Keresés

Részletes keresés

rmiklos Creative Commons License 2004.02.12 0 0 22574
Megfontolom a tanacsodat Kifli, ugyanis az eddig felbontott regi (1996-os)Gere borok mind ihatatlanok voltak. Azt hiszem a Kopar sem biztos hogy 6-8 ev utan nem jut tul a csucspontjan. Mindenesetre aprilisban a 2000-est felbontjuk egy barati 6 fos vacsora kereteben. A masik ket bor a lelegzetallitoan finom 2001 Henry's Drive Reserved Shiraz es a "csak" nagyon finom Henry's Drive Cabarnet Sauvignon lesz. Mielott meghaltok meg kellene kostolnotok ezt a shirazt. En 2002 nyaran a bordoi borexpon kostoltam eloszor New York-ban, amikor 2001 szeptember 11-re emlekezve az itteni Javits Center-ben hirtelen 6,500 kulonbozo bort allitottak ki harom napig. Az atlagban csupan borkostolokent negyszaz fele borhoz hozzaszokva meg kellett allapitanom, hogy meg a listat vegigbongeszni is lehetetlen. Viszont ha az ember mar tajekozott es pontosan tudja, hogy mit szeretne megkostolni akkor ez volt maga a Mennyorszag! A legemlekezetesebb borok kozul is az elsok koze tartozik ez a bor. Karacsonyra kaptam egy uveget ajandekba es a Greg baratomnak sikerult talalnia egy cabernet sauvignone-t. Mivel arban ezek egy kategoriaban vannak, a Kopar talan a legdragabb kozottuk, ugy gondolom nem teljesen jogtalan az osszehasonlitas. Termeszetesen beszamolok a velemenyekrol.
Előzmény: kifli (22572)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22573
Multkori kérdésedre:
Odie Kft Izabella u. 33-35. 413-7887 fax: 352-7130
Ha lesznek infóid ide is beírhatnád;)
Előzmény: kifli (22572)
kifli Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22572
"Van egy uveg 99-es evjaratu es ket uveg 2000-es evjaratu Koparom. Mit gondoltok, mikor eri el ez a bor a csucspontjat? " írod

szerintem, ha ezt valaki most meg tudja mondani, akkor nagyon meglepődnék. egyszerűen ez egy szűz terület, egy fehér folt, mivel ezeknek a boroknak még nincsenek 10- 15- 20 évvel ezelőtti évjáratai.

a korábbi Villányi/Gere borokból kiindulva nem tartogatnám egyiket sem 5-6 évnél tovább. a 99 -eset talán lehetne egy kicsit később fogyasztani, mivel ennek az évjáratnak a borai - szerény tapasztalataim szerint - lassabban érnek.

mivel érdekelne a véleményed, azt javaslom, hogy a 2 üveg 2000-es közül pukkantsd fel az egyiket (és írd meg véleményedet) és a tapasztaltak alapján talán könnyebb lesz döntened, meddig is akarod ezeket a borokat őrizgetni

Előzmény: rmiklos (22568)
BZoltan Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22571
Talán az eladási kényszer lehet az ilyen mögött... de az ember azt gondolná, hogy egy Gere nem ilyen problémákkal küzd.

z

Előzmény: Villanyállat (22570)
Villanyállat Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22570
"Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális baromságot követ el ha piacra hozza a tételt. Adja el előre és mondja meg, hogya X év múlva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor."

Etikailag mindenképpen jobb lenne egy ilyesmi megközelítés...

Előzmény: BZoltan (22569)
BZoltan Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22569
"evekig kell a csucspontra varni."

Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális bromságot követ el ha piacra hozza a tételt.

Adja el előre és mondja meg, hogya X év mulva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor.

z

Előzmény: rmiklos (22568)
rmiklos Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22568
Zoli irja:
"Szerintem ezeket a prémium kategóriás borokat nem kapkodják el egy hét alatt, elképzelhető hogy évekig is állhat egy-egy palack a fútött polcokon. Úgy gondolom, hogy egy borra koncentráló cég pedig tud és fog is szánni energiát a helyes tárolásra."

