Keresés

Részletes keresés

Skywalker. Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11120
Ezt most kaptam, akit érdekel olvassa:

Hogyan irjunk siker-forgatokonyvet?
Eloszor is szukseg van egy fohosre. Legyen rovid, jol megjegyezheto neve (Frodo /Luke) es eljen egyszeru eletet egy tavoli, bekesnek tuno tartomanyban (Megye/Tatooine) ahonnan a szive melyen mindig elvag yodik. A csaladban lehetoleg legyen egy kalandor fekete barany rokona (Bilbo/Anakin Skywalker), akit a kozonseges nepek nem szivesen emlegetnek. A bekes videken egyszer csak jelenjenek meg aggaszto gonosz alakok (gyurulidercek/birodalmi roh amosztagosok). A fohosnek nagyjabol ekkor kell kapcsolatba kerulnie a josagos tanitomesterrel (Gandalf/Obi van Kenobi). I gen lenyeges, hogy ennek osz szakalla legyen, es jarjon csuhaban. Mondja el a fohosnek, hogy a vilag masik reszeben h aboru dul a gonosz (Mordor/Birodalom) es a jo erok (Kozepfolde nepei/Lazadok) kozott, es hogy a fohos birtokaban van egy o lyan hatalom (Egy Gyuru/az Ero), amely megvaltoztathatja a haboru kimenetelet. A fohosnek illik kicsit vonakodnia, maj d vegul elvallalnia a Kuldetest.
A gonosz ork/rohamosztagos katonaknak lehetoleg ne legyen emberi arca, azt egy sisakkal takarjuk el, es egyebkent is legyenek teljesen egyformak. Az sem art, ha valamilyen modon klonozzak oket Vas udvardban/Kaminon. Ellenben a lazadok mindegyikenek emberi vonasai legyenek, es lehetoleg tobb faj egyedei tartozzana k hozzajuk, hiszen Szovetsegrol van szo.
Ideje, hogy a fohos hozzajusson a Kardhoz. A Kard termeszetesen nem egy kozonse ges kard, es ennek idonkent latszania is kell. Erre a celra kivalo megoldas, ha a Kard kekes fennyel izzik. Persze nem f olyamatosan, hiszen akkor zavaro lenne, hanem csak ha orkok vannak a kozelben/bekapcsoljak. A Kardot korabban hires har cos (tunde/Jedi) viselte. A fohosnek meg kell tudnia tovabba azt is, hogy a csalad fekete baranya valojaban meg annal is kuloncebb, mint amit eddig tudunk rola (o talalta meg az Egy Gyurut/Jedi lovag volt), es valamilyen modon kapcsolatba is kerult a gonosz oldallal.
Ezutan a fohos a tanitomesterrel utra kel. Mar ekkor csatlakozzon hozzajuk neha ny mokas utitars (Samu, Trufa, Pippin/R2D2,C3PO). A kovetkezo allomas egy varos legyen (Bri/Mos Eisley) ami at menetet kepez a bekes videk es a vilag tobbi resze kozott. Itt kell lenni egy nem tul baratsagos, de nem is kifejezetten ell enseges lenyekkel teli ivonak (Pajkos Poni/urkocsma) ahol a szereplok bajba keverednek, es valakinek itt is kell elos zor hasznalni a Gyurut/Erot, csak hogy lassuk mire is jo az. Itt talalkozzanak egy maganyos, fegyverforgato szereplove l (Aragorn/Han Solo), aki eddig a maga utjat jarta. Elobb-utobb szukseg lesz egy szormok komikus figurara is (Gimli/Csubakka ). Utkozben lehetoleg tamadjak meg oket a gonosz szolgai (gyurulidercek/Tie vadaszok). Menekules kozben vivjanak veluk ki sebb csatat az urben/Szelteton, de aztan nagy nehezen menekuljenek meg. A menekules egy nagyon gyors, sajat nevvel rende lkezo kozlekedesi eszkozzel tortenjek, (Millennium Falcon/Asfaloth) es az uldozok maradjanak egy kozeg masik felen (fo lyo/hiperter).
Ezutan jussanak el elso uticeljukhoz (Moria/Alderaan), es jojjenek ra, hogy azt a gonosz erok teljesen elpusztitottak. Itt valahol termeszeti erokkel (hovihar/aszteroidamezo) is meg kell vivniuk. A csap atot tamadjak meg a gonosz Tie vadaszok/orkok, majd ezutan keruljenek be a Gonosz uralma alatt allo teruletre (banya/Halalcsillag). Innen menekuljenek meg a tanito segitsegevel. A menekulesert cserebe a tanito nagy arat fizet, mert a gonosz egyik fo szolgajaval (Balrog/Darth Vader) vivott osszecsapasaban eltunik, minden jel szerint meghalt. (Kesobb jele njen meg megint a szinen, de mar egy mas, magasabb szintu lenykent.)
A host a gonosz rendszeresen probalja meg atcsabitani a rossz oldalra, de vegu l ne sikeruljon neki. Fontos kiegeszito szal meg a szerelmi szal. Ehhez kell egy szepseges hercegno, aki termeszetesen egy f ontos tundeur/szenator lanya, a macso koszaba/csempeszbe szerelmes, es csak a legvegen jojjenek ossze. Feldobja meg a filmet egy zold szinu, mocsarlako fura kis leny is, aki hol mokasnak, hol veszelyesnek tunik (Gollam/Yoda), valamilyen mod on kapcsolatban van a gyuruvel/erovel, de vegul fontos szerepe lesz neki. Mivel haboru dul, szukseg van nehany latvanyos csatajelenetre, ahol a Gonosz es a Jok csapnak ossze. Erodites ostromara mindenkeppen szukseg van, a jok eppen csak ho gy megmenekuljenek Kurtvarbol/Hoth-rol, es az egboltot takarjak el a nyilak/lezersugarak. A mezei harcosokon kivul nem art egy nagy, felelmetes gonosz olifant/lepegeto, amit csak egyetlen, izgalmas modon lehet elpusztitani: szeme n kell loni nyilvesszovel/kotelet kell a laba kore tekerni. Kell meg egy nehany nagy es felelmetes repuloegyseg is (nazg ul/csillagrombolo), valamint egy arulo (Boromir/Lando Calrissian) akirol azert deruljon hogy csak megtevedt, es igazab ol nem is akart rosszat.
A fohos es kis csapata/egysege mindekozben keruljon mind kozelebb es kozelebb a Gonosz birodalmahoz (Mordor/Halalcsillag).
Ezt sereggel termeszetesen lehetetlen bevenni, de egy kis csapat/egyseg atsurra nhat a hegyek/lezeragyuk kozott. Ekozben tamadja meg oket egy nagyobb ellenseg (Banyapok/Darth Vader), de menekuljenek m eg, lehetoleg egy baratjuk (Samu/Han Solo) segitsegevel.
Mikozben a Gonosz mar kis hijan elpusztitja legfontosabb eroditmenyt (Gondort/L azado bazist), a fohos az utolso pillanatban juttassa el a celba a Gyurut/Protontorpedot, mialtal a Gonosz teljesen es latva nyosan megsemmisul.
Mivel a forgatokonyvben sokat utaltunk a korabbi esemenyekre, siker eseten ninc s akadalya annak, hogy megfilmesitsuk az elozmenyeket is A Babo/Baljos arnyak cimmel.

simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11119
Egyem azt a földhöragadt szívedet! Te a mai fejeddel vagy okos. Az ilyen emberek mentek volna tűzbe 1500 éve, hogy a föld két elefánt ormányán fekszik.
Lehet, hogy kiderül 3000 év múlva, hogy a naprendszer egy másik galaxis gravitációs torzításában mozog. És kiderül, hogy onnan kívülről nézve a föld tojás alakú csak innen bentről az összes érzékszervünk és műszerünk csal. Szóval csak nézőpont kérdése.
Előzmény: T-007 (11117)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11118
Ez a te magyarázatod. Az enyém más.

A kötélelvágós példa remek. Te elvágnád? Én nem. Inkább mindhárman meghalunk semmint úgy éljek, hogy ezt tettem. Ez érzelem is és hidegfej is. A hideg fejem tudja, hogy életem végéig kísért majd ez a tett. Megpróbálnám megoldani másképp a problémát. Megtennék érte mindent. Ha próba közben meghalunk emberként haltam meg.

Ha Luke nem Vaderrel harcol hanem mással, valószínűleg meghal. És valószínűleg hős lesz belőle. És valószínűleg elbukik a lázadás. De jön helyette egy másik. Amelyik győz. És köztársaság lesz. Amelyik elbukik. A világ örök körforgása.

Előzmény: T-007 (11116)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11117
"Minden igaz amit mondtam csak attól függ honnan nézzük."

