a best dream matracokhoz mit szoltok? most egy ilyet neztunk ki egy siglo 160*200asat, szeirntetetk ez jo? vagy van ennel jobb? mennyire megbizhato ez a márka?
az a tapasztalatunk, hogy a matracok alá kerülő ágyrácsokról, azok funcióiról és szükségességéről nem igazán vannak tisztában a hozzánk (de ez biztosan máshol is így van) betérő Vásárlók.
Pár gondolatban összefoglalnám, hogy milyen matracokhoz milyen ágyrács való, illetve nem való -vagy egyenesen nem is szabad.
Ágyrácsok esetében ülönböző rendszerekről beszélünk, amiket nem érdemes kevergetni:
1., Duplasoros rács és vékony latex vagy lágyhab matrac. (Demko, BioTextima, stb.)
A vékony és sűrűn egymás fölött mintegy 5cm távolságra elhelyezett léceket u.n latexbakok tartják egymástól távol. Ennél a rendszernél -tekintettel az ágyrács nagyon jó formakövetésére- csak egy vékony 4-7cm vastag matracot használunk, szinte csak mint komfortréteg.
Előnyei: kiváló formakövetés, cserélhető és fejleszthető komfortréteg
Hátrányai: drága, korszerűtlen, nehéz és a rács funkciói korlátozottak
Nem elterjedt, a piac mintegy 0,5%-át sem teszi ki, folyamatos hanyatlásban van.
2., Rugalmas farugós ágyrács (26-28 keresztléc) és 12-18 cm lágyhab matrac
A 26-28 általában nyír- vagy bükkfa többrétegű keresztléc a speciális tartóbakokban rögzül. A rá kerülő lágyhab matrac (fontos, hogy könnyen hajlítható legyen) és a farugós ágyrács együtt fogja az alátámasztást és a formakövetést biztosítani. Túl azon, hogy az ágyrács elnyeli a dinamikus mozgási energiák egy részét és besegít a formakövetésbe, további funkcióival tovább növelheti az alváskomfortot:
-deréktáji keménység-állíthatóság a keresztléceken
-fe-, fej-láb emelhetőség opció
-motoros vezérlés opció
Előnye: hosszú élettartam, kiváló variálhatóság az igényekhez
Hátránya: az ágydeszkánál magasabb árfekvés
3., Ágyborda (ágydeszka, deszkaborda) és magas vagy kemény matracok.
A formakövetést és az ergonómiát ebben a rendszerben 100%-ig a matrac fogja viselni, az alatta elhelyezkedő bordázatnak csak tartó szerepe van. Ide tartozik az összes rugós matrac, a keményhab matracok, általában (vannak kivételek!) a vákuummatracok és a 20cm-nél magasabb habmatracok.
Előnye: kedvezőbb bekerülési ár, szinte csak a matracért fizetünk.
A vegyes használatú matracok azok a termékek, amelyek átfedik a 2. és a 3. csoportot, tehát használhatók fix deszkabordával is, azonban farugós ágyrácson is kiválóan működnek.
Ezek a matracok általában 18-20cm magassággal rendelkeznek, így önmagukban is alkalmasak a test befogadására és a maradéktalan formakövetésre, szerkezeti kialakításuknál fogva (felületi profilozás) magasságuk ellenére is hajlékonyak maradnak, így a funkcionális farugós ágyrácsokkal is összhangban tudnak dolgozni.
Előnye: akár olcsóbb bekerülési ár, tetszőlegesen cserélhetők az ágyrácsok, akár később is "be lehet ruházni" egy funkcionális farugós ágyrácsra.
Hátránya: nem tudunk ilyet
Remélem vásárlásaiknál fel tudják majd használni ezt az információt.
nem szeretnék ebbe nagyon belefolyni, mert szerintem a reflux-ágy megoldás jó és működik
hasonlóképen gondolom én is,
nem értem, hol van /kettőnk között?/ az ellentmondás...
már nagyon sok vásárlónál, inkább a párnára:
a hagyományos nagypárna-kispárna kombóval annyi csak a baj (én ez most úgy általában), hogy az emberek válla oldaltfekvésben is óhatatlanul rákerül a párnára, ezáltal a vállsrész emelkedni fog és elengedhetetlenül felfelé hajlítja a gerincoszlopot.
Pont így gondoltam én is, mikor a gerinc és az izmok feszítéséről írtam; ami miatt nem pihen a test...
