Keresés

Részletes keresés

angel26 Creative Commons License 2006.10.15 0 0 17869
Majdnem két évig, aztán önhatalmúlag úgy döntöttem, hogy nincs szükségem rá, mivel babát tervezünk. Bár a dokim szerint nem okozott volna gondot, de nagy duzzogva azt mondta, végülis ha így is jól vagyok, oké. Csendben megjegyzem azóta sokkal jobban érzem magam. Bár félre ne érts, nem akarok senkit befolyásolni.
Előzmény: JMnemonic (17866)
beuss69 Creative Commons License 2006.10.15 0 0 17868
Egy  jófajta  pálesz, egy  hideg  tramini  fröccsel...
KLIONevő Aladár Creative Commons License 2006.10.15 0 0 17867

"itt senkit nem fenyeget az alkoholizmus..."

Hát kérem, ha jártál volna valamelyik topictalin, akkor nem vonnál le ilyen könnyelmű megállapításokat. ;o)

Előzmény: JMnemonic (17866)
JMnemonic Creative Commons License 2006.10.15 0 0 17866
Köszönöm a segítséget. A jövő hétvégén végig otthon leszek,úgyhogy addigra beszerzek valami jó bort és kipróbálom,lesz ami lesz... :)

De látjátok,máris találtunk valami pozitívumot a Chron-ba,itt senkit nem fenyeget az alkoholizmus... :)

Angel26 te meddig szedted a Budenofalkot? Nekem míndíg azt mondja az orvos,hogy szedje csak,ezért már kezdem azt hinni,hogy örökké szükség lesz rá.
Rigor Creative Commons License 2006.10.15 0 0 17865
Na meg a bitner svéd csepp ugyebár..:) - amúgy a medrol vs alkohol esetében igazából különösebb mellékhatás nincs, de értelme sincs sok, mivel egymás hatását csökkentik, azaz hiába iszol alkoholt, a medrol regenerál, aztán becsípni sem sikerül olyan könnyen, az alkohol meg ugye nem biztos hogy olyan jó a friss sebbe..
Előzmény: angel26 (17864)
angel26 Creative Commons License 2006.10.15 0 0 17864

Pentasara! ;-)

Egyetértek Snukival, egy pohárka vörösbor belefér még gyógyszer mellett is és jót tesz. A sörtől nekem is gondjaim vannak. Az Unicumot pedig nem véletlenül hívják gyomorkeserűnek, nekem bejön. Van egy kétcentes poharam és ha besokallok itthon, akkor csak leveszem az üveget a szekrény tetejéről. ;-) (még anno egyetemi stresszes-vizsgázós években fejlesztettem ki feszültségoldásra) Néhanapján két cent nem hiszem, hogy megárt.

Egyébként amikor Medrolt szedtem meg Budenofalkot, akkor én sem ittam soha. De most már több mint egy éve csak Pentasat szedek.

Előzmény: JMnemonic (17862)
Snuki Creative Commons License 2006.10.14 0 0 17863

Szia!

Nyugalmas időszakban nyugodtan megihatsz akár naponta is, persze csak ha bírod, egy pohár nagyon jó minőségű vörösbort.  Nagy tiszteletben álló sebészfőorvos ajánlotta nekem, akinek a specialitása a bélműtétek.

Szintúgy igaz ez az igazán profi asszúra is. Egy kis pohárkának gyógyító hatása van. De ebből tényleg csak a nagyon extra minőségű a jó, a boltban csak az esszenciaként árultat kell keresni. Nagyon drága. Én pl. utálom az asszút, édes italokat nem szeretem. Ezért vagyok még mindig crohnos:-)

Már megfigyeltem, hogy egy-két pohár igen jófajta vörösborttól másnapra gyönyörűen formált székletem lesz.

Ha szedem a Kliont, Medrolt, akkor viszont egy kortyot sem iszom. Budenofalkot nem bírom, alapból fáj a gyomrom bármilyen kapszulától.

