Megnyitom X-dik tyúkos témájú topicot, ami annyiban lesz más mint a többi, hogy itt főszerepet a humor, a hétköznapi témák és a baromfik iránti szeretet táplál. Jó szórakozást! Kéretik a kés hátba dobását mellőzni!
Iggen, én is fehérben ill. kékben gondolkozom . De aztán az sincs kizárva ,hogy 'füsstöskéim' lesznek ismét . ,-)) :-)) Kedvesen és nagyon aranyosan és mosolyogva szoktam csak és csupán, varjúknak "becézni". Ja, és nem vagyok fasisztoid rásszista kérem . :-)) :-))
A humánus és emberi viselkedés az utóbbi lenne szerintem . De van olyan megoldás is, hogy egy hálóra ülteted 2-3 napig világos gelyen (ha még nem méllyen ült el ,na meg nem olyan igazi kotlós fajta közülli a szülei, elei , ősei....T. alkotói... xDD :-)) ....) , akkor le lehet szoktattni .
Az utóbbit azért említettem meg ,mivel volt eset mikor nálam is második nekifutásra üllt el igazándian . Más brutális megoldások nem tollasbarát kategoriában tartoznak . Bfi. barát üdv.
Sziasztok. Mi a teendő akkor, ha megkotlik egy tyúkom? Nincs kakas sem, s nem is szeretnék keltetni. Így is kicsit kevés a tojóláda, s nem akarom, hogy stoppolja... Eddig mindig kihajítottam onnan.. :)
Vagy tegyek egy kosarat magasabbra két tojással, rakjam bele aztán had üljön rajta?
Nagyon jó volt olvasni ezt az áttekintést, különösen azért, mert én most az ausztrálok mellett tettem le a garast. Kék tojásokat veszek majd, mert azokból fekete és splash is kel majd nagy valószínűséggel. Szeretem ezt a fajtát, kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e mutatós állományt szereznem. (Nem tudom, frissítettek-e az állományon, ahonnan két éve vettem a tojásokat.)
Ezta képsor külön szeretnénk megköszönni , (100 éves fajta) ... és még napjainkban is csak pl. a németeknél 300 körüli a tenyésztő csapata sok ifi tenyésztővel (értem ez alatt a szövetségi tagságot) . A nyocvanas évek végével a fehér szinüek is képviseltetik magukat . Érintettnek tartom magam ,mivel gyönyörű példányai kapirgáltak nálunk is 30 évvel ezelött . Apósom érdeme volt , mivel kék szallagos mestertenyésztője volt többekközött a fekete színű australorpszoknak .
Igazi történelme van ennek a fajtának . Megosztanék rolla pár gondolatot ,csak ne legyen félreértésre ok . ,-))
A mostanság hőgutával és szokatlanul nagy árvizekkel küzdő Ausztráliában 1920-ban az angol Orpingtonnal párosították a helyi tyúkfajtákat . Az utódokat "Australorps" -nak 'keresztelték' el . Kiváló tojástermeléssel hívták fel magukra a figyelmet . Az amerikai tenyésztők 1924- 25-ben importálták aztán ezt a fajtát , és tovább 'fejlesztették' . 1929-ben a "Tökéletesítés standardja" a mai alap . De nem egésszen így van ... ,-) :-))
Bár már 1930-ban elolvashattuk a régi baromfi magazinokról szóló versenyeken őket de , először az 1950-es nagy kiállításon (show-ban) láttaták magukat élő formában . A legtöbb keltetőtojást az 'egybesűlt-államokban' gazdasági tenyésztelepekből importálták aztán . Ezért nem volt lehetetlen , hogy a típusok eltérőek legyenek , tehát szórodott külemüek voltak . Ezt az időt követően a német és holland területről származó állatok is megtalálhatók a kiállításokon . Ott az 'ausztrálok'a kapírgálok , amelyek ugye , (?)...már a Rheinländernel való kereszteződésből származtak , sötét Barnevelderek is kereszteződésre kerültek . Ezekből az utódokból sok győztes állat jött létre a pontozó bírok szigorú és sas szemein az az szűrőjén átal .Így került a gyönyörű zöld szinezet a fedőtollakban . A kakasok farok formája is , amit külön érdemes kiemelni . Nálad még ez szépűlhet ,szerény véleményem szerint , mivel fiatal állatról van szó . (ez egy kis jó indulat volt ... ,-)) ,-))
