Gleccseren a súly és a térfogat miatt egy három fős partira elég egy 30m-es darab egészkötél vagy még jobb a 8mm-es gleccserkötél (pl. Beal Rando). Többnyire elég sűrűn vannak a szögek az alpesi utakon, hogy ereszkedésre is elég legyen a hossz. Az 50m-es kötelet kifejezetten csak sziklamászáshoz használom.
A TX1-gyel is az a bajom, hogy a széles látószögű fénye csak 14 métert visz. Azt nem tudom, hogy a pontfény a valós életben mekkora fénykört jelent? A TXLite viszont széles látószögben tudja azt a 40 métert.
Láttam egy kiállításon és ott volt szerencsém megkukkantani ezt a lámpát. Hát nagyon brutális+ az ára is. Szerintem tájfutóknak ez tuti. Jobb a fénye mint a Silvának! http://w01-0504.web.dircon.net/acatalog/Petzl_Ultra.html
A használatnak és az igénybevételnek megfelelőt. ha nem tudod milyen kell, akkor ne vegyél. Komolyan. Senki sem szeretne egy fal vagy akna aljában összevakarni téged.
Üdv a turistának! Nem teljesen túrafelszerelés, de kiegészítő: családi okok miatt eladó egy Swarovski SLC 8x30 WB binokulár, szeptemberbi németországi vásárlás, 160 000 Ft-os irányáron. Azóta négy-öt alkalommal volt használva. Ajánlatokat: bergman.denes@freemail.hu
Valahol meglehet próbálni? Mert ha csak utánvéttel juthatok hozzá akkor korábbi tapasztalataim szerint könnyen megszívhatom. Ja és nem él a címed barátom!
Na még egy okos kérdés :) A LOAP cuccokról milyenek a visszajelzések? A Nomád boltjaiban komoly leárazások vannak, de a legközelebbi boltjuk is a szomszéd galaxisban van. Ha esetleg rosszak a tapasztalatok, feleslegesen nem utazom.
:) Azért az messze lenne. Eszembe jutott, hogy lemérném a DDP-t és akkor előfordulhat olyan, hogy több túrát kell tárolni egymás után ha nem jutok gépközelbe. Ahogy nézem a 15 mp-s mentéssel elég sokat lehet mérni egyszerre.
Elsősorban persze azokat a túrákat tervezem mérni amiket mi rendezünk. Sokkal könnyebb lenne vele mint kereket végigtolni.
Emellett meg lehet, hogy ha megpróbálnék szisztematikusan edzeni ami nálam egyelőre szinte lehetetlen akkor jól jöhet, hogy pulzust is tud mérni. :)
Meg felfelé a lábam mellett is van egy kis hézag, aminek a pórusmérete valószínűleg kissé nagyobb, mint a bőr összes pórusának a mérete együttvéve, talán arra is szellőzik valamicskét :)
Nehéz elhinni, amit a gyártók mondanak, hogy a waxon keresztül szellőzik a bőr. Végül is ráteszek egy összefüggő zsírréteget, azon kívül, hogy belemegy a pórusokba. Sőt, ha belegondolok, hogy a biciklipumpában és a légpuskában olajozott bőr a dugattyú... :)
Hogy pozitívum is legyen : tegnap szó nélkül kicserélték a Mountexben az elromlott cipzáras Tatonka mellényemet. Vettem még egy akciós (4500 Ft) Tatonka Two Pack deréktáskát is a kilyukadt tartályú CamelBak-em helyett.
"...a jól vízzáró wax eséllyel párazáró is, azaz a bőr mindjárt nem lélegzik rendesen, míg a membránra is ajánlott szer a bőrt is hagyja levegőt venni."
Én is ettől tartottam, de megnyugodtam, mert G-wax mellett is rendesen szellőzik a Hanwag Yukon. Azt mondjuk nem tudom, hogy a waxon keresztül szellőzik-e, vagy az AirPulse System-nek köszönhetően. Ez utóbbi - a leírás szerint - a bakancson lévő lyukakon keresztül, a lépések pumpáló mozgásának köszönhetően levegőcserét elősegítő rendszer. De mindegy is, mert nem izzadok bele, pedig amúgy izzadékony a lábam.
A régi LaSportiva Tundra GTX-ben viszont onnantól kezdve, hogy elkezdtem kenni, alig kap levegőt a lábam. A - membrános cipőkhöz ajánlott - "Granger's Leather Conditioner"-rel kezelem, ezzel a sokak által ismert mustársárga "csodával". Ez elvileg impregnál is, szellőzik is... sajnos nálam mindkettőt csak módjával teszi. :(
Azaz a felsőrészről leszedik/leolvasszák az egész talpat, és egy teljesen újat raknak fel rá.
Amikor utoljára erre rákérdeztem - kb. fél éve - 10-12ezer körül volt eme dolog kompletten.
Tehát egy jobb bakancsnál szerintem mindenképpen megéri megcsináltatni, ha jó állapotban van a felsőrész.
A kezemben is volt már ilyen talpcserés baki, nagyon profin megcsinálták, meg nem mondtam volna, hogy nem gyári. A srácé, akinek ilyen talpcserés volt a bakija nagy ttúrázó, és akkor amikor láttam már 600 km volt benne.
