Keresés

Részletes keresés

MemetikaTan Creative Commons License 2019.12.02 -1 0 3

Vagyol?

vagy

Létezel?

 

:-)

Előzmény: thoughts (2)
thoughts Creative Commons License 2019.12.02 0 0 2

cogito ergo sum!!

MemetikaTan Creative Commons License 2019.12.02 -2 0 1

A filozófia hasznával kapcsolatos kételyeket már elismert filozófusok is megfogalmazzák.

 

„A filozófia jelentős részének nincs létjogosultsága. A filozófia egy része öncélú, szellemes játszadozás egy vákuumban, csupa érdektelen dologról” – fakadt ki nemrégiben Daniel Dennett, korunk egyik legtekintélyesebb filozófusa.

Dennett arra utalt, hogy a modern filozófia megszűnt a világ és az emberi lét megértésének eszköze lenni. Mint azt egy korábbi tanulmányában bővebben is kifejtette, a filozófusok egyre inkább saját maguk alkotta fogalmak összefüggéseivel és a belőlük következő haszontalan álproblémákkal foglalkoznak ahelyett, hogy valódi kérdésekre keresnék a választ."

MemetikaTan Creative Commons License 2019.12.02 -4 0 0

"Persze az önáltatók szerint annyira mélyek a gondolatai, hogy nagyon el kell mélyedni bennük ahhoz, hogy megértsük. Alan Sokal megtette ezt az elmélyedést, hogy leleplezze a posztmodern értelmiségiek visszaélését a tudománnyal, ennek az esetnek a tanulmányozását javaslom a Heidegger hiveknek.(A határok áttörése: Arccal a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikája felé c. tanulmány, amiben álfilozófikus lázálmaikat parodizálja.) De Sokalnak rengeteg produktív energiáját kellett rááldoznia erre az akcióra, amit az értelmes kutatástól vett el. "

MemetikaTan Creative Commons License 2019.12.02 -4 0 topiknyitó
  • “Kiszera méra bávatag” vagy
  • “A határok áttörése - Arccal a kvantumgravitáció transzformatív hermeneutikája felé “ vagy
  • "Csak a szorongás világos éjszakájában keletkezik a létező mint olyan eredendő nyitottsága: hogy az létező -és nem Semmi."
  • "A jelenvalólét, minthogy beletartja magát a Semmibe, már eleve túl van az egészben vett létezőn. Ezt a létezőn való túl-létet nevezzük transzcendenciának. "
  • "a Semmi a maga semmit-tetésével - épp hogy a létező felé irányít bennünket. "
  • "Az 'ex nihilo nihil fit' régi tétel így egy másik, magát a létproblémát érintő értelemre tesz szert, és így hangzik: ex nihilo omne ens qua ens fit. Az egészében vett létező csak a maga jelenvalólét Semmijében jön el önmagához a maga legsajátosabb lehetősége szerint, azaz véges módon."

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!