Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
az én eszmém az, hogy legyen a softwarek-nek "home/privat" verziója inygen -vagy szinte ingyen- ami azt jelentené hogy lecsupaszitott, egyszerűsített verzió (nem teljes funkcionalitással, de azért használhatóan)
és legyen "professional" verziója amit vegyenek meg azok akik pénzt keresnek a használatukkal.
pld. Ki a francnak kell pld. a WORD-be épített millió funkció? Az átlagember jó ha azok 10 %-at használja, mig megir egy szerződést vagy levelet vele. Miért fizessen a nem használt szolgáltatásokért? Jelenleg erre rá van kényszerítve!)
Egy vállalat aki kvázi munkaeszközként (termelő eszközként használja) az meg fizessen érte, hisz tekintse azt megtérülő beruházásnak.
Szerzői jogok:
ha egy filmet a TV-ből felveszek videóra mert teccik és minden másnap én magam meg akarom nézni, akkor az nem sérti a szerzői jogokat?
Ha egy software-t lemásolok mert minden nap be akarom tölteni és gyönyörködni akarok a szerző zseniális szinvilágában amivel megalkotta a nagyszerű termékét, (vagy mert eccerüen egy levelet akarok vele írni) akkor az miért sérti a szerzői jogokat? (Nem adom el, nem keresek vele pénzt, nem mutatom be nagy nyilvánosság elött)
?
Na egy kicsit(nagyon) off voltam, térjünk vissza a GPS-hez.
az én álláspontom a következő:
iszonyatos piaci érdekek (nagy pénz) mozgatják a dolgokat, igy nem csoda hogy a HW és SW gyártók egymást túllicitálva szedik ki a pénzt a zsebünkből.
A problema (és most MO-ról beszélek) az a software-k irreálisan magas ára.
Gondolom az emberek többsége nagyon szívesen megvenné a boltban a dobozos OFFICE-t dokustól meg számlávál ha az nem a magyar átlagkereset 2-3 -vagy még többszöröse lenne.
Az meg hogy WINdows folyik a vizcsapból is nem a felhasználó hibája! Egyszerűen ezt kapja, ez van a munkahelyen, ez van az iskolában ez van beleverve a fejébe (Számítógép = WINDOWS).
Ne feledjétek hogy a felhasználók 90%-a nem számítástechnikus, lelkes amatör, mazohista pc-búvár, bitvadász, hacker (itakdalse)...
Ők egy számítógépet akarnak, mert szöveget akarnak szerkeszteni,levelet akarnak küldeni, internetezni akarnak, térkép akarnak meg a franc tudja még mi mindent nem...
Igy aztán ha vesz -nem kis pénzért egy vasat-, igen csak elcsodálkozik hogy "ja ehhez még sw-is kell?" ami nagyjából megint annyi lesz mint a vas?....Húúúú ha -mondja...és copy *.*
Az átlag felhasználót nem igen az érdekli, hogy a gépén mi az op. rendszer (Win, Unix, Linux etc..),és hogy az GNU vagy nem (a forrás kódjára meg a legritkább esetben kiváncsi-az kinai!) Őt az érdekli, hogy meg tudja csinálni azzal a nyavadt géppel azt amit éppen akar csinálni.(És lehetőleg megfizethető áron)
GOndoljatok bele: elmész a boltba, veszel egy mosógépet, boldogan hazaviszed, mosni akarsz aztán "közli" hogy Áááááá nem úgy van az! Menj a "MosSoft"-ba és vegyél mosógép programot (kb annyiért mint az eredeti mosógép progi volt)...Huh!
(Én speciel nevetségesnek tartom hogy egy-egy új játékprogi tizenezer forintoknál kezdődik, ami egy mai átlag magyar család havi bevételének nem kis háhyada, a gyermek kb 2-3 nap alatt végignyomul az összes pályán, CD go to sarok 'oszt kész..)
Ugyan akkor azt is elismerem persze, hogy egy-egy mai játékprogiban iszonyatos munka, szaktudás és a fejlesztésben nem kevés pénz van. Na de ha megfizethető áron adnák akkor többen vennék, nem pedig másolnák...
Erről az jut eszembe, mikor (valamelyik) kormányunk megállapitotta, hogy az alkohol eladásból (történetesen aszem a sör-ről volt szó) nem folyt be annyi adóbevétel amennyit terveztek, erre na mitcsinálnak? -FELEMELIK a sör árát! (Ez ám az ész!)
Itt két teljesen különbözö dologrol van szó. A te általad példaként emlitett programok mind operációs és kertetrendszerek, amit olyan szervezetekben dolgozók fejlesztettek ki (pl. egyetemek), ahol a krapekok minden hónapban megkapták a nem kevés fizetésüket, emellett, mert a saját cuccukat ők ismerik legjobban, még pénzt keresnek felhasználói programok készítésével.