2-3 éve hanwag annapurnára keni egy ismerősöm, azon nem hagyott nyomot. Jövő héten meg tudom nézni van e még, két hónapja hoztam néhányat. Akinek kell, dobjon mélt.
"A másik kérdésem a Polar S625X órához kapcsolódik (úgy tudom ő tudja a grafikon mentését gépre, ezért is kérdeztem az előzőnél): Van-e valaki aki nem a Polar infraportját használja ahhoz, hogy a gépre mentse az adatokat? Általában kompatibilis szokott-e lenni egyéb portokkal?"
Nekem S625x van. Nem a Polar infraportját használom a feltöltéshez, lévén a laptoppomnak van beépített portja.
"És mind a kettőhöz: Milyen hosszú távokat lehet mérni velük? Erről már volt szó asszem és vmi olyasmire emlékszem, hogy ez függ attól, hogy milyen időközönként akarja valaki, hogy adatot mentsen az óra vagy vmi ilyesmi. A kérdés inkább arra vonatkozik, hogy egy nem túl nagy hibahatáron belül mekkora max. távot lehet velük még viszonylag pontosan mérni."
A leghosszabb táv egyben amit mértem a BEAC Maxi 110 volt. Kb 2 kilométert tévedett a megadott távhoz képest. Azt gondolom, hogy ekkora távon tévedhet ennyit az óra. Minnél több a megállás vagy ritmusváltás mérés közben annál nagyobb az eltérés az óra által mért és a gépre feltöltött táv adatok közt. Szóval feltöltés után a szoftver korrigál. Lehet kalibrálni a távolságmérőjét és akkor pontosabb. A magasság mérő pontos, amennyiben nincs nagy ingadozás a légnyomásban.
Igen, belehet állítani, hogy milyen sűrűn mentse az adatokat. 5, 15 és 60 mp-re lehet beállítani. A rendelkezésre álló memória mérete nem csak attól függ, hogy hány mp-es mintavételt állítasz be. Függ még, hogy be van e kapcsolva a magasság és/vagy a távolság mérés, a pedálfordulatszám és/vagy a teljesítmény mérés az órán. Ha a fentiek mind be vannak kapcsolva: 5 mp-nél 4 óra 57 perc 15 mp-nél 14 óra 53 perc 60 mp-nél 59 óra 34 perc
Ha a magaság és távolság mérő be van kapcsolva de a másik kettő nem: 5 mp-nél 11 óra 10 perc 15 mp-nél 33 óra 31 perc 60 mp-nél 99 óra 59 perc
Ha a fentiek mind kivannak kapcsolva: 5 mp-nél 44 óra 44 perc 15 mp-nél 99 óra 59 perc egy fájlban és összesen max 130 óra 60 mp-nél 99 óra 59 perc egy fájlban és összesen max 520 óra
A mérés inditánál kiírja a rendelkezésreálló memória méretét.
Kösz! :o) Kérdés: Foltot hagy-e maga után a börön? Nem tom, hogy lehet-e kérni Töled ilyet? Vagy, ha nem, akkor a pontos lelőhelyét megadod, köszönettel veszem!
Én bőrbélés-párti vagyok, 5-7 év alatt az is kikopik nálam. A bakancs külsejét waxolom, mert a vizes alapú impregnálók nem bírták annyira, amennyire szerettem volna. Asszony jól elvan a textilbéléses goretexes bakancsban is (igaz, ő inkább csak egynapos túrákra jön, vagy olyan többnaposra, ahol szállás is van. Én 4-5 napos kinnalvós sétákat is teszek, oda jobb a bőrös-waxos megoldás)
Való igaz. kibírja a kétszeresét is, de jó felsőrész esetén (ez alatt én a jó minőségű bőrt értem) sokkal kevesebbet, mint a felsőrész.
Sok vélemény, leírás olvasása, valamint tapasztalat útján most ott tartok, hogy gtx és egyéb membrános dolgokra nem akarok költeni. Még olyat is olvastam (tapasztaltam is ám), hogy a GTX-el kombinált bőr rosszabbul szellőzik, mint GTX nélkül. Ez mondjuk elég érdekes...persze az is lehet, hogy tiszta bőr esetén is megfontolandó az impregnálószer választás, mert a jól vízzáró wax eséllyel párazáró is, azaz a bőr mindjárt nem lélegzik rendesen, míg a membránra is ajánlott szer a bőrt is hagyja levegőt venni.
Szerintem ez is körülmény kérdése, ha nagyon vizes-latyakos szutyokban tapos az ember egész nap, akkor sok értelme nincs a variálásnak, mert a vizet ugye lepergeti a cucc, de a latyakot, vizes havat nem annyira, amiknek ráadásul folyamatos az utánpótlása menet közben.
Az már egyéni tapasztalás mindenkinek, hogy jó-e neki a tisztán bőr, vagy sem. A vagy sem esetén tényleg kell a membrános dolog, ha a felhasználó nem csak kizárólag száraz napos időben akar túrázni-futni.