De nézzük csak tovább a históriát .Mint sok más fajtánál , megjelent elég hamar az az 1960-ban elismert fekete törpe Australorps . 1956 -ban nevezték ki a fajta tenyésztőit, a fajta 'királytenyésztőinek' pl. , Adolf Schwandt (Altlünenben) , aki a törpéket mutatta be Hannoverben . A lipcsei Lipcában 1966-ban bemutatták az első fekete törpéket , amelyeket így már elismertek a VKSK -nál 1969-ben . (tökörésztek vele jó 3 évet de sikerült . :-))
A nagy fehér ausztrálok elismerése 1981-ben zajlott le . Wihelm Winkler (Herdecke-i lakos)... valamint , Heinz Körner (Gladbeck-i)NRW... és Bruno Gustmann (Neumünster-i) tenyésztők voltak a tettesek .
Az alsó szászok Hannoverben 1964-ben pl. 4 + 7 fehér törpével álltak elő először . Majd 1970-1973-tól F.-Wilhelm Mayland úr mutatta be Wermelskirchenből és , 1973.11.29-én felvették őket is a csapatba . 1986-ban bemutatták és jóváhagyta Herbert Tödtmann (Minden-ből ez NRW), a Blue-hued Farbenschlag 1981 kiegészítő változatát .
Emil Sasse (Hamm)Ez is NRW ... tenyésztette és 1988-ban elismerték a sávozott kékes-színváltozatot .
Végül a tenyésztői szövetséget ( SZG 1952-1960-tól ) Helmut Schulze vezette , 1960-ban Heinricht Jost (Halle) helyett pedig az az , majd 1991-ig vezette őt Emanuel Naumann (Kamenz), az SZG-t . Azóta Günther Kieslich a keleti kerület elnöke . 1990 nyarán Wildeck-Obersuhlben az SV és az SZG 3 tagjából álló charter-bizottság (elnökség) ...ült össze az alapszabály felülvizsgálatára .
A problémamentes összefonódás (eggyesülés) 1991. június 15-én történt Weitramsdorfban ...
Így aztán a volt NDK és a Bajor területek is egybeolvadtak a Szöv.Német egyesűletnél .
Csak azért írtam ,ezeket le , (talán később) ha valakit érdekel történelmi szinten és hiteltérdemlően keresi a fajta tegnapjait ,akkor könyebben megtalálja az európai adatait a fajtának . Megérdemli . Kiválló gazdasági állat .
Természetesen elnézést kérek minden fórumtársamtól , akit ez nem igazán érintett , de hát ... " tollas a hátunk " .
Szinte ismét kedvet kapok hozzájuk ,-)) ,-)) , hiszen kopasztásuknál (nincs pehelytoll) ... és anno a tojcikák méretei és talán a mennyisége is jó emlékeket ébreszt bennem .Mivel csak fekete szinben volt ,így hajlanék a kék vagy világos (akár nem elismert) példányok iránya felé . Sem kereskedelmi ,valamint a kiállítási állat törései mentesen ,egyszerűen ,... ill. csupán kedvtelésböl. üdv.
És tényleg... az etető csak "belóg" a képbe..., ezért csatolok egyet a "hungaroetető" képből. Valójában nem húztam bele szálakat a fejmozgás korlátozására és így is rendben van. 25 cm talpmagasságra lógatom, így az alacsonyabb és termetesebb jószág is kényelmesen tud enni belőle. Ha belógnak, akkor persze a kacsák is csócsálnak szívesen belőle.
