Nekem gyári szélméröm van .2 éve a jég lezuzta rendesen ,letört két kanalat.Akkor ujat külön nem lehetett venni .(Mostmár lehet ,kb .3000 Ft) Sokat gondolkodtam ,miből legyen az uj kanálja .A hütő tojástartója mellett döntöttem .Pont az a formája ,sulya .Minthárom kanalat ebből csináltam .Lemérve ,ráragasztva .Azota üzemel .És még van tartalék kanál is .
(csak az aszonytól kapom meg mindig ,hogy a 2 hónapos hütőnek eltünt a tojástartója )
Na mindegy.Lehet neked van igazad.Én az idén felépítek egy kicsit,max 1.5m átm. kerékkel.Még mindig olcsóbb egy kicsit felépíteni mint egyből egy nagyot.
A biztosíték semmiképp nem jó a mágnesek végelmére, mert ( legalábbis a neodímiumok ) ~ 80 Co -on hervadnak, ezek meg biztosan 80 fok felett változnak.
Arra jó bármilyen hőérzékelő holmi.
Nem jársz jól kismotorral. Valami bontóban keress vagy winchestert, vagy CD-driveot, annak a motorja háromfázisú PM motor.
Ha pörgeted, a tekercseken jön a fordulatarányos villany.
Persze komparátor kell, nem épp egyszerű.
A tekercsekre teszel terhelőellenállást, meg is van az örvényáramú fékezés.
( Ez csak példa, ennek alapján semmit nem lehet tudni mondjuk a falu másik szélén fújó szélről.)
De ahová eredetileg terveztem, oda már nem lehet tenni, meg sose tenném, mert közel a ház, az utca, házak vannak szélirányban, ilyesmi.
Ennél alkalmasabb a látszólag rosszabb hely, a völgyoldal, nem a hegygerinc, mert fák, házak, miegyebek kevésbé zavarók, nem annyira örvényes az áramlás.
Oda is fogom állítani a mérőkét.
Jó bonyolult lesz, 2, vagy 3 db 6 méteres cső, kikötve minden csővégen, némi villámhárító-kiképzés a csúcson, drótok le a csőben, a földön az adminisztráció, amit mondjuk laptoppal kiolvasgatok...
Ez olyan alkatrész, ha eléri a ( én úgy 83-85 Co fokra emlékszem, amikor használtam egy termosztátban), kapcsoló-hőfokot , akkor hirtelen megnő az ellenállása, kvázi szakadás lesz.
Aztán, ha megszűnt ez a hőfok - nincs zárlat, pl.- akkor visszaáll vezető ( ez pl. úgy 13 Ohm körül az asztalon.)
Azért nem olyan egyszerű a lecke , azt hittem, csak úgy nekieresztem a labortápot áramgenerátorosan, aztán csak feszt mérek rajta, de azért bonyolultabb.
Amikor jó régen ilyennel veszkődtem, akkor pici kék Siemens PTK-t használtam, azt kapcsolós tápok indítására szokták akkoriban használni.
Annak nagyon pici volt a hőtehetetlensége, de nem volt ennyire időjárásálló, ez úgy néz ki, mint mondjuk egy tárcsakondenzátor.
Ezek azért jók biztosítéknak, mert van nagyobb áramú, és adott esetben fönn a toronyban is lehet, a lenti probléma megszüntetése után nem kell felmászni biztosíték cseréje érdekében.
Más kérdés, hogy elég nagy a soros ellenállásuk.
Lehet, hogy rossz vonal, de hődrótos mérő az biztosan van, csak azzal a fene szórakozna.
Milyen bizti ez? 50mA a névleges áram és ha több megszakad, vagy függetlenül az áramtól külső meleg elér egy fokot és szakit?
Nem ilyet használnak tölthető akkukban?
Azért teljesen nem értek egyet.A Móri-árokban az Alpokból jön az ÉNy-i szél(tegnap néztem vmi 50km).Ha nincs takarás sztem-mérés ide v.oda, kezdheted az alapozását a toronynak))
Más kérdés,hogy úgy tűnik kell a szabályzáshoz ez a kanalas(vagy más) mérőke de nem biztos!!
A felvetésed jogos, de épp azon merengtem útközben az előbb, hogy a hidegben ugye nagyobb a légsűrűség, ugyan jobban hűti a mérőt, de mintegy kompenzáló hatású, hiszen a 30 fokos levegő olyan ritka, hogy na, ellenben kisebb szélsebességet jelez.
Ugyanez a légnedvességgel: jobban hűt a nedvesebb, de sűrűbb is, tehát ez is kompenzál.
Nyilván álombeli mese, hogy pont jó lenne a céljainkra, de hogy nem hajítottam el az eszmét, az mutatja, hogy megjött a LOMEXből az 50 mA-s biztikből 5 db...:}}}
Kár, hogy kisebb bizti nincs, ergo ekkora áramfelvétel biztosan lesz.
