Kíváncsi leszek a szögletszámra, a statisztikák alapján a délutánin (viszonylag) kevés várható, az estin meg sok.
Én ezen a meccsen a második félidő 1,5+ gólt fontolgatom (2,80 körül van) , de megvárom a szünetet, és az eredmény + a látottak függvényében döntök. Estére is van már ötletem, de azt még nem kell elkapkodni, majd a meccs előtt (és a mostani után)
Akkor lehet hogy ezt félreértettem (vagy a cikk hülyeség), de próbáljuk meg tisztázni:
Ha a nullán levő számládra feltöltesz 10 ezret, aztán megjátszol az egész 10k-val egy nyertes 2,0-ás oddsot, akkor 10k-t vehetsz ki a számládról, vagy 20-at?
Ha jól tudom akkor az éjfélkor feltöltött pénz csak néhány óra vagy nap múlva jelenik meg a számlán, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Tehát nincs szó egyből elcseszésről, mert "vissza akarod nyerni a pénzed".
"A pénzmosás egyébként különös módon nem is a befizetett összegek kapcsán, hanem a nyeremények kifizetésénél merül fel, akkor, ha valaki több mint 600 ezer forintot kaszál. Ekkor kell azonosítania magát."
Ennek semmi értelme, ha 60000 ft-ot teszek fel és 610000 ft-ot csinálok belőle az ott zajlik a szemük előtt.
Legális online fogadásokat ma Magyarországon csak a Szerencsejáték Zrt.-nél lehet tenni. A foci-vb alatt is bizonyára sokan élnek a lehetőségekkel. Van azonban egy fura szabály:
a TippmixPro-nál a befizetett összeg nem jár (egykönnyen) vissza.
Aki nem ismeri a játékot, annak ez nem biztos, hogy leesik a 65 oldalas részvételi szabályzat alapján, ott ugyanis csak ennyit írnak a befizetett egyenleg címszónál:
A fogadó az egyenleghez rendelt összeget csak és kizárólag a fogadás tétjének kifizetésére fordíthatja.
Oké, nem fizetheti ki belőle mondjuk a telefonszámlát, ezt feltehetőleg mindenki magától is sejti. De ebből miért következne, hogy a befizetett összeget nem fizetik vissza, ha valaki azt szeretné? Márpedig a mondat ezt is jelenti, amint az kiderült már a Tékozló Homár korábbi cikkéből is, az állami szerencsejátékszervező válasza alapján. Amiben az is szerepel, hogy kifizetés csak a nyereményegyenlegből lehetséges. Igaz, ezt sem írják le ilyen egyértelműen a szabályzatban, legalábbis mi nem találtuk. A nyereményegyenleg leírásánál mindössze ez olvasható:
A fogadó az egyenleghez rendelt összeget csak és kizárólag a fogadás tétjének kifizetésére fordíthatja, illetve saját kívánsága szerint kezdeményezheti a nyereményegyenleghez rendelt összeg – vagy annak egy részének – kifizetését.
A „befizetett egyenleg” amúgy legfeljebb összesen 1 millió forint lehet – ennyivel egyenlő tehát a maximális bukás is.
A zrt. ennek ellenére állítja, hogy a TippmixPro részvételi szabályzata, rendelkezései egyértelműek: a befizetett pénz csak nyereményként kapható vissza, ha a nyeremény összege eléri azt. És megtámogatja azzal is a hitelességet, hogy a Szerencsejáték Felügyelet mint hatóság jóváhagyta a szabályzatot.
Olvasónknak szintén nem jött le a szabályzat alapján, hogy a befizetett összeget nem kérheti vissza, ha szüksége lenne rá. A képernyőkép készültekor épp 85 ezer forintjához nem tudott hozzájutni:
Illetve végül is megkaphatja befizetett pénzét, de csak igen körülményesen. Legalábbis ez derül ki a szabályzat különböző részeiben talált szövegrészekből. Az kaphatja vissza a pénzét, aki:
legalább 3 hónapra kizárja magát a fogadásból, és bead egy írásbeli kérelmet;
akit kizár a Szerencsejáték Zrt., mert 2 éve nem lépett be az oldalra,
akit szabályszegés miatt kitiltanak az oldalról,
akit hiba miatt felfüggesztenek, és a hiba nem orvosolható a felfüggesztés ideje alatt, ezért a zrt. megszünteti az egyenleget, vagy
aki megszünteti a távszerencsejáték-szerződést, vagyis a regisztrációját.
