Akkor lehet szűkíteni, ha ismertek a körülmények (légutánpótlás, kémény bélelés, ill belméret, kémény magasság, kémény kitorkollás helye, környezeti adatok) és ezek alapján készítenek hozzá egy számolást. Egy ilyet pl a Keszthelyi kb 25+ÁFÁ-ért csinál. Ha érdekel, elküldöm neked a Keszthelyi elérhetőségét.
Ha valóban összehasonlítható árajánlatot szeretnél, csináltass egy tételes költségvetés kiírást, vagy egy mennyiségi kigyüjtést az építésszel, vagy ha az nem vállalja mással, és az alapján össze tudod hasonlítani az ajánlatokat. Meg kell mondani nekik, hogy ha valami kimaradt szerintük a költségvetésből (ilyen előfordul senki sem tud tökéletes költségvetést csinálni, nekem is ki szokott maradni 3-4 apró tétel általában) akkor azt külön írják le és az ajánlatnak ki kell térnie a fel és levonulás költségeire, a takarítás, sitt elszállítás, esetleg terület őrzés, valamint az anyagbeszállítás és anyagmozgatás költségeire. Ha ezt kéred és a végén még szerződést is kötsz, amiben leírod, hogy az esetleges mennyiségi eltérések a tételes költségvetés áraival lesznek elszámolva, akkor nem tudnak nagyon megvezetni, csak oda kell figyelni, hogy tényleg beépítsék a kiírásban szereplő anyagokat (pl az alapmélységen, aljzatbeton vastagságon, kavicsfeltöltés vastagságon, padló hőszogetelés vastagságon szoktak spórolni, mert az eltakart szerkezet)
Amikor katona voltam1989-ben akkor a benzin kútnál tankoltam a trabival (azt nem lopják el a laktanya elől) nem csukódott a motorház és idegességembe felugrottam rá hátha becsukódik (becsukódott) egy másik kutnál egy fiatal pár állt a trabijuk mellett és láttam rajtuk majdnem elsírják magukat. Most egy 93-as audi 100 2.5TDI avantom van nem nyüstölöm de használom és ha kátyús az út azt nem úgy kerülöm ki ,hogy átmegyek a szembe sávba is mint egyes suzukisok, Mondjuk megértem én sem szeretném ha agyrázkodást kapnék.:-)))))
Először a fizetési ütemezést, anyagot ő veszi vagy te (jobban jársz ha te), sűrűn ellenőrizni,hogy az anyagokat beépítette. Mindenről papírt írni, mit mennyiért csinálja , mi van és mi nincs benne az árban. Ezeket előre mind leírni, szerződést kötni, aki nem nagyon akar azt el kell felejteni tisztázni kell nettó vagy bruttó az az összeg amit mond.
Akkor 10cm eps tegyél fel komfortosabb lesz a lakás és takarékosabb is kb 900ft/m2-rel több . Szeptemberbn 1200ft/m2 bruttó áron vettem 10 cm eps-t, igaz a vágási felület nem volt egy austroterm de a célnak megfelelt. Szigetszentmiklóson gyártják, a neve nem jut eszembe. Nem biztos ,hogy jobban jársz a rendszerrel mert nem lehet tudni mit raknak bele.:-)) Nézd meg az árakat külön is mert azért lehet spórolni. Nem kell egy helyről megvenni mindent.
A múlt héten próbálkoztam itt az alábbi kérdéssel, nem sok sikerrel:
Tanácsot kérnék tőletek (generál)kivitelező kiválasztásával kapcsolatban. (Családi ház felépítése a cél, a terv már kész, most várom az építési engedélyt.) Az építész ajánlott néhány, általa megbízhatónak mondott kivitelezőt, most próbálom összeállítani azokat a szempontokat, amelyek a kiválasztásban ill. a tárgyalásoknál segíthetnek. Mikre kell figyelni, mely kérdéseket kell vagy érdemes mindenképpen tisztázni a kivitelezővel az első megbeszélés(ek) alkalmával?
