Napokban kostoltam egy 99-es G.W.- CabFran sel.-t, nagyon kellemes volt.Nekem ha pontozni kellene simán erős 6-os vagy 7-es lenne.Bár nem emlékszem a meghatározásokra,de a lényeg,hogy szerintem egy hibátlan bor volt.
Kérdés:
Valamilyen évjáratból kostolt valaki Vylyan Dueniumot?
Elöször is, a legjobbakat kívánom az újévre minden "topic-közelinek" és kedves családjának.
Szerintem fantasztikus évet zártunk a magyar borok szempontjából, mostanra terljes pompájukban ragyognak a 2000-es vörös és a 99-es aszúborok. Úgy gondolom minkét kategória eddig nem tapasztalt minőséget hozott.
Szilveszteri kostoláskor előkerült egy 2001-es Gere C.S. Én kifejezetten meg voltam elégedve vele. Az illatban némi fa és lekváros jelleg, a testben vékonyabb, de szépen megkomponált. Nem igazán értem a sok negatív hozzászólást, szerintem a körülményekhez képest egy tisztességeen elkészített bor, sose igyak rosszabbat.
Konyáriék 2003-as rozéja sokkal szebb, mint a 2002-es, málnacukros illat, ízben is egy lehelletnyi édesség, de jó kis rozé, jól lehűtve, C.S, C.F, de szerintem Merlot is.
Oremusék 99-es fordítása és máslása nagyon szép, szerintem jobb álapotban vannak, mint a kései Furmint, szíves figyelmetekbe ajánlom.A fordítás ízben gazdagabb, ám talán kicsit rövidebb, de mindkettő tökéletes Oremus, gyümölcsös, mézes, tökéletes újfával.
Legszebb vörös 2003: Malatinszky Kúria Szüretlen C.F., 2002.
Legszebb fehér 2003: Malatinszkí Kúria Siklósi Chardonnay, 2000.
Legszebb Édes fehér 2003: Oremus 5 puttonyos aszú, 1999-a birtokválogatás is szuper, de az 5 puttonyos hagyományos kategória, és különösen szép!
Neked köszönhetően nagy kő esett le a szívemről! Mostanában mindenféle bulikat tartottam és szerveztem (másoknak is). Már nagyon unom, szerencsére a mai napon már nem kell mennem sehova. Viszont mindenütt komoly gond volt, hogy valami kifürkészhetetlen okból sok nő édes vörösbort visz ajándékba. Na, ezzel nincs mit kezdeni. Még egy aszút nyugodtan oda lehet tenni a bejgli mellé vagy akár torták, teasütik mellé is. Viszont ezzel a balatoni egyenédes iszonyattal tökéletesen tehetetlen a szerencsétlen megajándékozott. Nem vagyok sznob, nem az a baj, hogy olcsó. Hanem az, hogy simán rossz. Borhabnak fehér kell. Esetleg cukros forralt bornak? Mamám, nem egy havasi turistaházban vagyunk!
Viszont Te megoldottad helyettem: "a bor édesebb legyen, mint a csokoládé", írtad, és bejött. Ám vessetek meg, de tejcsokiból való macskanyelvvel fogyasztható. Akit esetleg megbotránkoztattam, attól elnézést kérek.
Nem vagyok gyakori vendeg errefele, de egyre jobban rakapram a borokra. Marmint azokra, amik szolobol keszulnek :) Limitalt koltsegvetesem miatt tudtok szaraz vorosbol kostolasra erdemeset ajanlani? Az arkategoria kb 1000 huf/palack Egyaltaln erdemes itt keresgelni, vagy ez pont a még nem jó, már nem olcsó árfekvés? Amit imádok: füstös vagy fahordos iz es illatvilag, hosszu es lehetoleg minnel komplexebb utóíz. Van ilyen ebben a kategoriaban?:)
Jó egészséget Há Bortársnak, és családjának!
Természetesen minden bortársnak is!
TOM!!!
nem bírtalak felhívni, sms-t is küldtem(neked is, Trixinek is), ezért ide értékelek gyorsan:
2001s Cuvée Pere Pego minervois: vérvörös szín, illatban eléggé szokatlan jegyek jönnek elő(terroir?) leginkább vérre hasonlító savas illat, fülledt paprika, mélyebben kevés fehérbors, ízben sokkal kedvesebb tétel, savai szépek, alkoholja talán kicsit kilógó, utóíze szépen lekerekedő, fűszerességet maga után hagyó 4P, de ha a leírt illatjegyek a terroirhoz tartozhatnak, akkor 5P
az évet
- takler 2000s bikavér sel.
- légli 2002s sav. reserv.
- tóth i. 1999s bikavér sel.
zárhatja
A bortársak nevében szeretnék gratulálni Há mesternek Péter nevű fia születése alkalmából! Szeretnék mielőbb koccintani a büszke papával a gyermek és édesanyja egészségére! :))
Egy kis segítséget kérnék :
Még ma 2-ig vennem kéne ajándékba valami jó bort és ha lehet csak a Ráday utcai "Bortársaság" boltig mennék el ...
