Na például ezért nem érzem indokoltnak a magas árat.. ugyanazon borász, ugyanazon a borvidéken, ugynazon a márkanév alatt 3 éven belül két nagyon eltérő tételt hoz ki.
A hegyközségi Nemzeti Tanács bortörvény vitáján keresztülnyomták, hogy csak tokajban lehessen aszú néven forgalomba hozni édesbort. Hiába volt sok borvidék mór, badacsony, somló tiltakozása...
Meséli egy Móron gazdálkodó volt évfolyamtársam; Bozókiék is teljesen letörtek. Ezzel a szabályozással még nem tudjuk majd megakadályozni a szlovákok aszúit; viszont hagyományos magyar bortípusok tűnnek el a palettáról. (Láttam egy XIX. századi éttermi itallapot: aszúk alatt tokaji, móri, ménesi, badacsonyi és villányi aszúk szerepeltek...)
más:
Tegnap Iváncsics Cab. Sauv. 2000 - intenzív fanyargyümölcsös illat, mély szín, íze harmónikus bár soproniságát nem tagadhatja le, élénk savak, csak picit nyers tannin. Amúgy szép kerek, tetszetős érlelési aromákkal 4 pontot mindenképp megér.
A Borbarát modorában: az útkeresés fázisában Gere A. stílusváltást hajtott végre a Kopár küvével: a 97-es medoci stílusról 99-ben áttért a mediterrán stílusra :))
Könyvajánló: Kis könyvecske jelent meg nemrég a Hermész Kör gondozásában a magyar bor 18-19 századi történelméről. Címe: A bor mint nemzeti jelkép. Könnyed olvasnivaló hideg téli estéken.
szerintem a 99s jobb!
sokkal harmonikusabb, struktúráltabb
a 97s inkább nyers, és az hogy a tanninjai addigra teszik jól fogyaszthatóvá, addigra a többi összetevője "sorvad el"
A 99-es előbb nyílik meg a fogyasztó számára, könyebben érthető, mint 97-es. Viszont a 97-es hosszabb életű, sokkal több a tartaléka, teljesen más a bor finomszerkezete.
Valamikor 2002-ben összekóstoltuk a 2 évjáratot és már akkor több fantáziát láttunk a '99-esben, mint a '97-esben. Mivel azóta feltehetően már jobban összeértek a komponensek...
csite: Lehet tudni mi dobta meg az árakat? Ebben fehér is van, vagy csak vörös?
Bocsánat a kukacoskodásért, de milyen bor az aminek 5 nap kell hogy ihatóvá válljék? Azzal valami nincs rendben az első napon az biztos! Hiszen azért lássuk be hosszabb levegőztetés hatására sok minden "elmozdul" egy borban!
2004. február 28. -szombat- 18:00
Budapest IX.ker, Kinizsi u. 30-36.
Monarchia Borbolt
Résztvevők listája:
----------------------------
knight bandit
borgyűjtő
tomlaker
shiraz
kifli
csite
HSZ
TYBALD
Cirfandlia
Pittman
BZoltan
NMiklós
Há bor_kedvelő
bandika
GLEVENTE
Marcellus
borcsősz
viktorinox
Bortárs(sajnos így Gyuri esett áldozatul a régi motorosok bejelentkezése miatt, természetesen ha valaki lemondja, akkor ...)
----------------------------
20fő
Jelenleg még nem végleges a borok listája, de az biztos, hogy többe kerül majd mint az előzetesen becsült 6000HUF, így arra kérek mindenkit arra számítson, hogy kb. 8000HUF-ba fog kerülni fejenként, és inkább később derüljön ki, hogy csak 7000HUF.
Természetesen ezen ár 20főre lebontva ennyi!!!!!!
