Amikor használtam, időnként eléggé meg kellett tépni a szárnyasokat, hogy tartsa az alakzatot. Merthogy az a dolga, hogy vágás után is mm pontos legyen a darab.
Mindene műanyag? Ha igen, nagy kérdés mennyi szorítást bír ki ...
Szia pacman, azt hiszem a te egyik képeden láttam egy eszközt, amivel a szabálytalan lépcsőfokok alakjáról csináltatok mintát. Mi annak a neve, és hol kapható? Barkácsáruházban nem láttam ilyet...
Nem kell, hogy szép legyen a luk széle, elég, ha csak szétcincálódnak a szálak, hidd el. Nekem a mi gépünkre úgy kell felcsavarnom a korongot, mintha anya lenne (a tengely végén ugye menet van a rögzítőanyának), mert olyan szűk a luk rajta, és a szétzilált szálakból olyan kemény mag, vagy gallér keletkezett rajta.
Aztán, ha már végigment a menetes részen, felcsúszik a hengeresre, szorosan.
Tegyél már be lécci egy képet erről a korongról. Az a baj, hogy van ebből sűrűn varrt, meg ritkán varrt, meg sugaras varrású, meg filckorong, meg mindenféle, és lehet hogy az egyik ötlet nem műx de egy másik igen....
Ja, amúgy lehet az a gép jó ahogy írod, itthon is ilyen volt.
Egyvalamit kérlek tegyél meg majd!
A rongykorong veled átellenes oldalánál tegyél fel egy erős vazsdarabot keresztben a korongra (a tengellyel párhuzamosan), tőle egy-két centi távolságra. Ez majd megvédi a kezedet attól, ha esetleg kikapná a korong a kezedből a tárgyat. Mert, ha elkapja, és átforgatva ráveri a kezedre, soha többet nem csinálsz semmit, csak integetsz vele....
Szerintem nem kell vágnod, inkább csinálj egy darab fából egy kúpot, és arra húzd fel addig, amíg ki nem tágul a neked jó méretre. Közben a kúpot körkörösen tekergesd, hogy a szövés szálai foszoljanak széjjel.
Apu fémcsiszoló volt, de sosem fúrogatta ezeket, hanem hasonlóan feltágította. Ez amúgy is jobb, mert ettől ott a furat szélén egy felkeményedett sáv keletkezik, és jobban megtámasztja magát a tengelyen.
Amúgy a motorra úgy kéne feltegyed, hogy két nagy alátét közé fogod be, és lehetőleg olyan alátétek kellenének, mint amit a köszörűkorongokhoz használnak.
Ezek olyanok, hogy a belső, korong felé eső oldaluk nem sík, hanem a külső perem mentén kb 5mm szélességben vastagabbak, hogy ott szorítsák meg a korongot/követ.
Két húszas alátét közé fogd be központosan úgy, hogy asztalosszorítóval összeszorítod őket így már eléggé kemény lesz az anyag, hogy egy éles lyukasztó tudja vinni (feltéve ha az nem kifelé kúpos). Vagy ebben az állapotában megpróbálhatod intarziakéssel is körbefaragni, vagy valamilyen fúróra csavart csiszolóvászonnal lekoptatni.
Van egy rongykorongom fém polírozása céljából. Új.
Kb. 150mm átmérőjű, 20mm vastag, és egy stabil asztali motorral meghajtva szeretném egy tengelyre felfűzni.
Csakhogy... A tengelyfurat az kb 8-10 mm -es míg az én tengelyem meg 20mm-es.
Próbáltam hagyományos 20mm-es bőrlyukasztóval kiütni a tengely furatot, de szinte képtelenség, mert annyira puha az anyag, hogy csak kopácsolok, de nem viszi át szinte semennyire...
Van valakinek ötlete, hogy hogy tudnám ezt 20mm-re varázsolni?
Akár újat is hajlandó vagyok venni, ha nincs ötlet, de a saját forrásom (szögker, ez is onnan volt véve anno...) nem tud ilyen nagyméretű lyukkal ellátott koronggal szolgálni.... :(
Azt tudtam hogy Miskolcon is voltak régen, és hogy Vácrátótra költöztek, csak eddig a guglin nem ez a kép fogadott, ráadásul a céginfó szerint is 2017-ben 0-ások.
"Cégünk, a miskolci székhelyű Szerker 2006 Kft. 2006-ban alakult. Elődjével, a Szerker Bt-vel együtt közel 15 éve már, hogy kizárólagos magyarországi forgalmazói vagyunk a méltán világhírűvé vált olaszországi Freud cég, magas minőségű, professzionális faipari szerszáma......"
(Megkérdeztem egy rendőrt, hogy mi a tök van most ezzel a vonóhorgos bicajszállítós rendszám-témával. Azt mondta, legyen, meg világítsak rá, tökmindegy, tegyem át, de nem fognak itthon kötekedni. De egyébként nem tehetem át, rajzolni meg ne rajzoljak, szóval végülis nem tudta. A szabály egyébként az, hogy át lehet tenni. De hogy ellenőriz, ha nem tudja? Úgy, hogy jólvanazúgy.)
Ezek azok a szabályok, amik csak azért létezhetnek, mert a rendőrök is leszarják. Elég ha három kicsit önérzetesebb embert megbüntetnek, tele lesz velük a sajtó, és a szabály meg lesz változtatva.
Ennyi erővel a rendőr megbüntethetne, ha közterületen szikrafogó nélkül flexelsz.
Fejből nem tudom, de valahol kivesézték a dolgot egy cikkben, nem lehet.
Pont úgy nem lehet, ahogy egyszerre két gyereket sem vihetsz magán a bringán sem. Csak max egyet, előtted, vagy a hátad mögött. Nővérem is kettőt furikázott anno, két gyerekülésben, de ez elvileg tilos.
wa) integrált gyermekbiztonsági rendszer: hevederek vagy hajlékony elemek kombinációja, biztonsági csattal, beállító eszközökkel, tartozékokkal és egyes esetekben kiegészítő székkel és/vagy ütközésvédelemmel együtt, amit a saját beépített hevederrel vagy hevederekkel rögzítenek;
wb) nem integrált gyermekbiztonsági rendszer: részleges biztonsági rendszer, amely a felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva - amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik - teljes gyermekbiztonsági rendszert képez.
Az ülésmagasító a második kategóriába esik a megfelelő szabályok betartásával. Lehet ezen vitatkozni, de ha a Volvo biztonságosnak tartja és beépíti az autóiba, akkor nekem ebben a témában nem hiszem, hogy kell több érv.
Új, nagyszabású nemzetközi növekedési stratégiájával összefüggésben anyavállalatunk, a Hitachi Koki Co., Ltd. neve 2018. június 1-jei hatállyal Koki Holdings Co., Ltd.-re változik. A HITACHI márkanéven ismert teljes szerszámgép termékpaletta márkaneve 2018. október 1-jei hatállyal HiKOKI lesz
Kerékpárhoz is lehet kapni olyan utánfutót, hogy két gyerek is ülhet benne.
Csak éppen tilos gyerek szállítására használni. Sokszor látom itt a környéken, már szóltam is a papának, hogy jó ha tudja, rendőrt kerülje, mert drága lesz.
Ez így önmagában lehet igaz. Nyilván külföldről bármit tudsz rendelni. De van annak vaami szépsége, hogy egy magyarországi üzletben magyar vásárlóknak árulnak olyat, ami Magyarországon nem használható, mert a jogszabály egyértelműen nem teszi lehetővé.
Nekem ez az ülésmagasítós dolog fél napomba került, mire kibogoztam. Mert amúgy baromság, hogy nem lehet, de nem lehet, és ezt sokan nem tudják, használják. Ha meg megbünteti a rendőr, a fórumokon meg a téma, hogy de miért. Mert bemegy a boltba, és ott van, ráadásul rá van írva, hogy három év felett, vagy ilyesmi, tehát totál megtévesztés.
Ezt csak úgy lehet jellemezni, megtévesztés a forgalmazó által. Sehogy máshogy.
Köszi, értem, mire gondolsz. Sajnos horror balesetek mindenhol előfordulnak és igen, egyetértek, hogy meg kell próbálni elkerülni őket, amennyire lehet. Épp ezért is hoztam el nektek a kérdést, hogy nézzetek rá egy kicsit, hátha van, amire én nem gondolok. Sok hasznos tanácsot, ötletet kaptam tőletek. Eredetileg a fenti tengelyt teljesen elvetettem, most viszont már az tűnik jobbnak. A rögzítést, hogy stabil legyen, ne dőljön fel, biztosan meg kell csinálni normálisan. Nem jó, ha ráesik valakire a szerkezet. Az alsó tengelynél ez könnyebb lenne, ott max felborul a hinta, de mivel annyira nagyon gyorsan úgysem tudják majd pörgetni (hajlok halálosztó minimalista verziójára), nem esnek olyan nagyot. Mindenesetre töröm a fejem rajta még.
Háttérként: elég sok ötletem van, hogy miket lehetne a gyerekeknek csinálni, de a legtöbb valahol, valamiben túl bonyolulttá válik. Ha nem érzem biztonságosnak, inkább nem csinálom meg. Tőletek azért szoktam tanácsot kérni, mert sokkal nagyobb a tapasztalatotok és egyébként is nagyon jó ötleteitek vannak a legtöbbször.
Példaként a körhinta mellett egy másik ötlet: nemrég láttunk egy statikusan álló, fából készített, régimódi robotot a Balaton mellett. Azóta az jár a fejemben, hogy kellene egyet csinálni itthonra. A lábaknál lehetne egy létra és a robot teste lehetne egy kis kuckó-szoba (mint egy lombház, csak fa nélkül, a robot lábain állva), a feje meg esetleg egy nézőke, ahonnan ki lehet látni. Itt is az alsó támasztást érzem neccesnek főleg, de talán az egészet a garázs mellég építem és akkor nem tud majd eldőlni. Viszont ha a támasztás magában állóként is megvan, akkor onnantól a fej helyére jöhetne a körhinta forgó tengelye is akár :DD
De most komolyan, ez a topik nagyjából arról szól, hogy került egy köteg tetőléc, meg két marék százasszög, abból miképpen is lehet egy barokk bútort összehozni... Ráadásul van aki mindezt meg is csinálja... Nem egy remekművet láthatott a nagyérdemű, mindenféle hulladéknak ítélt fából elkészítve...
Ezt én értem, ha ilyen nagy mennyiséget csinálsz kényelmesebb, de azért ez egy asztalba rakott maróval is könnyedén teljesíthető lenne, ha van egy egyszerű vezetőd hozzá.
Ezt amúgy én ki is akarom most már próbálni egyszer, ha jut erre idő (hiába na, a remény hal meg utoljára, mert amúgy szinte esélytelen a dolog :(), de addig is marad lapostipli + csavar vagy lapostipli + fixáláshoz normál tipli.
Idő nagyon nagy úr mostanában, hogy már nem napi 10 órában dolgozom nagyon nincs semmire se :(
Amúgy meg nem mindenki büszkélkedhet egy 100 kilós döggel a garázsában :D
Dewaltok közül sztem csak a nagyobbra lehet tenni dadot, a dw745-nek ugyanúgy kicsi a tengelye, max egy nagyon kicsi mehetne rá, ha akarnám. Néztem, dewaltnak is van dado szettje, de itthon nem kapható, megnéztem gyorsan beszállítónk oldalát, dado-ra semmit se találtam :D
Én már kicsit elveztem ebben a dado-témában, de ha felmerült, hogy lehet ilyen gépet kapni, és akkor most ők nem tudják, hogy tilos, vagy nem tilos: a lidl-ben árultak ülésmagasítót. A magyar kresz ilyet nem ismer, tehát kb. tilos használni. Ehhez képest árulják, nem egy helyen. A kérdés kérdés marad. Csak egy rövid kitérő volt :)
Nem tilos a dado, csak egy halom fűrésztárcsával a géped nem tud 10 mp-nél rövid idő alatt megállni.
Egyébként szerintem sokkal veszélyesebb is, mint asztali marógéppel megcsinálni ugyanazt a műveletet. Egy nagyobb csomóba belekapva komoly galibát tud okozni és ilyen helyzet sokkal nagyobb eséllyel áll elő, mint egy fűrészlappal.
A Felder dado nem olyan, mint az amcsi dado fűrésztárcsa-szett. Sokkal biztonságosabb design és persze aranyárban mérik. Én nem kértem rá, mert azt a kevés nútolást, amit fűrészgéppel csinálok maró helyett, egy fűrészlappal is gyorsan meg tudom csinálni.
Ezt nem túl bonyolult megcsinálni így első látásra. A két oldalfalba érdemes nútot vágni a polcoknak, így biztos nem szakadnak le. Az alsó és felső elemet összeragasztod (+csavarozod, ha nem akarsz szorítózni) és csinálsz egy keretet, amit csak rá kell ragasztani. Az ívet egy lombfűésszel is ki tudod vágni.
Hátlapnak vegyél lambériát és csak alul és felül kell rászögeled. Arra vigyázz, hogy ne ragaszd a csíkokat, mert akkor meg fog görbülni.
A láb lehet sima kocka, úgysem fog látszani a keret miatt.
A dado témához. Szerkertől kérdeztem, be tudnak-e szerezni Freud SD208S típusú 8" dado szettet (nekem 5/8-os a tengelyem). Azt mondták, próbálták már, de nem tudják beszerezni.
Ilyen bozótosban, vékonyabb fáknál teljesen biztonságos a nagy gépekkel, a 400-500-as sorozattal. Nagyon komoly, erős a karja a gépnek, jó szélesen fogod, gyári erős heveder kell, tök biztonságos. Tudod ki hajolgatna egy láncfűrésszel, ami szerintem ilyen felhasználásnál ezerszer veszélyesebb. Képzeld el, hogy ki kell vágnod egy áthatolhatatlan kökényest, na arra tökéletes, csináltam már vele.
Hát a Stihlhez a cégnél nekünk is van bozótvágó tárcsa, csak hát az nem vídiabetétes, és nem faágakra való. Ha ekkora hossznál megfeszül oldalirányban, és kirepül a vídia belőle 9000fordulatnál....
Mi a baj ezzel? A nagy Stihl FS 460-hoz nekem gyárilag van fűrésztárcsa, igaz az sűrűbb fogú, bozótvágáshoz. 6-8 centis fákat simán lehet vele vágni, bírja is a gép. Az egy másik kérdés, hogy azért fej fölött nem vágnék vele.
(most akartam kihajítani egy agyonrozsdált Graphite fűrészlapot. vmikor ajándékba kaptam az uni-maxtól, kb 2 éve. szanaszét ette a rozsda. lesz belőle óra.)
Van pl. mezőgazdasági erő- és munkagépkezelő valamint önjáró betakarítógép kezelői papírom. Vagyis traktoros és kombájnos ;-) lehet, hogy darus is van valakinek?
A forgácsolósban biztosan volt ötvös, nem is akármilyen, még oktatta is, remek dolgokat csinált.
Ide mondjuk nem irogatott.
De a kiterjedt ismeretségi körömben (innen kiterjed) van vonókészítő aki átváltott kovácsba (!), biológuskutató, állatorvos, sebész, vegyész, növényvédelmis, tévés, papírrestaurátor, könyvkötő, meg még az isten tudja kiféle. Tényleg összehordja a népet ez a fórum.
Amit betettem dobozokat, azoknak 10 foga van sarkankent. 10dobozra az 800 fog. Nem a beállítás fog sokáig tartani, elhiheted. 7 perc volt a szintidőm per doboz. Belső oldal lecsiszol, kikészít, lefogaz, elrak. Nem volt 10perc amíg beállítottam a lapot 8mm-re.
Ez miért baj? Mindenki úgy próbál megoldani egy problémát, ahogy sikerül, függően a rendelkezésére álló erőforrásoktól, úgysmint gépek, faanyag, stb. Az, hogy van aki rááldozza az idejét egy gép elkészítésére, ahhoz nem csak a fához kell értenie, hanem géptől függően esetleg a hegesztéshez, a villanyszereléshez, stb, stb. Ki és mihez fér hozzá. Ha én is fémiparban dolgoznék, akkor nem megyek esztergályoshoz és/vagy maróshoz, mindenféle csecsebecse elkészítésének ürügyén.
Akár felhozhatom bonyolult esetként a vésőt is. Meg lehet venni is. Vagy tizedáron elkészíteni otthon egy reszelőből, de aki igazi fanatikus, az saját magának kovácsolja, mittomén, mondjuk egy hss fúrószárból. De már eleve az élezéséről is lehetne ódát írni - és akkor ez még csak egy szerszám, és nem több.
A topikot olvasgatva (ki mihez jutott hozzá, melyik kacatnak mi a rákfenéje, stb) több hasznosnak mondhatót tanultam, mint a való életben. S azért jó, hogy ennyi (jó értelemben vett) hülyét összehordott a szél egy közös hobbi miatt, mert így legalább nem olyan unalmas az élet. Szerintem itt a bádogostól kezdve a kovácsig (jó, ez azért erős túlzás volt) képviselteti magát szinte minden szakma - ha másképpen nem is, de egy hozzászólás erejéig mindenféleképpen. S mindenkinek megvan a maga véleménye, a maga szaktudása, bár ezen vélemények néha ütközni szoktak egymással, de ez nem baj, hiszen a baj az, ha döglenek a nyulaink. :)
Jó az mindkettő, csak az új mindössze 150-es kővel van, az iparinál meg csak a gép maga nyolcvan kiló, kövek nélkül. :))))))) Harmincas tengelye van, és többnyire polírozáshoz használom, harminc centis toldásokkal majdnem nyolcvan centi széles gép! :)))))))))
Rég szóltam már hozzá a fórumhoz. Még élek és tevékenykedek.
A dado témához. Pl a felder/hammer gépeit előkészítik "sliccelő"szerszámok fogadására.
Idézet a Hammer K3 leírásából.
"Nútolás, csapozás és "sliccelés", körfűrésszel
A gyár minden egyes Hammer körfűrész gépét ki tudja úgy alakítani, hogy az elő legyen készítve a speciális állítható "sliccelő" szerszámoknak a használatára. Az állítható sliccelő szerszámot a körfűrész tengelyére tudja fölszerelni. Majd ezután képes lesz nútoló munkákat végezni, csapozásokat és slicceléseket készíteni. Ezeket a műveleteket fokozat nélkül be tudja állítani 8 és 19,5 mm között."
Akkor még sem tilos vagy ők tudnak valamit amit mások nem?
Röviden: dado-t állítgatni kell, próba, állít, próba, állít próba. Már az állítós fajtánál, de az összerakós is több idő. Amíg állítod maróval már egyet végig is martál. Szeretem a fórumot, mert olyan pitiáner kérdést úgy fel tudnak húzni a kollégák, hogy vmi isteni mit nem röhögök rajta :D
De hogy még hozzászóljak, a dado szettek rendszerint sokkal kisebb átmérőben mennek, mint a standard fűrészlapok, ezt belevettétek a fékes elméletekbe? :D
Egész pontosan ahogy nézem 8 inch mind, azaz kb 200-as a mérete 250 helyett.
De folytassa mindenki, hadd mulassak még, messze az este 6 :D
Más:
Volt maktec mt362-m, most csak egy rt0700-as makitát használok, nekem otthoni hobbira elég az a 700w. Nem lehet annyira tolni neki az anyagot, mint az 1600w maktecnek, de azért haladós, nem érzem azt, hogy fele akkor a ateljesítménye, viszont nem kell mellé fülvédő, míg maktechez erősen ajánlott :)
A felsőmaró kialakításba teszem asztal alatt, egy kallantyú és kint is van az asztalból, így használhatom kézből is hamar meg asztalban is. Én csak javasolni tudom egyelőre ezt a megoldást. Egy normálisabb emelőt kéne csinálni majd egyszer hozzá, egyelőre a nagyjából kivitel megy :)
Ha más nincs Dado helyett meg asztali fűrészen áttolod gyorsan többször anyagot kis állítással és nincs gond, legtöbbször én is ezt csinálom. Ráadásul ha nem sok nút kell, akkor gyors is.