Se szeri, se hossza már a témában a hozzászólásoknak, többféle szempont, álláspont olvasható, és ez így is van jól :)
Lehet, hogy kérdezte már valaki az alábbiakat de az index kereső számomra használhatatlan és a google-ön sem találtam meg az alábbiakra a választ:
Vannak vkinek tapasztalatai Timex 5F001 karórával kapcsolatban? A hozzá kapható GPS jeladó mennyire veszi a jeleket erdőben? Mennyire pontos a távolság és magasságmérése? A számítógépre lehet-e menteni róla magassággrafikont, vagy csak az aktuális tengerszintfeletti magasságot lehet megnézni vele? Az adagyüjtő egység milyen módon kapcsolódik a számítógéphez?
A másik kérdésem a Polar S625X órához kapcsolódik (úgy tudom ő tudja a grafikon mentését gépre, ezért is kérdeztem az előzőnél): Van-e valaki aki nem a Polar infraportját használja ahhoz, hogy a gépre mentse az adatokat? Általában kompatibilis szokott-e lenni egyéb portokkal?
És mind a kettőhöz: Milyen hosszú távokat lehet mérni velük? Erről már volt szó asszem és vmi olyasmire emlékszem, hogy ez függ attól, hogy milyen időközönként akarja valaki, hogy adatot mentsen az óra vagy vmi ilyesmi. A kérdés inkább arra vonatkozik, hogy egy nem túl nagy hibahatáron belül mekkora max. távot lehet velük még viszonylag pontosan mérni.
A két óra nagyon hasonló funkciókkal bír ahogy néztem, csak a Timex nem tudja opcionálisan sem azokat a bringás funkciókat amiket a Polar. Igaz nekem arra nem biztos, hogy szükségem lenne.
A goretex-es bakancsokat egy időben úgy reklámozták, hogy "egymillió lépést" is kibír. 70 centis lépésekkel számolva ez 700 km (vagy 2/3 kéktúra, ami ugyebár pont másfélmilló :))
Nem olyan tragikus a helyzet. Ha a bőr részt lewaxolod, majdnem bokáig vízálló lesz a csukád. A nedvesség főleg a cipőnek ezt a részét éri. Efölött pedig csak akkor fog beázni, ha mély hóban/sárban baktatsz.
A másik baki, levált - vagy inkább letört - sarokkal már kritikusabb. Én a helyedben érzékeny búcsút vennék tőle. Ha nagyon meg akarod javíttatni, próbálkozz esetleg a itt: Mauna Műhely
Nekem ugyan még nincs velük kapcsolatban tapasztalatom, de többen írták már, hogy nagyon készségesen segítenek. Nagymaroson székelnek, nem tudom, mennyire van neked közel.
4-5 év, ennyi bizony. De nem kell mindjárt nagy szakadásokra, vagy brutál sérülésre gondolni. A sok hajlítgatás miatt "mikrosérülések" alakulnak ki a membránon. Ahogy járás közben hajlik a cipőd, a GTX szövetszálai átrendeződnek, a pórusok nagyobbak lesznek és átengedik a vizet.
A hajlékonyabb cipők esetében ez valószínűleg sokkal előbb következik be, mint a kemény, merev magashegyi bakancsoknál, amelyek alig hajlanak. Bár erről nincs konkrét tapasztalatom, mert "D" kategóriás (=magashegyi) bakkerom még nem volt.
És persze sok múlik a használat gyakoriságán, intenzitásán is.
Milyen Meindl bakid van? Ha egy bőrdarabból van szabva a felsőrésze, akkor könnyű dolgod lesz: ezentúl úgy bánsz vele, mintha sima bőrbéléses lenne és lewaxolod.
Menthető, persze. Csak kezeld rendszeresen. Két év alatt semmi ápolást nem kapott?
Ha meg már beázik, mert tönkrement benne a GTX (az néhány év használat után előbb-utóbb úgyis elöregszik), onnantól kezdve úgy ápold, mintha sima bőrbéléses lenne (wax). Érezni fogod mikor jött el ez a pont. :)
Jaja, most látom, hogy mindketten ugyanazt a flakont linkeltük be, csak más rajta a címke! A Beszédes Zsolti is azt mondta, hogy a Hanwag spray gyakorlatilag, csak át van címkézve.
Finn márka csak kínában gyártják mint szinte mindent. Az aktuális ára kb. fele az eredetinek, van ami még annyi se. Én egy hosszúujjú pólót meg egy hőtartó dzsekit vettem. Nekem bejön.
Kabát vízállósága 1500 mm - nem lélegző. Polárral a női jól néz ki. Vettem a nejemnek ilyenkorra. Kapott egy softshell-t is, a női abból is jól néz ki.
Hát... jártam már néhány helyen, ami nem kiépített túraút... és igen ritkán ment bele bármi szir-szar a bakancsomba.
De igazad van: szándékosan és kifejezetten a bozótosban mászkálni nem szoktam. Ezek szerint te ilyen túlélő-túrázó vagy, mint akik a survival.hu-n tobzódnak?
Jut eszembe, fiatalabb koromban egyszer részegen beestem egy bokorba - de akkor sem a cipőmbe ment kavics bosszantott a leginkább. :)
Az Intersparban árult Everton márkájú - occó kínai - túraruházattal kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Azaz használ/próbált már valaki ilyet?