Elvileg igazad van, az USA gyakorlat sajnos az, hogy csak nagyon keves olyan uzlet van, ahol ezeket a premium kategorias borokat megfelelo korulmenyek kozott taroljak. Ezert is van az, hogy amikor egy-egy eldugott uzletben felfedezek valamilyen regi evjaratu kivalo hiru bort, altalaban remek aron, mindig merlegelnem kell azt, hogy a tiz eve a polcokon porosodo uvegben levo bor milyen lehet. Hit or miss, ahogy az angol/amerikai mondana. A multban sajnos tobbet csalodtam mint orultem. A keves magyar borszakuzlet persze kivetel, a kerdes persze az is, hogy elegendo-e ez a halozat a piac lefedesehez. Szerint nem igazan a Cora tipusu uzletekkel van problema, hanem inkabb a kissebekkel. A problema mindenesetre komoly akkor ha mondjuk a Koparrol van szo amelynel allitolag meg evekig kell a csucspontra varni. Van egy uveg 99-es evjaratu es ket uveg 2000-es evjaratu Koparom. Mit gondoltok, mikor eri el ez a bor a csucspontjat?

Előzmény: BZoltan (22565)
pittman Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22567
Köszönöm a választ. Minden paraméter érdekel. :-) (A töbit majd szóban a nagybor-talin.)
Előzmény: shiraz (22541)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22566
Hm, asszem utána kell néznem ezeknek a paramétereknek:))))
ON
Szőllősi Rosé '03: Kellemes, de - számomra - semmi pluszt nem adó, jól iható borocska. 4P

A nagyborkóstolóval kapcs. valaki aki képben van összefoglalná a jelenlegi helyzetet? /borok beszerezve, hely fixálva, időpontok, lesz-e fehér is, vagy csak vörös, stb.?/ Ja és a vérdíjat bordíjat mikor és ki szedi be?

Előzmény: BZoltan (22562)
BZoltan Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22565
Érdekes, hogy Gere Attilla a borai hírnevéét aggodik és nem a problémás tárolási körülmények miatt.

Szerintem ezeket a prémium kategóriás borokat nem kapkodják el egy hét alatt, elképzelhető hogy évekig is állhat egy-egy palack a fútött polcokon. Úgy gondolom, hogy egy borra koncentráló cég pedig tud és fog is szánni energiát a helyes tárolásra.

z

Előzmény: rmiklos (22563)
Marcellus Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22564
Nincs valakinek a Magyar borvidékekről leírása valamilyen formában,amit el tudna küldeni nekem?
marcellus@chello.hu

és még egy.
99-es Gere Kopár, most mennyiért lehetne eladni?

rmiklos Creative Commons License 2004.02.11 0 0 22563
"Szerintem már a Kopárnak sem olyan isirájder, s ezt szeretném azzal alátámasztani, hogy a 2000 Kopár már betört a CBA láncba 8800 forintos áron."

Nem tudom elhinni, hogy ez Gere Atila beleegyezesevel tortent volna. Ugyanis aggodva kerdezte tolem, hogy a Cora es Tesco lancokon keresztuli eladasok nem artanak-e a borai hirenek? Probaltam megnyugtatni, hogy egyaltalan nem, hiszen csak arrol van szo, hogy a vevo kenyelme erdekeben lehet a borait ezeken a helyeken is kapni, ahol a vasarlok amugy is megfordulnak. Nem tunt boldognak es fontolgatta a magasabb kategoriaju borai kizarolagos borszakuzleteken keresztuli kereskedelmi forgalmazasat. A CBA azert messze all a Cora szinvonalatol. Vagy talan Gere Attila gondolta meg magat?

