Most már azért leülepedtek bennem a történtek, de még visszagondolva is azt mondom, hogy az olimpiai falu és a mérkőzések hangulata is fergeteges volt. Rengeteg tapasztalatot szereztem, méghozzá a legmagasabb szinten, az ott tanultakat be szeretném építeni a játékomba mondta az Utánpótlássportnak Vámos Petra, majd kitért arra, hogy a sérülések miatt lényegesen nagyobb szerep hárult rá a vártnál. Vegyes érzéseim voltak ezzel kapcsolatban, hiszen nagyon sajnáltam Kovacsics Anikót és Szucsánszki Zitát, akik a felkészülés során és a mérkőzéseken is sokat segítettek. Igyekeztem felkészíteni magamat, tudtam, hogy szükség van rám, és egyszerűen azt próbáltam csinálni, amiben jó vagyok. Jó volt a kommunikáció a pálya széléről is, jelentős nemzetközi rutin nélkül nekem azért még nagy szükségem volt erre.
Vámos kiemelte, hogy a 2019-es vb-szereplés mellett nagyot lendített pályafutásán, hogy az NB I-es Debrecenbe igazolt. Szerinte annak is, köszönhető, hogy Tokióban megállta a helyét.
Rutinosok között, egészen más tempóban készültem, mint korábban. Jó volt persze az is, hogy tizenkilenc évesen kint voltam azon a vébén, láttam miben kell fejlődnöm, min kell dolgoznom. Az idén pedig februártól kezdve minden válogatott összetartáson ott voltam, az elején érződött, hogy a csapat nagy része a Bajnokok Ligájában edződik, de idővel sikerült felvennem a ritmust.
Akkor miért linkelt világlegjobbjázó bulvárcikket, meg egy ostobácskát, amely azt sugallja, hogy a csapatban mindenkinek, minden poszton 50 kilóval kellene szériázni a klasszissá válás érdekében?
Szimplán fasság, amit írsz, egy Szilágyi Áront vagy Egerszegit is szeretünk dicsérgetni. Azaz = azokat szoktunk (és kell) dicsérni, akik adtak rá okot, pölö ha Klujberről írt volna valaki ekkora hangulatú cikket, mint az itt beidézettet Reistadról, az most bujdokolna szégyenében Tájföldön, vagy egyéb államalakulatban, amelynek nincs kiadatási egyezménye a Magyar királysággal. Háfrát meg szerintem épp a nagy hájp vitte el a halál f*szára, a Nihil birodalmába, Bartha Zsolt Nigredójába... Persze a norvégok csak a TikTok szájton meg a feltöltött videókban hasítanak, a való életben egy egybites lúzerek, mindig szarráverjük őket, ha épp szembejönnek. Egyszer összehasonlíthatnánk, mondjuk (az aktív) Egerszegi egy napját Háfráéval. Csak hogy ne mindig Hennyvel égessük szegénykémet. Vagy egy sikeres magyar kenus és egy "sikeres" magyar kézis edzésprogramját. Csak az a nagy lóvé ne lenne ebben az elbaszott Vitya bácsi rendszerében.
Nem látom az általad említett tendenciát, igaz nem érdekel a foci,a hova huszadrangú légiósokat hoznak horror fizetésért, hogy nemzetközi porondról ne azonnal essenek ki. Gondolom te róluk olvasol cikkeket azok nem érdekelnek, csak olyan linkkel válaszolj ahol megalapozatlan tényként közlik, hogy melyik külföldi játékos előtt kell hasra esnünk, nekünk magyaroknak.
Talán kezd el Foppa és Katrin (+Reistad :-) ) teljesítményét összehasonlítani, mielőtt saját emlékezetedre hagyatkozva, alaptalan hasra esést vizionálsz Varga Ákosnál is. - ki a fiatalabb
- ki játszotta be magát erősebb klubba - melyik válogatott erősebb
- melyik válogatottba nehezebb bejutni - poszttársak klubban/válogatottban (kikkel szemben kell játékidőt kiharcolni) - talán védekezik is? - melyikük alapember a csapatban/válogatottban - kinek hullámzó a teljesítménye - mi a szakemberek véleménye (a kommentelők és te sem vagy az :-) )
NSO Klujber Katrin címkés cikkek a 20/21-es szezon elejéig. Pl. a "9 gólos meccsátlag", a "berobbant a bl-be", "" cikk, az ingadozó teljesítményű játékos szerződés-hosszabbításánál, mint "alapembert" említik ...
