Jelenleg még nem végleges a borok listája, de az biztos, hogy többe kerül majd mint az előzetesen becsült 6000HUF, így arra kérek mindenkit arra számítson, hogy kb. 8000HUF-ba fog kerülni fejenként, és inkább később derüljön ki, hogy csak 7000HUF.
Természetesen ezen ár 20főre lebontva ennyi!!!!!!
Én is csatlakozom azokhoz, akik a nagybortali koordinátáinak (időpont, befizetés) pontosítását igényelnék a t. szervezőktől. (Legutóbb 28-ára iratkoztunk)
Annyi szó esett-esik a shirazról, hogy szívesen megkóstolnám csak nem tudom hol kezdjem az ismerkedést. Tudnátok valami tippet adni, hogy melyikkel kezdjem és hogy hol tudok hozzájutni? Persze az sem mellékes, hogy mennyiért...
"Nagyon jó erőben volt, messze nem érte még el a csúcsát. Megkockáztatom, további 5-6 évnyi potenciál is van még benne."
A '97-es volt az első évjárat és állítólag nem is a legjobb. Akkor talán a '99-estől még többet várhatunk. Én legalább is bízom benne.
Váljék egészségedre!
„Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális bromságot követ el ha piacra hozza a tételt.
Adja el előre és mondja meg, hogya X év mulva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor.”
Én úgy látom, hogy Magyarországon nem ez a jellemző. Még akkor sem, ha igazad van.
Amit írsz, miszerint eladni és tárolni, az tudtommal nyugaton bevett szokás. Már a szüret után lefoglalják a tételeket. A borász természetesen ugyanúgy (gondosan) bánik vele, mintha még nem adta volna el, mert a következő évjáratokat is el akarja adni. De szerintem ez a mondat megint magyar perverzió. Egy francia Borásznak (a nagybetűt direkt használom) eszébe sem jut, hogy ne a bor legyen a legfontosabb. Persze valahol könnyebb is nekik, nem azon kell gondolkozniuk, hogy ha nem adja el az aktuális évjárat 90%-át még az adott évben, akkor jövőre már be is zárhat. Hanem évtizedekre (századokra) visszanyúló gazdaságaik elbírják e gyengébb évjáratokat és a megfelelő türelmet. Ha jól tudom még Szepsy úr is kénytelen volt lábon („kannában”) eladni a ’94-es évjáratot. Most sok pénzt megérne palackban.
Az egy másik kérdés, hogy nem tudom mekkora tároló kapacitása van a borászainknak, akár pince, akár hordó tekintetében.
A másik probléma a korai piacra vitel. Ha jól tudom a nagyobb borászok óriási beruházásokat (építkezés, bővítés, technológiai fejlesztés) hajtottak végre az elmúlt években (hurrá), ami igen költségigényes. Ez persze nem mentesít a bor tiszteletétől és nem elfogadható, de egy lehetséges magyarázat lehet az idő előtti piacra hozatalra. Valamikor meg kell ejteni a technológiai változtatásokat a bor érdekében, de lehet hogy rövid távon ez a bor érdekeit sérti. Ez nagyon kényes kérdés, ha eljátsszák az adott bor hírnevét, akkor túl sokba került.
Azért az általános nézet, hogy a nagy boroknak még forgalomba helyezés előtt érniük kell valamennyit (6-24 hónap) palackban. Ezen kívül még jót tehet jó néhány év további palackos érlelés. Ez utóbbival kapcsolatos saját vélemény kialakításához még sokat kell gyakorolni :)
Ha jól tudom a Bock úr a Bock Cuvée-t legalább két évig érleli palackban, mielőtt forgalomba hozza. Persze ezt úgy lehetne igazán tesztelni, ha az előző tétel még ezen időszakon belül kifutna. Kíváncsi vagyok, akkor forgalomba kerülne-e a következő. Remélem nem és bízom is Bock mesterben. A ’99-es (tudtommal még nincs forgalomban) nagyon ígéretes.
Ha már a Shiraznál tartunk, és korábban emlegetted a Rosemount Diamondját is; kóstoltam a hétvégén egyet (a cég 9 féle Shirazából ez vszinű nem a top: /premium Diamond Varietals/). Sajna a nagy társaság, az eszméletlen kajamennyiség mellett nem jutott elég figyelem a borokra, de annyi feltűnt, h. ezen bor 14,5ös! alkoholja nagyon kilóg, illata íze is zavaróan likőrös.
