Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Segítséget kérek excelben való szűréshez. X számú eladó Y számú termékét szeretném szűrni úgy, hogy a szűrt eredmények azonos eladó vagy termék esetén összesítve egy soron jelenjenek meg.
Köszi a linket, végig próbáltam amit lehetett, nem javult meg, Lefuttattam egy javítást is, az se segített. Részemről feladom, majd ha lesz időm, format c, és mindent újratelepítek.
Ugye itt azokat a B oszlopban lévő értékeket adom össze, ahol az A oszlop Dátuma Januári (januárral kezdődnek csak értékek) ÉS az összeadandó B oszlop értékei pozitivak.
De februárra már nem elég ha átírom a dátumot , mert akkor januárt és februárt is összegezné. Persze az megoldás lehet, ha utána kivonom belőle a januárt, de gyanítom van elegánsabb megoldás is.
Szeretnék feltételes összegzést csinálni, több kritérium alapján.
Ezt ugye a SZUMHATÖBB függvénnyel tudom megtenni, viszont az egyik feltétel adott dátumnál korábbi értékekre vonatkozna csak.
Sehogy nem sikerül a dátumokra feltételt megadnom. Mi a szintaxis? Illetve lehet kéne a fügvénybe beágyazni egy DÁTUM függvényt, de ez sem igazán sikerül.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Az xlstart üres, mégis csinálja. Amatőrként semmi extra beállítást nem találtam, de együtt tudok élni a problémával. Érdekes, mert a word nem csinálja. De még egyszer köszönöm, hogy foglalkoztatok a problémával.
Az OFFICE könyvtárában van egy XLSTART mappa. Ami ebben van, az indul el az excellel együtt. Ezt kell kitörölni és akkor nem indul el vele semmilyen munkafüzet. Ha módosítod a benne lévő excelt, akkor nyilván az fog elindulni (Pl ha csak 1 munkalapot szeretnél indításkor...)
Ilyen beállításról nem tudok. Viszont van egy homályos emlékem 2-3 évvel ezelőttről. Win7/Office 2010 alatt próbálkoztam valami automatikus Excel indítással. Valószínűleg bővítményként, de sajnos biztosan nem emlékszem, és reprodukálni sem tudom az akkori körülményeket.
Az emlékeim sajnos gyorsan fakulnak, viszont arra emlékszem, hogy hasonló problémám volt. Az automatikusan megnyitott fájl mellett az Excel nekem is megnyitott egy üres munkafüzetet. Ha a programban lezártam a munkafüzetemet, az üres munkafüzet ott maradt, és bármit nyitottam az nem "rá" nyílt, hanem mellette. Akárcsak nálad.
Nem lehetséges, hogy nálad is valami hasonló önindító automatika dolgozik?
Sziasztok! Hol lehet beállítani, hogy az excel ne indítson el egy üres munkafüzetet is, ha dupla kattal elindítok egy munkafüzetet. Excel 2016, win10. Köszi
Van egy excel file-om, amiben 4 darab kapcsolat is van. (weblapról való lekérdezés)
Sajnos, ha beállítom, hogy mind a négy frissítsen elinduláskor, akkor az excel kifagy. 2-t képes megcsinálni, 3-at már sajnos nem.
A kérésem egy frissítés elindítás lenne makróban, mert azt már tudom gyorsbillentyűre rakni, és akkor a másik 2 lekérdezést elintézném manuálisan, de mégsem kattingatva egérrel, hanem picit gyorsabban.
A szumha függvénnyel sikerült megoldani. Mivel így lett egy segédoszlop, a munkaórák számát összegző cellák mellett, oda betettem egy "ha" függvényt, ami viszgálja, hogy átléptük-e a tervezéssel a munkaidőt.
Ja, bocs udf... a felhasználó VBA nyelven készíthet saját függvényeket is. (user defined function)
Akkor már nem részösszeg, hanem bármilyen aggregáló függvénnyel feldolgozhatóak az adatok, mint pl. szumha, szumhatöbb, stb... vagy pivot (kimutatás) táblába is be lehet rakni.
Én biztos nem színezgetnék... Sokan sajnos úgy használják ezt a programot, mint az alsósok a "kockás" füzetet. Nem baj ez, csak... izé...
Mi lenne, ha nem a színekre szerint adnál össze, hanem a SZUMHA függvénnyel a nevekre.
UDF = UserDefined Function = felhasználó által írt függvény. Ugyanúgy működik, mint a beépített függvények, de engedélyezni kell hozzá a makrókat és makróbarát munkafüzetként kell menteni.
Javaslom, hogy a jövőben az az egy karakter, amit elé írsz, egy aposztrof legyen. Azt nem érzékeli önálló karakterként, de szövegként tárolja a számot. Különösen hasznos ez többek közt telefonszámok tárolásánál +36 30 xxx xxxx formátum esetén, de személyi számoknál és sok helyen, ahol az Excel nem tud mit kezdeni bizonyos számtípusokkal.
felhasználói függvény nincs erre. UDF-et lehet rá írni. (Bár szerintem felesleges, mert színekkel jelölgetni nem éppen barátságos - épp a feldolgozhatóság miatt)
Van-e lehetőség egy táblázat oszlopaiban a kitöltött színek alapján összegezni cellákat?
Egy munkatervezőt szeretnék készíteni, ahol a sorban az idő halad, az oszlopok elejére a különböző tevékenységek és projektek kerülnek és a különböző felelősöket szeretném a cellákban elkülönítve jelölni. Mivel ez egy harmadik dimenzió lenne, erre gondoltuk, hogy mondjuk színkód alapján lehet megkülönböztetni a felelősöket, és akkor a cellában fel lehet tüntetni, hogy hány órát tölt a feladattal. Ennek ellenőrzéseként pedig a táblázat alján összesíteni szeretném, hogy egy-egy dolgozó mennyi időre van leterhelve az adott napon. Ezt szeretném valamilyen szelektív összegzéssel számolni: pl: a sárga cellákat összegezni, alatta a piros cellákat.
Eddig nem találtam ilyen összegző lehetőséget, de biztos vagyok benne, hogy van rá megoldás. Ha nem a színkód, akkor mi segíthet, és milyen képletet kell használni?
De akkor igen. Több fórumot is bejártam mostanra,láttam sokaknak van hasonló problémája. A megoldás nálam az lett,hogy bár egységesen mindkét munkalap odavonatkozó oszlopai ugyanúgy vannak formázva, de csak akkor tökéletes,ha a számsor (ami ebben az esetben szövegként értelmezendő) elején (valószínű az is megoldás ha a végén) hozzáírtam egy karaktert amit mindenképp szövegnek érzékel. Köszönöm segítségeteket! Nagyon jó gondolatokat, megoldási javaslatokat, hibaforrást írtatok. Üdv.
Az nem lehetséges, hogy a 'Termék adatok'!A145 valójában szöveg? Azaz szövegként tárolt szám, vagy pedig egy aposztrof van előtte. Mert ezekben az esetekben ad az AZONOS függvény Igaz értéket, de a HOL.VAN függvény mégsem látja azonosnak őket.
Sokmindent írtál, hogy megnézted. Egy valamit nem (lehet, csak kihagytad): előfordulhat, hogy olyan karakterek is vannak a cellában, amelyek "láthatatlanok", ezért nincs egyezés. "Szabad szemmel" csak azt látod, hogy szerinted ott van, de a végén levő plusz szóközök vagy egyéb láthatatlan karakterek miatt nincs pontos egyezés a függvény keresésekor.
Ilyenkor azt szoktam tenni, hogy arra a helyre, ahol én "látom" az eredményt, csinálok egy egyenlőség vizsgálatot valahol egy semleges cellában.
Ezután már könnyű megvizsgálni, hogy mi lehet az eltérés a cellában. Sajnos ezeken egyenként kell végigmenned, bár van két függvény is, amivel lehet tisztítani ezeket a karaktereket (pl. kimetsz, tisztít).
Segítséget szeretnék kérni olyantól, aki látott már hasonló problémát Excel függvény (Excel 2013) működésekor (ill. nem működésekor)
Adott egy nyilvántartási táblázat mely több lapból áll és a legtöbb a HOL.VAN,(pld. =HOL.VAN(B5;'Termék adatok'!A:A;0)) ill. INDEX =INDEX('Termék adatok'!B:B;C3) függvény alapján azonosítja be az alap (adatbázist tartalmazó) munkafüzet lapról az adott rekordot és ez alapján kezdi meg a számításokat.
Néhány (számomra randomnak tűnő, de biztos nem az) rekord esetében ezzel tér vissza: "HIÁNYZIK" a függvény.
Minden ilyen rekord esetében (manuálisan kikerestem) ott van a rekord, amit a függvény valamiért nem „lát”. Próbáltam a beállításokat megnézni (szöveg/általános/szám stb.) nem találtam logikai összefüggést azoknál a rekordoknál ahol a hiba megjelent. Van-e ötletetek, hogyan lehetne rövid úton megtalálni ezt a szerintem generális problémát. Op rendszer, Office újrahúzva, aktiválva.
Még valami: meg lehet adni a SZUMHATÖBB-nek, hogy a kritérium VAGY (pl. a keresett cellákban lehet kék vagy zöld, de más nem). Két SZUMHATÖBB eredményét össze tudom adni, de ez nem elegáns :)
Magyar Office Pro Plus 2016 Excel x64-ében dolgozom Win 10-en. Egy cellában lévő bonyolult képletbe szeretnék megjegyzést beírni. Az angol Excelben létezik az N() függvény és az meglett, hogy ez magyarban az S(), de amíg a leírások szerint angolul működik a =A1+N("comment") (elvileg ez egy hack, ami =A1+0, de a megjegyzés a képletben olvasható), addig nekem magyarul a A1+S("megjegyzés") általános szintaktikai hibaüzenetet dob fel. Akkor is, ha a cella teljes tartalma =S("valami") -- ergo nem a A1-emmel van gond.
Úgy emlékszem, hogy van erre valami olyasmi mód, mint a programozásban a // comment vagy a /* comment */.
A súgóban nem találtam utalást (még az összes függvény listáját is végignéztem), a Google nekem csak az N()-es megoldásokat hozza (vagy 20-at megnéztem). Esetleg rosszul láttam és nem az S() a nyerő? Tudnátok súgni?
A + és - jelek elég szerencsétlen módon helyezkednek el, ha az alapbeállítások szerint végzed a csoportosítást. Ezen könnyű segíteni. A szalagmenün a Tagolás felirat melletti kis nyílra kattintasz, mire megjelenik egy párbeszéd ablak. Itt kiveszed a pipát az "Összesítő sorok a részletsorok alatt" négyzetből.
Az Adatok | Tagolás | Csoportba foglalás - Csoportbontás menüben állíthatod be a szintek területét.
Kezdd azzal, hogy az összeset megszünteted. Kijelölöd az 1:176 sorokat, és addig nyomod a csoportbontást, amíg mindegyik csoport meg nem szűnik.
A 3:176 sorok kijelölésével létrehozhatod az első csoportba foglalást.
A második szint létrehozásához kijelölöd az 1. ajándékanyaghoz tartozó sorokat (4:12), csop-ba foglalás. A 2. ajándékhoz a 14:22, a következőhöz a 24:35 sorokat kell kijelölnöd. Figyeld meg, hogy a címsor nem kerülhet a csoportba foglaláshoz, másképp "összecsukva" nem látszik.
A 3. szint létrehozásánál az 5:6; 8:9; és 11:12 sorokat foglald csoportba.
Lenne egy sürgős kérdésem. A csatolt táblázatban (https://www.dropbox.com/s/kgoh8prw8bujs0i/sornyit%C3%B3s%20t%C3%A1bl%C3%A1zat.xlsx?dl=0), amit egyébként a német tanulásomhoz készítek, a bal oldali részen lévő dolgokat szeretném jól használni, vagyis azt, hogy különböző szinteknél megnyíló sorokkal tudjak operálni, de sajnos nem megy. A táblázat alapja egy másik, teljesen más célú táblázat volt, s csak odáig jutottam, hogy azt átdolgoztam a nekem megfelelőre. Azonban a tovább lépéshez kellene a fentiek miatt a bal oldali megnyíló sorokat szabályozó rész gondolataimnak legjobban megfelelő szerkesztése is.
Igazából nem sok szerződés van, hanem rengeteg (kb. 10000 sor), viszont még az is elképzelhető, hogy nemhogy 100-zal nem osztható, de lehetséges, hogy prím az utolsó sor sorszáma :)
Ezt a DoEvents dolgot nem ismerem, de majd holnap megnézem, annyira csak nem bonyolult.
"a dátumszűrés után adhatok meg még további feltételeket is "And"-ekkel hozzáfűzve?"
Természetesen adhatsz további feltételt is And (Cells(i,"N").Value="személyi" Or Cells(i,"N").Value="akármi") vagy <>"dologi" (amelyik kevesebb tételből áll.
Az első kérdésedre pedig az a válasz, hogy ezen ciklus után (a Next I után) ismételd meg ugyanezt a kódsort, megfelelően módosítva a dátumokat.
Ha nagyon sok szerződésed van, akkor célszerű az állapotsorba kijelezni, merre jár a programod, vagyis a next i előtt az Application.Statusbar="Dolgozom...stb." sort betenni mondjuk akkor ha i osztható százzal (i mod 100 = 0). Továbbá célszerű egy DoEvents utasítást is betenni a ciklusba, hogy megakadályozd a teljes lefagyást.
Szükségem volna némi (az is lehet, hogy sok, nem igazán tudom megítélni) segítségre. Adott egy 2016-os Excel, abban pedig egy szép nagy szerződésnyilvántartó táblázat. Ennek a táblázatnak a sorait kellene szétbontanom a járulékváltozások miatt, mégpedig úgy, hogy ami jelenleg pl. 2016.04.01-2018.12.31-ig tartó szerződés egy sorban van, annak három külön sorba kellene kerülnie. Egy olyanba, ami 2016.04.01-2016.12.31-ig tart és 2 másikba, amiknek 2017.01.01-2017.12.31, illetve 2018.01.01-2018.12.31 a tól-ig intervallumuk. Mivel van vagy 10000 sorom a manuális megvalósítás nem lenne igazán célravezető, ezért elkezdtem makrót írni hozzá. A jelenlegi makró ilyen:
Sub sorbonto() Application.ScreenUpdating = False MsgBox "Sorbontás folyamatban!"
Dim i As Integer For i = 5900 To 6000 Sheets("részletes adatok").Select Range("A3").Activate
If Cells(i, "R").Value < "2018.01.01" And Cells(i, "S").Value > "2018.01.01" Then 'szűrés a szerződés tól-ig adatai alapján Rows(i).Select 'a feltételeknek megfelelő sor kiválasztása, majd másolása Selection.Copy Sheets("2018_utani").Select 'másolás célpontjának kiválasztása Dim sor As Long 'ez a blokk azért van, hogy a 2018_utani lap első ures sorába másoljon mindig a program Dim c As Range Dim oszlop As Range Set oszlop = Columns("A") For Each c In oszlop.Cells If c = "" Then sor = c.Row Exit For End If Next 'eddig tart az első üres sort meghatározó kód
Rows(sor).Select Selection.Insert Shift:=xlDown, CopyOrigin:=xlFormatFromLeftOrAbove 'a másolt sor beillesztése Cells(sor, "R").Value = "2018.01.01" 'szerződés -tól dátumának módosítása Sheets("részletes adatok").Select 'a másolás forrás munkalapjának kiválasztása Cells(i, "S").Value = "2017.12.31" 'eredeti sor szerződés -ig dátumának módosítása Cells(i, "V").Interior.ColorIndex = 36 'figyelmeztető szín alkalmazása a részletek száma cellára
End If
Next i Application.ScreenUpdating = True End Sub
Ez a '17-'18-as váltáson átnyúló szerződéseket már kezeli, viszont egyben hagyja a '16-'17-eseket. Azt sejtem, hogy hasonló szerkezetű lesz a kód ott is, csak a szűrőfeltételt kell változtatnom, de miként érem el azt, hogy a '16-'17-es bontó csak akkor fusson le, ha már a '17-'18-as végzett a teljes ciklussal? Azért lenne érdekes a külön-külön lefutás, mert a fenti makró generál pár olyan sort, amit a '16-'17-es bontónak majd meg kellene találnia. Másik kérdés: a dátumszűrés után adhatok meg még további feltételeket is "And"-ekkel hozzáfűzve? Csak a személyi szerződéseket kell ugyanis bontani, így a feltételekkel azt is meg kellene adni neki, hogy a dologi sorokkal ne foglalkozzon. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az N oszlopban 5 külnböző stringet kellene kihagynia a for ciklusnak.