Az Unicum Next-t én is nagyon bírom, de bármilyen égetett szeszes piától bedurran a belem, és szörnyű napjaim lesznek utána.

A sörtől pedig puffadok, de semmivel sem jobban, mint bármelyik alkoholmenets szénsavas italtól.

Szóval én a vörösborra szavazok, és iszom is! Mértékkel.

Előzmény: JMnemonic (17862)
JMnemonic Creative Commons License 2006.10.14 0 0 17862
Sziasztok!
Néha benézek ide hozzátok,és megakadt a szemem azon,hogy néhányan isztok alkoholt. Ez azért fura mert mostanában nagyon hosszú napjaim vannak(meló+iskola) így nagyon gyakran eszembe jut,hogy milyen jó lenne meginni egy pohár bort,vagy bármit mikor hazaérek. Az orvosom anno azt tanácsolta,hogy ne igyak a gyógyszerre (Budenofalk,Salofalk),szerintetek ezt mennyire kell komolyan venni?
Angel26 te mire iszod az unicumot? :)
tire Creative Commons License 2006.10.14 0 0 17861
Nagyon köszönöm!
Előzmény: KLIONevő Aladár (17804)
dagireepa Creative Commons License 2006.10.14 0 0 17860
ez jó! :)))
(a babás téma is, meg a kávé is)
Előzmény: sans souci (17856)
Rigor Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17859

Persze hogy mindenkinél más, én csak néhány alapelvre céloztam, azon kívül némi holtjáték meg amit az ember személyre szólóan kitapasztal.

A lényeg ennyi:

"Ha ugyanis a szénhidrátok nem emésztődnek és nem szívódnak fel maradéktalanul, akkor a mikrobák táplálékai lesznek. A mikróbák a szénidrátokat fermentáció (bomlás, rothadás) során hasznosítják, és ez gázok (metán, szén-dioxid, és hidrogén) felszabadulásával jár, ezenkívül savak is képződnek. A felsoroltak irritálják és károsítják a beleket. Bizonyítás nyert, hogy a szénhidrátok fermentációja során keletkező savasodás a belekben előidézheti egyes ártalmatlan baktériumok mutációját, mely során ártalmas baktériumok lesznek belőlük. Az ilyen baktériumok túlszaporodása a vékonybélben folyamatos gáz és savtermelődést válthat ki, mely a későbbiekben megakadályozza a felszívódást, és táptalajt ad olyan baktériumoknak, melyek a vékonybél felszínén levő enzimeket elpusztítják. Ezért a szénhidrátok lebontásának hatékonysága tovább romlik, ami újfent a baktérium-túlszaporodást segíti elő.

"

A diéta lényege pedig ennyi:

"

A diéta alapja, hogy csak egyszerű cukrokat szabad fogyasztani, melyek maradéktalanul felszívódnak. Minél egyszerűbb a szénhidrát szerkezete, annál könnyben emészthető, annál gyorsabban szívódik fel.
A monoszacharidok (glukóz, fruktóz, galaktóz) nem szorulnak az emésztőnedvek segítségére, hogy felszívódhassanak. Ezekre a cukrokra alapozzuk a diétát. "

Az hogy ezen belül az ember mire érzékenyebb mire kevésbé, mit bír, mit nem azt egyénileg kialakíthatja, de a lényeg a nem emészthető rostok, csípős fűszerek, és az összetett szénhidrátok kiiktatása/minimalizálása.

Vagyis a szőlőcukrot tömheted kétpofára, kanalazhatod a mézet (ha bírod - még jó gyulladáscsökkentő hatása is van) de a kenyeret, krumplit már nem.

Nekem például a buborékos italokkal semmi bajom, nem okoznak gondot, viszont egy jó nagy adag krumplis tészta már igen (nem azonnal, hanem egy kicsit hosszabb távon, a fent említett összetett szénhidtátos, bomló keményítős probléma miatt). 

