No emberek! :) Most már lehet mindent írni, úgyhogy jöjjön hát a megareview. ;)
Másodszori megnézés után a következőket tudom mondani a filmmel kapcsolatban. Kétségtelen, hogy Lucas érezve a nyomást, a meghirdetett utolsó filmre mindent megpróbált beleadni, amit a csövön egyáltalán ki tudott préselni. Már csak az a kérdés, hogyan ment neki a préselés. Véleményem szerint egész jól, legalább is az első két részhez képest mindenképpen.
CGI:
A CGI-vel nem volt gond, amit ma a Föld nevű sártekén ki bírnak magukból adni a srácok, azt meg is kapjuk a filmben. ILM ott van a szeren. Ettől függetlenül az EP4-6 "ócskább" tecnikával készített fegyverpárbajai még mindíg verik a cgi hideg-sterilségét. Ott ha belelőnek a falba, abból szépen kirobban néhány darab, hullik a
forgács, füstöl-ég-bűzlik-miegymás. Egyszóval hiteles. Itt nem mindíg.
Vágás:
A vágással már nem ilyen rózsás a helyzet. Sajnos még mindíg ez az idióta kapkodás jellemzi a filmet. Rengeteg csodálatos táj, jelenet látható a filmben, de nem annyi ideig, hogy nyugodtan meg lehessen szemlélni a részleteket, hogy jobban hasson a látvány. Nem, inkább gyorsan egy kurva vágás, és máris valahol
máshol vagyunk. Szerencsére annyira nem iszonyatos a helyzet, mint pl. az EP1-ben volt, ahol több helyen még a mai napig is felordítok ha látom (a legsúlyosabb ilyen, Darth Maul fénykardjának beizzítása utáni vágás, ami a már éppen bontakozni akaró feszültséget úgy nyakonvágja mint annak a rendje). A párhuzamos cselekmények közötti vágás is sokat javult, de legfeljebb azt lehet elmondani, hogy már nem olyan iszonyú bárgyú mint korábban volt, de még mindíg nem az igazi, túl szájbarágós nem eléggé gondolkodtató.
Történet, cselekmény:
Történet az van. :) Az agytekervényeket nem kínozza meg túlságosan, maradjunk annyiban, hogy több mint egyszerűen követhető. Az előre-hátra utalások azért dobnak a dolgon rendesen. A cselekményben érdekes módon a csatajelenetek annyira nem hatottak meg, leszámítva a fénykardosakat. Elfogadom, hogy pazar a látvány, de semmi több. Valahogy üres maradt kissé.
Amikor viszont nyilttá vált az ellentét a Jedi tanács és Palpi között (Palpi letartóztatási kísérlete), úgy elkezdett verni a szívem mint kb. az első aktív deflorációban való részvételem előtt! =) Fel is ordítottam - magamban -, hogy "úr isten, érzek valamit, hat rám a film!!!" ;) Azért be kell valljam, az EP1-2 után ez
igen szép teljesítmény Lucastól, le a kalappal! További szépség, hogy ez a feszültség szinte a film végéig fennmaradt bennem, helyenként torokszorítóvá is tudott válni. Igen, érdemes volt megnézni.
Karakterek:
Röviden, jók. Hosszabban, elfogadhatóak, de a főszereplők kivételével semmi extra. Szerencsére most nem kellett lenyelni olyan, a seggből előrángatott figurákat, mint a sokak által "imádott" Jar-Jar. :) De olyan pozitív meglepetés sem volt, mint a korábban feltűnő mosolygós-csápos jedi. =)
Párbeszédek:
Olyan George Lucas-os. ;)
Színészi játék:
Ez úgy többé-kevésbbé nem volt, de a sivárságban üdítő kivétel Obi-Wan, és Palpi. Anakin és Yoda is megjárja. :P Számomra nagyon jó volt Yoda. Lehet mert eddig többnyire csak egykedvűen üldögélni láttuk, meg egy pirinyót Duku-t riasztgatni. Most végre aktívabb lett. Egészen belopta magát a szívembe. :) Azt sajnálom
csak, hogy nem baszott jobban oda Palpi-nak. Szívesen láttam volna Palpi hájfejére fagyni 1-2 mosolyt amikor Yoda mester valami új trükkel megszopatta volna. =) Obi-Wan mint mindíg, most is egyenletesen magas teljesítményt nyújtott mind akció közben, mind az átvezető részekben, le a kalappal előtte! Egyetlen hihetetlen nagy hibát követett csak el (lsd. Tanulságok 3)
Környezet, hajók, szerkezetek:
Szépek, látványosak, de nem túl logikusak. Én egy fokkal jobban közelítettem volna az EP4-EP6 világához, márt csak azért is, mert az EP1-2-é atomra nem tetszik. Pozitívumként mindenképpen kiemelendő a már korábban is megemlített 11 hajtóműves gép, és az istencsászár Millenium Falcon (persze ehhez elkél egy jó
stroboszkópszem, hogy megcsípje az ember azt a kb. 3 másodpercet). Padme hajója totál bukás, még a korábbi részekben szereplőt is alulmúlja. Az 1.0 bétás csillagrombolókezdemények elmennek de legfeljebb semleges hatást érnek el.
