Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112570

20 fok van, a hely rendben van, csak a cefre annyira beindult tegnap, hogy a hőtermelés felmelegítette.

De a nagyon durva habzáson éjjel túltette magát, már kezd hűlni is.

A dupla dózis élesztő miatt aggódtam csak, hogy vajon mi lesz a párlatra nézve a következménye, de ha semmi, akkor ok.

Köszi.

Előzmény: öreg_néne_b (112564)
norennord Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112569

Sziasztok..

 

Most volt lentebb kisebb vita a Deflegmáció-rol.

 

Próbálgattam az enyémet a meggynél ill. az egész szettet.

Én azt vettem észre hogy ha fent van a Deflegmátor  a cefre főzésnél olyan mint ha vissza fogná az illatokat

ha leveszem akkor mint ha jobban lehet érezni.

 

Viszont ami meg döbbentett tisztázáskor azonos mennyiségű vissza hígított alszeszt főztem  míg Deflegmátor    nélkül a fejfőfok 92 c volt amikor megindult és 50 alkohol fokig lehetett leengedni a közép párlatot.

A következő főzésnél felraktam Deflegmátort a párlat elindult 82 c és le lehetett engedni 45 alkohol fokig.

a mennyiség is elég számot tető volt Deflegmátor használatánál.

Én most azon gondolkozom hogy a kajszit Deflegmátor nélkül fogom a cefrét lefőzni és csak a tisztázáshoz fogom használni a Deflegmátort.

snapszmester Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112568

Régóta érlelodik bennem egy gondolat. Megismertetni a pálinkát, erenyeivel és hibával, sajáttal és idegen prémium kategóriás termékek kóstolasaval. Most idő lenne, de.....

Legalább hozna egy kis profitot az eddigi munkám. :-)

Előzmény: obsitos3 (112567)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112567

Most kifejezetten az idei első,3% cukorral készült kajszidra gondoltam,nem kell díjnyertes pálinkát használni etalonként,hogy eldöntsük,hol,mennyit hibáztunk.De azért a bolti az túlzás.:-)

Előzmény: snapszmester (112566)
snapszmester Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112566

Köszonom a bizalmat, de konkrétan barackkal még bronz minősítésnél jobbat nem értem el, csak zd én.:-)

Nehéz tippet adni. Nem a reklám miatt. 

Előzmény: obsitos3 (112553)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112565
Szilvánál 100 kg-ból 10-14 literes a kihozatal. Papírforma szerint. Nekem inkább az alsó érték(10) szokott lenni,de azzal sem férsz bele a keretbe.
Előzmény: Törölt nick (112563)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112564

élesztő túladagolásnak mi lesz a következménye?

Semmi. Tartsd a cefrédet hűvös helyen, akkor lassabban erjed. Meg használhatsz habzásgátlót is, az is segít valamennyit.

Előzmény: naivkezdo (112562)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112563

Jól saccolom, hogy szilvából cirka 10 mázsa, friss, még magos gyümölcs fér bele a legális magánfőzésbe?

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.26 0 0 112562

Uraim,

 

Visszatértem és akkor maradva a problémás kérdéseknél ezzel kezdeném:

élesztő túladagolásnak mi lesz a következménye? Sok kozmaolaj? Ízhiba?

Barack a téma, amúgy is futni szokott, de most még durvább így, túladagolt beoltás után már másfélszeresére dagad/habzik.

kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 1 112561

Akkor nem parázok, a sisakban lévő hőmérőre hagyatkozok, mindig, nem szoktam fokolni, nekem ez a tuti. :)

 

Figyelget: Kihozatalt majd megmondom finomítás után, úgy emlékszem 25 %-ra fokolva 52 l lett 190 kg-ból, remélem vagy 22 liter lesz belőle. :)

Előzmény: Hurkafej (112559)
Figyelget Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112560

Szia!

Szerintem se aggódj, jó az a 30 fok. Gondolom a kihozatal nem aggaszt, mert azt nem kérdezted. Amennyiben azzal meg vagy elégedve, úgy jó a fok is.

Előzmény: kornel8 (112558)
Hurkafej Creative Commons License 2015.07.25 0 1 112559

Ez függ az alkoholtartalomtól, és attól, hogy meddig facsarod.

De ha mondjuk alszesz főzésnél nem mérsz folyton, és beleengedsz 1 liter 0 fokosat, akkor lehet 20 fok körüli is alszeszed, nem olyan mérvadó dolog, kár ezen aggódni.

Előzmény: kornel8 (112558)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112558

Deflegmáció témában lenne kérdésem. Visszaolvastam a fórumon és ha kifolyó alszeszem 30%-os, amit szinte nullára kifacsarok, akkor ez jónak tűnik? Mert olvastam, hogy régebben írta Snapszmester, hogy 25-30-os jónak számít, de ő nem tudom mennyire szedi ki. Ez most meggynél volt ennyi,eddig nem figyeltem annyira...

obsitos3 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112557

És a boltit nem?Attól tartok,"jó szívvel" nem mer senki KERESKEDELEMBEN kaphatót ajánlani.

Előzmény: Füredi1 (112555)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112556

...addig is tájképnek, hogy mire lehet számítani nagyjából.

 

Előzmény: vviktor1 (112548)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112555

Köszi, de ágyas pálinka elvből nem érdekel. Azt már manipulációnak értékelem.