Nagyon ritkán olvasok bulvár cikkeket (az NSO-t évekig nem tartottam annak, de ez eléggé megváltozott mostanában). Minden infót megkaptál már korábban (is) a cikkek megtalálásához.
Az általad itt kritizált cikket sem olvastam el elsőre, csak most, hogy kötözködsz. Nem mellesleg már a cikk címe "Nem csoda, ha a világ legjobb kézilabdázója lesz", akárhogy is értelmezem nem ténybejelentés, hanem vélemény és a további tartalma is hasonló, amit erősen alátámaszt a cikk szakemberek, játékostársak, családtagok véleményével, eredményekkel.
Vajon melyik hasra esés? Cikket írni egy játékos ambícióiról, akit jól kezdett a Fradiban, de egyre ritkábban tud hasonlót nyújtani (de állítólag alapember - az ő válogatottságán volt talán a legnagyobb vita itt is), amit sokan várnak, hogy megvalósítson, a bizalmat megkapja, mások pedig az NBI-ben jobbak, de csak töredék játékidőt vagy még behívót sem kapnak. Vagy egy egyre jobb teljesítményt (legalábbis Katrinénál stabilabbat és felfelé tendálót) nyújtó játékosról alátámasztott véleményt lehozni.
Vagyis a nagy hasra eséses kommented nem tényeken alapult, mert vagy el sem olvastad a cikket vagy nem értetted, akkor ugyanis nem emlegetnél tényközlést, vagy a saját véleményedet megalapozottabbnak tartod a vele együtt játszó, dolgozó világ elitbe tartozó játékosok/edzők megalapozott és nem hasra-esős véleményénél. Mindegyik eset rád nézve negatív.
"...Kíváncsian várom pl. ahol elemzed Klujber 2. "BL legjobb fiatalja" címe utáni cikket és összehasonlítod mondjuk a 1,5 évvel fiatalabb Foppáról megjelent hasra eséses cikkekhez (én nem emlékszem ilyenre), aki a BL legjobb beállója lett olyanokat megelőzve, mint Löke, Brattset..."
Nem azt mondtam h minden külföldi tehetség előtt hasra esünk, hanem azt h szeretjük a külföldieket dicsérni, és erre több példát is lehet hozni a magyar médiából. Azaz van egy ilyen tendencia, de szó nincs arról h kötelezően mindenkit dicsérünk (bár éppen Foppa esetében Varga Ákos áradozása az olimpiai közvetítésekben felér egy ilyesmivel).
OK, akkor adj nekem linket olyan cikkekhez ahol Klujbert 'folyamatosan ajnározzák'.
Feltételezem egyszer elolvastad őket, ezért nem lehet ellenedre h ilyen 'bulvárcikkekbe' újra beleolvass. Mert gondolom amit írsz az tényeken alapul és nemcsak a saját fantáziálásodon vagy bizonytalan memóriádon...?
Szóval rajta. lássuk azokat a cikkeket. Legalább egyet-kettőt.
Mellesleg az h Klujber 'a világ valaha legjobb játékosa szeretne lenni...' nem ténybejelentés, hanem az ambícióira utal, arra ami szeretne majd lenni. És egy sportolónál a maximalizmus - méghozzá a saját magával szemben támasztott maximalizmus - sosem baj, sőt éppenhogy dicséretes.
Nem fogok bulvár cikkeket keresni/olvasni a te kérésedre sem...