Ilyen egyébként a táblázat fejléce:
Az adatokat sajnos nem oszthatom meg de talán kitalálható, hogy melyik oszlop mit tartalmaz.
Ez pedig a makró screenshot, ha a fórummotor szétkuszálná:
Készítettem egy szép kis naptároldalt excelben, szúrtam be képeket, alakzatokat (szívecskét) is. Viszont ha pdf-be vagy jpg-be konvertálom, akkor a képek, alakzatok kimaradnak, ráadásul a rácsozat is látszódik mindenhol. Több online átalakítóval próbálkoztam, mind ezt csinálta. Miért?
Köszönöm, ez így megoldotta a problémámat! Ezek szerint van tartalmi differencia a "másol" és a "vágólapra másol" között. Én azt gondoltam, hogy a "másol" parancsba benne van minden lehetőség. Azt és úgy másol ahogy az eredetibe van.
Megpróbálhatod úgy elhárítani a hibát, hogy nyitsz 1 teljesen új XLS-t, és abba átmásolod az adatokat a vágólap segítségével (CTRL-C, CTRL-V) , majd így lemented az újat, és azt használod.
Megnéztem a linkelt oldalt, s ugyan laikus vagyok de azt vettem ki az "offices" oldalból hogy az a konvertálásra vonatkozik. Én eredetileg is .xls-be mentettem és csak azt a táblázatot töltöttem volna tovább, ami egyszer csak megváltozott. Az excel adatokat az elöző hsz-be írtam le.
Bocs nem gondoltam hogy a verziószámnak van jelentősége, azt gondoltam sima excel gondom van. Excel 2007 12.0.4518.1014 és Win 7 alatt fut. Családfa keresésre használom az excelt, én csak feltöltöm az adatokat az üres táblázatba ami adva volt. Ilyen volt eredetileg ami hetekig működött:
Majd egyszer, ilyen lett s vele együtt jöttek a problémáim mint alább írtam:
Szép estét! Segítséget szeretnék kérni. A problémám, hogy az eddig remekül működő excel munkatáblázatom megbolondult. Azt nem tudom mitől, mert semmi beállítást nem változtattam meg.
A gondom: a mezőkbe beírt adatok megmaradnak, de pl. a színekkel való kiemelést, keretezést, kitöltést vagy betűméret változtatást, nem menti el. Se direkt mentés se a mentés másként használatával. Vagyis ha újból belépek az adott dokumentumba pl. minden kiemelésem eltűnik, mintha semmit nem csináltam volna. A cellákban lévő hivatkozásokat is átírta fekete karakterre. Pedig azok eredendően kékek voltak.
Köszi a választ! Csatoltam a táblázat nagyobb változatát!
Esetleg abban tudsz segíteni, hogy pl az adott évben ahol hosszú (A) állójeges időszak volt , annak kezdő napja a Hol.van függvénnyel kereshető, viszont kellene az utolsó napjának sorszáma is. Erre, milyen módszert tudnál javasolni? Továbbá az utolsó jeges nap az adott évben? Erre mit mondasz?
Nagyon köszönöm a segítséget!
p.s. : a táblázatot kaptam, de ahogy nézem nem mindenhol van normáisan kezelve a szökőévek kérdése..
Segítséget szeretnék kérni szűrés/keresés témában!
A szituáció a következő van egy táblázatom, amelyben a sorok évpárokat jelentenek, az oszlopok pedig napokat (novembertől-követő év márciusáig).
A sorokban 4 különböző valószínűségi változó lett definiálva megfigyelések alapján. Pontosítva, egy táblázat adatai egy folyó szelvényében megfigyelt jégjelenségketet tükrözi.
A kérdésem az lenne, hogy tudom azt kikeresni, hogy pl egy évben mikor volt mondjuk egy konkrét esemény, pl 1909-1910 telén mikor volt egy folyószelvényben az első zajlójeges nap. Tehát nekem az is elég, hogy pl hanyadik oszlopban van az az adott keresett változó, utána már tudom rendelni konkrét dátumhoz, mert a jeges időszak nov. 1én kezdődik így ez a 1. nap ehhez mindndig tudom viszonyítani, hogy abban az évben mikor volt az első keresett nap.
Csatolok egy táblázat részletet is a könnyebb megértés miatt. Tehát még1x, hogy tudok ugy keresni, hogy megadott keresési feltélel mellett (mit akarok keresni), megmondja hányadik oszlopban van az adott érték?
Egy pl, ugye látszik h 1901-1902 telén az első zajló jeges nap dec. 7. -e, ez ugye ha nov 1.-jét veszem +1 értéknek ez a nap a 37. napra esik. Ilyen jellegű keresést szeretnék. (Illetve még a legutolsó jeges napot az adott évpárban, valamint a (A) állójeges napok első és utolsó napját is hasonlóképpen szeretném kikeresni.
Én elsőkörben a Fkeres, holvan függvényekre gondoltam, de elakadtam.
Remélem érhetően írtam le és várom az építő jellegű kommenteket!
Feltételes formázással lehet olyat, hogy ha Ax cella ki van töltve, akkor Bx-Jx cellák üresen maradása esetén valami jó rikító (pl. piros) háttérszínnel jelzi, hogy ezek a cellák még kitöltendőek.
Ha hibaüzenetet akarsz, azt szerintem csak VBA kóddal lehet elérni.
Olyan kérdésem lenne, hogy adott egy Excel táblázat, aminek mondjuk az A oszlop egyik cellájába értéket visz be az ember(pl.: dátumot, sorszámot) akkor a B-E és G és a J oszlop celláit jelölje valahogy, hogy azokat is ki kell tölteni. A legjobb az lenne ha üresen hagyott mező esetén feldobna egy hibaüzenetet mentés előtt pl.: "hiányos kitöltés" . Ez megoldható egyszerűen vagy Visual Basic-kel lehet csak megoldani?
Sőt! A D2 cellába beírod a képletet. A jobb alsó sarkában lévő kis négyzetre mutatsz, míg a kurzor kereszt (+) alakú lesz. Ekkor egy duplaklikk hatására az Excel lemásolja a képletet addig a sorig, ameddig a mellette lévő oszlopban valamilyen adatot talál.
A beszúrt képen a D4-es cella van kijelölve. Ha azt a kicsi kis zöld négyzetet, ami a kijelölést jelző vastagabb vonal jobb alsó sarkánál van, szóval ha azt a bal gombbal megfogod és lehúzod, akkor az alatta lévő cellákat kitölti ugyanúgy, ahogy a D4 is van. Ez használható tartományra is: ha kijelölöd az A4:D4 tartományt, a kijelöléskeret jobb alsó sarkában lévő kis zöld négyzettel ugyanúgy kitölthető az alatta (mellette) lévő tartomány, ahogy egy cellánál is lehet.
Erre gondoltál?
(Az egér bal gombjával érdemes a húzást csinálni, a jobb gomb az más, de megnézheted azt is, izgalmas. :) )
Az Excel tudásom minimális. A munkámhoz szükségem lenne egy nem túl bonyolult táblázatra dátumokkal.
A kérésem a következő: dátumhoz kellene hozzáadni bizonyos számú napot (150), és az eredményt megkapni dátumként.
Egyik oszlopban a kezdő dátumok, a mellette lévő oszlopban az eredeti+150 nap eredménye dátumként. Ezt kellene egész évre megcsinálni. (2017-2018)
Találtam egy képletet, amivel kiszámolható a szükséges dátumérték, de meg kellene oldani hogy ne kelljen egyenként bepötyögni a kiindulási dátumokat és a képletek minden cellába.
PrintScreen-nel, Képmetszővel, vagy egyéb segédprogrammal képet készítesz a lenyitott érvényesítésről, elmented, és kinyomtatod egy olyan segédprogrammal, ami képes erre (pl. a Paint).
van egy excel táblám 2 db munkalappal. Az első munkalapon az egyik oszlopban legördülő listám van. Hogy tudom úgy kinyomtatni a munkalapot, hogy a legördülő lista elemei is látszódjanak?
"a programunk számára meg tudjuk mondani, hogy mondjuk egy felhasználó melyik cellatartományt jelölte ki"
Erről van szó. Az én megoldásom még fapadosabb volt. Ciklust írtam, ami a tartomány (target.address) végéről indult step-1-gyel, karakterenként figyelte, mikor van $ jel. Ekkor a kar(akter) változótól jobbra eső részt adtam meg a sor változó értékének.
Ebben az esetben lényegtelen, hogy mit tartalmaz a táblázat, vagy a kijelölt cellatartomány. A cél az (gondolom), hogy a programunk számára meg tudjuk mondani, hogy mondjuk egy felhasználó melyik cellatartományt jelölte ki, illetve ez esetben hol van a kijelölés utolsó sora. Ez erre a célra szolgál és egy nagyon fapados módszer, de tőlem csak erre futja. A profik biztos nem így csinálják.
tartomány.row és tartomány.column megadja a tartomány első sorát és oszlopát. Az első itt a kijelölés sorrendjében az elsőt jelenti. Tehát ez csak összefüggő tartományok esetén ad helyes eredményt. range("G16:I21,D9:E17").row eredménye 16 pedig az első sor a 9
Az tartományok számának meghatározására szolgál az areas range("G16:I21,D9:E17").areas.count eredménye 2, mert két különálló tartomány van benne. Ez esetben a programunkban másképpen kell eljárni és esetleg külön vizsgálni a tarományokat. például a range("G16:I21,D9:E17").areas(2).Row eredménye már 9
tartomány.rows.count és tartomány. columns.count megadja a tartományban lévő sorok és oszlopok számát. tartomány.cells.count megadja a kijelölésben lévő cellák számát.
Csak kíváncsiságból érdekel, hogy ez hogyan működik?
Kipróbáltam, hogy az A10-C50 tartományban csak néhány sorba (10-14. sorok) írtam adatokat, a többit üresen hagytam, amire azt vártam, hogy a megadott képlettel vagy 14-et kapok, vagy ha a 10-től indul a számozás (mikor kijelölöm a tartományt), akkor 4-et. De ha fene fenét eszik, nekem mindig 50 jön ki utolsó sornak. A másik képlet pedig az Areas.Count-al mindig 1-et ad.
A Számérték függvény számokká konvertálja a cella értékét - de vigyázat, "egybeolvassa" a számokat.
Ha külön-külön szeretnél velük számolni, akkor a jobb, bal, közép függvényekkel szét kell szedni a cella értékét. A szöveg.keres függvénnyel meg lehet keresni az Alt+Enter előfordulását - KARAKTER(10) - , ott kell elvágni.
Az lenne a kérdésem, hogy Excel-ben egy cellán belül ha több szám is szerepel (Alt+Enter-el) akkor az ebben a cellában lévő számokkal lehet-e valahogyan műveleteket végezni? Összeadás, kivonásról lenne szó.
Autóvezetés. Igaz, a könyvek leírják, hogyan kell fékezni, melyik gombot kell megnyomni az ablaktörlő beindításához, melyiket az ablak letekeréséhez, melyik indítja be a klímát, de ezeket be kell magolni. A szegény csóró kezdő miből találja ki, melyik műveletet milyen esetben kell alkalmazni? Elolvassa az elsőtől az utolsó oldalig a segédletet, de sehol nem talál benne útmutatást a kérdésre, mikor kell lehúzni az ablakot. Induláskor? Erről egy szó sincs ezekben az undok, poroszos módszerrel megírt könyvekben.
Kőgolyó megfenyegetett minket, hogy csak olvasni jár a csúnya bánásmód miatt ide. A helyében ezt sem tenném, még ráragad valami az Excel alkalmazásáról.
Ne haragudj meg érte, de itt az "amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten" közmondásos esete forog fenn. Ha visszanézed a bejegyzéseid stílusát, a probléma felvetésed értelmezhetőségét, talán rájössz, miért is kaptál ilyen válaszokat.
Egy állástalan orosz zongorista – művésznevén Kőgolyó – betér Párizsban egy éjszakai bárba. Ott találkozik egy másik orosszal, aki szintén zenész. Miután kellően kapatosak, Kőgolyó megszólal.
Azt gondolom a jövőben csak olvasója leszek - esetleg - ennek a helynek. Ha látok számomra értelmes, használható dolgot felhasználom, a többit elengedem. A kapott válaszok, úgy tartalomban mint stílusban - sajnos híven tükrözik a mai magyar közállapotokat is. Ez egy másik korszak, egy másik mentalitás és egy gyökeresen más életfelfogás.
Hmm... Az autóvezetés inkább azzal analóg, amikor valaki használ egy makrót. Ott van, rákattint a CommandButtonra, elindul, aztán fut és végetér. Ennyi. Szerintem ez egyenlő az autóvezetéssel.
Aki makrót ír, az inkább új autót épít, jó esetben meglévő alkatrészekből (makró-részekből).
Kőgolyó, vissza kellene venni az arcból! Ez az index egyik legjobb topikja, itt nagyszerű, segítőkész emberek vannak és most is megszívlelendő tanácsokat kaptál, hogyan kell az excel makróihoz hozzákezdeni, a makrózást megtanulni. Ha nem élsz vele, vagy nem tetszik, amit írtak, vagy nem érdekel a dolog úgy, ahogyan működik a kódolás, akkor húzz el innen, nem kötelező excelezni, makrózni. De mielőtt végleg távozol, ne felejtsd el megköszönni, hogy foglalkoztak a problémáddal. Mert nem te tettél szívességet nekik, hogy idejöttél, hanem ők neked.
Az autóba is úgy ülsz be, hogy nem ismered sem a kresz szabályait, sem az autó eszközeinek működtetési módjait ugye? Nem is tanítják ezeket hosszú-hosszú tanfolyamokon?
Mert az Excelt így szeretted volna használni. Anélkül, hogy bármennyi energiát ráfordítottál volna a szabályainak és a működés módjának megismerésére! Gratula!
Viszont cserébe még a problémádat sem tudtad szabatosan leírni.
Ezek után csodálkozol, hogy nincs aki segíteni akarna/tudna?
Szia! Inkább megtartom magamnak a véleményemet. De megtennéd, hogy elolvasod itt fent a topikcím alatti szöveget a benne linkelt leírással együtt, amit neked állítottunk össze?
Szóval, az az igazság, hogy sem időm és főképpen kedvem nincs, hogy olyan dolgokat magoljak be amire SEMMI SZÜKSÉGEM nincs.
Ebből kiindulva a nálunk kiirthatatlannak tűnő poroszos - lényegében használhatatlan tudást terjesztő, félanalfabétákat szaporító okítási mókuskerékbe eszem ágában sincs beszállni.
Az autót vezetők 99.99%-a sem ismeri a sem a gumigyártás titkait, sem a katalizátor, vagy a fékbetét lelkivilágát, de még a festés, vagy a karosszéria készítés buktatóit sem. Ennek ellenére remekül közlekednek az autójukkal évtizedeken keresztül.......
Én is csak ezt szeretném/szerettem volna... használni egy eszközt egy adott feladatra.
Csak egy nagyon pici (de szerintem lényeges) megjegyzés ehhez:
"Egy konstansban adod meg az oszlop nevét (a konstansnak nézz utána a változókezelés alapjainál), aztán egy másik helyen a konstans értékét módosítod mondjuk "H"-ra."
Hogy egészen pontosak legyünk, a konstans attól konstans, hogy a makró futása közben nem változtatható meg az értéke, vagyis sehol nem módosíthatod az oszlop nevét, ha egyszer egy konstansban adod meg.
A futás során csak a változók értékeit lehet módosítani.