Előzmény: Törölt nick (112551)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112554

Mert technikailag egyszerűbb lenne kivitelezni. Bemegyek, megveszem, itt van. Csupán ennyi az oka.

Előzmény: obsitos3 (112552)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.25 0 1 112553

Ráadásul etalonnak jobb az övé,mint a bolti.Nem tévedés,nem etanol!:-)

Előzmény: obsitos3 (112552)
obsitos3 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112552

Miért nem kéred meg snapszmestert.Biztos segítene.

Előzmény: Füredi1 (112550)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112551

Nekem a Bolyhos féle ...bejön.

http://www.hagyomanyosizek.hu/?q=hu/termekkategoriak/-_kajszibarack_palinkak/20_l_bolyhos_agyas_kajszibarack_palinka_csapos_diszuvegben_bp2kb.html#wrapper

 

De ugye a "zsebpénzek és a pofonok" különböznek, szóval kinek mi.

Előzmény: Füredi1 (112550)
Füredi1 Creative Commons License 2015.07.25 0 1 112550

Fiúk! Az lenne a kérdésem, hogy a KERESKEDELEMBEN kapható kajszi pálinkák közül melyiket tudnátok jó szívvel ajánlani. Egy kontrol pálinkára lenne szükségem amit össze tudnék hasonlítani az általam készítettel.

Hurkafej Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112549

Nem túl nagy a lángja 30mBar körül, de az is elég. Gyári magasságon 50 liter cefre 50-60perc alatt indul meg.

Reduktor nélkül folyton változik a nyomás a palackban, a lánghoz más arányú levegő kell mert különben kormol stb... Linkeltek képet, akkora lángal már több, mint 5.5 kW, fél órán belüli felfűtést azért elvárhatnék úgy.

Az 1kgóra pedig sok is, mármint egy palack jóval többet bír, mint 11 óra.

 

Előzmény: öreg_néne_b (112534)
vviktor1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112548

Sziasztok, valaki használ valami nyilvántartást a kihozatalokról/főzéseiről ? Egy olyan excel táblára gondolok pl. amibe beadhatóak az ismert adatok (cefre mennyiség gyúmölcs fajta, alszesz mennyiség, kinyert nedű tisztán és fokolva, és ezekből kihozatalt számít (százalékosan mondjuk).

Egyszerűbbnek gondolok egy táblát készíteni, de ha van rá program az is jó, de mégegyszerűbb lenne ha valaki rendelkezik ilyen számításokra képes táblával és azt eljuttatná nekem (természetesen üresen) nagyon megköszönném. Arra gondoltam hátha hasznos lenne mert egy idő után (mondjuk egy szezon) könnyebb lenne becsléseket végezni a segítségével.

 

 

Figyelget Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112547
Szia!
A cefrefőzési időt lényegében a cefre alkoholtartalma és a közőlt hőmennyiség(mennyire tüzelsz alatta) határozza meg. Akkor jó a fűtés, ha kb 1 óra után megindul az anyag.Utána még kb 3 óra mire kiszeded az alkoholt a cefréből.Ez attól is függ,hogy mennyire facsarod ki.
Előzmény: papagaj1 (112543)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112546

Rendben, azt hittem, hogy olyasmit láttál, mint én először, nekem az volt a kávéfőzés kategória. :))

Előzmény: öreg_néne_b (112544)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112545

Elkészült a kozmaolajszűrőm. Felhasznált anyagok: 3,5 literes ételtartó, kb 40 cm 5*10 mm-es szilikoncső, kb. ugyanennyi 2,5 mm2 keresztmetszetűtömör réz vezeték. Itt egy kép. A lyukak 9,5 mm-es fúróval vannak fúrva, így nem kell ragasztani a vastagfalú csövet, simán lezárja a lyukakat.

 

Még keret kell bele a pelenkához, azt miből lenne érdemes csinálni(rézdrót, rm drót)?

Itt egy kép működés közben, de csak vízzel,majd ha élesítve van,akkor is rakok fel. :)

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112544

Főztem már gázzsámolyon, ha ilyen lett volna a lángja, nem is kezdek aggódni. :)

Előzmény: kornel8 (112540)
papagaj1 Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112543

Sziasztok! 

 

Olvastam a sok hozzászólást és ahogy látom eléggé értettek a pálinka főzőséhez, olyan kérdésem lenne, hogy a pára cső emelkedésének mennyire van jelentősége és miért jó, hogy olyan nagyon emelkedik illetve, hogy az első főzésnél ugye amikor még a cefrét főzzük mi határozza meg, hogy mennyi idő mire le jön szesz? és átlagba mennyi időnek kéne lenni? 

 

Előre is köszönöm a válaszokat! 

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112542

Felfúrtam a fúvókát másfelesre, így már működik. Tudtam, hogy rátok számíthatok. :)

Előzmény: öreg_néne_b (112541)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.25 0 0 112541

az szokott előfordulni, hogy úgy befestik, hogy az öntvény lukai is tele vannak festékkel.

Igen, az is megvolt, de azt nem is említettem.

A fúvókája gyárilag 1,4-mm

Köszi, akkor itt van az eb elhantolva, mert ez még 1 mm sincs. Akkor fúvókacsere lesz a megoldás.

Előzmény: rézműves1 (112539)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!