Az almával megszívtam, ezért raktam bele többet. Ott 40 literhez raktam 4 ml-t fecskendővel, de a sisak tetején is volt alma, szerencsére a csőben nem ment. Ezért használtam erjesztés közben is, mármint olvastam, hogy erjedés közben is habzik, ott kb 100 literre 1 evőkanál ment. Mondjuk a keverő is ment most végig max fokozaton.
A Foamsol a "gyári" habzásgátló, szilikon olaj alapú, talán a legjobb. Amit én évek óta használok szintén szilikon olaj, csak egy kicsit olcsóbb és tapasztalatom szerint ugyanolyan jó. Az üstöt a "szaladós" cefrékkel (eper, cseri, meggy) majdnem tele szoktam tenni és nem szokott áthabzani.
A képen negyvenes üst majdnem tele eperrel (szamóca), aminél kevés szaladósabb van...
......az üstfedőben látszott, hogy csak pár centit ment fel a szint...
Szia. A habzásgátló használatával 50 literes üstbe 47-48 liter meggyet raktam, nem volt semmi gondom, mármint nem habzott át, egy evőkanállal raktam a tetejére.
tápanyaghiányos erjedésű (kénh. szag) cefre teljesen rendbe jöhet plusz táp hozzáadásától vagy inkább különítsem majd el főzésnél azt a bizonyos hordót?
Ha a cefre főzésnél visszafogja az illatokat az előszesz főzésnél is hasonlónan kell viselkedjen. Kis alkoholtaralmú cefrefőzéshez tudnám elképzelni a használatát. Nagyon jók ezek az összehasonló főzések. Javaslom többször végezd el ,ha van rá lehetőséged a biztosabb következtetés levonása miatt. Hasonló az én tapasztalatom is a nagy deflegmáció és az aroma viszonnyal.
a minimum főzési mennyiség 150-200liter (kisírva), tavaly is jó volt a szilva termés, idén max 200 liter tiszta szilvát akarok főzni (remélhetőleg az eddigi legjobbat, a sok ismeretszerzés után). Még egy kérdés, ami lehet hülyeség, de ha előttem főz valaki 200liter somot, amit nem leengednének, hanem nullára kicsavarás után rátöltenék az enyémet, annak lenne még valamilyen (aroma)hozadéka? Nyilván alkohol semmi, meg fűtési költség/főzési idő növekedés, de valami hasznos maradhat még számomra is az előttem főzött cefréből?
Szia. Ez érdekes számomra, pont gondolkodom, hogy vennék deflegmátort. Mennyi eltérés volt a két főzés között %-ban? Illatban milyen különbség volt? Előre is köszi.
Ma volt lehetőségem újabb kitérőt tenni a gyümölcsösbe. A szilva termés idén is brutál, kb. 20 mázsa várható, de ilyen főzési árak mellett inkább lekvárt főzünk.
Vegyes cefréken is gondolkodtam. Lesz 1 mázsa szőlő, fél mázsa som, fél mázsa bodza, meg 1,5 mázsa alma. Bodza-alma 1/4-3/4, szilva-som 1/4-3-4, szilva-szőlő 3/4-1/4 kombinációkat/arányokat érdemes lehet megpróbálni?