Az már egy másik kérdés, hogy fixen beírhatod a makróba, hogy mindig a D oszlopot használja, amikor fut, majd egy másik alkalommal a makróban! futás előtt átírhatod a D oszlopot H oszlopra - ezek után minden újabb futáskor a H oszlopot fogja használni.
Figyelj, tényleg lassíts egy kicsit! És kérdezz, találgatás helyett!
Mit jelent az a szóhasználatodban, hogy "D oszlopra megírt makró"? Mert ilyen fogalom a VBA-ban nincs. Olyan igen, hogy a "D" oszlopon hajtson végre egy feladatot. De ezt lehet statikusan (hogy beleírod a programba fixen a "D" oszlop nevét), lehet változtathatóan: Egy konstansban adod meg az oszlop nevét (a konstansnak nézz utána a változókezelés alapjainál), aztán egy másik helyen a konstans értékét módosítod mondjuk "H"-ra. És lehet a felhasználó által megadhatóan (inputboxban - ennek majd akkor nézz utána, ha középhaladó leszel, vagy eseményvezérelten - a felhasználó által a cellára kattintással megadva - ezt majd haladó szinten ismered meg)
A CommandButton (parancsgomb) szintén olyan valami, amit valahol a középhaladó szinten fogsz megismerni. Most még korai lenne. Én is inkább viccből írtam, hogy jelezzem, vannak itt olyan megoldások, amikkel majd később ismerkedsz meg.
A tankönyvből pedig egyelőre ne a problémádat akard megoldani, hanem az alapokat megismerni: Mi a makró, hogyan hozod létre, hogyan indítod el. Mik a változók, milyen típusaik vannak, hogyan lehet nekik értéket adni. Aztán kicsit később, hogy mi a ciklus, milyen módokon szervezheted őket. És ezekhez nézd meg a mintapéldákat, próbáld ki őket, értelmezd, miért működnek úgy, ahogy a szerző leírja. Szóval ALÁZAT mindenekelőtt. Enélkül nem működik semmilyen tanulási folyamat. Persze nem velünk szemben, hanem a témával szemben.
És kérdezz! Ahogy már egy problémára rákérdeztél, és ott kaptál többféle javaslatot. Most is fogsz.
"Én még roppantul kezdő vagyok....." – írod egy másik hozzászólásodban. Ez nem gátol meg abban, hogy lesújtó véleményt adj Kovalcsik Géza könyveiről, bár feltételezhető, hogy nem sokat olvastál a témában, egyébként legalábbis "haladó" lennél.
Az említett könyvet nagyon régen írta KG. Már nem akarja átdolgozni a mostani Excel verziókhoz, ezért is tette ingyenessé a letöltését, meg azért, mert egy jóindulatú ember. Ezen a könyvön sokan "nőttek fel", több fórumon ajánlják olyanok, akik sokat tanultak belőle. Biztos, hogy a könyv a hibás?
Például sehol nem látom, hogy az inputboxban bekért adatokat - azonkívül, hogy hülyegyerek módjára visszaböfögi valamelyik cellába a makró, mint változóban tárolt értéket bárminek a bemeneteként fel lehetne használni.
Én még roppantul kezdő vagyok..... Most van jó pár excel munkafüzetlapom hasonló adatokkal de eltérő szerkezettel. Sok esetben a hasonló - továbbdolgozandó - adat más-más oszlopban található, viszont ugyanazt a műveletsort kell vele végrehajtani. Ezért egy pl. a "D" oszlopra megírt makrót akarnám átülteteni mondjuk a "H" oszlopra. A makrók neve természetesen - ésszerűen - nem utal arra, hogy melyik pozícióból indulnak. Ha minden munkalaphoz ujra és ujra megírnám az több mint értelmetlen lenne. Ez a commandButton nekem egyenlőre kínai. Én - sajnos - bárhogy forgatom az alább leírt könyveket, még csak véletlenül sem találok utalást sem a problémám megoldására.
Például elhelyezel egy Commanduttont az adott cella fölé.
Amúgy mit jelent a "...vagy egy UTÓLAG választott cella" kifejezés? Ugyancsak nem értem, hogy miért kellene átírni az "indulási helyet", ha mondjuk eseményvezérelt makrót indítasz egy adott sorra/oszlopra/cellára történő kattintáskor. A kattintás helyét meg le tudod kérdezni.
Kovalcsiknak RÉGEN voltak érthető és hasznos könyvei.....a maiak nem sorolhatóak ide, ez a makrókönyv sem, ami inkább egy - talán nem véletlenül lehülyített, villával összehányt - fércmű.
Okosabbaktól kérdezném: Hogyan tudok egy makrót akár az aktívnak kijelölt, vagy egy UTÓLAG választott cellából indítani, úgy, hogy nem kell átírnom a makróban az indulási helyet ??
Szia, köszönöm, hogy elküldted. Első látásra ez tömör, gyakorlatias, lényegretörő tartalmúnak tűnik :)
Egy volt kollégám (aki szintén hobbi jelleggel, de profi szinten foglalkozik makrózással) ígért pl. olyan példa programsorokat, amelyek tudnak adatokat továbbítani pl. netről/netre, vagy PowerPoint felől/felé. Ilyenekhez is ismertek esetleg anyagokat?
Bocs Delila10-nek és Neked is. Első alkalommal írtam, hogy kezdő amatőr vagyok.
Programozni nem tudok, csak egy néhány napos vba tanfolyamon voltam régebben, az excelben "Felvétel"-lel szoktam makrót készíteni, illetve ilyet módosítani. 1-2 évente próbálok csak vba-zni, amikor szükségem van az excelben valamire. Amikor elmentettem a megoldásaitokat xlsm-ben, hibaüzenetet kaptam újra megnyításnál. Ekkor jöttem rá, hogy az excelben engedélyezni kell a makró megnyitását.
Mindkettőtöké nagyon jó, a Tied egy oszlopban, a Delila10-é egy sorban másol az utolsó nemüres cella utáni üresbe.
Tudsz/tudtok ajánlani valamilyen weboldalt vagy anyagot, amivel önállóan, segítség nélkül hatékonyan meg lehet tanulni a vba-t?
Imagine your website as a black box containing balls of two colors (red and green) in unequal proportions. Every time a visitor arrives on your website he takes out a ball from that box: if it is green, he makes a purchase. If the ball is of red color, he leaves the website. This way, essentially, that black box decides the conversion rate of your website.
Tehát: Tekintsd a webszájtodat egy fekete doboznak, amiben két szín van különböző arányban, amiből a látogató kiválaszt egyet, és ha zöld, akkor vásárol, ha piros, akkor elhagyja a szájtot.
(Mondjuk a két szín különböző arányát nem értem, szerintem könnyebb a dolog, ha azonos azok aránya)
A lényeg, hogy továbbra is azt javaslom, hogy a vizsgálatot egy-egy csoporton belül végezd el. Vedd a magyar populációt (remélhetőleg elég sokan vannak benne), oszd véletlenszerűen (!!!) kétfelé, azaz úgy, hogy a csoport minden tagja azonos eséllyel kerüljön az egyik, vagy a másik csoportba. Ezután tedd fel a kérdésedet az egyik csoportnak, és a kérdés – egyetlen ponton módosított – változatát a másiknak (mindkettőnek egy időben!!!), és nézd meg, hogy az adott válaszok mennyiben különböznek a feltett kérdés megfogalmazásától függően. Erre már remélhetőleg tudsz statisztikai vizsgálatot végezni éppen a szórásnégyzet elemzés (varianciaanalízis) segítségével.
Aztán ugyanezt a vizsgálatot végezd el a lengyel populáción, és akkor arra is választ kapsz, hogy eltérően reagálnak-e a magyar és a lengyel kiválasztottak.
Persze mindkettőn belül lehetnek alcsoportok, akik egy-egy dologban különböznek: más város, más jövedelmi viszony, más nem stb. De a lényeg, hogy a kérdésedre adott válaszokat csak egy - bizonyos szempontból azonosnak tekinthető - populáción (csoporton) belül vizsgáld.
Nézd, az egész sok sebből vérzik, módszertanilag az egészet nem így kellett volna csinálni.
Nem én találtam ki, hanem egy kolléga, aki közben lelépett én meg megnyertem azt, amit ő már "eladott". Valami használhatót kell kihozni belőle. Amúgy személy szerint úgy gondolom, hogy semmi értelme az egész tesztnek. Eladta, tervet kb. nem dolgozott ki semmit, csak halvány ötlete volt...aztán most csinálni kell ezzel valamit.
Országon belül hasonlítom össze, viszont ha csak országon belül, akkor számíthatnak kulturális különbségek, gondolom azért találták ki, hogy 2 országban is legyen teszt...
Kb 10-10 weboldal kerül minden csoportba, véletlenszerűen...
"ugyanezen oszlop utolsó nemüres cellája utáni első üres cellájába másolja - akkor is, ha az oszlopban a nemüres cellák között van üres cella, akkor is, ha nincs."
szükségem lenne Excel 2010-ben vba-val arra, hogy a makró az E1 cellában lévő képletet vagy lenyíló listát ugyanezen oszlop utolsó nemüres cellája utáni első üres cellájába másolja - akkor is, ha az oszlopban a nemüres cellák között van üres cella, akkor is, ha nincs.
Szerintem tévút, ha egy kísérlethez két külön mintát használsz, de úgy akarsz belőle válogatni, hogy valami mesterséget varianciát hozol létre. Nem is értem, hogy gondolhattál erre. Ilyen statisztikai eljárás nem létezik, és egy ilyen próbálkozás teljesen hamis eredményt szülne.Uugyanis a két különböző mintában számos egyéb paraméter eltérhet, amiről nem tudsz. És az mind befolyásolhatja az eredményt. Konkrétan a magyart a lengyellel összehasonlítani legalább akkora szakmai hiba, mintha férfi csoportot nőivel, vagy kutyákat malacokkal stb. hasonlítanál össze.
Válaszd ki az összehasonlítandókat véletlenszerűen ugyanabból a csoportból, és ha elég sok elemet választasz, akkor élhetsz a feltételezéssel, hogy a kiválasztott két minta varianciája azonos lesz. (Mellesleg az AB tesztben is ilyesmit csinálnak, feltéve, hogy ugyanarra gondolunk AB teszt néven: http://adatlabor.hu/startup-adatelemzes-eszkoztar/)
Tehát magyart a magyarral, lengyelt a lengyellel hasonlíts össze, legalábbis az AB tesztedhez.
Aztán az egy másik kísérlet témája lehet, hogy ugyanabban a dologban lehetőleg azonos nemű, életkorú, érdeklődésű stb. magyarok és lengyelek mennyiben különböznek. Ott viszont éppen a szórásnégyzet (variancia) lesz az egyik fontos szempont az eredmények értékelésekor. Az alapján számolhatod ki a szignifikáns differenciát, és a levont következtetéseid megbízhatóságát.
És mindennek az egésznek, amiről beszélünk, semmi köze az Excelhez. Majd ha meglesz a pontos szakmai kérdés, és a hozzátartozó vizsgálati metodika, akkor merülhet fel, hogy miként lehet Excelben megvalósítani az eredmények értékelését.
Eredő Vektor :-(...tudom, hogy ciki, de én ezt még most se értem...
Tudsz nekem segíteni? Szerintem egy statisztika program biztos tudna segíteni, de az nincs...
Inkább elmondom mi a pontos szitu, ok?
Van egy form és arra szeretnénk AB tesztet weboldalakon. Ehhez kéne a weboldalakat csoportokba rendezni.
Vannak magyar és lengyel oldalak, nagyon sok és 4 csoportot kell létrehoznom összesen.
2x magyar és 2 lengyel csoport...és mivel egymáshoz fogom őket hasonlítani, azért nagyon fontos a csoportok összetétele.
Van 40 magyar oldalam és 60 lengyel. A csoportokat úgy alakítom, ahogy akarom...mindegy hányat veszek vele a tesztbe.
Minden weboldalnak tudom a nézettségét és úgy gondolom 4 olyan csoportot kell létrehoznom, aminek az elemszáma azonos és a variancia is hasonló...egyébként értelmetlen után hasonlitgatni az eredményeket.
Tehát van egy magyar listám 40 oldalról a nézettségükkel. És van egy lengyel listám 60 oldalról a nézettségükkel...
Ebből kell 4 hasonló összetételű csoportot csinálni.
És lövésem sincs hogyan hozzam létre az azonos varianciájú csoportot excelben...
:-( :-( :-(
Értem, hogy te egy akármilyen totálhoz mérten osztottad tovább az elemeket, de én nem tudom mennyi lenne az a totál...mert tulajdonképp akármennyi a lényeg, hogy a vég-összetétele hasonló legyen majd...
Nem tudom mennyire lehet követni engem...néha elég zavarosan írok...
A Táblázat1[betű] a Táblázat1 tábla betű nevű teljes oszlopában keres. A [@betű] – kritérium – az aktuális tábla (Tánlázat2) betű oszlopában, ott is az aktuális sorban lévő adatot veszi. A @ a 2007-es verzióban még nem kellett. Nem tudom, mikor vezették be, a 2016-ban már kell.
Miért nem adja össze a jobb oldali táblázat a SZUMHATÖBB függvénnyel a bal oldali táblázatból úgy ahogy, én szeretném, vagyis hogy az összes a, b és c betűkhöz tartozó számokat összeadja?
Adott egy program amelyből exportálás után kinyerem az adatokat.
egyszerre 40 -50 tétel kb.
A hivatkozások azonban nem aktívak, azaz egyesével rá kell menjek majd aktívvá tenni. A kattogtatásoktól meg már elegem lett:) Szóval van e arra megoldás, hogy a kinyert és csak szövegként megjelent hivatkozás aktív legyen? És hogyan:)
Huha, nagyon köszi :-)....azt hiszem ezt még értelmeznem kell...mert így hirtelen nem értem az elvet, de hogy valahogy a totált is bele kell kalkulálni...ezt emésztem, mert érzem hogy ez jó irány...csak még nem értem teljesen...
Tudom, hogy ki mennyit keres...(ezt most csak az egyszerűség kedvéért mondom, mert más a téma).
4 csoportot kéne létrehoznom azonos egyedszámmal (4x26), de úgy, hogy a 4 csoport összekeresete nagyjából azonos legyen...mert a teszt végén a totálokat hasonlíthatnám, hogy A vagy B verzió hoz jobb eredményt, de ehhez az elején kiegyenlített szintről kéne indulni...
Összeségében véletlenszerű mintát tudom hogy kell csinálni...random függvénnyel számot rendelek hozzájuk és kész is kb.
Azt nem tudom hogy csináljam azt a részét, hogy úgy alakuljanak a csoportok...hogy a totálok hasonlóak legyenek...
Szerintem ez egy bug az Excelben. Ilyenkor a formátum átállítása után bele kell állni a cellába, és entert nyomni, akkor érvényesül. Ha ezt nem akarod megtenni egy egész oszloppal, akkor tényleg a szövegből oszlopok a workaround.
Igen, azzal próbálom én is csak valamiért nem tudok eredmény kicsikarni belőle, mert mindig "#Hiányzik" eredményt ad. Pedig az egészet egy munkalapra is átrendeztem, hogy ne legyen gond a hivatkozásoknál.
Egy viszonylag egyszerűnek tűnő probléma megoldásában kérném a segítségetek. Adott két munkalap. Mind a két munkalapban egy-egy táblázat. Két oszlop, sok sor. A táblázatok első oszlopa termék cikkszámot tartalmaz, ami egyedi számsor, nem ismétlődik. A második oszlop pedig a termék árát. Mivel árváltozás volt a második munkalap tartalmazza az új árakat. A két munkalap nem teljesen egyforma, mert új termékek jelentek meg, régiek szűntek meg. (A változások a második munkalapon vannnak.)
A feladat az lenne, hogy az első munkalapon lévő táblázatban szereplő cikkszámokhoz megkeresse a második munkalapon lévő ugyanazon cikkszámhoz tartozó árat, és ezt írja be az első munkalap harmadik oszlopába. (Igazából a másodikba is írhatná, de akkor jó lenne megjelölni valahogyan, hogy melyik cellákat módosította.) Amihez nem talál, az a termék valószínűleg megszűnt, ott semmit ne írjon a harmadik oszlopba.
