Könyv: Sajna nincs, én a BME könyvtárból vettem ki, mikor elsős voltam. Mikor 1 éve eladtam a kocsit visszavittem :))
A gójalábat még sosem szedtem szét :((
Ha a féltengelyhez nem nyúlsz, NE szedd ki a csonkállványból! A difinél van egy 3 csavarral rögzített tartóöntvény, ami a gumiharangot fogja. Na erre vigyázz, mint a szemed fényére, mert, ha elreped, buktad a váltót-difit, mert ilyet boltban nem kapni, bontóban csak váltóval adják, és öntöttvas.
A 2 ágú tűgörgős bizbaszt egy zeger tartja a helyén, nem esik szét.
Sajna ilyen mélységben nem szedtem szét a futóművet :(( Nézd meg a könyvben szvsz. Sajna jobbat nem tudok.
Itt egy telszám: 06-30-9501887, XVII ker. Vasút sor 45.
A srác egy éve Zastikat bontott...
Üdv
aTOM
Pl.: motorblokk (papírokkal-hengerfejjel), kitűnő állapotban, új hütő, hátsó lámpák, bal hátsó ajtó komplett, szép műszerfal, első szélvédő, hátsó ajtó üveggel (nagyon kicsi hiba van rajta), kormánymű, hosszabbik (jobbos?) féltengely, ha valakinek tető, vagy küszöb kellene feltétlen szóljon, mert a héten szétvágom a kasztnit! A kasztni rozsda mentes volt, csak a 7-es BMW nem bírta.
sziasztok!
egy merkurtol vasarolt, de azota mar soxor tort zasztim van 14 eve.
hzolee!
a zaszti konyvet az arpad hid kornyeken barmikor oda tudom masolasra adni. kaptal valahol futomu alkatreszeket? Ugyanaz a problemam a zasztimmal mint neked....illetve meg a fek, elektromos ez-az, bal hatso lampa hiany. ha van valakinek budapesti bolt cime pls irja meg. koszi
aTOM! köszi a leirást! neked megvan az a zasti könyv? esetleg egy fénymásolás erejéig megkaphatnám? annyira azért nem képzelem magam szerelőnek, h könyv nélkül lássak neki. A ladát csak azért tudom könyv nélkül, mert már mindenét szétszedtem és összeraktam. Próbáltam a marótiban (tesco) venni zasti (yugo, F128) könyvet venni, de nem volt. telefonált az arc, és a többi üzletükben sincs.
kérdés: még sosem szedtem szét golyalábas futóművet. Odáig OK, hogy kiszedem :) de: a talpcsapágyat hol találom meg? az ilyenkor a toronyban marad, vagy a gólyalábon? hova érdemes vinni a g.lábat felújíttatni? (mert ujat venni luxus ám). ebben a felujitásban a talpcsapágy csere is benne van, vagy azt külön veszem? visszarakásnál van vmi trükk, vagy mindegy h hogy rakom, vagy pedig adja magát (a csapágy)?
Más: a mocit mindenképp kiszedem, tehát féltengelyek eleve kiugranak. a féltengelyt a difinél is rögziti vmi, vagy pedig a csonkállványból kicsavarozva már kihuzható? ilyenkor az a tűgörgös cucc amit emlitesz, leesik/beesik, vagy azért tartja valami? féltengely kihuzáskor mi van a kerékagycsapágy(akk)al? leesnek, szétesnek, vagy rajta maradnak a f.tengelyen?
Mit tanácsolsz f.tengelygömbcsukló témakörben? Vagy az nem szok tönkremenni? az elsőkerekesekről reklámozott kanyarban-ropogós hangot még nem adja.
köszi mindent!
z.
Na ez szomorú! Feladta az öreg a Zasti kereskedést??? Akkor honnan lesz alkatrésze a jónépnek? :((
A BMWE30 topicban felmerült Zastis kérdésekre jönnek válaszok :))
Hzolee!
A Zasti hátsó futómuvét nem nagyon ismerem :(
Annyit tudok róla, hogy laprugó van, és dobfék... Szerencsére 15 év alatt nem volt gond vele. Csak munkahengert kellett karmantyúzni + betét + dob csere...
Az elso futómu a Ladára nem hasonlít :))
Nem emléxem pontosan hogy jön össze a gólyaláb, de asszem egyben van a lengéscsillapítóval, és erre jön a csonkállvány+ a féknyereg.
Van egy szép vaskos stabilizátor, aminek van 2 szilentje elöl. Van egy rúdhoz hasonló lengokar, ami a csonkállványnál gömbfejben végzodik (asszem külön nem, csak karral együtt cserélheto). Ez szokott szétmenni. Ebbe a lengokarba csatlakozik a stabilizátor kb. középen. A vége egy átmeno furaton át oda van csavarozva a kasznihoz.
Ami még szét szokott menni, az az a kormány összeköto gömbfej. (fogasléces a kormánymu). Ekkor szokott úgy tenni, hogy gyorsítva pl. jobbra, lassítva balra húz a kormány :) (de gondolom ezt te is tudod).
A csonkállványon átdugva figyel a féltengely. A másik végén egy három ágú tugorgos szerkezet figyel a difiben. Ezt nézd meg, ha szétkapod. Drága (kb. 3k), de ha szétmegy széttörheti a váltóházat + szétkúrhatja a difit+váltót a törmelék.
Szerintem érdemes nekikezdés elott szerezni egy Merkúros Zastava könyvet. Abban minden le van rajzolva faszán! (Leginkább könyvtár jáccik, mert drága.)
Ír faszságokat is. Pl. kuplungcserénél meséli, hogy huzigáld a féltengelyt kifele a csonkállványból + hasonlók... Arról nem szól a fáma, hogy hogy csavart kell cserélni + ilyesmi.
Ha a féltengelyhez nem akarsz nyúlni, ne szedd ki szvsz az agyból! Én a difibol szoktam kiengedni az olajat, kiszedni a gólyalábat féltengellyel együtt. Sokkal eccerubb.
Mindíg célszerszámokat emleget a könyv, de gondolom, neked, mint gyakorlott szerelos embernek, nem kell mondanom, hogy általában a találékonyság az a célszerszám, ami elegendo :))
Vannak elég lehetetlen dolgok a motoron! Pl, csak kiszedett motoron lehet jobboldali tartóbakot cserélni :((
Karbi...
Na az bisztos, hogy eldugulós típus!
Én már jártam úgy, hogy az élessaroknál az aluljáróban állt meg :(( (szerszámok+faarc elo, karbi szétszed, kipucol, összerak, továbbmegy :)) Szerintem egy jó zastisnak ez max 10 perc alatt megy :)))
Gyújtást szerintem ne fülre, hanem jelre állíts! Picit mehet nagyobb elogyújtás, de ha túl sok, csak zabál, de nem megy. A mexakító hézag: a 0.4 helyett 0.45-tel volt nekem a legerosebb. Igaz a végén már hengerfejes volt szegényke.