Környezet, lények:
Nem rosszak az új jövevények, de sehol sem éreztem remegést az erőben, mint annak idején pl. a Mos Eisley-i kocsmában...
Zene:
John Williams megcsinálta a házi feladatot, de még nem hallgattam annyiszor a zenét, hogy igazán a fülembe másszon. A történet elmesélésében, a dráma kialakításában viszont most sem tud olyan zseniálisan segíteni, mint az EP4-EP6 idején.
Hangok:
No igen. Elérkeztünk a kedvenc vesszőparipámhoz. Korábban azt említettem, hogy végre megszabadultak az ultraégő illúzióromboló, belsőégésű motorhangoktól. Nos, hazudtam. ;) Sajnos több helyen ismét felfedeztem ezeket, csakúgy mint a magas hangtartomány erőltetett használatát. Megint sokszor volt az az érzésem, hogy a
kreált hangok nagyon nem passzolnak az adott szerkezethez (elsősorban járműhangok esetén). Ezen felül alapvető hangmérnöki hibákat is felfedezni véltem. Nemegyszer élettelen, sőt halott volt a hang a képhez viszonyítva,
pedig szaggatnia kellett volna, máskor viszont ott volt, de kegyetlenül (lsd. Hatalmas pillanatok 3).
Tekintve hogy a galaxis - egyik - legaudiophil-ebb emberének tartom magam, arra kérnék minden fórumozót, hogy legyen olyan kedves értékelje már a hangosítást a mozi és a terem megjelölésével ahol megnézte már a
filmet! Kezdem én:
Duna Plaza, 10. terem: 6 pont a 10-ből.
Ez egyébként nagy csalódás nekem, mert 3 éve a Duna Plaza 11-es terem MINDENT agyonvert hangzásban, ami a galaxis ezen a fertályán elérhető volt (kb. 10 különböző mozitermet teszteltem végig Bp-en akkor). Úgy szólt, hogy mozgott alattam a szék, a gyomromban és az agyamban éreztem minden hangot, kristálytiszta, erőteljes jól pozícionált volt. Egyszerűen extraklasszis volt!!! Ehhez képest a jelenlegi 10-es terem nagyon halványan muzsikált. Nem tudom mitől van
ez, remélem nem fejlesztették vissza a technikát. Az is lehet, hogy nem minden teremben van a legújabb hangrendszer beépítve és pont a 10-es is ilyen. Persze meg lehet nézni más teremben is a filmet, de azokban szinkronosan nyomják, amit szinte képtelen vagyok lenyomni a torkomon.
Tanulságok a filmből:
1. A sötét oldal brutálisan rossz az arcbőrnek, eszméletlen fogszuvasodást okoz, átállók pedug KURVÁRA megégethetik magukat! =)
2. Jedik-kel Sith-ekkel csak mazohista biztosítók kössenek biztosítást végtagokra.
3. Legfőbb intelem minden új Padawan számára (!!!): Roston sült lábatlan Sith MÉG minimum 1 fénykardos keresztbeszelést is igényel! (Ha ez nem teljesül 3 plusz rész és tengernyi kioltott élet lesz az ára)
Hatalmas pillanatok az EP3-ban:
1. Yoda belépője Palpi irodájába, avagy hogyan amortizáljunk le lazán-könnyen-gyorsan 2 ajtonálló őrt ;)
2. Obi-Wan korrekt figyelmeztetés után megrövidíti Padawan-ját! :P
3. Anakin meglátogatja az ifjú Jedi növendékeket... (Ez a rész amilyen rövid olyan BRUTÁLIS! Persze nekem elsősorban a hang miatt tetszett. Ott úgy szól a bekapcsolódó fénykard, ahogy mindíg is kellene szólnia!!! Egyszerűen ZÚZ!!!)
Végső értékelés: 8 pont a 10-ből, azaz ODABASZ, ÉS (VISZONYLAG) KEMÉNYEN! =)
Freeman out...