Joghurtot viszont csak inaktívabb időszakban szoktam inkább enni, akkor is óvatosan (na jó ez lehet hogy nem a joghurt, vagy belem hibája hanem a "felelőtlen" gyártóké akik ki tudja mivel állományjavítanak, esetleg nyers tejszármazékkal).

Csokit is eszem néha, sőt a pezsgőtabletták, energiaitalok sem okoznak gondot, viszont a kávétól irtózatos hasmenésem lesz.

Ja meg persze amikor inaktív az ember akkor minden belefér, épp csak aztán hamarabb bedurranhat, mert az emésztés azért lassabb folyamat, a bélflóra sem két perc alatt borul fel, ezért jobb inaktív időszakban is óvatosabbnak lenni - tapasztalatból mondom)

Előzmény: KLIONevő Aladár (17855)
MaMy Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17858

Sziasztok, látom, a kajálás a téma!

Nekem már a dokim is azt mondta, hogy azt egyem passzív időszakban, ami jól esik, magamnak kell kitapasztalni, mi nem árt.

Kávé, alkohol, cigi: nem élek velük. A tejet régen nem bírom, nem eszem durva rostokat, panírozott - olajban sült, fűszeres ételeket, ...

Viszont rohadtul szenvednék, ha nem ehetnék pl. krumplit. Na meg szénhidrátot is veszek magamhoz rendszeresen, így tudom tartani az 50-53 kilót.

És ez most különösen fontos, ugyanis szoptatok, Natasám holnap lesz 3 hónapos. Anyatej meg, tudvalévő, sok folyadéktól és szénhidráttól termelődik! :-)

Szép napokat mindenkinek!

Mai fotó:

angel26 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17857
Egyetértek! Bár én megrögzött Unicum- rajongó vagyok. Tulképpen az gyógynövényekből áll, tehát nem árthat.... ;-)
Előzmény: Zecez (17853)
sans souci Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17856
Sziasztok,

én újabban laktózmentes tejet használok, nem eszem tejfölt lés tejszínt egyáltalán,illetve rászoktam egy gyógyteára is: Tafedim tea. Elég jó eredményeket értem el ennyi módosítással.

Tegnap mondta a kezelőorvosom, hogy elkészült az a tanulmány, mely a magyar crohn-colitis betegen szült nők körében vizsgálta, hogy nagyobb arányban hoznak-e életre károsodott magzatokat, mint azok, akik nem nem szednek gyógyszereket. Nem! A mercaptopurin, imuran és puri-néthol kivételével minden szer biztonságosnak bizonyult, adható terhességben.
Viszont, ha valaki véletlenül teherbe esik ezek mellett, akkor jó, ha minél korábban felismeri és megy az orvosához. Állítólag 6 napos tesztek is vannak.

Jó hétvégét, az idő még mindig csodálatos.
Megyek, kijött a kávém...amikor nagyon beteg vagyok, a szagától is undorodom, de általában semmi gondom vele, főleg laktózmentes tejjel hígitva.

Legyetek jól!
KLIONevő Aladár Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17855

Úgy nézem Zecez a másik véglet. :o)

Koffein: én csak akkor iszom, ha nagyon muszáj. Reggel például soha. Nem is értem, hogy minek reggel kávét inni. Mire megfőzném, már rég felébredek... Akkor szoktam koffeinhez nyúlni, ha még késő este is koncentrálnom kell(ene).

Az energiaitalokkal az a gondom, hogy megfosatnak. Főleg a Tesco gazdaságos lötyi, attól egyszer szinte szó szerint rosszul voltam. Ami nekem ilyen helyzetekben bejött az a 3 in 1 instant kávészerűségek... ezekben kis tasakok vannak, beleöntöm meleg vízbe, és már kész is. Ettől kevesebb nyűgöm van, mint az energiaitaltól, pedig van benne tejpor, meg tejcukor... Talán azért okoz kevesebb problémát, mert három deci vízbe szoktam egy tasakkal önteni, és úgy nem olyan sűrű.