Tegnap betévedtem, és az árak nagyon nagyon, túlontúl olcsóak...
Hosszú ujjú aláöltözet 1400 Ft Softshell - hőntartó - felső 5990 Ft. 3in1-ben kabát 6990 Ft. (persze kérédses hogy ez mennyire így van) Polár kardigán 2900 Ft Futónadrág 2990Ft
És lehetne sorolni. Sok példány már nem volt belőlük, csak amolyan maradék, érdekes színekben.
Egy aláöltözetet azért vettem, ennyit kipróbálni is megér...
évek óta ezzel kenem a nem lélegző bakijaimat, legalábbis a doboza hasonló. főleg az orr résznél olyan vastagon kenem, hogy faggyúszerű réteg képződik. nagyon kemény firn és moréna képes csak lekapni. nekem bejött.
Tényleg annyi kavics megy a cipődbe? Ha meg hálós anyagból van, akkor tényleg semmi másra nem jó. Nem is tudom, nekem egy kicsit felesleges holminak tűnik...
Hasonló vagy ilyen kamáslit keresek. Sajnos a gyári honlapon lévő magyar disztributor nem elérhető. Nem lábszárvédő kell, hanem a kavicsok, miazmás cipőbe mászása ellen valami használható. Előre is köszönöm a segítséget.
Annyira nem rossz, mint amennyire büdös :) Sárban, vízben, porhóban jó, olvadó kásás hó pár óra után leszedte. A bakancsnak nem lett tőle semmi baja hosszabb távú használat után sem (azon kívűl, hogy büdös lett tőle)
Jaja, egyébként én is G-waxolni szoktam. Arra nem csak rá van írva, a szaga alapján van is benne méhviasz. Vagy legalább vették a fáradságot és kevertek bele némi méhviasz aromát, az illat végett. ;) Mindenesetre elégedett vagyok vele.
Talán éppen ezért lepett meg a Nikwax orrfacsaró bűze. Így szag alapján nemhogy nem impregnálja, de szerintem még oldja is a bőrt. Vagy ha azt nem is, de a gumitalpat már egész biztos! :(
Vegyen a piacon lépesmézet. :-) Nem tudom, hogy mennyi lehet ebben a belemagyarázás és a hit. Külsőleg ez szimpatikus és ott valószínűleg kapnak bőven visszajelzést, ha nem működik.
Ma közelebbről is szemügyre vettem az egyik budapesti boltban a "Nikwax waterproofing wax for leather" nevű terméket.
A magyar címke ennyit tartalmazott: "cipőkenőcs", és az eredeti angol felirat sem írta, hogy mit tartalmaz. Kinyitottam, megnéztem, beleszagoltam... Huhh! Oljafesték-szaga volt!!! Méhviaszt ez még távolról sem látott.
Nem tudom, mi a fene lehet benne, de hogy én ezt cipőre nem kenném, az biztos.
nekem sítúrázók mondták, hogy a kombinált túra-sítúra bakik mindkét területen kompromisszumosak. ez pár éve volt azóta már lehet hogy itt is van áttörés az iparban.
kötözős vas általában fakírság, arra jó hogy az ember lebeszélje magát róla hogy 50-100 méterekre fölvegye és persze ott lehet elszállni.
6 éve használok egy Olang bakancsot, akkor 14 ezer körüli áron vettem. Megjárta már a Magas-Tátrát nem egyszer, de az egyik Mátrabércet is ebben jártam végig. Ha csak gyalogolni akar, arra kiváló.
Nem tudom megmondani, mennyi km van benne, de ennek a talpa ott se csúszott, ahol a bartánőm bakancsa ijesztően önálló életet élt. Én bátram merem ajánlani.
Szerintem a sítúra bakancsok sokkal merevebbek, nem hosszabb távú gyaloglásra tervezték őket, inkább csak arra valók, hogy nem síelhető szakaszokon is átjuss vele.
Irtam már a "Hegyek" topicba is, de talán ide jobban illik:
Két kérdésem lenne:
Kötözős hágóvasat rakni műanyag bakira mennyire ér fel egy öngyilkossággal?
Mi a különbség a műanyag mászóbaki és egy sítúra baki között?
Amiért kérdem: Láttam olcsón jó állapotú sítúra bakit, ami első ránézésre főként az orr ill. sarokrész kiképzésében volt eltérő a mellette lévő műanyag mászóbakancstól. Volt rajta egy extra csat is a szár hátsó részén, gondolom sielésnél fontos, hogy bokában is jól tartson. Az orr/sarokrész eltérő kiképzése a léc/automata vas felcsatolásánál számít gondolom, de lehet e hosszab távon gyalogolni a sítúrabakiban, ill. mennyire marad meg ilyenen a kötözős vas?
A www.nomadsport.hu-nál valóban nagyon kedvező árú dolgokhoz lehet most hozzájutni, Olangokhoz is.
