Keresés

Részletes keresés

Session9 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 465
Kösz XSun,

az én tapasztalatom az, hogy a d60 főleg 3D mérésnél csinált túlexpót,
kb, mintha mindig a kép sötét részére mért volna.
Nem mindig égett ki, csak sokszor éppen-hogy nem.

Ezek szerint a d5000-nél már javíthattak rajta. (?)

de itt egy példa:
(részlet.., raw-ból ViewNX-el konvertálva, minden alapbeállítás, a gép menüjében Optimize image: Normal)


- 1. látszik, hogy az első esetben alámért a 3D,
- 2. a második kép -2/3-al korrigálva jónak tűnik, csak a piros bántóan élénk
- 3. a Picture Controlt: Standard-ra állítva jó lesz a piros, de a többi szín meg furcsán fakó lesz.



Előzmény: Törölt nick (464)
Session9 Creative Commons License 2010.06.06 0 0 462
sziasztok,

Mik a tapasztalatok, mennyire precízen mér a d5000?

eddig d60-ast használtam, ami eléggé alámért. 1 csomó képem emiatt kiégett.
Ráadásul raw-ból konvertálva a képeket (viewnx) borzasztó pirosakat és zöldeket kaptam, lehet hogy ez a 60-as hibája volt.
Aszpirin Creative Commons License 2010.06.05 0 0 461
Extreme III-at akartam írni.
Előzmény: Aszpirin (460)
Aszpirin Creative Commons License 2010.06.05 0 0 460
Én 2 db. 2 GB-os kártyát használok (köztük SanDisk Extreme-t), illetve van egy lassú, de 4 GB-os kártyám is. Mindig "RAW+JPEG Fine" beállítással fényképezek, amelynek a legnagyobb a tárigénye. Egy 2 GB-os kártyára így kb 95 kép fér el, a 4 gigabájtosra ennek duplája. Még soha nem volt szükségem ennél többre (igaz csak amatőr vagyok, és nem szoktam gyors sorozatokat lőni).
Az Extreme II árkülönbségét csak akkor érdemes megfizetni, ha az ember 3-4 képnél hosszabb gyors sorozatokat lő. De erről könnyű leszokni, mert ez áéltalában rengeteg "digitális szemetet" termel, ami utána csak foglalja a helyet fölöslegesen.
Előzmény: Törölt nick (459)
HG_Timber Creative Commons License 2010.06.02 0 0 458
XSun!

Köszi a jó tanácsot! Kezdetben jpg-gel próbálkozom, de majd idővel érdekel a RAW-ban fotózás. Már régebben ismerkedtem a RAW-val, az előző, kis Olympus SP-320-amban is van RAW (ORF), de igazán nem próbáltam a képek kézi feldolgozását. Ahogy eddig megfigyeltem ég és föld a kis kompaktom és a D5000-es jpg-je (a tükrös javára). ISO800-on is szebb, tisztább a kép karaktere, mint az SP320-as ISO100-on.
A GEO teggelő progit majd megkukkantom, de ilyen időben nem megyünk semerre.
Sajnos mostanában minden nap esik az eső, uh még terepre nem akartam kivinni.

Jajj, még kérdeznék: a firmware verziója...
A firmware verziójánál azt látom, hogy:
A: 1.0
B: 1.0
L: 1.001
Ez mit jelent?


Milyen memkarit használsz? Kell a Sandisc ExtremeIII (30mega/s), vagy elég az ultraII (15mega/s) is?

Köszi mindet!

Üdv!
Szép fényeket!
Előzmény: Törölt nick (457)
HG_Timber Creative Commons License 2010.06.01 0 0 455

Köszi XSun a felvilágosítást!

Ezek szerint nem rendellenes dolog, hogy jelentős alexpót jelez?!

Azt írtad, hogy "a vaku TTL es mérést csinál, és így csak egy elővillantás után fogja tudni hogy valóban jó lesz e a kép"... Még nem vettem észre, hogy elővillantgatva mérné a fényt, de majd idővel kiismerem e remek masinát.

A külső vaku vásárlásával még várok, majd idővel beszerzek egyet, addig elleszek a beépítettel.

Köszönöm a segítséget!

 

Csáó!

Előzmény: Törölt nick (453)
HG_Timber Creative Commons License 2010.05.30 0 0 452

Sziasztok!

 

Két napja (05.28-án) több éves álmodozás és vágyakozás, ill. tesztek, fórumok olvasgatása után én is szert tettem életem első tükörreflex-es gépére, egy Nikon D5000-re 18-55-ös kit obival.