Előzmény: viktorinox (22528)
BZoltan Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22562
90-60-90 semjelenti, hogy egy nő jó és gyakran az észveszejtő nők hármasa mondjuk 75-65-90 :)

z

Előzmény: Törölt nick (22561)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22561
Nem rosszindulatból kérdeztem, de mindig rácsodálkozom a nagy borok labor eredményeire. Jól tudom hogy nem ezen múlik, de mintha mindig többet várnék...
Előzmény: shiraz (22541)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22560
A prémium (ez is milyen szó?!) kategória esetében valóban egyet lehet érteni a még szigorúbb korlátozással, de miért van a fajtánkénti különbségtétel?
Előzmény: Cirfandlia (22558)
Törölt nick Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22559
Valóban 100 hl-t enged a törvény, és egy önszerveződésnél (ami nekem nagyon tetszik), a gazdák határozzák meg a felső határt, ami értelemszerűen ennél sokkal kevesebb lesz idővel. Már kezdetnek is nagyon szép, lesz ez még jobb is. "Jelen hazai viszonyok között ez is valami"
Előzmény: Cirfandlia (22558)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22558
"a 90 ill. 70 hl./ha termésmennyiség nem túl sok?!" A törvény a minőségi kategóriánál 100hl-ert enged...
Jelen hazai viszonyok között ez is valami, a prémiumnál szereplő 40-50 pedig kimondottan visszafogott terhelést jelent a villányi éghajlati és talajviszonyok mellett. A nevet vszinű a nemzetközi piacon való könnyebb értelmezés ihlethette; bár ha a németek el tudtak fogadtatni egy Trockenbeerenauslese-t akkor mi miért nem próbálunk vmit? :)
Előzmény: GLEVENTE (22552)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22557
Biztos lehetett volna a magyar borászati hagyományokból is meríteni és egy régi kifejezést újra használatba hozni. De szőlő bortársunk nálamnál avatottabb ismerője a magyar borászati múltnak, ezért javaslom kérdezzük meg őt.
BZoltan Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22556
Miklós,

köszi a meglátásokat. Pontosan azt írod amit én is éreztem.

A Cabernet Sauvignon Knights Valley valóban egy nagyon jó tétel. Kár hogy európában még nem láttam és sajnos csak egy palackot vettem amikor tavaly tavasszal Tampa-ban beugrottam egy likőrsztórba.

z

Előzmény: rmiklos (22553)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22555
Mongyuk az általad javasolt "KLASSZIKUS" is lehetne egy megoldás, egy fokkal jobb. De miért nem lehet kicsit találékonyabban (hadd ne mongyam kreatívabban) megalkotni egy új szót, nem szolgai módon másolni egy-egy külföldi mintát? :))

Bezzeg a terhelést illetően nem másolnak annyira bőszen! Ott megfelel a (jóval kevésbé szigorú) helyi szabvány! :))

Előzmény: alexandrosz (22554)
alexandrosz Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22554
"Nem lehetett volna találni egy megfelelő magyar szót ?!"
Pl. "klasszikus"?
:)
Előzmény: GLEVENTE (22552)
rmiklos Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22553
BZoltan,