Az egyik ismerősöm is nemrég - 1 hónapja - vett Olang Auronzót. Múlt hétvégén mászkált benne az Alpokban. teljesen meg van elégedve vele. Egy negatív dolgot hozott fel vele szemben - ami nem az Olang alapvető hibája - , mint laikus: a talpa jobban csúszik jégen mint a normál cipője.... Sajna eme tulajdonságot a vibram talpnál én is tapasztaltam más cipőnél is :-(
Nyilván nagy tapasztalata nincsen vele, tehát ez alapján nem lehet semmit levonni. Ha minden igaz 31.000-ről van leárazva 19 körülre....
Nekem is van egy Olang cipőm, a feleségemnek egy másik típusú Olang bakancsa. Sokan szídták itt a fórumon korábban, de az én cipőm majd egy éves, kb. 800 km van benne, és semmi baja az ég világon.
Asszonynak Olang bakancsa van (talán pont ugyanez a modell) és elégedett vele. Kb. hasonló körülmények között használja, mint amiket a húgod tervez, sőt néha 25-30 km is "beleszaladt" egy nap.
Hugi venne egy Olang Auronzo bakancsot. Elsősorban itthon túrázna 10-15 km-eket, de időnkét Európa más középhegységeiben is mászkálna egy-egy napos túrákat rendes túraútvonalakon. Az Olanggal szemben vannak averzióim, de a bakancs kényelmes neki (ami ritkaság), alapvetően nem tűnik rossznak és az illetékes boltban elég nagy leárazások vannak. A véleményeitek érdekelnének.
szellőzését nem nézegettem, szerintem korrekt, mert nem sült bele még soha a lábam, bár nyáron talán tényleg nem volt rajtam. Az a szöges valami tényleg nem ér semmit, cserébe lepattintható, én azóta jól el is tettem valahová. Egyszer kipróbáltam jeges helyen, nem fogott sokkal jobban, mint nélküle és elég macerás ide-oda állítgatni.
Jogos... Egy-egy ilyen butyuta megoldás teljesen el tud "ásni" egy egyébként praktikus bakancsot/kabátot/sátrat/akármit. Nem is értem, hogy gondolhatták komolyan.
Örülök, hogy jól teljesít a baki! A szellőzése rendben van? Kicsit félek attól, hogy nem szellőzik rendesen és belemelegszik a lábam.
Egyébként neked hagyományos talpa van, vagy az a szögecses baromság. Elég maradi vagyok, és attól is idegenkedem. Az a kép van előttem, hogy a talp kopásával egyszer csak önálló életet kezd élni az a betét, nem marad fixen, és minden lépésnél lefittyen a helyéről.
Tatán vásároltam, de már több, mint egy éve, nincs meg a telefonszámuk. Szerintem itt a fórumban tudja valaki. EGyébként netes kereséssel találtam meg, szerintem menni fog Neked is. Most értem gép elé a mai Mátra XL-ről és kiválóan működött közel 40 km-en át. Nem ázott be, pedig sokszor toccsant sárban, kényelmes volt. Szerintem abszolút megérte.
Tényleg OGG, úgyhogy részemről befejezésül: nem a terepjáró hasznát kérdőjelezem meg, de mint a nevében is benne van, terepre való, nem a belvárosba. Nyilván előfordul, hogy célforgalom során átmegy ott, de ez körülbelül minden tizedik vagy huszadik lehet, és például a terepjáróból tuc-tuc zenét bömböltető harmincéves hülyegyerekek biztos nem a bányaműveléshez tartanak.
Nagyon erősen támogatnám a különadót a fölösleges köbcentikre.
Most voltam kint egy csapat kezdővel jégmászó tanfolyáson és igencsak jól jött a 4wd a lejegesedett meredek völgyekben plusz a raktér a felszerelésnek (navara pick-up). Hétköznap én is személyautót használok mert nekem praktikusabb. Vannak országok ahol plusz adó van - vagy csak tervezik kiróni - a nagyobb köbcenti után, de nem tudom hogy ez e a megoldás amikor pl az usa belesz@rik a tokiói egyezménybe? Meg aztán nem mindenkinek telik több autóra sem.
Ja, nem pont a te hozzászólásodra reagáltam, inkább az előtted szólókra hozzád csatlakozva, mert valahol hasonló a véleményünk.
Amúgy pont a lélegzős dzsekinek, meg páraelvezetésnek előnyös a tulajdonsága akkor, amikor pl. az ember utcáról (jó esetben) fűtött buszra, v. metróra száll. Vagy beugrik a közértbe. És nem szakad róla a víz közben.
Terepjáró a körúton: hát a kátyúkat biztos jobban bírja mint a suzuki :) De biztosan ugyanúgy, van aki meló miatt tart 1 terepjárót aztán azzal megy terepre meg a körútra is. Megaztán van aki csak trendiből.
A lényeg, hogy napi 30 km-t kell gyalogolni egy hónapig, biztosan sokan indulnak neki nagy csomaggal és néhány nap alatt kiderül, hogy butaság volt. A 4000 méter még kevés infó, nem tudom, hogy mire gondolsz. Természetesen kötél, ék, stb. vagy sok élelmiszer már nehéz, az más kategória. De a komoly cucc nem nehéz, a komolytalan vagy az indokolatlanul sok már igen.
