Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2015.07.24 0 2 112531

nem. ott a kozmaolajat szűrjük és kifacsarjuk a cefrét amennyire csak lehet.

Előzmény: Abdul80 (112527)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112530

Nagy kár volt 15-nél leállni, én lemegyek 5-ig kb.  ! 100 literből 20 liter 23-24-es alszesznek minimum lenni kellett volna. Használtál pektinbontót?

Előzmény: erkelrambo (112526)
hal65 Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112529

A cikk azután készült, mikor Snapszi megvilágította az elmémet.

Ezt mondta: " Bizony mondom néked hal, addig ne cukrozd meg a cefrédet, amíg bőven van az anyagban erjeszthető gyümölcscukor. Ha cukrot akarsz tenni bele, ezt tedd a főerjedés után, hogy az élesztők először a gyümölcs saját cukrát alakítsák pálinkává, és ezzel kialakulhasson az megfelelő íz és aromaanyag"

Eddig az idézet.

Nekem ez bevésődött, mert logikus, és igaz.

Előzmény: Hurkafej (112517)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112528

Nem.A cefre főzésénél az alkohol kerül kinyerésre a kozmaolajok szűrése mellett,majd ezt követően,ezt a terméket,amit alszesznek hívnak kell még egyszer lefőzni,és itt kell elválasztani a frakciókat(elő,közép,és utópárlat.)

Előzmény: Abdul80 (112527)
Abdul80 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112527

Sziasztok!
Most már teljesen összezavarodtam!Kétlépcsős főzésnél,az első lépcsőben kell elvenni elő és utópárlatot vagy nem??
Mindenki mást mond! :/

 

erkelrambo Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112526

Hello! 100liter cseresznye cefrehez nem adtam csak 2kilo cukrot. A cefre elkészítése után sajnos elkellett utaznom és ma 6het után tudtam kifozni. 40fokrol indult meg és 15ig engedtem le. nem lett csak 8liter 28fokos alszeszem. Normális hogy ilyen kevés lett belőle? Ebből mennyi középparlarom lesz? (Ujj a fozom 50literes, és az ő hőfokkérője szerint 110C-on jött az alszesz de szerintem mivel gazzal futok alá és oldalt is nagy meleg van lehet hogy bekavarhatta... Fontos figyelembe vennem a hőfok mérőt vagy elég ha az epruvettaban a fokolohoz megyek? Válaszokat véleményeket várok, kezdo vagyok de szeretnek elmélyedni a szakmában. Köszönöm!

cenus Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112525

Egyszer nem raktam a szilvához, pár nap múlva jött a jellegzetes ecetes szag. Ismerőseim, akik nem olvasnak ilyen fórumokat, horrorisztikus cukrokat szokta a szilvához adni(10%-tól felfele). Kapásból megmondták: Nem raktam hozzá cukrot. Azóta nem merek kockáztatni. A savazás drága és bonyolult az én kis, pár literes mennyiségeimhez.

Figyelget Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112524
Legalábbis én ez miatt nem az elején teszem bele. Dolgozzon csak meg a gyümivel.
Előzmény: Figyelget (112523)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112523
Szerintem ha az elején van belerakva,akkor az élesztő annak fog nekiesni és a gyümölcs várhat a sorára.
Előzmény: cenus (112521)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112522

Én ha adok, akkor a 3. nap körül szoktam, még főerjedés van, de a bunda már nem akkora.

Szerintem a tovább tartó erjedés miatt tovább is lesz a védő széndioxid réteg a cefre felett, így oxigénnel sem találkozik.

Előzmény: cenus (112521)
cenus Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112521

Mi ért érdekes, hogy a főerjedés után adjuk hozzá a napfényt?  Szerintem így tovább tart az erjedés és nagyobb az esély az ecetesedésre. A minőséget hogy befolyásolja?

 

Előzmény: Hurkafej (112517)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112520

Várom, mert a meggyet aromakosárral finomítanám. :)

Előzmény: Figyelget (112519)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112519

Sajnálom, bíztam benne, hogy a héten megkapod. :-((

Előzmény: kornel8 (112516)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112518

2,7x69=186,3/48=3,88125-2,7=1,18125 ha jól számolom.

 

 

Előzmény: csien8 (112491)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112517

Az eredeti cikk alapján a főerjedés után lett beletéve a cukor.

http://www.halfozok.com/news/cukrozni-vagy-nem-cukrozni-ez-itt-kerdes-/

Énis azt olvasgattam eddig, hogy a főerjedés vége felé tegyünk bele napfényt. Szerintem nagyobb a bunda, és még kevesebbet lehetne 1 hordóba rakni. Legalábbis nekem cukor nélkül is a mostani szilva cefrém kifutott volna, ha valaki épp nincs a közelben. Arra lettem figyelmes, hogy nem kotyog... :)

 

A gondolatmenet egyébként megállja a helyét. Lehet azért volt a régi : "minden szilvaszemet beledobunk a cefrébe" pálinkafőzők tudatalatti mentsvára, hogy az erjedés egy nagyon cukros cefrével indult, így nehezebben sodródott el rossz irányba, ezért lett alkohol, és nem zabálták fel az ecet bacik és muslicák az alkoholt. Aztán megadták a pofont sokszor az elválasztással a főzetnek.

