Keresés

Részletes keresés

irreverzibilis Creative Commons License 2019.07.18 0 0 26926

busz a terminál kilépve bal oldalon lesz,a 3.-as terminal mellett COTRAL bust kell keresni,a buszon írva lesz az Ostia,jegyet a 3.-as terminal pressójában tudsz venni 1.3 euró talán

Előzmény: Róma, Ostia, Fiumicino (26925)
Róma, Ostia, Fiumicino Creative Commons License 2019.07.18 0 0 26925

Bocsi, hogy zavarlak!

Olvastam a topicban, hogy Lido di Ostiaában volt a szállásotok. Végül is hogyan jutottatok el Fiumicino repteréről oda? 

Mi is a buszra gondoltunk, de nem tudom, honnan indul és hol lehet megvenni a jegyeket rá.

Köszi előre is a választ.

Előzmény: irreverzibilis (26839)
vélemény Creative Commons License 2019.07.16 0 1 26924

A Santo Stefano mint épület fantasztikus. Én is nagyon szeretem a kerek vagy nyolcszögletű templomokat. Én kb az 5. képnél feladtam.

Az az érzésem, hogy a festő egyszerűen csak szadista volt, és a szentek halála csak ürügy volt neki a szadizmusa kiéléséhez.

Off. Ezt érzem Boshnál is. Persze az összes könyv és film és szakértő azt magyarázza, hogy mélyen hívő ember volt és szó sincs szadizmusról. Biztos a szakértőknek van igaza.

Én nyáron nem merek Magyarországnál délebbre utazni, már az itthoni meleg is a tűrőképességem határán van.

Előzmény: erikanyu (26923)
erikanyu Creative Commons License 2019.07.16 0 0 26923

Képzeld el, a férjem ugyanezt mondta a Santo Stefano Rotondóról. Oda mondjuk csak azért mentünk, mert Ati szereti a köralakú templomokat. Tavaly még felújították, most sincs még teljesen készen, de be lehet menni, és a freskók képeit kirakták . Teljesen sokkoltak  minket is a képek. Tisztára mint egy horror. Viszont a fa menyezet nagyon klassz lett (ugye ő asztalos), azt viszont nagyon megnéztük. :) Az az igazság, hogy a tavaszi Appia utat nem tudtuk felülmúlni. Ha nem lett volna olyan meleg, újra odamentünk volna. Az nagyon tetszett mindkettőnknek. 

Előzmény: vélemény (26922)
vélemény Creative Commons License 2019.07.15 -1 0 26922

Jópofa lehet ez a 3d-s. Ahogy öregszem, egyre jobban kedvelem az ilyen gyerekes dolgokat.

A Crypta Balbi nekem sem jött be. Kevés olyan hely van Rómában, amit egyszer láttam és utána sosem vágytam vissza. A Palazzo Corsini ilyen még és talán a Santa Croce templom. És a Santo Stefano Rotondo is elég volt egyszer, engem riasztanak azok a freskók.

Előzmény: erikanyu (26921)
erikanyu Creative Commons License 2019.07.15 0 0 26921

Egy oldalom olvastam, hogy ezzel a szemüveggel ha mész akkor látod az eredeti részeket is. Mi már nem kaptunk. Akik meg bent voltak nekik meg volt. Mondjuk zárás előtt mentünk kicsivel, lehet azért. http://orokvaros.network.hu/blog/roma-kozossegi-oldala-hirei/ujjaeledt-diocletianus-termaja-romaban-3d-ben A Róma Nemzeti múzeum most is 10 euró. Nekünk ez volt a 2. ingyenes múzeumunk a Rómapassal. Az első pedig az Angyalvár volt. 

Előzmény: vélemény (26920)
vélemény Creative Commons License 2019.07.15 0 0 26920

Jó kört mentetek. Mi ez a 3D szemüveg a Diocletianusban?

Mennyi most az Állami Múzeumok kombijegye? Én még a 10€-ra emlékszem, ez nagyon korrekt ár.

Előzmény: erikanyu (26919)
erikanyu Creative Commons License 2019.07.15 -1 4 26919

Sziasztok! Megjöttünk a nyári római kalandozásunkból. Róma gyönyörű, mint mindig. Nagyon meleg volt (férjem meg is jegyezte, lehet a nyári Rómát máskor kihagyjuk.). Szomorúan tapasztaltam, hogy a kukákat nem tudják olyan ütemben üríteni, int ahogy szükséges lenne. bizony néhol igen büdös volt. Lehet mindig is így volt, és én nem emlékeztem már rá. De néha kicsit zavaró volt. Mint a Giannicoló szemetessége is. Na jó erről ennyit. Szóval repülés wizzel, ami már igencsak lehúzós, ha egymás mellé szeretnénk ülni, és nem csak két zsebkendőnyi táskával utaznánk. 