Bazsi75 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17854
Ez a diéta hozzám is közelebb áll mint az scd :)
Előzmény: Zecez (17853)
Zecez Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17853
Egyél mindent (amit tudsz), egy jó pohár bor, minőségi pálesz. Koffein mindig, mindenhol. Egyszer élünk, másodszor már nem lesz alkalmad bepótolni :) Ennyit mindenféle diétáról. Persze lehet aszkétának is lenni. De minek?
KLIONevő Aladár Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17852

Ahogy nézem ez az scd diéta más, amivel annak idején én próbálkoztam...

Biztos nem jókedvében tartja ezt Rigor, lehet benne valami... Csak valahogy nekem nincs lelkierőm, hogy belevágjak, és tegyek egy próbát. :o(

Lehet, hogy ki kéne jelölni egy önként jelentkező crohnost (mondjuk Joshuatree-t), hogy próbálja ki, és ha neki is jó, akkor jöhet a gyros pita nélkül.  :o)

Az egyéni különbségek, pedig tényleg igazak. Tegnap este például, amikor a topicot olvasgattam, éppen saját készítésű Fantát iszogattam. (Bubis ásványvíz jaffa szörppel :o)) ). S ma reggel gyönyörű kis formázottat pottyantottam. :o)  

angel26 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17850

"A hús, tojás, sajt és úgy egyébként a fehérjefogyasztástól az embereknek nem igazán szokásuk izomból fogyni... a testépítők sem viccből tömik magukat fehérjekoncentrátumokkal ha tömeget akarnak növelni."

Ja, akkor én biztos csak merő passzióból lettem 52kg-ból 38 két hónap alatt...

Előzmény: Rigor (17848)
angel26 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17849

Ez így van. Mindenki saját maga tapasztalja ki, hogy mi a jó neki. Szerintem a crohnra nincs egységesen bevált diéta. Pl. sokan nem bírják a zöldbabot meg az őszibarackot. Nekem ezek olyan bónusz kaják, amit bármikor megehetek és még jobban is vagyok tőle. Vagy pl. a paradicsomlé. Pedig valaki még "passzívban" se tudja ezeket megenni. Én meg jobban vagyok tőlük.

Rigor! Én is sokat olvastam már az scd diétáról, de sajnos egy csomó olyan dolgot ajánl, ami nekem nem jön be annyira bélügyileg, illetve fordítva is. Sokat tilt, ami nekem jót tesz. Szerintem a hosszú évek tapasztalata alapján mindenkinél kialakul az "egyéni diéta", ezért nem kellene görcsösen mindenkinek pl. az scd-re törekedni. Neked bejön és ez a lényeg. Másnak más a jó, azért nem kell lehúzni.

Beuss, bolondítsd meg a kávét egy csipet gyömbérrel vagy szerecsendióval, tompítja a negatív hatásait és szerintem nagyon finom! :-)

Előzmény: beuss69 (17846)
Rigor Creative Commons License 2006.10.13 0 0 17848

Na ne csináld már te is. Az scd diétát elsősorban  crohnra találták ki!! emellett jó még colitisre, lisztérzékenyeknek, krónikus hasmenésre, diverticulosisra.
Tessék néha elolvasni újra és újra: http://crohn-colitis.hu/html/p5_scd.php 

A hús, tojás, sajt és úgy egyébként a fehérjefogyasztástól az embereknek nem igazán szokásuk izomból fogyni... a testépítők sem viccből tömik magukat fehérjekoncentrátumokkal ha tömeget akarnak növelni.

Nekem az étteremben kajálás sosem okozott gondot, rendeltem valami frissensültet, köret nélkül, esetleg köret helyett salátát.

Az éjjelnappalikban többnyire zacskós előre szeletelt felvágottakat szoktak árulni.

