Keresés

Részletes keresés

cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2618

Gergő!

 

Azt kifogásoltad ugye, hogy egy tömegben egyáltalán ébredhet-e olyan gravitáció, ami képes lehetetlenné tenni azt, hogy H2 molekula keletkezhessen benne?

 

Mert ez a vita tárgya, a többi csak mellébeszélés.

 

Kérlek férfiasan, a 7-8 fórumtársaddal szemben ha kell, foglalj állást.

 

Szerinted pusztán a gravitáció képes lehetetlenné tenni a H2 molekula keletkezesét?

Igen vagy nem?

Előzmény: Gergo73 (2615)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2617

A legtöbb pont forogna a tömegközéppont körül, ha a környező pontok engednék.

Persze mindegyik pont egy kicsit másfele és kicsit más erővel próbál forogni, ez benne a poén. Az összforgatónyomaték az egész testre - bármelyik pontja körül - kerek nulla, na ezért nem forog a test semerre. De ezt már százan százféleképpen elmagyaráztuk, már marhára unom a témát.

 

Előzmény: Gergo73 (2613)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2616

Látom honnan ered a felfogásodból eredő hiba.

 

Nem szeretem idézni a vitapartnereimet, mert ezt szemétségnek tartom. Gondolom észrevetted, hogy téged sem idézlek, de most kénytelen vagyok. Ezt mondtad:

 

"Én csakis a gravitációból származó erőt számoltam ki. Olyan ez, mint ahogy ülök a székemen. Folyamatosan hat rám egy nemnulla gravitációs erő, mégsem gyorsulok lefelé."

 

Gergő! Nem erről van szó!

A testre feltevésünk szerint nem hat semmiféle külső gravitációs erő. Csupán azt vizsgáljuk, hogy egy tömeg hogyan hat gravitációsan a saját tömegpontjaira.

 

Ne feledd, a vitánk arra irányul, hogy egy tömeg saját gravitációja által képes-e arra, hogy ne keletkezzen benne H2 molekula. Ezt helytelenítitek.

 

Erre mondtam azt, hogy ellenem lehettek heten-nyolcan, dehát ezt a fórumot vélhetőleg olvassák nálunk hozzáértőbbek is. :-)

 

 

 

Előzmény: Gergo73 (2613)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2615

Tisztában vagyunk azzal mind a ketten, hogy ez a súlyzós példád pusztán elterelés tőled a főtémától.

Nem, nem. Az a példa nagyon szépen rámutat a lényegre. Van egy homogén súlyzónk, aminek rúdján (az egyik gömbhöz közel) van egy kiüremkedés. Ez egy darab összefüggő test. Egy aszteroida nyugodtan lehet (isteni véletlen folytán) ilyen alakú. Számolás nélkül is látható (és te is beláttad), hogy a kitüremkedésben minden pontra (és ezek a test belső pontjai!) olyan eredőerő hat, aminek hatásvonala nem megy át a tömegközépponton. Magyarán ez a súlyzó alakú test csuklóból cáfolja az állításodat, miszerint a hatásvonal mindig át kell hogy menjen a tömegközépponton.

Az én példám annyiból volt nehezebb, hogy a test jóval szabályosabb (pl. konvex), ezért ott gondosabban kell számolni, mert nem látszik azonnal, mi a helyzet. A számolást elvégeztem, bárki ellenőrizheti.

 

Előzmény: cíprian (2614)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2614

Nézd SR!

 

Tisztában vagyunk azzal mind a ketten, hogy ez a súlyzós példád pusztán elterelés tőled a főtémától.

 

Azt javaslom, nyíssunk erre egy külön topikot, szívesen megmérkőzöm veled, de itt most ez csizma az asztalon.

Előzmény: Simply Red (2602)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2613
Kihoztad, hogy egy egyszeresen összefüggő tömeg egyik saját pontjára nem a tömegközéppont gyakorol tömegvonzást, hanem a mellette levő pont.

Nem ezt hoztam ki, ez csak a te hibás értelmezésed. Nem tudok mást tenni, mint megismételni a 2550-es üzenetemet: Egy tömeg minden pontja (infinitezimális) tömegvonzást gyakorol minden pontra, tehát rá is (infinitezimális) tömegvonzást gyakol minden pont. Persze távolabbi pontok kisebb vonzerőt gyakorolnak egymásra Newton törvénye értelmében. Én a kocka egy adott pontjára ily módon ható infinitezimális erők eredőjét számoltam ki, és mint kiderült, az nem a tömegközéppont felé mutatott. Ettől még a vizsgált pont a tömegközéppontra ugyanúgy gyakorolt (infinitezimális) vonzerőt, mint minden más pontra.

