Az unnepekre kedvenc boraimat valogattam ossze:
2000 Siklosi Chardonay Barrique (Ez a kedvencem) Szamomra ez 6-7 pont. Erdekes volt szamomra, hogy a Huszar utcai borszakuzletben egy palack 3500-ba kerul mig a metroba 1800 korul van...
2002 Neszmelyi SB. Virgin Vintage (Hilltop) 5 pont
2002 Neszmelyi Chardonay (Hilltop) 4 pont
Tamogatnam azt a felvetest, hogy amatoroknek valaki(k) tartananak egy rovid kis tanfolyam szeruseget, az alapveto dolgokrol...
cere:)))))))
Nekem is magyarázta már meg annó a zászlósom, hogy "hogy mozognak a kis golyócskák a kábelben", értsd elektronok valós és megegyezésszerinti haladása vezetőkben:))))))))))))
"...nem tudom, mit szállítottak a SZU-ba, mint ahogy itt szerintem senki (legalábbis senki nem jelezte, hogy külkeresként a szovjet borexportot felügyelte akkoriban). "
A hozzám legközelebb álló -illetve ülö- kollégám külkeresként dolgozott a borkombinátnál a '80-as években.
Persze tudom, ezek az emberek csak legendákat terjesztenek szerinted unalmukban, szemben Továris Tyereskov biztos forrásaival (szüret közben eszegetett egy kis szölöt, és megmondta milyenek lesznek a borok)
Remélem nem sértettelek meg, nem áll szándékomban.
A minőség egykor és ma vitához:
Mint a legtöbb esetben, a kép itt is árnyalható. Például: 1976-85 évek átlagában az országos évi átlagos bortermés 41%-át belföldön, 47%-át a KGST országaiba, 12%-át pedig un dollár relácó-ba adták el. Mindig maradtak a táboron belüli csúcsigény kielégítésére is a tőkés exportból visszamaradt tétel-ek és voltak a borversenyekre, a kivételezett magyar elitfogyasztók, valamint a hazai és birodalmi pártarisztokrácia, a diplomáciai protokoll számára termelt kisebb mennyiségű, de csúcsminőségű tételek is. Természetesen nem volt könnyű hozzájuk jutni az átlagvásárlónak. Tehát az évi termés kb. 83-84%-a volt a minőségében ma joggal elmarasztalt színvonalú tétel. Sőt, a keleti export 20-30%-áttette ki a vermut-gyártás céljára előállított erősített csemege néven becézett műbor. (De hát abban az időben Európa egyes nyugati országaiból is vittek keletre hasonló alapanyagú vermutot.)
Központi utasítás erre? Ez sokkal ravaszabban volt megoldva: Pl. A KB határozott: a szovjet elvtársakat évi 42 ezer palack 3 puttonyos tokaji aszú-val és édes szamorodni-val kell ellátni, meghatározott alacsony áron és szubvencionálással. Az illetékes borkombináti vezérigazgató ezek gyártását pártfeladatként kapta, igen magas prémiummal, ha teljesít; ha pedig nem, leváltással. Minőségi előírás? Szerjózsa pecsételje le a vagont a berakodás után, mert onnan akkor ezután már nem küldtek vissza semmit. Bizony súlyos helyzetbe került az a nagyon kis számú szakember, aki ezzel az akarattal szembehelyezkedett, mert a szakterületén akkor ezután már nem kapott állást. De hát ez rendszer így működött.
Olvass tovább :-)
Tudom, mi a különbség (mondjuk nem nehéz rájönni az elnevezésből se), csak kicsit félreolvastam.
Nem aszú az a 79-es, amiről írtam, az nekem van otthon. Az általam említett muzeális borok csopaki olaszrizlingek.
Bocs, én nem az 50-es, hanem évekről beszélek, hanem a 70-esekről és 80-asokról.
Akkoriban azért már hallgattak az észérvekre is, és figyelembe vették a kreatív ötleteket.
Persze, nem tudom, mit szállítottak a SZU-ba, mint ahogy itt szerintem senki (legalábbis senki nem jelezte, hogy külkeresként a szovjet borexportot felügyelte akkoriban).