Először én a két szélét vágom végig pontosan, utána megyek befele.
Máskülönben nem értem ezt a tiltást a vállalkozások részére. Minden csak fékezés kérdése.
A benti esztergagépem mukakapcsolója olyan, hogy előre-hátra indíthatok egy karral, illetve leállíthatok vele csak simán, ekkor kifut a főorsó hosszan, vagy ha mélyen nyomom le a kart, akkor úgy áll meg a főorsó, mint a szög.
És egy tízkilós tokmánnyal is, ami mégse egy sokkal könnyebb dado. És csak annyi van benne, hogy mélyen nyomva rövidrezárja a motort.
Iparban háromfázisú kalickás motorokkal hajtanak inkább, ott egy olyan főkapcsoló, ami kikapcsoláskor rövidrezárja a motor három kapcsát azonnal olyat fékez, hogy másodpercek alatt áll meg a moci.
Van az angolszászoknál valami gyártó aki Xcalibur néven forgalmaz olyan asztali körfűrészt ami dado-képes. A félreértés sztem az, hogy a dado-t az EU-ban csak és kizárólag a vállalkozásoknak tiltották meg. Hobbisták természetesen használhatják saját felelősségre. Úgy ahogy mosógépmotorral hajtott körfűrész is van minden "rendes" háztartásban vidéken. Nálunk nincs... csak Makita.
Nem, nem az a baj. Nyugi, nem húzom fel magamat ezen amúgy. :)
A baj az, hogy az a száz éves szabvány úgy van hagyva, miközben az ipar, és a fejlődés meg elment a szabályozás mellett. Tudod, mintha a NAV-nak még mindég floppyn kéne beadni az anyagokat elektrnoikusan, mert 82-ben úgy köllött.
Vagy mint ahogy az is baj, hogy kint hagynak mindenfelé 40-es táblákat, ahol már a trabanttal is 60-nal kanyarodtál be, vagy hogy elfeljtik 10 év alatt lereagálni a köhémben, hogy egy ideje vannak villanyautók... meg ilyenek.
Ez szerintem egy rettentő szűklátókörűség, amit igenis a jogalkotó szemére vetek, amikor nyilvánvalóan látszik az, hogy más jogi környezetben (ahol van szakmai háttere is esetleg a jogalkotásnak a hasraütés helyett) igyekeznek azon a jogalkotók, hogy az összes lehetséges esetre kitaláljanak valamit - akár arra is, hogy dado penge van a világon, a világ minden pontján működik, a fizika meg itt is ugyanazt csinálja, mint ott.
Ne játszuk már el, hogy most meglepődünk, hogy van egy jogszabály, ami életszerűtlen, és emiatt szarul, túlszabályoz valamit, amihez más jogi környezetekben sikerült felnőni.
Persze hogy tovább, logikus, hiszen nagyobb a tömege, nagyobb a mozgási energiája is. De mondom, ha kijön az, hogy 57másodperc, akkor mondhatod azt, hogy köszönöm nem kérem, ha meg kijön hogy 11 másodperc, akkor mondhatnád azt is, hogy hábazmeg, ez így is majdnem tudja a követelményt, nekem jó lesz így ide a sufniba.
Szerintem egyrészt ne húzd föl magad, másrészt ha nem 10, hanem 7 mp-et írnak, akkor mi a helyzet? Valamit írni kell, mert ha azt írják, hogy ésszerű időn belül, akkor meg az a baj, hogy gumiszabály.
Lehet, hogy pl. abból állapították meg a 10 mp-et, hogy az utolsó fűrészelés után letetették x emberrel (miért pont x-szel?) az anyagot a mellette lévő asztalra (egy átlagos műhely-elrendezésben - miaz, hogy átlagos?), és mérték, hogy mikor kerül újra a fűrész közelébe a keze. Ennek az átlaga kijött mondjuk 11,9564646-re, azt mondták, oké, legyen 10.
De lehet, hogy nem így jött ki. Lehet, hogy hasracsaptak. Ez tényleg ekkora baj?
Jézi. Nem tudom milyen elven működik ez, de ijesztő. :o
Bocsánat, hogy itt beleDADOgtam a fórumba, persze jó látni érdemi vitát. :)
Tulajdonképpen olyan projekteket szeretnék véghezvinni, amit basic vagy beginner levelként emlegetnek, esetleg 'csináld meg apuval' szint. Kicsit félek azért, hogy elakadnék olyan helyzetekben, amelyekben vígan használnak asztali körfűrészt. Gondolom jó lenne, ha lenne egy vastagolóm is, de az szerintem még odébb van.
Mellékelten két kép. Bevallom nekem ezek a típusú polcok tetszenek. :(
Vagy az ilyeneket eleve táblásított anyagból kéne? És körfűrésszel elbütykölök?
Igen, biztosan tovább forogna. Hogy meddig az meghajtás kérdése is. Egy kefés motor hajtóművel sokat fékez önmagában is. Akkor lenne problémás a dolog, ha egy nagy teljesítményű indukciós motornak közvetlenül a tengelyére tesznek nagy tárcsát. Az talán napestig sem állna meg, arra kell fék.
(van egy háború előtti 4lovas motorom egy 250mm-es ékszíjtárcsa volt anno rajta. Ha szíj nélkül bekapcsoltam majd ki, több mint 10percig forgott. Persze ez extrém eset, a mai motoroknak nincs olyan bazi nagy forgórésze)
Egyéábként a vitát eldöntené, ha felraknánk egy gépre egy dado szettet, és megmérnénk, hogy mennyi az annyi.
Mert lehet, hogy kijön az, hogy a géped, ami megáll 7 másodperc alatt, az dadoval csak 57másodperc alatt állna meg, de lehet, hogy az jön ki, hogy 11másodperc alatt. És az meg már nem mindegy ugye.
"Mint ahogy pl. egy acél anyagminőségénél sem azt adják meg, hogy x százalék szénnek kell benne lennie, hanem x-y% közöttinek. Mondjuk. Annak van értelme."
Mint ahogy az acél anyagminőségénél sem azt adják meg, hogy nagyjából 1000-1200 N/mm2 szakítószilárdságának kell lennie hanem azt hogy minimum 1000-nek.
Pont ezen analógia szerint van a maximum 10 másodperc. Lehet 8 is, senkit sem érdekel. De nem lehet több mint 10. Mondjuk. Annak van értelme.
Ahogy alább kukucs már írta, itt nem arról van szó, hogy üzemszerű helyzetben elvágod, vagy sem az akármidet, hanem a leállítás után. Bizonyára okkal kellett egy időt meghatározni a leállásra, és ehhez nem kell túlbonyolítani a dolgot, lehetett volna akármennyi, de a 10sec egy elég hosszú idő ahhoz, hogy a gépek különösebb alakítás nélkül ezt tudják, valamint elég rövid ahhoz, hogy kivárja az ember.
Szerintem.
(az enyém, 1.5kW-os indukciós motorral, szíjhajtással, 300-as tárcsával meg áll 6-7sec alatt)
Igen, de az ilyen kerek-perec eredmények, hogy 10 másodperc és punk-tum, az véleményem szerint baromság.
Attól, hogy két tök egyforma gépből az egyik 9,95sec alatt áll meg, a másik meg 10,1 alatt, az egyik az hűdefasza, a másik meg szabálytalan. Értelmes törvényalkotó megad határokat, kívánalmakat. Mint ahogy pl. egy acél anyagminőségénél sem azt adják meg, hogy x százalék szénnek kell benne lennie, hanem x-y% közöttinek. Mondjuk. Annak van értelme.
"Nyilván a 10 mp lehet 8 is vagy 12, valamit ki kellett mondani."
Hát ez az, ha egy műszaki szabályozás arra épül, hogy "valamit ki kell mondani", az szerintem lófasz. Egy műszaki szabályozás legyen műszaki alapokon nyugvó, ne "mondtunk valamit".
A világ valós dolgai, a fizikai törvényei általában le se szarják az ilyen emberek által kitalált imaginárius egységeket, mint a másodperc. Főleg, hogy abból éppen hajszálpontosan 10 kelljen valamihez, ami megint csak egy imaginárius valamiből ered, méghozzá abból, hogy 10-es számrendszerben éljük az életünket.
Ha hexadecimális számrendszer lenne az alap, akkor ugyanez a szabály 16 másodperccel egyenlő időt jelentene, csak mer csak. És ez a bizonyítéka annak, hogy olyan büdös világ nincs, hogy valami, aminek műszaki háttere van, az véletlenül hótt pontosan akkor legyen csak biztonságos, ha 10másodperc, és ha 10,5, vagy 14, akkor meg már nem.
Szerény meglátásom szerint a 10 mp nem azért van, mert ha ennyi (X) idő alatt megáll, akkor megmarad az ujjad ha fűrészelés közben belenyúlsz. Mert, ha belenyúlsz, akkor elrántod (ha tudod, és még van mit) majd csak azután kapcsolod ki a gépet úgyis, akkor meg tökmindegy, hogy meddig pörög még a lap.
Annak viszont van értelme, hogy nem pörög a bazi éles fűrészlap a fűrészelés után lendületből még jó sokáig csendben, békésen és teszel rá egyszer csak figyelmetlenül akármit, amit aztán jól hozzád vág és jó esetben az nem a tenyered másik fele lesz. Így viszont az a 10 mp akár korrekt érték is lehet. Neked is jó, meg a gyártóra sem ró megoldhatatlan (k. drágán kivitelezhető) terhet.
Amúgy a törvényalkotás folyamatát (akár nemzetközi szinten is) hagyjuk, időnként megtalálnak tervezetekkel, szakmai véleményezésre. De erről a véleményemet maximum egy-két sör mellett vagyok hajlandó megosztani bárkivel és utána azt is letagadom...
Nyilván, de az, hogy 10, vagy 15 másodperc, vagy épp esetleg egy megalapozott, szakmai vizsgálat és fizikai mérések során megállapított, reális 14,65másodperc, az tökmindegy volna.
Igen, a 10 mp - jó kérdés honnan jött, de semmiképpen nem tartom hülyesépgnek, hogy mondjuk motorfék nélkül elpörögne 1-2 percig, azzal meg sokkal rövidebb ideig.
Azon is volt itt már elmélkedés, hogy pl ennek a feltalálója:
Félreértesz: Nem azt mondom, hogy hülyeség, mert egy ilyen szabályozás nyilván fontos.
Csak az vele a bajom, hogy a megadott limit egy hasraütött valami.
10 másodperc. És innentől faszság az egész, mert nincs mögötte semmi szakmai alapon álló, vizsgálatokon nyugvó gondolat.
Sőt, mondok mást, ennyi erővel lehetne csinálni olyan szabványt is, hogy az egypengés körfűrészeknek 7.5, a dado lapos gépeknek meg 15 másodperc alatt köll megállniuk. Vagy akármennyi. Mint ahogy nem ugyanazok a sebességhatárok vonatkoznak a teherautókra, mint a személyautókra. Csak jogalkotói szándék, és műszaki hozzáértés kell ahhoz, hogy a valóságot leíró jogszabály szülessen, ne csak valami faszság, amiből ordít az, hogy a jogalkotó szűklátókörű barom volt, aki arra csinált jogszabályt, amit már látott, és el se tudja képzelni, hogy van a világon más is, olyan, amit ő még nem is látott.
"Igen, ahogy a többiek is rávilágítottak, van egy olyan előírás(?)/szabvány(?) itt az öreg kontinensen, hogy 10mp-en belül meg kéne állni a fűrészlapnak kikapcsolás után (biztonség/motorfék)."
De még ha lenne valami értelme ennek. Értem én a szándékot, de miért pont 10sec? Miért nem 5? Vagy 7,83? Vagy akármennyi?
És mégis, mi a fasz van, ha otthon a hobbi fűrészgéped nem áll meg 10sec alatt, hanem csak 11,5? Vagy 15? Őszintén, nézd meg műszaki szemmel. Számít, hogy 10 vagy 15 másodperc alatt áll meg, ha úgyis egy tizedmásodperc alatt vágja le az ujjadat?
Köszönöm, igazából csak a lehetőség érdekelt, hogy ez nálunk mennyire általános, mert olyan természetesen tolják külföldön ezt a 'felrakom a dado fejemet' című nótát. Itthon meg nem nagyon láttam ilyesmit.
A szélezésnél nem ilyen nyers darabra gondoltam, hanem mondjuk amilyet itt végez az asztalos bácsi :D https://youtu.be/pe-EjnrZJrg?t=59s
gondolom a letört éleket kell itt leszednie, hogy jobban tudja összeilleszteni őket.
Először forgatás nélkül leszeleteltem amit lehetett, aztán forgattam. Nagyon lassan mertem tolni előre.
Talán szerencsésebb lenne az egészet a másik oldalra tenni, mivel így a körfűrész vágás irányába kell forgatni, úgy meg ellene lehetne, bár elképzelhető, hogy ilyen körfűrész fordulat mellett tökmindegy.
Ó, csatlakozom kupertához, fasza kis megoldás! Főleg hogy az asszonyt teszed vele boldoggá :)
Anno Matyikánál láttam először tán, és 1x használtam is a technikát, éppen a szalagcsiszolóm hengereihez:
Annyit megjegyeznék, hogy az első képen látható hevenyészett tengelycsatlakozó úgy volt sz*r, ahogy :D Nem igazán sikerült központos meghajtást "terveznji", szóval én inkább kézzel hajtottam, magát a rétegelt hengert görgetve.
Hisz tudod hogy nem szoktam :P Én csak - időnként feleslegesen - mindent meg akarok érteni, lebontani 0-1 -re.
Dado, tudom hogy egy technika, pont ezt akartam megvilágítani ficassonak itt ("Nade, dado. Ez egy kötési típus, nem egy szerszám neve. (értsd: nemcsak spéci fűrészlappal lehet elkészíteni.)")
Abban igazat adok, hogy a vágy a birtoklásra sok mindent módosít, pl néha az objektív megítélést is.
Csakhogy hobbista szintet is visszahozzam a körfűrésszel kapcsolatban a társalgásba....
sose gondoltam, hogy esztergálnom kell. Pláne 120 cm hosszú, biliárd dákó szerű kúpos botot.
De életem párjának épp egy olyan 3 lábú lámpa tetszett meg, aminek ilyen lábai vannak és csiliárd forint - szóval mi sem egyszerűbb: csináljunk egyet.
Némi internetes kutakodás után meglehetős aggódás mellett tegnap készítettem egy másfél méter hosszú "tolóasztalt", kb 140 cm hosszút tudok vele "esztergálni". Még a próba darabra jutott időm, ami persze nem lett tökéletes. Kb 1/3 - 2/3 között erősen berezonál a munkadarab. Kell rá valami kitámasztás.
Szerintem se hobbista szerszám ez. Olyanból, mi nekünk nem kell, elég sokat lehetne felsorolni. Ez még nem lenne baj, sokkal inkább probléma, hogy az a lista is végtelen hosszú, ami tényleg kell ;-)
A dado mint olyan nem a hobbisták lehetősége hanem egy technológia. Az hogy a nagy víz túloldalán a hobbisták is elérhetik az az ő szerencséjük. Szóval ne ragadj le a szemellenzőnél, annál sokkal szélesebb a világ :)
Hype meg nincs körülötte, legalábbis nem nagyobb mint mondjuk egy lamellózó körül. Egyszerűen arról lehet szó, hogy mivel mi nem kaphatjuk meg ezért vágyunk rá. Nem több.
Akkor mégsem biztos, hogy értem. Az én fűrészemre is fel tudnék tenni 2-3 lapot egymás mellé és vághatnék szélesebb nútot. De semmi "lengő" nincs benne.
Ok, 5 centit nem tudnék, csak mondjuk 1-et.
Na mind1, annyira nem mozgat a kérdés... ennél több valódi dolgom van...
Jójó .. lehetne a kertemben egy rakéta, amivel fel lehet menni az űrbe, de ha nem fog kelleni, (azért mert nem akarok felmenni, vagy még inkább: nem tudok), akkor ... érted? :-)
Lehet k..a szar a hasonlat, de továbbra is kötném a kutyát a karóhoz: mikor akar egy hobbista 5 centi mély "dado" (nútot), amit a klasszikus amcsi videókon sem sokszor látok. Értem, hogy pl itt nekem is hasznos lett volna, mert kb 8x kevesebbet jár a fűrészgépem (hasraütés), ezt itt kb 3-4 centi mély volt emlékeim szerint
Emiatt kellett (munkaasztal felső keretének középső merevítései):
De ilyet nem sokat csinál egy hobbista. Én pl azóta (2015) sem.
Figy, nem azt vitatom hogy a dado hasznos állat: ha lenne lehetőségem használni valszeg én is használnám. Meg, néha én is irigykedve figyelem az öntvényasztalos amcsi barkácsmestereket.
Én csak a túl nagy hype-ot nem értettem sosem ekörül a szerszám körül.
Ilyen mély dado?? :-O Azt hova? De most komolyan :-)
A wobble (lengőfűrész) lapot azt értem, hogy adott tartományban olyan széles amilyet akarsz, az pipa. De a "stacked" lapokkal már tényleg csak Xmm-es lépésekben növelheted a szélességet. És akkor ha nem olyan széles mint amilyen kell, akkor vékonyabbat raksz össze, odébb kell tolni a vezetőt - máris elveszett a kényelem.
Nem vitatom, hogy a dado lapok jók lehetnek, de azért van bőven alternatíva. Ha már magam gyalulom az anyagot és tudom hogy ilyen dado is lesz az étlapon, annyira gyalulom amilyen marószáram van. 18, 19, 20 ... stb mm-re.
Persze 5 centi mély dado maróval tényleg macerás (adott esetben lehetetlen), de - és tényleg nem kötekedésképpen - nem látom magam előtt a hobbista projektet, ahova ilyen mély kell.
"Asztali körfűrész leginkább szélezésre kéne nekem"
Elképzelem ahogy egy 2m vagy hosszabb pallót/deszkát feldobod egy ilyen asztali fűrészre és végigtolod. Sztem nem fogod akarni, még ha meg is fogod próbálni :-) Emelj meg egy ilyen deszkát, vagy még inkább egy 5 centi vastag pallót és megérted. Nemcsak te nem fogod szeretni, hanem egy lemezasztalos gép sem. Plusz vezess nagyjából egyenesen egy propelleresre tekeredett nyersanyagot. Szerintem no way ...
Hacsak ... nem ilyen cuki gép, vagy ehhez hasonló "asztali fűrész" a terv - ez éppen nemcsak fűrészelni tud, de van olyan is:
Akármelyiket is választod, 7 vagy 8 számjegyű lesz az ára.
Egy kézi körfűrész, vagy még inkább merülőfűrész vezetősínnel sokkal alkalmasabb erre. A szalagfűrész is, de ott megint az esetenként kurvanehéz anyagot mozgatod. Amit egyedül nem mindig jó móka.
Az igazi dadoo egyrészt különböző vastagságokban kapható, másrészt pedig több korongból állés olyan szélesre rakod össze amennyire te szeretnéd. Így tudsz egy áttolással mondjuk, 3/8, 1/2 vagy 5/8 széles nútot vágni olyan mélységben amilyet te szeretnél (akár 4-5 cm is ami lássuk be, felsőmaróval eléggé kihívás lenne), és biztosan párhuzamos fallal.
Igen, ahogy a többiek is rávilágítottak, van egy olyan előírás(?)/szabvány(?) itt az öreg kontinensen, hogy 10mp-en belül meg kéne állni a fűrészlapnak kikapcsolás után (biztonség/motorfék).
Egy súlyos dado lappal ezt nem biztos hogy tudnák teljesíteni.