He-he, ez jó szöveg annak, aki elhiszi, hogy amit nem lát, az nem is létezik, de nem nekem (Láttad már a szelet? Nem. Akkor nem is létezik?). Ezek csak részeredmények, ha az összetettet nézed, mindig ugyanaz lesz: gömb.
Ha nem látod a Földet, akkor is van és gömbölyű, ha rajta vagy akkor is gömbölyű csak legfeljebb nem annak látod, de attól még nem lesz lapos, és ha az űrből nézed akkor is gömbölyű marad, de te csak részeredményeket látsz. A tényen nem változtat: gömb.
A kérdés az, hogy van-e bennem elég alázat elfogadni a nagy igazságot.

Mátrix: mindenki azt hiszi vígan él, de a valóság más.

Előzmény: simon templar (11114)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11116
Huh!

"Sajnos ez már a játék a szavakkal."
Persze, így tekinteni a legegyszerűbb.

"- Ez a fiú minden reményünk!
- Nem, van még más is."
Veszed?
Ha Yoda Leiát hangsúlyozva mondta volna, "Ha fontos neked, az amiért harcolnak, igen"-t, akkor Luke-ot nem viszatartani, hanem segíteni kellett volna Yodának R2 helyén elkísérve a Bespinre, hogy megmentsék a másik reményt.
AMIÉRT harcolnak!!!
Az új Köztársaságért, a Birodalom megdöntéséért, a jedik újbóli felemelkedéséért: ezt kellett volna Luke-nak megérteni.

"Luke csak pár éve csatlakozott a felkelőkhöz azért mondta így"
Én ilyet nem gondolok. Kit érdekel mikor csatlakozott? Ő jedinek tanul. És egy jedi mindenkit néz. És ha egyedül kell megoldania valamit, kénytelen talán áldozatokat hozni.

Nem nagy film, de volt egy jó rész a Vertical Limit-ben (hegymászós): srác kapaszkodik a kötélbe egy sziklafalon, felette egy méterrel húga, alattuk 2 méterrel apuci. A kötél nem bírja el hármukat. Apu nem tud mibe kapaszkodni. Mondja a fiának. "Vágd el alattad a kötelet!"
A srácnak döntenie kell. Szereti az apját, de ha nem vágja el, mindhármuk meghal.
Érzelem, vagy hidegfej?

Luke-nak nagy mázlija volt, hogy az apjával harcolt, ha az egy vad idegen harcos lett volna, Luke-nak annyi lett volna, és persze az egész lázadásnak.

Előzmény: simon templar (11111)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11115
És még valami a buckalakós témához. Nincs elég információnk a témához, de tulajdonképpen a buckalakó gyerekek ugyanolyan felnőttek lesznek. Amikor patkányt írtassz, nem gondolsz rá, hogy csak a hím patkányokat öld meg, vigyázva a nőstény és a kölyök patkányokra. Kérdés, hogy az Univerzumban mennyire van joga bárkinek is eldöntenteni egy intelligens létformáról, hogy elpusztítható-e. Erre nem tér ki a Star Wars Univerzum.
Előzmény: T-007 (11112)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11114
"A Föld nem lapos, és nem kocka. Lehet, hogy különböző vélemények vannak, de a Föld akkor is gömbölyű marad."

Ez a filozófia. Mert itt ahol ülök, lapos. Különben legurulnék a székről. Ha az űrből nézed kör alakú. Ha a Marsról egy adott pillanatban akkor sarló. Sőt van ahonnan nem is látszik. "Minden igaz amit mondtam csak attól függ honnan nézzük."

Ezért nincsenek abszolút igazságok.

Előzmény: T-007 (11112)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11113
Anankin anyja azért halt meg mert a jedik (valami magasabb igazságot vélelmezve) nem engedték Anakinnak, hogy meglátogassa vagy, hogy segítsen neki. Hogy mennyiben járult ez hozzá, hogy Anankin ösztönös haragjában kiírtotta az amúgy sem jobb sorsra érdemes buckalakókat azt nem tudom. De talán sokban. Tehát megint oda jutunk, hogy saját hibájuk áldozatai.

A Híradós példát sokszor mondod. Gondolom nem olvasol sci-fi-t (nem Star Wars mesét hanem igazit). Több könyben is vázolják a tökéletes világot. Röviden: nem létezik. És talán pont a mostani tökéletlenségében tökéletes. Mindenesetre Lucas azt gondolta, hogy ha a jedikből kiírtja az erős érzelmek egy részét akkor tökéletes irányítói testületet tud létrehozni. Nem sikerült.

Előzmény: T-007 (11112)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11112
Az élet minden percében tanulunk.