A AeroMap, Compumap, Fugawi, OziExplorer (besorolás alfabetikus rendben :-))) viszont végfelhasználói programok, ezeket már piacra készitik, az eladásból tud megélni a gyártó. És - ismétlem - a vele adott térképek licenszdija nem elfelejthetö tényezö.
Természetesen én is kerestem pénzt a Compumap-pal végzett szolgáltatással, de ez nagyon esetleges, mert a Compumapnak, és minden bitképesnek, alapfilozófiája, hogy a felhasználó bővithesse a térképkészletet és az adatbázist.
Amugy a Compumap-nak is vannak szabadon másolható részei (a főprogramon kivül minden), ezek főleg a térkép és adatbevitelt szolgálják, de van benne primitiv nézegető is.
tuggya a tőkém, én nem ismerem ezt a romát. vagy romap-ot vagy mi a szöszt :) engem ne kérdezz! Tudom én hogy miről beszéltek? Nem tudom! Akkor meg miért engem kérdezel. Ha tudnám, mondanám. De nem tudom, ez van. Nem tudok többet hozzátenni, csak még annyit, hogy "nem ismerem azt a csirkét" és megismétlem, hogy biztosan megértsétek, "nem ismerem azt a csirkét"
az általam már emlegetett Route Planner egészen jónak mondható, igaz a tömörítés miatt kicsit szögletesek a térképek és nem hasonlítható az AeroMaphez, de szolgáltatásaiban MÉG (ugye BadGe?) többet tud SZVSZ. A Program WinCe-n, Psion-on és Nokia Communikátor2-ön fut.
A szívemből beszélsz :) enyhe visszásság: milyen jó lenne egy ilyen helyzet mondjuk a hazai PDA gyártóknak, GPS forgalmazóknak és a kiskereknek. Nekem is jó lenne, mert fejlesztés közbe hatalmasakat élveztem. Végső soron pedig hatalmas lenne az erkölcsi elismerés :) első lépésként szabad szoftverré teszem a DigiMap-ot, amivel bárki készíthet vektoros térképet :) a többit majd meglátjuk...
Ge.
ui.: azért képzeld el azt is, hogy aki esetleg üzletet lát egy ilyen "bitmap - vektor hibrid" programban, azt vajon hogyan érinti az, hogy egyszer csak megjelenik egy ilyen free sw?
ki írja és "szolgáltat" az szinte mindig ugyanaz, kivéve a hobbistákat. Gyakorlatilag mind cégek illetve cégek állnak mögöttük. Csak a termék nem kizárólagos zárt tulajdon. Ez több okból kifolyólag jó. (debug, hibák, több szem többet lát, más művét nem kell nekem újra megcsinálni, ráépíthetek, bővíthetem stb., más is segít stb, ez gyakran kompenzálja a magányos szopásokat). Sőt. hosszú távon csak így életképes a _jó_ szoftver, lásd unix, immár 30 éve, kismilliószor átírták, az anyja (D.R.) sem ismerne rá :-) . Mi van, ha Ge-t elüti az autó? :-( Vgyuri hol lesz 30 év múlva? Vagy mindenki mindig újra elkezdi a koord trafók kódolását? Újra debugol...
A GNU GPL a BSD, az Artistic és a többi licensz elsődleges és legfontosabb feladata a forráskód nyilvánossága. Mert ha kapsz egy binárist és nem pöckölöd végig a biteket (ami manapság igencsak így van...) akkor tulajdonképpen fogalmad sincsen, hogy mi van a gépeden. Ge vagy Vgyuri, ha kedve van leformázza a vinyódat :-). Nagy cégek is csinálnak rosszakat, konkrétummal is szolgálhatok, de az most off. Tehát TE magad tudod, hogy mi van a "süti"ben, megvan hozzá a recept, ami alapján készült. Így Te is tudsz sütni magadnak. Sőt, ha nem tetszik Vgyuri sós interface vagy Ge CE mániája, akkor fogod és, igen, átírod, portolod. Sőt suinak nem kellett volna a garmin cuccot reverse eng-enlni. De mégis megtették :-) Olcsó volt? nem hiszem. A GPL megköveteli, hogy a módosításodat is nyilvánosan elérhetőve tedd, hogy más is hozzáférjen, ahogyan te is. A BSD ezt nem követeli meg. Ez a lényegi különbség a kettő között. Ezért a BSD egyesek szerint szabadabb. A GPL meg azért ilyen, mert a jelenlegi csúnya világban ezzel a jogi fonákkal biztosítja a szabadságot. Ez azért lett így, mert a Unix(TM)-ot mint olyant már lenyúlták és majdnem csúnya vége lett a dolognak (nem is lenne ma internet, ha ennyiben maradt volna a dolog... komolyan, de ez már off). A BSD unix, GNU (GNu is Not Unix) így született. És tarol a neten (lásd apache, Linux, mysql, squid, postgres, postfix, sendmail: azaz a webserverek, emailserverek stb. Sőt, a win ip socketje, kerberosa is BSD-ből lopott, csak ráültek és elb-ták, az "innvoációt" illetően az újdonságok régóta benne vannak a unix, unix-szerű rendszerekben). Desktopon nem ilyen a helyzet, mert mindenki aki ragaszkodik a winhez a wint tanulta meg, wint ismeri, nem a számítástechnikát. Meg ott a sok legacy applikáció. Meg kell hozzá egy aggresszív cég is. de ez is off. A KDE, Gnome már igencsak barátságos, sok felhasználó elfogadja.