Szia bar lehet hogy hülyeseg de ha összefűzöd azt a ket oszlopot akkor mar egy oszlopban vannak a feltételeid.kesőbb el is dughatod a seged oszlopot. Fkeres fügvenynel ez bejött .
A függvények nem válogatnak. A HÓNAP() függvénnyel kiírathatod egy másik oszlopba a dátumhoz tartozó hónapot, és erre rászűrhetsz, vagy használhatod HA() függvényben.
Segítséget kérek. A Szumha függvényben lehetséges-e két oszlopra is feltételt adni (hogy csak akkor adjon össze egy harmadik oszlopban) illetve összetett feltételt hogyan tudok összehozni?
7. feladatában szeretném ha segítene valaki. Alapesetben nem igazán lehet segédtáblát használni hozzá. Én többszörösen összetett ha fgv-re gondoltam úgy, hogy az intervallumok felső határait külön cellákba kimásolom és onnan veszem a logikai feltételt.
Sajnos abban az esetben megbukik az a dolog, hogy egy képlettel oldom meg a feladatot.
Valakinek van-e ötlete, hogy tudnék RSS-ből érkezett infót bevinni excelbe? A cél egy (fél)automata szöveg/tartalom elemző lenne, aminél megadom a kulcsszavakat és a hozzájuk tartozó értéket, majd ezek alapján értékeli nekem a szöveget.
(Esetleg kikerülő megoldásként, olyan RSS olvasó ajánlása is jó ami automata legenerálja a szöveget TXT-be és elmenti egy adott mappába, akkor a TXT-ket már be tudom olvastatni és ott már makro elvégzi amit akarok.)
Attól nem változik a felette levő cellák dátuma, hogy beírtál valamit a következőbe. Tehát a követelményedet kielégíti. Attól változik, hogy múlik az idő, akár írsz, akár nem. Az idő már csak ilyen szomorú természetű. Két független problémáról van szó. Az Excel függvényei nem tudnak olyat, hogy maguktól megkövült értéket hozzanak létre. Ehhez mondjuk egy érték szerinti visszaillesztés kell. Sajnos a makró a legegyszerűbb. A többi a vágyvezérelt gondolkodás...
Van valakinek ötlete arra, hogy megcsinálható-e valamiképpen (eseményvezérelt makró nélkül!) az, hogy adott egy cella (az egész oszlopban ugyanolyan érvényesített cellák vannak), amelyben (listából származó) csak "igen" vagy "nem" válasz lehet (bár ez végülis lényegtelen) és ha a felhasználó kitölti ezt a cellát (kiválasztja az igent vagy nemet) a mellette lévő cellában az aznapi dátum automatikusan jelenjen meg, de úgy, hogy a felette lévő cellában lévő előzőleg (előző napokban bírt) kitöltött dátumok ne változzanak meg?
A legtöbb probléma a feladat értelmezésével, pontos megfogalmazásával van. Össze kell érnie a kettőnek? Ha 8-10 között van az egyiken és 14-20 között a másikon, akkor mit kell az összesítésbe írni?
Az komoly, hogy szerdán Tamás 8-20 óra között az egyik helyszínen volt, és 6-19 között a másikon? Ilyen természetfeletti jelenségekre számítani kell? Normálisan lehet, hogy mind a két helyszínen volt aznap? Akkor mi van?
Alapesetben csak az egyik helyszínen lehet egy ember, és ezt nem kell ellenőrizni, így egyszerűbb. Ha ide-oda ugrál, akkor sokkal bonyolultabb.
Ha például áttennénk Accessbe az egészet (nem mondom, hogy tedd át, ez csak hasonlat), akkor az általad megadott formátum a jelentésnek felelne meg, vagyis az emberi fogyasztásra szánt formázott végterméknek, amivel további gépi tennivaló nincs. Nálad meg ez a bemenő adat.
Ha nem vagy a magad ellensége, akkor bemelegítésként alakítsd át az A oszlopot úgy, hogy mindegyik sor tartalmazza a dátumot. Tehát jelen esetben augusztus 2., szerda háromszor lesz egymás alatt. Cellaformázásal egy cellában is megjeleníthető a dátum és a hét napja, miközben a gép dátumot lát ott, amivel dolgozhatsz. Ha ragaszkodsz ehhez a formázáshoz, akkor hagyd meg, és szúrj be egy B oszlopot, ahol viszont már minden cellában van dátum. A jelenlegi formátum inkább sormintának alkalmas, mint gépi feldolgozásra.
februárban kérdeztem már ezt, de nem volt válasz, most próbálkozom értelmesebben feltenni a kérdést.
Adott egy mérőóra, ami méri a fogyasztást. Úgy néhány naponta leolvasták, megvan az adat dátummal. Viszont ki kéne számolni, hogy két mért érték között arányosítva naponta mennyi lehetett az óraállás. Hogy csinálnátok? Milyen képlettel, amit csak végighúz az ember a C oszlopban?
(Megoldottam én is, de iszonyat ronda saját munkalap függvénnyel, nem hiszem el, hogy nincs értelmesebb megoldás rá).
Szia, régebben sokat foglalkoztam egybeírt nevek szétszedésével, ezért csináltam egy kis programot, ami megpróbálja a lehetőségekhez képest valamennyire kezelni a dolgot.
A következő linkről (https://drive.google.com/open?id=1DDt4oCvWTeaqfAFyOMjX3Zq3_CeGCfw1) töltsd le az Excel táblázatot (Név transzformáció.xlsm), és az A oszlopba a 2 sortól kezdődően másolt be a neveid listáját. Aztán indítsd el (Alt + F8). A program megpróbálja megkeresni a keresztneveket. Amit nem tud keresztnévnek értelmezni, azt vezetéknévnek veszi.
Bevezettem egy „Nem” oszlopot. Lehet, hogy neked nem kell, a programnak ahhoz kellett, hogy megtalálja az ellentmondó neveket, akiknél férfi és női név egyaránt előfordul. Ilyenkor az illető nemét az első talált keresztnévnek veszi, és az ellentmondó neve(ke)t az értelmezhetetlenekhez teszi.
A saját mintámba írtam asszonyneveket is, de a programba nem tettem bele ezek kezelését, mert akkor holnap estére sem lettem volna vele kész. De elvben megoldható, hogy akinek a végződése „né”, azt eleve nőnek tekintse, és a tévesen hozzátartozó férfineveket tekintse értelmezhetetlennek.
A program a B,C, D, E oszlopok tartalmát minden futásnál frissíti, tehát ha bemásolod az A oszlopba az adataidat, nem kell foglalkoznod a további oszlopok törlésével.
A program a keresztnevek keresésénél egy 2014. január elsejei MTA által kiadott keresztnév listát vesz alapul. Nem volt kedvem frissíteni. Ha szeretnéd, akkor az I és a J oszlopba másold a frissített női és férfi neveket. A G és H oszlopot a program tölti ki, minden elindításkor kisbetűs ékezet nélküli nevekké alakítja őket, és bemásolja ebbe a két oszlopba. És aztán a táblázatodban lévő neveket is kisbetűs ékezetes formában keresi a G és H oszlopban. Ha megtalálja, akkor a helyes női/férfi nevet adja vissza ékezettel, nagy kezdőbetűvel. Ha nem találja, akkor a táblázatodban lévő nevet tartja meg, de a kezdőbetűt nagybetűsre alakítja, ha esetleg nem úgy lett volna.
Ez lehet, hogy kicsit megkönnyíti majd a kézi bogarászásodat a javítgatásnál.
Sziasztok hiába nezegetem az altalatok javasolt anyagokat nem jövök a megoldásra.haztartási raktar lenne. Odáig már eljutottam egy makróval , hogy A1 be beirok nevet (tej)B1 be darabot C1 be padig van egy most fügveny ami mindig az aktuális datumot jelzi A BE gombbal mindhárom cellát atmásolja egy másik oszlobba azokat lefelé eltolja 1 sorral majt törli A1 B1 et. A Cel az lenne hogy vizsgalja meg hogy van e mar arra a datumra bejegyzes ha igen akkor adja hozza a a darabot . Ha nincs akkor tegye bele mint eddig. Olvasgatom a makrós könyvet de ez nekem meg kicsit magas.
Option Explicit Public Const honapok = "Jan,Feb,Mar,Apr,May,Jun,Jul,Aug,Sep,Oct,Nov,Dec" Function datalakit(ByRef hol As Range) As String Dim a, i As Integer a = Split(hol.Value, " ") i = UBound(a) Select Case i Case 0 datalakit = hol.Value Case 1 datalakit = Join(Array(a(i), Right("0" & Int(InStr(honapok, a(i - 1)) / 4) + 1, 2)), "-") Case 2 datalakit = Join(Array(a(i), Right("0" & Int(InStr(honapok, a(i - 1)) / 4) + 1, 2), a(i - 2)), "-") End Select End Function
Ez egy felhasználói függvény, amit úgy kell meghívni, hogy =datalakit(A1), a paraméter az a cella, amit át akarsz alakítani. Mindenben úgy használható, mint egy Excel függvény.
Viszont a munkafüzetet makróbarátként kell elmentened!!!
Történelmi nevek és művésznevek esetében valóban lehet különírt vezetéknév. Ez csak tovább bonyolítja a helyzetet, ha ilyenek is kerülhettek az adatok közé. Mai anyakönyvezett névben nem lehet.
"Két vezetékneve szóközzel elválasztva egyáltalán nem is lehetne egy pasasnak. Ahogy négy keresztneve sem. ..."
Ezt jelezni kellene Kálloy Molnár Péternek :-), de Tinódi Lantos Sebestyén, és Csokonai Vitéz Mihály sem szerepelhetne a listában. A keresztnevek számát az 50-es évek óta törvény maximálja kettőben, de korábbról azért maradhattak több elemből álló keresztnevek.
A többivel egyetértek. A feladat egyes részeire lehetne programot írni (pl. az ékezet nélküli nevek javítása, és összehasonlítása keresztnév jegyzékben szereplő nevekkel, javítva, és leválogatva a keresztneveket, de bonyolult, és megbízhatatlan lenne az eredménye. Például a keresztnévként szereplő vezetékneveket is a keresztnevekhez sorolná, így továbbra is rengeteg kézi munka maradna utána)
A legjobb tanácsom, hogy készíts be egy vödör chipset, és ess neki kézzel. Hacsak nem vagy jártas a mesterséges intelligencia programozásában.
-- Ékezet nélküli magyar szavakra utólag ékezetet tenni gyakorlatilag lehetetlen. Annak kell eltörni a kezét, aki úgy írta be.
-- Szétválasztani tetszőlegesen összehányt vezeték- és keresztneveket, ha mindegyikből több lehet, ugyancsak lehetetlen. Próbálkozhatsz egy keresztnévtár letöltésével, de rossz lesz az eredmény, mert pl. vezetéknévben is előfordulhat. Két vezetékneve szóközzel elválasztva egyáltalán nem is lehetne egy pasasnak. Ahogy négy keresztneve sem. Ha kézzel kijavítod a halmozott vezetékneveket kötőjelesre, ami az egyedül szabályos magyar forma, akkor van esélyed az utolsó szóköz utáni részt leválasztani. Csakhogy pl. Bakos Gyuláné Kis Virágnak az első három a vezetékneve! Alapszabály, hogy neveket eleve vezetéknévre és keresztnévre szétszedve gyűjtjük be, mert nem az a kérdés, hogy szét kell-e majd választani őket előbb-utóbb, hanem hogy erre mikor döbbenünk rá.
Van egy szép csúnya magyar mondás, hogy miből nem lehet várat építeni, ez itt annak a tipikus esete.
Hasonló gondom van a nevekkel is.... Kellene egy makró ami átalakítja a magyar helyesírásnak megfelelően
Erzsebet Magdolna Vas Katalin Erzsebet Rozal Anna Piros Adam Gyula Miklos Juhasz Sára Juhász Horváth János Juhász Mészáros Istvan Liszko Gabor Jozsef Istvan Bakos Bognar Andras Bakos Balazs Andras Imre Balazs
Volt mát itt róla szó: napi rendszerességgel gyűjtöm a napi villany-, vezérelt villany- és gázóra állásokat, energia fogyasztásunkat.
Meg lehet-e oldani, hogy az adatok felhasználásával egy diagram készülne, benne energia jelleg szerint (eltérő színnel) egy - egy görbét rajzolna az Excel? Valami ilyenre gondolok: (a skic minőségéért elnézést)
A vízszintes tengellyel, "napok" gondolom nincs probléma. A függőleges tengely lenne a "fogyasztás". Itt valami egységes lépték szerinti nagyság lépéseket határoznák meg.
Ha még pluszban meg lehetne oldani, hogy a napi adatok írásával egyetemben rajzolódna is a görbe? (de jó is lenne..). Semmi ilyen irányú ismeretem nincs, minden tanácsot szívesen fogadok.
Ha abszurd,halva született ötlet, akkor felejtős és ne haragudjatok, hogy zavartam.
Szerintem Kovalcsik Géza könyvei a programozáshoz alapnak jók. Ha végigmész a példáin, és beírogatod magadnak, ellenőrizve, hogy valóban úgy működnek-e nálad is, mint a példában, akkor sokat haladsz előre. Aztán később már kitűzhetsz magadnak saját feladatokat. Közben pedig, ha bármivel elakadsz, itt kapsz segítséget.
Viszont időközben ellenőriztem az általam megadott régi linket az Excel 2003-as tankönyvről. Kiderült, hogy ott csak részletek vannak belőle, pedig én úgy emlékeztem, hogy onnan töltöttem le hiánytalanul. Ezért most pótolom. Innen a teljes könyvet le tudod tölteni: https://drive.google.com/open?id=0B95-udqs_cyXaEltQWVBM25GWm8
Sziasztok szeretnem bőviteni az exeles tudásom. Mar kaptam tőletek egy könyvet Kovalcsik Géza excel programozas. De ezen kívül milyen videókat , videócsomagokat könyveket ajanlotok. Találtam tanfolyamot excelneked.hu oldalon erről mi a veleményetek. Beszedik a penzt vagy van tartalma is . Nem a papír hanem a tudás lenne a lenyeg.
Inkább az FKERES illetve az INDEX - HOL.VAN függvény párossal kellene próbálkoznod. Nézd meg a hozzájuk tartozó sugót. Nagyon hatékony keresőfüggvények.
Ami a képet illeti, a szövegdoboz alatt látod, hogy "Kép betöltése saját gépről". Ott keresd meg, és töltsd fel. És próbálgasd itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9091575 Az a fórum direkt az ilyen próbálgatásokra van fenntartva.
Sziasztok, és előre is köszönöm nagyon a választ, ha kapok!
Heti időbeosztás táblázat:
- több helyszín
- több név (dolgozó)
- különböző munkakezdési
- és befejezési időpontok naponta a nevekhez rendelve
Új táblázatokban névre szeretném összesíteni, 5 db sor van hétfőtől péntekig és minden sorban a „nagy táblázatból” az adott emberre és napra vonatkozó kezdési és befejezési időpontoknak kellene megjelenniük.
Nekifutottam IF függvénnyel, gondoltam kombinálom VAGY függvénnyel, de kivitelezhetetlen. Hogyan csináljam?
Kiste
Sehogy sem sikerül beszúrnom képet az Excelről, nem tudom anélkül mennyire érthető…
A naphoz, ha nem kell rendszeresen, én azt csinálnám, hogy mondjuk B2-be:
=HÉT.NAPJA(A2;2)
Ez 6-ot ad szombatra, 7-et vasárnapra.
Ezután sorba rendezném dátum szerint az egészet, és a munkaszüneti napoknál a képletet felülírva végighúznék egy 7-est. Erre aztán tudsz egy HA függvényt alapozni az időponttal együtt.
Ha be akarod építeni automatikusan a munkaszüneti napokat, az már bonyolultabb.
Az első megy fejből: a cellaformázásnál állítsd a formátumot a dátum vagy az egyéni rovatban "éééé.hh.nn" alakúra. Attól még emlékezni fog az időpontra, csak nem mutatja. A többihez kell egy kis próbálkozás, majd később.