Egyébként nem feltétlenül igaz hogy nem lehet feltenni európai (európában is forgalmazott) körfűrészekre, a DeWalt-ra külön géphekkelés nélkül, a Bosch GTS10-re pedig az amerikai tesó egy alkatrészének szerelésével lehetséges. Emlékeztem rá hogy stolaz kollégának van is ilyen Dado szettje, úgyhogy a "stolaz dado" keresés ezt a megemlékező posztot hozta ki, amiben a DeWalt és a Bosch megoldása is szerepel:
Nekem van szerencsém egy GTS10-hez, el is gondolkoztam anno ezen a hekkelésen. De aztán úgy döntöttem, nem akarom elbukni a garit és nem akarom esetlegesen tönkretenni a motorféket, amit nem a ku..a nehéz dado laphoz terveztek.
Sajnos ezek a gépek nem Einhell/Parkside gépárban vannak. De tegyük hozzá: nem is azt a szintet hozzák. Nemrég volt erről itt vita, mit hoznak/nem hoznak a "márkás gépek" a "nem márkás" gépekhez képest. Nos ezek a márkák NEM azt a szintet hozzák.
Nade, dado. Ez egy kötési típus, nem egy szerszám neve. (értsd: nemcsak spéci fűrészlappal lehet elkészíteni.)
Utóbbit macerás lenne elkészíteni (sok utómunka vésővel) ilyen dado fűrészlappal. Vagy ha nagyon rövidnek kell lennie a nútnak, akár felejtős is.
Én nem sokszor, de pl ennél a gépemnél jópár ilyen nútot martam (2-3. képeken látszanak is). 18mm-es rétegelt lemezbe, 18-as átmérőjű maróval, itt éppen asztalba épített felsőmaróval:
Vagy a legutóbbi barkácsolásnál, lett "blind dado" is. Felsőmaróval remekül el lehetett készíteni, itt éppen kézből, ideiglenes és egyenes vezető mellett, 16mm átmérőjű marófejjel. 2. képen már a vésővel befejezett állapot.
És ők mentek bele.
Akik meg úgy készültek, hogy 24,valamennyi mm vastag volt az anyag, tehát 4,valamennyi mm-t kellett leszedni a két oldalról. 4mm-es kezdéssel, plusz több lépcsőben, 1-2-3, sörösdobozból kivágott hézagolóval az mélységütköző alá, és a teszt munkadarab szépen cuppant a polcokra -> ezután kezdtem csak a "daokat" bemarni az oldalfalakba.
Ezeket a példákat csak azért, hogy tudd: van élő ember a földön, jó sok, hobbisták, akik maróval csinálnak "dado" kötést :-)
Ha a forgaspont a sulypont felett van, akkor a cucc log, magatol stabil. Ha a csuklo alul van, akkor egyensulyozni kell. Persze nem csuklo, de valosagban csuklo lesz. Ahhoz hogy merev legyen, brutal tengely kellene.
Ez rendben is van. Mármint hogy figyelni kell, és jól megcsinálni. De amit a vásárokban láttok, az kb. 10-es gerendából van, karpántokkal. Legutóbb azt mondta a srác, hogy 80 kg / kosár a terhelhetőség, és egy faék egyszerű ácsszerkezet tkp. Van esély rá, hogy tüv-cerifikátja is volt.
Van, amit méretezni kell, persze. Meg van, amire azt mondja az ember, hogy ez legalább 2-szeres biztosítás, rutin alapján. Ahogy a szomszédom mondaná (ács): na szomszéd, erre a falut is fölakaszthatod.
Lassú, monoton és túlbonyolított a magyarázat. Szegény hallgató úgy érezheti, hogy agysebészet az asztalosság.
Egyébként meg ennél már azért barkács vonalon is túlhaladott a technika.
Azt többen mondják, hogy a fa belseje felé néző oldal keményebb és stabilabb, ezért azt célszerű kívülre tenni. Én általában azt teszem kívülre, ami jobban néz ki. :)
A 80as években is volt valami hasonló baleset. A szünetben ezután a tornatanárok nézegették, hogy ne kapaszkodjon rá senki. De ezek akkor egyáltalán nem voltak rögzítve, mert néha odébb lettek rakva. Utána lecsavarozták, mert valakinek kb szétloccsant a feje. Nem a mi sulinkban, de ahogy emlékszem téma volt országszerte.
Köszi feri! És a többieknek is. Kihagyom a gépet mert nincs rá szükségem, de néhány éve biztosan megvettem volna. Az akksis gépekről (vagyis a felhasználókról) nem mondom el a véleményem, mert két napig ezen pörögne a fórum :)))
Asztali körfűrész leginkább szélezésre kéne nekem. úgy láttam, akármilyen anyaggal dolgoznak mondjuk egy könyvespolc készítéséhez, azért helyben végzik ezt. mondjuk táblásítás előtt. meg utána :/
Köszi! Sejtettem, h nem megy rá, azért rákérdeztem, mert külföldi videókban olyan vígan használják. Einhellből egy fúróm van és elég rossz is, mondjuk még kinyírnom nem sikerült, de nem szívesen vennék Einhellt. :D
Ők uralják a ez Európai profi szerszámpiacot és lobbiznak is érte. Freud talán az egyetlen vetélytárs, de Freud hivatalosan nem forgalmaz pl. Dado set-et Európában olyat ami metrikus tengelyre felrakható, de Angliában meg vehető.(ritka kivétel).
Most lesz csütörtöktől a Lidlben, de nem tudom, hogy milyen paraméterei vannak. Láttam Einhellt is ezen az áron kb, gondolom annál jobbak a paraméterei ugyanazért az árért. Lehet ilyenen pl sima angolul 'dado' csapolás készíteni? Köszi bármi tapasztalatot.
Dado felejtős sajnos.
Hát, Én a másik oldalról nézem a gépeket (dark side), de biztosan állíthatom, hogy addig míg Európában a Leitz szerszámkészítőcég létezik addig nem lesz olyan barkács és viszont csak profi gép amire DADO set felmegy(rövidített tengelyvég a félpofi gépeken is és ráadásul mi metrikusak vagyunk) abból is csak Leitz.
Ezeknek az aldis/lidlis körfűrészeknek itt százoldalnyi irodalma van, keresgélj egy kicsit lécci. Olvass vissza.
A lényeg, hogy gyakorlatilag ezek is Einhell gépek (vagy konkrétan, vagy legalábbis az a kategória), csak kicsit olcsóbbak, általában jobban felszereltek, és 3 év rá a garancia. Vagyis inkább ezt, mint Einhellt, de csodára ne számíts. Sok állítgatás, némi kompromisszumok árán sokan használjuk ezeket a fűrészeket. Normális fűrészlappal sokkal jobbak is lehetnek, de az sem lesz olcsó - főleg a gép árához képest, de megéri.
Dados csapolásról európai fűrészeken ne nagyon álmodozz. Eleve a helyi szabványok miatt rövidebb a fűrész tengelye errefelé, hogy ilyesmiket ne is lehessen rátenni. A felső fűrészvédő hasítóékkel eleve kötelező tartozék itt, legalábbis elméletben. Másrészt ez a fűrész nem az a teljesítmény és megépítettség, amivel szabad lenne dadoval kockáztatni. Különösen kezdőknek.
Sziasztok! Egy ideje barátkozom a gondolattal, hogy saját részre összerakok egy pár bútort. Kisebb dolgokat már rakosgattam össze, de csak bútorlapból. :/ Igaz, azok több költözés után is stabilak maradtak. Szeretnék most 1-2 dolgot mondjuk borovi fenyőből összerakosgatni. Szép lassan, ahogy adta a dolog vásárolgattam gépeket. Most arra jutottam, hogy azért egy asztali körfűrész mégiscsak kellene. Most lesz csütörtöktől a Lidlben, de nem tudom, hogy milyen paraméterei vannak. Láttam Einhellt is ezen az áron kb, gondolom annál jobbak a paraméterei ugyanazért az árért. Lehet ilyenen pl sima angolul 'dado' csapolás készíteni? Köszi bármi tapasztalatot.
Volt egy kisportolt osztálytársunk, aki a kapuba állt, verseny síző volt. Felhúzta a magát kapura és átlendült , a kapu lezuhant (kitőrtek a rögzítések az alapból) és a srác megütötte a fejét. 8 hétig volt kómába, a szaglása -izlelése és a látása is károsodott, a beszéde is, sajnos most is egy kicsit félkegyelmű.
Úgy hozta a sors, hogy megtanultam néhány dolgot a statikáról és a dinamikáról, de amikor gyerekeknek való szerkezetekről kell nyilatkozzak, mindig az a ledőlt kapu jelenik meg a szemem előtt és az, hogy egy kokler nem számolta ki a lekötését a focikapunak.
Elég kicsi, nekem egykezes, ha kell. Bazi nagy tiplis csavarokat tekertünk be és ki vele, olyanokat, amiket kézzel nem tudtunk mozdítani már.
(kissé a technikai adatai el vannak szúrva, mert csak azt írják, hogy letekerve mennyi a max nyomaték, de azt nem, hogy feltekerve, impulzus nyomaték bekapcsolva mennyi.)
Hacsak valaki nem azt csinálja egész nap, hogy áll egy asztal mellett és csavaroz...
Hát én éppen einhellt is azért vettem, hogy pontosan tudjak vágni, míg kézivel nekem nem jött ez össze :)
Ezért kicsit lehangolt a dolog. Persze állítottam én ahogy tudtam, egy szintig sikerült is, de nem hasonlítom össze a mostanival, mert nem érdemes.
Többet spórolok és úgy veszek már inkább. Nem mindig dewalt, vmikor metabo, vmikor makita, mikor melyik van elérhetőbb árban, igazából ezek közül választva nagy csalódás nem ért eddig :)
Az egyengetett oldalt, és egy arra merőlegest szoktam jelölni, szerintem ez pont ellentétes a videóban szereplővel. Az egyengető gyalun adódó jobb felfekvés miatt
7végén a szürkemarhafeszten kívül volt kis rendrakás is a műhelyben, felszámoltam egy régóta fejlődő jó nagy kupacot a műhely közepén, mindenféle fahulladékkal.
Többek között ennek a munkának a maradékait is felszabdaltam, mondván így könnyebben a terasz alatt tárolható. Ennyi maradt belőle.
6mm vastag nyír rétegelt lemez. Valaki tudná hasznosítani?Az ára vatikáni valutában fizetendő. Jó sok kis mütyürkés-csavaros doboz kijönne belőle, például. Ezt nyilván nem postáznám, szóval személyesen -> Miskolc környékiek előnyben.
Meg előkerült az a juhar pallószél, amit még Bari- fórumtársunk adományozott nekem ezután. Először ezt is a terasz alá akartam dobni, de aztán a vége megtetszett, olyan titokfás feeling.
Gondoltam előveszem a poliészter gyantát megint, legyen a két anyagból egy kis hangulatlámpa, vagy dísz, vagy akármi.
Most itt járok ... nos, ezt is gyakorolni kell.
Először is a színezés. Fél liter gyantához adtam egy fél késhegynyi színezéket. De tényleg, egy nagyon pici pöttyöt. De ez is úgy megfestette, hogy tükörre polírozás után sem lesz sztem annyira áttetsző, mint én szerettem volna. Szerintem másfajta festék kell ide, még nyomozom hogy milyen. Másik a kiöntőforma: a szigetelőanyagot (fehér akril, elfogyott ill beállt a színtelen szilikon) kicsit távolabb kellene a szélétől felkennem-> inkább a gyanta folyjon túl a kéreg szélén, mint a szigetelő türemkedjen be a gyanta és a fa közé => szedhetek le egy csomó plusz anyagot. Egy élmény lesz, főleg a gyantából.
Azért bízok benne hogy a végeredmény közel lesz ahhoz, mint amit elképzeltem/youtube-on láttam.
Mi erről a véleményetek? Igazából csak a szemem kívánja, mert már van annyi akksik csavarozóm (sajnos), hogy erre semmi szükségem, de valamikor vágytam rá.
Szerintem elég szerencsétlen megoldás azzal a tetején csapágyazással, ebben a formában a meghajtása igen körülményes. Nem véletlenül szokták az oszlopot földig egy darabból csinálni és ott /talp/csapágyazni. Így az oszlopot forgatva lehet meghajtani és nem kell hason kúszva menekülnie a meghajtó embernek. Borítékolható, hogy valaki fejbe lesz kólintva, inkább előbb mint utóbb.
- Ez a fának a jobbik oldala, a szebbik oldala amelyik a frontoldalra kell hogy kerüljön. ... A belső oldal a fánál az nyugodtabb, hiszen az már régebbi, öregebb anyag.
Ez nekem új volt. Mármint hogy ez a jobbik-szebbik oldala. Nyilván nem táblásításnál érdekes, ahol felváltva forgatunk.
Szoktam nézegetni a barkácsos videóit, szeretem ahogy nyugodtam magyaráz.
Simán lehet elrakós fajta, ha a csövek széthúzhatók, a felső forgó/támasztókeresztet le lehet húzni, a köteleket kapcsokkal rögzítik, hinták leakaszthatók, a támasztékokat meg valami stifttel a két végükön rögzítik.
Kell egy negyed óra felállítani, de az nem olyan vészes.
Valószínű, csak a kéreg alatt rágott. Ha levágnám, több centi menne kárba, mert nem egyenes a két oldala, meghagytam szélezetlenül. Igaz 4 darabba vágtam, mert erősen kajszult, utána "vissza" táblásítottam
Ha már valami csapágyat tesznek bele, akkor annak bőven elég egy Y csapágy, és slussz. Annak van porvédelme, önbeálló, csavarral is rögzíthető a csőtengelyen, elég nagy pontatlanságot elvisel a tengelyméretekben, stb.
Szimeringhez olyan beruházás kéne, olyan gépmunkákkal, hogy az egész cucc ára hirtelen vagy tízszeresére nőne.
a kerékhez sín kell, áttolja a lábán, stb. nem kell ezt túlgondolni, azokat a részeit kell jóra megcsinálni, ami veszélyes vagy macerás újracsinálni. pl csapággyal nem szaroznék, a létező legprimcsóbb megoldással kezdeném, max upgradelek ha kell. viszont a ne boruljon fel, meg ne csukódjon össze, az fontos.
Autókerék, futóművel. A forgószerkezetre sztem ettől jobb megoldás nemigen kell. Cserébe ku*va randa, de be lehet burkolni fával. Gondolom bontók környékén olcsón is hozzá lehet jutni.
Itt azért "Daddy" kapott volna tőlem egy jó nagy fülest. Nagyon meghajtja, nemtom mit szólt volna egyik kisgyerek a melléképület ablakába repül ki. Plusz ez a leglibegősebb az eddigiek közül. Kicsit rossz példaként is raktam be:
Ha további rágás nem lesz, sztem még jól is néz ki :-) Sztem simán vállalható.
Emiatt nem érdemes lenyesni, legyalulni a széléből. Meg lehet amiatt sem, mert levágsz 1 centit, és előjön egy másik rágcsajárat. Aztán úgy jársz mint a holló meg róka a sajttal.
Én is kb. ezt gondolom. Egy mondjuk 8x8-as anyagból ácsolt szerkezeten nyugodtan csimpaszkodhat négy felnőtt is, annak meg sem szabad mozdulni. Az nagyobb kihívás, hogy szépen, könnyen forogjon, de ez két megtfelelő csapággyal biztosítható.
A kerekekkel tényleg bonyolult ez. Amúgy nem annyira bonyolult, de kellően erősre/biztonságosra kell készíteni, mert addig minden tök jó, amíg nincs baj.
Aztán ha van, akkor Te se bocsátod meg magadnak, meg más se.
A gyerekek meg tipikusan növekednek, sőt hirtelen szaporák tudnak lenni, amikor jönnek a rokonok és barátok és hozzák a sajátjaikat is...
DE az otthoni játékot használja a 4 gyerek heti 2 órát ( elejében heti 10 később 2 se) szemmel tudod követni szinte napi szinten ha repedne illetve valami változás történik (kotyog , vagy mit tudom én )
A játszótéri játékot napi 10-12 óra állandó játékra tervezik, és jó ha évente egyszer valaki rátekint. (mellesleg nem szól rá senki ha este a tizenéves gyerekek már nem rendeltetés szerűen használják)
Ezen is gondolkodom még. Talán nem baj az, ha a körbe forgó része, az ülések nem a levegőben van, hanem kerekeken gördülnek körbe-körbe. Így elég sokat lehetne spórolni az erőkkel, hiszen a tengelynek voltaképpen az lenne a feladata csak, hogy pályán tartsa az üléseket. Más kérdés viszont, hogy ehhez viszonylag egyenletes talaj kellene és nagy, a körívet követni tudó kerék. Meg picit furán nézne ki, de azért még töröm a fejem rajta.
Köszönöm újfent mindenkinek a hintával kapcsolatos ötleteket! A 4x40kg-t biztonsági tartalékkal írtam, mert jelenleg 30kg alatti gyerek van csak itthon és abból is csak három, de jó picit túl tervezni. Nekem az jött le, hogy nem csak nekem tűnik ez bonyolultnak, hanem valóban nem olyan egyszerű. Ami egyszerűsítés lehet, az a klasszikus régimódi kosárhinta. Ott viszont széles a talp és a forgó tengely kezelésén törni kell a fejem még. A talpon segíthet, ha lebetonozom (lecsavarozom betonba), a tengelyen meg ha megnézek egyet működés közben. Ez utóbbi amúgy sem ártalmas nyilván, csak mostanság nem tudok olyanról a környéken, ahol lenne, de majd figyelek. Köszi!
Erre mély tisztelettel csak annyit mondanék, hogy a sógorom két emberével minta alapján megcsinált pár nap alatt egy kosárhintát otthon, minimális szerszámmal, és hármuk közül egy sem volt szaki. Kivitték talán Svédországba vásárra, megjáratták, és (valószínűsítem, hogy jó árban) eladták. Nem gondolnám túl a dolgot, de egy működőt megnéznék, ha ilyen építésére adnám a fejem.
Anyámék vettek a gyerekeimnek egy mérleghintát , ami középen forog is . Ha csak egy gyerek ül rajta akkor nem lesz vészes az erőkar, mert ugye vagy leér a földre, vagy a lábán áll. Ha két gyerek ül rajta akkor ki van egyensúlyozva. Talán Metro áruházas valami volt . egy ilyet is el lehetne képzelni 4 személyes változatban . Annak a tengelye is egy 20 mm-es valami lehet műanyag perselyben.
valami ilyesmi lehet.
A játszótéri MSZ azért kicsit túlzás saját otthoni felhasználásra. SZERINTEM.
Ha csapágyházzal készíted, akkor könnyen forog, de úgy megpörgetik a gyermekek, hogy 2 méteres karral kell számolni (mert a gyermek megfogódzkodik a felépítménybe és a testsúlyát kifele tólja) és nagy kerületi sebességgel, így elég nagy centripetális erőt jelentkezik. Ha nem készíted csapágyházzal, előbb-utóbb úgy megszorúl, hogy hasznáhatatlan lesz.
Mindenképpen méretezni kell, létezett valamikor játszóterekre tervezési segédlet.
Ha jól emlékszem, akkor az 1176-5 szabvány foglakozik a forgóhintákkal, Magyarországon megkapod
az MSZ EN 1176-5:1998/A1:2002 elnevezés alatt. Ezt kéne egy könyvtárból kikölcsönözni, aztán megnézni a méretezést és valamilyen szinten be is tartani.
Magát a csapágyházat szerintem nem lehet megcsinálni barkácsolással, úgy, hogy használható is legyen.
Az elv kb. a következő:
Van egy vastagfalú kb. 1oomm átmérőjű fémcső bebetonozva vasalt alapba.
Arra rá lehet szerelni egy házat egy csappal (biztosítani egy ékkel a cső alsó részébe). Tehát a ház áll a csőhöz képest.
A házat teljesen be kell sűllyeszteni a csőbe, mert másképp extra terhelések jelennek meg. A ház és a csap kapcsolatát meg lehet oldani egy bronzpersellyel és egy menetes lezáróval és szimerringgel, erre van standard megoldás, egy esztergályos tudja.