Szerintem a 2001-es Henry's Drive Reserved Shiraz Angliaban kaphato Europaban. Persze nincs kizarva, hogy mashol is lehet kapni, de Europaban messze az angolok a legnagyobb ausztral borimportorok. Ausztralia leghiresebb borasz-hazaspara keszitette ezt a nagy bort: Sparky es Sarah Marquis. Ok a Fox Creek nevu boraszatot tettek hiresse McLaren Vale videken es tobbek kozott elnyertek a videk legjobb borasza kituntetest es tobb boruk lett a videk legjobb bora. Edes gyumolcsosseg es lagy tannin jellemzi a videk shirazait. Az 1997-es Fox Creek JSM (Shiraz, Cabernet Savignone es Cabarnet Frank) volt az elso kiugro sikeruk (JSM egyebkent James Stanley Malpas, a szolo eredeti ultetojenek a neve es emlekere neveztek el a bort). A Fox Creek Reserve Shiraz a vilag elso tiz shirazaba tartozik. A 90-es evek vegen Dan Phillips amerikai importalo kozos vallalatot hozott letre a Marquis hazasparral Marquis-Phillips neven. (A Fox Creek egyebkent potolta a tavozasukat es azota is kivalo borokat keszitenek). A Marquis-Phillips boraszat ausztralia egyik legsikeresebb lett es Sparky Marquis pedig a legunnepeltebb ausztral borasz Amerikaban. Minden evben vagy ket honapig jarja az USA-t es Kanadat, a vacsorak, borbemutatok es talalkozok helyeiert tulekedes van. A legjobb borait pillanatok alatt elkapkodjak, ladaszamra viszik haza. Nekem az 2001-es S2 Shiraza van meg, amibol mar ket uveget megittunk es most az egyszer Parker a 92-es pontozasaval szerintem meg alulertekelte ezt a bort. Tavaly $18-at fizettem erte, az iden kijott 2002-es evjaratert mar $25-ot kernek. A Marquis-Phillips Shiraz (RP 93) csupan $14-be kerult es talan a legjobb erteku shiraz a vilagon. Jellemzoje a roppant nagy koncentraltsag es az hogy orakig kell levegoztetni ahhoz, hogy teljesen megnyiljon. Van nehany uvegem belole es vagy ot evig nem is nyulok hoza. Az SR9-es bora ($35 es RP94) allitolag az 5.-ik nap utan nyerte el csucspontjat, a helyi boruzlet szaktanacsadoja szerint, aki egyebkent harom hetig jarta tavaly az ausztral borpinceket az egyk legjobb importer szervezeseben. Ezenkivul hires meg a 2001 Parson's Flat Cabernet Savignone/Shiraz (RP95) es persze 2001-es Integrity-je ($300, RP99). En ezt a kettot meg nem kostoltam. Viszont szeretem a Sarah Blend borat (RP92, $15), amely shiraz, cabernet savignone es merlot kevereke. Szerintem meg jo volt a 2002-es rendes cabernet savignone bora is($14), van egy merlot-ja is, nekem az kevesbe izlett, de azert jo bor. Holly's blend neven feheret is forgalmaz, de csak olvastam rola. Olyan kivaloak ezek a borok, hogyha meglatjatok oket nyugodtan megvehetitek. Mivel "Shiraz" mar megkostolta a legendas Dead Arm shirazt, biztosan ismer nehanyat ezekbol a borokbol.
Jelenleg még nem végleges a borok listája, de az biztos, hogy többe kerül majd mint az előzetesen becsült 6000HUF, így arra kérek mindenkit arra számítson, hogy kb. 8000HUF-ba fog kerülni fejenként, és inkább később derüljön ki, hogy csak 7000HUF.
Természetesen ezen ár 20főre lebontva ennyi!!!!!!
Én is csatlakozom azokhoz, akik a nagybortali koordinátáinak (időpont, befizetés) pontosítását igényelnék a t. szervezőktől. (Legutóbb 28-ára iratkoztunk)
Annyi szó esett-esik a shirazról, hogy szívesen megkóstolnám csak nem tudom hol kezdjem az ismerkedést. Tudnátok valami tippet adni, hogy melyikkel kezdjem és hogy hol tudok hozzájutni? Persze az sem mellékes, hogy mennyiért...
"Nagyon jó erőben volt, messze nem érte még el a csúcsát. Megkockáztatom, további 5-6 évnyi potenciál is van még benne."
