Szerintem is 1967-es. Már nincs a Nemzeti színház, de még nem kezdték el a Duna Intercontitentált. Persze lehet, hogy a képrészletek nagyobb időegységből származnak.
Az M7-es fele Székesfehérvárig tart, amit 1966-ra adtak át. valószínűleg inkább épülhetett Martonvásártól.
Történt egyszer, még 1965-ben, hogy a MÁV olyan ötletet vett a fejébe, hogy iparvágány helyett jobb lesz a trailer, azzal szállítanak Kőbánya-Hizlalóról a gyárakba, mint például a Konzervgyárba. Ma már tudjuk, hogy sok nem lett belőle, maga az állomás is épphogy csak megvan, de egy ismerősöm kutatja a próba vagy próbák képeit.
Hány éves (évesnél öregebb) képek kerülhetnek ebbe a topikba, melyek számítanak anno-nak? Nem találtam a topik leírásban.
(A negatívjaim nézegetve előkerült egy képem az Üllői úti erkélyemről Helmut Schmitt 1979-es budapesti látogatásáról, melyet az út másik oldalán álló rendőr élénk érdeklődése közepette készítettem.)
'89-es képeim (linkje) jöhet? Ha nem, húzok a Kávézónába.
Egészen kiskoromban apám gyakran emlegetett egy "Vlagyimir" nevű festőt a házban. Talán az első vagy a második emeleten lakott. Magára az emberre nem emlékszem, az öregem szerint "érdekes" képeket festett, rajzolt. Lehet, hogy megegyezett ezzel a festővel?
Lehet, hogy ez a híd előtt nézett ki úgy, mint a keresett képen látható.
Ha itt, az Ördögárok hídnál a Széphalom utcában visszafelé feltekintünk, akkor a Nagyhíd villamosmegállónak nagyon ehhez a keresett hídéhoz hasonló a korlátja ma is.
No, megint elakadtam, ha valaki tud, kérem, segítsen! :-)
Tárgy: Angyalföld, Lehel utcai villamos
Kora gyerekkori emlékeimtől él bennem az utca közepén közlekedő villamos látványa, éppen ezért lepett meg egy 1960-as dátumozású Fortepan-kép, ahol a Dózsa György út kereszteződésében a sínek az út szélén mennek. Mivel "eszmélésemet" úgy 1965 körülre teszem (ekkortól jártam óvodába innen, a D.Gy. út 140-ből a Vörösmarty térre, trolival, milfav-val; na persze nem egyedül még) és határozottan emlékszem, hogy akkor már középen voltak a vágányok, keresésbe kezdtem. Összesen egy 1963 májusi Esti Hírlap újságcikket találtam a témában, amely szerint "az év folyamán felújítják az angyalföldi Lehel utcát az Élmunkás tér és a Róbert Károly körút között, és a villamossíneket is az út közepére helyezik."
Egy 1963 októberi fentrol.hu képen pedig már jól kivehetően az út közepén mennek a sínek, ugyanebben a kereszteződésben látszanak a megállók járdaszigetei is. (Egy pótkocsis troli is "befigyel" a kereszteződést éppen elhagyva a Szabolcs utca irányába, ami azért lényeges számomra, mert mindig a pótkocsi "jobb-egyben" utaztunk a Hősök teréig...)
A kérdésem tehát: ténylegesen mikor lett kész a középre helyezés ezen a szakaszon - az már emlékem, hogy a Róbert Károly körút előtt közvetlenül kanyarodik vissza a sín az út szélére. (Lehetőleg hónapra pontos dátum kellene legalább...)
talán azzal a pontosítással, hogy a patak vonala úgy tűnik a későbbi tornateremtől délre ment és ott fordult, ahogy a képen is, azaz ez a korlát a zöld korlátig egy híd maradványa. S akkor a képen a Máriaremetei út 73 telek sarkát látjuk.
Kb. itt lehetett a még nyitott árok, az iskola tornaterme a patak elvezetése után épült. Mi a Zsíroshegyi út 16- ban laktunk, nálunk már föld alatt volt a patak vagy20-25 éve.
Szerintem lehetett a híd Pesthidegkúton, a Nagyrét utcában, az Ördögárok utca és a Remetekertvárosi iskola között, háttérben a Torda utcai kőfejtővel (tetején a Bátori László utca) A patakot a nyolcvanas években Nagyrét utcánál kivezették a magántelkekről és járható méretű csatornába rejtették az Ördögárok utca burkolata alá, átvezetve a Hidegkúti út alatt és a Rezeda utca vége közelében újra nyitott árokban folyik az "Akadémia" PR parkoló nyugati széléig.