Keresés

Részletes keresés

égbekiáltós Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46747

Én kiszoktam kötni egy madzaggal ,hogy még elérje az etetőt és az itatót. 4-5 nap múlva elfelejti a kotlást.

Előzmény: Karel1983 (46743)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46746

Üdv! Valóban érdekes volt olvasni egy kis pipi törtébelmet, reméljük sokszer megosztod még a " kincsesládád" tartalmát! 

Előzmény: claas patrol (46741)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46745

Iggen, én is fehérben ill. kékben gondolkozom . De aztán az sincs kizárva ,hogy 'füsstöskéim' lesznek ismét .  ,-))  :-)) Kedvesen és nagyon aranyosan és mosolyogva szoktam csak és csupán, varjúknak "becézni". Ja, és nem vagyok fasisztoid rásszista kérem .  :-)) :-))

Előzmény: Omosimama (46742)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46744

A humánus és emberi viselkedés az utóbbi lenne szerintem . De van olyan megoldás is, hogy egy hálóra ülteted 2-3 napig világos gelyen (ha még nem méllyen ült el ,na meg nem olyan igazi kotlós fajta közülli a szülei, elei , ősei....T. alkotói... xDD  :-)) ....) , akkor le lehet szoktattni .

Az utóbbit azért említettem meg ,mivel volt eset mikor nálam is második nekifutásra üllt el igazándian . Más brutális megoldások nem tollasbarát kategoriában tartoznak . Bfi. barát üdv.

Előzmény: Karel1983 (46743)
Karel1983 Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46743

Sziasztok. Mi a teendő akkor, ha megkotlik egy tyúkom? Nincs kakas sem, s nem is szeretnék keltetni. Így is kicsit kevés a tojóláda, s nem akarom, hogy stoppolja... Eddig mindig kihajítottam onnan.. :) 

Vagy tegyek egy kosarat magasabbra két tojással, rakjam bele aztán had üljön rajta?

Omosimama Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46742

Szia!

Nagyon jó volt olvasni ezt az áttekintést, különösen azért, mert én most az ausztrálok mellett tettem le a garast. Kék tojásokat veszek majd, mert azokból fekete és splash is kel majd nagy valószínűséggel. Szeretem ezt a fajtát, kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e mutatós állományt szereznem. (Nem tudom, frissítettek-e az állományon, ahonnan két éve vettem a tojásokat.)

Előzmény: claas patrol (46741)
claas patrol Creative Commons License 2019.02.04 0 0 46741

Ezta képsor külön szeretnénk megköszönni , (100 éves fajta) ... és még napjainkban is csak pl. a németeknél 300 körüli a tenyésztő csapata sok ifi tenyésztővel (értem ez alatt a szövetségi tagságot) . A nyocvanas évek végével a fehér szinüek is képviseltetik magukat . Érintettnek tartom magam ,mivel gyönyörű példányai kapirgáltak nálunk is 30 évvel ezelött . Apósom érdeme volt , mivel kék szallagos mestertenyésztője volt többekközött a fekete színű australorpszoknak .

Igazi történelme van ennek a fajtának . Megosztanék rolla pár gondolatot ,csak ne legyen félreértésre ok .  ,-))

A mostanság hőgutával és szokatlanul nagy árvizekkel küzdő Ausztráliában 1920-ban az angol Orpingtonnal párosították a helyi tyúkfajtákat . Az utódokat "Australorps" -nak 'keresztelték' el . Kiváló tojástermeléssel hívták fel magukra a figyelmet . Az amerikai tenyésztők 1924- 25-ben importálták aztán ezt a fajtát , és tovább 'fejlesztették' . 1929-ben a "Tökéletesítés standardja" a mai alap . De nem egésszen így van ...  ,-) :-))