( Csak megjegyzem, azért Lökének jobban hiszünk sokan, mint neked, világ legjobbja kérdésben. :-D és valahogy a BL csapatok edzői is másképp látják a teljesítményét)
Nem csak az a hasra esés, ha az általad említetteket írják. (Mellesleg Klujber maga mondott ennél erősebbet is: "a világ valaha volt legjobb játékosává szeretnék válni", nem kézis és nem csak a saját korosztályában :-D )
Legalább akkora hasra esés, amikor a finoman szólva a klubjában is hektikus teljesítményt nyújtó játékosról folyamatosan ajnározó cikkek jelennek meg és csapata illetve a válogatott alapemberének titulálják (miközben e másodikban igazán kiugró teljesítményére is még várnak sokan). Klujber előtt Háfra volt mindkét csapat sztárolt játékosa, nem is igazán tudta/tudja kezelni és az akkori cikkeket kiváltó teljesítményüket azóta nem sokszor surolják ...
Most Vámos kapja a magyar hasra eséses cikkeket és tőle várják sokan, hogy a vállán viszi a válogatottat ... remélem nem jut az előző kettő sorsára...
Lehet értékelni folyamatos teljesítményt és hasra esni 1-2 kiugró meccs után és lehet sztereotípiákat pufogtatni "hasra esni a külföldiek előtt" ...
Kíváncsian várom pl. ahol elemzed Klujber 2. "BL legjobb fiatalja" címe utáni cikket és összehasonlítod mondjuk a 1,5 évvel fiatalabb Foppáról megjelent hasra eséses cikkekhez (én nem emlékszem ilyenre), aki a BL legjobb beállója lett olyanokat megelőzve, mint Löke, Brattset ami kicsit nagyobb indok lenne egy hasra eséshez
Kérnék már linket egy-két olyan cikkhez ahol Klujber előtt hasonló mértékben hasra estek volna. Hol írták azt róla h 'a világ legjobb kézilabdázója lesz' vagy akár azt h a posztján 'a világ legjobbjai között van'....?
A korábbi Háfrás, Klujberes cikkek az előző 2 szezon során, pedig jól illusztrálták, hogy a magyarok előtt is hasra esnek az újságírók.
Igaz az egyik hasra eséshez be kellett kerülni a norvég válogatottba, ami valljuk be nehezebb, mint a magyarba. BL aranyat és olimpiai bronzot kellett szerezni, nem a padon ülve, hanem a csapat egyik legjobbjaként
Ez a cikk jól illusztrálja azt h a magyar sportújságírás mennyire szereti a külföldieket.....(hogyan fejezzem ki udvariasan?) dicsérni, a külföldiek előtt hasra esni.
Érdekes hogy ennél nem akartál lapozni: "A Fradi saját maga épített fel játékosokat pl Márton vagy Háfra, a Győr egyet sem ..... A Győrnek ez eszében sem jutott vagy képtelen volt rá." Miközben itt az áll, hogy ami jó, az a Fradihoz köthető, az ETO pedig tönkretett mindent ... pedig ehhez képest a valóság ...
Az ilyen, csak zsigerből írt kommenteket vésd be a kedvenc klubot topikjába nem illik ide.
Látjuk mennyire felépítették Háfrát, ment neki amíg az MTK-ból és az up-ból hozott "emlékei" hajtották, Klujber szintén ... BL F4 célokkal pedig nem lehet elegendő játékidőt adni fiataloknak. A Fradi is "kölcsön adta" a fiatalokat az előző szezon előtt és azt állították, hogy minden idők legerősebb csapatával állnak neki a szezonnak...
"Nem arra hivatkozott hogy nincs nemzetközi szintű magyar játékos, hanem épített magának" Tudsz mondani olyan igazolást az ETO-ból, akinél volt (elérhető) legalább olyan jó vagy jobb magyar játékos? Ha, nem, akkor ez csak a te hamis hivatkozásod, mert az ETO sosem indokolta így a szerződtetéseket. Miért is ETO kötődésű az NBI magyar játékosainak kb 20%-a, ha nem nevelnek játékosokat?
El is hinném neked, hogy a norvégok csak önpromózásban jobbak, ha nem láttam volna a norvég és a magyar válogatottat az elmúlt 17 évben (és már előtte is, de 2004 decemberében rohantak át rajtunk először, illetve ez nem pontos, mert már '98-ban is, de Sydney-ben még visszavágtunk).
