Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112723

és hol állsz meg alszesznél?

Előzmény: öreg_néne_b (112722)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112722

Enyhe gyümölcsillata van, semmiképpen sem kellemetlen szagú.

Előzmény: naivkezdo (112720)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112721

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Kaptam kajszi cefrét ajándékba, 50 literből lett 18 liter 25%-os alszesz, ezt sokalltam. Elkezdtem főzni, elvettem kb egy deci réz elejét, meg utána fél liter előpárlatot, ugye 2,7 decit kellett volna, de gondoltam így jó lesz. Lefőzve az edény felé hajolva acetonszagot éreztem. Kevés lett volna az ep elvétel? Sok cukrot raktak volna bele? Mi tévő legyek, hígítás 25%-ra, aztán újrafőzés? Cefre jó illatú, ízű volt, az alszesznek is kellemes illata volt. Előre is köszi.

naivkezdo Creative Commons License 2015.07.29 -2 0 112720

azt ne mondd, hogy a kifőzött cefréd alias moslék jó illatú nálad.

Előzmény: öreg_néne_b (112716)
norris53 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112719

Az a fehér "pókháló" annak a jele hogy nem jól kezelted a cefréd !

 ha tegnap megnézted és nem volt ma megnézted és már van - akkor megnézted tegnap előtt is :-) hát a cefrét nem kellene naponta nézegetni - jó le kell zárni - és időben kifőzni - ne késlekedj mihamarabb főzd ki - merd le a tetejét óvatosan -mert a teteje elkezdett romlani !

Előzmény: Jozso27 (112717)
foxrudi Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112718

Igen,főzd azonnal!!

Előzmény: Jozso27 (112717)
Jozso27 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112717

Sziasztok,

 

Ma a meggy cefrémen fehér, pókháló szerű jelenségre lettem figyelmes.(tegnap még nem volt rajta) Tavaly olvastam itt, hogy ez káros... Már elég leveses is a cefre. Kérdésem, főzzem minél hamarabb?

 

Üdv.

öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 2 112716

cefre/pálinkaszag

Főzzél jó pálinkát (rosszat minek?), akkor a gyümölcs lelkét érzed, nem az ördög székletét. ;)

Nálam ma gyümölcsnap van, kajszit cefrézek, lekvárt főzök és közben fő a mirabolán pálinka. Senki sem panaszkodik a szagokra... :)

Előzmény: Törölt nick (112715)
Törölt nick Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112715

Nincs.

De, ha számítasz kekeckedésre, akkor ne legyenek olyan nyomok a házban, amik az adómentes keret túllépésére utalnak.

 

Plusz a vámosok mellett a birtokvédelem is játszik a kekec pályán... pl. a cefre/pálinkaszag vagy a füst zavarja a szomszédot.

Azaz légy észrevétlen, ne tudja mikor főzöl ...

Előzmény: glock09 (112710)
Tucso69 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112714

Tintus véleményével értek egyet, Tényleg le tudsz tisztázni a nagy üstben egész keveset.

Én a 100L est venném.

Előzmény: Péter_33 (112668)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112713

Nincs.

Előzmény: glock09 (112710)
Sciroccer 1982 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112712

Köszönöm.

Előzmény: öreg_néne_b (112711)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112711

Ólommentes forrasztóónnal szokták.

Előzmény: Sciroccer 1982 (112708)
glock09 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112710

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy főzés előtt van e bejelentési kötelezettségem!Ha igen,akkor hol és kinél tehetem ezt meg?

Az év elején a kötelező önkormányzati már elkövettem!

Csak mostanában olvastam ilyet is,olyat is.....!

A szomszédommal nem túl felhőtlen a viszonyunk,ezért szeretnék biztosra menni!!!

Válaszokat előre is köszönöm!

hal65 Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112709

Ez így igaz.

De még kiegészíteném azzal, hogy míg a kajszinak jól áll 1-2 év pihenés, addig az őszinek nem tesz jót. Az őszi frissen jó (ha jó) a kajszi pedig.... Mindig :)

Előzmény: norris53 (112682)
Sciroccer 1982 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112708

Sziasztok! 

 

Lehet hogy nagyon amatőr kérdés, de lehet forrasztani a rézcsőspirált lágy forrasztással?

Kiválhat valami káros anyag az ónból?

Vagy csak a keményforrasztás jöhet szóba? 

A válaszokat előre is köszönöm.

 

Üdv

 

Berzeg Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112707

Sajnos azok az olvasnivalók amiből én olvasgatok ma már nem jelennek meg, de ősi-népi tudást-tapasztalatot tartalmaznak.

Nem biztos, hogy az a jó amiről sokat olvasol...

Előzmény: Norbi... (112705)
öreg_néne_b Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112706

Szerintem kicsit túlaggódod a dolgot.

Előzmény: Norbi... (112705)
Norbi... Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112705

hát nem tudom, ez is igaz lehet viszont többször olvastam már itt a PET palackos hűtést is. Múlt héten amikor még ezek a melegek voltak 24 °C fok is volt a pincében ha nem hűtöm szerintem a 26-28 °C fokos cefrehőmérsékeltet is elérte volna. Talán az ideális egy állandó 18 °C fokos helység lenne...

Előzmény: Berzeg (112701)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112704

Értem, köszi. Akkor jó édeset vegyek, viszek refraktométert is. :)) 

Hátha bedob valaki jó fajtát, ami bevált.

