Sziasztok! Régen jártatok erre, de remélem jöttök újra! :-)
Egy icipici problémám van: az alig egyéves konyhabútorunk (Ädel vil. nyír) fiókjairól sorra lemászkáltak azok az apró szilikon lencsék, amik az ütközést tompítják. Egyetlenegyszer sikerült két db-ot szereznem a vevőszolgálatnál (B.őrs), de azóta vagy letagadják, vagy nincs nekik. Pénzért is vennék, ha nem túl drága, de azt mondták, hogy náluk ilyet nem lehet kapni. Van ötletetek, hol keressem? Nektek is ilyen vándorszilikonból :-) vannak ezek a pöttyök?
Sosem készül el a konyhám :-(, de azért már a bele való gépeket szeretnénk megrendelni. Eddig meg voltunk győződve arról, hogy a fekete illene a bútorhoz a legjobban, de most elbizonytalanodtunk. Voltam a képtáradban, de már nincs fennt a konyhakészítési albumod. Ha nem túl bizalmas kérés, átküldenél nekem mélben egy olyan képet a kész konyháról, amin a sütő és mellette a bútor is látszik? Előre is köszönöm.
négy éve vettem az IKEAban KVADRAT bükk konyhabútort. Most átépítettük a konyhát és kellene néhány felső ajtó. Az Ikea már beszüntette a termék gyártását. Ha ismertek bárkit akinek van eladó ilyen típusú ajtója azt nagy örömmel venném.
A valóságban a konyhabútorok váza inkább picit keskenyebb, mint amit a katalógus ír. Ez abból adódik, hogy a bútorlap méret nem 20mm, amivel általában számolnak, hanem 19mm, így a szekrényváz szélesség pont 2mm-el lesz kevesebb, mint a megadott méret, pl. 60 cm helyett 59,8 cm.
Ha sok elem van egymás mellett, az eltérés a számolthoz képest így 1-2 centi között is lehet, persze mindig kevesebb. Ezért is nem érdemes előre a mosogató helyét kivágni.
A mosogató kivágásához egy egyszerű dekopírfűrész elegendő. A mosogatótálcákon és a főzőlapokon is mindig megadják a kivágási méreteket. Vágáskor figyelembe kell venni a fűrész fogazását, a lényeg, hogy mindig úgy vágjuk a munkalapot, hogy a fóliát ne szaggassa fel róla. Ha a fogazás felfelé áll, akkor a munkalap ellentétes oldalán kell vezetni a fűrészt. Remélem érthető volt, ha nem, akkor legjobb ha egy próbalapon kipróbálja az ember, melyik oldalon szaggatja fel kismértékben a fóliát, ennek figyelembevételével vágjuk a munkalapot. Érdemes beszerezni egy-két jobb minőségű fűrészlapot, főleg ha vastagabb munkalapot vásároltatok.
IKEÁ-ban, ha valami mégse stimmel, akkor visszacsomagolva 90 napig okkal, ok nélkül bármit visszavihetsz.
Eddig csak csendes szemlélője voltam a topic-nak, de most, hogy hamarosan elkészül a lakásunk, a konyhabútor vásárlás is időszerűvé vált.
Szóval: IKEA Stat konyhabútorban gondolkodunk.
Már le is töltöttük a konyhaszerkesztőt, meg is terveztük a konyhát, de kérdésem, hogy az elemek mérete a külső méretet mutatja, tehát ha a programmal szépen egymás mellé teszem az elemeket, akkor azok a valóságban sem fognak nagyobb helyet elfoglalni? (kicsi a konyha, minden centi számít)
Mosogató és tűzhely helyének kivágása a munkalapból mennyire könnyen kivitelezhető házilag, vagy ajánlatos szakembert bevonni?
Mégegy kérdés: Ha mostanában megvesszük az elemeket, de csak hetekkel később rakjuk össze, és esetleg valami nem ok, akkor simán vissza tudjuk vinni/cseréltethetjük? Mennyire rugalmasak?