A tengely végére kell egy flansni (ékkel rögzítve, zégerrel biztosítva), erre kell késziteni egy felépítményt bármiből ami könnyű: ez lehet akár fából is, vagy alu csövekből, annyi az egész, hogy pontosan ki kell egyensúlyozni.
Lehet, hogy egy csapágyházat kapsz készen is, egy lepukkany gépből, azt fel lehet újítani.
Igen, én is lemaradtam kicsit. :) Eddig inkább lazúroztam, valahogy az olajozás soha nem jutott eszembe, pedig utólag már több dolgot is inkább olajoznék...
A barkácsoló facebook csoportok színvonalát jellemzi, hogyha olajozásra kerül a szó, a többségnek a lenolaj jut az eszébe. Pedig azon már régen továbblépett a tudomány, főleg beltérben.
"egy családi ház lépcsőjére rámondhatjuk, hogy kevésbé van igénybe véve?"
Attól függ, ki alkotja a családot :-)
Öcsémnél egy feleség, és 2 gyerek. Egyik még ölbenülő, a másik 2.5 éves, utána már futni kell. Az asszonyt jobban kell nevelni, hogy domina szupertűsarkúban azért ha lehet ne trappoljon fel. Vagy ha igen óvatosan. Még ha akác is a burkolat. A rohanós kiskölökbe annyira jól bele lett sulykolva hogy "cipő le", hogy amikor nálunk van vendégségben és megjövök, rámmutat: "tipő le!". Otthon is megcsinálja már, magától mielőtt felmegy.
Szóval egyelőre megúszta az olajos lépcső, dehát még csak április óta van nyúzva.
Azért nem hinném, hogy mindennemű behatás ellen védenek ezek az olajok/viaszok. Ráejtenek egy régi vasalót, orral, szerintem azt nem fogja szeretni :D
Én azt mondanám: először csak olajozd, aztán meglátod. De vannak tőlem szakértőbbek is a témában, lehet hozzászólnak majd.
Igazatok van a cső kapcsán és jó ötletnek tűnik a "gallér", hogy megfogja a csövet lefelé. A menetes szár 20as is kevés lenne hozzá? Lehet igazad van, nem vagyok tisztában azzal, melyik mit bír. Én alapvetően max 4 gyerekkel számoltam, mindegyik <40kg, a rudak hossza (aminek a végén ülnek a gyerekek) mondjuk 1m. A felszín felett gondolnám forogni, mondjuk fél méterrel, vagy ilyesmi (tehát nem esnek nagyot lefelé). Nem lenne benne motor, vagy ők hajtanák, vagy valaki tolná körbe (tehát nem lenne túl gyors).
Meggondolom még egyszer ezt a talpas megoldást is, lehet kisebb talp is elég, ha a talpakat le tudom csavarozni a betonba.
Mondjuk a vége elgondolkodtató: ha a nem kevés fűrészpor a kerekek eléis jut (ezen kép alapján jut), megoldotta-e a folyamatos tisztántartást (porszívóval elfújás?).
Azt csak sejtem, hogy a szép felületnek jót nem tesz ha menetközben változó vastagságű fűrészporon is át kell a kerekeknek rongyolnia:
Még gondolkodom rajt a keddi napon, mert nekem csak a mai nap áll rendelkezésre, hogy visszavigyem Debrecenbe az árut. A többi nap viszont nem jó, mert más elfoglaltságom lesz. Sajnos így nem tudok elmenni a virágfesztiválra sem.
Az előzőt neked akartam :) Ha gugliba beírod, hogy kosaras körhinta, lesz egy csomó kép. tkp. gerenda az egész, egy nagy talp, egy tengely, a tetején a forgórész, meg az andrások. Szétszedhető és mobil. Az alját vszleg valami talpcsapággyal, a teteét meg sima csapággyal oldják meg (vásároban elég zajtalan a dolog, azért gondolom, hogy van csapágy).
Na lassan elovasok minden posztodat ... szóval olaj. Tesómnál (amit olvastál anno sztorit) egy német gyártmányú. parkattákra használatos olajat használt, de az konkrétan sötétített is.
Baktassak ha emlékszek a márkára.
Általánosságban sztem bármilyen "keményolaj" jó neked. Sztem azt is olvastad már, hogy Auro nr 126 (előtte egy-két réteg nr 121). Nr 126-ot kifejezettem lépcsők, erősen igénybe vett burkolatokhoz ajánják.
És igen jó narancsillatot ad - ami persze idővel elillan, szóval nem narancsligetben fogsz felmászkálni. De egy hétig kb igen.
Azt is nézd meg hogy elő van-e olajozva -> konyhai tömörfa munkapultot veszel, ez esélyes. Ha igen, nyilván kevesebb olajjal kell számolnod. Ha nem, és ha Aurózol majd: ne sajnáld az 121-es alapozót. Annak is kurvajó narancsillata van egyébként. De azért persze megsötétíti a tölgyet kissé - ez minden olajra igaz hiszen "nedvesség" éri a fát. Ezen a képen láthatod is valamennyire, hogy mennyire. A szék tölgyfából készült és nr 121 + 126-ot kapott. Az ülőrésze még kezeletlen. De a végeredmény szép lett, szerintem megmaradt a "tölgysége" az anyagnak :)
Te ... én holnap megyek Debrecenbe, délután (reptér, nagyjából 17:40-re kell ott ennem).
Ezt csak úgy mondom, hogy magammal is vihetem a Maki klónt :) Írj rám, esetleg egy telszámmal, hogy egeyztessünk ha érdekel.
Aztán meglepő módon szombaton is megyek Debrecenbe, szintén kocsival. Igaz, akkor "városnézésre" viszem egy ismerősőmet meg a kislányát, de ha megbeszélünk egy helyszínt és időpontot... Nem sürgős visszaadni (kicsinek ott a DeWalt maróm is) , és van hozzá nyolcas patron is. 1-2 hétig nálad van, aztán csak van egy ismerős/rokony aki jár Miskolc fele, majd visszahozza. Ilyet nem tudsz kipróbálni, csak ha megveszed. Illetve ennek annyi előnye van, hogy a boltban csak tapogatni tudod, így meg kipróbálni is. De nem erőltetem, ha már másmilyen felé kacsinthatsz, nem pedig kis maró a cél.
Amúgy: nem teljesen értem ezt a nem láthatóságot. Teljesen egyiknek sem "üveg" a talpa. Ami nekem nagyon tetszik pl a DeWalt (sajna drága) megoldásában, az a két kicsi led. Engem inkább az zavar, hogy ha "vonaltól vonalig" marás van, és annyira nem látható jól a jelölés (mert pl "setét" a faanyag). Akkor a maró teste plusz néha én is annyira beárnyékolok, hogy alig látom a vonalat. Pedig egyelőre még nem rossz a szemem.
Ezért egy-két kis ledizzó csodát tud tenni.
Én a régi Bosch marómra külön szereltem 2 db 10-es ledizzót, egy nagy bilinccsel rögzített 2 tartóra szerelve. 2x3V-os duracellről évekig ment róla a maró világítása. Sokkal tisztább érzés volt nekem így marni.
De pont az élmarók fix talpa olyan, hogy egyik oldalról zárt, legalábbis azokon amiket én láttam/fogtam/használtam/használok. Az hogy átlátszó a csúszótalp, sztem sokat nem javít a láthatóságon.
most esik le nekem: a menetes szárat akarod tengelynek? nem tudom mekkorában gondolkozol, de 20as még kevésnek tűnik. ha ilyen földszintes játszótéri cucc lesz, akkor a colos acélcső a minimum, ha magas kötélen lógó székes, akkor kétcolos cső, vagy valami komoly akácoszlop.
úgy értettem, hogy egy legalább 80mm csövet, inkább nagyobbat. használaton kívül teszel bele egy kupakot és kész. legyen legalább 60centi mélyen, ha több az sem baj, legyen lefele lukas, hogy ne álljon meg benne a víz, és legyen körülötte pár száz kiló beton, hogy ne akarjon mozogni.
a körhinta oszlopát meg egyszerűen beledugod, amikor hintázni akarsz. a csapágyat nem kell túlgondolni, megzsírozott keményfa keményfán is sokat kibír. ha meg tönkremegy, kicseréled, vagy akkor gondolsz valami komolyabbat.
Nagy, és egyenetlen a tömegeloszlás kilengése a cuccon, azért olyan bazi nagyok a talpak - meg mert ezek hordozhatóak.
De a képeken vannak részletek a főtengelyre, annak csapágyazására is.
A sok beton tuti kell, mert kidől az egész.
Ha csövet betonozol le, a cső vége alatt is legyen bőven beton, hogy lefelé is terhelhető legyen.
De ekkor meg megáll benne a víz, tehát mégse, inkább olyan csövet betonozz le, aminek acél gallérja van a beton felső szintjén, és majd arra támaszkodnak a lefelé ható erők.
Hmm... végül is igazad van, nem kell, hogy szoruljon a cső a menetes szárra, elég, hogyha megtartja a tengelyt és nem lötyög rajta nagyon. A mélységet meg tudom szabályozni az elején, mert olyan hosszú csövet veszek, amilyen kell. Ez lehet egy jó ötlet. Nem tudom, miért nem gondoltam rá, mert eléggé adja magát.
A forgó-nem forgó részre van valami jó ötlet? Lehet valami csapágy kellene oda, hogy könnyen forduljon?
Illetve van ugye az Alin egy rakás különböző, 8 dollártől egészen akár 30 dollárig. Ahogy látom mindegyik ellenállás elven működik, a bele való elem változatos és nem adják hozzá. Amúgy semmi extra nem kell, csak működjön és lehetőleg használható értéket mutasson.
Egy régi ötlet nem hagy nyugodni: Szeretnék a gyerekeknek (<40kg) egy körhintát építeni. Két gondom van vele, amin sokat gondolkodtam, az egyik a körbe forgó tengely, azt hogyan lehetne vajon megoldani? A másik az egész szerkezet stabil rögzítése. Ez utóbbinál gondolkodom azon is, hogy nemsokára betonozunk egy részt, mi lenne, ha abba tennék valahogyan egy hüvelyt egy M12 (16?) csavarnak és abba tennék később csavart. Azért csak egy hüvely, mert nem mindig lenne ott a körhinta és ha nincs épp, akkor ne bukjanak fel benne a gyerekek (tehát nem jó, ha kiáll valami a betonból). Vagy hagyjam ezt a betonos ötletet és üssek le egy fát jó mélyen a földbe, arra rakjam fel valahogyan a többi részt?
Ja igen, még egy dolog. Az éleket nagyon kicsit szeretném lekerekíteni, de mondjuk max 1-2mm sugarú ívet szeretnék. Éppen csak hogy ne vágjon. Ez szerintetek megoldható kézi csiszolással? Vagy kellene egy felsőmaró?
Sziasztok, lassan a gyakorlati megvalósítás fázisába lép a lépcső burkolás projektem.
Egyetlen dolgon vacillálok még: miből legyen a korlát? A lépcsőfokora 26mm vastag táblásított tölgy fog kerülni (konyhai munkalap, köszönöm ismét a tippet :) Szerintetek vágathatok ebből 65mm széles lécet/deszkát a korlát tetejére? Vagy inkább keressek "tömör" lécet?
Illetve tudnátok ajánlani hozzá olajat? Olyan lenne jó, ami megtartja az árnyalatát a fának, legfeljebb kicsit sötétít...
No, erről beszéltem. Ha leírnád, hogy mi is a cél, akkor több tanáccsal tudnánk ellátni - hol jobbal, hol rosszabbal. A 'süllyesztésnek' nem is az a dolga, hogy hogy könnyen járjon (alapestben legalábbis), hanem az, hogy ha beállítod, akkor az úgy is maradjon. A munkafelületet az esetek java részében nem kell látni. Vezetőléc (darabka tetőléc) vagy csapággyal felvértezett marófej - ennyi kelletik, meg némi gyakorlás. A speciális esetek java részt speciális megoldást is igényelnek...
Debrecenhez vagyok közel. És oda kell visszavinnem azt, amit elhamarkodottan megrendeltem.
Igen nehezen jár a süllyesztés és a munkafelület sem látható, mert nem átlátszó a talp. Az viszont jó, ami miatt úgy gondoltam, hogy megfelelő lesz, az állítható fordulatszám és a teljesítmény. Természetesen nem martam, de ezek az előbb leírt negatívumok elég nyomósak voltak ahhoz, hogy elálljak a vételtől.
"amit vettem nem igazán lesz jó- most volt a kezemben először ilyen készülék- , amikor kiszállították nem tetszett a kezelése. Egy HYUNDAI HYD-1204-ről van szó"
Megkérdezhetem hogy mi az ami nem tetszett? Nem állt kézre? Nehezen járt a süllyeszttés/emelés? Nem állt kézre a kioldó kallantyú? Nehéz benne marószárat cserélni? Martál vele valamit és nem tetszett az eredmény? Nem lehet hogy valamit csak rosszul csináltál, ezért körülményes/nem jó lett az eredmény?
Egyébként ehhez szorosan kapocsolódva: rengeteg jó tanácsott kaptál, gyak. mindet tartom én is ezért nem ismétlem meg.
Pacoét különösen fogadd meg, a fenti tapasztalatod tükrében hatványozottan. Merthogy semmi nem garantálja, hogy ha választasz egy másikat, az is tetszeni fog. Akár te megad, akár mi ajánljuk neked.
De addig amíg nem tudjuk mi az ami nem tetszik, tuti ajánlatom nincs. Esetleg annyi, hogy azt az 500W-os Extolt szerintem felejtsd el (hatalmas fix fordulat, csak 6mm-es szárat fogad)
A Makita rt0700c ugye alapkiépítésben 30 körül van, arra írtad hogy sok. Sajna azt kell hogy mondjam, hogy ha egy normálisan használható marót szeretnél, akkor pedig ez a kezdő összeg.
Mondanám, hogy ha Miskolc környéki vagy, megfogdoshatnál egy Makita-klón "élmaró-felsőmarót".
Annyit látnod kell, hogy ez alapból colos méretezésű szárakat fogad. Viszont ha elovastad posztjaimat róla, látod hogy lehet hozzá a Makitól 8-as patront venni hozzá. Így a kétféle patronnal (1/4 - 3/8 col és 8mm) igencsak kitágul a marószárak világa. Itton hozzájutsz 8-as szárakhoz, külföldről (ali, ebay, stb) meg colos szárakhoz.
A "soktalpas" nagy csomagnál az a lényeg, hogy beteszed a fix-tapba: "élmaród" van. Beteszed a süllyeszthető talpba: "felsőmaród" van. És van azért pár eset, amikor az utóbbira lesz szükséged, amikor nem indíthatod el a marást kiálló marószárral (mert az adott helyzetben balesetveszélyes lenne). Azért az idézőjel, mert nyilván a fix talppal sem csak élt lehet marni, de a süllyeszthető talppal is lehet élmarni.
Még valamit a süllyeszhető talpról: ezen (mint szinte minden ilyen típusú marón) van egy elforgatható, többlépcsős mélységütköző talp. Ezen a képen egy DeWalt maróé látható, de mindegy, kb így néz ki mindegyiké. Itt éppen rétegelt lemez hátfalnak akartam bemarni a helyét, ezért a marási mélységet egy kis darabka lemezzel állítom be Először nekikoccolom a maróaszárat az anyag felületének, majd beállítom a lemezzel a mélységet, majd örülök hogy jól sikerült a mélység állítása:
Ez azért jó (különösen a kisebb teljesítményű maróknál, vékonyabb szárral), mert pl beállítasz egy adott mélységet, pl 10mm - de az túl sok lenne az adott marószárnak, akkor kezdesz egy lépcsővel feljebb, majd elforgatva megérkezel a beállított mélységhez. Kíméled a marót (a csapágyazását), a marószárat, meg persze a gyomrodat az eltört és beleálló marószár-darabtól.
Már csak ezért is érdemes olyan marón gondolkoznod, ami ilyet is tud. És ami ilyet tud, azok nem az alapkiépítésű élmarók.
Asztalba építés: csakszólok, hogy rohadtul meg fogod unni az állandó ki- és beszerelgetést :-)
Más: maróemelés az asztalba épített változatnál: ha egy sima élmarót, a gyári fix talpával és annak fogaskerekes-tekerentyűs magasságállítójával állítasz magasságba, nagyon nem fogsz örülniamikor pl fél mm-t vagy kevesebbet kell majd emelni/süllyeszteni. Mert ilyen is lesz: marsz egy nútot, és több lépcsőben emelve marod ki, majd a végén, hogy nagyon pontos legyen a kimart nútmélység - mondjuk apráként szeretél emelni,. Ezek a fogaskerekes bizgentyűk nem igazán erre vannak tervezve. Azaz: gyárthatsz hozzá saját emelést.
Pl ilyet, ez elég komoly (2. részben már motoros emeléssel):
Ha már élmaró, akkor ebből a kategóriából van alig drágábban Makita is. Makita 3709, 18eft környékén.
De szerintem kezdetnek nem élmaró kell neked, pláne, ha asztalba is akarod fogni. Ebben az esetben felsőmarót kellene venned, de hogy a kézreállás mit jelent, azt csak Te tudhatod. Erre már Paco adott tanácsot, hogy fogdosd meg előbb a gépeket.
A Made in Chaina lekváros cédulával ellátott , "paradicsomos láda" szintű hegedűk, amiket az interneten lehet vásárolni azokra nem igazán az egyediség a jellemző.:-}
Hogy mit szeretnék? Először is megismerkedni az eszközökkel és azt követően a fejlődésem ütemében- a postaládától kiindulva- kisebb szekrényeket, tartókat készíteni, de a dísztárgyak is szóba jöhetnek.
Suta a hasonlat,. mert egy hegedű mindig egyedi. A probléma ott van, hogy még nem érzed, mire is van szükséged. Nem olvastam mindent, lehet, hogy írtad, mire is szeretnéd használni a felsőmarót, ezt azért fontos tisztán látnod, mert ez határozza meg a döntésedet. Ha netán makettezel és hurkapálca-közeli munkadarabjaid vannak, akkor egy élmaró is megteheti. De ha sámlinál nagyobb famunkáról van szó, akkor ezt inkább felejtsd el. Ráadásul a felsőmaró éppen az a szerszám, hol a belevaló marók teszik ki a beruházás nagyobb részét. Tehát, ha vettél egy gépet, akkor még az önmagában nem sok minden. Egyébiránt aki marógépen töri a fejét, annak valószínűleg már van egy fűrészgépe, gyaluja, egyebek. A maró már a "cifrázás" :) Én azt mondanám látatlanban, hogy 1200-1500W alatt ne nagyon gondolkodj marógépben. A Makita piros, Maktec névre hallgató gépe neked túl nagy falat?
Ez kicsit olyan, mint a hegedű, amit nem interneten vásárol meg az, aki igazán azt szeretné, hogy kedvére való legyen az eszköz és ne utólag verje a fejét a falba, amiért pocsék eszközt sikerült kiválasztania.
Már az első körben is javasoltam, hogy ne rendelj semmit, amíg nem tudod mire van szükséged illetve, hogy mit is rendelsz. Úgy tűnik nem érdekelt - meg is van az eredménye.
Most is ezt mondom: Ne rendelj semmit. Menj már be végre egy szerszámboltba és kérjél segítséget. Mondd el mire kell, mennyi pénzed van rá, stb... Amit javasolnak fogd a kezedbe. Próbáld meg érezni, hogy ez kell-e neked. Használni nem fogod tudni de a neten rendeltet sem. Ha tetszik de drágának találod, akkor még mindig otthagyhatod és megrendelheted neten. Azt viszont, hogy sorban rendelgeted majd visszaküldöd a dolgokat előbb-utóbb meg fogod szívni.
Az élmaró nem helyettesíti a felsőmarót, inkább annak egy speciális változata. A 33 500-as fordulatszám brutálisan magas, ilyen gyorsan csak egészen kis átmérőjű tisztítómarókat vagy ujjmarókat szabad használni, egy csomó felsőmarónak való feladatot nem tudsz elvégezni vele.