A '97-es volt az első évjárat és állítólag nem is a legjobb. Akkor talán a '99-estől még többet várhatunk. Én legalább is bízom benne.
Váljék egészségedre!
„Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális bromságot követ el ha piacra hozza a tételt.
Adja el előre és mondja meg, hogya X év mulva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor.”
Én úgy látom, hogy Magyarországon nem ez a jellemző. Még akkor sem, ha igazad van.
Amit írsz, miszerint eladni és tárolni, az tudtommal nyugaton bevett szokás. Már a szüret után lefoglalják a tételeket. A borász természetesen ugyanúgy (gondosan) bánik vele, mintha még nem adta volna el, mert a következő évjáratokat is el akarja adni. De szerintem ez a mondat megint magyar perverzió. Egy francia Borásznak (a nagybetűt direkt használom) eszébe sem jut, hogy ne a bor legyen a legfontosabb. Persze valahol könnyebb is nekik, nem azon kell gondolkozniuk, hogy ha nem adja el az aktuális évjárat 90%-át még az adott évben, akkor jövőre már be is zárhat. Hanem évtizedekre (századokra) visszanyúló gazdaságaik elbírják e gyengébb évjáratokat és a megfelelő türelmet. Ha jól tudom még Szepsy úr is kénytelen volt lábon („kannában”) eladni a ’94-es évjáratot. Most sok pénzt megérne palackban.
Az egy másik kérdés, hogy nem tudom mekkora tároló kapacitása van a borászainknak, akár pince, akár hordó tekintetében.
A másik probléma a korai piacra vitel. Ha jól tudom a nagyobb borászok óriási beruházásokat (építkezés, bővítés, technológiai fejlesztés) hajtottak végre az elmúlt években (hurrá), ami igen költségigényes. Ez persze nem mentesít a bor tiszteletétől és nem elfogadható, de egy lehetséges magyarázat lehet az idő előtti piacra hozatalra. Valamikor meg kell ejteni a technológiai változtatásokat a bor érdekében, de lehet hogy rövid távon ez a bor érdekeit sérti. Ez nagyon kényes kérdés, ha eljátsszák az adott bor hírnevét, akkor túl sokba került.
Azért az általános nézet, hogy a nagy boroknak még forgalomba helyezés előtt érniük kell valamennyit (6-24 hónap) palackban. Ezen kívül még jót tehet jó néhány év további palackos érlelés. Ez utóbbival kapcsolatos saját vélemény kialakításához még sokat kell gyakorolni :)
Ha jól tudom a Bock úr a Bock Cuvée-t legalább két évig érleli palackban, mielőtt forgalomba hozza. Persze ezt úgy lehetne igazán tesztelni, ha az előző tétel még ezen időszakon belül kifutna. Kíváncsi vagyok, akkor forgalomba kerülne-e a következő. Remélem nem és bízom is Bock mesterben. A ’99-es (tudtommal még nincs forgalomban) nagyon ígéretes.
Ha már a Shiraznál tartunk, és korábban emlegetted a Rosemount Diamondját is; kóstoltam a hétvégén egyet (a cég 9 féle Shirazából ez vszinű nem a top: /premium Diamond Varietals/). Sajna a nagy társaság, az eszméletlen kajamennyiség mellett nem jutott elég figyelem a borokra, de annyi feltűnt, h. ezen bor 14,5ös! alkoholja nagyon kilóg, illata íze is zavaróan likőrös.
Ittunk még
argentín Malbecet a Nieto Senetinertől (99 reserva) a meglepően édeskés illat mellé kicsit éretlen húzós tannin jelentkezett (egy korábbi közös Malbecnél is küzdöttünk a tanninokkal)
Dél Afrikai CS-t a Plaisir de Merle pincétől (a mamutcég DISTEL-Stellenbosch FW része) egy lágy, sima; tannin és sav -továbbá minden izgalom nélküli uniform bornak tűnt (viszont annak tökéletes volt)
Mégegy Rosemount; 2000. Cs. sokkal harmónikusabb társánál.
egy dugós/rossz Riojai (Las Altillas) és a számomra legjobb; Villa Antinori Chianti Cl. Riserva 2000. Érdekesek a chiantik, korábban a kicsit furcsán csípős borsos jelleget hibának (neadjisten megindult almasavnak) véltem, de nem; mert a sangiovese-k szinte mind hordozzák ezt egyéniséget adva a bornak.