 

Még csak olvasgatom, tanulmányozgatom a kézikönyvét, nyomogatom a gép menüjét.

 

Eddig egy "okos-abb" kompaktot nyúztam, már 4 éve.

Kezdetben "P" módban kattintgatnék, ami ugyebár majdnem automata, de ennél észre vettem valamit, amit nem értek: Az expozíció jelzője (skálája), ha felpattintom a vakut, (mert vaku nélül 1/30-ad lenne a záridő és a kis ?-jelet villogtatja, hogy "Lighting is poor; flash recommended.") számomra érthetetlenül azt jelzi, hogy a jeéentősen alul exponált lesz a kép, és a záridő 1/60-adra változik.

P mód

Tud valaki abban segíteni, hogy miért jelzi ki az expozíció jelzője (vakual), hogy alul exponált lesz a kép?

 

Ui. Lehet, hogy a hozzánemértésem miatt nagyon buta kérdést tettem fel, ezért előre is elnézést kérek.

 

Maga a gép nagyon-nagyon klassz...

 

üdv!

Aszpirin Creative Commons License 2010.05.20 0 0 449
Lenne egy hosszú válaszom is, de most röviden fogok, mert holnap reggel indulok a Felvidékre 5 napra, és még pakolnom kellene ma...

Tehát röviden: igen, van tapasztalatom (D90-nel) erről. A videó funkció közben nincs autofókusz, tehát kézzel kell állítani a fókuszt. Ennek a magyarázatát majd a jövő héten a hosszú válaszban megírom. A DSLR-ek alapvetően nem videózásra valók, az, hogy beletették, egyfajta marketing-kényszer eredménye.

Érdemes a videózáshoz minél szűkebb blendét választani, amely ugye minél nagyobb mélységélességet jelent. Rossz fényviszonyok között ez zajosodással jár, de legalább élesebbnek látszik a kép, és könnyebb kézzel fókuszálni.

Ha már itt tartunk: gratulálok a gépedhez, és fogadj meg egy tanácsot: bár a géped lehetővé teszi a LiveView módot (amolyan kompaktosan látod az élőképet a kijelzőn), mégis inkább a keresőt használd, és LV-t csak akkor, ha tényleg nagyon szükséges.

LV üzemmódban ugyanis a DSLR-nek épp a lényegét nem használod ki, ha LV-ben használod a gépet, akkor teljesen fölöslegesen adtad ki a sok pénzt egy DSLR felárára (amelyben maga a pentaprizma, mattüveg, tükör, stb. nem két fillér... de épp ezek lesznek kiiktatva LV módban)

Ha a keresőt használod, élvezni fogod a DSLR minden előnyét - villámgyors fókuszálás, gyors sorozatok lehetősége, rengeteg kép egyetlen feltöltéssel, stb.

Ha az LV-t használod, ennek fordítottja lesz igaz: baromi lassú és nehézkes a fókuszálás, és zabálja az akkumulátort.