Ittunk még
argentín Malbecet a Nieto Senetinertől (99 reserva) a meglepően édeskés illat mellé kicsit éretlen húzós tannin jelentkezett (egy korábbi közös Malbecnél is küzdöttünk a tanninokkal)
Dél Afrikai CS-t a Plaisir de Merle pincétől (a mamutcég DISTEL-Stellenbosch FW része) egy lágy, sima; tannin és sav -továbbá minden izgalom nélküli uniform bornak tűnt (viszont annak tökéletes volt)
Mégegy Rosemount; 2000. Cs. sokkal harmónikusabb társánál.
egy dugós/rossz Riojai (Las Altillas) és a számomra legjobb; Villa Antinori Chianti Cl. Riserva 2000. Érdekesek a chiantik, korábban a kicsit furcsán csípős borsos jelleget hibának (neadjisten megindult almasavnak) véltem, de nem; mert a sangiovese-k szinte mind hordozzák ezt egyéniséget adva a bornak.
Részletesebb leírásra nem vállalkozom emlékekből, meg hát nem is a borok voltak a középpontban a vacsora alkalmával. (ráadásul nem is igazán passzoltak a majonézes hidegtálas cuccokhoz; lehet ezért nem voltak letaglózó élményeim?)
Kb. egy hónappal ezelőtt módomban volt megkóstolni a 97-es Kopárt. Nagyon jó erőben volt, messze nem érte még el a csúcsát. Megkockáztatom, további 5-6 évnyi potenciál is van még benne. Elképzelhetőnek tartom, hogy mindez a megfelelő tárolási körülményeknek is köszönhető.
Megfontolom a tanacsodat Kifli, ugyanis az eddig felbontott regi (1996-os)Gere borok mind ihatatlanok voltak. Azt hiszem a Kopar sem biztos hogy 6-8 ev utan nem jut tul a csucspontjan. Mindenesetre aprilisban a 2000-est felbontjuk egy barati 6 fos vacsora kereteben. A masik ket bor a lelegzetallitoan finom 2001 Henry's Drive Reserved Shiraz es a "csak" nagyon finom Henry's Drive Cabarnet Sauvignon lesz. Mielott meghaltok meg kellene kostolnotok ezt a shirazt. En 2002 nyaran a bordoi borexpon kostoltam eloszor New York-ban, amikor 2001 szeptember 11-re emlekezve az itteni Javits Center-ben hirtelen 6,500 kulonbozo bort allitottak ki harom napig. Az atlagban csupan borkostolokent negyszaz fele borhoz hozzaszokva meg kellett allapitanom, hogy meg a listat vegigbongeszni is lehetetlen. Viszont ha az ember mar tajekozott es pontosan tudja, hogy mit szeretne megkostolni akkor ez volt maga a Mennyorszag! A legemlekezetesebb borok kozul is az elsok koze tartozik ez a bor. Karacsonyra kaptam egy uveget ajandekba es a Greg baratomnak sikerult talalnia egy cabernet sauvignone-t. Mivel arban ezek egy kategoriaban vannak, a Kopar talan a legdragabb kozottuk, ugy gondolom nem teljesen jogtalan az osszehasonlitas. Termeszetesen beszamolok a velemenyekrol.
"Van egy uveg 99-es evjaratu es ket uveg 2000-es evjaratu Koparom. Mit gondoltok, mikor eri el ez a bor a csucspontjat? " írod
szerintem, ha ezt valaki most meg tudja mondani, akkor nagyon meglepődnék. egyszerűen ez egy szűz terület, egy fehér folt, mivel ezeknek a boroknak még nincsenek 10- 15- 20 évvel ezelőtti évjáratai.
a korábbi Villányi/Gere borokból kiindulva nem tartogatnám egyiket sem 5-6 évnél tovább. a 99 -eset talán lehetne egy kicsit később fogyasztani, mivel ennek az évjáratnak a borai - szerény tapasztalataim szerint - lassabban érnek.
mivel érdekelne a véleményed, azt javaslom, hogy a 2 üveg 2000-es közül pukkantsd fel az egyiket (és írd meg véleményedet) és a tapasztaltak alapján talán könnyebb lesz döntened, meddig is akarod ezeket a borokat őrizgetni
"Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális baromságot követ el ha piacra hozza a tételt. Adja el előre és mondja meg, hogya X év múlva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor."
Etikailag mindenképpen jobb lenne egy ilyesmi megközelítés...
Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális bromságot követ el ha piacra hozza a tételt.
Adja el előre és mondja meg, hogya X év mulva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor.
Zoli irja:
"Szerintem ezeket a prémium kategóriás borokat nem kapkodják el egy hét alatt, elképzelhető hogy évekig is állhat egy-egy palack a fútött polcokon. Úgy gondolom, hogy egy borra koncentráló cég pedig tud és fog is szánni energiát a helyes tárolásra."