Nem véletlenül terjedt el Nyugat-Európában a 40*80-as félpárna méret, itt a váll a párna elé kerül és csak a nyag és a fej kerül megtámasztásra.
Refluxágyak esetén a megfelelő párna kiválasztásával az ergonómia nem szenved csorbát, hiszen a 14-15cm-es emelésnek semmilyen negatív következménye nincsen.
Egyetértek.
Swordmanusnak írt válaszom /az én olvasatomban!/ nem mond ellent a refluxnak és neked sem, sőőőőt ;o)
En este "gyurom be" (a pelyva eleg magas alapbol is) a fejem ala, kemenyebb az uj matracunk ez teny, masreszt viszont azert van ott a laposabb nagyparna a pelyvas mellett, mert elaludni szinte kizarolag bal oldalamon tudok, de soxor haton fekve alszom vegig az ejszaka nagy reszet, ahhoz kisebb kell. A nyakam szerintem elalvas miatt egesz eletemben 2x ha megfajdult (pedig sokat aludtam parna nelkul - pl. a kezemen), a derekam sokkal jellemzobb. Bar mostanaban talan kevesbe (ami lehet pszichologia is:)).
párna választásnál ugye két fontontos szempontunk van:
-vállszálesség
-matrac keménysége
Ez a kettő fogja meghatározni a párna magasságát, értelem szerűen minél szélesebb a váll, annál magasabb párna indikolt és fordítva; illetve minél lágyabb a matrac, annál alacsonyabb párna lesz indokolt.
Én mindenkinek próbálom elmondani, hogy párnát lehetőleg a saját matracunkhoz válasszunk és lehetőleg a matracvásárlással egyszerre, vagy amennyiben a matrac már meg van, úgy a szakkereskedésben valami hasonló keménységű és komfortfokozatú matracon próbáljunk párnát, mint ami otthon van.
Ehhez még hozzá jön az évtizedes megszokás, amin vagy tud változtatni az ember (tehát megtanul egészségesen aludni) vagy továbbra is gyűrögeti a párnát és néha sikerül "jól gyűrögetni", akkor minden ok, amikor meg nem, akkor egy kicsit fáj reggel a nyaka, mert valamelyik nyaki izom "túlhúzódott" az alvás során.
Én a megfelelő magasságú -a nayakat is egyenletesen alátámasztó- anatómiai kontúrpárnák híve vagyok, meggyőződésem, hogy ez nyújtja a legegészségesebb alátámasztást.
Az más kérdés, hogy mostanában nem tudok rajta jól aludni...:-)
Nem tudom, ki hogy van vele, en az egesz parnat is (meg ha olyanom van, a pelyva vagy milyen toltetu kisparnamat is) direkt mindig kihuzom a vallam alol, es "tomoritem" a fejem alatt. Egyszeruen erzem, hogy ugy kenyelmes. [Na jo, miota rendes matracunk van, azota inkabb...] Az elvileg anatomiai szivacs felparnan meg nem tudnek aludni. Jellemzo, hogy a 7 eves lanyomnak kenyelmes...
nem szeretnék ebbe nagyon belefolyni, mert szerintem a reflux-ágy megoldás jó és működik már nagyon sok vásárlónál, inkább a párnára:
a hagyományos nagypárna-kispárna kombóval annyi csak a baj (én ez most úgy általában), hogy az emberek válla oldaltfekvésben is óhatatlanul rákerül a párnára, ezáltal a vállsrész emelkedni fog és elengedhetetlenül felfelé hajlítja a gerincoszlopot.
Nem véletlenül terjedt el Nyugat-Európában a 40*80-as félpárna méret, itt a váll a párna elé kerül és csak a nyag és a fej kerül megtámasztásra.
Refluxágyak esetén a megfelelő párna kiválasztásával az ergonómia nem szenved csorbát, hiszen a 14-15cm-es emelésnek semmilyen negatív következménye nincsen.
"Van egy olcsó, de hagyományos megoldás: hagyományos, magas nagypárna+kispárna."
Valóban olcsó, hagyományos és ráadásul egyszerű lenne!! a megoldás, ha nem gondolom végig a folyamatot ;o)
Mire is gondolok:
Az, hogy kinek milyen a belső 'szerkezetének' elrendezése, valójában lehet egyedi, de a nagy számok törvénye alapján mindenki belefér az átlagba.
Addig, míg a nagy- és kispárna többnyire csak!! a fejet emeli meg, addig a test jelentős része /így az érintett felsőtest/ továbbra is hellyel-közzel vízszintes helyzetben marad.