Bár már 1930-ban elolvashattuk a régi baromfi magazinokról szóló versenyeken őket de , először az 1950-es nagy kiállításon (show-ban) láttaták magukat élő formában . A legtöbb keltetőtojást az 'egybesűlt-államokban' gazdasági tenyésztelepekből importálták aztán . Ezért nem volt lehetetlen , hogy a típusok eltérőek legyenek , tehát szórodott külemüek voltak . Ezt az időt követően a német és holland területről származó állatok is megtalálhatók a kiállításokon . Ott az 'ausztrálok'a kapírgálok , amelyek ugye , (?)...már a Rheinländernel való kereszteződésből származtak , sötét Barnevelderek is kereszteződésre kerültek . Ezekből az utódokból sok győztes állat jött létre a pontozó bírok szigorú és sas szemein az az szűrőjén átal .Így került a gyönyörű zöld szinezet a fedőtollakban . A kakasok farok formája is , amit külön érdemes kiemelni . Nálad még ez szépűlhet ,szerény véleményem szerint , mivel fiatal állatról van szó . (ez egy kis jó indulat volt ... ,-)) ,-))

De nézzük csak tovább a históriát .Mint sok más fajtánál , megjelent elég hamar az az 1960-ban elismert fekete törpe Australorps . 1956 -ban nevezték ki a fajta tenyésztőit, a fajta 'királytenyésztőinek' pl. , Adolf Schwandt (Altlünenben) , aki a törpéket mutatta be Hannoverben . A lipcsei  Lipcában 1966-ban bemutatták  az első fekete törpéket , amelyeket így már elismertek  a VKSK -nál 1969-ben . (tökörésztek vele jó 3 évet de sikerült .  :-))

A nagy fehér ausztrálok elismerése 1981-ben zajlott le . Wihelm Winkler (Herdecke-i lakos)... valamint , Heinz Körner (Gladbeck-i)NRW... és Bruno Gustmann (Neumünster-i) tenyésztők voltak a tettesek .

Az alsó szászok Hannoverben 1964-ben pl. 4 + 7 fehér törpével  álltak elő először . Majd 1970-1973-tól  F.-Wilhelm Mayland úr  mutatta be Wermelskirchenből és , 1973.11.29-én felvették őket is a csapatba . 1986-ban bemutatták és jóváhagyta Herbert Tödtmann (Minden-ből ez NRW), a Blue-hued Farbenschlag 1981 kiegészítő változatát .

Emil Sasse (Hamm)Ez is NRW ... tenyésztette  és 1988-ban elismerték a sávozott  kékes-színváltozatot .

Végül a tenyésztői szövetséget ( SZG 1952-1960-tól ) Helmut Schulze vezette , 1960-ban Heinricht Jost (Halle) helyett pedig az az , majd 1991-ig vezette őt Emanuel Naumann (Kamenz), az SZG-t . Azóta Günther Kieslich a keleti kerület elnöke . 1990 nyarán Wildeck-Obersuhlben az SV és az SZG 3 tagjából álló charter-bizottság (elnökség) ...ült össze az alapszabály felülvizsgálatára .

A problémamentes összefonódás (eggyesülés) 1991. június 15-én történt Weitramsdorfban ...

Így aztán a volt NDK és a Bajor területek is egybeolvadtak a Szöv.Német egyesűletnél .

Csak azért írtam ,ezeket le , (talán később) ha valakit érdekel történelmi szinten és hiteltérdemlően keresi a fajta tegnapjait ,akkor könyebben megtalálja az európai adatait a fajtának . Megérdemli . Kiválló gazdasági állat .

Természetesen elnézést kérek minden fórumtársamtól , akit ez nem igazán érintett , de hát ... " tollas a hátunk " .

Szinte ismét kedvet kapok hozzájuk  ,-)) ,-))  , hiszen kopasztásuknál (nincs pehelytoll) ... és anno a tojcikák méretei és talán a mennyisége is jó emlékeket ébreszt bennem .Mivel csak fekete szinben volt ,így hajlanék a kék vagy világos (akár nem elismert) példányok iránya felé . Sem kereskedelmi ,valamint a kiállítási állat törései mentesen ,egyszerűen ,... ill. csupán kedvtelésböl. üdv.