Nem a nehézségben van a különbség, hanem abban, hogy a camino kimondottan az önmegismerésről, illetve a többi emberrel való kapcsolatról szól. Vagyis hogy szinte semmit sem viszel magaddal, mindent, a szállástól az ételig az adott helyen, a helyiektől szerzel be. Így aztán a camino-ra senki sem visz sátrat, hálózsákot, meg kétheti élelmet. A havasokba meg igen. A camino-ra elmehetsz két váltás ruhával, meg egynapi élelemmel. A havasokba meg nem. szóval a 80-90 literes robosztus zsákok oda lettek kitalálva. Egyébként a vita elején mintha meg sem fordult volna a fejedben a magashegyi túrázás. Biztos vagyok benne hogy 4000 fölé SENKI sem 70 dekás zsákban viszi a 10 kilónyi felszerelését. Ott komoly cucc kell, és az komoly súly.
Szerintem majomság. Sima fejkendő, vagy szélesebb karimájú kalap bőven elég. Ha nagyon akkurátus akar lenni valaki, ezeket is le tudja fújni UV-álló spray-vel.
Amúgy szerintem semmivel sem nagyobb divat manapság túracuccban járni, mint mondjuk 20 éve. Csak akkor jóval kisebb volt a választék. Mindenki Tiszacipőben, meg sötétkék melegítőgatyában nyomta (szigorúan két fehér csíkkal a szárán!), a menőbbek esetleg Wrangler farmerben. És ugyanúgy felvették terepre is, utcára is.
De szerintem a gusztustalan divatmajmok amúgy sem ezeket a cuccokat favorizálják. Nekik a fehér vászongatya meg a rózsaszín gallérospóló a menő. És ez így van jól...
Esetleg a tetőtől talpig Columbia. Arra még tényleg azt mondom, hogy divatból csinálja. A Columbia meg ezt jól ki is használja. :)
Na, csak kezd helyrebillenni az egyensúly a véleményekben...
Én is viselek túracuccot a városban. Windstopper polárt vagy 3in1 kabátot és melóba is a kis Osprey zsákommal járok. Nem azért mert divat. Túracuccra - fizetésemhez képest (ami szar) - sokat áldozok, és nem azért mert minden szart megveszek, hanem mert k.rva drága minden. És emellett még az utcai télikabát, vagy válltáska árát már nem pengetném ki ha nem muszáj.
Látod (látjátok), ez a másik véglet: nem azért hordok a városban is túrázósat, mert annyi sok lóvém van, hanem pont azért mert nincs sok lóvém. Túracuccra viszont költök, mert kell. Hát miért ne használjam ki ezeknek a holmiknak az előnyös tulajdonságait a terepen kívül is?!
Persze van egy határ... esőnacit vagy magashegyi bakancsot nem vennék fel Budapesten, csúszós járdán sem hágóvassal közlekedem, sőt a metrón sem jégcsákánnyal kapaszkodom.
A camino hasonló lehet nehézségben és hosszban mint a mi kéktúránk, könnyűnek tűnik, de egyben egy hónap alatt teljesíteni már nem biztos, hogy az, egy 25 kg-os zsák mellékhatása biztosan gyorsan kiderülne.
Nyilván félreértettél. Én is Gore-tex bakancsot, kabátot hordok az utcán. Mondjuk én a melo miatt is....eszembe nem jutna leszólni. Sokan meg terepjáróval járnak a körúton. Miért ne?
én is bakacsban járok télen, nyáron meg vibramtalpas szandálban. egyik sem drágább mint egy jó minőségű utcai termék, de én jobban szeretem. szerintem ezzel nincs is baj és remélem a divatból sem megy ki a túracucc. sok területen a sznobok tartják el kereskedelmet.
Legalább el tudják adni :) - nem biztos, hogy kizárólag a túrázók el tudnák tartani a gyártókat. De tényleg nem értem, árt a túraruhának ha utcára hordják? Vagy a viselőjének? Talán kényelmetlenebb? Nem. Sőt.
Kicsit elgondolkodtató megnézni a Rockenbauer filmjét, milyen cuccban mászták végig a kéktúrát... És végigmentek.
ásrészről, a fórumot olvasgatva az merül fel bennem: vajon a ruha teszi a túrázót? Van aki górtex nélkül nem húzza le a lábát az aszfaltról... :)
Az ultralight zsákok ultralight felszerelések hordására valók aminek az összsúlya (állítólag) nem igényel merevítést, derékhevedert stb. Az anyag vékonysága miatt jobban kell rá vigyázni. "Off-road'"-ozásra (toronyiránt a dzsindzsáson) nemigen valók.