Tudod, kapott 56-os ellenállásért Torgyán papától olyan fickó is emlékérmet, aki a 70-es években született (volt is belőle egy apróbb botrány, mikor kiderült). Ez is csak egy példa arra, hogy nem kell mindent elhinni, amiről ma azt állítják, hogy a szocializmusban úgy volt. Kommunizmus meg itt sosem volt (a Szovjetúnióban is csak az alapok lerakásáig jutottak el - az SZKP szerint, pedig ha valaki, hát ők tudták :-)
Az Egri bikavért meg ne keverjük már a tokaj aszúval (bár gondolom, te magad szintén nem vettél részt a Sopronban történő bikavérgyártásban.... Tévednék?)
Bakker azt se tudod mit takar az oxidatív és a reduktív megjelölés:))))))))
Olyan embereket akarsz leugatni, akik a bor előállításában és belsősként vesznek részt, a hírforrásaik elsőkézből vannak - vagy ők maguk azok akik az adott dologgal foglalkoznak - ezek után gondolkozz el azon, kinek az írásait mennyire fogja itt komolyan venni az aki olvassa a topicot....
Tokaji bor hírneve igencsak a szocializmus előtti időből ered, mint arról korábban már szó volt. Amolyan "mintagazdaságok/üzemek" a szocializmus idején is voltak, - mint ahogy külön vadászterületek is voltak a pártfejeseknek - feltehetően ezekből kerültek ki azok az aszúk amik mai mércével mérve is említésreméltóak.
Az, hogy kapható és drága egy '79-es aszú nem meglepő, hisz ritka, de ez még nem jelenti azt, hogy eszmei értékén túl élvezeti értéke is lenne.
Nem foglalkozom borral, csak borkedvelőként olvasom néha a hozzászólásokat. Nem tudom, jó helyen ajánlom, de szeretném eladni a borgyűjteményem egyes tételeit, mert Kanadába költözöm. A borok jelenleg egy egri borász pincéjében vannak.
Nekem is mindegyik nap jó, de döntsük lassan el mert sielni, metszeni is szeretnék már februári hétvégén.
off
Tom: levél úton, borszállítmány pécsre 23án már késő?
"...Osztrak pelda,boraik egyre jobbak lettek"
Tegnap erről meggyőződtem és maximálisan egyetértek. Felbontottuk a Bécsben vett 2002es Zöldveltelinit a Bannert pincészettől; amit véletlenszerűen vettem le polcról, csupán az ár (5.90) és egy ajánlás: "2003 legjobb osztrák, spárgához való bora" irányított.
Igen komoly bort találtam a palackban, jól beérett szőlőre utaló illatok finom borsos gyógynövényes illattal színesítve. Ízben is jeletkezett az érettség minden szépsége, testes tartalmas gazdag bor volt, kis oda nem illő szénsavval ami szerencsére hamar elillant. Kerek harmónikus savak, elegendő alk (12,5) mint egy Scheller csak a vulkán hiányzott.
"Hogy a SZU-ba mit adtak el, mit nem, azt nem tudom (ahogy szerintem te sem), én a magyar boltokban kapható aszúkról beszéltem."
Kedves Bortárs!
Minden rosszmájúság nélkül és tényleg a Fórumon való véleményünk kultúrált kifejtésehez való jogunkkal élve, hadd fűzzek hozzá 2 gondolatot a kialakult eszmecseréhez:
Azt írod néhány hozzászólással lejjebb, hogy Te már éltél, dolgoztál a szocializmus idejében, sőt még szüretelni is jártál Tolkajba. Mégsem tudod, hogy a szocializmusban mit adtak el a SZU-ba?
Errefelé Sopronban MINDENKI által köztudott tény, hogy itt készült az Egri Bikavér...A gazdáktól összevásárolt kékfrankost töltötték bele a vasúti tartálykocsikba!
Errefelé szintén MINDENKI által köztudott tény, hogy a makói hagymát a Kisalföldön (is) úgy termesztették, mint a huzat!