Ha jól számolom 18 nap alatt 6 mérkőzés. Amivel kiesik 6 fél nap. A szokásos edzésekkel kiesik még kb. 10 fél nap. Egy futó edzés (Löke ezt nagyon egyszerűen oldotta meg, futva ment a csapat edzéseire), egy erősítés megfelelően ütemezve minden nap belefér pluszban
A kérdés inkább így hangzik: miért nem lehet ide edzéseket beiktatni szerinted?
"Hogy milyen intenzitással és koncentrációval teszik, az már rajtuk is múlik."
De sokkal inkább az edzőkön, a játékosok motiváltságán, aminek csak (kis) része a játékos saját céljából fakadó, van-e versenyhelyzet a játékpercekért ...
"Hogy végeznek-e pluszmunkát, az szinte kizárólag rajtuk múlik."
Meg az edzőkön, hogy adnak-e egyéni terveket, van-e rá külső motiváció ...
"Hogy tartják-e a versenysúlyukat, szinte kizárólag rajtuk múlik." Meg a fizikai felméréseken, kontrollokon, a stáb figyel-e, segíti-e a táplálkozás tervezését a jobb eredményekért ...
"Hogy mennyit tesznek az erőnlétükért, szinte kizárólag rajtuk múlik."
Ahol ez igaz, ott az edzőt nem végzi a feladatai egy részét ...
"Hogy milyen pszichés állapotban vannak, mennyire motiváltak, és a pályán ebből mit tudnak előhozni, elsősorban rajtuk múlik."
A játékosok pszichés állapotának felmérése, egyénre szabott motiválása, terhelhetőségének felismerése/felhasználása szintén nagyrészt a stáb/edző feladata. Legalábbis profi kluboknál.
De, kivonult. A Fradi saját maga épített fel játékosokat pl Márton vagy Háfra, a Győr egyet sem. Nem arra hivatkozott hogy nincs nemzetközi szintű magyar játékos, hanem épített magának. A Győrnek ez eszében sem jutott vagy képtelen volt rá.
Nem vonult ki a Győr a válogatottból. Alig maradt nemzetközi szinten eredményre képes magyar játékos. A Fradi pedig nem vállalta magára a válogatottat, hanem PR-ra használta, hogy megszerezze/indokolja az MKSZ támogatását, a begyűjtött válogatott játékosokkal. Közben bebizonyították, hogy az utóbbi évek magyar válogatott játékosaival légiósok nélkül nemzetközi téren csak csoportkör érhető el.
Vagy csak nem akarod érteni, hogy a heti 1-2 meccs mellé sokkal több edzés is beférne, ha megfelelő terheléseloszlás és regenerálás tartozik hozzá.
Miért is rossz példa az NBA? A rájátszás csak a szezon végén van. Az alatt persze hogy nincs sok edzés, csak regeneráló átmozgatás, hiszen 2 naponta játszanak és közben akár átszelik a kontinenst a következő 2 meccsért. Csak azért emeltem ki a rájátszást, mert 60 nap alatt minimum 16 max 28 mérkőzést játszik a 2 döntős. Előtte már 72 meccset a szezonban, szumma ~100 vagyis kb 2-3-szor annyit, mint a kézisek. Edzés/gyakorlás nélkül pedig náluk sincs összjáték
Hagyjuk már ezt az önreklámot...A brazilok mind azt hiszik h ők a világ legjobbjai. Az olimpián is mekkora arcuk volt. Aztán hamarabb hazautaztak mint mi.
"...Hogy milyen intenzitással és koncentrációval teszik, az már rajtuk is múlik. Hogy végeznek-e pluszmunkát, az szinte kizárólag rajtuk múlik. Hogy tartják-e a versenysúlyukat, szinte kizárólag rajtuk múlik. Hogy mennyit tesznek az erőnlétükért, szinte kizárólag rajtuk múlik...."
Óriási tévedés. Az edzőn és a szakmai stábon is múlik, akik mindezeket rendszeresen ellenőrzik, nem-betartásuk esetén szankcionálják, és ha ez rendszeresen megtörténik a játékos hamar egy jóval gyengébb klubban találja magát.
Az edzéseket a szakmai stáb és a vezetőedző irányítja, övék a kompetencia és a felelősség nagy része...