melyik bank adja most a tényleges nettó legjobb kamatoto? értem nettó azt hogy ha beadok 100% összeget, akkor a kp felvételkor lejáratkor minden firfang levonás után hány % marad a 100ból ténylegesen kamattal együtt, illetve mennivel nő?
Először nekem is eszembe jutott, de aztán az is, hogy mivel a tőke értékálló, akkor ugye első évben 100e a havi kivehető 70 MFt esetén. Második évben a tőke már 5%-kal nagyobb (X = 73.500.000), így a 100.000 Ft helyett már 105.350 Ft lesz havonta.
Ez a képlet nemcsak a kívánságnak a "káposzta is maradjon meg" részére is vonatkozik? Ha jól értem a kívánság másik részét, az úgy szólna, hogy a 100 ezer Ft-os havi "örökjáradék" viszont mindig tartsa meg a reálértékét. Erre viszont ez a számolás nem terjed ki. Én úgy saccolom, hogy a "járadék" is értékálló legyen, ahhoz minden évben folyamatosan nőnie kellene a kamatlábnak.
Hát minek írok én excel képletet a 2039-ben, ha még ki sem tudod másolni, irgum-burgum...
Sürgősen meg kéne ismerkedni a szorzás, osztás és hatványozás fogalmával.
"A nominál és reál kamat különbsége legjobban egy egyszerű példán magyarázható el. Amikor 1000 Ft-ot befektetünk 10%-os kamatra egy évre, akkor arra kapunk ígéretet, hogy egy év múlva 1100 Ft-ot kapunk vissza. Arra azonban nem szól az ígéret, hogy mit fog érni ez az 1100 Ft, mivel ez az éves infláció mértékétől függ. Ha az infláció 10%-ot meghaladó mértékű, akkor veszítettünk az előbbi befektetésen, mivel a pénz vásárlóereje a megnyert 100 Ft kamatnál nagyobb mértékben csökkent. A nominális kamat tehát csak azt mutatja meg, hogy a befektetett pénzünk milyen ütemben növekszik, míg a reálkamat azt is figyelembe veszi, hogy annak mennyi lesz a vásárlóértéke.
A reál és nominál kamatok közötti általános átszámítási képlet:
Reál kamat = nominál kamat / (1+inflációs ráta)
Ugyanez az átszámítás a kamatlábak tekintetében az alábbi:
Akkor még örülök ha élek, igen lesznek kiadások, de én arra vagyok kíváncsi, hogy ma, mint egy átlagos ember, mit válasszak, hogy a legjobbat hozzam ki a pénzből. Mert jó lenne bérkiegészítésnek egy kis kamatból származó pénz is.
Hogy kevés megtakarításból nem lehet dőzsölni? Soha nem is lehetett a világtörténelem során, a 3-5%-os reálkamat már kiemelkedőnek számít, főleg ha kiszámolod hogy pl. 1000 év alatt mennyit is jelent ez kamatos kamatként és ez így miért is fenntarhatatlan.
Megtakarítás feladata, hogy a fizetés hullámzását kiegyenlítse, valamint öregkori megélhetést fedezze.
Megházasodni, gyerekek, kocsi, saját lakás???????????
Miből, a 70 millióból? Lehet tovább húzni az igát.
Keveset hoz a pénz.
Csak azt nem értem, hogy 3 éve meg most is kb 4 millió az új XY márkájú autó. Meg a bútor meg sok minden! Azt nem eszi meg az infláció? Ezek a dolgok miért nem változnak?
Nem sok értelme van a banknak. Az a csekély kis lóvé amit hoz, mire elég?!
Eltellik 10-20 év, azt megmarad a pénzed, meg veszel az asszonynak egy új ülőgarnitúrát meg egy mikrót, a kölyköknek meg egy pár sportcipőt, hogy abban kolbászoljon, azt ennyi????
A tbsz-nek több értelme van?
Esetleg ha 3 éves periódusokban számolunk.
Mégiscsak 10% -ék a kamatadó, nem 16%. Több pénz marad meg nekem? Nem?