Vigyázz, ha szét akarod szedni a motort, mert nekem beleszakadt vezérmuház csavarja a h.fejbe KICSAVARÁSKOR!!! Erre varj gombot! :)
Nekem még a kipuffogó volt az, ami mindíg szétjött a váltónál! Senki nem bírta úgy összerakni a gyári kipuffogót, hogy 1 hónapon belul ne csússzon szét. (nem nagyon, csak kicsit, de ez a zajhoz elég volt).
Akkor valamikor összefuthatunk a tömítések miatt.
Jövo héten nincs kocsim, mert gépmuhelyben lesz a moci, de ha minden jól megy utánna következo héten már él a E30 327i :))
Hogy oruljetek :-) A cikk ket het mulva jelenik meg a Figyeloben.
A jugoszláviai NATO-bombázások idején, 1999 április 9-én és 12-én 8 240 ember, a gyár dolgozói és családtagjaik alkottak élő pajzsot a kragujevaci Zastava gyár körül. Fejükön a szerbek fekete humorát dicsérő célkereszt-sapka. A bombákat azonban nem tudták megállítani. Mint egy mikrosebészeti beavatkozás, fakadt ki a gyár akkori igazgatója, Milosevics egyik korábbi privatizációs minisztere, Milan Beko a Washington Post tudosítójának, minden üzemegységünknek éppen a közepét lőtték szét. Nézze milyen kárt lehet hat bombával, tíz másodperc alatt okozni.
A NATO azért támadta az autógyárat, mert ismeretei szerint a jugoszláv hadsereg számára is készítettek fegyvereket. A gyár akkori és mostani igazgatója egyaránt cáfolják ezt az álláspontot. Bár a gyár elődje 1853-ban valóban ágyuk gyártására szakosodott, a bombázások idején csak kézifegyvereket, elsősorban drága, míves vadászpuskákat gyártottak. A sors fintora, hogy a bombázások során éppen ez az apró fegyverüzem nem kapott találatot.
A jugoszláv hírügynökség szerint a kragujevaci bombázásnak polgári áldozatai is voltak, a sebesültek száma pedig száznál is magasabb volt. Az anyagi kárt csaknem egymilliárd dollára becsülték.
A közvetett károk azonban még súlyosabbak voltak. Kragujevac, ez a Miskolc-szerü 200 ezres nagyváros Belgrádtól 120 kilométerre délre szinte teljesen a Zastavából élt. Nem is rosszul: a vállalat legsikeresebb évében, 1989-ben, a gyár 230 ezer autót gyártott (összehasonlításképpen: a Magyar Suzuki Rt termelése tavaly 77 ezer autó volt), 70 országba, köztük az USA piacára exportált, a dolgozók átlagkeresete pedig 1 000 német márka körül alakult. A gyár könyvei szerint még tavaly is 31 ezer embert foglalkoztatott, az országban szétszórtan elhelyezkedő 220 beszállító pedig további 65 ezer embernek adott munkát.
Nem véletlen tehát, hogy a jugoszláv kormány igyekszik megmenteni a Zastavát és a csaknem százezer munkahelyet. Egyelőre nem sok sikerrel. A gyár tavaly már csak 14 ezer gépjármüvet állított elő, idén az első két hónapban pedig mindössze 503 autó hagyta el a gyárat. A munkások fele, más becslések szerint kétharmada, kényszerszabadságon van, az átlagkereset nem éri el a havi 100 márkát.
A drasztikus visszaesésnek két fő oka van. Egyrészt a külföldi piacokon nem versenyképesek már a gyár termékei. Míg korábban a rekord alacsony ár és az elfogadható kidolgozási minőség feledtették a konstrukciók elavultságát, ma már ez is kevés: a Zastava gyár legfrissebb modellje, a Yugo Florida néven futó alsó-középkategóriás típus már tervezése évében, 1988-ban sem számított különösebben modernnek és azóta sem fejlesztették érdemben. (A gazdagon felszerelt Business kivitelt, vagy a színválasztékban szereplő Hollywood pink és Hawaii sárga fényezést ne tekintsük érdemi fejlesztésnek.) A típus 1300 köbcentis alapmotorja környezetszennyezési értékei nem felelnek meg a komoly piacok szigorú előírásainak. Mintha mindez még nem lenne elég, a Jugoszlávia elleni gazdasági szankciók teljesen kiszorították a még megmaradt külföldi piacokról is a Yugókat.
A visszaesés másik fő oka a hazai piac sajátosságaiban keresendő. A szétvert gazdaságú ország újautó-piaca egyelőre kicsike: a magyarnak alig több mint a tizede. A Zastava 2000-ben 90 százalékos piaci részesedést szerzett, de az idei év első mérlegei szerint ez a részesedés harminc százalék körülire esett vissza. A Zastava tavaly év végén kinevezett elnöke, Milorad Savicevic a kormányt hibáztatja: szerinte az új adótörvények túlságosan is az importőröknek kedveznek. A Zastava tehát immár hazai pályán sem versenyképes normális piaci viszonyok mellett, hiába a megdöbbentően alacsony ár: a Yugo alaptípusát 900 ezer forintnyi dínárért lehet megvásárolni. A magyar piac legolcsóbb autója 1 millió 610 ezer forintba kerül (Fiat Seicento 0.9 S).
A gyár megmentése rögtön a bombázások után megkezdődött. Milosevics akkori elnök heves Amerika-ellenes frázisok puffogtatásával nyitotta meg a sebtében újjáépített gyáregységeket, és az ország akkori barátai is együttmüködésen gondolkoztak: a testvéri Jugoszláviába látogató iraki kereskedelmi miniszter, Mehdi Saleh víziójában például közös fejlesztésü személyautókat látott feltünni.
A gyár jelenlegi igazgatója, Miljko Eric világosan látja a Zastava helyzetét. A New York Times-nak nyilatkozva elismerte, hogy a jelenlegi modelleknek esélyük sincs a túlélésre a modern piacokon. A Zastava jövője csakis valamilyen globális márkával való együttmüködés lehet, mondta Eric. Ehhez adott a jól képzett, tapasztalt és olcsó munkaerő, a kiépített infrastruktúra, és persze a gyár jó fekvése: a lassan ébredező, de továbbra is árérzékeny kelet-európai piacokon komoly érdeklődés kísérne egy olcsó, de igényes családi autót. Ezt a hullámot lovagolja meg a Daewoo és a Skoda romániai illetve boszniai összeszerelő-üzemével és a román Daciából minőségi márkát varázsolni szándékozó Renault, akik egyébként a törökországi Bursában már gyártanak kifejezetten a közép-kelet európai piacra szánt modellt, a Magyarországon Renault Thalia néven sikeres típust.
Amíg az őszre tervezett privatizációs eljárás során el nem dől, ki vásárolja meg a Zastavát (lásd a keretes anyagot), Eric szerint a cégvezetés feladata a termelés fenntartása. Így legalább a dolgozók megélhetéséről is gondoskodni tud a gyár, másrészt a leendő érdeklődők is müködő egységet vásárolhatnak. Senki nem akar elhagyott házba költözni, nyilatkozta Eric, a feladatunk, hogy égve tartsuk a tüzet a kandallóban.