Nyilván van valami egészséges kompromisszum az atombiztos, meg az ultrakönnyű között, ezt mindenkinek magának kell megtalálni. Én mindenesetre pár nehéz atombiztos cucc használatát feladtam és könnyebbre cseréltem könnyűtúrázó oldalak és fórumok olvasgatása után (de maradt egy csomó régi, megbízható darab)
A túrabakancsomat sajnálnám mindennapi használatban hordani, mert kétszer-háromszor annyiba került, mint a hétköznapi cipőim
Persze, még mindig jobb, mintha életében ki nem mozdult volna. Csak nem gondolom hogy a "csupasz seggű" túrázók jól járnak vele, ha a hobbijuk gazdag yuppyk divatos időtöltésévé válik, mert felviszi az amúgy se alacsony árakat, és elárasztja a boltokat a gagyi. Hasonlítsd össze, régebben meddig bírta egy bakancs, és a maiak mennyi idő után mennek tönkre (tisztelet a kivételnek)
Leszólni épp nem kell, de hhx-nek, és csanya-nak igaza van. A túraruha jelentősebb százaléka sosem lát hegyet, és kizárólag divatból, vagy alibinek :) hordják. Amúgy az utcán hordott Hanwag lehet kényelmes, de igazából pont arra lett kifejlesztve, hogy terepen hordják. Ha az ember nagyon szőrszálhasogató, vagy túlságosan következetes, ezt szem elött tartja. Nem aszfaltra lett tervezve. Persze nem feltétlen kell ennyire túltudományoskodni a dolgot.
Más. Ismer valaki valamiféle...Lakner, vagy Lokner márkájú bakancsot? A napokban a Bajcsy Zsilinszki úton találtam egy túraboltot, és ott volt egy halom ilyesmi nevű, mérethiányos cucc, egységes 11900 Ft-os áron. Ránézésre korrektnek tűntek, bár nem ismerem a márkát (már ha jól emlékszem).
Más. Jeon hátizsákja nekem is furcsa kissé. Amellett hogy ha az usa-ból hozatom, elszáll az ára, nem igazán látszik rajta a merevítés, ami tartást ad, inkább csak egy óriási tornazsákra emlékeztet válpánttal, amit max libatollal merek telerakni. Persze lehet hogy uétrajó a cucc, de megfogdosás, megrángatás nélkül nem mernék véleményt mondani róla. Az említett decathlon-os zsákon én azt érzem, hogy az atomvillanás sem árt neki. Ez azért nekem sokat jelent. Nincs rajta semmi csili-vili, eltekintve a féltenyérnyi márkanévnél, viszont rendkívül hasznos és átgondolt megoldások vannak rajta. Egy barátomnak van egyébként ultrakönnyű NorthFace zsákja, de nincs is benne merevítés, nyeklik-nyaklik, az anyagán meg átlátni.
Fórumokat olvasgatva talán leggyakrabban a Szt. Jakab úttal találkozol mint legnépszerűbb hosszútávú túracélponttal, itt tételesen azt ajánlják, hogy testsúlyod tizedénél ne cipelj többet mert menet közben úgyis mindenki megszabadul a fölöslegtől amikor rájön, hogy a nagy, robusztus zsák és a hozzávaló tartalma csak rövidtávú kérkedéshez praktkus, szóval az a sznobság. :-)
Azért hadd védjem meg az utcán hordott túracuccot. Sokkal kényelmesebb utcán is szakadó esőben egy lélegző kabát. Vagy polár. Vagy túracipő. Férjem Hanwagot hord a lábán, szinte csak utcára, nagyon ritkán túrázik. Azért mert tartós és nagyon kényelmes. Nem hinném, hogy ezért bárkit le kéne szólni...
Azé' inkább vegyen meg mindent egy helyen ( mert ez jó a boltnak és a bolton keresztül neked is már ha adóznak rendesen ) ahol értenek esetleg hozzá és menjen fel csak egyszer a hegyre mintsem otthon üljön és chipset egyen. Amúgy a kártyával fizetés még nem jelenti azt, hogy valakinek sok pénze van...... Igen, trendi túracuccokban sétálni. Ez a divat. Ez van. Majd elmúlik.
Ezek a maradék (nem sznobság) 10 %-ba tartoznak :)
Mindenesetre én is láttam egy jóembert vásárolni a Mountexben: a bakancstól a kabáton át a hátizsákig (meg még pár apróságot) mindent egyszerre vett meg, szerintem egy darab túracucca nem volt előzőleg. Lehet tippelgetni, vajon hányszor használhatta a későbbiekben a vásárfiát. Mindenesetre kártyával fizetett
Az utóbbi időben elég sok emberen látni városban is túracuccot (helyesebben annak kinéző gagyit). Gondolom azért, mert a túrázás trendy lett, és az ilyen cucc azt sugallja, hogy ő épp az Alpokból/Himalájából stb. jött. Erre persze a gyártók is rábuktak, és elkezdtek kinyomni egy csomó divatos "olyan mintha" (de valójában mégsem az ) cuccot. Ezekbe aztán az is belefuthat, aki nem a feelingért venné meg, hanem tényleg használni is akarná
eddig én javarészt a Tátrában mentem vele. Nyáron pont nem, de tavasszal, ősszel nem volt semmi gond vele. Nagyon tudom ajánlani, korrekt impregnálót adnak hozzá. Eddig kb. 20 km volt amit max. mentem vele egyszerre, talán holnap a Mátrában hosszabban is tesztelhetem.
"nevezetesen előbb legyen igényünk valamire és utána vásároljunk. gyakorlatilag ennek az ellenkezője történik."
Szinte látom. A hegyimentők majd visznek magukkal jégcsákányt meg hágóvasat eladni. Pont mint a sárga angyal a vizpumpát a Ladákhoz.