Lehet folyamatosan felélni is a pénzt, sokan csinálják, csak aztán gondot okoz, ha egyszer elapadnak a csapok (pl. nyugdíjba mész 20-30 év múlva). Ha meg nem éled ugyan fel, de nem is fekteted be a pénzt 20 évre, csak a párna alatt tartod, akkor kizárólag az infláció hat rá, ami nem lesz kellemes. Akkor már jobb, ha legalább az értékét megtartja a meglévő pénzed, vagy esetleg egy minimálisat még fial is.
Én is kiszámoltam, nekem is 70M Ft tőke jött ki. Persze nettó 100-ból megélni már lehet ugyan (egy személynek), de nem egy nagy élmény, és kizárt, hogy a sztori végén legyen például egy saját házad önerőből. De aztán úgyis bonyolítja a dolgot, hogy megházasodsz, jönnek a gyerekek, jó lenne egy kocsi, saját lakás, stb. Szóval egyszerűen nem elég 70M a bankban, ha mellette nem dolgozik az ember, és csak a kamatokból szeretne élni hosszú távon.
Akkor az én esetemben mondjuk a 15 milliónak az éves kamata 8.5%-k.
Egy év múlva ha kiveszem a pénzemet, akkor a nominál kamat 1275000 lesz.
De mivel a 8.5% EBKM nem 8.5% a végén, mivel van infláció, tegyük fel ebben az évben is hasonló lesz a tavalyihoz. Tavaly 3.9%-os volt a pénzromlás.
Legyen ebben a 2012 évben magasabb infláció kb: 5%!
Akkor a kamatot amit kapok 1275000 forint, nem vehetem fel az egészet, hanem 750 ezret hadjak a számlán a 15 milla mellé, mert az fedezi az inflációt???
1275000 minusz 750000= 525000 forint.
Aztán az állam levon 16% kamatadót az egész összegből, akkor mi marad nekem?
"Csak azt nem értem, hogy akkor miért fizetnek valahol nominálkamatot, ha az nem hoz semmit, pontosabban hoz, de elviszi az infláció?!"
Fix kamat esetén mindenhol első körben nominálkamatot fizetnek. Korántsem biztos, hogy elviszi az infláció, ez csak akkor történik meg, ha a nominálkamat kisebb, mint az infláció. A 8%-os kamat, 5%-os infláció feltételezése esetén sem viszi el.
"Az sem értem, hogy az alaptőke meg minden évben csak csökken az évente megeső infláció miatt?? Mi ilyenkor a teendő, hogy az alap jó kamatot hozzon, illetve az alap se veszítsen reálértékéből??"
Ha jól értem, te olyasmit akarsz, mint a közmondásban: a kecske is lakjón jól, de a káposzta is maradjon meg. A te esetedben ez úgy teljesülne, hogy felmarkolnád a 8%-os kamatot, de még maradna 5%, hogy fedezze az 5%-os inflációt. Végül is pontosan ez a megoldás a problémádra: olyan bankot kell keresni, amely nem 8%, hanem 13%-os kamatot fizet.
"És még annyit, hogy mennyi az az összeg, aminek kamataiból havonta kapna az ember olyan 100-150 ezer forintot?"
Úgy számolgattam, hogy 15 millióból 8%-os (nettó) kamattal ki lehet hozni havi (nominális) 100 ezret. De megint ugyanott tartunk, mert fel fogod tenni a kérdést, hogy az infláció így-megy úgy és három év múlva 100 ezer Ft már nem is 100 ezer Ft, a 15 millió már nem is 15 millió, és kezdhetjük az egészet előről :-)
"Három év alatt dúrván 1.8 millát kamatozik a cash, az elég gyenge."
A befektetés kamata 3,89 millió Ft, ami reálban igaz csak 1,32 milliót ér.