Egyébiránt a kolbászt papírban fogva én úgy megeszem mint más a hotdogot, a vastagabb dolgok esetében pedig mesterien használom a bicskát. Papírzsepikkel, meg wc papírokkal úgyis mindig tele vagyok, a tisztálkodás  nem okoz gondot, de az ember egy marék párizsitől sem lesz koszosabb mint egy ketchup-mustár-majonézztől csöpögő hambitól.. Sőt, én képes vagyok a gyrost is úgy megrendelni, hogy akkor kérnék egy tál husit és kész. Eddig még sosem utasítottak vissza vagy kértek felárat, sőt gyakran még többet is kapok:)

Lehet hogy túl radikálisan csaptál bele a diétába, ha apró változtatásokkal kezded, és úgy haladsz akkor úgy beleszoksz hogy már az lenne fura ha kenyeret, vagy hagyományos köretet ennél. 

Előzmény: KLIONevő Aladár (17845)
dagireepa Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17847
:)))
(ha kipihented, majd kérünk beszámolót ám!)
- cs.k. -
Előzmény: Bogajka (17839)
beuss69 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17846

Igazadat   látom abban,  ha  jól  vagyok  miden  jöhet  mértékkel,  ha  nem akkor  meg csak  az almakompót.  A   szervezet   ugyis  jelzi  ha nem jó neki  a kaja.  Egy  dolog  van  , amit  aktív   szakban  sem  tudok  elhagyni, a kávé.  Kávéfüggő  vagyok,  de a erről  nem  tudok  lemondani.  Most  is  iszom  éppen:) 

Az  évek  során  kialakul  mindenkinek  a saját  maga  ,, diétája".  

Bogajka , jobbulást   és gyors  felépülést:)))

Előzmény: angel26 (17844)
KLIONevő Aladár Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17845

Szerintem Angel rátapintott a diéták fő hátulütőjéra a crohnnál: a fogyásra. Rigor, te colitiszes vagy, ezért a felszívódásod rendben van. Viszont a crohnosok könnyen ledobnak 5-6 kilót, ha nekikezdenek diétázni is...

Nálam is egyébként ez volt, amikor pár éve behülyített a Béky nevezetű kuruzsló. Eléggé szigorú diétát tartottam vagy három hónapig. Oké, ártani biztosan nem ártott (a fogyást leszámítva), de szó szerint szenvedtem tőle. Hamar kimerült az "engedélyezett" élelmiszerek köre, még úgy is, hogy egy idő után próbálgattam újítgatni az adott kereteken belül.

Utazás közben megoldani a kajálást pedig egy rémálom volt...

Most meg pláne nem tudnám megoldani. Beugorni egy közértbe felvágottért, kolbászért meg sajtért... tartsak vágódeszkát, meg kést a kocsiban és álljak neki szeletelgetni? áhhhh... Ráadásul amikor kajálok, az többnyire munkaebéd is, tehát a kollégákkal akkor beszélünk meg ezt-azt...

Visszatérve a régi diétámhoz: elképesztő volt, hogy három hónap után mennyire ki voltam éhezve azokra az ízekre, amiket nem ehettem. Egyetlen pozitívuma volt, hogy amikor abbahagytam a diétát, utána szinte mindent megettem, nem voltam finnyás. A tökfőzeléket például mindig is utáltam, most se szeretem... a diéta abbahagyása után még azt is finomnak találtam. :o)

Összefoglalva: jó lenne diétázni, de nálam hosszú távon csak akkor menne, ha jönne mindenhova velem egy szakács, lehetőleg persze lakókocsival, hogy útközben is tudjon főzni. :o)  

angel26 Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17844

Már megbocsáss de én is írhatnám, hogy az a baromság, amit te írtál. Nekem pl. tökmindegy, hogy mit eszem, ha jól vagyok akkor jól vagyok, ha rosszul vagyok, hiába a diéta, minden kijön belőlem. Egyébként meg a hülye diéták miatt lettem 38 kg, abból pedig köszi nem kérek. Most már nagy nehezen két év alatt visszatornáztam magam 49-re. És azt eszem, ami jólesik és megkívánom. Persze nem esztelenül, nálam is vannak tabuk, pl. csípős, fűszeres, zsíros, buborékos meg a tej. De ésszel minden egyéb jöhet, változatosan. Mellette gyógyteázom és így oké, meg igyekszem olyan fűszereket használni, ami segít. Én spec. rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszem és akkor érzem jól magam. (lehet, h tényleg nem Crohnos vagyok??? ;-)) És kávézom. Napi egyet. Sőt, minden héten minimum kétszer sütök sütit. Mégis már több, mint egy éve csak Pentasat szedek.