Előzmény: samy76 (46740)
samy76 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 46740

Megjött a leendő nagyfőnök és 2 új jérce. Később lövök róluk normálisabb képet is. 6 hónaposak.

Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46739

Az egerészés nyár végén - ősz elején nálunk egészen érdekes versengésbe ment át a macsekok és pippancsok között... :-)))

Előzmény: claas patrol (46674)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46738

Szia Sanyi! 

És tényleg...  az etető csak "belóg" a képbe..., ezért csatolok egyet a "hungaroetető" képből. Valójában nem húztam bele szálakat a fejmozgás korlátozására és így is rendben van. 25 cm talpmagasságra lógatom, így az alacsonyabb és termetesebb jószág is kényelmesen tud enni belőle. Ha belógnak, akkor persze a kacsák is csócsálnak szívesen belőle. 

A lelógatható itatóval viszont bajban vagyok... vettem vagy három típust, mindenki egységesen utálja, így a régi módszer szerint maradt a zománcos fazék és a rozsdamentes "swiss" lábas... amiket nagyon nem szeretek, de jobb híján ez van. 

Erre típus ötlet?

(Azért szívmelengető, ha a pitvart és lakóit dicsérik, mondtam a Lányoknak is, akik azért elmosolyodtak - Köszönjük, hisz ma már másodszor kaptak a jószágok dicséretet.)

Előzmény: Törölt nick (46736)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46737

Szia!

Nem akarok nagy létszámot. Egy keltetőnyi (41db) tojást indítok, majd kiderül, mennyi kel ki. Most is a Dombosfarmon akarok tojást venni. Eddig bevált, és nincs is messze.

Kotlóssal nem szándékozom keltetni - se kakasom, se helyem.

A selyem még nekem is csak az álmaimban él, kotorászok utána a neten. Ha találok valamit, szólok.

Üdv!

Előzmény: Szurujjas (46733)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46736

Szia:

Nagyon örülök, hogy a leghornok beválltak.

Szép rendezett helyen vannak, jó a tyúkudvarod.

És szépek, egészségesek a tyúkok! Szóval dícséret.

(Az etetőt nem láttam, pedig 2* is végignéztem a képeket.)

A  kaja recept  tökéletes szerintem, már csak egy kis állati eredetűvel

(darált kutya/macskatáp) lehetne hatékonyabbá tenni, de mivel ez megosztja a baromfitartókat,

nem mint javaslatot csak mint baráti hozzáfűzéslént írom.

Szóval szép minden és irígylésre méltó, örülök hogy gondos gazda vagy és jó helyre kerültek.

Előzmény: Szurujjas (46725)
rituka77 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46735

Szia Meszi. Köszi ,felirtam a naptáramba. Ha Közeledik az idő csörgök.😃 

Előzmény: meszi67 (46728)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46734

Bírom a hozzászólásaidat - az ilyen jellegűeket is :-))) 

Előzmény: claas patrol (46685)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46733

OMama'!

Kedves, ha így látod :-)

Nos,  Mama... akkor szorgalmas tavaszod lesz!!! Mekkora létszámban gondolkodsz?

Keltetőgép, vagy kotlóssal is "rásegítesz"? Ha jól emlékszem, tavaly cca. egyszerre lettek január végefelé saját kelésű kiscsibéink.... (Akkor kellett jönnie a két segítőnek, akiket Meszitől kaptam.) 

Én még nem találtam meg a selyemforrást, egyenlőre... Kicsit olyan majom vagyok, hogy egy-egy dologra rákérdezek, ez meg mintha nem tetszene a "portékát kínálóknak" .... Színeset szeretnék keltetni, mert nekem fehérek vannak. A tavaly tavasziak Szokolyára kerültek és egy kakaska mellé 5 tyukica. Róbert barátom is épp kakascserében utazna, ha lenne... .  Épp Meszivel váltottunk infót arról, hogy nekem is kellene vagy 5 ausztralorp, de nálam Sanyi féle leghornok az alapállomány, ők 8 és fél hónaposak lesznek, de a sárgákat pótolni szeretném... Egy éve készülök rá, hogy kivágom őket, de hát.... lassan haladok :-) A sárga muskétást meg meghagyom közülük - bár nem magnak :-), a két kékkel nagyon együtt vannak...  Ha már így, nem tudsz véletlenül selyemtyúkkal foglalkozót ajánlani???