1. nap hétfő

Nyugalmas repülőút, sitbusszal repülünk a szállás felé. Kis pihenő (San Valentinó) után irány az Angyalvár. Most nekem kedvezett a kiállítás gyönyörű ékszereket láthattam Bvlugari ékszereket. Angyalvár után séta a városban. Piazza Navona, Trevi kút, majd vacsi a Pantheon előtti Salumériában. Fagyi még mindig finom a Gelateria Della Palmaban. Majd séta vissza a kivilágított Angyalvár felé. Csodás élmény. Szálláson lepihenünk kellemesen elfáradtunk.

2. nap

Reggel frissen ébredünk, új tervekkel. Az időjárás szerdára esőt ígér ezért a kinti programokat a mai napra tesszük. A reggeli finom, friss mint mindig. Ezután irány a Trastevere. Végre nyitva a Farnesse villa, imádom a képeit, és a hangulatát. Majd séta fel a Gianicolóra. Jó tudni, hogy a zöldségmosót (Fontana dell'Acqua Paola) felújítják, körbe van kerítve. Szépen felérünk időben az ágyulövésre. Még egy aperol is belefér előtte. Élmény után jöhetnek a Trasteverén még nyitva lévő templomok. Ebéd a Carlo Mentában. Tészta , és tiramisu isteni finom. visszajövünk másnap is.  Nekünk magyon bejött ez az étterem. Finom, nagy adag tészta, friss tiramisu, gyors kiszolgálás.  Mondjuk hét közben vagyunk lehet azért. Ezután szieszta, mert az kell. Délután irány az állami múzeumok. Megyünk metróval a Terminihez. Megnézzük a Palasso Massimot, és a Diocletianus fürdőjét. Sajnos nem kaptunk 3d szemüveget. Valamit magyaráztak, hogy elfogyott, sajnáltuk. Ezután irány a Popolo. Megnézzük a két templomot, megvan a tornacipős kép is újra.. Majd innen séta a Pantheonig. Babuinót is megtaláljuk közben. A Spanyol lépcsőre tilos leülni, azért a felső részen már szabad ott nem látják. Ismét a Pantheonnál vacsorázunk. Még nyitva a Tazza d Orro, jöhet a kávé. Vacsora után fagyi, és séta vissza a szállásra az Angyalvár irányában.

3.nap

Utolsó teljes napunkat a Mózes szoborral kezdjük. Irány a metró Cavour megálló. A Sant Pietro Vincolihoz megyünk. Ma templomos napot terveztem. Santi Quattro Coronati, Santo Stefano Rotondo és a Basilica Santi Giovanni e Paolo. Majd megnézzük a római kori házat is. Innen ebéd a Carlo Mentában. Újra tésztázunk, és tiramisut eszünk. Olcsó és finom. Jöhet a pihenés, hogy délután folytathassuk a nézelődést. Délutáni program a Palasso Altemps, és a Cypra Balbi. Utóbbi nem egy nagy durranás, de megnéztük.  Útközben találunk érdekes házakat, csodás régi szobrokkal, bemegyünk, nézelődünk, megengedik. Megyünk Pantheont nézni, végre bejutunk mert nyitva van.  Séta a trasteverére, vacsizni. Útközben útba ejtjük az elefántos obeliszket, és az ott lévő templomot. Majd megnézzük a Tartarughe teknősös szökőkutat, mert szeretem. Vacsi a Carlo Mentában. Bruscetta (egy adag 1 darab), és margaréta pizza. 3 euró mindkettő, ja és tiramisu. Belevetjük magunkat  Tevere parti bulikba. Kérésemre még elsétálunk a Szent Péter bazilika elé. Gyönyörű kivilágítva. 

4.nap

Időben kelünk, hogy beleférjen a Szent Péter bazilika. Odaérünk, nincs hosszú sor bemegyünk. Csodálatos, folyamatosan a sírás folytogat közben. Ezután már sietünk a csomagokért, és a buszhoz. De azért még egy fagyi belefér. Innen irány a reptér. Repülő késik egy órát várunk. 

Élményekkel teli, kellemesen elfáradva érünk haza. Jövünk még. :) 

bbmagdi Creative Commons License 2019.07.12 -2 0 26918
Sziasztok! Sajnos eladóvá vált 2db jegy a 07.14-i római Diana Krall koncertre.
uati Creative Commons License 2019.07.09 0 0 26917

Rendben, köszi!