Bogajka, üdv, örülök, hogy jobban vagy, kitartás a továbbiakhoz és gyógyulást Neked!

Előzmény: Rigor (17841)
Rigor Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17843

Amikor fááááj meg rohan és hajt, akkor annyira mindegy tud lenni már az hogy unalmas esetleg amit eszel (olyankor az embernek azért nincs nagy affinitása főzőcskézni).

A rohangálós életmódos kajálás is kivállóan megoldható: szinte MINDENHOL van éjjelnappali közért. Egy ilyen közértben mindig kapható felvágott, sajt - az ember vesz 30dkg marhanyelvet vagy pulykasonkát, tarját, egyrészt sokkal olcsóbban jön ki mintha patkányburgert enne, másrészt sokkal több és ugye mennyivel egészségesebb/finomabb is ( ha nem lenne felvágott, májkonzerv, löncshús, a legapróbban is akad). 

Meg egyébként is, van nagyon gyengén fűszerezett vastagkolbász, sajt azt az ember bekészíti, és néha kanyarít belőle (egy haverom elnevezte férfimignonnak - amúgy ő meg a túlsúlya miatt nem eszik ch-t, úgyhogy hasonlóan oldottuk meg az étkezést). Apám például cukorbeteg és ő 50-100g max napi ch módszerrel tartja alacsonyan a cukrát, pedig utazik sokat vidékre, stb és mégis lazán képes megoldani.

Előzmény: KLIONevő Aladár (17842)
KLIONevő Aladár Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17842

Szerintem tuti, hogy így van, ahogy írod.

Csak az a szar, hogy baromi nehéz tartani egy ilyen diétát. Mondjuk te tudsz sütni-főzni, meg újítasz is, de én pl. simán éhenhalnék, ha a saját főzőtudományomra lennék hagyatkozva.

Egy időben csináltam egy diétát. Amíg otthon voltam, nagyjából ment is, de ha az ember jár-kell, ide utazik-oda utazik, akkor gyakorlatilag lehetetlen betartani. Egy pályaudvaron, vagy egy benzinkútnál az ember azt tudja enni, amit éppen kap...

Szóval jónak jó lenne, csak hát...

Indíthatnál egy kajafutár szolgálatot!

Előzmény: Rigor (17841)
Rigor Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17841

Már elnézést de ez nagy baromság. A diéta többet ér főleg megelőzésre mint a gyógyszerek. Saját durva tapasztalat.

A tej tilos, a kávé meg pláne. Tömitek magatokba a sok borzalmat aztán csodálkoztok hogy hiába a sok gyógyszer nem használ. Na bravó. Nem mondom néha én is elcsábulok, de érezni is az eredényét, meg azt is amikor rendesen csinálom és mindenféle gyógyszer nélkül jobban érzem magam mint amikor ettem mindent és még a fülemen is szteroid jött ki.

Előzmény: Törölt nick (17837)
KLIONevő Aladár Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17840

Szia Bogajka!

Örülök, hogy hallok felőled! Drukkoltam ám, hogy minden rendben menjen!

Előzmény: Bogajka (17839)
Bogajka Creative Commons License 2006.10.12 0 0 17839

Sziasztok!

Megvolt a műtétem. Ma jötem ki a kórházból. Nem volt egy fáklyásmenet, de végigcsináltam. Dóbó főorvosúr helyretett, most már csak lábadozni kell. Köszönöm azoknak, akik a segítetettek túlélni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!