Ismeri valaki? Van ott valami finom bor? Fehér-vagy vörös mindegy csak ne legyen tucatbor.
Tudom, hogy nehezet kérek,de Ti tudtok azt már látom:)
Pár borélmény röviden az ünnepekről:
Orsolya pince 2002es Egri (Ostoros) Olaszrizling, tölgyfahordóban erjesztett és érlelt. Szép –Úrágya és mandolásfurmintra emlékeztető – faillat de ehhez a borhoz nekem sok. Lehet , h. én vagyok konzervatív de az olaszrizlinghez ezt a stílust nem tudom elfogadni, a bor amúgy szép, bár én kicsit keveselltem a címkéjén jellemzett „fajtára jellemző(?) gyümölcsös jelleget” 4p.
Szeremley 2001es Szemelt rizling, bár a bor beltartalma nem ér fel az előbbivel mégis sokkal inkább kedvemre való mint az előbbi. Jóval üdébb izgalmasabb mint a 2000es elődje bár a „hegyből - vulkánból” lehetne több. Erős 4p
Tiffán 99es CS-CF barr. behízelgő, gyümölcslekváros illatkavalkád, nagyon rendben van, picit szögletes még a tannin, de semmiképp nem durva. 6p
Gere magnum Kopár 2000. Lehet, hogy a palack mérete is elbűvölt de most nagyon tetszett a bor. Valószínű, h. van ennél illat és ízgazdagabb bor, de ilyen melegséget, harmóniát kevés borban éreztem, bársonyos, tüzes, mediterrán hangulatú bor. 7 (vagy 8? :))
Thummerer 99es Bikavér, hálátlan szerep ilyen sor végére kerülni (sorrend véletlenül alakult) bár a bor önmagában sem domborított volna óriásit, vékony, „savanyú” illata pedig kicsit égettgumis, bakelites. (ezt több borban éreztem már, vmiféle hordójelleg lehet) 3p
Nagy családi összejövetelen a következő sort ittuk végig:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Nem részletezve nagyon őket, az 1. 3. 5. versenyzők igen jók voltak, a francia kicsit csalódás (olyan égettgumis mint a thumi sőt a Weninger is!) Légli, Tiffán nagyon jók Szepsy grandiózus.
Pontokban Légli: 6, Weniger 4, Tiffán 7, Ch. Haut de Domy 5, Szepsy 8.
De mindezek ellenére az ünnep számomra legizgalmasabb történése a Jézuska következő ajándéka volt:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
ehez a redukciós témához azért annyit hozzátennék, hogy a krómacél tartályban való erjesztést gyakorlatilag minden olyan gazdaságban használjál kerek-e világon ahol az gazdaságosabb mint a fahordós erjesztés.
A krómacéltartály nagy előnye, hogy teljesen hőmérsékletszabályozott körülmények között zajlik le az erjedés akkor és olyan gyorsan ahogy azt a borászat akarja.
A fahoerdós erjesztés a kisebb, kéznúves boroknál jellemzőbb. De lényegi különbség talán nincs is a kettő között.
Az hogy az erjesztés után kap-e fahordós nevelést a bor, az már inkább, hiszen a fahordós érlelés struktúrát ad a bornak.
- reduktív eljárással (oxigén kizárása, jól szabályozható környezet, acéltartály stb.) mindenhol lehet bort készíteni. Én pl. nagyon szeretem a reduktív fehérborokat. Ezek tipikusan illatos, friss, egyszerű borok, amelyek főleg a gyümőlcsös, virágos ízeket hordozzák. Szép példái mondjuk a Hilltop borai. Egyébként sokan nem szeretik ezt a stílust. Ilyen borokat persze Tokajban is lehet csinálni, csak minek? Hiszen jó reduktív bort nagy kevésbé értékes szölőből, rosszab területről stb. is lehet készíteni. Ennek ellenére létezik a műfaj.
- a 90-es évek elején kirobbant egy vita a tokaji körül, amely a hangadók szerint arról szólt, hogy egyesek hagyományos oxidatív stílusban készítenek aszút, míg mások (külföldiek) reduktív stílusban lerombolják az évszázados hagyományokat. A vita valódi tartalma azonban az volt, hogy egyesek annyit fogyasztották (termelték, gyártották) a főleg szovjet piacra szánt - tervszerüen korlátlanul nagy mennyiségben és korlátlanul alacsony minőségben - ellőállított, alkohollal vagy karamellizált cukorral édesített "aszút", hogy elhitték hogy ez tényleg aszú. És amikor az új befektetők, magántermelők megjelentek a régi hagyományokra támaszkodó illetve azokat megújító boraikkal, akkor a reduktív aszú cimkét aggaták rájuk. Pedig természetesen ezek is fahordóban érnek. (Használnak acéltartályt is, aki jobban ért hozzá irhatja, hogy mire. Talán az erjesztés során?) Mára szerencsére a piac és még sokminden nagyrészt helyre rakta a dolgokat.