Hobbi célra szeretnék vásárolni felső vagy élmarót, amit vettem nem igazán lesz jó- most volt a kezemben először ilyen készülék- , amikor kiszállították nem tetszett a kezelése. Egy HYUNDAI HYD-1204-ről van szó, visszaviszem/élni tudok az elállási jogommal/. Egy könnyen irányítható, kézre álló felsőmarót szeretnék vásárolni, amit munkaasztalba is beépítenék és ha kell kivenném. És természetesen ehhez megfelelő marókéseket beszerezni.
nagyon sokféle helyzet van. nem ismerjük hogy mit akarsz csinálni, lehet hogy még Te sem ismered. a kísérletezés, saját tapasztalat szerzés elkerülhetetlen. ráadásul eközben fogod kapni a megérzést, hogy mit is akarsz, merre is akarsz menni. szívesen válaszolunk minden kérdésre, de ne félj kockáztatni, nincs jó vagy rossz döntés.
a vastag szárú maróhoz nagy és nehéz gép tartozik, egy csomó művelet kényelmetlen vele. a jobb minőségű marók persze jobbak, de amíg nem is tudod mi mire való, és mi kell neked, addig felesleges rá költeni. veszel egy olcsó 6 vay 12es készletet, és kipróbálhatsz mindent. lesz benne olyan, amit soha nem használsz. lesz, amit kétszer, és arra pont jó is. és lesz amit sokat, és kimegy az éle, és akkor majd abból veszel egy darabot jobbat. és lesz ami projekthez kiderül hogy olyan kell ami nincs a készletben, akkor majd veszel egy olyat szólóban.
Ez attól függ, hogy mit is szeretnél elérni. Légy oly kedves és írd le a célt, mert úgy sokkal könnyebb tanácsot adni a beruházandó eszközökkel kapcsolatban. Nem csak én fogom ezt véghezvinni, mert már mehetek is a gyapotültetvényre...
Egy kissé nagyon. A vastagabb szár jobban bírja a 'gyűrődést', így bátrabban neki lehet tolni az anyagnak - na, azért nem annyira bátran... A fordulatszám meg összefüggésben van azzal, hogy milyen átmérőjű marófejet használ valaki. Pl. a 3mm-es horonymarónál jó eséllyel nem lesz semmi baja senkinek és semminek sem, ha teljes fordulaton indít az ember - viszont a az előretolás sebességétől függően megégetheti a fát, túl nagy fogásmélység esetén eltörhet a marószár - innentől meg már bármi rossz dolog megeshet, úgysmint beleáll az emberbe a nem kívánt helyen, stb.
Több ismeretlenes egyenlet ez, ami függ a marófej átmérőjétől, a marógép fordulatszámától, a fogásmélységtől, a fa anyagától, attól, hogy mennyire képes tartani a fordulatszámot a marógép... Ezt ki és meg kell tapasztalni - mondjuk erre pont az olcsóbb marófejek alkalmasak (meg arra is, hogy megtudja az ember, hogy milyen is az, amikor rossz végén helyezkedik el a lomposnak:) ). Állt már bele egy letört fémdarabka a lábamba, mert nyomtam neki mint állat, csak hogy haladjak... Fájt. Ráadásul azt sem tudtam, hogy miképpen sikerült ezt... Így... Összehozni. Szóval óvatosan.
Kezdetnek megfelel - a felét nem fogod használni a szettnek, erre jó esélyt látok. De utána nézd meg, hogy melyik marófejet milyen sűrűn használod - ezután vehetsz 'normális' marófejet (horonymaró, lekerekítő izé, stb) is, de arra készülj fel, hogy nem egy marógép ára fog ezekre elmenni... Ha visszakergetsz a hozzászólások özönében, akkor láthatod azt, hogy van aki CMT-re esküszik, van aki meg másra. Én nem teszem meg a tétet senki helyett sem.
Igazad van. Jelen esetben én az embereket kategorizáltam, nem a gépeket. Ha valakinek van rá affinitása és szabadideje, lásd 'gyártás befejezése' címszó alatt, akkor némelyik gép esetében igaza van Győzőnek, de sok más esetben nincs. Ez az a szituáció, mint amikor a bíró azt mondja az alperesnek, hogy igaza van. A felperesnek azt mondja, hogy igaza van. Erre az ügyvéd: De hát nem lehet mindenkinek igaza! Bíró: Tudja mit, magának is igaza van.
Én nem tudok mindenkinek igazat adni, mert nem egyszerűen nem lehet és nem is kell - szerintem. Mindennek meg van a maga helye, ha máshol nem, akkor a méhtelepen vagy a kukában, jó esetben a műhelyben. Személy szerint én az ár-érték arányt szoktam figyelembe venni. Ha az olcsóbb (mittomén) csavarbehajtó ugyanazzal a képességekkel van megáldva a mérnökök által, akkor nem fogom megvenni az ötször annyiba kerülő csavarnyúzót, ami jó eséllyel nem annyival jobb, mint ahogyan azt az árcédula sugallja.
Nem akarok győztest hirdetni, én csak megpróbálom elfogulatlanul nézni a dolgokat.
Csaxólok, hogy a vita itt nem arról szólt, amit te emlegetsz, hanem arról, amit Győző kijelentett: ti. hogy a drágább gépben nincs műszaki plusz tartalom, csak a nevet veszed meg. A vita arról szólt, igaz-e ez, vagy sem.
Nagyon úgy tűnik, hogy eddig minden hozzászóló erősen aláásta ezt a nézetet, mint ahogy te is most.
Szóval a győzteshirdetés úgy tűnik megtörtént fű alatt...
Nem is kell győztest hirdetni, mert felesleges. Van két kategória. Az egyik az az ember, aki nem sajnálja (dehogynem) a pénzt egy jobb eszközre, amit csak haza kell vinni, be kell állítani és lehet is üzemszerűen használni - persze ennek meg is kell fizetni az árát. A másik kategória meg szeret bíbelődni, illetve képes elfogadni a kompromisszumokat, amik szokás szerint csak menet közben derülnek ki. Ráadásul ez utóbbi esetben sokszor 'be kell fejezni a gyártást', lemezdarabkákkal hézagolni, csapágyakat cserélni, stb.
Nyilvánvalóan egy ipari felhasználás során nem megengedhető egy-két hét állásszünet, azért mert mondjuk elromlott a betonkeverő, vagy a vastagológyalu. Otthon, hobbi felhasználásra ettől függetlenül még megfelelhet. A hangsúly a megfelelhet szón van.
De van egy legalja kategória, amin már csak az utolsó kenet és a halottkém segíthet hatékonyan. Ez utóbbit kelletik elkerülni, bár néha nagyon nehéz - szerintem ebben egyetért mindenki a fórum berkein belül. Az akciós teszkós láncfűrész kb. ez a kategória, vagy mint a kolléga fúrógépe, amiből már az első napon, az első furatnál megszöktek a hűtésért felelős lamellák - szintén ezen szaküzletben lett megvásárolva...
Pl. itthon a felsőmaróm teszi a dolgát, pedig kemény hatezer forintért vettem idestova majd' 15 éve. Lötyög az egész, mint lóf.sz a pap s.ggében, gyenge, mint a harmatos fű, már újkorában elrepedt rajta a spiáter, de összességében amire nekem kell, arra a célra tökéletesen megfelel. Persze, ha iparban űzném az egészet, ami számomra csak kényszerű hobbi, akkor azért beruháznák egy-két tritonra.
De ezt a hozzászólást le is zárnám azzal az idézettel, hogy "Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság."
Ez a vita nem először lángol fel itt. Azért is nem ütöttem bele az orrom, mert szvsz lehetetlen ebben a vitában győztest hirdetni.
Mindkét oldal véleményében vannak olyan TÉNYEK, amikkel nehéz igazán vitatkozni. Legalábbis tapasztaláson alapulnak, jó párat tapasztaltam ezekből magam is.
Épp ezért vagyok zavarban és a KÖVETKEZTETÉSeket egyre kevésbé merem levonni.
Nekem kicsit partalan vitának tűnik Győző meggyőzése (ez azért szép szókapcsolat).
Neki megfelel a fűszerboltos kategória, szaktudása és tapasztalata megengedi, hogy ilyen gépeket használjon folyamatosan. Ámbár ő is sokszor írta a visszaviszem kicserélem hozzáállást.
Ez ugye folyamatos munkaszerű felhasználásnál nem járható út.
De én soha nem felejtem el azt amikor még az első neve sincs gépet megvettem (azt hiszem egy csavarbehajtó volt) 2000 évek elején, egyszer használtam azután eltettem, 2 hónap múlva elővettem vasárnap délután és nem működött, fontos dologra kellet volna, csak akkor volt időm, és nagyon számítottam rá.
Az ideg majdnem szétvetett, ráadásul az egész ez miatt csúszott egy hetet.
Ezt a panzert én is nézegettem, az illesztések nem szépek , sorjásak, el vannak csúszva . Megfogdosva is gagyinak tünik. Nekem nem jön be. Viszont nem használtam .
Abszolút nindent elhiszek (nem dolgoztam ezekkel), illetve elfogadok, amit írsz, csak a két típus (Dewalt 774 (80-90k Ft, ill. 2131 einhell (40-45e Ft)) között 100%-os árdifferencia van (amennyire egy egyperces netes árkeresést pontosnak vehetek).
Szerintem pont ott van az a különbség, hogy hobbira a havi néhány db vágásra nyelem a port a nem tűpontos vágásnál és kicsit "sszamegezek", de örülök, hogy nem kézzel vágok, illetve kétszerannyiért sokkal többet kapok. Ez így jól leírta a különbséget.
A baj akkor van, ha ugyanannyit (mondjuk a nagyobb összeget) fizetek fizetek két gépért, és az egyikkel örömmel melózok, a másikkal meg nyelem a port.
De én nem tudok beleszólni: az egész fanyűvésbe egy éve kerültem bele egy vidéki tornácos parasztház megvételével, és azóta kinyílt ez irányba is a világ, de az én lehetőségeimnek és igényeimnek a fűszeresportékás vonal + az einhellek (tényleg ezek vannak egyelőre (fúrókalapács, kézi körfűrész, multicsiszoló, dekopír, flex) éppen megfeleltek. Nem mintha nem csorogna a nyálam nézve a YT-ot, meg a hobbiasztalos blogot (amiért külön köszönet!)
Igen, meg tud. Ugye erre sem mondta senki, hogy nem tud.
Érdekes vitakultúra, hogy a kérdést, amire nem tudsz válaszolni figyelmen kívül hagyod, és mondat felénél abbahagyod az idézést, hogy valamennyire úgy tűnjön, igazad van.
Azt hiszem elég világosan elmondtam én mire alapozom a véleményem, te meg csak ilyen légből kapott évtizedekkel ezelőtti marhaságot tudtál mondani, hogy a gyárban pénteken meg hétfőn máshogy dolgoznak az emberek...
Makita, Dewalt és Hitachi szervízének alkatrészállótó logisztikája messze elmarad a Bosch márkától.
Kb. hetente egyszer kénytelen vagyok ellátogatni egy nagy szerszámgépszervízbe (Makita, Dewalt, Hitachi, Stil, Black-Decker márkákat forgalmaznak és szervízelnek), a költségek szempontjából 1x érdemes megjavítattni egy profi elektromos gépet. Abban biztos vagyok, hogy a kelet európai piacra gyártott elektromos szerszámgépek minősége elmarad pl. az olasz piacra szállítottaktól, szoktam néha hozatni flexeket és ütvefútókat (kék Bosch - heavy duty kategória), 35-4o%-al drágábbak, mind a román piacon ugyanazzal a cikkszámmal forgalmazott modelek, de 2x annyit többet tartanak.
Az utóbbi időben megjelent a piacon egy kínai márka, a Panzer, a Dedeman üzletlánc saját importja, az árfekvése kb. a profi márkás gépek 1/4-e, vettem 18o euróért egy 16 kilós bontókalapácsot, ami nem akar tönkremenni, nagyon intenzív használat mellett. A Bosch hasonló terméke, 16oo euró...
A metabo motorjainak nagy része Rondy gyártmány ergo ott nem sokat terveznek hanem meglévő egységek köréterveznek gépet.
Az hogy a cégek mit hogy raknak össze és mennyit feccelnek a minőségbe azt a piaci poziciojuk határozza meg. Voltam kint Schaanban a Hiltinél többször. Ott én azt láttam hogy boztosan van humán faktor tanfolyam meg annál több is gyanitom.
Kínában is azt láttam hogy ott a gyár mire (kikre) van berendezkedve. Volt ott olyan magas minőségű, hogy azt öröm volt nézni. Mind attól függ hogy az anyacég managementje kit akar kiszolgálni.
És a jelenlegi vilagpiac high end kategóriájában az a 2-3 elegendő de a hobbi közép alsó kategóriájában a piac nagyon sokat felvesz. Jó hogy oda termel. Abban van pénz.
Azért almát az almával mondjuk egy dekopír fűrésszel a legritkább esetben repülnek és utaznak de kevésszer múlik rajta emberélet. Azért egy hobbi asztalos gép összeszerelést ne hasonlítsunk már egy olyan felújításhoz szereléshez amin emberélet légi biztonság és még nem tudom mi múlik.
Itt éppenséggel lényegtelen, hogy emberi kéz érintése nélkül automata rakja össze vagy szorgos kis kezek, A gépet is ember programozza fel, és ha át tud engedni egy ilyen hibát, hogy nem belevaló a csapágy akkor az megint emberi hiba. A lényeg az, hogy a végeredmény milyen lesz. Lesz e benne hibás termék vagy nem. A tapasztalatom az, hogy ahol ember dolgozik, ott hibák is vannak.
Nekünk a melóhelyen minden kétévben el kell végeznünk egy 3 napos kötelező oktatást, aminek az a neve hogy humán faktor. Minden évben ugyanazt oktatják lényegében, azt, hogy hogyan tud a dolgozó hibázni. Egy csomó megtörtént példán keresztül mutatják meg hogy milyen hibákat lehet elkövetni. Íráskivetítőn mutogatják a hibásan rögzített vezetéket, hogy hogyan dörzsölődik ki a repülőben, vagy a szerkezet javításánál az elektromos kábelkorbácsba belehulló fémforgácsok milyen galibákat tudnak okozni, hogyan tudják elcserélni a csavarokat stb..... Azért kell minden évben ezt a 3 napos tanfolyamot elvégeznünk és vizsgázni is kell belőle, hogy kevesebb hibát vétsünk és biztonságosabb legyen a repülés. Ez a tanfolyam a teljes EU-ban és az USÁ-ban kötező elvégezni minden szerelőnek. Amióta ez a tanfolyam kötelező, azóta elég látványosan csökkent a halálos repülőgép balesetek száma a statisztikák szerint, tehát van értelme ott koptatni a seggünket.
Azt viszont nem hiszem, hogy minden komolyabb nagy gyár ahol gépeket gyártanak van e valami hasonló tanfolyam. Elég költséges az összes dolgozót kivonni a termelésből kétévente 3 napra.
Ha csak dewalt és einhell te sorozat különbségéből indulok ki ég és föld a különbség, pedig a te már kisipari kat einhellnél is.
Pl gérvágók. Dewal 774, ill. 2131 einhell gérvágó te sorozat.
Egyrészt gyári lappal a dewalt átesik az anyagon (fenyőn, szép vágás mellett), ez einhellnek erősebb motorral (plusz kevesebb fogú lappal, szakadt vágással) csak lassabban ment, de bármilyen lappal is. Einhell hangja 2x dewalthoz képest.
Dewaltnak az elszívása isteni, alig jön előre por, de az is lefelé, ha szívom, de ha nem, akkor is a nagyja hátra megy ki. Einhelt szívhattam ahogy tudtam, mindenhogy a képembe küldte a port.
Einhell nagyon korlátozottan volt állítható, dewalt szögállítása pl 2 helyen is megoldható hogy csak egyet mondjak.
Ezek után jönnek az apróságok, finomságok.
Jah, dewaltot nem kellett állítanom, hogy pontosan vágjon
Dewalt dw745 vs einhell vagy straus fűrész: dw745 halál pontos volt gyárilag, könnyen megy az emelőrésze, szögállításnál hiába nincs fogaskerekes megoldás, a kisúlyozás olyan, hogy ott áll meg, ahová rakom, nem kell bűvészkedni ellentartással. Elszívása mennyei.
Folytassam? :D
Volt zöld bosch fúrókalapács, eladtam, egy használhatatlan szar volt, most metabo van, imádom, motorerőben hasonló van ráírva, ténylegesen nem hasonlíthatóak, ez a betont úgy nyeli, mint bosch a téglát sem.
Porelszíváshoz cska annyit, hogy a dewalt féle csonkokat használva kitárult a világ, mindenemet egy kattintással tudom szívni, nem esik le, ha megfeszül sem.
Dewalt dw733 gyalu gyárilag pontos, az etető és kifutóasztalt kellett állítani. Ha ez nagy problémának számít, akkor problémás darab... Kés párhuzamban, gyönyörűen gyalult míg nem bénáztam és azóta 1-1 helyen csíkoz. Lehet berendelek hozzá kintről kést, még nem tudom, de előtte viszem majd szogkerhez élezni a gyárit. Remélem vissza is tudom majd tenni úgy ahogy kell.
Asztali fűrészhez most rendeltem (igaz angoloktól végül) plusz kitörésgátló éket asztalihoz, a régi meg le lesz flexelve, hogy tárcsával egy síkban legyen, kemény 7 font volt az ára a műanyag vacakkal együtt (sajnos külön nem volt), vicces árakon mennek az alkatrészek, csak a vastagoló késnél estem majdnem le a székről, az 35000 :D
Egy márkás gépnél eleve a pontosságot, tartósságot fizeted ki főként, persze védik piacukat, okkal, a támogatás meg ég és föld a kínai csodákhoz képest.
Azóta tudok normális tempóval dolgozni mióta lecseréltem a hulladékokat dewalt, metabo és ilyen kat gépekre. Besokalltam a szarakodásból.
Ami eddig az asztali fűrészen egy 5 perc állítás volt most 5 másodperc se, nem mindegy :D A pontosságom meg ezen nagyon múlt.
Asztali fúróm is sokat ad pluszban, de az egy picit üt sajnos és nem a tengely, maga a motor :D Mi a fenét kezdjek vele? :D (az sajnos egy olcsóbb valami) Ha nehéz asztalhoz van lecsavarva, akkor jól használható mondjuk, de néha morgok miatta. Amíg nem tör fúrót marad, utána menni fog.
Szóval lehet próbálkozni az olcsóbb gépekkel, eddig mindegyikkel megszívtam.
Parkside multigép is van, csiszolótalpa szétvált pár órás üzem után. Gariban ezt gyak nem cserélnék sztem...
Maradok főként dewalt párti (esetleg metabo vagy maki), s nem csak mert ilyeneket árulunk
Abban viszont sajnos van igazság, hogy kelet EU-ban a nagy márkák is gyengébb minőséget szállítanak, mint nyugatabbra. Árban is látszódik kicsit a difi :(
Minél több normálisabb gépet veszek, annál élesebben látom a különbséget, ami nem jó, mert nagy költéseket eredményez :(
Két gondolat: egy gyárban nem úgy megy, hogy hétfőn másnapos, pénteken meg menne haza. Komoly apparátus van minőségbiztosítás, tesztelés területen. Viszont nagyon sok múlik az alkatrészeken. Az a tippem, hogy a metabo tervez, valami minimálisat ő maga gyárt a bom-ból, a többit beszállítóktól veszi. A hibák pedig összegződnek, mert egy jó beszálljtó is hibázhat, meg egy jó összeszerelő (pl. metabo) gépbeállítója is hibázhat, és a meo nem szúrja ki. Azt, hogy a fúróban rossz csapágy volt, valószínűleg egy automata gép nem vette észre, mert beöntötték neki az adagolóba a doboz tartalmát, és erre nem volt ellenőrzés (rá tudta tenni, nem futott hibára, kiment a termék). Egy gyártó üzem elég bonyolult dolog, meg az egész beszállítói rendszer. Az utolsó, ahol soha nem ment ki hibás termék, az talána céh volt...