Előzmény: vélemény (26916)
vélemény Creative Commons License 2019.07.09 0 0 26916

Sajnos az utóbbi. De gyorsan megy.

Előzmény: uati (26915)
uati Creative Commons License 2019.07.09 -1 0 26915

Sziasztok!

Nekem a Vatikáni Múzeum online jegyfoglalásával kapcsolatban lenne  kérdésem. Konkrétan a működése érdekelne! Foglalok, kifizetem, jegyet nyomtatok, vagy csak egy igazolást, amivel a megfelelő ablaknál kapok rendes belépőt? Mintha a második verziót olvastam volna valahol.

Zsobacsi Creative Commons License 2019.07.08 -1 0 26914

Sziasztok! Ha online nem tudok most péntekre foglalni a Vatikáni Múzeumba és a Sixtusi kápolnába jegyet, akkor mennyi esélyem van, hogy aznap sorba állva kapni fogok 5-öt? Illetve ha Roma Pass kártyával nem tudok már adott időpontra előfoglalni a Colosseumhoz akkor mennyi esély van ezt megtenni telefonon keresztül? Vagy reggel szintén álljak sorba a Palatinusnál ott vegyek egy kombinált jegyet? Köszönöm a segítséget!

erikanyu Creative Commons License 2019.07.07 -1 0 26913

Rendben, köszönöm.

Előzmény: vélemény (26912)
vélemény Creative Commons License 2019.07.06 0 0 26912

Én úgy értelmezem, hogy ezek konkrét dátumok. Mindegyik helyszínen 2-2 időpont és mindenütt vezetés van és valami színházi előadásról is írnak.

Előzmény: erikanyu (26911)
erikanyu Creative Commons License 2019.07.06 -1 0 26911

http://www.museonazionaleromano.beniculturali.it/it/21/modulo-news/497/estate-al-museo-aperture-serali-straordinarie_-visite-guidate-performance-teatrali-e-musicali

Sziasztok! Jól olvasom itt, hogy júliusban, és augusztusban hosszabbított nyitvatartással üzelem a  Róma Nemzeti Múzeum? 22.30-ig van nyitva? Hétfőn indulunk, és pont ezek a múzeumok vannak tervben. 

szépségkoldusa Creative Commons License 2019.07.05 0 0 26910

Fosse Ardeatina

Előzmény: vélemény (26908)
szépségkoldusa Creative Commons License 2019.07.05 0 1 26909

Az Ágnesban háromszor hallgattam a katakomba-vezetést, mindannyiszor fiatal vezetők voltak, valószinüleg régészhallgatók. Egyszer egy fiú, kétszer lány, az egyik távolkeleti tündérke volt. Készségesek, barátságosak voltak, és türelmesek, mert egy társunk fordított angolról magyarra.

A Priscillában a kezünkbe nyomtak egy magyar fordítást, de nem annak a sorrendjében tartották a vezetést. Viszont minden állomásnál megmutatták, hogy hol tartunk. Ez a Callixtusban nem fordulhatott elő. Ott egy ókori magnóról recsegtették a magyar szöveget mindjárt a bejárat után. Meghallgattuk a 10 perces rádiós vezetést, aztán angolul végigjártuk az utat, és próbáltuk azonosítani a magyarul hallottakat. Mindehhez sokat kellett várni az indulásra, és rengetegen voltak. A látogatás után másfél órát vártunk a buszra 40 fokos napsütésben.

Viszont közelben van a Fosse Ardeatina emlékhely, ami nagyon megrendítő. Egy partizánakcióban a német járőrt felrobbantották, 33 katona halt meg. A németek minden halottért 10 olaszt kivégeztek a barlangban, és befalazták. Ma ott van minden szarkofág szépen sorban, és be lehet járni a barlangot is. Van egy magyar áldozat is köztük, aki a magyar zsidóüldözés elől menekült Rómába. Dehát ott is megtalálták. Érdekes film is készült az emlékükre, magyar felirattal is elérhető: Megtorlás a címe.

Előzmény: vélemény (26908)
vélemény Creative Commons License 2019.07.05 0 0 26908

Én először befizettem egy kis buszos túrára. Már nem tenném.A programot úgy hirdették, hogy a katakombákhoz megyünk, de megálltunk a Maggiorenál és a Lateránnál is, én persze már mindkettőt sokkal alaposabban megnéztem. A Via Appián pedig csak a Domitilla katakombát láttuk néztük meg, egy elég rohanós vezetéssel. Utána csak 10év múlva mentem újra,amikor a Calixtusnál egy halakn motyogó idős úr vezetett olaszul. Amikor megállt, elmondta szöveget az első két embernek, aki közvetlenül mögötte ment, a hátrább levők pedig nem hallottak semmit.