A Zastava jövője
Zoran Djindjic, a szövetségi miniszterelnök értékes német kapcsolatait kamatoztatva környékezte meg a Volkswagent: ha a VW-csoport a Skodából autóipari sikersztorit csinált, talán a Yugo is érdekelni fogja őket.
Komoly tárgyalások folynak a Peugeot-val is: a B92 rádió közlése szerint már el is dőlt, hogy Kragujevacban Peugeot 206-osokat fog összeszerelni 4 500 munkás, akiknek a bére havi 800 márka körül lesz.
Szintén a potenciális partnerek között van a Fiat Müvek, akikkel több évtizedes kapcsolatokat ápol a Zastava: a kezdetektől Fiat liszenszmodelleket gyártottak; először a kis, farmotoros Fityó-t, majd a Fiat 128-as enyhén módosított változatát, a több névváltozást is megért Zastavát (1100, 101, GTL 55, a végén Yugo Skala 55). A teherautó-részleg a mai napig is a Fiat-csoport egyik tagjának, az Iveconak a liszenszmodelljeit gyártja.
A Zastimban a kompresszió=8.
Ha egy kis olajat öntök a hengerekbe akkor 12-14.
Úgyhogy meggyűrűzöm.
De ha már szétszedem egy kis tuningot is bevetek:
A lada honlapon olvastam egy-két apróságot(hajtókarkiegyensúlyozás,stb)de tényleg a legalapvetőbb dolgokat csinálom csak meg,mivel nem versenyezni akarok, csak szeretném ha egy kicsit jobban menne a verda.
A sportkipuff már kész,csak egy kicsit hangos(még kísérletezünk rajta)
Ha kész lesz a motor, majd közzéteszem itt a topicon.
örülök, hogy találtam egy ilyen topicot, nekem is Zastim illetve Yugom van.
Egy 91-es darab, én vagyok az ötödik gazdája, de csak most lesz benne 90e km.Szerintem azért szabadult meg tőle mindenki, mert a karburátor (főleg nyáron) mindig túltöltött. Először engem is szivatott ezzel, kétszer lett benne tűszelep cserélve, harmadjára egy 1,3-as Warbi tűszelep került bele.Ennek kisebb a furata, de a hegye keménygumiból van. Azóta ezt a gondot elvágták.
Érdekelne, hogy milyen olajat használtok (motor is, váltó is), milyen sűrűn cserélitek.
Eddig gondom, nem nagyon volt vele, csak azt sajnálom, hogy megérzi, ha nem 98-as a benzin (MOL suxx).
Érdekelne hátsó rugó, ha van valakinek, de mivel én a keleti szegletben lakom, csak BAZ, HB és SZSZB megyék jöhetnek szóba.
Lásd a lentebb hozzászólásomat.
Tuti motor: 38000 Ft. Egyetlen hibája, hogy a motor tartó bak eltörött, mert balesetes az autó. Nagyon jó állapotban van. Én vettem át az autót bontásra. Tényleg idős bácsikáé volt, ez lett az autó halála.
Az egész autó nagyon egybe volt, mert jó szerelőhoz vitte mindig, csak a 750-es BMW keményebb volt.
Új hütő és kipufogó is eladó.
ZSOzso: nem néztem a hátsó telókat, de szerintem ebből nem érdemes használtat venni, mert csak beszerelve lehet megmondani, hogy jó-e (számítógép, kézzel csak annyit, hogy valószínű jó!) A féder szerintem jó.
aTom köszi a választ!
A váltó esetében arra gondoltam, hogy esetleg egy Fiat váltót szerelnék bele, talán jó valamelyik?!
A motorcserére én is gondoltam, de a hozáértőbb ismerőseim lebeszéltek róla mondván, nem lehet biztosan megmondani, milyen állapotban vannak a bontóból beszerzet motorok. Ha felújítom a meglévőt akkor talán egy ideig nem lesz gondom. Tulajdonképpen a mostanival sincsen még komolyabb baj, csak eszi az olajat és már nem húz úgy mint amikor megvettem (20000 Km-el ezelőtt). Én is vennék egy BMW-t, csak sajnos a pénztárcám nem engedi. Ha esetleg tudsz(-tok) egy megbízható állapotú Zasti motort írjátok meg!
További jó Zastizást!
Nem emléxem pontosan, de érdemes utánnanézni, mi a különbség az 1.3-as és az 1.1-es blokk között... Gyanítom, hogy csak a lökettel variáltak, de nem biztos... A gáz csak az, hogy Magyarországra nem hoztak 1.3-as motorút :(( Esetleg valaki magának behozott 1..1 db-ot...
Nem biztos, hogy megéri a generál szerintem. Nézz szét, hátha olcsóbban kapsz komplett motort, és átépíted... Én is gondolkodtam, hogy Jugoból (akkor még :))), hozok egy 1.3-as motort + 5 sebességes váltót... Inkább vettem egy BMW-t :))
FIAT128 alkatrészt tudtok buherálni a következő helyen (kibelezett, elhagyatott autó):
XII. Galgóczy utca 5-7. Ez a rész a zsákutca legvége. Jobbra tel.fülke, balra parkoló. Első kocsi a parkolóban.
Akit érdekel, ne számítson nagy cuccra, de lehet, hogy talál v.mi jót (emlékeim szerint yo a fényszóró, hűtőmaszk, benn kormány talán használható. Köveken áll, de lehet hogy alul van azér' v.mi érdekes. Kaszni sem túl tropa, belül karbi nincs szétszedve, még a légszűrő is fenn maradt. Műszerfel belezett, hátsó lámpatestek épek, lökhárítók is. Ülések leamortizálva, üvegek hiányosak.)
írjuk meg a bányákat egymásnak, ha már kibeleztük, másnak még jól jöhet belőle bármi.
Sziasztok!
Két éve járok Zastival (előtte 6 év Trabi), mondhatni, megvagyok elégedve velük. Nem véletlenül eset a választásom pont erre a tipusra, ugyanis volt szerencsém kiprobálni a teljes kelet-európai tipusválasztékot. No meg az anyagi kereteim is korlátozottak voltak. Laikus révén (csak használom az autókat, érteni nem sokat értek hozzájuk,legalábbis szerelési szinten) tanácsot szeretnék kérni tőletek. A kérdésem a következő: motorgenerál előtt állok és ha már hozzányúlnak a motorhoz, gondoltam hátha lehet tuningolni rajta egy kicsit. Nem versenyautót szeretnék csinálni, inkább olyan dolgokra gondoltam, amivel a teljesítmény megmaradása mellett gazdaságosabbá lehetne tenni az autót, pl.: 5 sebességes sebváltót érdemes, vagy egyáltalán lehet beszerelni. Az se lenne ártalmas ha egy kicsit jobban menne, de a fő szempontom a takarékosság. Előre is köszönöm a javaslatokat.
Index nekem is összevissza villog, és a visszatekintésből látom, hogy mindannyiunknak u.a. problémák fordulnak elő a kis aranyosakkal.