"Más az értékrendünk (mármint nekem meg a jediknek). "
Én régebben mondtam: hiszem hogy van abszolút igazság. A Föld nem lapos, és nem kocka. Lehet, hogy különböző vélemények vannak, de a Föld akkor is gömbölyű marad.
Ha egy ilyen egyetemes irányadó mértékhez igazodna az emberiség (természetesen ennek abszolút igazságosnak kell lennie), nem lennének háborúk, betegségek, szenvedések.
50-50%, hogy ilyen van, vagy nincs.

Nos, a példa megint nem passzol.
Anakin anyja meghalt. Bosszút állt. Nem volt joga ahhoz, hogy mindenkit leírtson. Akik az anyja haláláért felelősek voltak, még azt mondom: fogat fogért talán belefér. De ő nőket, gyerekeket is, utánuk rohant és szétszedte őket. Pedig az anyján ezzel már nem tudott segíteni.

Ha az anyját ki tudja élve hozni, akkor okés a dolog, segített egy emberen, ez a jedik feladata.

"Ösztönösen cselekszem a belém nevelt jó alapján"
Barátom, az emberiség nagy része így tesz, és az eredmény: nézd meg este a Híradót.
Nem azt mondom, hogy diktatúra kell! De hogy az emberi ösztön tele van bűnös hajlamokkal, nem vitás. És a szüleinkben is benne volt, amikor neveltek. Akkor hogyan lehetne rendesen dönteni mindig?
Múltkor mondtam: ez már egy másik topic.

Előzmény: simon templar (11110)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11111
Sajnos ez már a játék a szavakkal. Luke akkor már több éve a lázadók tisztje volt. Yoda alapvetően a köztársaság védelmezője a birodalom ellensége.
A "Ha fontos az, amiért harcolnak, igen!" mondat többes harmadikban van. Ők harcolnak valamiért amit nekünk tiszteletben kell tartani. Persze mondhatod, hogy Luke csak pár éve csatlakozott a felkelőkhöz azért mondta így, de hát Han sem volt az a született lázadó. Tehát csak Leia volt ilyen. Akkor meg minek a többes szám.
Előzmény: T-007 (11108)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11110
A lelkem mélyén mindig szeretem ha kioktatnak. Biztos egy gyermekkori tramua okozza.

Én nem azt mondtam, hogy nem így van hanem azt mondtam, hogy baj, hogy így van. Mindkét oldal mellett tucatnyi érvet lehet felsorakoztatni így az egyéni véleményezés a döntő. Más az értékrendünk (mármint nekem meg a jediknek). Egy nagyon buta példát hozok fel. Talán emlékszel, hogy az amik egyszer kimentettek egy pilótát Irakból az öbölháború idején. Lezuhant a gépe messze a frontvonaltól. Nem is volt túl jó bőrben és valószínűleg több katona meghallhatott volna a mentőakció során mégis bementek érte és kihozták. Nem volt benne semmi racionalitás (most hagyjuk, hogy ez tulajdonképpen egy marketingfogás volt a Pentagon részéről) és semmi ésszerű. Csak érzelmek és annak demonstrálása, hogy minden katona fontos. Az én értékrendem szerint ez így működne. Adott esetben nem azt nézem, hogy mivel okozom a legkisebb bajt. Ösztönösen cselekszem a belém nevelt jó alapján. És hiszem, hogy a vezetőinknek is így kellen gondolkoznia.
Ha anyám bajban van akkor igenis segítenek nekem. Lehet, hogy közben háború van, de segítenek. Lehet, hogy a háború fontosabb, mint az egyes ember, de ha elvesztik az egyes embert (Anakin) elvesztik a háborút.

Előzmény: T-007 (11107)
Inner Circle Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11109
"Anakin buckalakós reakciója túlzott volt de az irány helyes. Kenobi is lépett volna ha a helyében van nyilván nem ennyire erőszakosan."

Ja, Cselovi kulturáltan közölte volna, hogy ez nem volt szép. Akkor buckalakók nekiesnek, Cselovi levágja őket, és kulturáltan kéri, hogy a többiek legyenek partnerek a helyzet megoldásában. Akkor a többi harcos is nekiesik, Cselovi levágja őket egy szálig, és kulturáltan elnézést kér a falu többi részétől (nők+gyerekek), akik rettegve kucorognak a kunyhókban. Aztán otthagyja őket éhen halni...
Taszkenekkel SZVSZ még Yoda is nehezen értene szót!

Előzmény: simon templar (11103)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11108
Amit leírtál az az lényeg egy kisebb része.
"- Ha fontos az, amiért harcolnak, igen!"
Ezt te idézted. Yoda ezzel szerinted a barátságról szóló döntéseket feszegette?

