Keresés

Részletes keresés

tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.07 0 0 799

Ezek részint szociológiai kérdések is,részint pedig néhány szó eredete nem világos számomra,azért bátorkodtam itt megkérdezni. Köszönöm a tippet.

Üdvözlettel:Tünde

Előzmény: amanibhavam (798)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.07 0 0 798
Szerintem ez nem nyelvészeti kérdés, alkalmasabb helyet és hozzászólókat találhatna a Vallás-Filozófia alfórumban.
Előzmény: tündi-bündi (797)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.07 0 0 797

Üdvözlet Mindenkinek!

Köszönöm a demokrácia szó eredetére vonatkozó válaszokat.

Vajon mit is jelenthet tágabb értelmezésben? Mit jelent a demokrácia manapság és mit jelent nekünk? Ti hogyan konceptualizálnátok? Persze én is tudom mit jelent,de ez egy olyan szó,amit nem könnyű tisztázni. A fogalomtisztázás számomra fontos.

-----------

Fontos:Mekkorák a nem demokratikus elemek,milyen viszonylatban működnek? / A nem demokratikus részt kell vizsgálni,mert ez határozza meg a demokráciát. A demokrácia tartalma is változik. Demokrácia akkor van,ha szabadság is van,de ha nincs egyenlőség már nem beszélhetünk demokráciáról.

------------

A válaszokban a démosz szó szerepel. Ehhez kapcsolódik az ethmosz szó.

A kérdésem: mi az ethmosz? Azon kívűl,hogy elsőfokú közösség. Több törzs?

démosz-ethmosz együttélése. Mi ez?

Démosz:minden szabad ember,polgár bele tartozik. Másodfokú közösség.

Vulgusz:Olyan keretközösség,amelynél megszakadt a kötés az elsőfokúval,de nem tudott beleilleszkedni a másodfokúba. 

Miért írtam mindezt le? Nép: többrétegű,több szintű fogalom.

Demokrácia:összefogó keretidentitás?

Mi a nemzet? Honnan ered? Mit jelentett akkor és mit jelent manapság? Gondolom a nemz szóból ered,de manapság van nemzet? Mit jelent manapság a nemzet fogalma?

Ezek mind összekapcsolódó fogalmak.

Örömmel várok mindenfajta (kulturált) fogalommeghatározást.

Természetesen Montesquieu is foglalkozott a kérdéssel,de én a jelenre vonatkoztatom kérdésem.

Elnézést ha a téma off, szerintem ez még belefér,hisz köze van az etimológiához.

Köszönettel:Tünde 

Előzmény: kostas (793)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.07 0 0 796
Kedves LvT!

Köszönöm szépen. Akkor sejtésem szerint a bitang nem csak a német Beutével, hanem az angol 'booty' főnévvel is kapcsolatban állhat. Érdekes kapcsolat.
Előzmény: LvT (794)
LvT Creative Commons License 2006.08.07 0 0 795
Kedves Napsütötte sáv!

> A huncut a németből jött, Tótfalusi kutya+tán fenékként vezeti le, ő persze hajlamos túlzásba esni. Tudja valaki hogy mi az igazság?

Az én Tótfalusimban (Magyar Etimológiai Szótár) ez van:

huncut – ‘furfangos’; ‘pajkos, hamiskás, csintalan’. Származékai: huncutság, huncutkodik; huncutka (‘homlokba hulló kunkori női hajtincs’).
Német eredetű szó: hazai német, szász
hundsfutt (‘gazember, csirkefogó, csaló’) a Hund (‘kutya’) és Fut (‘női nemi szerv’) elemekből. Ebből sejthető, hogy valaha nyelvünkben is kemény szitokszó volt, és csak a 19. századtól, talán játékosnak érzett ~ hangalakja révén, kezdték tréfás, egyre kevésbé rosszalló értelemben használni.

Ez teljesen korrekt magyarázat. A XIX sz. elején pl. még Kazinczy is olyan ember megnevezéseként használja, aki akár gyilkosságra is képes bujtani: „Hát ha valami huncfut ráfogná, hogy az Isten azt parancsolta, hogy ölje meg a tekintetes úr a tekintetes asszonyt (az anyámat), hinné az úr, hogy az Isten parancsolta?”