Nekem örökké karbit kellett tisztitani (benzinszűrő rengeteget számít), töltés meg nem volt, akkucsere után kiderült, hogy valahol elveszik az áram. Azóta "pöccre indul hehe"
Tegnap a szivató rendetlenkedett (remélem csak bovdenszakadás), nem ég a tompított, és egy vizforralás óta a kijelző is megsértődött.
Megcsinálok v.mit, jön a következő.
Egyszer induláskor (mérges voltam) kipörgettem én is, el sem hittem, meg vigyázok is rá, ugyhogy csak óvatosan.
Ilyen autónál attól is függ, hol tankol az ember, meg az Isten tudja. Egyszer hármasben repesztek fel a hegyre, másnap meg ketteseben döcög.
Igaz, már nem Zastival, hanem BMWvel nyomulok, de 4 év tapasztalata alapján tán hasznosat tudok hozzászólni a gondokhoz...
Szóval:
ZSOzso!
Én eloször a gyújtáselosztó környékén keresgélném az erotlenség okát. Nekem úgy ment a legjobban, ha nem 0.4, hanem 0.45 volt a mexakítóhézag. Meg kell pucolgatni az érintkezoit, a rotort, elosztófedelet. Be kell loni a gyújtást, picit elöbbre mint a gyári 10 fok (vákuumcso lekötve!). Arra vigyázz, nehogy becsörögjön! Nézd meg a gyújtókábeleket is + a gyertyákat is pucolgasd meg.
A karbi szerintem kifejezetten hajlamos az eldugulásra. Ilyenkor nekem padlógáznál megtorpant, és pici gázeélvételre gyorsult még :(( Ilyenkor az használt, hogy miszlikbe szét kell kapni a karbi, és ki kell pucolni.
A gyújtás + porlasztó variálásával nagyon erosre is lehet állítani, persze nem lesz BMW, de ugrik mint a barom. De vigyázz, mert egy "jó ugrós" beállítással etettem vele 15l/100km-t is egyszer :))
A szelephézagokat is érdemes megnézni. Elég macerás cserélni az alátéteket sajna... A csillaghegyi Zastavás boltban kapsz 1db-ot is az alátétekbol, ha mondod a méretet.
Ha minden OK, és nem megy, mérj kompressziót, lehet, hogy valamelyik gyurud eltört :(
Ha minden OK, meglepoen jól tud menni egy Zasti...
130-at lazán menni kell neki, 100-at stabilan tudja, szóval nem rossz, csak kb annyi a volt a fenntartása, mint a mostani BMWmnek :((
gabek
Nekem Lada külso fesz zsab. volt benn. Egy szarráment beépített fesszabból szedtem ki a rossz elektronikát, és visszaminosült a cucc szénkafének :))
Amire nagyon vigyázz: honnan veszed a referenciát. Ha nem a gyujtáskapcsoló után, nem fog leállni a motor, gyújtáselvétel után :))
Relézés... Szerintem a refit, lámpát, féklámpát! és a huto ventillátorát érdemes kirelézni... Semmi extra nem kell hozzá. 30A-es reléket kapni boltban ködlámpához, azok pont jók. 2..300Ft/db. Amire vigyázz, hogy mindenhova rakj külön biztostékot a relézett körben! Egyszer befigyelt nekem a füstfelho (kidörzsölodött egy drót :()
Remélem valami hasznát veszitek az írásomnak!
Üdv
aTOM
Elérkezettnek látom az időt, hogy egy kicsit gatyába rázzam az autó elektromos rendszerét. Kellene egy külső fesz.szab. és át kellene kötni relésre a refi kapcsolót. Na meg ki is kellene cserélni, mert a mostani már el van égve egy kissé...
Milyen fesz.szabot érdemes venni?
Milyen relé kell a reflektorhoz? (teljesítmény, stb...)
Van valami különleges dolog, amire érdemes odafigyelni?
Hi HuG!
Engem érdekelnének a hátsó lengéscsillapítók!(ha megvannak?)
Ja és a hátsó féder is ha nincs túl kinyúlva.
És egy kérdés a tapasztalt zastisoktól:
miért olyan lusta a Zastim?
mindenki dicsekszik milyen jól megy a Zasija, az enyémet még egy kispolos is legyorsulja.-ugyan gázzal járok de benzinnel sem megy jobban.
amíg benzinnel jártam a fogyasztása 8-9l körül volt.most a gázos fogyija 250km/palack.-tehát szerintem a motorja rendben van.(?)
A karbit híába piszkáltam nem változott semmi.
SZVSZ egy jó kis gép a Zaszti, a '80-as években volt faternak, amikor bejött, a legnyugatibb keleti kocsinak számított, nálunk 1 időben "státusszimbólum" is volt ('83-84).
Mint a sokak számára elérhető egyok legjobb kocsi...
Üdv, és jó zasztizást: Műláb
le relézni! azt jelenti, hogy nem a kormánykapcsolókkal kapcsolsz nagy áramokat, amitol azok tönkre mennek, hanem beteszel egy relét az áramkörbe, igy a kormánykapcsolókon csak a relé muködtetéséhez szükséges kis áramok mennek át. Ezt például akkor kell alkalmazni, ha nagyobb teljesítmányu izzókat használsz.
Nekem 2 évig volt, és nagyon meg voltam vele elégedve.
1-ben 55, 2-ben 105 körül pörgött, de csak 1x próbáltam.
Marha jól ment, megbízható is volt, egyedül a fesszab. rendetlenkedett, utána meg állandóan égett a töltésvisszajelző.
Egyébként az előző tulaj kicserélte az első lámpatesteket és kisfityó lámpát vágott bele, azzal a kis cuki "napellenzővel".Jól nézett ki vele.
Van egy bontott Zasztavám. Egy öreg papától vettem (komolyan). Igaz, hogy ez lett az autó veszte (kifordúlt egy 7-es BMW elé). De az öreg egyébként kímélte.
Tehát eladó belőle ami megmaradt: Első szélvédő, 5. hátsó ajtó, motor (ez nagyon kitünő!!! allapótú, csak az egyik tartó bak tört el.), vadi új hütő stb. Azut hiszen van mág oldalsó ajtó is egyben.
Koral 55-höz keres a papám középső kipufogódobot. Hol lehet Pesten hozzájutni? (a két pesti szakbolt a III. Árpád úti és a XXI. Szt Miklós u-i boltokban nincsen.) Le kell gyártatni valakivel? Válaszokat előre is köszi.