Ha végignézzük ezt az öt lehetőséget, kettőhöz valamilyen szabálysértést vagy egyenesen bűncselekményt kell elkövetni. Az önkizárás a játékosvédelem eszköze (gyakorlatilag bejelentjük, hogy ne engedjenek fogadni, például mert a szerencsejáték rabjai lettünk). És adott még az a lehetőség, hogy teljesen kiszállunk.
Hogy ez miért jó a Szerencsejáték Zrt.-nek? Hogy inkább (soha többé) ne játsszunk, ha visszakérnénk a pénzünket? Talány.
Aki esetleg a pénzmosás elleni törvényt sejti a háttérben, az nem nyert. Hiszen a kisebb befizetett összegeket sem lehet visszakapni, nem csak a nagyobbakat. A pénzmosás egyébként különös módon nem is a befizetett összegek kapcsán, hanem a nyeremények kifizetésénél merül fel, akkor, ha valaki több mint 600 ezer forintot kaszál. Ekkor kell azonosítania magát.
Vajon az, hogy az állami cég ül a befizetett pénzeken, rendben van-e fogyasztóvédelmi szempontból? Úgy tűnik, ez a gyakorlat egyik felügyeleti szerv szemét sem bántja.
Az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint nincs fogyasztóvédelmi vonatkozása az ügynek. Arra hivatkoznak, hogy a TippmixPro részvételi szabályzata rendelkezik arról, hogy a befizetett és a nyert összeg mire fordítható, miként igényelhető vissza. Ha pedig a visszafizetés nem történne meg, a fogadó polgári bírósághoz vagy békéltető testülethez fordulhat.
A Békéltető Testület elhárította megkeresésünket azzal, hogy ahhoz a Szerencsejáték Felügyelethez tartozik a kérdés, amely jóváhagyta így a szabályzatot.
A szintén fogyasztóvédelmi ügyekben illetékes kormányhivatal nem válaszolt megkeresésünkre.
A Gazdasági Versenyhivatal felsorolta, milyen esetekben indítanak versenyjogi vizsgálatot. Erre ok lehet többek között, ha a fogyasztók tájékoztatása nem kielégítő, vagy egyenesen félrevezető, ha elhallgattak, elrejtettek információt. És ha emiatt a fogyasztó olyan döntést hozott, amit nem tett volna meg, ha kellő a tájékoztatás.
Mivel épp valami ilyesmit látunk a TippmixPro-nál, gondoltuk, vizsgálhatná a versenyhivatal. Vagy legalább néznék meg a játék weboldalát, mi a véleményük a tájékoztatásról. De nem nyilvánítanak véleményt, mivel a feltett kérdéseket a GVH csak megfelelő hatósági eljárás keretében, a kereskedelmi gyakorlat minden körülményét figyelembe véve tudná megválaszolni. Nem írták, hogy indítanának ilyen vizsgálatot.
A NAV-ot is megkérdeztük, adózási szempontból rendben van-e egy ilyen konstrukció, de ők is csak a Szerencsejáték Felügyeletre mutogattak.
Nem tilos, tehát szabad
Mi nem találtunk a szerencsejátékról szóló törvényben utalást arra, hogy a befizetett összeg ne járna vissza. A Szerencsejáték Felügyelet is csak arra a szakaszra hivatkozott, amely szerint a befizetett egyenlegen lévő pénzt elkülönítetten kell kezelni és a Szerencsejáték Zrt. azok felett nem bír rendelkezési joggal. De ez nem azt jelenti, hogy ne adhatná vissza.
És íme a magyarázat a felügyelettől:
Mivel a szerencsejáték szervezésére vonatkozó szabályok nem írják elő, hogy távszerencsejáték esetén bármikor kérhetné a játékos az általa befizetett összeg visszautalását, így az Szrt. gyakorlata, vagyis hogy nem adja vissza a pénzt, nem sérti az előírást.
És egyébként el kell fogadni a részvételi szabályzatot. Amiben ugye elég nehéz felfedezni azt a szabályt. A felügyeletnél amúgy senki nem panaszkodott még azért, mert a pénzét nem adták vissza.
Titok, mennyi pénzen ülnek
Közben az Szerencsejáték Zrt.-nél is futottunk még egy kört. Szerintük ugyanazok a szabályok érvényesek az internetes, valamint sms-es játékokra és fogadási módokra. Mi hiába kerestük, az sms-játéknál nem leltük annak nyomát, hogy nem jár vissza a befizetett egyenleg.