Előzmény: Omosimama (46727)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46732

Szia O'Mama!

Már vagy 2,5 órát olvastam itt, voltak elmaradásaim :-( Hogy vagy, hogy vagytok Papával? Remélem család és két/négylábú társaikkal egyetemben jól vannak! Te mit tervezel idén tavaszra ??? :-)

Előzmény: Omosimama (46727)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46731

Köszönöm előre is!

Előzmény: meszi67 (46728)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46730

Igen :-)

Előzmény: meszi67 (46729)
meszi67 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46729

Szia, rendben, előre is köszönöm! Majd valamikor márc. 25. körül indítom magamnak a gépet, és kb. 20-25 leghorn tojás kellene. De majd rád írok vagy felhívlak --a 6315 végű még mindig a számod?   

Előzmény: Szurujjas (46726)
meszi67 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46728

Szia. Márc. 20-24 körül tervezek egy kelést. Felírtalak. /nyugi, nem a halál-listámra :))/ 

Előzmény: rituka77 (46724)
Omosimama Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46727

Hurrá! Úgy tűnik jön a tavasz, megélénkült a beszélgetés.

A tyúkjaid gyönyörűek!

Most őszre megint állományt cserélek. Kék ausztrál lesz az alap (azok közt úgyis lesz fekete meg splash is), de  valószínű teszek közéjük fehér plymouthot. 

A selyem tojást - már ha keltetsz - te honnan szerzed?

Remélem mindannyiunknak jó tavaszunk és nyarunk lesz!

Előzmény: Szurujjas (46725)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46726

Szia Meszi!

Még szép, hogy hagytam és neked természetesen bármikor rendelkezésre állnak keltetésre tojások. Látod a képeken, hogy milyen a csapat. A szívem szakadt meg, hogy sokkal több kakas lett, mint amit a falka/pitvar elbír... de már beállt a falka, mindenki teszi a dolgát :-)

Látod az átlagos tojást is - a Sanyitól kapott tojásokkal nagyon elégedett voltam, hiszen 30-ból 22 kelt és alapvetően több jérce volt az eredeti felállás. A sárgákat magam is szelektálni akarom és látom, hogy befutott egy kis darabszámú rendelés. Csatlakoznék egy ötössel magam is - de együtt szeretném majd pesztrálni selymekkel, így nekem tök ideális, hogy sokáig keltetsz. Nekem május volt az ajánlott hónap a tapasztalatok alapján, ezért én akkor keltettem. Csak szólj, hogy mikor kezdjek neki a gyűjtögetésnek!

szurujjas@vipmail.hu

ÜDV!

Előzmény: meszi67 (46723)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46725

Üdv Hölgyek és Urak! Külön most egy nagy visszaolvasást tartok, mert ugyan épp nincs fagy, ellenben esik...  Néhány képecske a vegyes csapatról. Sanyi korábbi infóira: Az egyik képen látható a számomra bevált esető: Normál függeszthető etető, de zöld ágyásszegély magasítással... ezzel itt teljesen minimalizálódott a takarmány  vesztesegem a korábbiakhoz képest. Pedig volt, hogy 5 kakas is nyomatta belőle a tyúkokkal, amíg megfelelő helyre tudtam őket adni. Kicsit tréfi ez az idő, no és a baromfiaknak sem hiszem, hogyannyira tetszik a -2 --+3-as nappalról átmenni 12-14 fokra és éjjel is akár 5-7 fokokat is ugrál a hőmérséklet... Kb szűk 3 hete megindult a tojástermelés, aztán ahogy ugra-bugra módon változik a napi hóingás, ők is érzékenyebben reagálnak....