Részletesebb leírásra nem vállalkozom emlékekből, meg hát nem is a borok voltak a középpontban a vacsora alkalmával. (ráadásul nem is igazán passzoltak a majonézes hidegtálas cuccokhoz; lehet ezért nem voltak letaglózó élményeim?)
Kb. egy hónappal ezelőtt módomban volt megkóstolni a 97-es Kopárt. Nagyon jó erőben volt, messze nem érte még el a csúcsát. Megkockáztatom, további 5-6 évnyi potenciál is van még benne. Elképzelhetőnek tartom, hogy mindez a megfelelő tárolási körülményeknek is köszönhető.
Megfontolom a tanacsodat Kifli, ugyanis az eddig felbontott regi (1996-os)Gere borok mind ihatatlanok voltak. Azt hiszem a Kopar sem biztos hogy 6-8 ev utan nem jut tul a csucspontjan. Mindenesetre aprilisban a 2000-est felbontjuk egy barati 6 fos vacsora kereteben. A masik ket bor a lelegzetallitoan finom 2001 Henry's Drive Reserved Shiraz es a "csak" nagyon finom Henry's Drive Cabarnet Sauvignon lesz. Mielott meghaltok meg kellene kostolnotok ezt a shirazt. En 2002 nyaran a bordoi borexpon kostoltam eloszor New York-ban, amikor 2001 szeptember 11-re emlekezve az itteni Javits Center-ben hirtelen 6,500 kulonbozo bort allitottak ki harom napig. Az atlagban csupan borkostolokent negyszaz fele borhoz hozzaszokva meg kellett allapitanom, hogy meg a listat vegigbongeszni is lehetetlen. Viszont ha az ember mar tajekozott es pontosan tudja, hogy mit szeretne megkostolni akkor ez volt maga a Mennyorszag! A legemlekezetesebb borok kozul is az elsok koze tartozik ez a bor. Karacsonyra kaptam egy uveget ajandekba es a Greg baratomnak sikerult talalnia egy cabernet sauvignone-t. Mivel arban ezek egy kategoriaban vannak, a Kopar talan a legdragabb kozottuk, ugy gondolom nem teljesen jogtalan az osszehasonlitas. Termeszetesen beszamolok a velemenyekrol.
"Van egy uveg 99-es evjaratu es ket uveg 2000-es evjaratu Koparom. Mit gondoltok, mikor eri el ez a bor a csucspontjat? " írod
szerintem, ha ezt valaki most meg tudja mondani, akkor nagyon meglepődnék. egyszerűen ez egy szűz terület, egy fehér folt, mivel ezeknek a boroknak még nincsenek 10- 15- 20 évvel ezelőtti évjáratai.
a korábbi Villányi/Gere borokból kiindulva nem tartogatnám egyiket sem 5-6 évnél tovább. a 99 -eset talán lehetne egy kicsit később fogyasztani, mivel ennek az évjáratnak a borai - szerény tapasztalataim szerint - lassabban érnek.
mivel érdekelne a véleményed, azt javaslom, hogy a 2 üveg 2000-es közül pukkantsd fel az egyiket (és írd meg véleményedet) és a tapasztaltak alapján talán könnyebb lesz döntened, meddig is akarod ezeket a borokat őrizgetni
"Ha a palackos érlelés során még olyan kardinális és pozitív változáson mehet végbe a borban amire nézve a tárolás kritikus lehet, akkor a termelő orbitális baromságot követ el ha piacra hozza a tételt. Adja el előre és mondja meg, hogya X év múlva átvehető, addig a borászat pincéjében érik a bor."
Etikailag mindenképpen jobb lenne egy ilyesmi megközelítés...