Győz meg engem arról, hogy érdemes időt töltenem arra, hogy utána számoljak.

Nem kell utánaszámolnod, mert én jól számolok. mmormota elmagyarázta, hogy a kockának az a pontja azért nem fordul el a tömegközéppont körül, mert mechanikai erők ellentartanak neki. Én csakis a gravitációból származó erőt számoltam ki. Olyan ez, mint ahogy ülök a székemen. Folyamatosan hat rám egy nemnulla gravitációs erő, mégsem gyorsulok lefelé. Miért? Mert a szék is nyom engem felfele ugyanakkora erővel. Na így van ez a kocka pontjaival is. A legtöbb pont forogna a tömegközéppont körül, ha a környező pontok engednék. De nem engedik, mert tömör szilárd testről beszélünk. Ha a kis pontunk helyére egy rögzítetlen kis morzsát tennél, akkor az bizony elindulna és nem a tömegközéppont felé indulna el. A 2229-ben (illetve kicsit más koordinátákkal a 2479-ben) kiszámoltam, hogy merre indulna el.
Előzmény: cíprian (2612)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2612

Komolyan veszlek, ezért vitatkozom veled.

 

Kihoztad, hogy egy egyszeresen összefüggő tömeg egyik saját pontjára nem a tömegközéppont gyakorol tömegvonzást, hanem a mellette levő pont. Ezen csodálkozom fizikai megfontolások alapján. Leírtam neked az érveimet.

Győz meg engem arról, hogy érdemes időt töltenem arra, hogy utána számoljak.

 

Ne gondolj nagyképűnek, éppen ellenkezőleg. A fizika axiómája szerint helytelen eredményt hoztál ki, de te matematikus vagy, tehát jól számoltál. Nekem azt kellene bizonyítanom, hogy helytelen volt az alapfeltevésed, amiből kiindultál. Kérlek győzz meg arről, miért kerültél szembe az axiómával? Ha ez sikerül, utána számolok.

Előzmény: Gergo73 (2609)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2611
A súlyzós példa is igazolja, amit én igazoltam a kockában. Annak a súlyzónak (ami egy darab összefüggő test) a rúdján van egy kitüremkedés. A kitüremkedésben olyan pontokat találsz, amik egyrészt ennek a testnek belső pontjai, másrészt a rájuk ható eredő gravitációs erő a súlyzó közelebbi gömbje felé mutat, ergo az eredőerő hatásvonala nem megy át a tömegközépponton. Szóval Simply Red példája számolás nélkül mutatja, amit én korábban számolással mutattam: nevezetesen hogy nincs igazad. Az "axiómád" a súlyzóban egyszerűen nem igaz, magyarán el kéne felejtened.
Előzmény: cíprian (2610)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2610
Mi a fasznak jössz ezzel a súlyzós példáddal? Hova kapcsolódik? Mit cáfol? Mit igazol?
Előzmény: Simply Red (2602)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2609

Komolyan gondolod, hogy a tömeg nem helyettesíthető a saját tömegközéppontjával ebben az esetben?

Nem egyszerűen gondolom. Bizonyítottam, hogy így van (lásd 2229). Akármit gondolsz ezek után, így van, mert bizonyítottam. Neked kell megemésztened, nem nekem.

a belső tömegpontok nem gyakorolhatnak forgatónyomatékot a tömegközéppontra

Akarod mondani: belső pontra a többi pont gravitációs vonzóerejéből nulla forgatónyomaték származik a tömegközéppont körül. Na most a 2229-ben kiszámoltam, hogy nem így van. Egyszóval lőttek az "axiómádnak".

 

Előzmény: cíprian (2606)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2608

"tömegpontrendszerek önmagukra forgatómomentumot nem gyakorolnak"

 

Ha külső erő nem hat rájuk. Ez fontos.

 

Szerinted mi ebben a kifogásolható?

Előzmény: _vs120_ (2598)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2607
Nem értelek, amiről beszélek, az a mechanika  belső erőkre vonatkozó axiómája. Vagyis nem ered semmiből, egyszerűen csak axióma.
Előzmény: _vs120_ (2605)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2606

Kedves Gergő!

 

Kérlek gondold át mire jutottál.