"Olyasmit akarsz belemagyarázni ami nincs benne"
Most játszol velem? Persze, te elmondtad 25 sorban, hogy Luke rossz döntésének milyen következményei lehetnek ill. lettek. Persze, hogy tudta ezt Yoda, de ő rávilágított valami másra.
De akkor nem tudom, hogy a Yodától idézett sort mi a fenének idézted? Yoda a Galaxis sorsáról beszélt. Kérdezz meg mást, miről beszélt igazából Yoda.
"Nyilván ha tudja, hogy bajban vannak azonnal odamegy és segít nekik. Nem a lázadokért és nem az erőért"
Ezt én nem mondtam.
Szerintem csak egy részét értetted meg Yoda mondandójának. "Tisztítsátok ki elméteket és akkor megtaláljuk a 25 év múlva kijelentett mondatomra a választ. Kezdjük a Birodalom VHS-el, úgy a film közepe körül."

De ez már tényleg vicc.

Előzmény: simon templar (11105)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11107
Látom nem figyeltél.
Én egyszer nem mondtam, hogy egy jedi érzéketlen (más lehet, hogy igen).
Megpróbáltam közös alapokon elindulni, megkönnyítve hogy kifejtsem neked, a ragaszkodás nélkülözése mellett is lehet érzelmes valaki.
Hogyha Anakin odafordul a Jedi Tanácshoz, hogy az anyjával baj van, segítségre szorul, lehet, hogy a jedik megengedik neki vagy másnak, hogy segítsen(ek) az anyján. Itt jön be az, hogy mindenkit kell nézni. Nem olyan címen, hogy segíts neki, mert az anyád van veszélyben, hanem mert valaki veszélyben van.

"Anakin buckalakós reakciója túlzott volt de az irány helyes. Kenobi is lépett volna ha a helyében van nyilván nem ennyire erőszakosan."
Az irány, hogy segítsen az anyjának igen, de több nem. Kenobi hogy lépett volna kevésbé erőszakosan? "Hát, buckások, 20 év múla még találkozunk egy kanyonban és jól elijesztelek majd benneteket!"
"Egy jedi SOSEM!!! támadásra, hanem védekezésre használja az Erőt." A buckalakóknak egy jedivel szemben semmi esélyük. Ezt Anakin rendesen kihasználta. Ez a kijelentés pedig a Trilógiában van.
Múltkor azt kaptam, hogy nem nézem objektív a dolgokat. Bocs, de te most hogy nézed?

Előzmény: simon templar (11103)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11106
Amúgy Leia elég számító kis liba, de ebben a helyzetben szerintem erősebb volt a baráti kötődése, mint a lázadás. Nem hinném, hogy azt gondolta magában, "ha idejön ez a kis vakarék akkor elvesztünk egy baromi jó pilótát. Kár lenne érte mert akkor mi lesz a lázadással." Egyszerűen a barátért aggódott.
Előzmény: simon templar (11105)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11105
Az hagyján, hogy nézek is de látok is. :-)

Luke hogyan tudott volna segíteni nekik? Épp ezt mondta Yoda. Talán segíthetsz nekik, de feláldozod mindazt amiért harcoltak. Odamehet. Ott várja Vader és párszáz rohamosztagos. Talán kinyírt volna egy párat míg végül ő hal meg. Nem sok híjja volt, hogy nem így történt. Ez nem segítség. Ha valaki segített az Lando. Luke azzal, hogy odament senkin nem segített. Elvesztette a karját, Han-t meg elvitte a fejvadász.

Olyasmit akarsz belemagyarázni ami nincs benne. Luke és Han barátok. Luke szerelmes Leiába. Nyilván ha tudja, hogy bajban vannak azonnal odamegy és segít nekik. Nem a lázadokért és nem az erőért. Csak a barátokért.

Leia ugyanígy gondolkodik. Ők bajban vannak. Felhasználják őket arra, hogy elkapják a barátjukat. Ők semmiképpen nem úszhatják meg. Fogalmuk nincs arról, hogy Luke jedi lovag. Fogalmuk sincs arról, hogy éppen jedinek tanul valahol. Egy ügyes pilóta aki felrobbantotta a Halálcsillagot.

Yoda tudja, hogy ez a helyzet. Tudja, hogy ha Luke odamegy nem segíthet. Leiáék meghalnak. Luke is. Ha marad Leiáék meghalhatnak. De legalább ő életben marad.