Berajzolod a kivágandó lyukat, és egy 4-es fém fúróval (jobb minőségű is 1000 Ft alatt van), körbefúrod úgy, hogy a lyukak szélei egymáshoz érjenek. Ha bizonytalan vagy körbepontozod, de nem létszükséglet. Veszel még a Praktikerben egy 5 részes Budget reszelőkészletet 500 Ft-ért és eltávolítod a sorját és az egyenetlenségeket. ha kényelmes vagy akkor is végzel egy órán belül.
Segítséget kérnék: mosogatótálcába szeretnék lyukat vágni a csapnak és a mosogatószer-adagoló pumpának. Az IKEA-ban azt a választ kaptam, hogy ők csak akkor vágják rá a lyukat, ha az egész konyhát ők szerelik össze nekem. Valamint korábban volt ilyen lyukkivágójuk a termékeik között, de mostanra megszűntették az árusítását. Az eladó azt mondta, hogy a Praktikerben tudnak segíteni, de ott 8 ezerért tudtam volna venni. Ennyit nem akarok szánni két lyukra. Van valakinek ötlete vagy felesleges - kölcsönadható lyukkivágója?
CSatlakoznék az ikeás konyhabútort összeszerelők táborához. Igaz én már tavaly megtettem, de Tilia után a konyhgépes fórumból találtam rátok. Nekem NEXUS nyír van otthon egy 130x 285 L alakban. Az összeszerelés tényleg nem volt nagy ördöngősség, főleg nekem, amikor a technika volt a kedvenc tantárgyam. Bár a párom nehezen vette hogy a konyhabútorral többet foglalkoztam, mint vele. Problémát 2 dolog okozott. A 130 centis oldalt úgy raktam össze, hogy egy nyitott oldalsó polccal keződik, ami a katalógusban helytelenül van 20 centi szélesnek feltüntetve, mert 30 centi, sebaj, az alsóból is le kellett vágni 10 centit, meg a felsőből is. Ennek az összerakása már nem volt olyan 1szerű, a furatok a vágás miatt eltűntek, így azokat nem volt könnyű a megfelelő precizitással létrehozni. A másik probléma pedig az volt, hogy nekem a mosógépem a konyhába került, viszont nem szerettem volna ha látszódik. először be akartam tenni egy szekrénybe, de ugye egy 59 centis gép nem fér be egy 60 centis szekrénybe. A problémát az okozta, hogy a sütőm pont a mosógép felett van, így azt valahogy támasztanom kellett, és a mosógép nem éppem ideális tartószerkezet. Ezért vettem egy sütőszekrényt, meg 4 L alakú vasalatot, és felraktam a falra a szekrényt 1 centivel a mosógép fölé. Én is megszívtam a sütőtartó sín lencsefejű csavarját, de visszamentem az ikeába és vettem egy "sütőtartó polcot", így nekem egy rendes polc tartja, nem pedig 2 vékony L vas.
IKEA a konyha, csak az ädelnél hiányzott nekem, hogy felül le legyen zárva, mint az pld. a fagerumnál gyárilag megvan
szóval az a perem (illetve a polc a sarokban) az már asztalos munkája, ezáltal befejezettebb látványt nyújt, na meg az elszívócsövet is szépen takarja
Remélem hamar megtalálod a gépet és láthatjuk a konyhádat.
A konyhaépítés nálunk is pozitív élmény volt. Nem túl bonyolult, iszonyú látványos, garantált sikerélmény.
A sikerélményről jut eszembe, nem mindenki van ezzel így. A múltkor álltam a reklamációnál mert visszavittünk egy szőnyeget, aminek nem passzolt a színe. Mögöttünk egy középkorú férfi tolt oda egy félig összeállított polcos-szekrényt. Hát látnotok kellett volna, ahogy az kinézett. Élfóliák leverve, csavarok az oldalán kiálltak, semmi párhuzam, merőleges. Szerintem a pofa nem találta meg az összeszerelési útmutatót, ráadásul nem is emlékezhetett rá, mit vettek, improvizált egyet. Gondolom visszajött reklamálni, hogy lehet egy ilyen szart eladni. Érdekes látvány volt.