Szerinted ezek után pont a Tokaji Aszú esetében elvárható a korrektség? Szerinted a szocializmusban, de méginkább a kommunizmusban díjazták azt, ha valaki nem a központi utasításokat követte - kreatív volt? Csak javasolni tudom az Andrássy út 60. meglátogatását, ott kiderül, hova jutott aki (nemcsak) kreatívkodni akart!
Mégeccer hangsúlyozom, mindezek ellenére maximálisan tiszteletben tartom a Te véleményedet is! (És mindenkiét)
A borüzletben ugyanaz az árképző tényező van mint mindenhol máshol... aminőség lineáris növekedésével az ár exponenciálisan növekszik. Tehát ha _a_ tökéletes bort vesszük 100-nak akkor a 70-es bor az mondjuk 50 euró és a 80-as az 500 lesz a 90-es pedig 5000. Erre lehet azt mondani, hogy az a 10% minőségkülönbség nem ér meg 450 illetve 4500 euró különbséget....de ez van, a piac diktál.
Mindenesetre megnyugtatlak, hogy lehet tisztes áron jó tokaji bort kapni, nemcsak Szepsy van és nem is csak KerHáz.
A Balaton nevű bor ott az egyik legolcsóbb bor (amikor még volt márka, akkor 2,5 márka körül volt, legalábbis Berlinben, mióta euró van, még nem voltam kint, euróban nem tudom, mennyi), és nem is nagyon veszik, csak a helyi hajléktalanok. Elég sokat jártam Németországban, a foglalt házakban lakó punk barátaim, akiknél én is laktam, ezt már túl pocséknak találták ahhoz, hogy megvegyék, pedig hát ők egyébként nem egy válogatós banda, meg a pénz sem veti fel őket (helyi relációban persze).
Ja, és ebből van száraz fehér is (szintén Balaton néven, meg hogy ungarische weisswein, trocken, de semmi több infó), azt már ittam. Forraltbornak kiváló :-)
A Szepsy-féle borok árai már inkább a sznoboknak szólnak, nem a borivóknak (lásd e lentebb közölt árakat). Én ha bort veszek, nem befektetni akarok, hanem jó bort inni. (Annyira azért nem állok jól anyagilag, hogy a pénzemet borba vagy mondjuk 10 ezer dolláros Gibson Les Paul gitárba fektetve hagyjam állni - a hangszerboltos utóbbiról is azt mondta, ahogy azt már nem gitárosok veszik, hanem befektetők, viszont ami 1500-2000 dollárért kapható (szintén Gibson Les Paul gitár), az mindenben ugyanazt tudja, kivéve, hogy nem számít ritkaságnak, mert mondjuk nem minden darabja kézzel készült. Na, hát kb. ennyi lehet a Szepsy-féle aszú, meg a natúr mittudomén, mondjuk Disznókő aszú közt a különbség is, bocs az enyhe kitérőért.)
Csite mester.
Azért azt lásd be,hogy karácsonyi hajtás volt és a polcon lévő tétel helyett választottuk inkább a pincés tételt.
Nem tojjuk le a magánvevőket,hisz szinte nagyobb forgalmat csinálnak,mint a nagyker. :-)
Múzeális tételek közül a 89-es villányi borászatos cab.frant tudnám emliteni. :-)
A régi évjáratok abból adódnak,hogy mint írtam szinte havonta cserélődtek az emberek és össze vissza ment ki az árú,igy nagyon sok régi évjárat maradt meg a pincében.Mivel a borlapokon általában a legújabb évjáratok vannak,így ezeket csak a kiskerben lehet eladni.
De ez szerintem nem is baj,mert gyakran jobb egy 2000-es,mint egy 2001-es.
Szerintem a legrosszabb a fűtési megoldás.Bizonyos polcok alatt van a fűtés kivezetése,így eléggé felmelegednek a borok.Ez nagyon gázos dolog,de szerintem miattam nem fogják átszabni az épületet.