Hegyimentők: Mi a baj? Mászó: Sajnos nem vettem hágóvasat mert eddig nem volt rá igényem. Nincs véletlenül maguknál eladó darab? H: Persze, hogy van. Automata vagy hagyományos hágóvasat parancsol? M: Automatát. H: Kártyával vagy készpénzzel kíván fizetni? M: American Exprest elfogadnak? H: Hogyne. Mindjárt ízzitom a laptopomat és mobilinterneten keresztül intézzük a tranzakciót. M: Köszönöm, hogy megmentett a biztos haláltól. H: Részemről a szerencse. További jó mászást!
ha összevetnénk mennyi cuccot ad el a sok túrabolt és ezek a cuccok hol bukkannak fel akkor azt tapasztalnánk, hogy a túrafelszerelésbiznisz legalább 90%-ban sznobság.
a kulcsgondolatot kb. egy éve fogalmazta meg valaki. nevezetesen előbb legyen igényünk valamire és utána vásároljunk. gyakorlatilag ennek az ellenkezője történik. bemegyünk a boltba látunk egy hájtek cuccot és kitaláljuk hogy ez milyen jó is lesz nekünk a kerti szalonnasütéshez.
Nekem sajnos nemsokára igénybe is kell vennem ezt az örök garanciát, mert eltört rajta az a műanyag kütyü, amivel a vállheveder magasságát lehet állítani :(
Mondjuk a boltban készségesek voltak, azt modták, nem kell a blokk, meg ilyesmi, csak vigyem be és kijavítják/kicserélik a tönkrement részt
Akkor sznobság, ha valaki azért veszi meg a meglévő másik 4 mellé, mert "jobban mutatnak a paraméterei, és különb, mint a többieké", de amúgy nem is nagyon használja ki.
A HW - bár a cipők mercédesze - nem sznobság, csak a kényelem szeretete. :) A 80 literes 0,7 kg-os hátizsák, és egyéb eszement ultralight cuccok, na az sznobság! :))
Új túracipőt vennék, és eddig ami a legjobban tetszett és árban is megfelelt, a Garmont Nagevi volt, <a href="http://www.mountex.hu/index.php?ac=prod&value=420770&catalog=259" target="_blank">ez a változat.</a> Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy milyen? Ez elvileg a régebbi változat, az újabbról már hallottam olyat, hogy megtört. Max. 50-60 km-es teljesítménytúrákra, kirándulásra használnám.
Jaja, a tapintása is viaszos. Viszont jól impregnál. Amúgy ha túra előtt mondjuk egy héttel lekened, a viasz száradni fog rajta, napról napra kevésbé lesz "ragacsos" tapintatú.
Nekem is 100% hamisítatlan nőből van a párom, de a túrabakikkal kapcsolatban az a véleménye, hogy egy igazi bakancson igenis látszódjon, hogy "hordva van", kopott, meg viaszos. Pont azért szereti, mert olyan "brutál". :-) Hanwag Yukon Lady-t hord.
...az utcai cipőihez természetesen nem így viszonyul. :-)
Itt találtam, de ez nem a teljes, hívatalos. Nyomtatott ka. kaptam ma, abban van minden újdonság. Van bőven.:o) Pl .Alaszka,Yukon, stb, női kivitel, más könnyített talppal...
Hmmm... csinos. Egy fűzőszemmel több van rajta, mint a Forest-en, fogod is érezni rajta, hogy jobban fogja a bokádat. Így majd nem is neked kell döntened. A lábad fog dönteni: melyik tetszik neki jobban, a magasabb, vagy az alcsonyabb szár. :) A körbegumi amúgy talán előnyösebb a Forest-en. De ezt sem mindenki gondolja így.
Egyébként hol találtad? Megadnád a linket? Érdekelne a 2008-as kollekció. Hmmm... meg az új modellek árai. :-D
Az említett jelenséget meg nem is produkálta, de a foltosságot igen.
Egyébként is a párom nő, neki elfogadom, ha a vadonatúj bakancsának kinézete igenis érdekli :) Egyébként még egyet is értek vele, annyira durván nézett ki tőle a hanwag. Szerencsére van Renapur, most már az megy rá.
Pontosabban? Sötétedik tőle és a hajlatoknál fehéren megtörik a felületén a viasz. De ne már! Nem öregíti a bőrt.
Az meg hogy hogy néz ki... hát néha gusztustalanul, főleg ha túlwaxolja az ember. De nem szoktam vele az operabálba járni. Még az utcára sem veszem fel. Nem arra tartom. Ott meg, ahova fölveszem a funkció az egyetlen szempont!
Közben én ma kinéztem Budaörsre a Mountexbe és nagyon jól tettem, mert minden hátizsák kb. 2/3-ad áron van... Végül az RP 90-es cordura zsákja mellett döntöttem, mert pont olyan, amire szükségem van: nagy, erős, kiváló ár/érték arány, sok funkció. Végül vettem hozzá még egy víztartályt is, de így is kijöttem 25.000-ből.
Elégedett vagyok, és szerintem ez a lényeg. :) Aztán majd meglátjuk. De az örök garancia azért meggyugtató...
Asszem pont G-wax, és párom próbálta hanwagon. mondjuk okés, faszául impregnált, ez kétségtelen, de a bőr úgy nézett ki tőle, mintha már több éves lenne.