 

Megy egy test tehetetlenül. Nem hat rá semmi, még külső gravitáció sem.

Ekkor tesszzük fel a kérdést: hogyan hat a tömeg a saját tetszőleges tömegpontjára?

 

Komolyan gondolod, hogy a tömeg nem helyettesíthető a saját tömegközéppontjával ebben az esetben?

 

Vagyis komolyan gondolod, hogy nem a tömegközépponttal kell ilyenkor számolni, hanem -a számításod szerint- egy másik ponttal?

Belegondoltál abba, hogyha nem a tömegközéppont gyakorol vonzerőt a tömeg minden pontjára, akkor a tömeg pontjai forgatónyomatékot keltenének a tömegközéppontra?

 

Látom, nem gondoltál bele. Mert nem ismered a fizika axiómáját: a belső tömegpontok nem gyakorolhatnak forgatónyomatékot a tömegközéppontra, ha a testre nem hat külső erő.

 

Mindazonáltal ezt az axiómát el is lehet vetni, de úgy látom, hogy ettől olyan távol állsz, mint Makó Jeruzsálemtől.

Előzmény: Gergo73 (2600)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2605
Látom erre nem fogsz válaszolni..

Nemleges válasz esetén szégyen és gyalázat lenne,
igenlős válasz esetén pedig ugyebár nem axióma...
Előzmény: _vs120_ (2598)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2604
oh. Ja, hogy még mindig a súlyzós példa a pálya. áááá :)

Na, majd 3-4 nap múlva benézek, addig is jó játékot mindenkinek!
Előzmény: Simply Red (2602)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2603
Felőlem veheted axiómának, tök mindegy, mert sose vitatta senki. De nem tartozik a tárgyhoz, mert attól, hogy az egyes pontokra hat forgatónyomaték, még nem kell hogy a test egészére is hasson. Magyarán ez az "axióma" nem ellenvetés az állításunkra, mert nem mond ellent neki (megfér vele). Ezt kifejtettem precízen a 2494-ben, illetve kicsit másként mmormota is elmagyarázta a 2501-ben. Legutóbb a 2581-ben magyaráztam ugyanezt. Szóval volt itt sok értelmes és türelmes hozzászólás, csak azokhoz meg te nem tudtál hozzászólni értelmesen. Valójában neked a bizonyításunkban (2229, illetve 2551) kellene hibát találnod, de az eddig nem sikerült és nem is fog.
Előzmény: cíprian (2596)
Simply Red Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2602

OFF

Amir most művelsz, az az argumentum ad hominem típusú hibás érvelés (a fórum terminológiájával élve: személyeskedés). Van egy csomó kontkrét kérdés, amire képtelen vagy válaszolni, és azt is képtelen vagy beismerni, hogy nincs igazad. Erre elkezdesz mindenkit fikázni, aki nem ért egyet a nyilvánvaló hülyeségeiddel, Meg átlátszóan hazudozni, hogy amit írsz, azt egy könyvből másoltad ki.

ON

 

Speciel mi ott tartottunk, hogy azzal próbáltad menteni a hamis állításodat, hogy az a súlyzó alakú test az nem egy, hanem kettő. De ennek az indokolásával még adós vagy. Ha egy testet ki tudunk egyben önteni aranyból, az mitől lenne kettő? (Arról már nem is beszélek, hogy teljesen érdektelen az állításod igazsága szempontjából, hogy mit tekintesz egy, vagy több testnek, ld. Cíprian-féle Marsutazás, ill Jótündér-féle holdleszívás.)

 

Előzmény: cíprian (2588)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2601
Tudom.
Előzmény: _vs120_ (2599)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2600
Nem vagyok fizikus, nem kutattam és nem is tanítottam soha. De a jelen vitához nem kell érteni a fizikához, csak ismerni kell Newton gravitációs törvényét és az integrál illetve a tömegközéppont fogalmát (az utóbbit szintén integrállal definiáljuk). Sajnos a te hozzászólásaidból az derül ki, hogy ezekkel az alapvető fogalmakkal is komoly problémáid vannak.
Előzmény: cíprian (2587)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2599
Ne haragudj, de soha nem éltem vissza vele, és nem is fogok!
Előzmény: cíprian (2597)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2598
Feltennék egy kérdést Ciprian!