A Priscillaban egy nagyon gyenge angolos guideot hallgattam.  Tényleg az Agnese volt a legjobb.

Előzmény: szépségkoldusa (26907)
szépségkoldusa Creative Commons License 2019.07.05 0 0 26907

Igazad van, az Ágnes-templom szép, de nem a legszebb Rómában (már ha abszolút értékelés

lehetséges).

Az apszismozaik gyönyörű és egyedülálló, kétségkívül másutt is vannak egyedülállók. Az Ágnes-szobor is érdekes, és meggyőzően szép a pogány kori gyertyatartó. Különlegesség a matróneum, amiből nincs sok Rómában (a Szt. Lőrincét láttam). És hát a Santa Costanza, ami a S.Stefanoval vetekszik.

Az egész Ágnes-katakomba ügye úgy vetődött fel bennem, hogy Isten ments első-rómásként kibumlizni a Via Appiára egy egész napot rászánva.

Előzmény: vélemény (26906)
vélemény Creative Commons License 2019.07.05 0 0 26906

A megközelítése tényleg nem egyszerű.  Én a Prsicillatól mentem az Agnesehez, csak néhány busz megálló volt. Ha csak "egy katakombát" akar látni valaki, akkor az Agnese a legkényelmesebben megközelíthető.

Az első látogatás után úgy emlékeztem az Agnese templomra, hogy nagyon szép, de második alkalommal már nem . Persze szép, de számomra Rómában is a sokadik. A két látogatás között  20 év telt el, nagyon sok templomot láttam ez idő alatt.

Előzmény: szépségkoldusa (26905)
szépségkoldusa Creative Commons License 2019.07.05 0 0 26905

A S.Agnese katakomában kb. négyszer voltam probléma nélkül. Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne.

A Priscilla nagyon szép, hogy a legszebb-e azt nem tudom, sajnos a megközelítése nem olyan egyszerű mint az Ágnesé. Én e miatt javasoltam.

Előzmény: vélemény (26904)
vélemény Creative Commons License 2019.07.05 0 0 26904

Én kétszer voltam a Sant Agneseben. A templom kicsit túl van restaurálva. Először ezer éve , internet előtti kőkorszakban. Útikönyv azt írta, hogy szombat délután vezetés van és úgy is lett. 4 éve a legalaposabban felkészülve odamentem. A templom nyitva volt, de a katakombához vezető ajtó nagyon zárva,. háromszor körbejártam, benéztem mindenhova, de nem találtam senkit aki felvilágosítást adott volna. A Costanza persze tényleg gyönyörű.

Én Manipura tanácsára mentem a Priscilla katakombába, ő írt róla részletesen. Szvsz az a legszebb.

Előzmény: szépségkoldusa (26903)
szépségkoldusa Creative Commons License 2019.07.03 0 2 26903

Katakombainfo

Én a Sant'Agnese-katakombát szeretem. Jól elérhető, nem hosszú idő.

B1 metróval a Sant'Agnese állomásig. Onnan A Via Sant'Agnesen 5 perc. A kertbe belépve balra van a bejárat. Vezetéssel kb. fél óra, nincs tömeg, nem fárasztó, és esszenciája a többinek. Ráadásul mellette megnézheted az Ágnes-bazilikát, ahol szintén nincs tömeg. Továbbá kötelező anyag a mellette lévő Szent Konstanca "mauzóleum", ami egy "kis" templom IV. századi mozaikokkal. Csudaszép.

Előzmény: todor12 (26897)
hul Creative Commons License 2019.07.03 0 0 26902

Kiválóak a tanácsaid, többet igazolni tudok és a katakomba kérdés is rendben szerintem: eléggé "érdeklődőnek kell lenni", hogy xxx-edik sorban ezt is bejárja valaki, jó messze van, de a Via Appia is, viszont oda én mély áhitattal barangoltam, gyönyörű és hihetetlen, hogy mit tudtak építeni -egyenesen... vadregényes kiváló kirándulás. Futnak, motoroznak arra, elvileg köthető a katakombákhoz, mert az irány nem ellentétes.

Csak egy tipp:-) 

Előzmény: Manipura (26900)
szépségkoldusa Creative Commons License 2019.07.03 0 1 26901

Kedves Manipura és Tódor12!

