Amit javasolnék: tégy a gyerek elé egy képet az akkori divatról, nyomtassatok ki valahonnan egy emberi test körvonalat, kartonra vele, a gyerek rajzolja meg ffivá, vagy nővé- a kép alapján megfelelő hajviselettel, aztán csináljatok belőle öltöztethető babát (alak felsőtestét körberajzolni, egy kicsi ráhagyás, és rárajzolni a kabát részleteit stb.. ) a kis fülecskéket se felejtsétek el. Ha nagyon turbózni szeretnétek a dolgot, kasírozzatok különféle textileket a papírra (csizmának filc vagy bőr, ruhának vászon, kis darab szőrme gallérnak, pici gombot, gyöngyöt gombnak, fülbevalónak...) Ne legyen túl kicsi, hogy a gyerekkezek is tudjanak vele dolgozni.
Ja, és ne felejtsétek le a kokárdát! :D Csókoltatom a pedagógust!
Mennyi idős? Simán a pigotta baba jó hozzá... csak kicsit kissebben. :o) De amúgy a babád vard körbe Te... (sőt akár az egész osztályét bevállalhatod)... ők meg tömik és felöltöztetik... Ha elejétől fogva a varrást is ő csinálja, el fog menni a kedve, amire a lényeghez ér. :)
Na akkor fazékkal együtt indulás a kádba elkészített hideg ecetes vízhez. Fakanállal felemelni és jól lecsúrgatni az anyagról a vizet, aztán mehet az ecetesbe. Utána pár perc múlva simán addig öblíteni amíg tiszta lesz a víz. A festékes vizet nem kiönteni és hígitani, hanem mehet bele a másik anyag, de az kisebb legyen kb. a másik fele. És addig ismételheted, amíg van szine a víznek. kb. 3-4x. Így egy adag festékből több árnyalatot nyerhetsz. Majd mutass képeket, hogy sikerült. :)))
Próbálom összerakni amit művtöri tanultam annak idején... nem voltunk önállóak, ugye még monarchnia volt... és a reformkor hozta az önállósodási törekvést, ezért mindenben a magyarságunkat, a nemzetiességünket próbáltuk erősíteni és felszínre hozni... szerintem bármelyik mai magyar viseletet megnézitek, az alapján megcsinálható. Én ezt tenném, de persze utána néznék a történelmi és művtöri alapoknak, hogy beszélgetni is tudjak közben a gyerekkel.... ;))
... szerintem a pedagógus is ezt várja általános iskolában.
Nah... szóval a romantikát tanulját ezek szerint. Reformkor... a "népnek" (nem az úri népnek), akkor jött az erősen magyaros, nemzeti viselet... jól emlékszem? .... akkor viszont a hagyományos fehér blúz, húzott szoknya, alsószoknya, piros szalag a hajban... vagy konty...
a férfiaknak a zsínóros mente, csizma... nadrág. Igen, a lány baba mindenképp megcsinálható.
Nah...cóval... én cicis babát csinálnék.... és felül egy szűk felső.... alul bő szoknya... hátul kicsit hosszabb (mármint a szoknya)... feltűzött haj... és tennék bele színes pihe-tollat... vagy kis kalapka pihécskével... :o))
Hirtelen felindulásból elkövetett ruhafestésben vagyok. S.O.S. segítséget kérek: a Columbust kell fixálni ecettel? Hogyan? Mikor? Csak tessék! Csak bátran! Csak gyorsan! Mert az anyag már a piros trutyiban úszkál, hamarosan a barnában is. :)
Jó reggelt! Én is kérek szépen kávét!:-))) Hmmm, az a "tempera"-jam nagyon finom... csak kevés...:-)
CAmea, köszi a felhomályosítást Rageddy Annről - tegnap, később megtaláltam a wikipédián, hogy ez egy mesefigura....:-) Eddig azt hittem ez a csajszi találta ki:
Az asszonyokon általános volt a fehér ruha, mely ingből és pöndölből állt. Pruszlikot, ingvállt, szoknyát, továbbá mentét, gubát és ködmönt hordtak. A férfiakon szintén általános volt a fehér ruha. Viseltek még lajbit, nadrágot, kankót, szűrt, gubát és ködmönt. A csizma mindkét nemnél általános volt.
Hjaaaaaaaaaa.... kééééééééééééérem, aki 5 csillagos helyekre jáááár! :o))))
(Amúgy pedig nem kell 5 csillagosnak lenni a helynek hozzá, de ez titkos... ;))) ... és nemcsak mézet és lekvárt, hanem majonézt, mustárt, kecsapot ... mindent tesznek ilyen kis üvegbe... nekünk is volt egy időszak, hogy teli volt a hűtő vele. :)) (A majonéz naggggggggyon car volt.)
.... de ez akkkkkor is temperafesték, mert CSAK! :o))