Néztem, de mivel a honlapjuk régóta ugyanaz a semmitmondó, így nem kínlódtam velük. Az optinetnek sem sokkal különb a honlapja, de ott legalább le tudtam kérdezni a cikkszám alapján, hogy van e készleten. ezután már érdemes volt telefonálni.
Ebben az ügybe már többször is hozzászóltam és szerintem fogok is.
Tehát: a márkás gépek igen is jók !!! Viszont teljesen egyértelmű, hogy a Makita sarokcsiszolója elnyűhetetlen viszont a nagynyomású mosója szar. A metabó gyaluja nekem nagyon bejött, az aksis gépéiről nem sok jót hallottam és így lehetne tovább sorolni.
Minden márkának vannak nagyon eltalált gépei és vannak nem annyira sikeresek.
De ezek a gépek bírják a napi munkaszerű használatot, nekem van 10 + éves makita keverőgépem amit már kb. 10 fajta ember használt napi rendes munkaidőben. Sarokcsiszolóm szintúgy.
Ezt az igénybevételt nem hiszem, hogy bármelyik fűszerboltos gép bírná.
Az a 3 évig visszavihetem hagyjuk, nekem délelőtt 10 órákkor beszarik egygép az az egész napomat tönkre tudja tenni.
Tehát kell egy úgynevezett üzembiztonság is. Az melós nem fog szólni, hogy valami furcsa hangja van nézd meg, hanem addig dolgozik vele amig meg nem áll.
Természetesen ha otthonra akarsz valamit venni havi 1-2 alkalmas 2-3 órás használatra akkor megfontolandó, de amúgy mindig megfontolandó a drágább beszerzése.
Ezzel teljesen egyetértek, amit viszont a Makitáról írtál az szerintem újfajta jelenség és nem tudom, hogy a többi nagy márka is ilyen készségesen jár el? Korábban mintha nem ezt tapasztaltuk volna, sokkal inkább azt, hogy hosszú ideig kell várni a cserealkatrészre... Ha nem is Einhell, de én éppen a Parkside-nál tapasztaltam meg azt a "csodát", hogy felhívtam a szervizt, küldtek egy kocsit, elvitték a gépet és hamarosan hoztak egy cseredarabot. Akkoriban pont azzal példálóztunk, hogy egy barkács cuccnál 3év gari van és ilyen cserehálózat, bezzeg a profi gépekre jellemzően csak 1 év a gari. Közben lehet, hogy változott a világ, de nem kizárt, hogy éppen az Aldi/Lidl típusú garanciavállalás kényszerítette a nagyokat is egy másféle üzletpolitikára. Persze, most tippelgetek, mert nem látok a dolog mögé, tehát tévedhetek is.
Két dolgot sikerült összekeverned, valószínűleg ezért nem ért egyet veled senki.
Nyilvánvalóan még a legdrágább gépet is érdemes beállítani első használat előtt, ebben nincs vita, csak éppen nem ezt mondtad.
"A dewalt, metabo, makita gépeknél a márkanevet kell megfizetned, semmivel nem kapsz többet a pénzedést."
De, többet kapsz. Jobb minőségű alkatrészeket, jobb szervízhátteret, több garanciát, precízebb működést.
Amikor a kis makita maróm meghibásodott, telefonáltam a makita ingyenesen hívható számára, bejlentettem a hibát. Másnap küldtek érte egy futárt és 3 nap múlva megjavítva visszaküldték.
Azt nem veszed figyelembe, hogy a metebot is meg a többi márkást is emberek gyártják. Hétfőn még másnaposak, kedden még nincs kedvük dolgozni, szerdán végre rendesen dolgoznak, csütörtökre elfáradnak, pénteken meg már azért tojnak mindenre mert itt a hétvége és lehet megint piálni. :)
Ha ember rakja össze mondjuk az asztali körfűrészt akkor ahogy éppen "kedve" van úgy fogja neked beállítani a derékszög ütközőt meg a 45 fok ütközőt, a lap párhuzamosságát stb... Ott is vannak új emberkék akik most tanulnak bele az adott beállításokba, és vagy sikerül neki vagy nem. Ezért kell MINDEN gépet a kicsomagolás és az első öröm után beállítani.
Persze mondhatok én nektek bármit, hogy én éveken keresztül miket tapasztaltam ezekkel a gépekkel. Kicsit el vagytok vakulva és azt hiszitek mert egy metabo felirat van a gépen akkor az már tökéletes. Volt olyan új metabó fúrógép nálam javításra aminek kóválygott a szénkefe felöli végén a forgórész. Véletlenül nem bele való méretű és típusú csapágy volt benne. Volt olyan is, jó néhány alkalommal hogy a szénkefe vékonyabb volt az előírtnál így oldalra megfeszült és csálén kopott és szikrázott mert a megfeszüléstől nem tudott rugózni a szénkefe.
"Tegyük hozzá: elszívás nélkül mert nincs neki porszívócsatlakozója."
Ne már, 10perc alatt tudnál csinálni hozzá egyet PVC lefolyócsőből. A 300-ashoz én is abból csináltam, igaz az egyszerűbb, mert kerek a csonk. A Metabo-hoz megvettem a gyárit, arra kacifántosabb lett volna csinálni.
"A dewalt, metabo, makita gépeknél a márkanevet kell megfizetned, semmivel nem kapsz többet a pénzedést."
Hű .. tudod hogy minden tiszteletem a tapasztalatodnak, a trényleg szerteágazó tudásodnak, de Pacoval kell egyetértsek: ez most nagyon-nagyon sarkos megfogalmazás volt.
Amikor az emlegetett márkák felárait említed, nem, nem csak a nevet fizeted ki. Gondolj bele: nem mindnekinek van olyan műszaki érzéke, mint neked. Nem mindenkinek vanna olyan lehetőségei -> egy repülögép-szerelő műhely gondolom profi műhely, sokszor gondolom "űrtechnológiás" anyagokkal dolgozol, rengeteg műhely tapasztalatot tudsz a barkácsolásba is átvinni. Ami neked ujjgyakorlat (befejezni a gyártását egy belépő szintű szerszámnak) az másnak óriási kihívás vagy lehetetlen küldetés.
Azért a felsorolt márkáknál elvétve kell hozzányúlni a szerszámokhoz. Van persze nekem is példám rá, hogy igen:
- Metabo kombigyalu asztalemelő láncának feszítőjét beállítani, mert 3 tekerés után leugrott a fogaskerékről és megszorult. Köszönjük a szorgos kínai kezeknek.
- DeWalt merülőfűrésznek nem volt párhuzamos a lapja a sínbe ülő núttal, majdnem szétnyírta a sín egyik oldalán a gumit, és 10 centi után szorult az 4,5 centi vastag anyag vágásakor. Köszönjük DeWalt.
De egyébként nekem vagy csak szerencsém van, vagy nem használom annyit a szerszámaimat, vagynemtom, de DeWalt, Metabo, Makita, Bosch - még egyik szerszámom sem nyekkent meg vagy kellett újratervezni egy-egy alkatrészét.
A zöld Bosch felsőmaróm hangját tituláltam kissé csapágyasnak nagyjából 5 év használat után, meg a f.sz.szabályozása nálem nem működött. Nekiadtam egy fórumtársnak, ha jól tudom nála a f.sz.szabályozás megjaqvult és tán most is használja (nem tudom csapágycserén volt-e).
De amit más írt, hogy egy adott márkán belül is vannak szép kölünbségek. Jó példa erre a Bosch zöld-kék vonala. Nekem jó pár szerszámom van tőlük, mindkét színből. Oszlopos fúró, rezgő-és excentercsiszoló, kézi körfűrész zöld színben. Kékben asztali fűrész, excentercsiszoló, kicsi akkus fúró. Az excenterek közötti különbség pl számottevő. Csiszolsz a zölddel (PEX 220A): jó, jó, teszi a dolgát de 10 perc használat után érzed, hogy nem kéne tovább erőltetni, hadd pihenjen. Plusz a csuklód is fellélegzik. Tegyük hozzá: elszívás nélkül mert nincs neki porszívócsatlakozója. Aztán csiszolsz a kékkel (GEX 125-150 AVE), és teljesen más világ, fél óra múlva sem okádja a meleget, nem rázza úgy a csuklódat, stb. Igaz, folyamatos elszívással, ami gondolom egyfajta hűtésnek is felfogható. Dehát az elszívás a csiszolókorongnak és szerintem a csiszolás minősőgőnek is jót tesz. És ez egy adott márka ugyanolyan célú szerszámai közötti különbség.
Pont te tudod, hogy egy barkácsgép (pl a Workzone asztali fűrészed) mennyire meg tud táltosodni, ha jó fűrészlapot (esetedben Freud) használsz. Szóval van olyan eset is, hogy nem a szerelés hanem a használt kiegészítő tud sokat lendíteni egy szerszám élvezeti értékén.
Stb. De érted :-) Nem mondom hogy senki ne vegyen innentől kezdve Einhellt, Workzone, Güde, ... márkájú gépet. De kell hozzájuk egyfajta műszaki érzék, ami nem mindenkiben van meg.
Sajna neked egyik üzletük sem esik útba, és most csak a hecc kedvéért megnéztem, mennyi lenne egy kiszállítás. Egészen elképesztő ára van sajna, 3810 Ft :-O Nyilván csak nagy tétel kiszállításánál érheti meg, 3 korong miatt szóba sem jöhet ez az összeg.
Pedig sokkal jobb ára van az Optiwebesnél, nettó 421-536 Ft a 300-as korongok ára. És nagyon jó minőségűek. Anno Bari- topiktárstól kaptam a tippet hozzájuk.
Nekem most tőlük van fent az egyik korongon a 40-es, nem bírom elkoptatni az első darabot sem pedig az kapja a durva anyagleszedős munkát, a mellette lévő korongon pedig egy asszem 80-as van (az az Optiwebes), amivel finomítom az előzőt. Abból is még az első van fent, pedig az meg kapott epoxi gyantás kiöntést is az arcába:
Mindent összevetve: Otiwebes korongok is nagyon jók, meg a Homoki-féle is.
Szerintem javítgatsd csak a kezdeti, meg a folyamatosan előjövő hibákat, káromkodj a gyenge minőségű anyagok miatt, én meg addig majd asztaloskodok. :)
Hát van már vagy 3 hónapja hogy vágtam és a napokban pakoltam át az egészet, de nem vettem észre semmilyen elszíneződést vagy korhadást.
Igaz annyira nem is figyeltem, remélem így marad. Azt látom hogy bütük felől nagyon szétrepedt az is amit lekentem higított ragasztóval és az is amelyiket nem. Előbbi tán kevésbé.
Azt tervezem, hogy amikor elmúlik ez a böszme meleg akkor leszélezem és felvágom valami értelmesebb formára a további szárításhoz, a kieső részek meg mennek a muter kazánjába a télen. Jövő ősszel meg felhasználom ami marad.
Még a télen eltörött kedvenc Record No 4-es gyalum lever cap nevű alkatrésze (nem tudom, mi magyarul a neve). Épp az a része, ahol a tetején a záró fül van, ami egy kis 4 mm vastag tengelyen fordul. A lever cap tetejének két szára van, közötte fordul a fülecske. Szóval letörött a jobb oldali szár vége épp a tengelynél és eltörött a fülecske is, ugyancsak a tengelynél.
Ma kicsit előszedtem, hogy ne kelljen a Stanley No 5-ről cserélgetni a lever capot (ebayről vagy 20 font, mire itt van egy. azt sokallom érte).
Mivel a lever cap öntöttvas, törtem a fejem, mit lehetne tenni. Próbáltam megragasztani nagyon szuper ragasztóval ;-), de letörött megint.
Viszont eztán próba-szerencse alapon megforrasztottam rézzel. És jó lett! Ezen felbátorodtam, és a fülecske helyett egy darabka sárgarézből farigcsáltam újat.
Akkor vegyed az einhell és vele azonos kategóriába tartozó gépeket, ha van lehetőséged, eszközeid, időd és kedved ezeket folyamatosan karbantartani. (értsd, működőképessé tenni)
Gondolod, hogy a márkás gépet könnyebb szétszedni vagy beállítani? Én nem hiszem. Akkor van ezekkel mindig szívás, amikor egy olyan mérnöknek nem nevezhető emberke tervezi meg a gépet, aki még életében nem fogott a kezébe egy csavarhúzót sem. Ilyennel nap mint nap szopunk a repülőgép szerelésnél is, például egy belső sarokban a sarokba raknak be egy hatlapfejű rögzítő csavart amire a villáskulcsot fel sem tudod tenni, a csőkulcs meg nem fér be mert hosszú, ilyenkor meg a mérnöknek nem nevezhető egyén édesanyjának a foglalkozásának bőszen az emlegetése megy és megyünk leesztergáltatni a dugóskulcsot vékonyabb falúra, hogy beférjen a sarokba. A legtöbbet az airbus és a fokker által alkalmazott kereszthornyos csavarokkal szívunk amit csak betekerni lehet és ha picit berohad akkor kitekerni nem lehet mert kiugrik belőle a csavarhúzó hozzátartozó bitje is.
Most tényleg keressem elő azokat a hozzászólásaidat amelyeket az einhell, Workzone, stb gépek szétszerelésénél írtál a szar kínai csapágyról, a beállíthatatlan beállításokról, a hozzáférhetetlen és minősíthetetlenül gyenge csavarokról, stb????
Nagyon sok száz ilyen "márkás" gépet javítottam már, talán ici picit jobban ismerem a belsejüket mint az átlag ember aki csak a használatra vásárolja meg. Csak egy előnyük van ezeknek a márkás gépeknek, mégpedig az, hogy bármilyen alkatrészt be lehet hozzájuk szerezni, mert erre nagyon odafigyelnek, de az alkatrész áraik is nagyon borsosak. Az üzletpolitikájuk is elég geci ezeknek a cégeknek, pédául nem szabvány méretű csapágyat gyártanak hozzá, meg nem szabvány méretű a szénkeféjük sem, így kénytelen vagy náluk beszerezni jó drágán.
A 300-as tárcsacsiszoló korongjaim mind elkoptak, keresni kezdtem, hol kapok hozzá tépőzáras korongot. Nem sok helyen lehet ilyen nagy méretben korongot kapni, rengeteg hirdetést meg weblapot végignéztem miatta. Ahol éppen volt, ott 5 darabért kértek 10.000-et, pofátlan módon, de találtam olyan helyet ahol kevesebb mint 1000 huf volt darabja, még ezt is sokallottam. Egy régebbi hozzászólás vezetett a jó üzlethez. Sajnos a webáruház még mindig nem működik, de telefonon felhívtam őket és készségesen megnézték a készletet, árat. 661Ft+áfa árért volt K80-as tépőzáras korongjuk. Rendeltem is egyből 10 darabot, ez elég lesz nekem jó pár évig.
De te nem ezt mondtad, hanem azt, hogy az einhell, workzone és társai ugyanolyan technológia színvonalon állnak, ugyanolyan minőségű alkatrészekből vannak, ugyanolyan minőségben összeszerelve mint a Metabo Dewalt és Makita..... és csak a címke miatt kerülnek kétszer annyiba az utóbbiak.
A dewalt, metabo, makita gépeknél a márkanevet kell megfizetned, semmivel nem kapsz többet a pénzedést. Az einhell is jól használható gép, de ez is drága kegyetlenül. Nekem is einhell kombinált gyalugépem van a kék szériából, a kezdeti hibáinak kijavítása óta tökéletesen működik.
Remélhetőleg a piros szériában már nincs benne ez a hiba, de ez majd úgyis csak később derül ki.
A workzone gyalugép is ugyanez a kategória, szintén einhell licensz alapján készül, csak olcsóbb. Itt most találtam is egy eladó darabot egy forgácselszívóval. Anélkül úgysem tudod ezeket a gépeket használni, mindenképpen kell hozzájuk a nagyobb légszállítású forgácselszívó
Lehet olyat is csinálni, hogy van a Fischernek olyan ragasztója ami nem igényel szitahüvelyt hanem közvetlenül a menetes szárat kell beletolni. Mélységméretek 4x-20 x csavarátmérő között. 6x40-es 8.8-as csavarról levágva a fejet pont megfelelő méretet kapunk csak kell még alacsony profilú anyát is venni. A fúrási mélység ez esetben 25-30 mm. Furat kifúr, portalaní, ragasztó belenyom, majd meneteszár (levágott csavar) belenyom, 15 perc kötés (de legyen 30 addig megisznak egy kávét) és szerelhető a polc.
A FIS EB a kisebb teljesítményű, az repedésmentes betonben centinként csak 1 kN húzóerőt tud 6-os csavar esetén. Azaz 25 mm-re legyen 250 kg/csavar. Az erősebbik FIS EM 25%-al többet tehát legyen 300 kg/csavar. ;)
Ha az általad vett 1:10 arányt nézzük akkor mondjuk 100-125 kilogrammal terhelhető a polc legkülső széle. Szóval még a kiccsaj is lóghat rajta ha akar.
És mielőtt szóbajönne, magamtól is írom a költségeket.
- A FIS EM 390 ml-es tubus ára 9250 ft. EB-re hirtelen nem találtam árat de az sem olcsóbb 8000-nél. ;) A négy csavarhoz kevesebb mint 50 ml-re lesz szükség. De lehet hogy 20 sem kell.
Szóval megoldás mindig van, a kérdés, hogy mennyire költséghatékony.
Azért nem biztos hogy kuka attól hogy állt pár hónapot. Kollégám telkén vágtam fel több mint egy éve kivágott diófát és semmi.baja sem volt pedig ott feküdt a földön az ég alatt végig.
Kéne vennem egy vastagoló(egyengető) gyalugépet. Tudom, hogy a DeWalt 733, a Metabo és a Makita hasonló gépei jók, csak drágák. Eggyel olcsóbb kategóriában kinéztem ezt:
A dió nagyon érzékeny anyag. Kéregben szabadon hagyva esőben-hidegben-napsütésben stb elég hamar "befülled" az anyag. Ez gombafertőzés. Onnantól nem alkalmas asztalos alapanyagnak, mert nem igazán lehet belőle kikergetni a gombát.
Ha tető alatt szárad, pláne lekérgezve, akkor jó. Valóban, inkább olyant szeretne mindenki, mint frisset.
Meg lehet próbálni felvágni,, hátha szerencséd van, de sok esély nincs rá, hogy egészséges maradt.
26 cm "széles" polc, max 15 centi hasznos felfekvő felülettel. Hálistennek sokat nem tud, és nem is akar rá pakolni. Kisebb virágcserép, egy db per polc.
Belecsimpaszkodni meg ... csak nem fog :)
Én asszem bevállalom ezt a kis dübelt, ha konyhába szekrénynek jó, tán erre a kis polcra is jó lesz. Gondolom Gábor nem ajánlaná, ha nem tudná mit bír - neki az esetenként sokba kerülhet.
Nekem meg .... ha vmit elba**ok: inkább szóljon hogy lóg a falból, mint gletteljem/fessem az egész hálószobáját - a fal túlodalán.
Kihuzas 65kilo. 5cm vastag polc, kihuzasra 2.5cm erokar. Polc 33cm mely, onsuly, szelere pakolnak viragot, belekapaszkodnak. A karok miatt van egy tizes szorzo, negy csavar. Szoval 30kilo felett mar tul van terhelve
Hááát, nem tudom. A satura azért nem rossz, ha rá lehet "feküdni", ha erőt is kell közvetíteni, míg a köszörűnél ez nem jellemző.
Ennek ellenére, a gyári állványos köszörű tengelymagassága 98cm, (nekem alacsony) míg a jelzett satuszabály nekem 108cm-re jön ki, ami magas, ha erőből kell a satuba fogott anyagon dolgozni. Persze ez is olyan, hogy nekem nem jó, másnak meg még rosszabb... :P :)
Majdnem kérdeztem még (a képen látható vasalatról), de akkor a lényegi rész a rézdűbel az M6 hatlapfejűvel, és akkor ezt használjam a meglévő vasalathoz.
