktartásit.
"Műhely, szervíz, sajátságos körülmények." Ezekkel mit kezdjen egy segítőkész ember?
Mit szervizeltek, milyen műhely? Harckocsit raktok össze vagy kerékpárt szereltek? Esetleg 3 varrónő varrogatja a maszkokat Covidra?
Mik a sajátságos körülmények? Közvetlen összeköttetésben van az Antarktisszal? Vízen lebeg az építmény? Pince van alatta? Lábakon álló ártérben elhelyezkedő építmény? Midnegyikre más és más megoldás a megfelelő.
- komoly mechanikai igénybevétel van. szőnyeg, lamináltpadló kiesik
- esélyes hogy vannak folyadékok. bár nem tudjuk hogy autószerelő vagy fodrászműhely, de feltehetjük, hogy kell felmosni
- az is kiderült, hogy tök nagy terület valójában, tehát 200W/m2 fűtés bepattintása nem triviális
még a járólap is kiesni látszik. marad a pvc padló (van ipari, ami nem olyan puha és sérülékeny). kell alá valami, ami kemény. akár az acéllemez, az legalább nem foglal helyet.
Alapvetően egy műhely jellegű helyiségről beszélünk, ahol lesz hosszabb távú tartózkodás is (szerviz).
Sajnos az aljzat mintha fagyasztóba lennél, sajátságos okok miatt. beton+járólap a mostani burkolat. Falak szigetelése megoldott,de alulról ha ott ülsz huzamosabb ideig a láb elfagy, meg érezhető a "hidegsugárzás". Erre van pár centi amiben a lehetőségekhez képet a legjobban kellene csökkenteni ezt a hatást.
Sajnos én is tudom pár centiben csoda nincs, de ennyi van sok ok miatt. Ahol helyileg lesz ülés, több idő letötlés, ott majd lesz valami fűtőfilm jellegű megoldás szőnyeg formában vagy hasonló. A többi részt meg amennyire lehet csökkenteni kellene a hatást.
Most akkor úgy keresed a jobb megoldást, hogy sem nem árulsz el semmit, sem nem adsz támpontot, hogy a javasolt irányok jók vagy rosszak?
Ha ez egy portásfülke, akkor kifejezetten nagy a terhelés, visznek be vizet, sarat simán. És jól takarítható kell legyen. Én kasírozott purhab táblát tennék, ami befér, arra 1mm acéllemez, arra gumilemez. Az acéllemez 5 év alatt el fog rohadni, majd akkor ki kell cserélni.
Ha a hőszigetelés után az eredeti padló harmatpont alá hűlhet (nem árultad el, hogy mi van alatta), akkor a padló/szőnyeg alatt szükség lesz egy tökéletes párazárásra is (az XPS lapok között/mellett a pára az XPS alá tud jutni és a hideg padló folyamatosan vizesedni fog).
Ha BIZTOS vagy abban, hogy azon a padlón soha nem lesz pontszerű nagy terhelés, akkor mehet az XPS-re közvetlenül egy vékony padlószőnyeg és kész is vagy :)