Na, ez volt a "rövid" :-)))
Előzmény: szpl (444)
szpl Creative Commons License 2010.05.20 0 0 446
Bizony, én maradok az amatőr szintnél, szóval nem valószínű, hogy obik garmadáját fogom venni! Most sokkal jobban érzem magam, hogy ti elégedettek vagytok a géppel, így talán nem nyúlok mellé, mert az árával sajnos a végső keretet feszegettük. Pont most szóltak, hogy megjött a gép, és holnapra a kezemben lesz... várom már...
Előzmény: Törölt nick (445)
szpl Creative Commons License 2010.05.19 0 0 444
Aszpirin, nagyon köszönöm a választ! Sokat segítettél!!! Mivel csak hobbi szinten fotózgatok, sztem tökéletes lesz nekem a 18-105-ös, annak alapján, ahogyan leírtad. Eddig filmes Nikon f50-el fotóztam, és volt egy digitális Canon PowerShot A 95-öm... azt hiszem, ez hatalmas változás lesz, nem is vagyok biztos benne, hogy kell-e ilyen drága cuccot vennem, csak nagyon untam már, hogy nyomom a gombot a kis Canonon, és kb. 3-4 mp múlva kattan, amikor már a pillanat odalett... ezért hajtok tükörreflexesre. Bár ma pont láttam egy videófelvételt, amit a D5000 készített, és nos, csalódás, mert amikor elfordultak vele és lett egy közeli tárgy fókuszban, full homályos lett a kép, és kézzel szórakáztak vele pár mp-t mire éles lett.. nekem fontos a gyerkőcök miatt, hogy legyenek kisvideók, de nem is tudom. Van erről tapasztalatod?? Vagy valakinek?
Aszpirin Creative Commons License 2010.05.18 0 0 443
"Kit" az készletet jelent angolul. Ha egy dobozban gyárilag adnak egy DSLR vázat és egy objektívet, akkor az már egy olyan készlet, amit összerakva azonnal lehet fotózni - és ezt kitnek nevezik. A kit objektív pedig az az objektív, amit ilyen kitekbe tesznek.
Néha találkozni a "duplakit" kifejezéssel is, ez olyan készlet, amely a váz mellett két objektívet is tartalmaz.
A kitekbe a Nikonnál (és a Canonnál is) jellemzően csak bizonyos zoom-objektíveket tesznek, általában alapzoomot, amely mellé a duplakitben egy teleobjektív is kerül.
A kitobjektíveket általában külön is meg lehet vásárolni, és általában alapminőségű cuccok - a nikonnál ez műanyag bajonettet, műanyag objektívházt, tökéletestől távol álló optikai tulajdonságokat jelent. Ha ennél többet akarsz, akkor a csak külön kapható objektívek garmadából lehet választani. Olykor jó mélyen a zsebbe nyúlva.
A 18-105VR a fentiek ellenére egy nagyon jó ár/érték arányú kitobjektív, talán ez egyik legjobb. Az végképp nem igaz, hogy "nem ok, és végül úgyis le fogod cserélni". Ha lecseréled majd, az nem azért lesz, mert nem O.K., hanem mert esetleg többre vágysz majd, vagy más objektívet is ki akarsz próbálni - a DSLR-tulajok egy jó része szeret objektíveket vásárolgatni és eladogatni, mielőtt rájön, hogy mi is kell neki igazán.
A 18-105VR szerintem nagyon jó választás, kitben pláne nagyon megéri. Ha idejekorán rájössz, hogy a jó képeknek a legfontosabb nem a drága cucc a legfontosabb kritériuma, akkor nem fogsz túl hamar másra vágyni, és akkor akár jó sokáig lehet a D5000-esed társa a 18-105VR. Csak tőled függ.
Előzmény: szpl (439)
Dolby67 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 442
XSunNagyon köszönöm!!!!!!
Előzmény: Törölt nick (441)
szpl Creative Commons License 2010.05.18 0 0 440
még vmi: az előbb elfelejtettem megkérdezni, hogy tudja-e valaki, hogy ez az objektív használható-e a nikon d5000-el:
sigma zoom 100-300mm 1:4.5-6.7 DL
tudom, hogy ez egy ős objektív, de mégis, reménykedek, hogy tudom majd vele használni, ha nem is autofókusszal, de manuálisan...
szpl Creative Commons License 2010.05.18 0 0 439
Sziasztok
először járok itt, tegnap éjszaka elolvastam a teljes d5000 fórumot, és végül megrendeltem a D5000-t 18-105VR -el. A fórum eleje kicsit risztó volt a bekapcsolási hiba miatt, de a vége megnyugtatóbban hangzott... ugye, jól döntöttem Nikon d5000 fórumozók??? Az ára most 167000 bruttó volt, sztem nem rossz... egy másik helyen viszont azt olvastam, hogy a kit-es objektív nem ok, és hogy végül úgyis le fogom cserélni.. nos, itt viszont jókat írtatok... most jön a röhejes kérdésem: mi az hogy kit objektív??? miben különbözik a nem kit-től?? rögtön rájöttetek, hogy nem vagyok éppen profi fotós...
Dolby67 Creative Commons License 2010.05.17 0 0 438

Örülnék! Légyszives küld el!

Előzmény: Törölt nick (437)
szunyig Creative Commons License 2010.05.17 0 0 436
Ja 18-55-ös kitt obival:)
szunyig Creative Commons License 2010.05.17 0 0 435
Sziasztok!!!

Érdeklődni szeretnék hogy a d5000-hez milyen polárszűrő kell a cirkuláris vagy a sima polárszűrő kell??

Válaszotok előre is köszönöm
Üdv!
Dolby67 Creative Commons License 2010.05.16 0 0 434
Azt tudom, hogy a gép "nem tud magyarúl", de van hozzá magyar leírás?
Dolby67 Creative Commons License 2010.05.15 0 0 433

Köszönöm a válaszod. 18-55mm-es kittel szerelt változatán gondolkodtam el.