A vízszintet nézem miden nap, de semmi különös. Egy héten egyszer meggondolja magát és akkor 1 cm-rel alacsonyabban áll a kiegyenlítő. Van készre kevert -36°C hűtőfolyadékom. Ha kevés, akkor utánatöltök. Arra gyanakszom, hogy a motornak a pótkerék felé eső oldalán ereget az egyik cső. Lehet, hogy csak a bilincs, de lehet, hogy nem is ott a gubanc. Mindenesetre rendszeresen nézem, aztán ha lesz egy kis időm, akkor megnézetem valami hozzáértő emberrel. Annál fontosabb nekem a gép, hogy hagyjam kinyúvadni. :o)
Ami a légszűrőt illeti... Akkor kezdtem elbizonytalanodni, amikor elvileg hideg levegőt szívott a dolog, de mégis jobban melegedett. :o)
sziasztok
te stevie wonder nekem igaz nem volt soha Zaztim de 128-as az volt 7 évig (2Db)
és azt az autot szerettem a legjobban és a szamarával valo össze hasonlitást "KIKÉREM MAGAMNAK"
:)))))))))
és a futomüve az isteni volt föleg hoban azota sem mentem olyan bátran autoval
Habár az aposom zaztija mindig is csak külsöre hasonlitott a 128-asra
Akkor legalább nézd meg a folyadék szintjét a hűtőben meg a kiegyenlítő tartályban, nehogy kevés legyen benne! Olyan sok helyen nem szivároghat, nézd át az ősszes csőcsatlakozást a hűtő alján a leeresztőcsvart meg a gombát, meg a blokk oldalán a leeresztőcsavart! Sok Sikert a javításhoz!
Levegőszűrő: az a lényeg, hogy télen meleg levegőt szívjon, nyáron meg hideget, ha máskép nem megy leszeded a szűrő tetejét, szürő kis és elhuzod a bütyköt, ilyenkor a nyári csonkot kell elzárnia. Persze hogy jobban melegszik, ha rossz a hűtés és meleg levegőt szív!
Na vigyázz a gépre, ha sehogy sem megy akkor szerelő, mert ha túlmelegszik átég a hengerfejtőmítés, meg rossz esetben elvetemedik a hengerfej is ez pedig sok költség!
Második körben hajjaj... Ha én azt tudnám, hogy mi a pontos helyzet. Valahol szivároghat a hűtővíz, de nem tudom, hogy hol. Van, hogy napokig semmi, máskor pedig tenyérnyi tócsa van alatta. De nem találom, hogy honnan jöhet. Ez a gőzölgés is érdekes volt. 5 cm magasságban szép köd volt a motorház felett. Viszont épp csak langyos volt tapogatás alapján. Valahogy nem nyugodtam meg. Húzigáltam a légszűrő oldalán is azt a vackot, de amikor áthúztam a "nyári" állásra, jobban melegedett.
Van valami tippetek, hogy kihez érdemes fordulni a XI. ker környékén?
A kék nyil jelenti azt hogy hideg levegőt szív, a piros pedig azt, hogy meleget. Télen huzd a pirosba, had szívja a jó kis meleg levegőt, nyáron meg a kékbe. A fentiek elmulasztása a fogyasztás kellemes megnövekedését is előidézheti, főleg télen mert nagyon nem szereti a motor a jó kis hideg levegőt.
Megint kérdésem van. (Ugyan már miért is ne...) Mivel alapvetően "bogaras" vagyok, ezért a "vizes" dolgot még szokni kell egy kicsit. :o) Mennyire természetes az, hogy az esővíz nagymértékben gőzölög a motorháztetőn? Nekem kissé furcsa. (A bogáron nem tapasztaltam ilyet, meg ott nem igazán van látótérben a motorház) A hűtővíz is eléggé melegszik álló helyzetben. Menetközben szépen, függőlegesen áll a mutató, de ha ácsorgok és araszolok a forgalomban, akkor kúszik felfele a mutató. Ez teljesen természetes? Azt még értem, hogy bekapcsol a ventillátor. :o) De igazából ez a gőzölgés aggaszt. Hatalmas fellegek gyűlnek az autó eleje fölött, tapintásra pedig csak langyos.
Még valami... A légszűrőn melyik irányba kell húzni a kart a téli/nyári átállításhoz? Van rajta piros és kék nyíl. Nem tudom pl., hogy a kék azt jelenti-e, hogy oda kell húzni hidegben, vagy akkor szív hideget.
Befejezem, ennyi...
Hát igen valamilyen szinten igazad van a Zaszti alapja a Fiat128 ami tényleg nyugati, csak hát 1975-ös fejlesztés. :-( A szamara elismerem, hogy jobban megy, meg lehet hogy kevesebbet is eszik, sőt mivel újabb fejlesztés valószínűleg jobban is áll az úton! :-)
Csak hát egy azonos állapotú szamara és egy zasti közül a szamara biztos hogy jóval drágább, persze a szamara mivel újabb fejlesztés többet is nyújt.
Egyetértek veled abban, hogy döntse el a kolléga lehetőleg mind a két autót kipróbálva, hogy mit akar!
Ja Téged ismerlek ám a Skoda tuningból, meg a Skoda orrmotorból!
A Szamara elvileg kevesbe nyugati auto: bar a Porsche valamit kavirgalt a futomu es a motor kornyeken, a Zasti azert megiscsak nyugati liszensz :-)
Szerintem a Szamara egy jo allapotu Zastinal is jobb auto (de a hasznaltpiacon ennyivel dragabb is). Kenyelmesebb, jobban megy, gazdasagosabb fenntartani. Meg egyszer: szerintem. Pontosabban a sajat tapasztalataim szerint. TR baratunk akkor jar a legjobban, ha megy egy-ket kort mind a ket kocsival.
A szamara azért már nyugati autó, ezért igy kicsit más mércével mérendő, a keletiek között egy Zaszti jó alternativa lehet. Meg persze Te anno sokat szívtál a Zasztival, ezért nem biztos, hogy rajongsz érte.
ne izelj, en anno Zastirol valtottam Szamarara, es hat eg es fold. A Szamara mindenben jobb, peldaul megy :-), kevesebbet fogyaszt, olcsobb hozza az alkatresz. Es egy nagysagrenddel kenyelmesebb. Sokkal autosabb feelingje van.
Ha ragaszkodsz a SZOT-udulo hangulathoz, esetleg egy 90-91 koruli Favoritot javaslok.
Ha megis Zaszti (a.k.a Yugo), az otsebesseges valtonak nem vagyon tul sok ertelme: a Zastie porgos, de nem kulonosebben nyomatekos motor, otosben valoszinuleg csan szenvedne.
Az első kisérteties éjszakai út a 45/40-es izzókkal engem is nagyon megviselt, ezért másnak rögtön megreléztem a tompit meg a refit, a régi izzók helyére kaptam olyan 60/55-ös halogént, ami foglalat szinten kompatibilis volt a 45/40-esekkel, te is ilyet használsz 100/90-esben, vagy H4-est, aminek más a foglalata, ha H4-est akkor cseréltél lámpát is? Ha meg nem H4-es akkor én is megyek a boltba venni 100/90-eseket, amit simán beteszek a 60/55-ösek helyébe! :-)
Újra itt vagyok, csak egy kicsit betegeskedtem. Látom szépen kezd beindulni az élet itt!
