Keresés

Részletes keresés

bitter6704 Creative Commons License 2021.02.27 0 1 51386

Sziasztok!

Ma reggel készítettem egy rövid felvételt a hozzánk járó Tengelicékről, hogy megmutathassam mennyien szoktak ide a fekete napraforgó magra. Zöldike itt is csak egy- két fővel van jelen. A megfelelő eszköz hiányában a videó minősége nem a legjobb, de azért a figyelmetekbe ajánlom!

https://indavideo.hu/video/Magaskoris_telen

Barret02 Creative Commons License 2021.02.27 0 0 51385

Nálam vannak idén a zöldikék:)

Előzmény: syssy48 (51383)
flybird Creative Commons License 2021.02.26 0 0 51384

Nálam sincs zöldike, de igaz hideg sincs.

Előzmény: syssy48 (51383)
syssy48 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 51383

Nálam a stiglicek jönnek szép számban, és már láttam 2 cinkét, egy vörösbegyet is, őszapókáim viszont ma nem jelentkeztek. Zöldike???? Már nem is emlékszem lassan, pedig mennyi járt az etetőre.....

Előzmény: Nobody1 (51382)
Nobody1 Creative Commons License 2021.02.26 0 1 51382

Na az egyről ma már 4 zöldikére nőtt a létszám az etetőn. (Már ennek is örülni kell.) De hol a francban voltak eddig? A hideg napokon csak az az egy látogatta az etetőt a verebekkel. Most is velük vannak, de immár az egy tojó mellé társult egy másik és 2 hím. Megy is a civakodás néha... :)

Nobody1 Creative Commons License 2021.02.25 0 2 51381

Karvalytámadás esetén nálam szinte mindennapos, hogy "koppan" egy-egy madárka az ablakon. Bő 2 méterre az ablak előtt van az etető és a tükröződő háttér miatt gondolom erre akar menekülni a szerencsétlen - szerencsés.

Szerencsés, mert még egy sem maradt az ablak alatt és én is az vagyok, mert a karvaly nem követte (eddig) őket, így az üveg sem tört be. Szóval megúsztuk...

Előzmény: Kanya Da Hun (51379)
corvi01 Creative Commons License 2021.02.24 0 5 51380

Küzdőtársak, ma láttam egy nagy őrgébicset a vonat ablakból! :) Székesfehérvár ellőtt pár km-rel lassított a vonat valamilyen forgalmi akadály miatt, ekkor láttam meg egy akácfa csúcsán.  Jó sokáig szemezhettünk, Ő el sem rebbent csak a vonat ment tovább! :-/ Úgy 4-5 éve egy db.-ot sem láttam sehol, úgyhogy most ennek is örülnöm kell! :)

Kanya Da Hun Creative Commons License 2021.02.24 0 0 51379

igen, csak megszédült kicsit.. nem minden madárka éli túl sajnos, korábbi albérletem ablakának is sokat repültek madarak amikor szép idő volt és tükröződött az égbolt az üvegen.. de azok közül egy sem pusztult el szerencsére, de néha szép szárnyaló madárnyomot hagyott egyik másik:)

Előzmény: bitter6704 (51378)
bitter6704 Creative Commons License 2021.02.24 0 0 51378

Életben maradt a madárka? Egyszer én is jártam így. Pont az orrom előtt csapódott neki a vonat (álló) oldalának. El is pusztult egyből. Valószínűleg kitört a nyaka.

Előzmény: Kanya Da Hun (51375)
Nobody1 Creative Commons License 2021.02.24 0 0 51377

Most ebéd közben kinézek az ablakon, és lám egy szép hím erdei pinty ugrál az etető melletti bokron. De inni jött csak így egymagában - szóval egy "kocsmatöltelék"... :P

successful77 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 51376

Igyigaz 😁

Előzmény: Nobody1 (51358)
Kanya Da Hun Creative Commons License 2021.02.23 0 0 51375

munkahelyen tavaly tavasszal nekiütközött az ablaknak egy királyka.. nem volt ilyen színes mint a képen, sima olajzöld volt a feje tetején meg citromsárga folt.. és tényleg nagyon picike, első ránézésre azt hittük h fióka:)