Ha az én bótom lenne,sokminden másképp lenne. :-)
Boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek és köszönjük a jókívánságokat! :o)
Reméljük sokan lesznek, akiknek idén is örömet okoznak a Scheller borok! :o)
A pontozáshoz:
A svéd 1830-ban alapított (és 1994-ben aug. 25-től az internetre is felvitt) AFTONBLADET mat & vin gasztronómiai folyóirat 20 pontos rendszerben rendszeresen és időnként összefoglalóan, nagyon szellemes kategória jellemzéssel értékeli a Svédországban kapható borokat, a következő képen:
Szín, tisztaság: 0-3, Illat: 0-6, Zamat: 0-6, Charm 0-5 (ez a 10 pontos értékelés esetén: 0-1,5; 0-3; 0-3; és 0-2,5 pontnak felel meg. Megjagyzendő, hogy a legtöbb 20 pontos rendszerben századpontos határig pontoznak a bírálók, pl. németeknél, franciáknál, stb.)
Az így kialakult kategóriák az Aftonbladet szerint (helyes és kemény szigort tükrözve):
3 (10 pontos esetén 1,5) alatt: Nem ajánlott.
3 (10 pontos esetén 1,5) -tól: El lehet vinni piknikre.
5 (10 pontos esetén 2,5) -tól: Vidám összejövetelekre, egyszerűbb büféasztalokon.
10 (10 pontos esetén 5,0) -től: Lehet gyertyát gyújtani és szépen megteríteni.
15 (10 pontos esetén 7,5) -től: Meg lehet gyújtani a csillárt is, méltó ünnepi hangulattal.
Nagyon ritkán mennek 16 (azaz 10 pontos esetén 8) pont fölé.
Lehetne úgy is mondani, hogy náluk 16 pont a magyar átlagos bíráló által, 20 pontos rendszerben adott 19,8 pontnak felel meg.
" ha a kerház borai olyan szarok lennének, nem venné őket senki, mivel most már elég jelentős a választék, még árban is vannak náluk olcsóbbak."
úgy tudom, hogy a legnagyobb mennyiségben külföldön (Németo) eladott magyar bor a Balaton elnevezésű félédes veres
van nála olcsóbb is, jobb is, ettől még fogy rendesen
ahogy keletnémeteknek anno a Balatonnál az a pancsolt édes bolti palackos vörös, úgy sokunknak persze nosztalgikus élmény a korabeli KGST aszú, nekem speciál a Traubi különösen (abban van is karamell bőven) szóval megvan ennek a helye és nincs ezzel semmi gond ha kedveled (bevallom Csitének töredelmesen, hogy én sem hányom ki) de ne emlegessük egyszinten Szepsy valamelyik remekművével és ne akarjuk hogy ez legyen a világban az aszúval egyenlő, mert akkor nem jutunk a SZU-nál messzebb sehogysem
egyébként a piac megméri rendesen: azért úgy tűnik jobb befektetés egy karton szepsy
Teljesen igaz az Osztrak pelda,boraik egyre jobbak lettek.
A dragan eladhato hamisitvanyok,termeszetesen a "Nagy"-borok legtöbbször vörösek pl.
1990-es Penfolds Grange fogy.ar 200 euro körül
az 1994-es Sassicaia ,az olasz hamisitok több mind 20-ezer palackot ertekesitettek ar 80-euro.
Aztan van hogy maga a boraszat hamisit pl.Barolo
a hetvenes evektöl(meg talan ma is akad egy -kettö),akik del-olasz mustot-bort kevertek meregdraga boraikba.
A legutolso pelda a tavalyi evben itt nallunk nemetben a szomszed faluban törtent.A borasz del-francia bor akar keverni a sajatjaval,de a hatalmas tartalykocsi ugylatszik tul feltünö volt.
A muzealis borokat is hamisitjak föleg bordoit(Petrus-Le Pin-stb)neha ugy is hogy a nagyertekü bort megisszak es a serülesmentesen felbontott palackba egy egyszerü olcso evjarat borat töltik vissza.A külömbseget csak egy igazi profi erezne meg.Ch Petrus 1982 -1500 euro az 1973-as "csak "200".