A Zastiban cseréltem olajat olajszűrőt, meg levegőszűrőt. Meg lecseréltem a két első gumit is gagyinak mondott Debica Tersusra, hát nem is olyan rosszak legalábbis a régi matadornál érehzhetően sokkal jobbak, meg csökkent erősen a menetzaj is. Ebben az enyhe, de azért már hideg időben a fogyasztás felment 8 literre, szerintem, ha nagy minuszok lesznek akkor még egy kicsit több is lesz, na majd meglátjuk. :-)
Üdv.: Zoltán
Nekem több mint két éve van meg a Zastim.Volt már sok bajom vele, de összességébe nem költöttem rá túl sokat.A szakmám autovillamossági szerelő,így rögtön megvétel után belevágtam egy elektronikus gyújtást, lereléztem a világítását(tompított,országúti),hűtőventillátor kapcsolót.
A fogyasztása 9-10l körül volt-nem bírtam vele mit kezdeni,így belevágtam a gázt(feketén).Azóta gázzal járok, fogyasztás:nyáron 250, télen 230km/palack.
Tipikus hibái:ablakmosó motor,alsó lengőkar,stabkar szilentek,rendszámvilágítás,AC pumpa.
A generátorról csak annyit hogy az enyémben is szarolt a fesszabályzó-kiiktattam-átalakítottam külső fesszabályzósta.A fesszab. az áramot a gyújtásról kapja, így nem a generátor kimenőfeszültségét szabályozza 14V-ra, hanem az akksi feszültségét(mint a ladánál),így felkapcsolt világításnál is 14V mérhető az akksin.
100/90-es halogének vannak benne így nem panaszkodhatok a világítására.
GABEK, én már raktam kispolos kormánykapcsolóját (bajuszkapcsoló) zastiba, nem tudom újé vagy régié volt de a csatlakozóban a vezetékeket át kellett variálni.Ha kicseréled a kormánykapcsolót feltétlenül relézd le a tompítottat,fényszórót így örökéletűek lesznek a kapcsolóid, és nyugodt szívvel rakhatsz bele 100-as égőt is.
A villogórelét pedig cseréld ki, lehetőleg elektronikusra.
1.
Motorféknél v. alapjárat környékén bevillanik a töltés lámpa. Mi lehet az oka?
2.
Kispolák bajuszkapcsoló (újabb/régebbi) kompatibilis a Zastival?
3.
Ha bekapcsolom az indexet, akkor nagyon nehezen óhajtja elkezdeni a villogást, utána viszont megőrül. Hol gyorsabb, hol lassabb? Vajon mi lehet? Relé? Kapcsoló? Valahol elveszik az áram a rendszerben?
A típushibákat megerősíteni tudom, a
feszszabályozó miatt az enyém túltöltött, ami
nem túl egézséges az aksinak.
Még egy bosszantó hiba: a bajuszkapcsolót már
kétszer cseréltem, mert tönkrement a reflektor
kapcsoló. Valami megolvad benne a nagy áramoknál.
A fogyasztásom meg lehet hogy tényleg azért sok,
mert vagy városban járok, vagy a sztrádán 110-120-at tolok neki.
Akinek van kedve a buheráláshoz (meg helye tárolni)
annak egy lejárt műszakijú példány beszerzését
javaslom, viszaonylag jó állapotúakat is ki lehet fogni, és elég hamar megtérül az ára, még a
bontóbeli árakhoz képest is.
Én 17e-ért vettem egyet, de már a többszörösét
felhasználtam belőle.
Üdv Topictagok!
Én is nézgélem már egy ideje a típust, de még sosem volt Zastavám.
Küllemre és eredetre (Fiat 128) tetszik, a gyakorlati fogyasztási tapasztalatokra azonban kiváncsi lennék. A gyári adatok a katalógusokban kissé ijjesztőek (város 9,2, 90-nél meg 7,2).
Mi a valóság? Mértétek már tisztán országúton (megadott sebességnél) ill. tisztán városban?
Ha tél/nyár különbözetet is tudtok, az szintén érdekelne.
A GTL55-nél volt gyári 5 sebességes is, vagy valami Fiat váltót szoktak beletenni?
CsA
Köszönöm, még jó, hogy aktuális a dolog.
Időm, most nem volt nézegetni a kocsikat,
mondjuk tegnap megnéztem egy samarát,
de az katasztrofális állapotban volt motorikusan:
nem indult be.
Utcán nézegetem a Zastikat, kereskedőnél
nem nagyon láttam őket, de egyenlőre most
csak arra van időm. 2 hét múlva érek csak rá
sajnos, hogy rohangásszak magánszemélyekhez
is. Pedig az az igazi, amikor nem egy frissen-
fényezett "gyári állapotú" járgányt lát az ember,
hanem a véres valóságot.
Ha még aktuális van 1300-as meg 1100-as Zaszti, de 1300-as magyarországon nem nagyon van. az 1100 fajtája lehet Gt55, vagy Gtl55, a gtl az igényesebb verziót jelenti, mindkét fajtából van 3 és 5 ajtós is. A yugo ugyanaz, mint a zastava, a yugo skala az 5 ajtós, a yugo koral a 3 ajtós. Mindezek őse pedig a Fiat128.
A yugo és a zastava ugyanaz, kivéve a yugo koral mert az 3 ajtós, de pesze van zasztiban is 3 ajtós, szóval a fene sem tudja, hány tipus van. Majd megnézem a könyvemben aztán megirom!
Köszönöm a hozzászólásokat.
Samara és Zaszti (Yugo) között vacilálok,
immár kicsit megnövekedett pénzmaggal.
Nekem már 5 kocsim volt, és majd mindegyikkel
ráfaragtam, szóval most nagyon óvatos vagyok.
Mondjuk a Samara nem teccik annyira,
meg drágább is hozzá az alkatrész.
Igaz viszonylag jól megy, de többet is
eszik, és nincs olyan szocreál feelingje.
A zaszti szerintem jópofán néz ki.
Nagyon jó lenne kifogni egy 5 sebességes
jószágot. Nem tudom, hogy Zasztiban volt
e már 5seb., de a Yugoban tutira van.
Van valaki, akinek 5 sebességes Zasztija van?
Egyáltalán, hiányzik belé az 5 sebességes váltó?
A Yugoról mit tudtok mondani? Ugyanaz, mint a
Zaszti? Alkatrészek ugyanazok?
A generátor töltésén tudsz segiteni az esetek 90%-ában feszültségszabályzó cserével, ha nem akkor egy bontott generátor kb.:3500ft, aztán már jó.
Télen én egy kicsit melegítem úgy 1-1,5 percet aztán már jól megy, de addig úgyis csak lefullad.
Inditás.: gázpedál pumpálása ugy 10-szer szivató kihúzása, újabb 5 pumpálás, aztán indul elsőre.
Ezt csak legelőször kell megcsinálnod, után már kis gázzal szivató nélkül is indul a legnagyobb hidegben is.
Sok sikert a vételhez!
1. Zasstava alkatrész nagyker: Budaörs felé vezető úton. Ez csak nagyker ugyhogy gondolom keveseket érint.
2. Zastava alkatrészbolt: Szentendrei úton (csillaghegy magasságában), Dózsa György úton (Váci út és Duna között), Hajdúszoboszlón, Karcagon. A vidékieket azért írtam mert egyrészt baromi olcsóak, másrészt nagyon kevés helyen van olyan választék, mint náluk.