Előzmény: T-007 (11102)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11104
Tehát azt kell egy jedinek nézni, ami mindenkinek jó. Ha marad tanulni, a Yoda általi célt támogatja, és egyáltalán nem biztos, hogy a barátai meghalnak, ezáltal a lényeg, a Birodalom megbuktatása lehetővé válik, sőt még a barátait is megmentheti. De Yoda semmiképp sem Luke barátaira gondolt! MINDENKIRE gondolt!

Lehet, hogy ezután nem ez a mondat lesz a kedvenc?

Előzmény: T-007 (11102)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11103
"Először is, mi ez a hisztis stílus?"

Még nem láttál engem igazán hisztisnek! :-)

A mondandód első része azt támasztja alá amit mondtam. Vannak és kellenek, hogy legyen érzelmei egy jedinek. Anakin buckalakós reakciója túlzott volt de az irány helyes. Kenobi is lépett volna ha a helyében van nyilván nem ennyire erőszakosan.

Filozódia órákra nem járok. Sajnos nagyon régen elmúlt az az időszak, hogy a suliban tanultam. Amúgy a filozófiát nem könnyű tanulni. Gyakorolni kell. A te értelmezésed számomra teljesen sánta és elfogadhatatlan. De sok régi bölcs is egymás torkának ugrott ha a filozófiai kérdésekben kerültek egymással szemben.

Előzmény: T-007 (11101)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11102
"Tehát azt akarta mondani, hogy ha fontosak neki ezek az emberek akkor tegyen nekik jót azzal, hogy nem megy oda. Itt szó sincsen arról, hogy ne gondoljon rájuk vagy hogy áldozza fel őket a cél érdekében."

Ember!!! Te mit nézel?
Hogy tenne már jót kimondottan velük, ha nem próbál meg segíteni nekik? Nem megy oda, mert Yoda azt mondja, hogy ezzel jót tesz nekik? Mitől lesz Leiáéknak jó, hogy Luke tovább tanul?

Tudod, hogy a Yoda által megnevezett "amiért harcolnak", vagy cél micsoda?
Nem azt mondta, hogy "ha fontosak neked ők, igen!"
A régi szinkronban még jobb: "Ha tiszteled amiért harcolnak, igen!"
Értsd: ha Luke-nak annyi, talán később Leiáéknak is annnyi, és a végén a Galaxis többi lázadójának is. Luke ha kitanul mindent mehet, igaz Leiáék lehet, hogy meghalnak, de végre lesz aki képes megállítani Vaderéket. Ehelyett Luke-ot kellett megmenteni, és még kapott egy idő előtti lelkicsomagot is az újdonsült apukától, ami később csak nehezítette az Uralkodóval és apjával levő helyzetét. Sőt, még az ep6-ban Yoda mondta neki: "ne becsüld le az Uralkodó erejét". Ő meg ügyesen eldobja a kardját. Látható, hogy egyes döntéseknek, mekkora hatása lehet a későbbiekre.

Előzmény: simon templar (11099)
T-007 Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11101
Szép sorban.
Először is, mi ez a hisztis stílus?
Ragaszkodás: múltkor ugyanezt játszottuk el. Olyan hasonlatokat használsz, melyek nem passzolnak. A jedik felesküdtek, hogy a Jedi Rendet szolgálják. Itt máris egy ragaszkodás lép fel. Ragaszkodnak a Rendhez. Ahogy látom, ez a te olvasatodban azt jelenti, hogy Lucas Haydennel ellentmondást beszéltetett, mikor azt mondatta, hogy tilos a ragaszkodás. Csakhogy mit jelent ez?
Ragaszkodnak a Jedi Rend adta irányadó mértékekhez, mely kimond dolgokat. Ehhez tartaniuk kell magukat, különben nem tudnának igazságosak lenni. Ez kimondja, hogy nem lehet személyekhez ragaszkodni, mert a szolgálatukkal ez ütközni fog.
Említve volt, hogy Lucas a keleti vallásokból merített. Akkor egy kicsit evezzünk a keresztény hitre. Jézus egyszer azt mondta, hogy aki hallja Isten szavát és cselekszi is, az az anyja és azok a testvérei. Itt éppen az anyja és testvérei, annál a háznál várták őt, ahol Jézus bent tanított, de mégis a bent levő tömegre utalt ezzel. (Ez éppen a Lukács evangéliumában van :-)
Ezzel azt akartam hangsúlyozni, hogy Jézus a saját rokonait nem tartotta többre más embereknél, hanem mindegyiket ugyanúgy értékesnek vett, mert a szolgálata ezt kívánta meg. Gép volt? Hm, a szeretetről úgy beszélt, mint ami a legfontosabb.