Fúrta az oldalunkat, hogy vajon mennyi pénzen is ül az cég. Vagyis hány regisztrált játékos van a TippmixPro-n, és nekik összesen mennyi a befizetett egyenlegük, amit nem adnak vissza. Nos, ez titok üzleti tevékenységük védelmének érdekében. Azt viszont megerősítették, hogy a labdarúgó-világbajnokságok alatt az átlagos játékszámhoz képest emelkedés tapasztalható a Tippmixpro-n. Hogy mekkora, az szintén titok.
Sajnos nem kompatibilis a telefonom (bluetooth) és a laptopom. Egyszerűen nem sikerült átküldenem magamnak. De mint a #9407 hozzászólásomban jeleztem, azóta meg van, hogy miért is engedte egy szelvényre tenni a 4 fogadást a rendszer, mert mint ahogy ezt Krüger Frédi is írta, ez valójában 4 különböző szelvény. Az eredő odds és a várható nyeremény ily módon való megállapítására még értelmezhető választ az sem tudott adni, aki elvileg kitanulta ezt. (Már pedig a kitanulás biztos.)
Priv. vélemény:
Szerintem az eredő odds-ot még valamivel felszorozhatták (kb. 0,8 vagy 0,9) mert másképp sehogy nem jön ki a 6,55 - Az már egy másik kérdés, hogy amennyiben még valamivel felszorzásra kerül, akkor minek az események szorzója vajon!?....
Egy korábbi írásom a kombinált szelvények esetében pedig pl. 4/8 szelvénynél, hogyha jön mind a 8 meccs, akkor is fizet 4 találat, az 5 találat, a 6 találat valamint a 7 találat után is. Legalábbis vélhetően legalább a 4-es után valamit fizet, és úgy jöhet ki egy 129,38 össz eredő odds-al rendelkező szelvényen a 901,04 eredő odds-nak. Ennél az esetnél nem kellett érdeklődni, mert sajna csak 4 meccs jött neki. Így lényegtelen lett volna a kérdés.
Teljesen jó az okfejtésed! Ezt onnan tudom, hogy az egyik rendszeresen mixelő haveromnak megmutatva a szelvényt és a hozzátartozó segédszelvényt. először ő sem nagyon értette. De aztán megpróbálta megjátszani. Akkor mondta el neki a lottózós, hogy csak úgy lehetséges ez, hogyha ugyan egy szelvényre van nyomtatva, viszont valójában több szelvényről van szó. Az eredő odds témájára viszont ő sem tudott logikus magyarázatot adni.
Szerintem ez négy darab egyes fogadás lesz darabonként 200 forintért, és rendre 1,10, 1,50, 1,50, 2,45 oddsokért, amikre így 220, 300, 300, 490 forintot kapnál vissza, ha nyernek - összesen tehát 1310 forintot
Ez így egy szám kivételével - ami az eredő odds - és egy (talán) kerekítési hibával (1310 vs. 1300) stimmelne az összes feltüntetett számra. A kivétel az eredő odds, azt nem sikerült megfejtenem, hogy miből jött ki:)
(elvileg lehetne egy elméleti szorzata a 4 oddsnak, de az csak 6,06-ot ad ki)
Ehhez (mármint a szelvény feltöltésének elmaradásához) hozzá tartozik, hogy a telefonom és a laptopom egyszerűen nem kompatibilis egymással. Folyamatosan illetesztőprogramot kért a laptop, amit megpróbáltam letölteni, de a rendszer nem hagyta. A telefonom pedig elég régi (és mai napig jól bírja, szemben a modernek mondható-mondott okostelefonokkal)
Tisztelt Topiktársak! A mai napon magam tettem meg a következő szelvényt: Svédország-Svájc
02669 Gólszám 0,5
002 Több, mint 0,5
1,10
Svédország-Svájc
02685 Gólszám 1,5
002 Több, mint 1,5
1,50
Kolumbia-Anglia
04437 Gólszám 1,5
002 Több, mint 1,5
1,50
Kolumbia-Anglia
04438 Gólszám 2,5
002 Több, mint 2,5
2.45
Alaptét 200 Ft
Kombináció 1 Fogadásszám 4 Össz 800 Ft
Eredő odds 6,55
Max nyeremény 1.300,- Ft
Itt ebben az esetben már azt kell mondjam, hogy az egészet nem értem.