3. Szervíz: XV kerület Vág utcában, az M3-as mellett. Direkt zaszti szervíz, korrektek. Valahol a Vácra vezető út melett is látam egyet, de azt nem ismerem.
Szóval a kedvencem egy 86-os sötétkék. Ez vmi félelmetes konstrukció, 6-6,5-es fogyasztás, 10 éve van meg, de csak műszakik előtt látott szervízt (lengőkar, kormánygömbcsap, fékbetét etc. cserék. Most költöttem rá 100e-t, köszöb, sárvédőcserék, festés, alvázvédelem. Halk, imádom.
Van egy eladó is, szürke, felújitott motor, teljesen felújított kaszni, friss műszaki 87-évvégi, az a széria amin már mindenhol "Y" betű van, de még a fém lökhárító, nem a műanyafg "doboz" 130e+műszaki lett ráköltve, de most kifogástalan éppen ezért az ára: 290e. Vidéki az apámé.
Van egy 84-es piros is, hát ez nem éppen pipec állapotban van érdekessége, hogy 50! ezer km van benne (gyakorlatilag ez is az utóbbi 2 évbenkerült bele, addig garázsban ált, csak alkalmanként gurult éventek kb 500-1000km-t:) ez nemigen lesz eladó inkább majd m, mert 100 körül adnának érte max.
Tipusproblémák (nálam)
1.kipufogó gyakran lyukad, ráadásul 4 részból áll, valamelyik mindíg ad hangot.
2.amit a műszakihoz írtam fenn, szóval azokat két évente cserélni kell ebből adódóan egy műsuaki, ha tényleg jól meg akarod csinálni kb40-50e ft minimum.
3.Fűtés: a bowden állandóan berohad/elszakad.
4. Világítás: Kispolszki szemei vannak ezért erősen ajánlott egy halogént belevágni.
5. Valami nagyon elrontott dolog a spriccelő tartálya, egyrészt nehéz bele önteni, másrészt emiatt réfolyik a víz a motorra ami előbb utóbb berohad.
most mennem kell.
ui:
majd folytatom, ha valakit érdekel miket tapasztaltam még
Időközben kicsit megnövekedett a pénzmag, de még filózom,
mert nem akarom mindet a kocsira költeni. Igazából a Samara
és a Zaszti között vacilálok, a Seat Ibizát alkatrészár problémák
miatt elvetettem... Már volt néhány kocsim, de elég sokszor
ráfaragtam a vásárlásnál. Ma megnézem a Zasztikat, nekem
nagyon tetszenek, autókereskedőnél, nem fog érdekelni a
mesedélután, amit majd nyom nekem, azokra figyelek,
amiket leírtál.
Még egy kérdésem lenne, most így hirtelen, hogy ha
a generátor gyengén tölt, akkor a fesz.szab. cserével
lehet rajta segíteni? Más kocsimnál már volt ilyen jellegű
problémám, de nem tudtam vele mihez kezdeni, max.
alapjárat kicsit feljebbvétele, de hát az nem megoldás...
Amúgy télen könnyen indul a kocsid? Szoktad állóhelyzetben
melegíteni, vagy egyből indulsz? Már úgy értem, hogy
meg tud azért moccanni hideg motorral is?
Remélem még nem késő a válasszal!
A Zasztival nyugodtan lemehetsz 150-200km-re én hétvégenként 220-at szoktam vele letekerni, és még soha sem hagyott cserben, persze nagyon nem lehet hajtani, de 80-90-nel kimegy a világból, ekkor a fogyi is 6,5-8 liter közötti.
tipuhibák:
-rohadásra hajlamos kasztni, ezt úgyis látod
-kikopnak a féltengelycsuklók és kopognak kanyarodáskor, ellenőrzése teljesen alászeded a kormány és úgy mész vele, ha kopog csere ár 11000ft/db
-generátor gyengén tölt, feszültségszabályzó csere, cirka 2500ft,
- nyisd fel a motorháztetőt, forgasd a kormányt, valaki pedig nézze a rugótornyok felfüggesztéseit, hogy nem mozog-e a doblemez, ha mozog hagyd ott,
- rángasd meg a kerekeket nem lötyögnek-e ha igen csapágycsere, darabja kb 3000,
- nézd meg a zoldkártyáját, ha a fodulati CH úgy 700ppm vagy a fölött van a akkor ki van kopva a moci és eszi az olajat, ekkor nagyon füstöl is szép kékesen, ha nem füstöl akkor pedig megeszik úgy 9 litert benzinből, de ezt be lehet állítani.
- elektromos kontakthibák lehetnek, próbálj ki mindent!
Más hibáról én nem nagyon tudok, a hütés jó, ha a hőgomba jó a hűtőben, a fűtés is elég kellemes. Gyengék az első lámpák, ide ajánlott erősebb égő+relé.
Alkatrészt lehet kapni hozzá egy kis utánajárásssal nem is túl drágák!
Épp most gondolkodom használt autó vásárlásán,
úgy 300E körül van a kredit.Baromi régi nyugati
kocsit nem akarok venni. A Zasztit nem ismerem,
csak egyszer ültem benne, de akkor nagyon tetszett
a feelingje, és kényelmesnek is tűnt. Nekem igazából
egy kisfogyasztású viszonylag kisebb kocsi kéne,
ami kényelmes, viszonylag jó fűtéssel rendelkezik,
nem ártana az 5. sebesség sem, jó alkatrészellátottsága
van, olcsó fenntartású. Nem árt, ha nyáron nem forr fel a
hűtővize. Olyan kéne, amivel le lehet ugrani mondjuk
100-150km-t vidékre, ha úgy hozza a szükség, és
nem kell attól rettegni, hogy otthagy. Lehet, hogy
holnap megnézek 1-2-t magamnak, csak szeretném
tudni, hogy mire kell odafigyelni. Vannak, e típushibák,
mennyire rohad, milyen az elektronikája (2 naponta
kiégnek az izzók, stb...). Ja, és még egyszer kihangsúlyozom
az alkatrész ellátottságot. Ladához meg Trabihoz mindenhol
van cucc, de Zasztihoz is jó az ellátottság? Egyáltalán,
érdemes Zasztit venni?
Arra kérlek Titeket, hogy segítsetek nekem a Zaszti nézegetésben
azzal, hogy leírjátok a tapasztalataitokat.
Igen régen volt már egy Zasti-s topic, csak sajnos meghalt, mert mi nem vagyunk olyan sokan, mint mondjuk a ladások vagy a skodások. De azért remélem, hogy jo kis társaság gyűlik itt is majd össze
Ha kilenc litert eszik, akkor igen magasnak kell lennie a fordulati CH-dnak is, ugy 700-900ppm körül, ha nem birod lejebb venni vidd el egy jó zöldkártyáshoz, aki beálltja neked a Ch-t ugy 200-300 környékére ekkor kijon a 7,5 literes átlag!