"...ha mondjuk 9, 8, 10 a 3 szám, akkor nem fog hibát jelezni a képlet"
Erre lenne egy megoldásom, bár talán bonyolult. Ha be lehetne vezetni egy segédoszlopot, ami a D oszlop négyzeteit tartalmazza, akkor fel lehetne használni azt, hogy ha az egyes adatok négyzeteinek összegéből levonjuk az adatok négyzetének összegét osztva a darabszámmal, akkor az eredmény csak akkor 0, ha minden egyes adat azonos az átlaggal. Ezt használják a szórás számításhoz.
=HA(SZUMHA(C:C;"Répa";D:D)=DARABTELI(C:C;"Répa")*FKERES("Répa";C:D;2;0);SZUMHA(C:C;"Répa";D:D)/DARABTELI(C:C;"Répa");"Nem egyeznek az értékek") helyett ez is elég:
=HA(SZUMHA(C:C;"Répa";D:D)=DARABTELI(C:C;"Répa")*FKERES("Répa";C:D;2;0);FKERES("Répa";C:D;2;0;"Nem egyeznek az értékek")
hiszen ekkor az első megtalált érték van mindenütt.
Azért egy buktatója van ennek is, ha mondjuk 9, 8, 10 a 3 szám, akkor nem fog hibát jelezni a képlet :(
Még egy kicsit gondolkodom, lesz szerintem rá megoldás (lehet, nem ma) ami ezt is kezelni tudja.
Elnézést a plusz egy válasz miatt, de nem tudom, hogyan tudom módosítani az előzőt...
Értem már, hogy hogyan is gondoltad, csak elsőre nem esett le.
Valami ilyesmi: =HA(SZUMHA(C:C;"Répa";D:D)=DARABTELI(C:C;"Répa")*FKERES("Répa";C:D;2;0);SZUMHA(C:C;"Répa";D:D)/DARABTELI(C:C;"Répa");"Nem egyeznek az értékek")
Én is erre jutottam, viszont ez szerintem nem foglalkozik azzal, hogy a répához milyen számok vannak, hanem csak a hozzá tartozó számokból számol átlagot, akkor is, ha azok nem egyformák.
Szóval a fő probléma az, hogy meg lehet-e vizsgálni valahogyan azt, hogy a répához tartozó számok egyformák-e...
Az A oszlop minden sorában dátum található, minden sorban eggyel nagyobb nap, mint az előzőben.
Mellette a B oszlopban pedig időnkén vannak adatok, de néha üres.
Az lenne a kérdésem, hogy lehet azt megcsinálni egy függvénnyel, hogy a B oszlop utolsó, nem üres értékét adja eredményül?
(Ha a C oszlopba beírok egy logikai képletet, mely a B melletti sor értéke/üressége alapján változik/nem váétozik, akkor meg tudom oldani, de egyelőre nem akarok C oszlopot, ha nem muszáj.)
Egyébként pedig ilyeneket a Jófogáson meg a Vaterán szoktam még keresgélni. Volt már, amikor szerencsésen megtaláltam hasonló régi könyvet. Valahogy nekem nem ugyanaz interneten olvasva tanulni, mint könyvből papír alapon.
Sziasztok en eddig azt hittem sokat tudok a programról de minel töbet olvasgatom a fórumot anál jobban rájövök hogy semit. Hogyan tudnám en ezt megtanulni milyen könyvet vegyek hol keresgeljek? Vagy esetleg yutube videók csak kar hogy nem beszelek külföldiül. Konkrétan a makrózás tudománya erdekelne esa VB programozása.
Tudnatok abban segiteni hogy hogyan lehetne visszahozni hogy mukodjon az automatikus szovegkitoltes? Tehat amikor beirok par betut mar feladja a lehetoseget a szoveg kiegeszitesere. Egyszercsak mar nem mukodik.
Kevés oszlop volt, így a szűrővel is meg tudtam oldani, de a te megoldásodat elteszem valahova, mert hátha máskos meg sok oszlop lesz. :) Köszönöm a segítséget!
Na jó, ezt a napot felírjuk pirossal, mert először fordul elő, hogy nekem jut eszembe a tömbképlet, nem Ferinek, és kis utánajárással meg is írtam életem első saját tömbképletét. :-)
Tegyük fel, hogy az A:C oszlopokban lehetnek a fakutyák. Keress egy üres oszlopot, mondjuk a 2. sorban, ha van fejléc, és oda írd be:
=SZUM(HAHIBA(SZÖVEG.TALÁL("kutya";A2:C2);0))
Nagyon fontos, hogy a ctrl-shift-entert nyomd meg, amitől tömbképlet keletkezik, {} jeleket fogsz látni körülötte, és ezt húzd végig.
Ahol legalább egy kutya van, ott pozitív számot kapsz, amelyik sorban egy sincs, ott nullát. Erre az egy oszlopra szűrjél rá egy lépésben, hogy a 0-nál nagyobb számokat mutassa.
Ha a nagyKUtyák is érdekelnek, akkor a szöveg.keres függvényt használd a talál helyett.
Van egy weboldal, ahol több táblázat van. Engem ebből egy érdekel, az amiben fel van sorolva egy csomó ember de csak az első 50 számít. Minden egyes ember neve egy linket takar, amit ha megnyitunk, egy újabb oldal nyílik meg és azon az oldalon az egyik táblázatnak az adatai amik fontosak. Mind az 50 ember eme táblázatából az adatokat szeretném egy táblázatba kimenteni.
Első hallásra bonyolultnak tűnik, de ha valakit komolyabban érdekel, kérem írjon email címet. A részleteket megírom privátban.
Nézegetem a Fórum korábbi anyagát, és belefutottam a lenti megoldásodba. Miután elsőre nem értettem, megcsináltam a táblát, és alkalmaztam a megoldásodat. Működött is, csak éppen nem tudtam megmagyarázni, hogy miért. Aztán rájöttem. Te a HA fv. egy számomra teljesen szokatlan alkalmazását mutattad meg ezzel. (Nincs logikai állítás, amely vagy IGAZ, vagy HAMIS, hanem a 0 és az 1 hivatkozott számértékek jelennek meg úgy, mintha nem számok, hanem logikai változók lennének.) És még azt hittem, hogy már mindent tudok erről a függvényről! Köszönöm. Szuper vagy!!
Ne a teljes oszlopot jelöld ki, hanem csak azt a tartományt, ahol az adataid vannak. Ehhez állj rá az első adatra, nyomd le a Shiftet, és a Page down billentyűvel lapozz el az utolsó adatig (még több ezer adatnál is csak pillanatokig tart - ha túlszaladtál, akkor Page up, vagy Crsr fel visz visszafelé), és az így kijelölt területen hajtja csak végre a beillesztést.
Így már működik, már csak az a baj hogy az üres cellákba is betesz egy nullát lefelé a végtelenségig. Annak ellenére, hogy bepipálom az üres cellák kihagyása opciót.
Van egy oszlop, amiben van kb. 200 érték plusszban, és néhány érték mínuszban. Hogy tudnám felcserélni az előjeleket, hogy ne kelljen egyesével átírni? (azt szeretném hogy az eddigi plussz értékek legyenek a mínusz értékek, és fordítva)
Sziasztok! (Fferi50 is!) Halál rendesek vagytok, hogy továbbra is forog az agyatok a dolog körül, de az "Inkább egy komolyabb, de érdekes feladat, mint az ismétlődő gépies meló." helyzet nem áll fenn, nem ismétlődik a dolog, csak egyszer kell(ett) az áthivatkozásokat megcsinálni, mert a dolog minden teljes évre ciklikus. Kéthavonta (tehát egy lakásra egy-egy újabb 6 sorban, és max 4 db - két hideg-vizes és két meleg-vizes mérő - azonos oszlopban) megjelennek (ezeket én készen kapom) egymás alatt vízóraállás adatok egy táblázatban (T1) , ezekre - egy másik táblázatból (T2) történő INDEX/HOLVAN hivatkozással - végzek egy primitív aritmetikát, hogy fogyasztás ill. fogyasztási arány jöjjön ki belőle és ezzel a dolog a Főtávnak készen van, a DBH-nak pedig még számolnom sem kell, mert ott ugyanezt a DBH szoftver végzi el, ott csak egy harmadik táblázatba (T3) - aminek az adatsorrendje eltér a T1 és/vagy T2 táblázatétól - át kell hivatkozni (egyetlen egyszer) a T1 táblázat megfelelő mérőállás adatait, hogy legyen honnan jó sorrendben másolni egy - a DBH alkalmazásból letölthető - adatbekérő táblázatba. Minden - DBH feladat miatti (egyszer végzendő) - plusz munkának az volt az oka, hogy miközben a T1 és T2 táblaszerkezet még kizárólag a Főtáv adatbekérő táblaszerkezetének ismeretében lett felépítve, egyszer csak beesett mellé egy másik - kimenő adatokat előállító - táblaszerkezeti igény is. Túllépni nem akarok egy Excel függvénykészlettel megoldható egyszerű megoldáson (pl. makró), mert - ha egyszer "kiesik a toll a kezemből", akkor - ezt a munkát másnak kell majd folytatnia, akinek talán már az INDEX/HOLVAN sem lesz egyszerűen érthető. Ismételten köszönöm tehát a segítőkészségeteket, de a megoldásnak tekintett Exceles háttértámogatáson már nem akarok változtatni, hiszen az már túllépne egy sima függvényes szinten. Egyéb - új - problémák esetén viszont számítok a segítségetekre.
Én betenném Postgresql vagy MySQL adatbázisba, és írnék rá egy programot valamilyen nyelven, ami a kívánt szerkezetű Excel-táblázatba exportálja. Hogy aztán később lustálkodhassak. :-) Inkább egy komolyabb, de érdekes feladat, mint az ismétlődő gépies meló.
Én csinálnék egy olyan táblázatot magamnak, ami alapján mindkét kívánalomnak megfelelően tudok táblát gyártani. Csak egyszer kell jól megtervezni.
De a mostaniból is esetleg makróval lehetne automatizálni a feladatot. Egy nem valódi neveket tartalmazó, de "éles" mintán szerintem megkísérelné itt néhány fórumozó a megoldást.
Nem dolgozhatok saját táblaszerkezettel, mindkét cég tőle letölthető táblába kéri az aktualizált adatokat, mely táblák viszont kötött szerkezetűek, olyanok, amilyenek. A kocka különben is már "el van vetve", mert már az idei májustól - kéthavonta - mennek a kissé fapadosan előállított (a DBH tábla-szerkezetére kialakított) táblázatomból átmásolt adatok a DBH-nak, így ma még nincs kellő motivációm másként csinálni. (Kivéve, ha mondtatok volna egy olyan arcpirítóan egyszerű megoldást, amely miatt el kellett volna szégyellnem magam. Ahogy korábban is egyetértettünk: a lustaság nagy úr!
Én betolnám Accessbe az egészet, és csinálnék külön lekérdezést a két cégnek, meg mindenféle más célokra, ami kell. (Igazából inkább tolnám be egy nyílt forráskódú adatbázis-kezelőbe, de az Access egy jó kompromisszum, nem igényel nagy szaktudást, és még szép jelentéseket is csinál, pl. egyéni egyenlegeket.)
Egyik sem. Társadalmi munkában költségosztást végzek lakóként egy 231 lakást üzemeltető lakásszövetkezetnek. (754 vízóra, 770 radiátoros mérő) Ilyen egy "ráérő" nyugdíjas élete, aki a rendszeres túrázás mellet imádja az Excelt is. (Ja, és ez a Fórum az egyik kedvenc olvasmányom.)
Egyetértve - a hangsúlyozottan nem személyre irányuló - megjegyzéseddel, mégis reagálok rá, mert nálam nem az első tábla alapkoncepciójával volt baj, hanem annak megalkotása óta a feladat bővült. Az alapfeladathoz (Főtávnak szóló adatszolgáltatás) az alaptábla átgondoltan, a Főtáv igényeihez igazodva lett kitalálva, a tábla jó, a mai napig is használom. Egy ideje viszont a Díjbeszedőnek is kell adatot szolgáltatnom, és pedig egy olyan általuk meghatározott elrendezésben, amely elrendezés a "Főtáv" tábla által tartalmazott adatainak egy másik elrendezettségét kívánja meg. Ha előre tudom, hogy így alakul a dolog, akkor a "Főtáv" táblát sem úgy alakítom ki, ahogyan anno kialakítottam, mára viszont kész helyzet elé kerültem, így vagy újra kellett volna tervezem a korábbit, hogy könnyebben hivatkozhassam át arról az adatokat, vagy változatlanul hagyom a "Főtáv" táblát, és emiatt nehezebben töltöm fel adatokkal a másodikat. Belátom, nálam a lustaság győzött, de azért kíváncsi voltam, hogy tényleg nincs-e másik opció. Ezért fordultam hozzátok, hiszen - a Fórum rendszeres olvasása során - azt tapasztaltam, hogy nagyon sokszor tudtok "csodákat" is művelni. Hát itt a történet eleje is és vége is. Mindegyikőtöknek köszönöm, hogy foglalkoztatok a témával.
Viszont a rögzített makróban használat előtt mindig aktualizálni kell, hogy mit mire cseréljen.
Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor vagy paraméterezni kell a makrót és úgy meghívni (ami szintén bonyolult), vagy két cellát használva megadjuk meghívás előtt a paramétereit:
Az előbb véletlenül rossz jelszóval jelentkeztem be, enyém a 30953-as hsz.
Még azt kell tudni hozzá, hogy átadva valakinek a fájlt, a hozzá tartozó rövidítés szótár is megy vele.
Egy időben sokszor kellett leírni a zöld/sárga vezeték kifejezést, amihez bevittem a zs rövidítést. Átadtam a fájlt a főnöknek, aki kétségbe esve keresett meg egy idő múlva. Le akarta írni egy dolgozó nevét, a keresztnevet rövidítve, Molnár Zs, amit az Excel következetesen átírt Molnár zöld/sárga vezeték-re. :D
A csere funkciót szeretném automatizálni, hogyha lefuttatom, mindig cseréljen ki az adott munkalapon bizonyos elnevezéseket. Pl. Bp.-et Budapest-re stb. bárhol is legyenek azok a munkalapon a következő alkalommal.
Az excel makró forumban is érdeklődtem, de látom, hogy ott 2016. márciusi az utolsó hozzászólás...
Érdekes egyébként - csak általánosságban írva, nem konkrét személynek célozva - hogy az ember tanácsot kér (itt, vagy munkahelyen, vagy bárhol máshol), hogy az egyéni ötletét célig tudja vinni. És bizony legtöbbször sajnos az alapkoncepció már hibás az illetőnél valamilyen tudásbeli hiányosság miatt. (Mert sokkal jobban, logikusabban is el lehetne készíteni.)
A rendszer teljes újratervezésén én is elgondolkodtam, de - ennek elkezdése előtt - kíváncsi voltam, hogy tényleg nincs más megoldás erre. Amit pedig a javasolt részmegoldásról írtál, azt választottam magam is, amikor a feladat felmerült, természetesen nem egyesével töltöttem fel a vízszintes sorokat, csak hát az tényleg elég unalmas volt. (De nem lesz kevésbé unalmas a hivatkozott tábla átrendezése sem, hogy aztán már tényleg csak "húzni" kelljen a hivatkozó táblán.) Köszönöm a reagálásodat, belátom, hogy a jelenlegi felállás zsákutca.
Ez szerintem csak "kézimunkával" lehetséges. Beírod egy cellába a képletet, abszolút, vegyes vagy relatív hivatkozással, tulképpen mindegy.... Aztán elhúzod a képletet és szépen átjavítod a sor és/vagy oszlop hivatkozásokat. (Vagy átmásolod.)
Macerás, de még mindig jobb, mint mindig beírni a hivatkozást teljesen.
Logikátlan dolgokat nem lehet szabállyal megoldani :(
Nem tudom, megoldható-e, tudtok-e abban segíteni, hogy ha egy munkafüzet sorában (annak egymás melletti celláiba_felső ábra) egy külső munkafüzetből_alsó ábra kell behivatkoznom egy ottani oszlopban egymás alatti cellákban lévő értékeket, akkor ne kelljen ezt cellánként behivatkoznom, hanem "elhúzással" vagy "lehúzással" is létre jöjjön a dolog.