Vettem FBS ragasztó-tömítőanyagot egy barkácsáruházban 600Ft-ért, és biztos ami biztos alapon körbekentem a szivacsot minden oldalról, most már nekem se ereszt.
Kész van a konyhánk :))), már csak az elszívót kellene föltenni, és a mosogatógépet megvenni :O, ezután már föltenném a lábazatot is. Csináltam egy halom fényképet, ha sikerül a számítógépet előkeríteni vmelyik dobozból (egy hete költöztünk), akkor majd fölteszek egy pár képet.
Amúgy jó kis buli volt ez a konyhaépítés, elég sok időmet elvette, de nagy élvezettel csináltam.
Annak ajánlanám, aki rendelkezik barkácsolási kedvvel, tud rá időt szakítani, és vannak szerszámai.
A konyha összeállítását fényképezni fogom, és majd felteszem a képtárba.
Más: vettünk a lánynak egy Lycksele kinyitható kanapét... 3 óránkba telt, míg összeraktuk, pedig nem is volt bonyolult. Csak hol nem volt a csavarhoz való lyuk lesorjázva, így nem fért be a csavar, hol nem lehetett jól összecsukni, így először megfordítottunk egy kereket, amit muszáj volt késöbb vissza, mert különben magától összecsuklott az ágy. Aztán jött a matrac, ami felül lelóg az ágyról, alul meg 3 centivel kisebb nála.
De a végére egész jó lett, a lányom legalábbis elégedett.
Csinosítottuk kicsit az Adel-konyhát, asztalossal csináltattunk peremet meg spotlámpákat, illetve vettem most két Värde faliszekrényt egymás alá, evvel kapcsolatban volna egy kérdésem: érdemes előbb a felsőt falra erősíteni, hogy még véletlenül se az alsóra nehezedjen?
Persze hogy van hozzá rajz, a szokásos Ikea-s rajzos papíros, és biztos, h oda kell, mert méretben is abszolút passzol. Kb. olyan anyagból van mint a polifoam, szal egy sima szivacstól kicsit 'sűrűbb'. Amúgy én is láttam már mosogatókat, és mindenütt gumitömítés volt ilyen helyeken, ezért csodálkozok.
DIY: hát szivacstömítésről még nem hallottam, pedig összeraktam már egy pár mosogatót; elég érdekes dolog lehet. Az IKEA mosogatóit nem ismerem, nem tetszettek, így mi a TEKÁ-t választottuk, ezzel semmi gond nem volt.
Szerintem nem ezt kellene használni, helyette gumiból kellene kivágni egy azonos méretűt.
Egyébként nincs valami leírás az összeépítésről? Biztos hogy oda kell az a szivacs?
DIY: Nekem az nem tetszett az IKEÁS munkalapban, hogy ha toldani kell, akkor arra profilt javasolnak. Pontosan nem tudom, hogy kell felszerelni, de az tuti, hogy ha vizes a munkalap és befolyik az illesztésbe, kegyetlenül szétnyomja. Ráadásul ha nedvesség kerül a profil alá, ki sem tudod törölni és nehezebben is szárad. Én mindenképpen javasolnám a szilikont, és szerintem a legjobb megoldás, amit a lapszabászatokban csinálnak, hogy alul speciális bemarásokat készítenek, és otthon szilikonozás után egy ászokcsavar készlettel összehúzzuk a két elemet. A szerelvény helyét saját magad is elkészítheted egy lyukfúró és egy dekopírfűrész segítségével, de előbb az ászokcsavart kell megvenni, ennek ismeretében kell elkészíteni a bemarást.
Tilia: ha lehet, küldj majd képeket a konyhabútorodról. Mi most a Fagerum tálalószekrényre várunk, remélem jut még belőle.