Mégis, hogy lehet akkor a jedikben szeretet? Úgy, hogy ők azon dolgoznak, hogy mindenki igazságosan legyen kezelve.
Nézzünk egy példát! smile leírta, hogy Obi1 milyen hidegfejjel gondolkozott, és ez így is van. De vannak érzelmei, bőven. Az ep1-ben mikor összekap Qui-gonnal, majd a Naboo-n odamegy és bocsánatot kér. Öregem, mi ez, ha nem érzelem? És onnan lehet tudni, hogy ezt ő nem kötelességből tette, hanem a mestere iránt (is!!!) érzett szeretetből, hogy a film végén kiállt Anakin tanítása mellett, még Yoda ellen is! Sőt! Az ep6-ban mit mond szellemként Luke-nak? "Anakinnal jó barátok voltunk." Barát. Ez érzelmeken alapul? Nem kérdés (méghogy a régi Trilógia más értékeket közölt!).
Könyörület: Hihetetlen amit írtál. Filozófiai órákra jársz? Mi az hogy nincs kapcsolatban a szeretettel? Abból indul ki! "Á, most nem öllek meg, mert megerőszakoltad a feleségem." Ez könyörület? Nem. Ez önös érdekből levő döntés, pl. éppen olyan kedved volt (tudom szélsőséges a példa, de csak azért, hogy jól érzékelhető legyen). És ha holnap lesz kedved megölni? A könyörület azt jelenti, hogy a bűnös büntetést érdemel, neked jogodban áll megbüntetni, de nem teszed, mert nem akarsz neki rosszal fizetni, hanem életben hagyod. Lehet, hogy nem az iránta érzett szeretetből, hanem azért, mert az emberek összessége iránti szeretet azt diktálja benned, hogy ezzel nem oldanál meg semmit, de a lényeg, hogy a szeretet indít. Ja, és utána ezt nem rovod fel neki, nem is utalsz rá soha.
És szerintem nem Luke volt az arany középút. Ő az apjában a jót látta meg, de mégis majdnem legyilkolta annyira ragaszkodott a testvéréhez az érzelmei miatt. Megoldotta volna a gondot, ha megöli? Nem, mert az Uralkodónak akkor vagy az új sith tanítványa, vagy az áldozata lett volna.
Én úgy látom, hogy Qui-gon volt a tuti. Tapasztalt, az érzéseivel tisztában lévő, mégis ésszerű jedi volt. Nem véletlen, hogy a jedik nem értettek vele egyet. De mint tudjuk, a Jedi Rend a más látásmódjukkal kiírtódott. A sitheket valószínű, hogy régen nem így győzték le.
Végül Qui-gonnak lett igaza, a kiválaszott teljesítette küldetését, az Erő egyensúlyba állt, igaz Qui-gon biztos nem így számította ki.
Inner! Ugye csak ugrattál. Természetesen én is tudom, hogy a klónokat irányítják és nem ők döntöttek arról, hogy átvernek mindenkit. De bocs, ha félreérthető voltam.

Előzmény: simon templar (11074)
Pac Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11100
"Sokan voltunk ilyenek és kinőttük."

És Jedik lettünk. Ezért írunk ilyen okosakat.
:-)))

Ami a Yoda-Luke párbeszédet illeti: sokféleképpen lehet értelmezni. A te analízised is figyelemre méltó, ifjú padawan...

Szvsz nem csoda hogy a TESB -t tartják a legjobb SW filmnek!

Előzmény: simon templar (11099)
simon templar Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11099
Amit leírtál az igaz. De csak azt bizonyítja, hogy Anakin a másik véglet volt amire szintén azt mondom, hogy nem jó. Fiatal volt, heves hős szerelmes. Sokan voltunk ilyenek és kinőttük.
Yoda mondata viszont szerintem egészen mást jelent.
- Áldozzam fel őket?
- Ha fontos az, amiért harcolnak, igen!

Leia és Han tudta, hogy velük akarják csapdába csalni Luke-ot. Meghaltak volna azért, hogy ez ne sikerüljön. Feláldozták volna magukat érte. Yoda tudta ezt. Tudta, hogy ha Luke odamegy akkor pont ezt teszi tönkre. Tehát azt akarta mondani, hogy ha fontosak neki ezek az emberek akkor tegyen nekik jót azzal, hogy nem megy oda. Itt szó sincsen arról, hogy ne gondoljon rájuk vagy hogy áldozza fel őket a cél érdekében.