A fenti n. Fut egyébként – a magyarországi szászok eredetének megfelelően – felnémet jellegű szó. A mai vulgáris köznémetben is élő, alnémet megfelelője a Fotze.
LvT Creative Commons License 2006.08.07 0 0 794
Kedves amanibhavam!

Rézsút: Általában az ismeretlen eredetű rézsű ’(mesterséges) lejtő’ szó -t helyragos származékának tartják. Jelenlegi hangalakjában a feltételezett eredetibb *rézsűt formája az út szóval kontaminálódhatott.

Bitang: Eredeti kimutatható jelentése ’zsákmány, préda’. Ennek megfelelően az ugyanilyen jelentésésű középfelnémet biutung szóból jő. Ez utóbbi töve a mai németben Beute ’ua.’, amelyhez az -ung képző járult. Később jelentésátvitellel ’gazdátlan, elkóborolt jószág’ értelme lett. Ebből a jelentésből való a bitangol ’(rég.) gazdátlan jószágként prédál, rongál vmit; idegen v. tilos területen kóborol, legel’ igei származék. A mai melléknévi használat a bitang ember-szerű főnévi jelzős szerkezetben történt átértelmezés; ez utóbbi Petőfinél még a sehonnai szinonimája, tehát alapvetően ’hazátlan’ (ahogy állatra értve pedig ’gazdátlan’). Ebből a jelentésből lett aztán ugyanúgy ’hitvány, jellemtelen’ értelmű becsmérlés, mint a hasonló jelentésű sehonnai, senkiházi szavak esetén is.
Előzmény: amanibhavam (773)
kostas Creative Commons License 2006.08.06 0 0 793
a király görögül vasziliasz.
a demokratia a démosz (nép) és a krátosz (hatalom) összetétele, tehát népuralom.
Előzmény: Törölt nick (791)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.08.05 0 0 792
Köszönöm szépen. Eredetileg arra lettem volna kiváncsi,hogy mit is jelent manapság a demokrácia? Természetesen válaszod kielégítő volt,köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (791)
Törölt nick Creative Commons License 2006.08.05 0 0 791

A demokrácia görög szó, a démosz=nép, így szó szerint talán népuralmat, néphatalmat jelenthet. A király görögül králész, és ott van még az arisztokrácia, bürokrácia, autokrácia.

Előzmény: tündi-bündi (772)
Napsütötte sáv Creative Commons License 2006.08.04 0 0 789
kösz
Előzmény: amanibhavam (786)
Aewyn Creative Commons License 2006.08.03 0 0 788
Félig gúNYOLodva kérdem, mi az a NYOL?

Pedig az EtSzt is a nyol-ból vezeti le a nyolcat [nemsemmi ;] nyol-t pedig (talán) rokonítja a nyalábbal; és különben is, az összes nyol, nyal, nyál, nyel, nyél, nyíl (ilyesmi) szavakat mind egymáshoz nagyon hasonló uráli szavakból vezeti le (feltételesen).

Hogy az uráli (vagymi) n[x]l szavaknak van-e bármi közük egymáshoz, az újfent érdekes lehet.

Node (a többieknek mondom):

Ugye mondtam, hogy gyökelmélet elpusztíthatatlan? ;) viszont a gyökszellemet ebben a topicban most már legszívesebben visszaszuszakolnám a palackba [és elnézést, amiért kieresztettem], mert szemléletem szerint inkább kérdezni, találgatni, feltenni, ízlelgetni és meglepődni érdemes, semmint a bizonyosság acélkarmú tankcsapdáival felszántani a rónaságba tekintő igazmagyar fiatalság szűz agyvelejét [be szép is volt ;]

Köszönöm.
Előzmény: playboy2002 (777)
amanibhavam Creative Commons License 2006.08.03 0 0 786
hundsfut
Előzmény: Napsütötte sáv (785)
Napsütötte sáv Creative Commons License 2006.08.03 0 0 785
A huncut a németből jött, Tótfalusi kutya+tán fenékként vezeti le, ő persze hajlamos túlzásba esni. Tudja valaki hogy mi az igazság?
playboy2002 Creative Commons License 2006.08.03 0 0 780

:-))

Méghozzá önmagát, nyolcas alakban.