Ezzel ellentétben /amennyiben jól értelmezem :)/ a refluxnál, a test a vízszinteshez képest /a fej irányába/ emelkedik valamennyit.
Na már most; ha valaki nem szereti alápolcolni a fejét /mert nem/, de ki szeretne küszöbölni bizonyos problémákat, akkor /jelen példánál maradva/ egyfajta irány lehet neki a refluxos ágy úgy, hogy nincs alápakolva a feje, emiatt a nyak és váll rész könnyebben lazul /nem feszül a megemelt fej miatt/, s a gerinc is relatív ideális helyzetben 'pihen'.
rendben majd azon a topicon is szepn utanaolvasgatok! nem nem vartam semmi pontosat, csak, hogy 100e forintert köbö mi az ami ar/minoseg aranyban a legmegfelelobb...na majd gondolom kis is kell probalni oket!
Szia! Ennyiért is vannak jó matracok, ha ráccsal együtt bele akarsz férni, akkor a rugósok közt elég széles választék közül lehet válogatni. Ha a derekad fáj, akkor mindenképp valami medencetáji erősítéssel rendelkezőt válassz, szakboltban. Ha most típust vársz, akkor abban az Uri Geller becenevű fickó tud segíteni. :-D Ha szakbolt nevet címet, akkor meg ez nem a reklám helye, de barátod a google. Van egyébként matracos topik is, érdemes ott is kicsit visszaolvasni, de nyomatékosan ajánlom figyelmedbe, hogy ami a másnak jó, még nem biztos, hogy neked is!
Szia! Igen, vannak ilyen problémánk, ami nem is igazán a mi bajunk, de nem hagy nyugodni. Mindenütt olajzás: egészségére, aki kitalálta. :-) Rácsmozgás: emberek ezreinek mozog a rácsa, s mégse nyekereg. Elmozgás: ha nem tetszhalottak fekszenek rajta, akkor a K-Sz 22-182. oldaláig mozogni fog a rács! :-) (oldalszámok ügyében hasraütöttem csupán) Szóval X akta lehet, de ha lesz megoldás, érdekel!
köszi az infókat. A bioágyaknál minden része le van olajozva, így a középosztó és a felfüggesztés is. Évente olyan 500-550 ágykeret megy át rajtam kis- és nagykerben és eddig ez az egyetlen, ahol az ágyrács nyikorog rajta (hangsúlyozom: nem az ágy)
Úgy gondolom, hogy ez nem rossz arány, továbbá szerintem nem is nekem kellene küzdenem a megoldásért, csak nem tudom elvielni, hogy egy vásárló, aki az én termékemet (is) használja -nem megelégedett...
Továbbra is úgy gondolom, hogy egy -akármilyen ágyrács is legyen- ágyrács bármelyik eleme a használat során nem mozdulhat el vizszintes irányban.
Szia! Az elvárás jogos. De aranyszegecseket is verhetsz bele egy vagyonért, ha eccer nyekereg. Az emelkedő részek felett átsiklottam, jogos. Nemcsak havannabarna van... Ha olajos, akkor az megfejtés lehet... Egy ágybelsőn, értsd rácsok, középtartó, peremlécek mi a rossebet kell leolajozni??? Na mindegy. Ha a ragszalag nem tapad a felülethez, majd tapad önmagához. Akármi is az, körbe kell tekerni celluxxal, önzáróra, és akkor nem lesz gond. Mert láttam a MacGyver összes részét ám! ;-)
köszi a segítséget, a kiékeléssel csak az a baj, hogy nem a külső (fő) keret mozdul el, amit valóban ki lehetne ékelni egymással, hanem a belső emelkedő rész kerete, amit ha kiékelek, elveszik a lábemelős funkció...
Az A4 lap viszont nagyon jó ötlet, köszi:-))
És természetesen figyelembe kell venni, hogya a Vásárló 400e Forintot fizetett összeségében a termékekért, amiért (de sokkal kevesebbért is) jogos elvárása, hogy ne vazelinnel és havannabarnával ne nyikorogjon...
Amúgy a műanyag ragasztószalag is jó ötlet, csak nem tudom, hogy a bioolajos felületen meddig marad fent ekkora igénybevétel mellett...