Ez a mondat valóban nagy súlyú. Értelmes, intelligens és sokkal közelebb áll a szerintem elfogadható nagy eszmei harcos gondolatvilágához, mint a prequelben túlzott hangsúlyt kapott érzelemmentesség.

Előzmény: Pac (11096)
Pac Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11098
Lusta vagy, mint mindig!

:-)

Előzmény: Skywalker. (11097)
Skywalker. Creative Commons License 2003.02.28 0 0 11097
Hmm.. de jó hogy mindezt leírtad! Én is így gondolom és legalább nem kellett ennyit gépelnem!
:-)
thx!
Előzmény: Pac (11096)
Pac Creative Commons License 2003.02.27 0 0 11096
Érdekes dolgokat írtok. (és jókat)

Én úgy látom, hogy a Jediknek - pontosan a "magasabb" szempontok miatt - kissé felülről kell szemlélniük a dolgokat. Ez így is van jól. Ha mindig az egyén/egyének/kis csoportok szempontjait néznék, egyszerűen nem tudnák ellátni a feladatukat. Jó volt a rendőrös hasonlat: ha egy nyomozó együttérezne a rablótámadás áldozatával és együtt hüppögnének, és nem a bűnös után vetné magát, nagyon szépen viselkedne, de eredménytelenül.
Csúnya elitista banda! :-)))

Jó példa erre Obi1. Amikor Padmé kipottyan a gépből, Ani egyből megállítaná a masinát és szaladna utána, de Kenobi - nagyon helyesen! - nem a csajjal törődik, hanem a ősz piroskardos nyomában akar maradni. Pedig ő sem közömbös, hiszen ha nem is kebelbarátok a szenátorral, de mindenképpen tisztelettel és szimpátiával viseltetnek a másik iránt.
Ő egyszerűen különbséget tud tenni lényeges és lényegtelen között. Márpedig az egész galaxis jövőjét befolyásoló vén lókötő fontosabb, mint az exkirálynő.

Vagy itt a kukacos merénylet. Obi nem a csaj lelkét ápolja, hanem a merénylő után indul rögtön, hiszen rá amúgy is vigyáz majd az őrség. A százlábútenyésztő fontosabb.

Ezért nagyon veszélyes ha egy Jedi-tanonc ragaszkodni kezd egy személyhez, mert attól fogva a cselekedeteit nem az határozza meg hogy "Mit mondott a mesterem? Mi a közösség érdeke?" hanem "Mi lesz a lánnyal? Mi lesz anyával?"

Luke ugyanebbe a hibába esik. A barátaival törődik, holott a tanulás - ott és akkor - fontosabb.
"- Áldozzam fel őket?
- Ha fontos az, amiért harcolnak, igen!"

Laa-Yosh Creative Commons License 2003.02.27 0 0 11095
Szerintem inkább arról van szó, hogy az érzelmek nem függhetnek feltételektől. Azaz nem tehet különbséget két ember között, még ha az egyik történetesen az anyja is; mind a kettőhöz ugyanúgy kell viszonyulnia. Ez valóban lehetne gépies is (ezek lesznek elvileg a klónok?), meg lehet a Jediktől elvárt együttérzés (mert a compassion ezt jelenti és nem szánalmat, ha jól emlékszem akkor ezt csúnyán félrefordították).
Előzmény: simon templar (11087)
simon templar Creative Commons License 2003.02.27 0 0 11094
"És az arany középutat Yoda meg Anakin között Luke képviseli."

Ebben egyetértünk.

Előzmény: smile64 (11092)
Tibur55 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 11093
Szerintem a Jedik nem vezetők. Inkább rendőrfélék, akik a szenátusnak engedelmeskednek (meg a főkancellárnak).
Előzmény: simon templar (11091)
smile64 Creative Commons License 2003.02.27 0 0 11092
Hát az szar ügy.
Amúgy lehet, hogy igazad van. És az arany középutat Yoda meg Anakin között Luke képviseli.
Előzmény: simon templar (11091)
simon templar Creative Commons License 2003.02.27 0 0 11091
Ilyen érzelem nélküli vezetőket én is ismerek. Egyikük pont most zárja be a lányom iskoláját. :-(
Én azt gondolom egyik világnak sincs szüksége rájuk. Mert Anakin is csak egy véglet éppolyan, mint Yoda. Egyik sem elismerésre méltó. Van azonban arany középút. Az a követendő.
Előzmény: smile64 (11090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!