Előzmény: Via Galvani (779)
Via Galvani Creative Commons License 2006.08.03 0 0 779
Az, amikor a nyúl nyal.
Előzmény: playboy2002 (777)
Hunsdorfer Creative Commons License 2006.08.01 0 0 775
Ki tudja milyen eredetű a finnugor szó?
Via Galvani Creative Commons License 2006.07.31 0 0 774
Üdv. Most a "muhaha" elterjedéséről. Én először az Indexen láttam, addig csak a "bruhaha" szót ismertem erre. Érdekelne - mivel te is az előbbit (elterjedést illetően az utóbbit) használod, érdekelne a kommentárod.
Előzmény: Aewyn (766)
amanibhavam Creative Commons License 2006.07.31 0 0 773
Szervusztok,

engem két kevésbé emelkedett szó eredete érdekelne:

rézsút
bitang/ol

Előre is köszönöm szépen.
tündi-bündi Creative Commons License 2006.07.31 0 0 772

Kedves rumci!

Szeretném Tőled megkérdezni a demokrácia szó eredetét, illetve ha van időd,konceptualizáld kérlek a demokrácia fogalmát. Megannyi definíció van erre,de én most Téged szeretnélek megkérdezni.

Köszönettel: Tünde

LvT Creative Commons License 2006.07.27 0 0 771
Kedves ogurka!

A Czuczor–Fogarasi-féle szótárnak (CzF.) csak egyik része a szócikkek végén lévő etimológiai fejtegetés. A szótár nagyobb része a magyar szókincs felgyűjtése, a címszavakhoz a jelentések megírása és a példaanyag, irodalmi idézetek kiválasztása és beillesztése. Elvégre ez egy értelmező szótár, nem pedig specializált etimológiai szótár.

Ez utóbbiak máig példamutatóak, és máig minden lexikográfus használja a CzF.-nek ezt a részét, anélkül, hogy az etimológiai résszel egyetértene. Lexikográfus ugyan nem vagyok, de hasonló okból én is használom anélkül, hogy az etimológiai résszel egyetértenék.

Így a CzF. érdemi részének összeállításakor sok olyan aktor is részt vett, akinek egyrészt fogalma sem volt, hogy mit tesz be Czuczor az etimológiai részbe, vagy egyenesen nem is értett egyet vele.

Ami az etimológiai fejtegetéseket illeti, azzal bizony számba vehető, komparatisztikában jártas nyelvész akkor és azóta sem ért egyet.
Előzmény: ogurka (768)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.07.27 0 0 770
;) kacsintás
Előzmény: Via Galvani (769)
Via Galvani Creative Commons License 2006.07.27 0 0 769

Én ezt ismerem :) ellentéte a :(

de ezt nem ismerem

;)

Előzmény: tündi-bündi (767)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.07.26 0 0 767

;)

Előzmény: Aewyn (766)
Aewyn Creative Commons License 2006.07.26 0 0 766
P.S. Amúgy Czuczoron kívül nem állította senki, hogy a magyar szókincs gyökökön alapulna. Ez neki egy átgondolatlan ötlete volt, és igen lesújtó kritikát kapott a kora tudományos közvéleményétől is.