A sor celláiban szükséges értékek egy más mellet így szükségesek:
='[adat.xlsx]16'!$D$53, ='[adat.xlsx]16'!$D$54, ='[adat.xlsx]16'!$D$55, ='[adat.xlsx]16'!$D$56 A dolgot - az ábra szeri8nt - még az is nehezíti, hogy a sorok egymás alatti sorrendje nem egyezik az oszlopok egymás melletti sorrendjével. (Nem egyszerűen arról van szó, hogy pl. abszolút hivatkozás helyett vegyes kell, vagy valami ilyesmi.) Valakinek lenne erre valami ötlete?
Ezzel a keplettel jol mukodik az hogy osszeadja az adott ev adott honapjan az osszegeket, viszont azt hogy lehet megcsinalni hogy azt is megmondja hany darabot adott ossze ugyanezen honapok szerint?
ha lefele masolom akkor automatikusan letolja a cellakat H4 helyett H5 stb, holott azt szeretnem ha maradna az eredeti tartomany, mert csak a C cella erteket kivanom majd atirni, ez igy eleg lassu manualisan ha mindent mindig atir
Azt szeretnem megkerdezni hogy hogyan tudnam automatizalni az alabbi folyamatot a tablazatban?
Az elso tablazatban kulonfele tetelek szerepelnek kulonbozo aron, azt szeretnem ez lenne az alap. Es ebbol automatikusan keszitse el a tetelek osszesitojet nev alapjan, osszeadva az arat es a darabot.
Kijelölöd az egész munkalapot, amiről a formázást át szeretnéd másolni. Ezután másolás.
Aktíválod a másik munkalapot és kijelölöd az egészet. Irányított beillesztés - formázás.
Ezzel átjönnek a feltételes formázási szabályok is. (Persze "melléktermékként" a nem feltételes formázások is :( , de azokat talán könnyebben tudod kezelni.
A feltételes formázás nagyon sok tulajdonsággal rendelkező objektum, ezért makróval nagyon nehéz másolni.
Erre jó a SZUMHATÖBB függvény. Itt többszörös feltételt is megadhatsz, ugyanarra vagy egy másik kritériumtartományra. Vagyis megadhatod a szűrési kritériumot is és az új feltételt is.
Pl. =Szumhatöbb(számadatoszlop;megyenévoszlop;megyenév;számadatoszlop;számfeltétel)
Van egy táblázatom, amiben az egyik típusadatokat (pl. megyenév) tartalmazó oszlopot szűröm, és ennek eredményeképpen a számadatokat tartalmazó oszlop pl. 0-1000 közé eső értékeket hoz.
A tábla felett szeretnék egyszerre két számot megjeleníteni, egymás mellett:
A számadatos oszlop szűrt adatainak összegét, (erre használtam a Részösszeget, ez rendben is van), illetve
A számadatos oszlopra egy kritériumot megadva pl. 400-1000 közé eső számok összegét.
A 2. ponttal kapcsolatban van az problémám, hogy a Szumha függvény a teljes tartományt számolja és nem veszi figyelembe a szűrést, vagyis nem csak a látható adatokat összegzi.
Feltételes formázást valahogy át lehet másolni egyik munkalapról a másikra?
A formátummásoló azért nem lenne jó, mert az minden mást is változtatna. Nekem kimondottan csak azok a formázási "képletek" kellenének, amik szerepelnek a Feltételes formázási szabályoknál.
Erre van esetleg valami megoldás, vagy esélytelen?
Miért nem jó a SZUMHA vagy a SZUMHATÖBB? Az pont arra való, hogy feltételes összegzést lehessen végezni.
A Részösszeg függvény esetében lehetőség van arra, hogy a szűrés eredményét összegezze. Tehát szűröd az adatokat a feltételek szerint, majd a részösszegnél a 109 függvénytípust használod és nem a 9 típust.
Köszönöm. Teljesen jól működik. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy azt hogyan kellene beleírnom, hogy az egyik a munka1 munkalapon van a másik pedig a munka2-n.
Egy kicsit(?) másként lehetett érteni. De: az elv továbbra is alkalmazható.
Először is csinálsz egy terméklistát, ha nem lenne.
Egy új munkalap első oszlopába átmásolod a Report első oszlopát. Ezután Adatok - ismétlődések eltávolítása. Ha a dátumok is egyformák, akkor elvileg csak a terméknevek maradnak. Ha különböző dátumok vannak, akkor a dátumokat - mint számokat - ki tudod szűrni és eltávolítani.
Így megvan a terméklistád.
Erre az új lapra beírod az A1 cellába 4, a B1 cellába pedig -3 (mert a Standard Price List a terméknévtől a negyedik, a dátum a - 3 sorban van).
Belátom, hogy nem vázoltam fel részletesen a problémát, ezért elnézést mindenkitől. A csatolt képek alapján talán már jobban látszik a dolog. Az első képen az exportált adat látható a report lapon, sajnos csak ebben a formátumban lehetséges. A1 cella tartalmazza (formázatlanul) a kezdődátumot, A4 a termék nevét, C8-C27 ig a listaárakat. A következő blokk ugyanígy épül fel, A28 dátum, A31 név, C35-C54 árak. Ezt kellen átrendezni úgy, hogy egy lapon az összes termék, pl Standard listaára és kezdődátuma legyen (második kép) esetenként 200 terméknél. Remélem most nem hagytam ki semmi lényegeset.
Ezt a képletet lehúzod addig a sorig, amíg van adat.
Természetsen a tartományokat és a munkalap nevet a képletben a saját adataidnak megfelelően állítsd be.
A képletnél abból indultam ki, hogy az adatok a termék név utáni sorban kezdődnek, ha nem így lenne, akkor az Indexben levő SOR és OSZLOP függvények módosító értékeit kell változtatnod.
Ezután lemásolod ezt a munkalapot (lapfül, jobb egérgomb, áthelyezés vagy másolás, legyen másolat - a végére). Az A2 cellába beírod a második termék nevét, átnevezed a munkalapot.
Ezt folytatod, amíg minden terméket át nem tettél egy külön lapra.
Ezután a lapokon a képleteket alakítsd ár értékekké (egész lap kijelöl, másolás, irányított beillesztés - értéket), így már ki lehet venni ebből a munkafüzetből őket.
A segítségetek kérném. A probléma a következő. Adott egy munkalapon A termék, indulási dátummal és 20 listaárral (különböző régiókra) majd jön B termék minden ugyan ott van csak 23 sorral lejebb. majd C termék szintén 23 sorral lejebb és így tobább kb 100 termékig. Ebből kellene a 20 árlistát külön lapokon megjeleníteni, mely tartalmazza az adott termék nevét, indulási dátumát és árát. Tehát egy ismétlődő mintából kellene kiválogatni az adott lapra tartozó másik 3 infót (az árlisták sorrendje is azonos).
Jó régen, 2014-ben a 23974 hsz-ben van egy kép is a 2 érvényesítéses választáshoz, ami tovább fejleszthető többre.
Az akkori ofszet függvény helyett most mást javaslok. A tartományokat (E és F) alakítsd táblázattá, és a címsor nélküli résznek (E2:E13; F2:F11) adj olyan nevet, mint ahogy az első érvényesítésben szerepelnek. A 2. érvényesítésben elég a =indirekt(A13)
Igen, lehetséges. Azokban a cellákban, ahol a felhasználónak választania kell, lista típusú adatérvényesítést kell alkalmazni. A lista mögé viszont nem fix cellahivatkozást kell tenni, hanem a névkezelőben létrehozott nevet. Ehhez a névhez pedig képletet kell beírni. Ez nagy valószínűséggel tartalmazni fogja az index vagy az eltolás függvényeket a érvényes tartomány kiválasztásához, valamint a darab2 vagy darabhatöbb függvényeket a kiválasztható adatok számának (lista db) meghatározásához. A képlet függ az alapadatoktól, de jó hosszú és bonyolult lesz, ahogy mész lejjebb a szintekkel. Egy veszélye viszont van a módszernek. ha a felhasználó kiválasztja sorban az 1. 2. 3. lenyílót, akkor az adat még helyes. Viszont ha ezután ismét megváltoztatja az 1. lenyílót, akkor már lehet, hogy hibás lesz a sor, mert az új 1. szinthez érvénytelen 2. és 3. szint tartozik. A hibát esetleg lehet jelezni egy segédoszloppal, vagy feltételes formázással.
Azzal a problémával támadtak meg, hogy adottak mondjuk termékkcsoportok, azon belül gyártók, azon belül pedig konkrét termékek
Azt szeretné a felhasználó, hogy kiválaszthassa egy cellában egy legördülő listából a termékcsoportot és a mellette lévő cellában már csak azok a gyártók jelenjenek meg az ott lévő legördülő listában, amelyek léteznek abban a termékcsoportban és persze ha itt kiválasztja a gyártót, akkor már csak azok a termékek jelenjenek meg a harmadik legördülő listában, amelyek ahhoz a gyártóhoz tartoznak - és persze ennek a terméknek legyen ott az ára a negyedik cellában. (Ez utóbbi kérés hagyján, egy mezei FKERES-sel előcsalogatható ugye)
(Ehhez már megvan a teljesen konvencionálisan felépített, több száz tételt tartalmazó adattáblája)
Szóval a kérdés: lehet-e valamiképpen - esetleg valami trükkös adattárolási móddal - "egymástól függő" legördülő listákat csinálni valami elemi úton?
Sima egymásba ágyazott HA fügvényekkel nem megy (még a termékcsoportonál és gyártóknál hagyján, abból nincs olyan sok), de ehhez túl nagy a termékszám)
(Programmal (makróval) természetesen lehet - megcsináltam, de nem nagyon szeretem az egymásba ágyazott eseményvezérelt makrókat - főleg nem szívesen adok oda ilyet olyannak, aki nem tud majd mit kezdeni akkor, ha általam most előre nem látott események bekövetkezte esetén hibára fut.)
Ezt a kérdést két napja feltetted lényegében ugyanezzel a szöveggel a windowsos guruk fórumában: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145325273&t=9157541. Ott mellesleg nagyon helyénvaló volt, mert a kérdés oda való. Ide pedig nem, mert nem Excel probléma, ezt jól látod.
Az érdemi kérdésekre ott nem válaszoltál (például, hogy mit értesz megnyitáson), pedig talán segíthettek volna az ottaniak. Szerintem térj vissza abba a fórumba, és válaszolj a feltett kérdésekre.
Úgy látom, itt sokan vannak akik tőlem sokkal jobban értenek a számítógépekhez mint én!Igaz, nem excelről kérdeznék,(nem mintha arról nem tudnék mit,)
de a segítségeteket szeretném kérni abban, hogy megtudjátok-e mondani, miért nem tudom megnyitni az index fórumaiban a fórumozók publikus e-mail címüket? Vmit javítani kellett a laptopomon, azóta. Ugyan ez a művelet a tableten szépen működik, tehát a laptop beállításaival lehet vmi gond, de nem tudom mi!
Ennek alapján viszont nem teljességgel megoldhatatlan Hoter 30864-e hozzászólásában, majd a 30879-ben pontosított feladat megoldása úgy, hogy az összefűzendő stringrészek közé fűzi a karakter(10)-et, majd amikor kész van a kitöltés az összes sorban, akkor a teljes oszlopra vonatkozóan beállítani a sortöréssel több sorba történő formázást.
Az persze, hogy mi hogyan kell kivágni, meg összefűzni, az nem derül ki egyértelműen az adott két hozzászólásból, hiszen valószínűleg nem szerepel bekezdésjel a forrás cellákban. Ahhoz egy minta jó lett volna.
Másképpen fogalmazva: nem a két azonos string viselkedik másképp, hanem a tartalom és a formázás együtt alakítja ki a megjelenést. Ami azt is jelenti, hogy az Excel a sortörést nem tekinti a string részének (nem lehet benne semmilyen whitespace a szóközön kívül).
Ami azért zavaró, mert már megszoktuk, hogy a másolás a formázást is másolja. Mármost ha cellát másolok az Excelben, akkor gyakorlatilag a cellaformázás ablak összes tulajdonsága másolódik, a betűformátum, mintázat, védelem, szegély, sőt az igazítás fülről is a lekicsinyítve, hogy beleférjen. Csak a sortöréssel tulajdonság nem.
Igen, ezt tapasztaltam én is. De érdekelt volna, hogy az Excel alkotói hogyan oldották meg azt, hogy két - látszólag azonos string eltérően viselkedik.
De a válaszod alapján gyanút fogtam. Lehetséges, hogy csak annyi a különbség, hogy az Alt + Enter, valamint a makróból történő értékadás egyidejűleg a cella formátumot is beállítja sortörésesre (Wraptext = True), és esetleg még mást is, hogy pont ott törje meg a sort, ahol szeretnénk.
Igen, sajnos a cellák egyesítése azt vonja maga után, hogy csak az első (egyesítés után "megmaradó") cella értéke őrződik meg. Ezért egyesítés előtt a többi cella értékét is ide át kell tenni.
sub egyesit()
dim cl as range,cl1 as range, elv as string
set cl1=selection.cells(1)
elv=";" ' a cellaértékek elválasztója - te határozod meg, mi legyen, egy "szokatlan karaktert" célszerű választani.
for each cl in selection.cells
if cl.address<>cl1.address then cl1.value=cl1.value & elv & cl.value
next
application.displayalerts=false
selection.merge
application.displayalerts=true
end sub
A makró a kijelölt cellákat egyesíti, mindegy, hogy vizszintes, vagy függőleges esetleg mindkét irányú a kijelölés.
Wordben szerintem ez nem működik, ott mások az objektumok, úgy láttam.
Sub cellaegyesítés() Range("A1:A2").Select With Selection .HorizontalAlignment = xlCenter .VerticalAlignment = xlBottom .WrapText = False .Orientation = 0 .AddIndent = False .IndentLevel = 0 .ShrinkToFit = False .ReadingOrder = xlContext .MergeCells = False End With Selection.Merge End Sub
Az átalakítás lényege, hogy nem kizárólag A1 és A2 cella összevonása kellene, hanem bárhol állok, az aktuális cella és az alatta lévő 1 vagy 2, vagy 3 cella tartalmát kellene összevonni, de úgy hogy az összevonandó cellák tartalma megmaradjon. Mert jelenleg ezzel csak az egyik cella tartalma marad meg. Remélhetőleg nem csak excelben, de wordben is működne, mert az lenne az igazi. Előre is köszönöm.
Így van ez az Excel2016-ban és gyanítom a még újabb verziókban is. Szerintem a magyarázat egyszerű, az Excel nem szövegszerkesztő :( .
Egyébként a sortöréssel több sorba opció bekapcsolása a LF karakter nélkül is több sorba teszi a szöveget, a cella oszlopszélességétől függően - "önkényesen" elválasztva a beírt szöveget, még szavak közben is.
A saját LF beiktatása arra jó, hogy szabályozható vele, hol legyen az új sor. Viszont az oszlopszélességet szintén kísérletezni kell.
És ezek után külön be kellett állítani a cellaformázásnál a sortöréssel több sorba opciót, hogy működjék. :-( Szóval csak képlettel nem megy. (Office 2000)
"Szerintem Excelben bekezdésjel ilyen célra nem használható."
Off: Ennek kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogy az Excel vajon hogyan oldja meg a cellán belüli sortörést. Azt tudom, hogy erre a nem a bekezdésjelet, hanem a 10-es kódú LineFeed karaktert használja, amikor Alt + Enter megnyomásával kézből adom ki a parancsot. Viszont összefűzéssel nem jeleníti meg a sortörést, bár a karakterláncba bekerül a LineFeed. A sortörés megjelenítése az Alt + Enter-en kívül csak makróból működik.
Ugyanakkor az égvilágon semmi különbséget nem látni azon cellák hossza és a kód függvénnyel kiolvasható tartalma között, amelyeken megjelenik, és amelyeken nem jelenik meg a sortörés.