A lelógatható itatóval viszont bajban vagyok... vettem vagy három típust, mindenki egységesen utálja, így a régi módszer szerint maradt a zománcos fazék és a rozsdamentes "swiss" lábas... amiket nagyon nem szeretek, de jobb híján ez van.
Erre típus ötlet?
(Azért szívmelengető, ha a pitvart és lakóit dicsérik, mondtam a Lányoknak is, akik azért elmosolyodtak - Köszönjük, hisz ma már másodszor kaptak a jószágok dicséretet.)
Nem akarok nagy létszámot. Egy keltetőnyi (41db) tojást indítok, majd kiderül, mennyi kel ki. Most is a Dombosfarmon akarok tojást venni. Eddig bevált, és nincs is messze.
Kotlóssal nem szándékozom keltetni - se kakasom, se helyem.
A selyem még nekem is csak az álmaimban él, kotorászok utána a neten. Ha találok valamit, szólok.
Nos, Mama... akkor szorgalmas tavaszod lesz!!! Mekkora létszámban gondolkodsz?
Keltetőgép, vagy kotlóssal is "rásegítesz"? Ha jól emlékszem, tavaly cca. egyszerre lettek január végefelé saját kelésű kiscsibéink.... (Akkor kellett jönnie a két segítőnek, akiket Meszitől kaptam.)
Én még nem találtam meg a selyemforrást, egyenlőre... Kicsit olyan majom vagyok, hogy egy-egy dologra rákérdezek, ez meg mintha nem tetszene a "portékát kínálóknak" .... Színeset szeretnék keltetni, mert nekem fehérek vannak. A tavaly tavasziak Szokolyára kerültek és egy kakaska mellé 5 tyukica. Róbert barátom is épp kakascserében utazna, ha lenne... . Épp Meszivel váltottunk infót arról, hogy nekem is kellene vagy 5 ausztralorp, de nálam Sanyi féle leghornok az alapállomány, ők 8 és fél hónaposak lesznek, de a sárgákat pótolni szeretném... Egy éve készülök rá, hogy kivágom őket, de hát.... lassan haladok :-) A sárga muskétást meg meghagyom közülük - bár nem magnak :-), a két kékkel nagyon együtt vannak... Ha már így, nem tudsz véletlenül selyemtyúkkal foglalkozót ajánlani???
Már vagy 2,5 órát olvastam itt, voltak elmaradásaim :-( Hogy vagy, hogy vagytok Papával? Remélem család és két/négylábú társaikkal egyetemben jól vannak! Te mit tervezel idén tavaszra ??? :-)
Szia, rendben, előre is köszönöm! Majd valamikor márc. 25. körül indítom magamnak a gépet, és kb. 20-25 leghorn tojás kellene. De majd rád írok vagy felhívlak --a 6315 végű még mindig a számod?
Hurrá! Úgy tűnik jön a tavasz, megélénkült a beszélgetés.
A tyúkjaid gyönyörűek!
Most őszre megint állományt cserélek. Kék ausztrál lesz az alap (azok közt úgyis lesz fekete meg splash is), de valószínű teszek közéjük fehér plymouthot.
A selyem tojást - már ha keltetsz - te honnan szerzed?
Remélem mindannyiunknak jó tavaszunk és nyarunk lesz!
Még szép, hogy hagytam és neked természetesen bármikor rendelkezésre állnak keltetésre tojások. Látod a képeken, hogy milyen a csapat. A szívem szakadt meg, hogy sokkal több kakas lett, mint amit a falka/pitvar elbír... de már beállt a falka, mindenki teszi a dolgát :-)
Látod az átlagos tojást is - a Sanyitól kapott tojásokkal nagyon elégedett voltam, hiszen 30-ból 22 kelt és alapvetően több jérce volt az eredeti felállás. A sárgákat magam is szelektálni akarom és látom, hogy befutott egy kis darabszámú rendelés. Csatlakoznék egy ötössel magam is - de együtt szeretném majd pesztrálni selymekkel, így nekem tök ideális, hogy sokáig keltetsz. Nekem május volt az ajánlott hónap a tapasztalatok alapján, ezért én akkor keltettem. Csak szólj, hogy mikor kezdjek neki a gyűjtögetésnek!