Azért is lehet, hogy a gyökelmélettől szabadulni lehetetlen, mert egy nyelvészetben járatlan magyar számára szépen kikerekednek szavaink; hogy csupán a legelcsépeltebb példát, a K+R-et (és testvéreit G+R,F+R,T+R, P+R) említsem. Az EtSzt az ún. "szóbokor" szavairól a következőket tudja:

karaj (szláv kraj)
karám (török:qoram, német:krám)
karima (szláv:kroma)
kerek-kerül-kert (finnugor:ker), ill. kör (szóelvonással a körülből)
köröm (ismeretlen)
korsó (bizonytalan, szlovák:krcah)
korong (szláv:krog)
korona (latin:corona)
kéreg (finnugor:kere)

görbe (szláv,bolgár:gurba (púp), horvát-szerb:grba (púp))
görög-gördül (hangutánzó szó)
görnyed (ismeretlen, összefügg:gerinc)

fúr (vitatott, vogul:pore (ár), finn:pura (véső;fúró))
farag (uráli, vogul:par (baltával kiváj))
forog (származékszó a fordít-ból, emez bizonytalan, uráli; vogul:powrit)
forr (szóhasadással a fordít-ból)
far (uráli, osztják:pir (vmi mögött lévő))
fér (bizonytalan, finnugor)

tér (=terület, ugor:tar (terület)
tér (=más irányba kezd haladni, török:devir (forgat))
tör (ismeretlen)

azaz nagyjából-egészéből nem ismer köztük összefüggést, míg egy műveletlen, tudatlan, tudományt és nyelvészetet nem ismerő számára úgy tetszhet, közös a gyökerük, mármint a forgás.

Még sok-sok évnek kell eltelnie, míg sikerül ezeket a valójában össze nem tartozó szavakat tudományos alapossággal szétszakítani egymástól, s a bevett módszertan bozótvágójával felaprítani ezt a százszámra burjánzó "szóbokrot".

Az áltudomány orgazmusig fokozható, ha úgy tekintjük a K+R-rel alakjukban és jelentésükben is -a pallérozatlan elme számára- rokonnak tűnő idegen szavakat (garden, circle, miegymás), mint valamely közös "ősnyelvi" "gyök" leszármazottait, melyek magyar testvérei teljességgel tudománytalanul azt a megtévesztő látszatot keltik, mintha összekapcsolódnak nyelvünkben.

Ahogy a kurtizánnak (francia:courtisan, olasz:corte (udvar)) és a kurvának (szláv:kur (kakas)) sincs semmi köze egymáshoz, még akkor sem, ha a mélymagyar a corte-ban a K+R-t véli felfedezni, mert az ugye karral kerített, meg a fúró forog, a görnyedt görbe, és a korona karimája meg kerek perem.

[muhahahhah ;]
Előzmény: LvT (765)
LvT Creative Commons License 2006.07.26 0 0 765
Kedves ogurka!

> Úgy olvastam,hogy volt idő (Czuczor Gergely idejében),amikor tudományos megismerés alapján állították azt,hogy a magyar szókincs gyökökön alapul

Én meg azt olvastam, hogy volt idő, amikor azt hitték, hogy a Föld körül kering a Nap, meg az anyagban lévő ősemelek vonzása okozza, hogy a tárgyak lefelé esnek, meg az égés az, amikor a flogiszton kiszabadul, stb. Ezek miatt te most, gondolom, vonakodsz hinni a mai fizikusoknak.

P.S. Amúgy Czuczoron kívül nem állította senki, hogy a magyar szókincs gyökökön alapulna. Ez neki egy átgondolatlan ötlete volt, és igen lesújtó kritikát kapott a kora tudományos közvéleményétől is.
Előzmény: ogurka (764)
ogurka Creative Commons License 2006.07.26 0 0 764
Kedves LvT! "Mi a biztosíték arra, hogy a tudományos megismerés során nyert megállapítások igazak?" Mit nevezünk tudományos megismerésnek? Változhat-e ez? Úgy olvastam,hogy volt idő (Czuczor Gergely idejében),amikor tudományos megismerés alapján állították azt,hogy a magyar szókincs gyökökön alapul. Hogyan változott meg ez a szemlélet? Mennyire volt tudományos ez a szemléletváltás? Más tényezőnek nem volt szerepe?
Előzmény: LvT (762)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.07.25 0 0 763

Kedves LvT!

Köszönöm szépen tájékoztatásod.

Előzmény: LvT (762)
LvT Creative Commons License 2006.07.25 0 0 762
Kedves tündi-bündi!