Eddig a Fuji HS10 ultrazoomjával voltam elfoglalva. Még nem vetettem el teljesen. Kicsit tartok a DSLR-(ek)től, de be kell látnom, hogy képminőségben utolérhetetlenek.

Előzmény: Törölt nick (432)
Dolby67 Creative Commons License 2010.05.14 0 0 430

Sziasztok!

Ha a sors kifürkészhetetlen szeszélye fojtán úgy alakulna, hogy mint kezdő a D5000 mellett döntenék, eleinte mennyiben számíthatok a gép automata beállításaira és a kit obira?

Előre is köszi!

vadmurok Creative Commons License 2010.05.14 0 0 429
Ezekben van motor:

Tamron 60/2,0
Tamron 90/2,8 új kiadása
Sigma 150/2,8 HSM
Sigma 180/3,5 HSM
Nikon AF-S 60/2,8
Nikon AF-S 85/3,5 VR
Nikon AF-S 105/2,8 VR
Előzmény: rpyd1 (427)
rpyd1 Creative Commons License 2010.05.13 0 0 427
Szerintetek a D5000 tudja kezelni a Sigma 50mm f/2.8 EX DG MACRO objektívet?

Nagyon fontos lenne, hogy tudjam, hogy milyen macro objektívet vehetek hozzá!

SEGÍTSETEK!

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.04 0 0 425
Sziasztok!

Bár nem pörög a fórum, azért teszek egy próbát. Egy ideje szemezgetek már a Nikon D5000-rel, de ahogy ti is írtátok, elég borsos az ára. Ma az edigital-ban 152.900-ra lement az ára. Ennyiért már megéri a vétel, nem? Ja, az ár nem csak a vázra, hanem kit obira is vonatkozik.

Üdv,
Cs
myisty Creative Commons License 2010.04.27 0 0 424
Sziasztok!
Segitségeteket szeretném lkérni a Camera Control Pro 2.7.1-vel kapcsolatban.
A D5000-t nem ismeri fel a PC-n. A D50-nel hibátlanul működik. A Nikon oldalárol a legutolsó frissítés feltéve és a Nikon azt mondja, hogy fut Win 7 alatt is. Már több forumon is keregéltem. Itt is visszaolvastam a lehetséges topicok között, de semmi ami elöre vinne. A Live view módban szeretném kihasználni, ill tárgyfotozásnál.
"NO CAMERA WAS DETECTED" üzenetet kapom csak. Minden más program felismeri /Transfe, Capture.../
A segitségeteket előre is köszönöm!
MyIsty
Aszpirin Creative Commons License 2010.04.24 0 0 422
mit értesz pontosan a "derítő állás" alatt? Azt, hogy el van tekerve a vakufej?
Előzmény: Törölt nick (420)
Aszpirin Creative Commons License 2010.04.24 0 0 421
Egészen pontosan az i-TTL működik így (elővillantással). A "normál" ("i" nélküli) TTL-nek egészen más a működési elve, és ott nincs is elővillantás. De ez már nem annyira érdekes, mert a D5000 nem tud "normál" TTL-t, csak iTTL-t

Ismereteim szerint azonban nem a váz számol, hanem a vaku (ő tudja mekkora energiával történt az elővillantás stb.) a gép csak közli a beállított ill. mért adatokat a vakuval, és ez alapján maga a vaku dönt, mekkorát villanjon.
Tévedés joga fenntartva.
Előzmény: Törölt nick (420)
Aszpirin Creative Commons License 2010.04.19 0 0 417
Használd egészséggel.
Ha csak ennyi vele a gond, akkor még mindig bőven megérte az árát.
Előzmény: Törölt nick (416)
fotóssrác Creative Commons License 2010.04.16 0 0 415
Na jó, de ebből még úgyis alkudozni akarnak majd :)
Előzmény: vadmurok (414)
vadmurok Creative Commons License 2010.04.16 0 0 414
Ezt azért számold át! A váz újonnan 139.900 Ft. Csaxólok.
Előzmény: fotóssrác (413)
fotóssrác Creative Commons License 2010.04.16 0 0 413
Szevasztok!

Eladom a teljesen hibátlan nikon d5000 vázamat .Első tulaj vagyok, 2009.10.31-én magyar boltban vásárolva 2 év gari-val. 2418 expo van a gépben. Minden kiegészítővel dobozában.CSAK VÁZ!! D90-re ráfizetnék, egyéb csere nem érdekel!
Ár:130ezer FT.


Egyébként én a videót média player classic-al játszom le és az viszi akadozás mentesen.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!