Előzmény: obsitos3 (112509)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112516

Köszi, befejezem és akkor is dobok képet fel. Ui.ez a posta nem igazán kapkod, pedig már nagyon várom. :)

Előzmény: Figyelget (112478)
hal65 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112515

Nekem is :-)))))

Előzmény: cenus (112514)
cenus Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112514

Nekem az ősz az igazi szezon ilyenkorra a készletek elapadnak. :( Azért akad egy kis meggy, meg most rotyog egy kevés mirabella ;) 

Előzmény: hal65 (112513)
hal65 Creative Commons License 2015.07.24 0 2 112513

igyáá valamit! :-))

 

Előzmény: cenus (112512)
cenus Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112512

Zavarba hozol :)

Előzmény: hal65 (112511)
hal65 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112511

Kedves cenus!

 

Lehet hogy laikus, vagy, de mondataid akár egy profi szájából is származhatnának.

Jó úton jársz!

Előzmény: cenus (112510)
cenus Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112510

Valószínűleg az a plusz alkohol hoz magával aroma anyagot ami egyébként a moslékban maradna, a 10% már hígítja. Laikusként erre gondolok.

Ha ez igaz, akkor igaz lehet az is, hogy a magasabb cukor fokú gyümölcsöknél kevesebb hozzá adott cukor az ideális, ugyanakkor az aroma erőssége is változó lehet fajtánként.  Ha valaki nagyon fanatikus akár gyümölcsökként is lehetne kísérletezni de akkor a gyümölcs cukor fokát is meg kéne határozni cukrozás előtt, mert az se minden évben ugyanannyi. Ez már túl sok energiabefektetés lenne az árnyalatnyi különbségekhez képest de a hobbi az hobbi. :) 

Előzmény: obsitos3 (112509)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112509

Érdemes tovább gondolni ezt a dolgot.Valami azt súgja,hogy 0%-nál valami nem,vagy késve kezdődik el,esetleg már káros folyamatok indulnak meg a cefrében,de ezen segít a 3% répacukor hozzáadása,akár az is lehet,hogy ez nem mutatkozik meg a kihozatalban,mert az élesztő saját maga szaporítására használja fel,viszont a 10% már hígítja az ízeket,ha jól számolok,kb. dupla mennyiségre jut az adott íz,illatanyag.

Előzmény: cenus (112508)
cenus Creative Commons License 2015.07.24 0 1 112508

Éppen szilvával végezték el a kísérletet. 0% cukor, 3% és 10%. Kivétel nélkül mindenki a 3%-ost választotta.

Megértem ha a valaki érzelmi alapon nem akar cukrot rakni bele, szíve joga és meg van a szépsége hogy tényleg csak kizárólag amit az anyatermészet ad...de a kísérlet eredménye ez volt. 

Előzmény: TINTUS (112490)
TINTUS Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112507

Hajrá....

 tavaly vírus miatt kivágtam a beszterceimet... szilvát vennem kell. Viszont nem gazdaságos nekem a 100 kilót kétszer csinálni 100 lityis üsttel.  Akinek kisebb van és  és többször főz cefrét az tud játszani vele....

Előzmény: Hurkafej (112503)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112506
"De természetesen mások igazsága is létezhet.....másoknak."
Erről van szó. És ez így is van jól. Szerintem.
Előzmény: TINTUS (112490)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112505
Biztos, hogy én kipróbálom és beszámolok majd.
Előzmény: Hurkafej (112503)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112504
Gondoltam és mertem is remélni.
Igen igazad lehet,csak tudod örülök a megszerzett ismereteknek és adnám tovább lelkesen.Gondolom idővel apad az majd.
Előzmény: stapika (112495)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112503

Itt a szilva szezon, ha valaki megengedheti gyümölccsel és idővel, akkor szilván is el lehetne végezni a kísérletet, majd számozott poharakból megkóstolni.

Előzmény: TINTUS (112490)
csien8 Creative Commons License 2015.07.24 0 0 112502

Köszi a választ ! 3 decit már raktam bele, eddig ugyan olyan kristály tiszta.. de akkor berakom a fagyasztóba és lehűtöm 10 C-ra.

Előzmény: snapszmester (112501)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!