Nem lehet hogy azért eszik sokat mert tolod neki! :-)
Izlés szerinti nagy matrica a motorháztetőre, nagyon megdobja a dolgot.
Meg valami könnyűfém felni, jó rá a lada, a BMW, a ford, a WW meg az opel felni, meg mind aminek 100-as az osztóköre, gond csak középen a lyukkal lehet ezen segít az eszterga, meg a két kis féktartó csavarral, de ha nem találsz lyukas felnit ezeket ki is hagyhatod, mert a 4 kerékcsavar úgyis megfogja a féktárcsát, vagy a dobot. A legnagyobb gumi ami elfér 175-ös, ezekkel azonban a fogyi emelkedik úgy másfél litert, viszont nincs az az ember, aki megcsúsztassa a gépet.
Esetleg egy szép üléshuzat is sokat segit, meg egy kromvég a kipufógócsőre.
Én az anyósülés elé tettem, úgy mintha középen lenne a műszerfal alatt, csak nem középen van, hanem az enyósülés előtt, ide akármelyik autóboltos box befér. Persze azért ha van ré lehetőséged próbáld ki előtte, hogy befér-e.
Másik ötlet, amin én is gondolkozok, beteszed bal oldalra a biztosítékdoboz fölé, egy kis boxal amibe csak a rádió fér bele, ez egy kicsit esztétikusabb,mint az első megoldás, viszont meg kell szoknod balkézzel kezelni a rádiót, ami az első időkkben okoz nehézségeket.
Sok sikert a beélpítéshez!
Kösz a tippeket.
Igazából még nem vagyok sokkal okosabb. A műszerfalat nem szeretném agyon barkácsolni, így inkább valami box féleséget kellene beaplikálni. Akkor viszont, fűrész, farost lemez, bútorlap, műbőr, Palma Tex. :o) Jó játék lesz.
Sziasztok!
Én egy 85-ös Zasztit hajtok. Valóban sok gond van a lemezekkel, de a moci nagggyon megy.
A zenegépnek én saját építésű boxot örököltem amivel csak az a gond, hogy nem lehet tőle egykönnyen javítani a fűtés szabályzó karokat. Pedig azokat sokszor kell!
Szeretnék valami optikai csicsát feltenni, van ötletetek?
Gabek: a rádióhoz lehetett régen kapni egy Carabox nevű "kardán"boxot, na azt ne vedd meg, nekünk vagy három tört le a szerelvényfalról + zörgött + ronda volt. Középre, a fűtés-szellőzés karjai alá javaslom felrögzíteni két hevederrel (aluszalag?), ügyeskezű ember által kreált borítással. A sz.fal anyaga jól fúrható, a csavart (lemezcsavart is, anyásssat is) megtartja.
Szeretnék rádiót tenni a Zasti-ba, de nem igazán van helye. Szerintetek hova érdemes? Esetleg lehet kapni valami középső boxot, amibe a rádió is beépíthető?
A váltó tényleg jó, de kinek van szive 6000-ig pörgetni, hogy 110-et menjen kettesben, 3-masban meg 135-öt. Ja meg ekkor ne áll ám meg 7 liternél, hanem benyel úgy kilencet is.
Arról tudtál, hogy van 5 sebességes Zaszti, mert én nemrég tudtam meg, ez olyan 5 litereket fogyaszt országúton, ami nagyon jó érték.
Esetleg nézd meg a bazárban, szokott benne lenni elég sok zaszti, persze sok telefon meg utánajárás. Kedden jelenik meg, meg csütürtökön.
(meg esetleg az aproneten is a járműapróban)
A felhajtóerőrben lehet valami igazad, mert olyan 110 környékén tényleg kezd instabil lenni, persze az enyémben egy kicsit kivannak a szilentek meg a gömbcsuklók is.
Le vagyok lombozva. Néztem egy 87-es kék Z-t, de ki van rohadva, mint a fene. Motor pöccre ugrik, gyönyörűen zenél, kasztni mint egy tíz éve a tenger seggén lévő májkrémes doboz. És a zember még azt mondta a telefonba, hogy jó állapotú! Aszongya: az idén már nem kell hozzányúlni, majd a tél után megcsinálják. Ja, már tényleg nem kell hozzányúlni, öt éve kellett volna. Az ilyen miért nem vesz Renault Espace-t, az legalább műanyag kasztnis.
És azt tudjátok, hogy milyen marha jó váltója van? A 14 éves géppel nem szeretném megpróbálni, de még az előzővel új korában 110-ig ment 2. fokozatban. Nem rossz. :o)
Önmagában az sem egy rossz dolog, hogy az 1100-es motorhoz 180-as óra dukál gyárilag. 140-et lazán ment szintén új korában.
Végre!! Nekünk is Zasztink volt, tök jó autó, mi 5,5-6,5 l között jártunk vele konstans módon, országúton 100-140 között hajtottuk; 9 évesen adtuk el 110E km-rel.
2 gondunk volt vele: a kipufogó 2évente leszakadt (mint az óramű!) + utolsó félévre szétment a futómű, instabil lett teljesen a gép, 100 fölött istenkísértés volt menni vele (igaz, hogy szerintem a kasztni kiképzése miatt szabályosan felhajtóerő képződik a gépen: 100-110nél gyári állapotban is mintha elkezdené a felszállást).
Kicsit zajos is, de istenem, a vákuumos fékrásegítő kora királynőjévé tette. Szerintem anno két normális autószerű járművet lehetett MO-on szerezni, 2107 Lada + Zaszti. Két rádiónkat lopták ki belőle, pillangóablakcsere, utána beázott.
VAN-E VALAKINEK ELADÓ? Komolyan, Gabek? Valaki? 250-ig nézek autót, lehetőleg 86-87-est, y-nal az E-oszlopon, kevés km-rel.
Na fiúk, lányok miért nem irtok, senkinek sincs Zastija, vele kapcsolatos történe, vagy tapasztalata, esetleg kérdése, írjatok, aztán lendüljön be a topic!
Jó kis gép a Zasti, Én a hétvégén 220km tekertem le vele minden gond nélkül, úgy 7-7,5 l-es fogyasztással. Ha nem hajtod meg nagyon úgy maximum 100-ig, akkor kimegy a világból. Meg néha egy kis karbantartás és nem lesz vele gondod.
A Seat és a két bogár mellé kb. másfél hete érkezett egy '86 januári Zastava GTL 55. Úgy örököltük a gépet, nagyon jó állapotban, első tulajdonostól, 72e km, helyenként még gyári zsírt is találtam rajta. Régebben már volt egszer '84-'87 között, de nem hittem volna, hogy még egyszer lesz. :o)
Nekem egy 85-ös, fehér gépem van, amit nagyon szeretek, ezért minden infó érdekelne a Zastikról. Na majd remélem beindul a topic, én sajnos csak hetente kb. egyszer tudok irni bele, na meg elolvasni a többiek irásait. Irjatok!
Arra gondoltam lehetne egy olyan hely ahol a Zastavások is megtárgyalhatnák ügyes, bajos dolgaikat. Minden jöhetne történetek, tuning szerelés, ötletek stb.