A pénz egyikben sem vezérmotívum, mivel annál sokkal szebb dolgok is vannak a földön, sőt a legjobb dolgok java ingyenes ;-). Egyik sem tiltja meg, hogy a munkádért pénzt kapj, sőt. Ha van egy jó dal, azt miért ne énekelhetnéd Te is??? Ha jól csinálod, akkor biztosan van aki megfizeti főleg aki rosszul, vagy sehogy sem ért a dologhoz, vagy nincs ideje erre stb. Ebből meg lehet élni, itthon is, lásd zorp moduláris tűzfal vagy a syslog-ng meg egy csomó minden. Ez az előadóművész lényege. Vannak világméretű projektek is, a linux, bsd, mozilla.org (ez volt a netscape, csak kijánlották) az openoffice.org (volt staroffice, ez német, aztán amerikai sun, most minenkié :-)
Hát ha jól sejtem annó ezért alakult ki a GNU meg a hozzá hasonló szervezetek akik a szabad forráskóddal terjeszthető szoftvereket favorizálják. Az érdekessége a dolognak az, hogy természetsen ebben az esetben is érvényesülnie kellene a piaci kényszernek, vagyis aki dolgozik, annak illik keresnie is. Azt hiszem a problémát valahogy úgy oldják fel, hogy a kapcsolt szolgáltatásokat fizettetik meg. Természetesen ez sem egyértelmű mivel ilyenkor sokszor az profitál a dologból aki "szolgáltat" és nem az aki "készít". Azt hiszem az van a háttérben, hogy aki készít az "tud" is ezért tud szolgáltatni. Térképek és térkép programok esetén pl kinézhetne úgy a dolog, hogy valaki elkészíti, szétosztja, aztán mondjuk szervezei a folyamatos térképkészítést meg a szoftver disztribúciót és abból éldegél.
ja egy kis bemutatkozás: van egy sárga e-trexem meg egy laptopom szépen "összeforrasztva". Üdv a csapatnak.
Hát iszen éppen itt van a gond. A Magyarország térképekkel. Mert konkurrens program van dögivel, ilyet unatkozó, vagy szakdolgozásra kötelezett programfejlesztő vagy térképész/földmérő hallgatók (is) szoktak csinálni. A Compumap is úgy kezdödött, hogy a fiam elöször megcsinálta az ifjusági innovációs pályázatra, aztán TDK-ra végül diplomadolgozatnak. Közben folyamatosan kupálódott ő is meg a program is.
Ez csak időráforditás kérdése.
A térkép az más. Abban sokkal több meló, teodolitcipelés, sárdagasztás, szemkifolyás van sokszor 100-200 évre visszamenöleg, ezért mindenki pénzt akar látni belöle. A bitképes programoknak elönye, hogy akinek elég vastag bőr van a képén, ellophatja a boltban vett nyomott térképet:-) De ezt forgalomba hozni nem lehet a programtulajdonosoknak, mert a képre ráismernek. A vektoros térkép valamivel jobban védhető, ezért még drágábban adják, ha adják.
Árához képest a Compumap tartalmazza a legtöbb térképet (olcsóbb, mintha a benne szereplő térképet pairon vennéd meg), de ennek az az ára, hogy a térképek nem frissek. A legfrisebb térképeket nem lehet ennyiért megvenni, egyébként sem nagyon vannak javitott nyomtatott térképek.
Ezért a válasz, magyar térképekkel ellátott konkurrens rendszerek nincsenek.
Demo változatok: a válasz a fenntiekben rejlik, a fő értékképző a térkép, és azt nehéz megvédeni. Ha pl. a Compumapnak lenne egy csökkentett térképkészletü változata, hogy tudom megakadályozni, hogy a demo programot ne egészitsd ki egy teljesértékü csomagból? Ha meg a funkciókból veszek el, akkor azt mondod, nem tudtál mindent kipróbálni.