Most, hogy tobb fajta is leledzik a pitvarban, azt azért nyugodtan mondhatom, egyértelmű, hogy a leghorok tojástermelésben lekörözik a nálunk élő kettőshasznúakat, selymeket és kék australopokat.

Viszont nyilván nem lehet kizárni a Thorr-féle "paradicsomi" állapotokhoz képesti eltérést. Nekünk az elmúlt hetek átlaga a hat tyúra 15 tojás volt/hét. Ami meg sem közelti persze a paradicsomi termést, még akkor sem, ha csak 2 hónapja kezdtek tojni...

Tettem fel az épp adagolt "téli" kajáról képet.

A keverék fándlival porciózva:

- 4 egység baromfi keverék mag (kukorica, szotyi, búza, árpa, cirok - ebben a mennyiségi eloszlásban),

- 3 egység tojótáp (Bábolna),

- 1 egység fekete szotyi,

- 1,5 egység mindent bele dara (kukorica, búza, árpa, szotyi),

- 0,5 egység zab vagy árpa (mit lehet kapni)

Röpte adalékolva ehhez.

Kiegszítőként jolovitos kúra 5-7 nap/hó, másik hóban almaecetes víz; káposztafélék, répafélék (ez hektikus, hogy mikor, de egy héten 1x biztosan) és télen (XI-II hó) meleg hétvégi koszt - ami vagy főtt zölséges/tésztás/rizses cucc, vagy tojásrántotta.

Ja és a száradt zsemlén/kiflin/kenyérféléken marakodás velem, mert én a szikkadtabb darabokból szeretem a bundás kenyeret:-) /

A tavasz-nyár -őszi cucc arányait két év alatt sem tudtam tökéletesíteni.... 

Vélemény???

Mindenkinek szép hétvégét kívánok és mindenkinek jó keltetési szezont is!!!

rituka77 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46724

Március vége felé kelnek csibéid ? 6 db ot szeretnék venni töled  ha még nem későn szolok. Irj Rita

Előzmény: meszi67 (46714)
meszi67 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46723

Szerintem június közepéig-végéig  keltetek. Te hagytál kakast, lesz keltetnivaló tojásod leghornból? 

Előzmény: Szurujjas (46722)
Szurujjas Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46722

Tündéri!!! indjárt teszek fel képeket, ahol a tőled kapott kékségek, Szotyi (sötétebb színű) és Rokokó is látható. Meddig lesznek csibéid Meszi??

Előzmény: meszi67 (46714)
rituka77 Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46721

Köszönöm a választ, ja végülis jobban belegondolva ,most több lédús kajához jutottak...... Nekem az etető ,itató  keritésen kivűl van. Nem tudjék feldoritani se beleállni csak a fejüket dugják ki amikor esznek ,isznak. És igy mindig tiszta a víz elöttük.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46720

Az is lehet, hogy néha félig kiborítják, vagy kilötymölik a lábast...

:-)

Láttam már ilyet...

claas patrol Creative Commons License 2019.02.02 0 0 46719

Szia Rituka , mitől mitől ?? ... ,-)) A konkrét kérdésedre ,szerintem az ivó vizük hőfokától is . Ez olyan mint nyáron a takarmány mennyiség felvételük pl. 30 C fok felett mérhetően kevesebb. Télen hidegben a folyadék felvétel azonos takarmányozás mellet kevesebb lehet . Ha és amennyiben tudnánk pl. + 16vagy éppen +17 C fokos ivó vizet kínálni részükre , akkor mérhetően min. több vizet innának . (Ahogy emlitettem azonos takarmánynál).

Csupán második lehetséges formája a víz minősége is . Keménysége , adaléka , ...stb. 

az esőcsepp 
nagy sereg 

megisszák az egerek
vedelik a verebek 

s' a gépkocsikerekek 
mind csúszkálnak 
csetlenek

üdv.

Előzmény: rituka77 (46712)
Ladybee Creative Commons License 2019.02.01 0 0 46718

Ha hozzájutnak hóhoz, jégdarához, az részben fedezi a vízigényt.

Előzmény: rituka77 (46712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!