Előzmény: bitter6704 (51373)
bitter6704 Creative Commons License 2021.02.23 0 1 51374

Ha nem haragszol meg érte, figyelmedbe ajánlanám rövid kis videómat, melyet tavaly készítettem. Amint írtam is előzőleg, tavaly (etetési szezon ) sokkal több Zöldike volt, mint most. Ellenben jelenleg sokkal több a Tengelice.

https://indavideo.hu/myprofile/myvideos#p_mostRecent=2

Előzmény: s-ombre-ro (51365)
bitter6704 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 51373

Ez a madárka sem úgy visított, mint egy malac, de testméretéhez képest nagyon nagy, egyetlen (nekem úgy tűnt hirtelen) hosszú és éles hangot hallatott.

https://ng.24.hu/termeszet/2017/11/04/europa-legkisebb-madara-a-kiralyka/

Megnéztem a királyka leírását. Én alulról nem láttam ilyen színesnek, de akár ő is lehetett. Még soha nem láttam a környékünkön. Testi felépítése és viselkedése is eltért az ökörszemtől. Azt már láttam többször is. Jobban felismerem.

Előzmény: comad2 (51366)
bitter6704 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 51372

Örülök is nekik. Sokáig bírom nézegetni őket. : )

Előzmény: s-ombre-ro (51365)
corvi01 Creative Commons License 2021.02.23 0 1 51371

Ez valóban "rejtély", vagy van konkrét oka..!? Az a helyzet, hogy a környezetrombolás kapcsán szinte mindig az élőhelyfoglalás, vegyszerezés, káros anyag kibocsájtás szerepel, s ennek kapcsán, hogy "mi " (mármint a nagyérdemű) milyen ártányok vagyunk, akik "felelősek" természetesen a Glóbusz felmelegedéséért, no-meg az elsivatagosodásokért is..! Csak az a helyzet, hogy pl. táblásítás, élőhelyfoglalás, vegyszerezés, forgalom... az kb. 25 évvel ezelőtt is 90% így volt, mégis akkoriban 8-10 x (!) annyi madár lebzselt mindenhol!? A rohamos és látványos madárfogyás úgy 4-5 éve nagyon szembeötlő és demeglepő módon ez idő tájt tértek át több helyen a 2,4 GHz-es mobil/net... sugárzásról az 5 GHz-re. Akkoriban, gondolom többen emlékszünk, cikkeztek, még az emberre veszélyességgel is rémisztgettek, hűháááztak, hőbörögtek, USA és európai tudományos gittegyletek vizsgálódtak, aztán szép nagy KUSS azóta is! Anno még arról is írtak, hogy nyugatabbra, meg az USA egyes tartományaiban többször REJTÉLYES és nagyszámú madárpusztulásokat észleltek, de azóta ez is, meg az ok-okozat is a feledtetés homályában van...És akkor még nem beszéltem a különleges katonai, űrtechnikai, időjárás befolyásoló és virológiai kísérletekről... :(

Előzmény: Nobody1 (51360)
Nobody1 Creative Commons License 2021.02.23 0 0 51370

Lehet kifogtál ez özvegy őszapókát vagy őszanyókát...

Előzmény: Törölt nick (51368)
Nobody1 Creative Commons License 2021.02.23 0 2 51369

Az este már énekelt egy feketerigó egy kopasz nyárfa hegyén. Elég bátortalanul, de kitartóan fújta a strófáit.

Egy nagyobb csoport (vagy 30 db) böjti réce is megérkezett. Hirtelen ők is tavaszt éreznek. A seregélyek, örvös galambok, bíbicek sem lehetnek már messze...

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.23 0 0 51368

Egyszem egyedül! Óvatosan körbenéztem ( arra nem volt reakciós ) senkit nem láttam a közelben.

Bár én inkább azon csodálkoztam, hogy milyen bizalmasan ugrált tőlem nem messze.

Igaz, amikor megmozdultam, ő is odébbállt...

