Tavaly én is csináltam nekem bejött, már alig van belőle 1-2 deci. Hozzá kell tenni, hogy rajtam kívül senki másnak nem ízlett :-) amit nem bánok, mert így tovább kitart.
Megnézem, köszi. Bár a gyümölcslé gyártók eléggé figyelnek arra nehogy kikerüljön a technológia a kezükből. A csírátlanítást általában speciális módon végzik.
Egy szódásballon alakítottam át erre a célra. 22 bar a próbanyomása és 12 az üzemnyomás. Megkérdeztem a gyártót, korábban egyet kipróbáltak nagyobb nyomáson, 36 bar-on még nem durrant el.
YouTube-on van fent videó arról, hogy a SIÓ italok hogyan készülnek, és azt hiszem egy hordó gyümölcsöt akár 2-3 évig is tudnak tárolni. Annak nézz esetleg utána, hogy hogyan is működik ez.
A használati utasításában azt írja, hogy 9 bar nyomáson már megszűnik teljesen az erjedés. Szerintetek ez akkor is érvényes lenne, ha mondjuk egy kompresszorral tölteném meg a hordót (co2 helyett)? Én elsőre arra gondolok, hogy a nagy nyomás miatt nem tudják kifejteni az élesztők a hatásukat és nem képesek lebontani a cukrot még akkor sem, ha az a nyomás levegőtől van. Vagy hiába a nagy nyomás, akkor is elindul a folyamat?
"
In order to prevent potential fermentation, add carbon dioxide at a pressure of 9 bar.
Keep the gas bottle and all fittings connected to the pressure cask. When removing the
gas bottle (see "Replacing the gas bottle"), it is normal that the pressure during CO
2
saturation is reduced (this is a natural reaction when carbonic acid forms in the
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Hát ez kellemetlen, mert eléggé sok van belőle, viszont 14Ft/db áron lett beszerezve a tescobol, mikor valahol éppen bezárták. Van rajta 1 sor magyar, de csak annyit láttam, hogy adja a cefréhez vízben feloldva, mert a ráragasztott matricára tették a sárga matricát.
Az élesztőtápot miért nem javasolod gyümölcscefrébe? És mi az, amibe javasolod? Bort nem készítek. :)
A "Pozywka B" egy B-vitaminos élesztőtápanyag, a "Pozywka" sima élesztőtáp plusz B-vit nélkül, a ""Pozywka Kombi" pedig gondolom a kettő keveréke. A "Klarowin" borderítőszer, konkrétan porított zselatinból áll. Gyümölcscefrébe egyiket sem tenném. Ha nem volt rajtuk magyar nyelvű matrica megérdemelne egy fenékenbillentést a bolt ahol vetted.
A folyékony borélesztő "Szlachetne drozdze" felirattal ellátott (nem próbáltam), a "Fermicru" és "Fermivin/Fermivin PDM" feliratúak borélesztők, azok jók gyümölcscefréhez.
Köszi (mindenkinek) duplafalúm van, az illata nagyon bejön nekem is, már bekészítve, picit higítottam rajta (épp csak az érkeztető edény kiöblítésével, hogy ne menjen kárba semmi)) holnap alápörkölök.
Kb. 20 éve főzök halat meg egyebeket gázreduktor nélkül. Korábban a kínai öntöttvas főzőt hanyagoltam, mert nagy gáznál leszakadt a láng a tányérról (elemelkedett).
Felfúrtam a lyukakat (nem bővítve, csak épp, hogy belemenjen a fúró). Tökéletes lett, bár az elején volt egy kis csillagszóró élmény, mire kijött belőle a sok fémszilánk...
50 literest és a 100 literest is egy óra alatt felfűti, utána meg a legalacsonyabb (épp csak látsszon) lángon megy a főzés, elégedett vagyok vele.