> Tekintettel arra,hogy Aewyn 572-es hozzászólása itt olvasható,így itt tenném fel kérdésemet

Aewyn ott élcelődött.

> Azon szavaknak,melyeket a szlávoktól,törököktől stb. kölcsönöztünk,voltak-e előtte valamilyen más megfelelőjük,és én itt most azon tárgyakra,dolgokra gondolok,melyeket előtte is használtak,ismertek?

Voltak. A 572-esben Aewyn fel is sorol több szinonimát a ’kurva’ szóra. A szinonimák léte alapvető fontosságú tény: hogyan jönnek létre a szinonimák? Ha már egy fogalomra van egy szó, akkor minek mellé másik? Pusztán a logika szempontjából ennek sok indoka nincs, mégis tapasztalatból tudjuk, hogy létrejönnek szinonimák. És a létrejött szinonimák „harcolnak” is egymással: ami egy tagnapi szó mai újdonsült szinonimája, az holnap a régi szó „vesztét” okozhatja.

Szép példa egyébként a ’házastárs testvére’, ill. ’testvér házastársa’ fogalom. Ma erre a sógor szót használjuk, amely német eredetű (n. Schwager), nem is olyan régen ezt még rér-nek nevezték, amely latin (lat. levir), azt megelőzőleg, pedig süv-nek, amely ótörök eredetű. És ezeknek mind van írásos nyomuk. Nincs különösebb rációja a korábbi szavak lecserélésének, de azt sem feltételezhetjük, hogy a törökökkel való találkozás előtt nem létezett volna ez a fogalom; viszont olyan „könnyen” lecserélődhetett az eredeti(bb), mint már a fentiek a dokumentálható, történeti korban.

> Továbbá mi a biztosíték arra,hogy egyes szavak kölcsönzése nem fordítva történt?

Mi a biztosíték arra, hogy a tudományos megismerés során nyert megállapítások igazak? Alapvetően az, hogy ezeket tudományos megismerés során nyerték, ellenőrzött adatfelvétellel, a tudomány bevett eljárásaival és végezetül a tudományos közvélemény elé tárták ezeket megvitatásra. A megvitatás lényege pedig az, hogy bárki szabadon cáfolhat (horribile dictu, megerősíthet): természetesen akkor, ha ellenőrzött adatfelvétel birtokában, bevett eljárásokkal és nyilvánosan teszi ezt.

E témakörben a bevett eljárások néhány összetevőjét megemlítette neked rumci a Szavak eredete 3586-os hozzászólásában <http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=57153314&t=9005599>.
Előzmény: tündi-bündi (761)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.07.25 0 0 761

Kedves LvT!

A szavak eredete topikban számos kérdésemre választ kaptam Tőled a mai nap folyamán,azonban lenne még egy homályos folt. Tekintettel arra,hogy Aewyn 572-es hozzászólása itt olvasható,így itt tenném fel kérdésemet. Azon szavaknak,melyeket a szlávoktól,törököktől stb. kölcsönöztünk,voltak-e előtte valamilyen más megfelelőjük,és én itt most azon tárgyakra,dolgokra gondolok,melyeket előtte is használtak,ismertek? Továbbá mi a biztosíték arra,hogy egyes szavak kölcsönzése nem fordítva történt? Nem értek a nyelvészethez,ezért is kérném a segítségedet ezt jobban megvilágítani.

Köszönettel:Tünde

Előzmény: tündi-bündi (760)
tündi-bündi Creative Commons License 2006.07.23 0 0 760

Kedves kostas!

Egy másik topikban olvastam hozzászólásaidat,és mivel én nem vagyok nyelvész, nem értek a nyelvészethez,de érdekel,így szeretném ha egy homályos pontot segítenél jobban megvilágítani.  Aewyn 572-es hozzászólása kapcsán szeretném megkérdezni,hogy mi a biztosíték arra,hogy egyes szavak kölcsönzése nem fordítva történt? Nem értek a nyelvészethez,így ami egyeseknek teljesen egyértelmű,az nekem homályos folt. Köszönöm ha segítesz megérteni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!