1. Évente legalább 1x szeretem megnézni az autót alulról, még a tél előtt egy kis ecsettel kijavítgatom az alvázvédőt, ha látom, hogy valahol sérült. Ezenkívül mielőtt elviszem autószerelőhöz, kipufogóshoz és onnan visszahoztam nem árt tájékozódni... (15 éves múlt a járgány és a közeljövőben nem szeretném kicserélni) Az akna ára egy-két műszaki alatt bejöhet, ha sk csinálom.
2. A kút mellé akarok egy aknát a szivattyúnak, hogy ne a föld fölött legyen. Ezt rakhatom a garázs mellé, vagy épületen belülre, mivel a kút közel van a garázshoz.
Tehát szerelőakna lesz.
A munkadíj 2000ft/m2-től felfelé. Ez tartalmazza a ragasztást glttelést hálózást és szinezést. Legalább is tavaly még ennyi volt de ez max 3m magasságig felette állványozás is van vagy többet kérnek m2-éért. Az anyag az változó mert kül. minőségű anyagok vannak, kereskedöknél érdeklődjél és lehetőleg több helyen mert azonos termék esetén is lehet árdifferencia. Revco, Kingstone, ajánlom szinezésre és az olcsóbb Hirsch eps-t vagy a drágább Nike-Ökocellt vagy Austrotermet. :-)))
Nálam a hozzáértés azt jelenti meg is tudom csinálni.:-) Ha valaki kényezteti az autóját ( ez nem ua. avval ha valaki karbantartja) és lélekről beszél az már beteges.:-))) Nem a gépnek van lelke hanem a tulajdonosának van karmája és ha az azt mondja -te ma nem érsz oda időben mert lerobban a kocsid- akkor te becézgetheted a kocsit annyit ér mint halottnak a beöntés viszont a saját lelkedet megnyugtatod de ez már pszichológia. Biztos itt is van ilyen fórum kérdezd ott meg a problémádat.:-)))))
Szerintem a kandalló leírásában is benne van, de emlékeim szerint a gmbsz is tiltja a szűkítést. A macera ellenére érdemesebb lenne inkább a fali hüvelyt 150-esre cserélned.
Sziasztok!
Egy elég láma kérdésem volna a T. Társasághoz: szeretnék a napokban egy mobil kandallót vásárolni (lehetőleg cserepeset), de ezeknek kivétel nélkül 150 mm a füstkivezető átmérője, (legalábbis azoknak, amiket én eddig üzletekben láttam), nekem pedig csak 125 mm áll rendelkezésre a kéménynél.
Szóval, ha a 150-ről leszűkítem 125-re az átmérőt, akkor teszek valami élet, vagyon és egyéb veszélyeztetést? Némi teljesítménycsökkenést nyilván okozok ezzel.
A kéménynyílást nagyon nincs kedvem megvésni, mert a ház felújítását most fejeztük be...
Mit tanácsoltok?
Válaszaitokat előre is köszönöm, VeZo
Érteni én is értek hozzá, de szerszámok, végzettség és rutin hiányában nem állnék neki szerelni. Annál kicsit bonyolultab a gép, és úgy tele van a motortere, hogy a betöltőnyílásokon kívül nem férnék hozzá semmihez. :)
Az én felfogásom szerint az autónak "lelke van". Ha törődök vele, akkor meghálálja. Ez is futott már 285 ezer km-t, és még ennyit biztosan tud.
Ez egy gyárilag ültetett, elég erős darab. Ártani nem fog neki. Ha meg már ott vagyok a gumisnál, akkor az a negyed óra plusz belefér. Addig is beszélgetünk, mert kifejezetten jó arc. :)
Nem ugyanaz ha valakinek ultetett vagy csak siman jobb utakra szant verdaja van, vagy csak siman kozlekedesi eszkoze, amivel sem satuzni, sem gyorsanmenni nem szokott.