Szerdánként audienciát tart a pápa. Ez nem mise, hanem egy beszéd, majd a bejelentett jelenlévők köszöntése, a pápamobil meg körbejár. Magam részéről nem járok oda, nagyon időigényes, és nem értem a beszédet.

Szabadtéri mise csak ünnepnapokon van, oda nem kell belépő.

Viszont vasárnap 12-kor a dolgozószobája ablakából köszönti a jelenlévőket, rövid beszédet mond, majd az Úrangyala imát mondja el latinul (kivetítik a szöveget is meg a pápát is), áldást ad. Erre szabad a bemenet (mágneskapu közbeiktatása után). Azért időben kell menni, mert a bizt. kapu sok időt vesz el.

Előzmény: Manipura (26900)
Manipura Creative Commons License 2019.07.02 0 0 26900

Szia!

Nem tudom hány napra mentek, milyen korosztályhoz tartoztok, és mi az érdeklődési körötök, mennyit bírtok naponta gyalogolni, és a szépségekből befogadni. 

A Necropolis  és vagy a katakombák véleményem szerint nem kifejezetten első úton látni kell típusú helyek.  Próbálj meg napra lebontott utitervet késziteni konkrét látványosságokkal azok nyitvatartási idejével, kalkulálj közlekedési időket, étkezéseket és a látványosságokra szánt időkeretet, ezeket vesd össze az általatok vállalható keretekkel. Ha lesz egy kb. naponkénti terved, a meglévő foglalásokkal együtt) szívesen írok véleményt, segítek szelektálni és összerakni.

Javaslom, ne akarj mindent látni, és sok helyet végigrohanni. 

A katakombák a Város szélén vannak,  sok időt kell rászánni mert a hosszú közlekedési időn túl vezetés van, a következő csoport indulására esetleg várni kell stb.  Az egyes katakombáknak különböző szünnapjuk van,  és megkockáztatom, hogy a necropolis vagy egy katakomba elég lehet egy útra.

Audiencia

A Piazza San Pietrón megrendezett misére a Gárdisták is adnak jegyet akár előző este, vagy aznap a St. Anna kapunál és/vagy a Bronz kapunál  de igazából jegy nélkül is az ment be, aki akart, illetve az elkerítetlen részen is sokan ácsorogtak.

Saját beszámoló.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122456883&t=9056467

(Ha nem felejtik el, a Villa Mater Redemptorist Nővérek is beszerzik az engedélyt, de ők messze vannak a Város szélén.)

Érdemes korán menni, hogy legyen ülőhely, 1/2 9-9 körül, innivalót, napszemüveget, fejfedőt ajánlott vinni. A konkrét dátum programját 1-2 héttel indulás előtt nézd meg, otthon lesz-e Papa Francesco és lesz-e aznap audiencia.

Vatican élő: holnap nézz be esetleg! :)

http://www.comunicazione.va/it/servizi/live.html

A Musei Vaticanihoz a Cipro, a Bazilikához az Ottaviano metrómegállót használnám, vagy a Via Cola di Rienzo/Piazza Risorgiment busz/villamosmegállókat. Googlee útvonaltervező általában jó, de a folyamatban lévő felújítás és szakaszos lezárás miatt pontatlan lehet.   6

todor12 Creative Commons License 2019.07.02 -1 0 26899

:) :) majd az leszek ! koszonom !!!!!!!

Előzmény: Jahno (26898)
Jahno Creative Commons License 2019.07.02 0 4 26898

XX. század, légy kicsit kreatívabb:

todor12 Creative Commons License 2019.07.02 -5 0 26897

Koszonom a hasznos infokat-tanacsot !  es szeretnek meg tovabb kerdezni, a Terminitol a Vatikanig kb mennyi az utido metroval?  Melyik megallot ajanlod leszallashoz?  Erdemesebb akkor eloszor a Bazilikat megnezni, es delutanra jegyet venni a Muzeumokhoz?

Szeretnenk a Papai audencian is reszt venni, irtam is a zarandok kozpontnak, es az a valasz jott h nem kell - belepojegy- arra a szerdara augusztusban. Viszont mindenhol azt olvasom, h a -belepot- elotte fel kell venni. Letezik megis ilyen, h vannak idopontok amikor e nelkul is reszt lehet rajta venni?

A Katakombakrol van infod, h ott is sokan szoktak lenni? Meg nem dontottuk el melyiket nezzuk meg :)

Előzmény: Manipura (26858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!