Köszi a segítséget! Igazad van a bracketinggel kapcsolatban... :(
Nem értem a Nikont... HDR-ezéshez szerintem egyik megoldás (3 expo, max +/-2 FÉ ill 9 expo, max +/-1 FÉ) sem tökéletes. Az a bosszantó, hogy - első ránézésre - csak firmware-függőnek tűnik a dolog...
A "halszemem" Sigma 8mm-es, azzal a fénymérés menne D5100-on is, ugye?
ha valahol, pont halszemnél totál lényegtelen (és megbízhatatlan) az AF...
viszont bár panorámát persze M módban lősz, azért gyakran hasznos, ha a váz képes fényt mérni manuális obival (mondjuk pont egy Samyang halszemnél) - ami viszont a D5100-nál kiesik, a D7000-nél megvan (de a bő 100e-res árkülönbséget tényleg aligha éri meg, ha egyébként a többi előnye nem fontos számodra)
igaz, a Nikon csak a profi modellei számára tartogatja a 3 képnél hosszabb expósorozat lehetőségét (bár ott meg az a megkötés, h 1 FÉ-nél nem lehet nagyobb különbség két kép között - a kisebb típusoknál nincs ilyen megkötés)
A véleményetekre lennék kíváncsi. D5100 és D7000 között hezitálok... Vonzó a D5100 kihajtható LCD-je (ami jól jöhet videózásnál, de talán gömbpanorámák készítésénél is), kisebb mérete, tömege és az, hogy kb. 120 000 Ft-tal olcsóbb. Vázmotor sajnos nincs benne, így AF nem lenne halszemobival... Jól gondolom, hogy az AF hiánya nem okoz problémát? Szerintetek a kihajtható LCD kihasználható a gyakorlatban?
Egyébként kicsit mérges vagyok a Nikonra, a D7000-be igazán tehettek volna 3 kockásnál többet tudó exp. sorozatot is (exposure bracketingre gondolok)...
Én nem bántottam a fókusztárcsát. Ehhez képest az itt, kicsit lejjebb belinkelt panót milyennek látod? Én elég tapasztalatlan vagyok, ezért kérdezem, hogy szerinted lehet-e ennél többet kihozni belőle?
Mióta a helyén van a fókusztárcsa, elég ha a saccolt táv szerint állítom, de nálam van egy zöld pötty is, ami a keresőben jelzi (ha tényleg fontos). De ritkán használom nyitott blendével közelre, úgyhogy elég nehéz rosszul fókuszálni.
(Gyári állapotában viszont annyira rossz volt, hogy közelre nem is tudott fókuszálni)
Nem lehet, hogy azért nem szereted nyitva, mert neked is hibásan tették rá a fókusztárcsát? (Csak mert nekem nyitva se túl rossz ... mióta helyretettem)
Nekem is van Samyangom. Nekem az a tapasztalatom, hogy ha sok fény van és nagyon nagyon le tudom rekeszelni akkor szeretem, ellenkező esetben viszont nem annyira szeretem.
kocsi, bodiroger, köszönöm a válaszokat! Akkor a samyang kifejezetten halszem ha jól értem. Azt hiszem meggyőztetek :) Már csak az a kérdés, hogy találok-e használtan óccóé, vagy bolti áron veszem meg :)
Csak támogatom az előttem szólót! Ne vegyél előtétlencsét főleg, hogy cserélhető objektíves géped van. ilyen képet fogsz kapni előtétlencsével: és minőségben is jóval alulmarad a halszemoptikától és kapsz egy fekete keretet kapsz.
1) Ha Nikon DX géped van, akkor nem 1.6, hanem 1.5 a crop faktor.
2) A halszemobjektív nem a nagy látószöge miatt lesz halszem, hanem a projekciótól. (Van 17mm-es halszem és van 9mm-es egyenestartó obi is.)
3) A konvertereket felejtsd el! (Akkor se vennék, ha kompakt, nem cserélhető objektíves gépem lenne.)
A Samyang jó kompromisszum.
Nikon D300, Samyang 8mm
ps: Azt azért gondold át, hogy tényleg kell-e neked halszem. Az emberek jelentős részénél a halszemobi használata kimerül abban, hogy megcsinálja az húszezredik "benéz a ló az ablakon" képet a részeg haverjáról és/vagy kutyáról, egy hét múlva pedig rájön, hogy ezzel ki is merült "kreativitás". (Bár, a Samyang ebben az esetben is jó választás, mert viszonylag kis buktával lehet eladni :-) )
Üdv! Kezdő hobbifotós volnék, és lenne 1-2 bárgyú kérdésem halszemes képekről:
Nikon d5000-em van, ami ugye nem fullfram-es, csak APSC-c, tehát kb 1,6-os szorzóval meg kell toldani az obik tartományait. Van egy 18-55-ös kit obim, ami tulképp a képkivágás miatt 29-88 körüli értékeknek felelne meg ha visszaszámoljuk. Felmerül a kérdés, hogy így hogy a ménűben csinálhatok halszemes képet: pl ez nagy kedvencem :
hiszen még egy igencsak borsos árú (150-200k) 10,5-ös nikkor is csak 16,8-nak felel meg, ami szimpla nagylátószög, még nem igazán halszem (pláne, h annyiba kerül mint a teljes eddigi felszerelésem 3 obival állvánnyal stb). Van a samyang 8mm is, ami átszámolva ugye 12,8 mm-nek felel meg, ez már egészen jól hangzik, és 80-90k-ért kapható, ellenben dunsztom nincs a minőségről.
BTW, ez ha jól értem, "csak" a 360-as gömbpanóra vonatkozik. Létezik olyan bevett megjelenítési mód, aminél a nadír ill zenit nincs ott, így nem is gömbpanó? Vagy csak sima hengerpanók vannak még ebben a műfajban?