Előzmény: Magdi60 (51363)
syssy48 Creative Commons License 2021.02.23 0 1 51367

Szerencsém volt. Koszos ablakon keresztül készített, erősen vágott, nem jó kép. De őszapókák!!!!!!!!!

comad2 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51366

Esetleg királyka lehetett az a kis madár, én is nemrég láttam egyet, már vagy két év óta először.  Igaz, nem visít.

Előzmény: bitter6704 (51364)
s-ombre-ro Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51365

Boldog lehetsz!

Csoportosan járó madárka. 

Mindig elbűvölt a látványuk!

Tavaly sajnos csak egyet láttam, az idén

egyet sem.

Most olvastam, hogy a rovarok vészesen

megfogyatkoztak, velük együtt nyiván

a kis madarak is, de minden más is.

A családom  még emlékszik, amikor

tolongtak a kis vendégeink.

Szomorú vagyok!

(tudom, hogy a tengelic magevő). 

Előzmény: bitter6704 (51364)
bitter6704 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51364

Nálam reggelente 50- 100 db Tengelice is megjelenik a fekete napraforgómagra. Hemzseg tőlük a magas kőrisfa koronája. Zöldike viszont elvétve akad közöttük. Tavaly sokkal több Zöldike volt. Nagy ritkán sikerült meglátnom a kis Ökörszemet. Nem tudom eldönteni, hogy egyedül, vagy ketten vannak e. Ma az esti szürkület előtt egy nagy visításra lettem figyelmes a nyári almafa koronája felől. A kis madarat, csak nagy nehezen vettem észre, amikor megmozdult. Nagyon picike volt. Nem tudom milyen madár lehetett. Méretre akár ő is lehetett Ökörszem, de valahogy más volt a viselkedése és a testtartása is.

Magdi60 Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51363

Egyedül volt? Pedig csapatban járnak, érdekesen sivítanak, meghallani ha jönnek.

Előzmény: Törölt nick (51361)
Kanya Da Hun Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51362

nálam két fakopáncs is állandó kopogtató a fákon, a kutya előszeretettel ugatja őket ha nincs más ugatnivaló..

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51361

Amikor havzott, kitettem az etetőket és melléjük egy-egy cinkegolyót. ( összegyúrtam a cinkét és kiakasztottam... :P )

Az ablak előtti etetőn azóta láttam egy napon 2 cinkét akik vissza-visszatértek szotyizni.

Előtte se, utána se... :(

A kertben folyamatosan utántöltögettem-cseréltem a pancsoló vizet, a kajával nem volt gondom, kicsikét fogyogatott, de nem nagyon.

Ma a vizet is pótolnom kellett és a kaját is utántankoltam.  A cinkegolyó majdnem teljesen megvan itt is, ott is.

És amikor jöttem befelé, a meggyfán megláthattam életem második őszapóját!!!

Megálltam, lestem, ő megnézett és tovább ugrált az ágak között. Nem lehetett sokkal messzebb egy méternél...

Amikor megmozdultam, még kivárt, de az első lépésem után elrepült.

Remélem, fogom még látni.

Nobody1 Creative Commons License 2021.02.22 0 1 51360

Bár vannak favorizált kaják a madaraknál is, de azért ez nem egészen így működik. Az is tény, hogy az "állandó" kis madaraink is vonulnak az időjárás és kaja függvényében csak ez nekünk nem tűnik fel, mert az északabbi fajtársaik ide érkeznek és helyettesítik őket.

Na de most mi van? A széncinkék és verebek, gerlék (ezek valóban kitartó, állandó madarak) kivételével szinte semmi sincs. A pintyfélék, a magevők gyakorlatilag teljesen eltűntek. Az északabbra lévő országokban pedig idén télen is volt hó, mégsem szorította le az időjárás ide őket, csak a vetési varjakat és valamennyi fenyőrigót.

Az apróságokkal mi lett? A nagy hóban ők hol találtak kaját a Baltikumban, Lengyelországban vagy Szlovákiában?

Felénk csak 2-3 centi hó volt, az is csak pár napig, de sem a határban, sem az etetőn (a verebeket leszámítva) semmi pintyféle nem mutatkozott egész télen.