Tudod (vagy ha akarnád tudnád) bizonyítani, hogy:
"pontrendszerek önmagukra forgatómomentumot nem gyakorolnak"

?


ez csak egy kérdés. igen-nem
Előzmény: cíprian (2596)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2597
Nem, mert ellenséges vagy. Megbántam már, hogy kiadtam a nevem neked.
Előzmény: _vs120_ (2595)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2596
Jobb híján jövök elő a politikával, mert nem volt még értelmes hozzászólásod a szóbanforgó axiómához.
Előzmény: Gergo73 (2592)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2595
Jé. Pedig szoktam nézegetni a fórumot itt-ott. De még nem vettem észre, hogy felfedeztél valamit. Tudsz hsz-számot, topikot adni? Érdekel. De tényleg.
Előzmény: cíprian (2594)
cíprian Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2594

Lelked rá, hova akarsz tartozni.

 

Én semmiképp sem akarok tartozni sehova. Ilyen voltam mindig, mert jobban élvezem isten alkotását vizsgálni, mint az elfuserált emberrel foglalkozni. Verekedjetek, engem nem érdekel, különösen az nem, ha archaikus összetartást érzek meg rajtuk.

 

Mégis miért verekszem itt? Mondom, felfedeztem valamit, érdekelni kezd az archaikus összetartásnak tulajdonságai, ami érdekes módon éppen egy tudományos fórumon jelenik meg. De nem tagadom, ez elvon engem a munkámtól, emiatt láttok ritkán itt.

Előzmény: _vs120_ (2589)
pint Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2593
miért vagytok ti, crackpotok, annyira egyformák?
http://scienceblogs.com/denialism/2007/04/conspiracy.php
Előzmény: cíprian (2588)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2592

Azonban ne feledd, hogy ezt a fórumot sok szótlan olvasó követi, akik közül többen is legalább akkora tudása van mint neked, és meg tudja ítélni, amikor tévedsz.

Egyrészt akik nem szólalnak meg, azokról nem tudok (és te se tudsz). Másrészt ritkán tévedek. Jelen esetben egy egyszerű hármasintegrált kellett kiszámolnom, kb. olyan szintű feladat nekem, mint neked az 5*6 kiszámolása. Ha valaki azt mondja, a szorzat eredménye 31, akkor kezed fogsz vele vagy tudod, hogy az illető hülyeséget beszél? Szerintem az utóbbi. Na mi itt többen ugyanígy tudjuk, hogy hülyeséget beszélsz. Egymástól függetlenül tudjuk, nem valamiféle törzsi összefogásból.

 

Más példa.

 

A politikával jössz elő, ha már más érved nem maradt? Elég siralmas.

 

Előzmény: cíprian (2585)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2591
És nem mondom, ifjúi hévben még én is elkövettem egy-két ballépépést, főleg iszugyi pajtással szemben. Pedig jó szakmunkás ő, öregbíti az indexet rendesen. Lassan kihúny belőlem a megmondani akarás, és elfogadom olyannak az embereket itt is, amilyenek.
Az mindenesetre perdöntő, hogy amikor kívülről érkezik egy segítségkérés ezmegaz témában, akkor kik azok akik tudnak és szoktak válaszolni...
Előzmény: _vs120_ (2590)
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2590
Egymás becsmérelgetése meg csak poénkodás szinten nézhető el. De amikor komolyan veszitek, na az érdekes.
_vs120_ Creative Commons License 2007.12.08 0 0 2589
Egy pár dolgot nem értek ebben az egész háborúban csak. (mint újfijjúúú)

1. helytálló kijelentést nem lehet leradírozni.
2. mi a túrónak érdeke a 7-8 emberkének radírozgatni akármilyen kijelentéseket? hacsak nem azért, mert a jószándék munkálkodik bennük. vagy mert zavarják őket a bénaságok.
3. az igazi tudományos csaták szintere szerintem NEM a "zindex" fórum.
4. A sok elfekvő csak olvasó szintúgy nem érdekes. Nem innen fogják az élet dolgait megtanulni.
5. Mire jó uralni egy topikot, amit egy idő után nem olvas senki?

Sajnos még kellő szakértelem hiányában is a vaskalapos 7-8-hoz húzok inkább. Egyrészt mert alá tudják támasztani a kijelentéseiket összefüggésekkel. Másrészt mert nem következik belőlük világmegváltó újdonság, csak a már ismert dolgok. Amikor egyesek megjelennek mindenféle új spanyolviasszal, az 99.999%-ban (öt kilences :)) csak egy marhaság...
Előzmény: cíprian (2585)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!