1997-es Napa Valley Chardonnay

Ez a csucspontjan mar joval tuljutott bor nehany evvel ezelott meg hordozta magaban a chardonnayre jellemzo savakat es az ize is markansabbankepviselte a fajta jelleget. A Napa Valley Chardonnay a Beringer legalsobb kategoriajaba tartozik es fenykoraban is csak a kozepmezonybe tartozott az egyebkent jonak minositett 87 pontos Wine Spectator pontozassal. Maga a borpince Napa Valley egyik legregibb es legismertebb pinceje, es kulonosen hires a kivalo Chardonnay Private Reserved Napa Valley ($35)es Cabernet Sauvignon Private Reserved Napa Valley ($90) borairol. Ezeket Napa Valley legjobb borai kozott szoktak emlegetni. A nagyobb tetelben keszult boraikbol meg ket figyelemre melto van: a Merlot Howell Mountain Bancroft Ranch ($50) es a Cabernet Sauvignon Knights Valley ($20). Az utobbi bor keszul messze a legnagyobb tetelben (59,000 karton, tehat kb. 700,000 uveg!).
Az egyik legjobb erteket kepviselo kalifornia cabernet, amelybol en is szivesen vasarlok, kulonosen jo evjaratokban. Az osszel varhato a remek 2001-es piacra kerulese. A turistaknak felepitett kastelyszeru bemutato terme az egyik kedvelt celpontja a Napa volgybe latogato amerikaiaknak. Ha csak a vorosoket vesszuk figyelembe, akkor a kituno Beringernel is jobban tetszik a ut masik oldalan fekvo, (ha eszak fele haladsz akkor par szaz meterre a baloldalon fekvo), Beaulieu borpince, amely sokkal egyszerubb kornyezetben, izgalmasabbnal izgalmasabb borok sokasagat kinalja. Ezek kozul is kiemelkedik az ket bor, amelyek az abszolut kedvenceim koze tartoznak: Cabernet Sauvignon George de Latour Private Reserve ($70) es Tapestry Red Napa Valley Reserve ($20)(egy Meritage amelybe ugye Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank, Merlot, Malbec es Petit Verdot lehet a vorosoknel). Ami tetszik, hogy az egyik legmereszebben ujito boraszat amely minden evben valami uj es izgalmas jo bort hoz ki. Sajnos tavaly BV-nek gondjai voltak TCA-vel (trichloranisole, egy vegyi anyag amely a borokat "dugos" izuve valtoztatja), legujabban a Gallonak vannak hasonlo gondjai.

Osszessegeben a Beringer sokkal jobb feher borokbol, de a vorosoknel szerintem szoros kuzdelemben a BV viszi el a palmat.

Előzmény: BZoltan (22526)
GLEVENTE Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22552
Így első olvasatra két területen is fenntartásaim vannak:
1. Milyen szó az hogy classic? Nem lehetett volna találni egy megfelelő magyar szót ?!

1. a 90 ill. 70 hl./ha termésmennyiség nem túl sok?! Tudom, hogy az a felső határ, de akkor is! Ha átlagnak 5000 tőke/ha tőkeszámot veszek, hát akkor aztán nem semmi az egy tőkére jutó terhelés mennyisége!

Előzmény: Cirfandlia (22551)
Cirfandlia Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22551
Mai Vg cikk; a puha bortv-t próbálják keményíteni. Kérdés mennyire tudják betarta(t)ni; az örömteli, h. az édes szutykok kikerülnek. Mit szól ehhez a Hungarovin, CSányiék alsó polcosai stb? A pincei kiméréseknél is sajnálatosan megszaporodtak a "maradékcukros" vörösök, hiába még mindíg van rá kereslet.
Itt a követendő példa a többi borvidék számára:

Eredetvédett borok Villányban


A villányi minőségi termelők reményei szerint a 2004-es szürettől már az új borvidéki eredetvédelmi szabályzat szerint készülhetnek a borok Magyarország „mediterrán” borvidékén. A Világgazdaság megtudta: a szabályozás tervezete már elkészült, és benyújtották azt a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek. Hazánk egyik legnagyobb presztízsű vörösboros területének borászai jelenleg a tárca rendeletére várnak. Mint arról már beszámoltunk, januárban érvénybe lépett az első hivatalos eredetvédelmi szabályzat. Az ugyanakkor nem borvidékre, hanem az egri bikavérre vonatkozik, így a villányi kezdeményezés minősülhet az első borvidéki szintű szabályozásnak.

Amennyiben a miniszter jóváhagyja a tervezetet, villányi megjelöléssel kizárólag eredetvédett borokat lehet majd forgalomba hozni a borvidékről. Az asztali és a tájborok továbbra is csak dél-dunántúliak lehetnek. Cukortartalommal bíró, édes, félédes vagy félszáraz vörösbor szintén nem adható el villányiként.