Vajon mi lehet a technikai megoldás? Gyakorlati haszna nem sok volna, csak mint érdekesség lennék rá kíváncsi.
Ha benézel, még egy ötlet ami talán kicsit gyorsít a munkán:
A szűréshez egy segédoszlopban megszámoljuk, hogy hány szóköz van a névben.
Ezt a következő képlettel tudod:
=Hossz(A2)-Hossz(Helyette(A2;" ";""))
Ezután szűrsz az egynél több szóközt tartalmazó cellákra.
Az előtagot a következő képlettel tudod megkapni a szűrt nevekre:
=Bal(A2;Szöveg.keres(" ";A2)-1))
Persze itt is előfordulnak majd többtagú, nem előtagot tartalmazó nevek. Ezeket viszont talán már könnyebben le tudod "vadászni" és eltüntetni a cellából.
A megmaradt nevek előtag nélküli részének képlete:
=Jobb(A2;Hossz(A2)-Szöveg.Keres(" ";A2))
Mivel a rendezéshez szükségesek az előtaggal nem rendelkező nevek is :), ezért a képlet módosításával egyből a teljes névsort kaphatod:
Szerintem Excelben bekezdésjel ilyen célra nem használható.
Egyébként a B oszlopnak sincs teljes első sora, csak első cellája.
Ha az első cellában bármilyen egy karakter széles elválasztójel van, akkor a következő a tennivaló:
Az elválasztó karaktert kimásolod a vágólapra.
Utána - Adatok - szövegből oszlopok - tagolt - tovább - a határoló jeleknél bejelölöd az egyéb opciót és beilleszted a kimásolt határolót a vágólapról - tovább majd kiválasztod az új cellát, ahol kezdődjön a szétbontott szöveg - befejezés.
Ezután kijelölöd az így kapott tartományt - másolás - kijelölöd az A oszlop első szabad celláját - irányított beillesztés - transzponálás.
Szerintem pedig mégis a külön cellákba rendezés a legkönnyebben járható út (ha van egyáltalán más lehetőség is). Ha sikerül külön oszlopba tenni a nevek előtti szövegeket, akkor a megmaradt név szerint tudod már rendezni őket, majd egy harmadik oszlopba egyetlen képlettel összefűzöd őket. És a Word dokumentumba pedig csak az utóbbi oszlop tartalma kerül.
Köszönöm. Ezt ismertem. De talán nem pontosan fogalmaztam, ezt az összevonást (összefűzés) úgy kellene megcsinálni, hogy ne egy sorba kerüljön, hanem egymás alá (bekezdésjellel elválasztva). Mindezt ha lehetne, segédoszlop nélkül, mindjárt az A oszlop cellájából egyenesen a B oszlop cellájába.
És a B oszlop teljes első sorát a bekezdésjelig hogyan lehet kivágva átmásolni A oszlopba?
Az eredményhez szabályt kell alkotni. A szabály pedig, - amit le is írtál - hogy el kell tüntetni (a végére rakni vesszővel, vagy másik cellába) azt az előtagot...
Üdv Mindenkinek! Van egy meglehetősen terjedelmes szótáram (15.000+ szócikk). A szótár címszavait szeretném betűrendbe állítani, amivel még nem is lenne gond. A problémát 200-400 név okozza. A dokumentumban bizonyos nevek előtt vannak jelzők (római számok, vagy az, hogy szent, stb.). Szeretném, ha a sorba rendezésnél az ilyen jelöléseket figyelmen kívül hagyja az Excel. Hogyan lehet ilyesmi szűrőt beállítani?
Hogy 1-2 példával éljek, az lenne a cél, hogy mondjuk II. Andrást az a betűhöz, Szent Jeromost pedig a j betűhöz sorolja.
Értelemszerűen nem opció az ehhez hasonlóak kikutatása, és külön cellába válogatása, hacsak nincs valamilyen lehetőség a problémamentes későbbi visszacsatolásra, mivel a sorba rendezés után az egész egy Word dokumentumba kerül további megmunkálásra.
Én már csak ilyen kocka vagyok, amikor reguláris kifejezést mondanak, akkor reguláris kifejezésre gondolok (magyarázatra nem szoruló, egyértelmű szakkifejezés, nem hasonlít semmilyen köznyelvi szóhoz, tehát még annyira sem magyarázható a keverés, mint amikor a táblázat helyett táblát mondanak). Ha asztalt mondanak, akkor asztalra gondolok, és nem villásdugóra, ha borzot mondanak, akkor borzra gondolok, és nem szupercellára.
De továbbra is igaz, amit írtam, és ami a topikfejlécből is elérhető leírásban áll: aki segítséget vár, lehetőleg azt mondja el, hogy mit szeretne elérni, és hol tart. A kevesebb ilyenkor több.
Sziasztok! Hogy lehet számtalan sorból álló A oszlop tartalmát B oszlop tartalma elé másolni. Illetve B oszlop teljes első sorát (Bekezdésjel az elválasztó benne) kivágva átmásolni A oszlopba? Segítségeteket előre is köszönöm.
Te a Reguláris kifejezések esetén a regexp vagy regex szavakkal rövidített speciális szintaktikai szabályok szerint leírt stringek kezelésére gondolsz (https://progkor.inf.elte.hu/regkif.htm)
Sejtésem szerint mimi bácsi egyszerűen csak Excel függvényekre gondolt, azaz nem makróval történő megoldást kereshetett.
Azért kérdeztem, mert az Excel felületén nem lehet reguláris kifejezéseket használni, viszont vannak egyszerűbb eszközök. Nem kell megsértődni, előfordul, hogy egy nehezen értelmezhető kérdésre valaki segítő szándékkal pontosítást kér (persze jobb, ha rögtön pontosan van megfogalmazva a kérdés). Reguláris kifejezéseket csak makróban használhatsz, eléggé lebutított formában. A reguláris kifejezések használata nem cél, hanem eszköz, mégpedig az Excel makrónyelvében meglehetősen csorba eszköz. Ezért gondoltam arra, hogy valahol máshol kell, csak itt kérdezed.
Ha azt mondod el, hogy mit szeretnél csinálni, és nem az eszközt, akkor hasznosabb válaszokat tudunk adni.
Ha ez egy szövegfile, akkor lehet reguláris kifejezésekkel dolgozni valamely programnyelvben.
Excelben nem lehet tabulátorokkal elválasztani szöveget, mert ez nem szövegszerkesztő.
Egyébként sorokból oszlopokra és vica-versa transzponálással lehet átváltani. Másolás, majd az új helyen irányított beillesztés - transzponálás.
A kérdésed azért értelmezhetetlen, mert az Excelben cellákból állnak a sorok. Tehát az általad leírt karakterekről (amire azt írtad, hogy csak példa és nem egy db) tudni kell, hogy egy cellában vannak-e vagy nem. Ha egy cella, akkor négyesével másolod és transzponálod őket, majd ha egy cellában szeretnéd látni azokat, akkor az Összefűzés függvénnyel - illetve az & műveleti jellel - egybe lehet fűzni azokat.
Pedig az a megoldás, csak egymásba kel skatulyázni őket a B1-ben. Azaz ha <=6, akkor az igaz ágon 0, a hamis ágon pedig egy újabb Ha függvény jön: =HA(A1<=6;0;HA(A1<=9;0.2;0.45))
FKERES-sel megnéztem, hogy "D" tagjai benne vannak-e az "A" oszlopban. Most azt szeretném függvénnyel az "F" oszlopba beírni az egyes nevek mellé, hogy mennyi fizetést kaptak azok, akik az "E" oszlopban ki lettek listázva. Hogyan kell ezt megcsinálni?
Egyébként nem bolond vagyok, hogy kipróbálom az összeset, csak ha már fáradtatok vele, akkor a minimum hogy megnézem. (Csak nincs annyi időm, hogy egyszerre mindet)
Ráadásul tudok belőle tanulni.
Igen, Delila10 prioritást élvez nálam, mivel van már múltunk. :D Bízom benne. De mindenkinek köszönöm a segítséget.
Nem kötözködésképpen azért megjegyezném, nem azt írtam, hogy képletekkel (függvényekkel) nem lehet megoldani. Azt megelőző hozzászólásomban annyit írtam, hogy bonyolult a képletezés.
Ráadásul az is igaz, hogy egy db függvénnyel nem lehet a feladatot megoldani (nincs olyan beépített függvény, amely egy egész tartományban keres), ezt mutatja a megoldásod is.
Persze, elhangzott itt több működőképes megoldás is, és a kérdezőnek szabadságában áll akármelyiket választani. A makrós válasz után nekem már felesleges volt agyalni a feladaton, csak amikor Fferi aszonta, hogy nincs olyan függvény, amivel tetszőleges tartományban lehet keresni, na azt nem bírtam annyiban hagyni.
Szerintem Thomas azért választotta az én megoldásomat annak ellenére, hogy a Tiéd 1 segédoszloppal kevesebbet tartalmaz, mert nem tömbképletként alkalmazta a leírtakat. A makróst is később próbálta ki. Na meg valamikor régen segítettem neki valamiben, és hát a szokás 6 alma. :)
Csakhogy az én rusnyaságom 600 oszlop széles tartományra is jó, mindössze a SOR(1:18)-akat kellene SOR(1:600)-akra cserélni. Te hogyan bővítenéd a megoldásodat 600 oszlopra?
A következő kérdésem lenne. Hogyan lehet egy tömb utolsó elemét megkeresni egy másik munkalapban úgy, hogy annak a másik munkalapnak a nevét egy cella szöveges értéke határozza meg?
Kicsit kifejtem, hogy érthetőbb legyen.
=INDEX(kutya!A:A;DARAB(kutya!a:a)) meghatározza a kutya nevű munkalap A oszlopának utolsó (nem üres) értékét.
Csak én azt akarom, hogy a kutya-t ne kelljen kézzel beírni a képletbe, hanem mondjuk B1 cellából vegye ki, és ott tudjam variálni, hogy kutya, macska vagy hal stb A oszlopaira vagyok kíváncsi.
Az INDIREKT ill. CÍM függvényekkel próbálkoztam, de azokkal nem tudtam a:a típusú tömböt megadni, csak egy konkrét cellát.
Ezekkel mind az a probléma, hogy nem alkalmazható tetszőleges adathalmazra (vagyis nem bővíthető egyszerűen, sőt, hamar el is érjük így az excel határait, mint például az argumentumok megengedett számát). A makrós megoldás szép és egyszerű, végiglépegetünk az adathalmazon, amíg meg nincs a keresett érték (vagy az adatok végére nem értünk), és ha van találat, akkor abból eldöntjük, hogy mi lesz a párja, ha van párja. :))
A tartományt sorszámát nem lehet 1 oszlopban (Y) kikeresni, mivel 9 van belőlük, a HA függvényből pedig csak hetet lehet egymásba ágyazni, ezért folytattam a Z oszlopban.
A B oszlopban az INDEX függvény hivatkozásos változatát alkalmaztam.
Na mindegy, most nincs időm megvárni a választ. Szóval feltételezve, hogy a keresett érték csak egyszer fordulhat elő, két segédoszloppal megoldható. Így nézne ki.
D-U a keresési tartomány, így akkor V és W oszlopok lehetnek a segédoszlopok.
A2-ben van a keresett érték.
V2-be a találati oszlop kiszámítása (vagyis a D-U tartomány melyik oszlopában fordul elő a keresett érték) (ez egy tömbképlet) :
(Ha az érték nem található meg egyik oszlopban sem, akkor ez is nullát a vissza.)
Ha nem teccik a két segédoszlop, akkor tulajdonképpen a három képlet egybegyúrható. Ehhez a B2 képletében a W2-t ki kell cserélni a W2 cellába írt képlettel, majd az így kapott képlet összes V2-jét kicserélni a V2 cellába írt képlettel, és az egészet tömbképletként bevinni. Akkor B2 így néz ki:
Igazad van, de én a megadott mintában úgy láttam, hogy a megadott értékek csak a keresett mintával megegyező sorban fordultak elő. Ha elnéztem, akkor megkövetem Thomast.
Azt viszont elírtam, hogy a javasolt képletet a B1-be kellene írni. Természetesen A1-et akartam írni.
Szerintem ezzel az a probléma, hogy csak az adott - a keresett értékkel megegyező - sorban nézi a találatot, holott az bárhol lehet a megadott tartományban. Ezért úgy gondolom, az Index - hol.van keresést kellene jópár mélységig beágyazni...
Az a baj, hogy olyan függvény nincs (vagy legalábbis nem találtam :( ) amelyik a tartomány bármelyik oszlopában/sorában képes keresni (mint a Find metódus a VBA-ban), nem csak egy-egy sorban/oszlopban.
Szia! Köszönöm szépen a segítséget, kis gondolkodás és próbálkozás után valóban a PIVOT segített. A megoldás az, hogy a lekérdezésnél kiveszem a dátum táblát, viszont az összegzésnél elé rakom beállítom minre és utána már jó is!
Ha jól értem, akkor a D oszlop, mint kezdőoszlop rögzített. Ő a tartományban (D:U) az első, és így páratlan érték, akárcsak az F, H stb. Ilyenkor a tőle jobbra első adatra van szükség, ezért a megtalált adat oszlopszámát növelni kell eggyel. Ha a találat az E, G, I stb oszlopban, azaz páros sorszámúban van, akkor csökkenteni.
Erre szolgál a HA(KEREK.LE(HOL.VAN(A1;D1:U1;1)/2;0)=HOL.VAN(A1;D1:U1;1)/2;-1;1) részlet
A többi csak értéket generál a megadott cím alapján.
Azt értsd meg, hogy egy sorba nem lehet több sorban levő cella adatát is beletenni. A kimutatásban a csoportosítás pontosan arra való, hogy láthass részleteket és összegzést is. Makróval meg lehet csinálni, hogy az adott cikkszámhoz tartozó adatokat a megfelelő oszlopba valamilyen elválasztójellel betegye - de ezt csak makróval.
Az a baj, most néztem meg, hogy amikor a lekérdezést úgy adom meg, hogy szerepeljen több oszlop is csoportosításban, hiába adom meg, hogy adja össze a mennyiségeket, nem vonja össze az egyező cikkszámokat, mert a csoportosításban benne van az esedékességi dátum ami nyilván álltalában különböző, így nem csoportosítja össze a cikkek alapján. ezért nem is adja össze a cikkekhez tartozó mennyioségeket. Ha csak a cikket jelölöm ki, akkor megcsinálja a csoportosítást és jó az összeadás is, de akkor nem látom az egyébb adatokat az adott alkatréstzről (a többi oszlop is kéne). ezt kéne valahogy megoldani!
A rendelés számot pl. hogyan akarod látni, ha a hozzá kapcsolódó cikkszám másik rendelésben is szerepel?
Azt javaslom, csinálj egy rendezést cikkszámra. Ezután részösszeg a cikkszám alapján a mennyiségre. Ha elrejted a részleteket, akkor csak a cikkszámra összegzett mennyiségeket látod. Ha kinyitod, akkor látod a többi adatot is.
Az alábbi felhasználói függvényt másold be egy module lapra:
Function kereso(ByRef mit As Range, ByRef hol As Range) Dim cl As Range, honnan As Range If hol.Cells.Count = 1 Then Set hol = Range(hol, hol.End(xlDown).End(xlToRight)) Set cl = hol.Find(what:=mit.Value, LookIn:=xlValues, lookat:=xlWhole, Searchorder:=xlColumns) If Not cl Is Nothing Then If Application.IsEven(cl.Column) Then kereso = cl.Offset(0, 1).Value Else kereso = cl.Offset(0, -1).Value Else kereso = "Nincs" End If End Function
Ugyanúgy lehet használni, mint egy beépített függvényt.
Első paraméter: Amelyik cella értékét keresed
Második paraméter: Ahol keresed.
Ezt kétféleképpen is megadhatod: a tartomány első celláját abszolút címzéssel vagy az oszlopokat konkrétan.
Pl: =kereso(A1;$D$1) vagy kereso(A1;D:U)
Fontos, hogy első esetben $ -os cím legyen és a "táblázatod" utolsó sora minden oszlopban legyen kitöltve (közben lehet üres cella).