1. A Szerencsejáték Zrt. elvileg tiltja, hogy egy szelvényen, egy meccs esetében két kimenetelt lehessen megtenni
2. A Kombináció valamint a fogadásnak a száma egyértelműen azt mutatja, hogy 1in1, vagyis egyszeri kötéssel lett feltéve
3. Az Eredő odds (mint, ahogy korábban is volt már róla szó, elvileg) a szelvényen levő egyes eseményekre megállapított szorzók szorzata. Ezen a szelvényen a szorzók a következők: 1,10#1,50#1,50#2,45 § Ennek a szorzata pedig 6,06 lenne.
4. Az előző valamint az 1. pontot figyelembe véve elvileg csak úgy lenne lehetséges az események megtétele, hogy keresztbe, vagyis a svéd-svájci valamint a kolumbiai-angol meccsek esetében is az egyiket.
Itt az 1,10#1,50 § 1,65 lenne, hogyha a svéd-svájcin 0,5 gólnál, míg a kolumbiai-angolon 1,5 gólnál több esne.
1,10#2,45 § 2,695 (2,70) lenne, hogyha a svéd-svájcin 0,5 gólnál, míg a kolumbiai-angolon 2,5 gólnál több esne.
1,50#1,50 § 2,25 lenne, hogyha a svéd-svájcin 1,5 gólnál, míg a kolumbiai-angolon 1,5 gólnál több esne.
1,50#2,45 § 3,675 (3,68) lenne, hogyha a svéd-svájcin 1,5 gólnál, míg a kolumbiai-angolon 2,5 gólnál több esne.
Ennek ellenére a szelvényemen az odds 6,55 az odds!
Valaki eltudná nekem magyarázni, hogyha egyszer a szabályzat értelmében nem lehet egy esemény esetében sem két kimenetelt megfogadni egy szelvényen, akkor a fenti szelvényt (amit a gépem és a telefonom no name okai miatt nem tudtam feltölteni) miért engedte át a Lottózó, vagyis a Sz.j. Zrt. rendszere? És miből jön ebben az esetben ki a 6,55 mint odds?
Remélem tud valaki majdan érthető és korrekt magyarázatot erre, amit előre is köszönök!
Ha akarod elhiszed, ha akarod nem! Most itt vannak nálam! Láttam a nyertes szelvényt. Szóval minden igaz! Az már a te bajod, hogyha nem hiszed el. Innen már valójában hamvába halt vita. Te egy általad nem látott szelvénnyel kapcsolatban állítasz valamit, amit én a saját szemmel (kb. 1 órája) láttam.
Megyek meccset nézni (megkezdődött a spanyol-orosz II. félidő)!!!
Én olyat is hallottam, hogy valaki megtippelte és eltalálta a Merkantil Bank Liga egyik forulójának összes mérkőzését pontos eredménnyel! Slusszpoénként eltalálta, hogy a gólya hozza-e. Azóta nem dolgozik és csak a "Labdarúgó VB201" Topicba irogat passzióból! Kemény dolog ez a tippmix.
Egy másik ismerősöm, vagyis ismerősi csoport a környezetemből jóval nagyobbat kaszált. Múlt vasárnap délelőtt felraktak 150 Ft/fő (összesen 600 Ft) összeget egy 19 mérkőzéses szelvényre. Ezen megtippelték a jún. 24. 14:00 és jún. 28. 20:00 között kezdődő összes VB meccset. Ebből az Uruguay-Oroszország valamint a Dél-Korea:Németország mérkőzésre vonatkozóan a számszerű végeredményt. Nem kombinált szelvényen. Minden eredmény bejött nekik. Csak Korea-Németország meccs eredményének számszerű eltalálása 31,74-es szorzót jelentett. Ezen felül az Uruguay-Oroszország pedig akkortájt 17,5-ös szorzóval bírt. Elmondásuk szerint (szelvényt én magam nem láttam) több, mint 100 ezer forintot nyertek. /ezt az összeget el is tudom képzelni, mert ha a koreai-német összecsapás magában való eredménymegtippelése 600 Ft-ra hozott volna valamivel több, mint 19 ezer forintot, míg az uruguayi-oroszé pedig nagyjából 11 ezret, akkor a másik 17 mérkőzéssel együtt már igencsak meg lehet a 100 ezer feletti összeg még 600 Ft-os alaptéttel is./
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ennyit kap vissza (vagy ennyivel mérsékeli a veszteséget)
A számításod egyébként helyes, de a szelvény erősen mínuszos: ha mondjuk 100 forint volt az alaptét, akkor a fogadás ára 7000 volt, és 1365 forintot fog visszakapni rá.