Na, majd kitalálok valamit.
Levágok belőle egy darabot, mondjuk...:}}}
A kolléga tisztes neve pedig nem igaz...:}}
Örülök, hogy egyetértesz, tovább kell ezt a szélmérést is gondolni.
Anno úgy 35 éve, amikor elkezdtem egyáltalán ezzel foglalkozni, spekuláltam más szélmérési módszeren.
Nem találtam fel a langyos vizet, van hődrótos, miegyéb megoldás, én meg PTK-ra gondoltam.
Azóta vannak a Multifuse biztosítékok, amelyek ~85 Co-on szakadásként viselkednek.
Ha most fújni kezdem, megnő az áramfelvétele...
Elő fogom szedni az ötletet, mert ha már kacifántos a karakterisztika, akkor inkább mozgó alkatrész nélkül, ha lehet...
( Pl. a DP sornyomtatókban a mágnesek hűtését szolgáló ventilátort így ellenőrizték: ha leállt a venti, a PTK hamarébb fölfűtött, mint az elektromágnesek kifeküdtek volna, leállt a nyomtatás ventilátorhibával...:}}
Pár grammos kanalas mérővel mérve. (írtam korábban, megpörgetve szélcsendben mennyire nem akar megállni)
No, akkor vitatkozom.
Abban igazad lehet, hogy a kanalas nem akar leállni, de ott van nem igaz kolléga ( bocs, muszáj vastagítanom a neved, mert félreérthető lenne a szövegben...:}})hangfelvétele, ami bizonyítja, hogy percen belül többször drasztikusan tud csökkenni a szél.
Mást mondok: itt tegnap este óta zörgeti az ablakot, és bizony percen belül rendszeresen nullára csökken a szél.
Mondok egy példát, bár ezt már felhoztam egyszer.
Fúj fél percig 10 m/s, aztán leáll fél percre. ( így durva, de egyszerűbb számolni).
Legyen 1 m átmérőjű kerék, és az előző képlet.
Akkor lesz 5 m/s átlagos szelünk.
A kerék az első fél percben P= 0.1436 * 1 * 1000 = 143,6 W-ot teljesít fél percig, tehát 4308 Ws.
Ha 5 m/s átlaggal számolunk, akkor P=0.1436 * 1 * 125 = 17.95 W , egy percig.
tehát 1077 Ws.
Látható, hogy a perces mérésnek köze sincs a valósághoz.
Éppen emiatt olyan mérőkét fogok csinálni, aminek az időállandója lehetőleg 10 s alatt legyen.
Hogy aztán sikerül-e?
Az a baj, ha fékezett winchester-motorral csinálom, nagyon hülye karakterisztikája lesz várhatóan....{{
El foglak szomorítani, a dolog majdnemhogy épp fordítva áll.
A nagy kerék nem egyenlő nagy szél, sőt, épp fordítva, a kesebb szeleket is ki lehet használni, a nagynál, mint ami most is itt fúj ( legalább 15 m/s , de találtam egy mérőhelyet, tegnap este óta szinte tartósan 10 m/s feletti), meg inkább le kell állítani.
Nyilván arra gondolsz, hogy egy nagy kerékre fel kell tenni egy marhanagy generátort, ámde ez nem föltétlenül van így.
Pláne, hogy síktárcsás generátorból föl lehet többet is tenni, aztán üresben úgysem fékez, és ha gorombul a szél, lehet terhelni.
Persze egy nagyobb, soklapátost én már biztosan leállítottam volna.
Azért gondolj bele, hogy az átmérő négyzetével, a szélsebesség köbével arányos a teljesítmény. Számolj a legkisebb értéket adó 0.1436 x v3 x D2 [ W )képlettel..
( Vajh miért nem ír a gépem kockás bezárójelet?? )
ugyanis a diplomamunkámat bizony neuronhálókból és mesterséges intelligenciából írtam :) Ti mérjetek csak mittomén milyen áramkörökkel és kicsit megpróbálok előre jósolni. Na nem sokra, csak 1-2 percre előre a hely tipikus széladatai alapján. Mindenesetre mininum 60-70%-os tippeket előre várok magamtól. És a mérések alapján majd betanítom a neuronhálót :)
Tudod hogy van, mindenki másképpen csinálja. Ti PIC-cel, én ezzel :) Mert én nem értek az áramkörökhöz annyira.
Köszi.Gondolom nem volt olcsó.De egyszer biztos visszajön az ára.Megpróbálom kissebbe megépíteni,20*5.ös mágnesekkel.Én úgy is komplex rendszert akaror építeni,ami azt jelenti hogy az akumulátor töltést napelemek is és szélgenerátorok is végeznék.Mondjuk ez még évekbe telik míg anyagilag lefinanszírozom.