Elvileg igazad van, az USA gyakorlat sajnos az, hogy csak nagyon keves olyan uzlet van, ahol ezeket a premium kategorias borokat megfelelo korulmenyek kozott taroljak. Ezert is van az, hogy amikor egy-egy eldugott uzletben felfedezek valamilyen regi evjaratu kivalo hiru bort, altalaban remek aron, mindig merlegelnem kell azt, hogy a tiz eve a polcokon porosodo uvegben levo bor milyen lehet. Hit or miss, ahogy az angol/amerikai mondana. A multban sajnos tobbet csalodtam mint orultem. A keves magyar borszakuzlet persze kivetel, a kerdes persze az is, hogy elegendo-e ez a halozat a piac lefedesehez. Szerint nem igazan a Cora tipusu uzletekkel van problema, hanem inkabb a kissebekkel. A problema mindenesetre komoly akkor ha mondjuk a Koparrol van szo amelynel allitolag meg evekig kell a csucspontra varni. Van egy uveg 99-es evjaratu es ket uveg 2000-es evjaratu Koparom. Mit gondoltok, mikor eri el ez a bor a csucspontjat?
Hm, asszem utána kell néznem ezeknek a paramétereknek:))))
ON
Szőllősi Rosé '03: Kellemes, de - számomra - semmi pluszt nem adó, jól iható borocska. 4P
A nagyborkóstolóval kapcs. valaki aki képben van összefoglalná a jelenlegi helyzetet? /borok beszerezve, hely fixálva, időpontok, lesz-e fehér is, vagy csak vörös, stb.?/ Ja és a vérdíjat bordíjat mikor és ki szedi be?
Érdekes, hogy Gere Attilla a borai hírnevéét aggodik és nem a problémás tárolási körülmények miatt.
Szerintem ezeket a prémium kategóriás borokat nem kapkodják el egy hét alatt, elképzelhető hogy évekig is állhat egy-egy palack a fútött polcokon. Úgy gondolom, hogy egy borra koncentráló cég pedig tud és fog is szánni energiát a helyes tárolásra.
"Szerintem már a Kopárnak sem olyan isirájder, s ezt szeretném azzal alátámasztani, hogy a 2000 Kopár már betört a CBA láncba 8800 forintos áron."
Nem tudom elhinni, hogy ez Gere Atila beleegyezesevel tortent volna. Ugyanis aggodva kerdezte tolem, hogy a Cora es Tesco lancokon keresztuli eladasok nem artanak-e a borai hirenek? Probaltam megnyugtatni, hogy egyaltalan nem, hiszen csak arrol van szo, hogy a vevo kenyelme erdekeben lehet a borait ezeken a helyeken is kapni, ahol a vasarlok amugy is megfordulnak. Nem tunt boldognak es fontolgatta a magasabb kategoriaju borai kizarolagos borszakuzleteken keresztuli kereskedelmi forgalmazasat. A CBA azert messze all a Cora szinvonalatol. Vagy talan Gere Attila gondolta meg magat?
Nem rosszindulatból kérdeztem, de mindig rácsodálkozom a nagy borok labor eredményeire. Jól tudom hogy nem ezen múlik, de mintha mindig többet várnék...
Valóban 100 hl-t enged a törvény, és egy önszerveződésnél (ami nekem nagyon tetszik), a gazdák határozzák meg a felső határt, ami értelemszerűen ennél sokkal kevesebb lesz idővel. Már kezdetnek is nagyon szép, lesz ez még jobb is. "Jelen hazai viszonyok között ez is valami"
"a 90 ill. 70 hl./ha termésmennyiség nem túl sok?!" A törvény a minőségi kategóriánál 100hl-ert enged...
Jelen hazai viszonyok között ez is valami, a prémiumnál szereplő 40-50 pedig kimondottan visszafogott terhelést jelent a villányi éghajlati és talajviszonyok mellett. A nevet vszinű a nemzetközi piacon való könnyebb értelmezés ihlethette; bár ha a németek el tudtak fogadtatni egy Trockenbeerenauslese-t akkor mi miért nem próbálunk vmit? :)
Biztos lehetett volna a magyar borászati hagyományokból is meríteni és egy régi kifejezést újra használatba hozni. De szőlő bortársunk nálamnál avatottabb ismerője a magyar borászati múltnak, ezért javaslom kérdezzük meg őt.
köszi a meglátásokat. Pontosan azt írod amit én is éreztem.
A Cabernet Sauvignon Knights Valley valóban egy nagyon jó tétel. Kár hogy európában még nem láttam és sajnos csak egy palackot vettem amikor tavaly tavasszal Tampa-ban beugrottam egy likőrsztórba.