És akkor azt mondod, ennyi is elég egy pár kilónyi súly (polc maga kb 1-2, virágcserép további max 4-5) megtartásához.
Vasangyal pont van Miskolcon is, elmegyek feléjük.
Én hatlapfejű M6x20 vagy M6x25 méretben 8.8-as keménységű metrikus csavarral, alátéttel használom (alátét szükség szerin 1-2 db)
Furat készítése 25 mm hosszban készül 6 mm -es háromélű fúróval (Rawplug) és utána bővítem 8 mm-es fúróval. mivel a vasbeton eléggé vékony 4 cm így a furat felétől visszaeresztett és lassú fordulaton fúrom. Igazából ott garantált az átfúrás ahol már valami furat volt előzőleg.
Nálad nem lehet olyan nagy gond, ha 6 cm a fal.
Csavarozni meg behajtóba fogott dugókulcs segítségével végzem az nincs a fotón bocsánat.
1x a "szamurájtól" láttam, hogy a gyalult felületeket még ragasztás előtt is felcsiszolja:
Pont ugyanazt magyarázta amit te, hogy a gyalu szinte polírozza a felületet de egyben elzárja a pórusokat. Ő 80-assal csiszolta ugyan meg, de ez ragasztandó felület.
A merevítővel az a gond, hogy elvesz a polcmagasságból. (áldozatok nélkül nincs győzelem) Ha az probléma, akkor inkább középen ketté osztva lenne elég merev az a polc/szekrény. (csak töprengek! :) )
Tapasztalataim alapján, még maradni is fog abból az olajból, kétszeri kenés esetén. A bükk elég jól szívja az olajat, szóval lehet, hogy kellene majd egy harmadik is rá, de talán jobb lenne a végén viaszolni. Papírral ne dörzsöld, maradj a rongynál, de az ecset sem ördögtől való ilyen sík felületek esetén. Rongyból sem kell egy abrosz méretű, elég egy fél papírzsepi nagyságú, az meg nem emészt fel sokat. Az ecsetet meg teheted vízbe a következő kenésig.
(a rongyban/ecsetben maradtat rá szoktam kenni a műhely "bútoraira")
Ez itt 1m-es fesztáv, 15-ös OSB a polc anyaga. De ez egy pince felé vezető, lépcsőfordulós "kamrapolc". Itt belefért a középső keresztmerevítő, még úgy iuus hogy ninc takarva. Ahogy látod, meg vannak pakolva rendesen a polcok, de az a merevítő teszi a dolgát.
Ha a beépített szekrényedbe ez belefér, akkor neked sem fog meghajolni. Egyébként pedig - ahoghy mások is leírták, meg fog. Vagy tömkörfa, táblásítva, vastagabb anyagból (20mm felett), vagy rövidebb polc.
De a leírásod alapján (lomos polc, gondolom a tekintet elől el van dugva) én egy plusz merevítőn (pl 5x5-ös stafni, éb OBI-ban külön megvettem, nem volt kedvem pallóból kigyalulni, kivágni) gondolkodnék, és maradhatna a fesztáv.
Nekem az ágyamra ennél sokkal kevesebb fogyott. Talán 2-3 deci az egész ágyra 2x kenésre. Az is igaz, hogy az nagyrészt finomra gyalult felület volt, nem csiszolt.
Aztán elbírt volna még egyet, de onnantól viaszoltam.
Én úgy szoktam készíteni a bútorokat, hogy befogom az egymásra merőleges darabokat a derékszögű szorítóba. Kettőbe, hogy mindkét végén meg legyen fogva.
Aztán megfúrom a magmérettel, utána pedig ráfúrok a nyakmérettel. Aztán becsavarom a csavarokat, majd lebontom a szorítót.
Nem kell ezzel ennyit vacakolni, jó oda a külön fúró is.
A saját parasztlogikám és a te problémád szerint: valaholy ott lehet a jó magasság, ahol a derékszögben behajlított alkarod, ill ekkor a kézfejed mutatja.
De ha rossz a szemed és finom köszörülést akarsz, akkor ettől lehet kicsit magasabban.
Szerintem.
Én nagyon ritkán köszörülök bármit is, azt sem sokáig. Szóval nekem a kis köszörű a munkaasztalon van, ami ~89cm-en van (185 cm magas vagyok)
Na, máshol is keresgélve az jön ki, hogy a tömény tungolaj az 10-12 m2 /liter. A higított elmegy egészen 20 m2/l -ig. Azaz a 4,5 deci legrosszabb esetben is 4,5 m2-re elég
A felületed 1,3 m2 x2 Én lekenném először a tetejét és az oldalát 2 réteggel utána az alját egy réteggel. Ha marad még akkor az aljára is mehet a második réteg.
Tudnék adni egy fél litert a konkurenciától az aljára, és akkor meglenne egy összehasonlítás is egyben. (Ha úgyis mindegy, hogy néz ki az alja / de azonos anyagból van, mint a színe!)
A mérete 216*60, azaz olyan 2,6 m2 lehet a felülete plusz az oldalak.
A lábai csavarozós fémek lesznek.
Abban is gondolkodtam, hogy a felső részét plusz az éleket kenőcsölöm vele,arra tán elég az alja meg kap lenolajat. Eléggé cigó megoldás de az alját csak a porcicák tudják nézegetni.
Mondjuk jó lenne ismerni az asztalméretet mert lehet hogy 70 négyzetméter és akkor nem lesz elég. Ha viszont csak egy kb 140-170x50 cm akkor az a közel fél liter bőven....
Olvasva , amit néha beírtok a vásárolt dió anyag áráról szinte fáj, hogy tavaly május óta szárad az udvaron egy kivágott kb. 50-60 cm átmérőjű 2,5 m hosszú törzs és nincs, aki felvágja.
Ha azt a valamit az ipar csinálja nagy tételben, akkor általában nem éri meg házilag, kivéve, ha valami okból ingyen van az anyag.
Ha nagyon drága, minőségi valamit készítesz, mert ott már van "mozgástere" megtérülni az időnek.
Nem találnál rá mesterembert, mert túl kicsi munka, mert túl egyedi. Ezt ugye nem kell ragozni... igazából nem tudod, hogy megéri-e, mert azt úgy nem kapod meg a boltban...
A kapható valami annyira ócska vagy rosszul használható, hogy csinálsz egy rendeset.
ÉS egyre inkább bekúszik ide egy kategória: ha valami hagyományos, kézi asztalosmunkát igényel és valódi fából van. Lassan ebből bármi megéri.... de attól az idő még fogy.
Előttem most olyan sok dolog tornyosul kb 3 hónapra, hogy leírni sem merem.
Itt láttam a múltkor a 32 mm-es borovi lapot. Ha valós az ajánlat, akkor bruttó 13 800 /m2 .
Én sok minden hobbiba (vagy inkább DIY projetkbe) belefogtam már és általában az motivált ezekre hogy amit magamnak csinálok az jobb/más legyen mint amit venni tudnék és olcsóbb is legyen a boltinál. Ár szempontjából olyankor vagyok kb. elégedett, ha legalább 40 százalékkal kevesebbe kerül az eredmény, mint amennyibe boltban került volna. Ilyenkor már úgy érzem nyertem valamit.
Persze általában egy csomó kis bizbasz költséget nem veszek figyelembe amikor elégedetten hátradőlök, de az már nem oszt olyan sokat. Nem számítom bele a költségbe sose a megmaradó dolgokat (megvett gépek, szerszámok) és az időmet amit vele töltök, mert az ugye van nekem és ingyen van :-)
Amik eszembe jutnak és amikkel elégedett voltam az elmúlt években :
autókaszni javítás sk. Teljes regenerálás volt körben és alul - 100 ezer körül volt az anyagköltség (elemek, táblalemez,kitt,festék stb) + 300 óra feletti mennyiségű több havi a munka, de apró sérülésektől eltekintve jól tart már ötödik éve. (nem úgy, mint a korábban drágán megvásárolt javítás, ami 6 hónap után mindenütt erősen csipásodott )
Ennél a projektnél is nagyon drága (kb. 200 e.) volt a felszerszámozódás, de azt ugye nem számolom.
Aztán jött ez az asztalos dolog. A szokásos (előzőnél is drágább) felszerelkezés után viszonylag olcsón vettem egy adag drága és szép anyagot.
0.35 m3 egzótát 55 ezerért.
Kijött belőle egy brutál asztal, egy fürdőszobai duplamosdós alsó és tükrös-felső , valamint egy fürdőkád előlap. Egy falábra való anyag még maradt :-) Szerintem ez megint nagyon megérte.
Utána, illetve már közben is keresgéltem folyamatosan a majdani fás projektekhez további anyagot ami különleges és ahhoz mérten nem drága, de nem akadt horogra semmi. Egyszer lett volna egy adag szép boróka deszka, de az túl messze volt. Sajnáltam mert nagyon szépnek látszott. Kitaláltam végül hogy majd felvágok magamnak ingyér kapott kerti diót meg ilyesmit...
No, vettem fűrészt, építettem megint gépet... elautókáztam egy csomó benzint, rogyasztottam agg derekamat és a szegény autómat rönkök szállításával...
Most van egy rakás (bő 1m3) jól-rosszul felvágott rövidke dió anyagom, ami össze vissza reped, kajszul és görbül száradás közben. Fel nem tudom még mérni, hogy mekkora felület fog belőle végül kijönni, de félek hogy ez nem fogja megérni a végén, hiába kerül arany árba a boltban a táblásított dió anyag. Szóval ez a felvágós projekt szerintem nem lesz rentábilis, ráadásul fizikailag is túlságosan megterhelő volt.
És volt még egy pár olyan dolog ami nem annyira jött be, ahol végül rá kellett jönnöm hogy nem tudok nyerni rajta bárhogy is csinálom.
Ó, azt nagyon meg fogom köszönni, meg már most is, előre is :)
Még nem késő, ha vmi spéci vasalat kell hozzá és nem nagyon speciális (ha nekem nincs akkor mondjuk olcsón bérelhető) szerszám, akkor jöhet. De ha igen, akkor is - legfeljebb észben tartom és máskor használom fel a módszeredet.
Na látom megy az agyalás a saját táblásítás, táblaárak, megéri/neméri témában.
Mivel még nem csináltam meg, így most összedobtam egy táblázatot, kíváncsiságból, mi mennyi volt a kosaras ülőkés projektből.
Feltöltöttem a minták-kalkulációk mappába (uloke-tablasitas-ktsgbecsles.xlsx), de aki nem akar/tud excel fájlt olvasgatni, íme:
Kis kiegészítés: én beleszámoltam először az összefelületbe azt is, ami ugyanabból a gyalult anyagból, nem echte táblásítás, de belement a bútorba. Merthogy ugyanolyan lecekből lett a táblásított rész is, mehettek volna ők is bele a táblásításba. Piros összeg. De aki szerinte ez nem ér, annak ott a kék összeg.
Táblásítás utáni anyagveszteség igencsak minimális, látható hogy 34 centis végső szélesség, táblásítás meg 7 db 5 centis lecekből lett (~1cm esett le). Ami még fontos: az a felhasznált és becsült 80% sem annyi, mert maradt jó pár 40 centis gyalult léc (5x2,5x40) , ugyanilyen méteres darab is van még 3 vagy 4. Amikből kijön majd Hobbit_G megvilágított virágtartója is.
Plusz az egy darab megmaradt deszkából 3 lebegő polc. És abból is marad még utána ~2m, ami majd lehet hogy belemegy a virágtartóba, de ha nem abból is kihozható még valami.
Ezek után érdemes a mérleget megvonni. Nem tudom, most akkor ez "jó ár"? Megérte? Még mielőtt az egésznek nekikezdtem, kolleginának mondtam, hogy a mintának a 40 ropis árát nem tudom fogom-e tudni tartani, mert pl fogalmam sincs mennyi anyag kell hozzá. (nagyjából jól számoltam) Kosarak ára 18 ropi, amit a Jyskben vett. De megnyugtatott: nem azért kért meg hogy csináljam meg, mert nyerészkedni akart, hanem mert a korábbi dolgok amikett csináltam neki (kisasztal, kerti szék , vágódeszkák 12 ) nagyon tetszenek neki. És mivel azokért nem kértem semmit (az asztalnak az anyagárát, 10e -t, a szék az "ajándék" volt) így most kértem ezért az ülőkéért, meg a folyamatban lévő lebegő polcokért, meg a virágtartóért egy huszast. Talán nem fogott vastagon a ceruza.
A táblázatba nyilván nem írtam bele a munkába ölt időt, mert az nekünk hobbistáknak "ingyen" van. Illetve aki hobbistaként "megélhetésből" (értsd: azt gondolja hogy így olcsóbban kijön) csinál bútort, az hamar rájön egy korrekt számolás után, hogy nem nyert - egy adott minőséget megkövetelve saját magától is, amit aztán tart is.
Ment a gyalu (2.2kW) az elszívóval (1.1kW) jó sokat. Asztali körfűrész (2,1kW) a porszívóval (1,5kW) jó sokat. Excenter csiszológép (400W) a porszívóval (1.5kW) - nem keveset. Merülőfűrész (1,3kW) a porszívóval (1,5kW) - nem olyan sokat (szélezés). Nagyjából ennyi elektromos szerszám dolgozott, de pontos időadatokat nem számoltam, így ezek is "passz" -ként szerepelnek a költségek helyén.
Azért is osztottam meg a részletes számolgatást, meg az elmélkedést, hogy kihagytam/elba**tam-e valamit. Meg másnak, aki ilyesmit tervez mostanában (nyersfából -> valami)
Meglehet hogy el vagyok tájolva..Valahol láttam pár hete hirdetni csomómentes hossztoldás nélküli harminc vmennyi vastag borovi táblát ha jól emlékszem olyan 14-15 körül volt bruttó per m2. Ehhez mértem gondolatban, de nyilván lehet nem olyan szép az mint ahogy hangzik.. még az is lehet hogy nincsen is nekik csak árlistában. Úgy mondjuk könnyű olcsó árat írni. Nem emlékszem hol volt de a pc-n ott kell legyen a könyjelzők között.
Ne gondold, hogy ilyen minőségű táblát bárhol is tudsz venni emberi árban.
Mostanában már az "A" minőség is gyakran gyantás, csomós szutyok.
Ráadásul a kiírt árak egész táblára vonatkoznak, úgyhogy ha nem pont annyi kell az asztalhoz, akkor a veszteséget is hozáadhatod a négyzetméterárhoz.
Fenyőből szinte senki nem csinál csomómentes bútort, vagy ha igen, az árban vetekszik a keményfával.
Fejes.i: nekem van egy gőzölt bükk asztallapom és két tölgy. Mindhármat 5 centis pallóból csináltam, saját táblásítás. Olyan 4 centi vastag lett készen és az elmúlt években nem vetemedett semmit.
Ha jól számítom akkor 12500 ft/m2 -re jött ki a 35 mm vastag fenyő lap... Nagyon szép lett és ugye a saját munka öröme is valami a hobbista számára, de olcsónak éppen nem lehet nevezni.
A 12-es nyír rétegelt 6200/m2 de abból is kettő kell az alapba - máris ugyanott van az ember m2 ár szerint és még csak ott jön a burkolás a nemes fával...
Viszont a rétegelt talán valóban erősebb és stabilabb alapnak, mint a fenyő.
Az látszik, hogy számolni azt nem szabad, csak csinálni és örülni az eredménynek.
veszel két réteg 16mm vastag rétegelt lemezt, pl. nyírfát. Az írtó kemény, a BB minőség nem lyukas belül és tökéletesen egyenes a lapja. A táblaméret 3o5ox185omm, ebből gazdálkodhatsz.
Abból készitesz egy 32mm vastag lapot, összecsavarozod és enyvezed.
Veszel pár szál jó minőségű tölgyfát, egyenes szálut, és felhasogatod 7mm vastag lécekre, egyformákra, mondjuk 5cm szélesre. Azokat táblásítod, de az éleket gyaluval össze kell illeszteni. A szebbet beteszed a szinnek a gyengébbet a fonákjának.
Készitesz gyalult palló hevedereket (min. 12 széleseket) és egy két méteres asztallapon pl. 6 dupla hevedert összecsavarsz M12-es menetes szárakkal, azzal préseled fel a két vékony tölgyfa lapot a 32-es nyirfa rétegeltre (addig húzod, ameddig mindenhol kifolyik a ragasztó, nagy alatétek is szükségesek). Aztán körbevágod és felragasztasz az élekre ugyancsak 7mm vastag tölgyfát, ezt patexxel (prenandezzel)- 2x meg kell kenni.
Natur legyen a pacolásnál fognak látszani a ragasztó nyomai a táblásított tölgyfa lap felületén.
Azt nem tudom, hogy milyen ragasztód van, de a D3-as nehezen szárad ki egy ekkora felületen, mi még mindig
urelittel dolgozunk a meleg présen, az nagyon hamar köt. Esetleg hagyd a présben pár napot.
A felületeket nagyon alaposan ki kenni ragasztóval, egy műanyag spatulával.
Létezik olyan rájb, ami hasonlít a tölgyre és lakkozásnál vagy olajozásnál nem vált színt.
Köszönöm Mindenkinek a jó szavakat az asztalhoz. Ez segít ilyenkor, kicsit más szemével látni az ember ötleteit... pár hét múlva majd idejárulok a részletekkel....
Vasláb nem lesz. Ja, a szegen én is csak néztem. Az se lesz benne :-)
De most kicsit megnyugodtam, hogy nem valami fogtechnikus tempó lapokkal burkolni. Rá kell néznem komolyabban a körfűrészemre, hogy biztosan szakadásmentes széleket vágjak vele.
Nekem a tömör fenyő asztallap 17 ezerbe került. + a ragasztó, a lakk, az energia.
Szerencsémre a volt tanműhelyembe befogadtak és ott használhattam a lapszabász fűrészgépet, a kontaktcsiszolót és a 2m2-es hidraulikus prést. (köszönet érte)
Gondolkozom én is hasonlóan csinált konyhai pultban, mint a 3. videóban látható, de a nemes réteg szerintem legyen azért 1 cm... No meg az a szegezőgépes rögzítés... hm. A vékony szokásos furnért nem igazán szeretem amúgy. Igaz, hogy szép de egy olyan erősen használt dolognál, mint pl. asztallap egészen biztosan megsérül, felválik vagy valami hasonló baj fogja érni előbb-utóbb.
Érdekes még, ahogy vágja a pali a zártszelvényt. Nem tudom az sima gérvágó-e valami spéci lappal, vagy direkt vasra van kitalálva az egész? A végén az a böszme vas láb megint nem igazán illik az asztallap alá, azt hittem azt is be fogja burkolni... lehet akarta is, csak nem vitte a szegbelövő :-)
Ha majd oda jutok kiszámolom mennyi az árkülönbség az ilyenformán rétegeltből készített doboz és egy olcsóbb, fenyőből táblásított tömör hordozó között. Érdekes gondolat a doboz, de nem is biztos hogy sokkal olcsóbb.
Az első módszerét ne akard, mert nagyon könnyen borul az egész.
Sajnos el szokták felejteni a vendégek, hogy milyen az asztal, a hatodik tósztnál már tuti, jól ránehezednek az asztalfőn alapjára, és borul minden. Volt ilyen asztalunk, és dőlt a leves, a poharak, minden.
Olyat akarj, ahol a láb is kitolódik amikor nyúlik az asztal.
Ezt csak azért, mert eszembe jutott, furnér kontra tömör kérdésen túl....
ok, fának fa. de nem azért tettek nemesfát olcsóra, hogy spóroljanak, hanem mert azt a kinézetet és felületet nem lehetne elérni ha egyetlen réteg nemesfából csinálnák.