Nálam még az "elcsábítás" sem lehet magyarázat, mert több kilométeres körzetben nagyon ház sincs, nemhogy etetés. A szokásos dió és szotyiadagnak még a negyede sem fogyott el és a kitett almát is csak a cinkék csipegették néha. Se vörösbegy, se fekete rigó nem volt rajta...

Még azzal próbálom vigasztalni magam, hogy a mi pintyféléin délebbre, a Földközi tengernél telelnek és lassan majd megjönnek, de akkor is nagy kérdés, hogy hol vannak az északabbra élő és ilyenkor itt szokásos zöldikék, tengelicek, csízek, erdei pintyek, fenyőpintyek, meggyvágók, stb csapatai? De fekete harkály kivételével a fakopáncsok is eltűntek.

Rejtély, hogy mi történt és ha élnek akkor mi térítette/téríthette el a téli kis madárvendégeket, hogy ne a szokott magyarországi telelőhelyükön vészeljék át a fagyos napokat?

Szóval valami tuti nincs renden. Nagyon nincs...:(

Az imént kint megnevettetett egy kis királyka. A drótkerítésen szlalomozott több méter hosszon. Egyik lyukon jobbra, a másikon balra - villámgyorsan, majd mikor a következő bokros részhez ért, átlibbent az ágakra. Gondoltam karvalyt lát és ezért választotta ezt a közlekedési módot, de sehol semmi. Neki valamiért így volt egyszerűbb... :)

Előzmény: Kanya Da Hun (51359)
Kanya Da Hun Creative Commons License 2021.02.22 0 0 51359

lehet van benne valami:) ha azt nézitek én is csak most költöztem ide decemberben és idejárnak enni a madarak, lehet valakiktől átcsábítottam őket, nem tudhatom.. így aztán ők is azt hihetik h eltűntek, pedig csak ide járkálnak..

Előzmény: Nobody1 (51358)
Nobody1 Creative Commons License 2021.02.22 0 1 51358

Persze, mert a sok etetővel odacsábítottad a mieinket... :P

Előzmény: successful77 (51356)
Nobody1 Creative Commons License 2021.02.22 0 1 51357

Széncinke még talán van annyi itt most is mint tavaly, de kékcinkét csak egyszer láttam az etetőn. A zöldikecsapatokat is csak egyetlen példány képviselte az elmúlt keményebb napokon a mezei verebek között. Meggyvágó és fenyőpinty az idén nem jött az etetőmre egy sem. Szajkó sem, sőt hetekig fekete rigó sem volt. A karvaly viszont szinte naponta megjelent és hosszasan ücsörgött valamelyik akácfán. Félek ez azt jelenti, hogy máshol (a "vadonban") is kevés madár van és már ő sem talál kis madarat, így kénytelen itt lesben állni... :(

Viszont vetési varjú ma is volt vagy 4-500 a szomszéd búzavetésén egy tucatnyi csóka társaságában. Mint már írtam, évtizedek óta nem láttam ekkora varjúcsapatot.

Most, hogy ezen elmélkedek tűnik csak fel, hogy szarkát sem láttam hetek óta, pedig télen bandástól szoktak járni itt a halastó körül.

Mi van itt? Lehet a madarakat is megfertőzte valami vírus, csak mi el vagyunk foglalva a saját COVID-unkkal és nem tűnik fel az illetékeseknek, hogy ilyen drasztikusan csökkent egyetlen év alatt a kismadár-állomány? Mert a folyamatos csökkenés már-már sajnos megszokott, de itt valami nagy katasztrófa kell legyen a háttérben, hogy országosan ilyen mértékben csökkent az állomány...

Nem egészen ide tartozik.... vagy mégis?

https://www.agroinform.hu/kornyezetvedelem/a-fecskeallomany-csokkenese-miatt-2-millio-kg-kartevo-es-betegsegeket-terjeszto-rovar-evrol-evre-a-kornyezetunkben-marad-47762-001

Viszont, hogy madarat is lássatok ... :)

Előzmény: -Smiley- (51353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!