Előzmény: rézműves1 (112700)
fröccsi Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112703

Szia, 

Én egy ilyen 60l keverőst használok tavalytól. Kb. 600L cefre főzésen vagyok túl. Csak fával tüzelek (kis mennyiségű fával megoldható), egy cefrézés  3.5 max. 4 óra, finomítás 6,5. A nagy hűtő is jól bírja a kiképzést(egy cefrézés alatt kb. 2x cserélek a tetején 20-30L vízet).

Nekem megfelel (sört is ebben főzők)még attól függetlenül is, hogy többször kell vele főzni mint a nagyobbal. 

Szerintem 500-600l cefre mennyiségig jól kihasználható, arról nem is beszélve, hogy nem minden évben van olyan jó termés, hogy mindenből több száz-liter cefre legyen. 

údv.

fröccsi

Előzmény: Péter_33 (112668)
zsorsz Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112702

"a gyümölcsökben bőven van elegendő tápanyag az élesztőnek. " Rémlik, ez gyümölcs függő is.

Előzmény: Pecabubus (112677)
Berzeg Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112701

Szerintem az erjesztésnél fontos az egyenletes hőmérséklet az élesztők jó működése érdekében. A helyi nagy mértékű, gyors lehűtés biztosan akadályozza az élesztőket, talán el is pusztulnak.

Én a cseresznyét és a meggyet a nagy kánikulában úgy temperáltam (a szabadban), hogy a 30-60 l műanyag hordókat vastag, téli kabáttal bebugyoláltam és a kútból locsoltam meg időnként. Sajnos hőfokot nem mértem, de eddig hibát nem észleltem a cefrében. Már készek.

Előzmény: Norbi... (112692)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112700

Az étkezési célúak sajnos nagyon drágák, így csak amit megenged a pénztárca. De ha megkóstolod és finom édes és nem "vízízű", mert elég sok semmilyen ízű is van, akkor abból jó eséllyel lesz jó pálesz is.

Egyik évben egy zöldséges havertól kaptam vagy 120-kiló, nagy szemű, édes sárga bélű őszit, ami már "túlérett" volt és pulton már nem lehetett árulni. Szabályos "fórumos" cefrézéssel (sav-élesztő-pektinbontó-3-% kabai-napfény) gyorsan lenyomtam. Annyi macera volt csak vele, hogy ki kellett magozni, mert a magok estek szét és némelyik penészes volt a magnál belül. Sok dolgom volt és több, mint egy hónap múlva tudtam csak főzni (ezért is savaztam 2,8-ra). Szerencsére a pincém is jó hűvös volt, de amikor kinyitottam a lezárt hordót, nagyon büdös volt és azt hittem megromlott és majdnem kiöntöttem. De később ezt már mástól is hallottam, hogy az őszibarack cefréje néha nem a legkellemesebb illatú. Szerencsére emlékeztem egy jó "fórumos" mondásra, miszerint "ne főzz olyan cefrét, amit nem kóstolnál meg" és megkóstoltam. Meglepően kellemes volt ízre. Így hát ki is főztem.

Soha rosszabb pálinkám ne legyen és ez az idő előre haladtával egyre finomabb lett. "Sajnos" a családnak is nagyon ízlett, így nem tudtam meg, hogy milyen lett volna a több éves.

Előzmény: kornel8 (112697)
sogi01 Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112699

Meggypálinkás jóreggelt!

sogi01 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112698

                                                 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (112638)
kornel8 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112697

Köszi,akkor megpróbálom minél laposabbra készíteni és még emeletesre is.

 

Őszibarackból milyen fajtát érdemes erre a célra használni?

Előzmény: rézműves1 (112695)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112696

"Az "őszibarack" jellegében ízében illatában messze el marad a kajszitól (mármint ha pálinka lesz belőle !)"

 

Azt hogy "messze el marad" én is vitatnám. Lehet, hogy felétek nem olyan karakteresek az őszibarackok, mint ahol a családi telek (Budaörs környéke) van, de azt nyugodt szívvel állítom, hogy bár többször főzhetnék az ottani barackokból, annyira kellemesek tudnak lenni. Sajnos már öregek a fák és ami kevés termett a jó fajtákból, inkább az unokáimmal megettük.

Előzmény: norris53 (112682)
rézműves1 Creative Commons License 2015.07.29 0 1 112695

Az aromakosár használata kellemesen "dobhat" az illatok és aromák mennyiségén és ezáltal a minőségen is . A belerakott gyümölcs mennyisége persze a kialakításától függ. Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy nem érdemes nagyon apróra vágni inkább darabosan, mert hamar összeesik és így nem tud a gőz közte eljárni.

Ezért is nem jó magasra púpozni, vastagon a rostára rakni a gyümölcsöt, inkább egy másik "emeletet" is készíteni, ha ezt a sisak kialakítása lehetővé teszi. Aszalt gyümölcsből itt is a fele elég.

 

......ennél a 20-as szimla "tisztázó" üstnél, (balra lent) a sisakba egy

 

mozdulattal felrakható az aromakosár......de lehet ilyet is a sisakba...

Előzmény: kornel8 (112658)
vica46 Creative Commons License 2015.07.29 0 0 112694

udvozletem

Szeretnek tanacsot kerni milyen fozot erdemes venni 30 literesre gondotam de nincs tapasztalatom a minosegre vonatkozoan

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!