Nem is tagadtam. Azt írtam, hogy azokban az esetekben nemesfát raktak valamilyen olcsóbbra. Tehát a teljes keresztmetszet fa volt, nem pedig pozdorja vagy lécbetétes vagy egyéb ilyesmi.
azért emlegettem a stílust, mert ez tényleg stílus kérdés. gyakran látom, hogy emberek egy adott kinézetre vágynak, de a fejükben a minőség valamiért összekapcsolódik a tömörfával, a furnér meg a gagyival. közben a vágyott kinézet abszolút nem komptibilis a tömörfával.
tömörfa bútor a parasztbútor, meg a fenyőbútor. meg a kocsmaasztal, meg hasonlók. egyrétegű tömör fából sosem lesz az asztallap hosszútávon tökéletes sík. És vagy parkettamintás lesz a sok toldás miatt, vagy nagyon markáns lesz rajta az erezet a nagy darabok miatt. homogén erezetű nagy darabokból csinálva már majdnem jó, de csak majdnem.
ezért írtam, hogy hozzon képet ami tetszik neki. ha a képen táblásított deszka van, és az neki tetszik, akkor ok. de ha a képen furnér van, akkor meg tudja, hogy olyant nem fog táblásítással csinálni.
Ha fekete dió, akkor akár 15-18 cm, amit az anyag ad, hogy minél inkább egyben maradjon a mintázat.
Az egész asztalra nézve mondjuk mondjuk megfelezhetném az anyagszükségletet az én technikai lehetőségeimmel is. Az nem mindegy, hogy 50 vagy 100e az anyag, bár ehhez még hozzájönne mondjuk az "alaplap" ára, de az meg nem lenne annyi, mint a nemes fáé.
Szóval mindenképp kevesebb lenne és ez nem vetemedne. Legalábbis olyan fából nem, ami szárítás után már kevésbé zsugorodik.
A fél éves tölgy ágyammal az a tapasztalat, hogy a ragasztásoknál ujjbeggyel már megérezni, hogy ragasztás határ van ott. Új korában nem lehetett.
Ez főleg a tölgy-dió betét határán van. De ezt egy finom csiszolóval gyorsan meg lehetne szüntetni, de nem bántom, mert nem lényeges kérdés.
Én már furnéroztam. Igaz volt segítség és egy 2m2-es hidraulikus prés. Az sem mindegy milyen ragasztót használsz. Van spec. furnér ragasztó. Gyorsan kell vele dolgozni. Ha nagy a felület, akkor több ember csinálja, s nem ecsettel, hanem ragasztó felhordó szerszámmal. Ez egy henger tartállyal.
Sosem furnéroztam, attól félek. Vékony, hullámosodik, feltételezem, könnyű eltörni, nem tudom olyan szépen vágni, mint a vastagabb anyagot (?).
De hasonló okból jutott eszembe mondjuk az 1 cm (5-8mm?) vastagra vágott anyag, rétegelt lemezre ragasztva. Ez nem vetemedne szintén és össze lehetne úgy rakni, hogy tömörfának látszék.
Nem, sosem furnéroztam még. Kissé félek a hullámosodástól meg attól, hogy a furnér nagyon vékony. Tudom, hogy többféle vastagságú furnér létezik, de az a feltételezésem, hogy nem könnyű ezzel dolgozni.
Ezért gondoltam, hogy esetleg 1 centi (6-8 mm?) vastag csíkokra vágott anyagot ragasztanék rétegelt lemezre. Azt képzelem, hogy, hogy ezt megmunkálás szepoontjából jobban kézben tudnám tartani, mint a furnért.
Hű. Végső formáról még nem döntöttem, de valamilyen "minimál" forma lesz, a tervek szerint pontosan, precízen, szépen (ahogy sikerül) kivitelezve.
Gondolkodtam formabontóbb láb kialakításon, de végül is nem akarok olyant, ami formailag divathullám lehet. Valamilyen megoldásokkal megpróbálom elvenni a "bumszli" jellegét a tömörfának.
A másik rejtély, amit talán már megénekeltünk itt, amikor a karácsonyi féláron 8.000 Ft-os gépekből egy csomó még az akció 1. napján megjelent a vaterán. Ráadásul nem mindegyik magasabb áron.
Egy ideig én is tagja voltam az említett FB-csoportnak, és kezdett nagyon úgy tűnni, hogy a Parkside/Workzone gépek vásárlása lassacskán igényektől és szükségletektől független gyűjtőszenvedéllyé válik. Egyre többen tettek fel fényképeket tíz-húsz ilyen márkájú gépről, hogy a gyűjteménnyel dicsekedjenek, de a gépek egy része sok esetben szemmel láthatóan sohasem volt használva (tán még kipróbálva sem), csak megvették, hogy meglegyen. Akinek meg tényleg szüksége lenne rá, az sokszor hoppon marad.
A sok százban én kételkedem, de mondjuk 150 évet aláírok. Viszont szerintem ott az alapanyag értékessége miatt történt a furnérozás illetve a tömege miatt. Vékony réteg dió egy tömör fenyő alapanyagon sokkal könnyebb és olcsóbb is volt mint ugyanaz teljes dióból. Viszont ettől még ez tömörfa asztal volt, csak nem egynemű. Farost és egyéb rétegre ragasztott furnér szerintem kevesebb mint 100 éve használatos.
A furnérozós megoldáson nem gondolkodtál? Azzal rengeteg "drága" faanyagot meg lehet spórolni. A belső mag meg lehet akár olcsó rétegelt lemezből is ami nem fog vetemedni. A tömör fa érzetet ez a megoldás is megadja, és a furnérból szélesebb erezet mintákat is ki tudsz vágni.
"Tomorfa asztallap magaban egy stilus. Kicsit ronkbutor"
Azért ezzel lehetne vitatkozni. :) Pl. amit csináltam kőris ebédlőasztalt annak a lapja olyan 22-25 mm-re jött ki a végére, nem mértem még meg, de este megtehetem. Lássuk be ez messze van a rönkbútortól. :P
Valaki tudna abban segíteni hogy 3 éve lejárt vizes bázisú parkettalakkot még lehet használni? Vagy komolyan kell venni itt is a lejárati dátumot. Butorfestehez kene utolsó fáziskent. Köszönettel.
A diót szerintem vétek lenne 5 cm -es darabokra szabni, én meghagynám a fél vagy akár majdnem teljes szélességet az asztallapon. Cserébe alulra bemarnék 2 cm mélyen trapéznútot 40-50 centinként ahogy kiadja és menne bele a keresztmerevítő.
Tölgy az nagyjából és az ágyhoz is illik. Nem ragozom.
Bubingával nekem az a tapasztalatom, hogy az egyik húrmetszete másképp néz ki mint a rá merőleges húrmetszet attól függően, hogy melyik részéből vágták a fának. Szóval jól meg kell nézni melyik a szebbik nézet és attól függően vágni. Lehet, hogy a kétcollos nézet lesz a szebb ekkor az 5 cm jó lesz, de lehet hogy a másik, ebben az esetben el kell gondolkodni hogy hol találsz elég nagy szalagfűrészt. :) Vagy 5x5-re vágod és utána úgy forgatod be, hogy egységes legyen. Illetve a másik tapasztalat, hogy csiszolva nem olyan szép mint gyalulva, a második esetben szép fényes-tükrös.
Véleményetekre lennék kíváncsi, főként azokéra, akik táblásítottak nagyobb méreteket keményfából.
Szeretnék készíteni egy igazán szép (?) ebédlő asztalt. Már egy éve érik a projekt, de mostmár komoly...
Három anyagra szűkült a lehetséges alapanyagok köre: fekete dió, tölgy vagy bubinga.
A dió nem igazán illik a lakásunkba, de magában gyönyörű és az asztalt nem a mostani lakásra, hanem évtizedekre tervezem...
A tölgyet minden nap egyre jobban szeretjük, amióta elkészült az ágyunk.
Bubinga meg azért, mert van egy szép komódunk, ami valami világosabb trópusi fa lenne, de pácolták és kb ez a színe van.
Ezekből a dió a legpuhább, az idő viszontagságait talán az állná legkevésbé, de ez annyira nem szempont. Szóval azon problémázok, hogy mi legyen a lappal.
Kihúzható lesz, alapból 80x180 cm körül. Kb. 3,5 cm vastag, hogy kinézzen valahogy. Tehát:
- felvágom a kb szokásos 5 cm-es csíkokra és táblásítom ebben a vastagságban. Tölgynél ez nem kérdés. Talán a bubingánál is mehet.
- szélesebb deszkából táblásítani. Tölgyet semmiképp, a bubingát esetleg. A fekete dió viszont annyira szép rajzolatú, hogy nagy a kísértés szélesebb deszkát hagyni - ez esetben azonban fennáll a komolyabb kajszulás veszélye. Bélnél mindenképp vágok, de olyan anyag kapható fekete dióból, ami még úgy is lehetővé tenné a 15-18 cm-es deszkákat. Kicsit halálos vétek a fekete diót 5 cm-esre szétszabni, de félek a szélesebb deszkáktól.Egyértelműen műszárított anyagot veszek, nem kísérletezek más forrással, de akkor is.
- esetleg mondjuk 1 cm vastagra vágott anyagot fel lehetne ragasztani egy 20-24 mm vastag rétegelt lemezre. Talán sikerülhet ez olyan minőségben, hogy tömör fának látszék - ez nagyon gagyizás? Kevesebb anyag is fogyna, bár a sok vágás is anyag veszteség. Így akár 20 cm széles rajzolatot is egyben hagyhatnék...
- a ragasztás nélküli illesztés nem opció, mert abból csak "country" stílust lehet jól csinálni, de nem olyant szeretnék
- a divatos műgyantás kiöntést sem szeretném, idegenkedek tőle, de az előbbi műgyantás hsz-ekről jutott eszembe a téma.
Minden tapasztalatot/véleményt szívesen vennék... főként a szélesebb deszkás táblásítás kérdésében.
Nekem salakbeton üreges téglákból van a műhelyem. A régi tulaj saját maga készítette el a téglákat, 40*40*40 cm-es mérettel a közepén egy 110-es pvc cső adta az üreget. Rettentő rossz anyag minden szempontból. A fal alját kikezdte kívül az időjárás, ezért egy nagyon erős beton réteggel kellett megerősítenem a falakat fél méter magasságig rabichálós technológiával. A csirkeól és a terménytároló is ebből épült, de ott annyira megette az időjárás a fal alját, hogy a tégla fele már elporladt, várható volt, hogy összedől, ezért le kellett bontani az egészet. Persze a bontásnál derült ki, hogy az alapra nem rakott vízszigetelést és ezért tudta felszívni a tégla a nedvességet és télen meg szétfagyni.
Ha egy 100-as szöget beverek ebbe a salakbetonba akkor utána kézzel ki tudom húzni, mert annyira nem tart a fal. A normál 4-5 cm-es tiplik is kiszakadnak belőle. Tapasztalat. A hőszigetelése az olyan hogy nem is létezik, ha télen beröffentem a jancsikályhát a műhelybe akkor 4 napig kell izzó kályhával fűtenem, hogy langyos legyen a műhelyben, ha egy éjszakát utána nem fűtök, akkor befagy a víz a pohárba, mert úgy le tud hűlni a műhely.
A polieszter gyanta igen erősen rákkeltő és mérgező, sokkal komolyabb óvintézkedések kellenek a használatához. Mivel igen sok oldószert is tartalmaz a polieszter gyanta, ezért igen erősen tűzveszélyes és robbanásveszélyes ha nem megfelelő a szellőztetés. Szóval csak óvatosan a polieszter gyantával.
Csak szeretnék szólni, hogy a polieszter gyantától nem vicc miatt drágább az epoxi gyanta. A két gyanta típusa és tulajdonságai között nagy az eltérés. Az epoxi sokkal erősebb, keményebb gyanta, nagyon pontosan kell kimérni az A és B komponenst, max 2% eltérés lehet a megengedettnél, különben nem vagy csak nagyon nehezen fog megkötni. Az epoxi fazékideje fajtánként változik, de általában 20 perc és fél óra szokott lenni, a teljes kötési idő 24 óra és a teljes kikeményedés ideje több nap. A minőségi munkákat mind epoxi gyantából készítik.
A polieszter gyanta nem kényes a keverési arányra, ha több edzőt adsz hozzá akkor is meg fok kötni, de sokkal gyorsabban. Az epoxi kevésbé terhelhető mert hajlamos törni ezért főleg üvegszál erősítéssel használják, például a kádakat, medencéket, vegyszeres tartályokhoz kiváló, de például repülőgép alkatrészt gyártani belőle szigorúan tilos, mert nem egyenletesen oszlanak el a belső feszültségek, és ezt tervezni sem lehet. A polieszter gyanta fazékideje elég rövid, pár perc szokott lenni, de egyes gyantáknál lehet ez hosszabb is. A polieszter gyanta nagyon büdös amíg meg nem köt, de utána is van egy jellegzetes szaga. A kötési ideje pár óra, de a teljes kikeményedési ideje több év is lehet. A legnagyobb hibája a polieszter gyantának, hogy hiába kötött meg, akár már évek múlva is olyan a tapintása mintha mézzel lenne bekenve. A karcolódásra is nagyon érzékeny, ezért a külső bevonat réteget egy olyan gyantából kell készíteni ami a karcolásnak jobban ellenáll.
Sablon készítésnél én például úgy szoktam kikerülni ezeket a hátrányokat, hogy a sablon felületét epoxi bázisú gyantával készítem el, majd miután az teljesen megkötött utána sok rétegben fektetek rá polieszter gyantával átitatott üvegszövetet erősítésnek. Míg ha tisztán epoxiból készítek el valamit az 3-5 réteg üvegszövettel laminálva rettentő merev szerkezet lesz, ugyanezen terheléshez a polieszter gyantából 20-40 rétegre van szükség, mert ennyivel gyengébb a gyanta.
És akkor még még nem is beszéltem arról, hogy például az epoxi és a polieszter hogy bírja a hőt, mennyire könnyű vele az olcsóbb, a nem tökéletesen írtelenített szövetet átitatni velük.
Nekem is csak az alkatrészei vannak meg a homlokcsiszolónak, össze kell raknom. Addig is a szalagcsiszolót függőlegesre állítva meg lehet oldani egyes feladatokat. Csak rögzíteni kell valamihez.
Igazából a legnagyobb gondom az volt, hogy nem voltam biztos a termék nevében, hogy fadugó, vagy mifene, azért is dobtam fel a kérdést, hogy egyáltalán mire keressek rá. Telefonon megérdeklődöm ezt a céget, tudom hol vannak, bár még nem jártam náluk.
Ma a műhelyt költöztettem, aztán nem volt időm megcsinálni generátoros megoldását.
Talán tényleg generátoros megoldása a legegyszerűbb - már ha szálirányos dugóra vágysz.
Mert ha "bütüs" farúd is jó - ilyet tényleg lehet kapni, én bükkből vettem pont 20mm-est (méteres hosszban árulják) ehhez a kisasztalhoz, de az OBI-ban -> írtad hogy olyan nincs a közeledben, Pécsen.
De van Praktiker ahogy látom, sztem ott is vannak ilyenek, meg gugli őket is kidobta, eléggé pécsinek tűnnek:
Mivel 4db kell, én megkockáztatom, hogy egy akár asztali fűrészen csinálsz egy 5mm vastag lécet és levágsz belőle kis kockákat ,majd homlokcsiszolón a körzővel berajzolt vonal mentén lecsiszolod. hamarabb meg van ,mint amig elmész valami boltba.
Ezer éve már ezzel szembe találkoztam. Dugófúró drága volt. Vettem egy 20-as körkivágót. Beleflexeltem ;-) két ferde rést, hogy ki tudja dolgozni a fűtészport.
Igen ám, de ez nem 20-as dugót csinál, hanem kb 19 mm-est. Emiatt fogtam egy lapos 20-as fafúrót és 19-re köszörültem.
Vegyél 20 mm-es rudat (vagy olyan átmérőt ami neked kell), és vágj le belőle korongot kézifűrésszel. Miután beragasztottad a csavar fölé, gyaluld síkba.
Elég meggyőző a sablonos megoldásod. Sok tapasztalatom nincs a betonfúrással, lányomék is panelban kezdték és ott nagyokat szívtunk, iszonyat kemény volt a betonfal. Akkor régen szög belövés lett a vége.
Vele maximum csak a közös falfúrás jöhet szóba :D Nem vagyok az esete, ezt konkrétan tudom.
De nem baj, nem is azért csinálgatok neki bármit is, hogy .... hanem mert egy program, meg mert szeretem csinálni, szeretek új technikákat kipróbálni meg mert .. jól esik ha néha megdicsér vki (GPS kedvéért: végig a falfúrásról beszélek :D) Mondjuk ez utóbbi kinek nem.
"nagyon kemény betonban menni fog a mm pontos távolságokra elhelyezett furatkészítés? Szög belövés esetleg?"
Csinálok hozzá fúrósablont, nem tart semmibe elkészíteni. Ezt akkor is csinálnék ha habszivacsba kellene fúrnom. Az előfúrásos tanácsok pedig pont jók is ehhez.
1 es likat megfúrom, mondjuk 5-össel, 2 centiig. Bedugok egy 5ös csavart, vízszintbe állítom, megfúrom a 4-es furatot is, abba is csavar. Ez már így a helyén marad (főleg ha megfogja vki) és megfúrom a másik kettőt is. Nagyon nem csúszhat így el. 7mm furat van a vasalaton, 6-os csavar menne bele, kis holtjáték van benne. Plusz, viszek reszelőt ha kicsit mégis elcsúszna, helyszínen belereszelek a vasalatba annyit hogy fel lehessen csavarozni.
Anno csináltam betonfalba fúráshoz ilyen sablont, elég jól sikerült. 10es csavar, 10-es furat, nem volt holtjáték, mégis sikerült vízszintbe fúrni, műhelyszekrény felső részének hátsó tartója ez:
OK, ez most nem teljesen ugyanez a sztori, de ... én nem a furatok egymástól való pontos távolságától félek :-)
Nemtom, szöget sosem lőttem be, nincs is olyanom, kölcsönözni kellene. Meg egyáltalán megismerkedni a technikával. Nem biztos hogy idegen terepen tenném. De egyszer kipróbálom. Pont a fahobby panelos videójában használtak ilyet, jópofa cuccnak néz ki.
"Az öreg építősök csak úgy hívták hogy "főzött beton"."
"A jóisten tudja milyen technológiával csinálták de nagyon kemény anyag."
Én tudom. Akkor én vagyok a jóisten? :P
Dolgoztam egy évig a betongyárban karbantartó technikusként még diploma előtt. Apám viszont 3x évig dolgozott ott, és ennek a technológiának a mérés-automatizálását ők fejlesztették ki. Már eleve válogatott anyagból készül szigorúan meghatározva, hogy mekkora szemcséjű osztályozott kavicsból mennyi kerüljön bele (4-5 féle méret), cement víz aránya is mérlegelve. Alapos összekeverés után formába öntés majd az egészet a formával együtt vibrálják, hogy tömörödjön. Szendvicsbeton esetén a hungarocell hőszigetelés bele van építve a fal belsejébe. Utána a forma megy a gőzkádba. Kötési idő alatt szigorúan meghatározott hőmérsékleteken meghatározott ideig melegítés-hőntartás-kihűlés-melegítés ciklusok. Talán négy vagy öt, különböző hőmérsékletekkel. A hőmérséklet és időértékekre már nem emlékszem, régen volt, de ha nagyon szeretnéd akkor utána tudok kérdezni.....
Azzal a fúróval amit linkeltél az ütvefúró szárat beengedheted minimum a fal feléig (3 cm) de inkább 3,5-4 ig. Egy komolyabbal (3-4 J ütőerő) én sem kockáztatnék 3 centin túl. Vagy ha van a régi típusú "ütvefúród" azzal esetleg befúrsz 4 cm mélyre egy 5-ös furatot majd a Multi Constructor fúróval szélesíted 8 ra.