2. Hegyalján 4 fajtából lehet aszút készíteni: a két fő fajta a férfiasabb furmint és a nőiesebb hárslevelű, mennyiségileg jelentősen kevesebb a sárgamuskotály (muscat lunel) és nagyon kevés zéta is van még (ez egy újabb fajta ha jól tudom nem egy nagy fajta, de biztosabban beérik, de javítsatok) és mostanaban újra kisérleteznek egy kövérszölő nevű régi fajtával. Azt az aszút szokták pl. Sárgamuskotály Aszúnak hívni, amelyik főleg vagy csak muskotályból van (bár gondolom aszúszemet raknak másból is a tésztába). Én még nem kóstoltam ilyet, gondolom parfümős illatok várhatók, de kisebb test. Ugyan nem ittam, de nemrég vettem: a Hudácskó Pincében Bodrogkisfaludon, ha jól rémlik a Bortársaságnál is van valakitől.
3. Juhfarkból mindenképp Somló. Azonbelűl Györgykovács (nagyon dicsérik), Fekete Béla a legnevesebbek, de vannak a témának sokkal nagyobb szakértői, ők majd mondják :)
Kéknyelű: én csak a Szeremleyről tudok, otthon van egy palack, de még nem tudom mi van benne :)
Zenit? abból nem fogsz nagyon nagyot találni, de a jó öreg Imre herceget 219-ért megkapod :) a Szeremleynek szintén volt Zeusza is, ami nyert itt-ott. Azt végképp nem kóstoltam.
Szokás lett az új tagoktól kérdezni: te milyen borokat kedveltél az óévben, hazulról?
Isten hozott a topikban :) igyál sok bort és meséld el milyenek voltak.
A tokaji témában szabatos választ majd valaki szakavatottabb fog adni. De mindentűl függetlenül javaslom Alkonyi Lászlő által szerkesztett Tokaj-a szabadság bora c. könyvet ami nekem Tokaj témában minden korábbi kérdésemre választ adott és alapvetően helyre tett bennem egy csomó fontos dologot.
A juhafark, kéknyelű, zenit tekintetében... Nos juhfarkot szinte kizárólag somlóit érdemes venni. Az évjáratnál sokkal meghatározóbb a termelő kiléte és a technológia korrektsége... van jópár bejáratott név, mint Györgykovács, Fekete, Innhauser és nyilván mások is. Arra ügyelj, hogy nehogy valami csicsás félliteres parasztvakítós kiszerelést vegyél, ja és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a könnyebben beszerezhetőbb Tornai pincészetből a Traminin kívül nagyon mást nem érdemes mértékadónak venni.
Kéknylúhöz nem értek de a Badacsonyi borvidéken terem belőle jófajta.
Zenitet én a Scheller birtokról valót kersnék, szerintem messze ők viszik a pálmát ebből a fajtából (is).
Ja és ahogy mondani szokás...kóstolj sokat, nagyon sokat és akkor előbb utóbb rátalálsz a jó dolgokra :)
Karácsonykor szerencsém volt Grúz bortkóstolni. Igazából valmil
yen olasz
borászat terméke volt és asztali borként árulták! A címke tau
lsága
szerint Olaszországban is palackozták! Meglepően jó volt a bor. Azt
,
hogy milyen szőlőből készült sajnos a címke alapján nem siker
ült
kiderítenem. Valahol egyszer már hallottam, hogy Grúziában roppant
kedvezőek a termőhelyi adottságok, de a külföldiek nem mernek bef
ektetni
a bizonytalan politikai helyzet miatt.
Kérdésem az, hogy Ti mit tudtok a Grúz borokról? Lehet, hogy ezek
tényleg annyira jók?
Köszi
Na akkor a következő topiktalin majd a fehérekre jobban odafigyelünk... Csite cimbora mintha javasolta volna is, hogy a topiktali délelőttje legyen teljesen fehérboros, majd dobjunk be egy ebédet és délután folytassuk a beszélgetést a veresekről.
Amúgy hogy mi volt a 90-es évek előtt azt talán jobb is nem emlegetni... a magyar fogyasztók masszív többsége el volt folytva az édes merlóban meg a svanyú egység pinot-noirban és a kombinátos műborokban.
A barrique mánia meg onnan eredhet, hogy a rendszerváltás korában beindult magánborászatok mind bordeaux-ot akarták koppintani (ahogy egykoron az újvilági borászatok is), és a 225 literes újfahordót leginkább ott használják és ott is hívják barrique-nek. A gyakorlatilag ugyanazt a hordót (pár liter űrtartalom eltérés lehet tán) Burgundiában pičce-nek hívják.
Ez a technológia egy ideje divat és így csinálnak spanyolhonban és olaszországban is bpordeax-i stílusú borokat, természetesen barrique hordóban...de ők nem írják rá a borra, hogy barrique :)
A mi érdeklődési szintünk itt a topikban egyébként szerintem egy árnyalatnyival a mezei fogyasztóé felett van... ami nem baj. Ha a fogyasztó kérdez akkor érdemes válaszolni rá, de nem muszály mindent a cimkére írni.