Üdv Hölgyek és Urak! Külön most egy nagy visszaolvasást tartok, mert ugyan épp nincs fagy, ellenben esik... Néhány képecske a vegyes csapatról. Sanyi korábbi infóira: Az egyik képen látható a számomra bevált esető: Normál függeszthető etető, de zöld ágyásszegély magasítással... ezzel itt teljesen minimalizálódott a takarmány vesztesegem a korábbiakhoz képest. Pedig volt, hogy 5 kakas is nyomatta belőle a tyúkokkal, amíg megfelelő helyre tudtam őket adni. Kicsit tréfi ez az idő, no és a baromfiaknak sem hiszem, hogyannyira tetszik a -2 --+3-as nappalról átmenni 12-14 fokra és éjjel is akár 5-7 fokokat is ugrál a hőmérséklet... Kb szűk 3 hete megindult a tojástermelés, aztán ahogy ugra-bugra módon változik a napi hóingás, ők is érzékenyebben reagálnak....
Most, hogy tobb fajta is leledzik a pitvarban, azt azért nyugodtan mondhatom, egyértelmű, hogy a leghorok tojástermelésben lekörözik a nálunk élő kettőshasznúakat, selymeket és kék australopokat.
Viszont nyilván nem lehet kizárni a Thorr-féle "paradicsomi" állapotokhoz képesti eltérést. Nekünk az elmúlt hetek átlaga a hat tyúra 15 tojás volt/hét. Ami meg sem közelti persze a paradicsomi termést, még akkor sem, ha csak 2 hónapja kezdtek tojni...
Tettem fel az épp adagolt "téli" kajáról képet.
A keverék fándlival porciózva:
- 4 egység baromfi keverék mag (kukorica, szotyi, búza, árpa, cirok - ebben a mennyiségi eloszlásban),
- 3 egység tojótáp (Bábolna),
- 1 egység fekete szotyi,
- 1,5 egység mindent bele dara (kukorica, búza, árpa, szotyi),
- 0,5 egység zab vagy árpa (mit lehet kapni)
Röpte adalékolva ehhez.
Kiegszítőként jolovitos kúra 5-7 nap/hó, másik hóban almaecetes víz; káposztafélék, répafélék (ez hektikus, hogy mikor, de egy héten 1x biztosan) és télen (XI-II hó) meleg hétvégi koszt - ami vagy főtt zölséges/tésztás/rizses cucc, vagy tojásrántotta.
Ja és a száradt zsemlén/kiflin/kenyérféléken marakodás velem, mert én a szikkadtabb darabokból szeretem a bundás kenyeret:-) /
A tavasz-nyár -őszi cucc arányait két év alatt sem tudtam tökéletesíteni....
Vélemény???
Mindenkinek szép hétvégét kívánok és mindenkinek jó keltetési szezont is!!!
Köszönöm a választ, ja végülis jobban belegondolva ,most több lédús kajához jutottak...... Nekem az etető ,itató keritésen kivűl van. Nem tudjék feldoritani se beleállni csak a fejüket dugják ki amikor esznek ,isznak. És igy mindig tiszta a víz elöttük.
Szia Rituka , mitől mitől ?? ... ,-)) A konkrét kérdésedre ,szerintem az ivó vizük hőfokától is . Ez olyan mint nyáron a takarmány mennyiség felvételük pl. 30 C fok felett mérhetően kevesebb. Télen hidegben a folyadék felvétel azonos takarmányozás mellet kevesebb lehet . Ha és amennyiben tudnánk pl. + 16vagy éppen +17 C fokos ivó vizet kínálni részükre , akkor mérhetően min. több vizet innának . (Ahogy emlitettem azonos takarmánynál).
Csupán második lehetséges formája a víz minősége is . Keménysége , adaléka , ...stb.