A szabályzat alapján megszűnne a minőségi bor kategóriája. Helyette lép be a rendszerbe a villányi eredetvédett classic – tájékoztatta lapunkat Gere Attila, a villányi hegyközség elnöke. Ennek feltételrendszere szigorúbb, mint amit a bortörvény a minőségi borok esetében megszab. A „legbeszédesebb” mutató, a hektáronkénti hozam részleteit ismertetve Gere Attila elmondta: csupán a kékoportó esetében engedik meg a bortörvényben is érvényesített 100 hektolitert. A merlot, a zweigelt vagy a kékfrankos esetében ez 90 hektoliter lesz, míg a legnagyobb presztízsű fajtákból – cabernet sauvignon és franc, valamint pinot noir – mindössze 70 hektoliternyi termés szüretelhető egy-egy hektárról.

A classic előírásainak teljesítése kötelező lesz a termelők számára. A csúcsot képező prémium kategória viszont választható. Eredetvédett prémium 2004-től csak hektáronként 5000-nél magasabb tőkeszámú területekről készíthető – ha ez nem teljesíthető, rendkívül alacsony tőkénkénti rügyszámot állapítanak meg –, s a termésmennyiség egyetlen fajta esetében sem haladhatja meg az 50, illetve a 40 hektolitert.

További fejlemény, hogy a villányi borokat előminősítik majd a borvidéken. Létrejön a helyi borbíráló bizottság – várhatóan 50-60 fős körből áll össze rotációs alapon az esetenként tízfős testület –, amelynek érzékszervi vizsgálata és jóváhagyása nélkül nem juthat el villányiként jelölt bor az Országos Borminősítő Intézethez.

Gere Attila elmondta még: megfogalmazódott a szándék arra is, hogy villányi bort a későbbiekben kizárólag helyben, azaz a borvidék határain belül palackozhassanak.


BZoltan Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22550
Az lenne az izgalmas, ha valaki elmesélné milye volt aza 86-os bor mondjuk 90-92 tájékán :)

Mondjuk ezekről a borcsodákról hallottam olyat, hogy tényleg úgy csinálják meg, hogy csak több év után állnak az ízek össze bennük.

z

Előzmény: edrose (22549)
edrose Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22549
Eltarthatóság: nem vélemény, hanem friss tapasztalat (véleményem, már nem is tudom... konfúzus, hajlamos vagyok egyetérteni BZoli álláspontjával, csak bizonyos esetek rendszeresen kibillentenek - szerencsére, mert az mindig valami szép érett bort jelent:), múlt héten kis baráti bordói kostolón volt két idősebb és jobb nevű darab, egy Ch. Dauzac, Margaux 1986 és egy Ch. Carbonnieux, Graves 1988. Mindkettő olyan friss állapotban, csupa izom, semmi löttyedtség, hogy kezdek hinni azoknak a - hihetetlennek tűnő - ajánlásoknak, amiket látni, hogy egy-egy nyolcvanas évekbeli jobb évből származó jobb bordóit még érleljünk.
Villanyállat Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22548
Hétvégi borozgatások:

Összehasonlítottuk Weninger 2001-es sopron-balfi és horitschoni kékfrankosait.
2001 ugye nem volt a legjobb évjárat. A két ültetvény között légvonalban kb 20 km van, a klíma talán a Fertő-parton picit kiegyenlítettebb lehet, de nagy különbség nincs. Horitsconban a Hochacker egy agyagos dűlő, míg balfon a Spern Steiner némileg tufás. Jó lenne a borászokat megkérdezni, mi lehet még a különbség (pl. pincetechnológia, szemlélet, szőlő, stb., talán shiraz bortárs tud valamit!)
2001 Weninger Kékfrankos Spern Steiner: diszkrét, gyümölcsös illat, mely szellőztetés után sem lett intenzívebb, ásványos-gyümölcsös-enyhén fűszeres korrekten harmonikus ízek. Szép savak a végén. Talán picit vékonyka, lehet az évjárat miatt. 1400 HUF, 4P.
2001 Weninger Kékfrankos Hochacker: intenzívebb illatokkal indít, melyek az ízben is folytatódnak, erőteljesen gyümölcsös, némi fás íz, energikus savakkal. Minden tekintetben markánsabb, mint a "rokona". 8 EUR, 5P.
2000 Tokaj Classic Cuvée: Kései szüretelésű furmint és hárslevelű házasítása. Nagyon gazdag illat, közepesen testes íz, korrekt ár/érték arány: 9xx HUF, 4P.