Egyébként nem értem, mi a probléma. A teáltalad felvázolt paraméterek alapján 3%-os reálértéknövekedést biztosító befektetésed van. Kis hazánk jelenleg amolyan anomáliának számít, ahol a banki kamatok (legalábbis egy részük), valamint az állampapírok reálkamatot adnak. Hol találsz még 3%-os reálhozamot viszonylag kis kockázattal?
Ráadásul te nettó 8%-os kamattal számolsz (kamatadó levonása után), azaz a bruttó kamatnak kb. 9%-osnak kellene lennie még 3 éves TBSZ esetén is. TBSZ nélkül meg még magasabbnak. 3 éven keresztül 9-10%-os kamatért nagyon szemfüles kamatvadásznak kell lenni.
15 milla boven keves ahhoz hogy abbol eljen meg az ember. Es szerintem ne hasznald fel a kamatokat jovedelemkiegeszitesnek, hanem a kamatokat is fektesd be tovabb. (Ez amugy a megoldas arra h ne inflalodjon el az alap.)
Inflaciokoveto dolgokbol keves van, az egyik ilyen egy allampapir (talan pont ez a Premium nevu?, de annyira nem vagyok jartas allampapirban), illetve nehany banknal olykor olykor van olyan lekotes h inflacio + x%, de ezeket kutatni kell (altalaban nem is erik meg).
Három év alatt dúrván 1.8 millát kamatozik a cash, az elég gyenge.
És hova érdemes betenni nagyobb összeget, ahol mondjuk az alap tőkém követi az inflációt, magyarul nem fogy. De évente normális kamatot kaphatok, amiből kiegészíthetem a béremet???
Mert ha a példának felhozott 15 millió kamatjának reálértéke 3 év alatt csak 1.8 millió, amit ha hónapokra lebontva 36 hónapot kapok.
1.8 millió/ 36 = 50 ezer forint.
Ami nem is rossz jövedelemkiegészítés lenne.
De ha jól értem a 15 milla is kevesebbet ér a 3 év alatt. Ezért ha következő 3 évre lekötöm, akkor már nem annyit fog érni a reálértéke??
És minden további lekötésnél egyre csak fogyni fog?
Mert ok, hogyha a kamatot hozzácsapom az alaphoz, nem élem fel, akkor nő az alap, de ha kiveszem a kamatozott részt, akkor az alap meg elinflálódik??
"Ha az ember mondjuk 3 évre köti le a pénzét, éves fix mondjuk 8%-os kamatra, akkor a kamatadó nem 16 hanem csak 10%-ék lesz?"
Automatikusan nem, csak TBSZ számlán.
"a fix kamatot mennyire befolyásolja az infláció?"
Semennyire. Ha tényleg FIX, akkor a lejáratkor is annyi lesz, mégha földönkívüliek is potyognak az égből.
"Mondjuk minden évben a 3 év alatt 5%-os az éves infláció Magyarországon, akkor hogyan lehet kiszámolni, hogy valójában mekkora összeget fogok a végén kapni?"
Az, hogy te mennyit KAPSZ, az független az inflációtól (nominálérték), de hogy az mennyit fog ÉRNI, az tényleg az áremelkedés függvénye (reálérték).
Nominális összeg: 15 milliós induló tőkével, 8% éves kamatos kamattal a 3. év végén: 15*HATVÁNY(1,08;3)=18,89 millió Ft
Reálérték: (ugyanaz, csak az éves 5%-os inflációt figyelembe véve): 15*HATVÁNY(1,08;3)/HATVÁNY(1,05;3)=16,32 millió Ft
Ha az ember mondjuk 3 évre köti le a pénzét, éves fix mondjuk 8%-os kamatra,
akkor a kamatadó nem 16 hanem csak 10%-ék lesz?
És a fix kamatot mennyire befolyásolja az infláció?
Mondjuk minden évben a 3 év alatt 5%-os az éves infláció Magyarországon, akkor hogyan lehet kiszámolni, hogy valójában mekkora összeget fogok a végén kapni?
Az összeg legyen mondjuk 15 millió.
Lehet, hogy én vagyok a hülye, de nem nagyon esik le.