Nem jó irányból közelítettetek a teszt szerint: ne a rácsot erősítsétek... a két rács közé tegyetek éket. Valami műanyagot, ami kissé rugalmasan alakul (üdítősflaska kupakja, szükség szerint faragva, illesztve). Ha ez sem nyert, aakor tegyetek a rács alá egy tiszta A/4 lapot, ahol sejtitek, hogy nyekereg, azon be kell rajzolódjon a surlódási pont. Mindezzel együtt... érdemes még nyomozgatni. Ha megvan esetleg a surlódási pont, és tuti h a surlódástól van a nyikorgás (tehát az ágykeret és a rács egymástól független néma, csak együtt fesztiválozik) akkor érdemes még megpróbálni a surlódási pontokat műanyaggal burkolni ( színtelen ragasztószalag). Értem én, hogy ez barkács meg MacGyveres megoldás, de mindent a siker érdekében! :-)
ez végigérő oldalfelfüggesztéssel és széles középosztóval készült ágykeret. Látszik, ahogyan kinyomódik az ágyrács kerete a terheléstől. Az ágyrács kerete rétegelt nyír vagy bükk, a felfüggesztések tömör bükkfából vannak.
a reflux egy gyomorszáj-záródási rendellenesség, melynek következtében vizszintes helyzetben a gyomor tartalmának egy része (gyomorsav) visszakerül a nyelőcsőbe, ami kellemetlen égő érzést, rosszabb esetben a nyelőcső kisebesedését is okozhatja.
Ezért készülnek u.n. reflux-ágyak, hogy ezt a záródási problémát a megemelt fejrésszel csökkentsük.
Ez annyit jelent, hogy az ágykeretek kialakításánál az oldalelemen található felfüggesztéseket és a középosztót is "ferdén" tesszük me az ágyba, így a komplett ágykeret belseje a fejtől a láb felé ca. 13-15 cm-t fog lejteni.
Előnye: hogy megakadályozza (vagy csökkenti) a visszaáramlást
Hátránya, hogy nem állítható, és amennyiben csak az egyik felet érinti, a másik félnek is meg kell emelni.
Szoktak betenni egyébként fej-lábemelős ágyrácsot fordítva (tehát a hosszabban emelkedő lábrész kerül a fejhez), ez bár állítható és alaphelyzetbe is visszahelyezhető, hátránya, hogy a vasalatok nem szokták sokáig bírni, mivel az oldalirányú mozgás következtében a vasalatot rögzítő csavarok kilazulnak, vagy maga a vasalat csuklói esnek szét.
Biztosan az oldalirányú elmozgásnak köszönhető a nyikorgás? Milyen a tartókeret anyaga? "Sima" vagy rétegelt bükkfa?
Nálam rétegelt, és ott konkrétan a tartókeretre ható nyíró- és csavaróerő okozza a nyikorgást, mivel az nincs a teljes felületén alátámasztva (csak a fejvégnél, a lábvégnél, és a fej-lábemelő forgópontjánál). Ennél fogva nálam ez okoz némi nyikorgást, ami bizonyíthatóan az alátámasztás hiányának köszönhető. Mondjuk a sajátomat akár meg is csinálhattam volna, de egyikünk sem forgolódik annyira, és különben sem olyan zavaró. Ha egy fix tartószerelést próbálsz ki az említett filcezéssel stb; annak már elvileg nem kellene nyikorognia.
Tudatlanságomat /és lustaságomat --> mert lehet, hogy már le volt írva, csak nem kerestem vissza/ feloldandóan kérdem, hogy miképpen van megoldva bizonyos ágyaknál a reflux kialakítás?
Értem alatta, hogy gyárilag/?/ fix az X cm-es dőlés, vagy 0 és X között /a használó/ szabadon állíthatja a dőlés mértékét...
A kettő egymással viszont igen, mert a fejlábemelős 28 keresztléces ágyrács lábemelős részénél az emelkedő belső fa keret amikor a léceket terhelés éri és kiegyenesednek, oldal irányba az oldalelemek kinyomódnak és egy picit ilyenkor arrébcsúszik a középosztón, ami a nyikorgást eredményezi.
A Vásárló próbálta már vazelinnel, filccel -nem segített semmi.
Én az ágy képviselője vagyok és nem tudom megoldani a problémát, mivel nem az ágykerettel van a baj. Az ágyrács képviselője (Dunlopillo) azt mondja, hogy az ágyrács önmagában nem nyikorog, tehát nem tud tenni semmit.
Betetettem még egy összekötőt az ágyrács belső keretébe, hogy megakadályozzuk az oldalirányú kinyomódást, de még mindig elmozdul és nyikorog.