Köszönet Marcellus bortársnak a kóstolóért és az eltett palackokért!
2002-es Vylyan Red: kifejezetten elegáns, harmonikus veres, mindössze 11xx HUf-ért.
Mi volt a másik tétel, amit kóstoltunk?

BZoltan Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22547
Hát ezzel az eltarthatósággal kapcsolatban is van egy nem túl népszerű véleményem :) De győzzetek meg ha nem így van.

Szóval szerintem egy fehérbor miután kipihente a palackozás megrázkódtatásait és más brutalitást, már nem igazán fejlődik. Vagyis egy 1-2 éves fehérbor az már a csúcsán van és onnantól kezdve max megőrzi az erényeit. Az újfahordós érlelésű fehérborok persze igényelhetnek pihenőt, hogy a fa belesimuljon a borba, de szerintem éppeszű pincészet nem hozza forgalomba a borát amig az nem stabilizálódik és nem simul ki. De szerintem ez sem nagyon tart 1-2 évnél tovább (talán adig sem)

A vereseknél más a terep, mert ott a tannintartalomnak valóban jobban bele kell illeszkednie a borba de ez sem tart évtizedekig. Szóval még egy vörösbornál is inkább at hiszem, hogy 3-4-5 éves kora után vagy megőrzi az erényeit vagy elveszti azokat.

Nem igazán hiszem, hogy egy 15 éves borhoz még adódik bármi izgalmas amíg 18 éves lesz.

Szóval én a fiatal bporok fogyasztásának a pártján állok.. és csak mondjuk egy egy nagy évjárat kedvéért ragaszkodom az egyre öregedő borokhoz... De sajnos ez is inkább egy szomorú dolog. 3-4 éve a 94-95-ös riojai-ak mesésen gyümölcsösek és vastagok voltak. Manapság a kóstólt tételek nagy részénél már csak az illat a régi, az iz az már koréntsem az a grandiózus ami miatt egykoron beleszerettem a riojai borokba. Szomorú így látni elmúlni az időt és bennem is meglenne a misztofikálási hajlam, hogy de igen ez abor egyre javul... de nem akarok hazudni magamnak.

z

Előzmény: Bortárs (22546)
Bortárs Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22546
""kibír 15-20 évet"

Honnan tudnánk? 89-93-as évjárat van valakinek?"

93-ban szerintem még nem volt meg a szükséges technológia. Az utóbbi 5 évben óriási fejlesztések voltak (nem csak méretbeli :) ).
Az évjáratokat is figyelembe véve szerintem a 99-estől kellene próbálkozni.
Persze igazából úgy kellene, hogy az ember vesz két ládával és félévente-évente kibont 1 palackkal és figyeli a fejlődését. Aztán ha már nem javul, akkor uzsgyi legurítani a maradékot. Ez persze sokfélével felszorozni. :)
Na most ezzel van némi baj. Kinek van erre pénze, pincéje (sok-sok helye). Nekem további probléma, hogy messze nem értek annyira a borhoz, hogy megállapítsam, mikor van a csúcson.
De 1-2 palackot, néhány fajtából azért talán érdemes eltenni. Tanulni biztos lehet belőle.

Előzmény: BZoltan (22530)
shiraz Creative Commons License 2004.02.10 0 0 22545
semmi esetre sem, inkább jótékony célú rendezvény az elesettek támogatására. remélem a bevételek felhasználásáról is értesíted a topicot. :)

Előzmény: borcsősz (22543)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!