Nem akarlak benneteket a programeladás bajaival terhelni, mert ti érthető módon nem a sirámokra vagytok kiváncsiak, hanem olcsón mindentudó programot szeretnétek. Sajnos rossz helyre születtünk. A Lajtán túl a sűrü fillér elve müxik, ott valamivel (nem sokkal) jobb a helyzet.
Kékvillám:
Az oldalam lyukad ki a kiváncsiságtól a nyamvadt Kisbükk-tető miatt, a 200 000-es topotérképen nem találom, oedig azon a legtöbb hegycsúcs meg van nevezve. Ha tudod, szkenneld be a turistatérkép megfelelö darabját és küldd el nekem, a domborzat és a feiratok alapján talán be tudom löni.
miért nem adtok ki a rendszereitekből u.n. DEMO verziókat (pldul. korlátozott képességekkel, de alapfunkcióiban azért csócsálható verziókat)
Én speciel sokkal szivesebben vennék meg egy progit, ha azt elötte saját gépemen buzerálhatom, a-tól cetig és eldönthetem hogy jó-e az nekem vagy sem. (Lásd pld. GPS Utility)
Szerintem egy-egy ilyen verzió jót tudna lenditeni az eladás szekerén...
(No de ez csak magánvélemény persze)
És most eldugulok, mert tele lesz/van a fórum rugo-val :-))
az AeroMap-on, CompuMap-on, és a Garminokba tölthető rendszereken kívül (a sorrend csupán ABC szerinti, nem minősítés akar lenni! :-)) van még valami olyan kereskedelmileg kapható rendszer ami eléri ezek szinvonalát (Persze MO térképpel)???
MGP:
Nézz körül Térképcentruméknál. (WWW.TERKEPCENTRUM.HU) Ott lehet mindenféle trkpet venni és még valamennyi kedvezmény is van.
Sőt ha csak néhány pont kell akár online is keresgélhetsz.
Két "nagy harcos" van itt (pardon, három),
Vgyuri - a rastervonal elszánt híve
BadGe - a vektorgrafika élharcosa
(Sui pedig -hivatalból- a grarmin szineiben)
Szóval nekik van profi rendszerük térképekkel etc, gondolom onnan ollózgatják a koordinátákat (hogy pontos-e, hááát tudod, a puding próbája... ha odatalálsz, akkor pontos volt. :-)
Azontúl meg lehet méregetni. (Ma kiszaladsz, leméred a terepet, 'oszt holnap már GPS-el is odatalálsz :-)))
Üdv!
Nem tudja valaki, hogy lehet-e kapni olyan GPS-griddel ellátott térképet
valahol, amivel és egy egyszerü GPS-el (aminek nincs saját beépített/betöltött
térképe) lehet navigálni medvecsapásokon. Leginkább a Zemplén-Aggteleki karszt-
Bükk érdekel!
Hali
MGP
Pardon, elnézetem egy számot a saját sajfecnimen, tehát 48,18333 esetén nem Ludányhalászi vá. a hely, hanem Ráróspuszta Nógrádszakálltól északra, a határon.
Ha Vörös-ko, akkor 47°43'57"/19°03'31" az emlékmu.
Ez egyébként Tahitótfalutól délre, a Szent-László tetotol keletre van.
Kisbük tetot továbbra sem találok ezen a vidéken,
a BadGe által megadott koordináta a Cserhátban van Szácsénytol északra, szinte pontosan Ludányhalászi vasútállomás.
Kösz az aggódást gyerekek, sikeresen felálltunk ismét. Erősen gondolkodunk azon, hogy a 3 domain nevet és a 2 szervert valahogy össze kellene kapcsolni, hogy szegről végről fault tolerant megoldást kínáljunk, ha már egyszer a web-et választottuk irodának :)
Ge.
Engem ugyan nem kérdeztél, de talán valamivel pontosabb koordinátákkal szolgáhatok, részben:
Nagy-Villám: 47°47'45" 18°59'31"
Szent László-hegy: 47°44'01" 19°00'42"
Vörös bérc: Nem találom, de a BadGe által adott 47,9°/18,93° biztos nem jó, mert az már a Börzsöny, Nagyhideghegy körül. Mondd meg, kb hol van térképileg
Kis-Bükk tető: Ezt is add meg, kb hol van
A meglevő koordináta Kraszovszkij, WGS84 a szokásos -1" és -6"
...hát ez valaki nagyon fejbe csapta. az e-mail sem működik. vége az elektronikus üzletünknek :( a srác akié a syenar.hu domain volt, az elsők között rendelte meg az adatparkos szolgáltatást a matáv-tól, akik eddig (már vagy fél éve) még egy deka számlát nem küldtek. Lehet, hogy most észbe kaptak és törölték az egészet, ami mondanom sem kell, nem lenne szép húzás tőlük. végül is a szerződést sem küldték el...