Azért ezt javaslom, mert a fordított (D->E ill. E->D) oszlopos keresés miatt bonyolult a képletezés.
A felhasználói függvényt akkor tudod használni, ha a makrók engedélyezve vannak - továbbá makróbarát munkafüzetként kell elmentened.
Ebből azt szeretném kinyerni, hogy lehetőleg a benne szereplő összes adat (oszlopok) jelenjenek meg a lekérdezésben, de az egyező számú (cikkszámú) sorok csak 1x íródjanak ki, és a sorokban szereplő mennyiség cellák értéke adódjon össze. Ezt szeretném elérni egy külön táblázatban (lapon), úgy, hogy ráadásul ugye a fenti táblázat tartalma naponta fog változni, a benne lévő sorok száma is az oszlopok sorrendje az állandó!
Első kérdésedben ezt írtad: "A sorok között lesznek azonos tételek (cikkszámok) és ezeket szeretném úgy összevonni (lehetőleg egy külön fülre) hogy az azonos cikkszámú sorokat csak 1x írja ki, de előtte az összes egyezőt szedje össze és a hozzájuk tartozó darabszámokat adja össze."
Ezt a Pivot tábla pillanatok alatt megcsinálja.
A mostani válaszodban kiderül, hogy mégsem csak a fentit akarod: "Tudok összegezni, de akkor sajnos a lekérdezésben csak a cikk és az összegzések szerepelhetnek, Ha bejelölök más cellákat is, hogy legyenek majd a kész jelentésben, akkor mindig lesz valami hiba."
Talán, ha egy mintát adnál, hogy miként néznek ki a forrásadataid, és mit szeretnél ebből szerepeltetni az "összesítésben", az sokat segítene. Az összesítést azért tettem idézőjelbe, mert az a gyanúm, hogy amit annak nevezel, az túlmutat egy egyszerű összesítésen.
De ott csak 1 konkrét oszlopot tudok megadni visszaadási értéknek. De mindig más oszlop kéne, mert ha máshol van a keresett érték, akkor már mást is kell visszaadjon.
Szia! Köszönöm a gyors választ! Természetesen egész délelőtt és délután olyan 3 ig ezzel próbálkoztam, de nem akar úgy összejönni, ahogy én szeretném. Tudok összegezni, de akkor sajnos a lekérdezésben csak a cikk és az összegzések szerepelhetnek, Ha bejelölök más cellákat is, hogy legyenek majd a kész jelentésben, akkor mindig lesz valami hiba.
Majd holnap délelőtt még próbálgatom a dolgot, de még mindig egy makrot-keresnék.
Van mondjuk egy ilyen munkafüzetem. Az lenne a lényeg, hogy a B oszlopba az A oszlop párja kerüljön. Ezt úgy értem, hogy a D-U oszlopok közt kéne megtalálni, hogy hol van a keresett A oszlopban levő érték, és annak a párját kéne beírni a B oszlopba. Párok alatt mit értek?
D-E Ha a D oszlopban van a keresett érték, akkor az E oszlopban levő értéket adja a B oszlopba.
E-D Ha a E oszlopban van a keresett érték, akkor az D oszlopban levő értéket adja a B oszlopba.
F-G Ha a F oszlopban van a keresett érték, akkor az G oszlopban levő értéket adja a B oszlopba.
G-F Ha a G oszlopban van a keresett érték, akkor az F oszlopban levő értéket adja a B oszlopba...
Biztosan pofon egyszerű problémával fordulok hozzátok, de sajnos nekem nem igen állt össze sehogy a dolog.
Leginkább egy makrós megoldást keresnék, de bármi más ötletet is szívesen fogadnék.
A következőt szeretném elérni:
Adott egy táblázat több különféle sorral és oszloppal. A sorok között lesznek azonos tételek (cikkszámok) és ezeket szeretném úgy összevonni (lehetőleg egy külön fülre) hogy az azonos cikkszámú sorokat csak 1x írja ki, de előtte az összes egyezőt szedje össze és a hozzájuk tartozó darabszámokat adja össze.
Remélem érthető voltam, szóval minden termék többször szerepel a listában különböző darabszámokkal, én pedig szeretném mindet összevonva, csak 1-1 sorba szerepeltetni, de az összes darabszámmal.
Ez azt csinálja, hogy a B-oszlopban megkeresi a ''valami'' első előfordulását, és ha megtalálta, akkor kidobja az A-oszlop első ''valami'' előfordulásának sorában lévő cellájának értékét, ha pedig nincs ''valami'' a B-oszlopban, akkor a C-oszlop első ''valami'' elemét keresi meg, és ha van ilyen, akkor az ezzel egy sorba eső A-oszlopbeli elemet adja vissza. Ha nincs ''valami'' sem a B, sem a C oszlopban, akkor #HIÁNYZIK lesz a válasz (ha az excel magyarul beszél).
Köszönet Delilának a HAHIBA függvényért, nem ismertem, pedig de sokszor kellett volna már! Ismét hasznos dolgot tanultam tőletek :)))
Az a baj, hogy ez a C oszlopot nem nézi. Tehát nekem olyan kéne, ami ha a B oszlopban van, akkor is az A oszlop eredményét adja, és akkor is ugyanezt teszi, ha a C oszlopban van.
Csak az egyikben fordulhat elő. Olyan nincs, hogy a keresett szöveg B és a C oszlopban is megtalálható.
Jobban megnézve a feladatot észrevettem, hogy a C oszlop minden tagjára akarod alkalmazni. Az első sort címsornak fogtam fel. A sor=2 -nél azt a sorszámot írd be, ahonnan a módosítást el kell kezdeni.
Makróval. Meg kell keresni a live kezdetének a helyét a cella tartalmában. Ezt végzi az InStr(Range("B5"), "live") rész. Ha megvan, innen kezdve 4 hosszan dőltre kell állítani a karaktereit.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e arra lehetőség a feltételes formázásnál vagy akár makróval is, hogy nem az egész cellára vonatkozna a feltétel, hanem csak magára a szóra.
Arra gondolok, hogy például a "C" oszlopban a "live" szavakat dőltre változtatná.
De csak magát a "live" szót, ami előtte, utána van a cellában azt ne.
Szívesen, örülök, hogy segített a javaslatom. És persze érteleszerűen a "páros sorszámú oldalakat" helyesen "páros sorszámú sorokat" akart lenni.
És egy megjegyzés: Nem szoktam programozni a Word-öt, így a parancsok szintaxisához először a makrórögzítést szerettem volna igénybe venni. És borzasztóan kellemetlen meglepetés volt, hogy táblázatsorok kijelölését egyszerűen nem engedi a makrórögzítő. És, mint utánaolvastam a szövegkijelölést sem. Megdöbbentő!
If Round(maxi / 2, 0) * 2 < maxi Then ' ha páratlan az utolsó sor
maxi = maxi - 1
End If
For i = maxi To 2 Step -2
t.Rows(i).Delete
Next
End Sub
A példádból az derül ki, hogy csak a páros sorszámú oldalakat akarod törölni. Ezért a következő 3 sort azért tettem be, hogy ha páratlan számú sorod van, akkor az utolsó párostól kezdve töröljön
If Round(maxi / 2, 0) * 2 < maxi Then ' ha páratlan az utolsó sor
A cellák tartalma nem egyforma, egysoros, többsoros, enterrel, stb. ellátott sorok. Átmásoláskor külön excelsor lesz belőle. Forma megtartásakor is összevissza elrendezés van. Valamennyi másolás fajtát kipróbáltam már, egyik sem vált be.
Sziasztok! kb. 50 oldalon át tartó world kb. 3 oszlopos táblázat minden második sora üres. Ezt szeretném automatikusan kitöröltetni. Az excelbe való átmásolás, és ott sorbarendezés, szűrők stb. nem lehetséges a táblázat különféle beírásai miatt. Kérlek segítsetek. Már megőrülök a kézi törölgetéstől. Worldben makrót is próbáltam felvenni, nem sikerül az egész sor törlésére.
Sajnos nemcsak a munkalapokat, hanem a munkafüzeteket is egy verembe teszi, és ebből időnként elképesztő ostobaságok jönnek ki. Semmilyen más programban nem láttam ilyen működést. Ugyanaz a cég a Wordben képes megoldani, hogy dokumentumonként legyen visszavonás.
Én is sokat szenvedek ettől az otromba megoldástól.
Talán ez segít, ha sikerül külön Excel.példányként elindítani őket. Időnként van olyan, hogy az egyik munkafüzetből a másikba nem tudok másolás után enterrel beilleszteni, na az akkor másik folyamat. Ezt kéne reprodukálni.
Mivel a műveleteket egy sorban (ha tetszik veremben, vagy queue-ban) tárolja a rendszer, onnan lehet visszavonni és ezért "munkalap független".
Bizonyára léteznek makrós megoldások, amelyek a change eseményhez kapcsolódva munkalappal együtt tárolnak műveleteket és így visszavonásuk is munkalaponként lehetséges. Ehhez kicsit fel kell túrnod az MS expertek vagy az Exceles guruk honlapjait, mert nem egyszerű megoldani.
Ezt végighúzod a C oszlopon. A képlet jelzi, hogy azonos név mellett nem azonos a gyümölcs.
Egy szépséghibája van: Ha a név is és a gyümölcs is változik egyszerre, de van másik gyümölcs is az adott névhez, akkor nem abban a sorban fog jelezni, hanem a következőben, azaz neked kell eldönteni, hogy melyik "gyümölcs" a hibás.
VKERES függvénnyel vizsgálnék sorokat egy táblában.
A sorok fájllisták elérési útvonalát tartalmazzák úgy, hogy minden cellában 1-1 alkönyvtár neve illetve mappamélységektől függően, a legutolsóban, mindig az adott fájl neve áll, kiterjesztésével egyben.
A gond az, hogy ha a VKERES vizsgált feltételénél megadom pl. hogy "jpg" vagy "mp3", azt meg is találja, de a pontosabb keresés érdekében ha ".jpg" vagy ".mp3" karakterlánccal adom meg ugyanazt, mert nekem csak a fájlnevekből kéne találatot kapnom kizárólag, akkor a #HIÁNYZIK eredményeket adja és nem tudom miért?
Azt csinálnám, hogy a következő oszlop (O oszlop) első sorába (O1 cellába) beírnám: =HA(ÜRES(N1);O2;N1), majd ezt végighúznám le a táblázat utolsó soráig, és erre szűrnék.
Például van egy ilyen munkafüzetem. Azt szeretném elérni, hogy egy olyan szűrőt hozzak létre valahogy, hogy az N oszlopban levő "Igen"-ekre szűrjön, de úgy, hogy a hozzátartozó sorok is belekerüljenek.
Tehát jelen példában az összes sor szerepeljen kivéve a narancssárgákat, mert ugye ahhoz "Nem" tartozik.
Erre esetleg van valakinek ötlete? Előre is köszönöm!
Szükségem lenne egy függvényre (valószínűleg nagyon egyszerű lehet), ami egy cellába kiírja, hogy hány db munkatárs dolgozott az adott napon. Az alábbi adatok alapján:
A1 cella= 1. dolgozó neve
A2 cella= 2. dolgozó neve
A3 cella= 3. dolgozó neve
stb...
Szóval a függvénynek azt kéne figyelnie, hogy az "A" oszlopban hány sorba van írva valami (dolgozók neve), ezeket a cellákat összeadni, és pl. a C3 cellában számmal megjeleníteni.
Van valakinek készen olyan makrója, amelyik a mobiltelefonról bepötyögött francia meg dán meg egyéb ékezetes betűket magyarra vagy latinra cseréli vagy kivágja a francba? Ha a leggyakoribbakat tudja, már az is jó.
Akik ezeket a mobilizéket kitalálták, elfelejtettek a usereknek szólni, hogy próbáljanak gondolkodni is, amikor használják.
Az adataid között állva Ctrl+r kombinációval létrehozhatod a "táblázatot". Elég idétlen elnevezés, hiszen enélkül is táblázatban vannak az adataid.
Ennek az új táblázatnak több előnye van. Például az új sor örökli a fölötte lévő formázásokat, érvényesítéseket, képleteket. A táblázat alapján készült kimutatásnál bővítéskor nem kell átírni a tartomány területét, csak a frissítés gombot kell megnyomni.
Az érvényesítés, aminek a forrása egy táblázat, automatikusan követi a táblázat növekvő, vagy csökkenő területét.
Azt hogy kell? Én eddig az egészet egyben próbáltam táblázatként kezelni. :-D
Remélem, jövőre már más rendszerben dolgozhatok, mert ez a ganézás évente egyszer merült fel, amikor a következő évszámra át kellett állni (most a 18).
Na így néz ki, miután sok munkával rendbeszedtem, majd a 999. sor után új 1000-1002. sorokat szúrtam be. Jól látszik, hogy alul maradt az eredeti két szabály (most még...), felül két új szabály az 1000. sorra alkalmazva, a tartomány pedig szétesett, és csak harmadik nekifutásra engedte visszajavítani.
Excel 2010, van egy oszlop, mondjuk $D:$D, feltételes formázással. Az idők során rendszeresen szúrok be sorokat, hol egyet, hol 12-t, esetleg másolok is komplett sorhalmazokat. Ha kinyitom a feltételes formázást, azt látom, hogy teljesen szétesik, tucatszámra hemzsegnek benne a szabályok, mind ugyanaz a szabály, de más-más tartományra vagy cellára vonatkozik, és az eredeti egész oszlopos rég nincs sehol. Ha módosítani akarom, akkor mondjuk a felsőben visszajavítom a tartományt $D:$D-re, és ugyanakkor szerkeszteni is kell a szabályt, mert abban is van tartomány, de a többi szemetet akkor uis csak egyenként lehet törölni. Hogy lehet rávenni ezt a rohadékot, hogy tisztességesen viselkedjék, tehát a beszúrások és másolások után is egy darab szabály legyen az egész oszlopra?
Van egy makróm, ami annyit tesz, hogy ha egy cellában olyan értéket talál, ami egy mappában szintén megvan png formátumban, akkor azt a képet beilleszti a cellába.
Hűű de hülyén írtam le, de remélem valamennyire érthető.
Régebben használtam ezt a makrót, és ott nem jelentett problémát a szóközök.
Most viszont próbálkozom vele megint, semmit nem írtam át benne, viszont az olyan értékeknél, ahol szóköz szerepel (a kép nevében is amúgy) ott egyszerűen leáll.
A másik munkafüzetben nem csinálja. Nem értem. Valaki ebben tudna segíteni, hogy valahogy azt is ismerje fel? Előre is köszönöm!
Makróm:
"Sub Kepek()
Dim Kepneve As String, utvonal As String, sor As Long
utvonal = "c:ÚJexcel" '***
For sor = 1 To 38 Kepneve = Mid(Cells(sor, "B"), InStr(Cells(sor, "B").Value, " ") + 1) & ".png" '***** With ActiveSheet.Pictures.Insert(utvonal & Kepneve)
Nem találom a megoldást, kérlek segítsetek. Van egy 8 oszlopos és 6 soros táblázatom, amit minden hónapban lemásolok egymás alá, néhány hivatkozás átírásával új tartalommal töltök meg, de a másolásoknál keletkezett táblázatok között egy-egy üres sort is hagyok. (Ez azt jelenti, hogy az újabb táblázat utolsó sora 7 sorral lejjebb keletkezik.) A táblázatok jobb alsó sarkában lesz egy-egy újabb összeg, amit a munkalapnak egy másik fülén - a táblázatokban is megtalálható havonként változó dátumoknak megfelelően - egy kétoszlopos (dátum és összeg) elrendezésben egymás alá szeretnék kigyűjteni. Próbáltam már INDIREKTET, SOR függvényt INDEX/HOL.VAN-t, de nem tudtam összehozni. Egy szimpla INDEX természetesen megjeleníti a jobb alsó sarkok értékét, ha a "gyűjtött" lapfülről mindig megkattintgatom a jobb alsó sarkokat, de ez túl macerás. Jó lenne makró nélkül összehozni, ehhez kellene egy kis segítség.