Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Megosztom veletek mai felfedezésemet! A cseh etrex hack oldalán találtam, ahol jártam már, de valahogy az inside etrex-re még nem kattintottam. Szóval a nagy örömömnek az az oka, hogy egy régi gondolatom teljesült: az Etrex hőmérőként is működik. Persze az alaplapja hőmérsékletét méri, de ez valszeg csak alig különbözik a környezetétől. Hogy hogyan lehet előcsalni? Bekapcsolásnál nyomva kell tartani a felnyilat és a page-et. Ilyenkor egy komplex service screen-t kapunk, több más adattal a hőmérséklet mellett. Ha már tudtatok erről miért nem írta le senki? Hasznos sielésnél, kirándulásnál.
Van egy olcsó megoldás a problémádra. Bejössz hozzánk, kapsz egy 'dummy' Vista-t és átépíted a házába a sajátodat. Kis ügyesség kell hozzá, de ingyen van. :)
Azt írod, hogy : "...kis hazánkba szerintem még a GPS "fejlődés" terén igencsak "megállt az idő" ..."
Annak, hogy ezt gondolod, szerintem az lehet az oka, hogy nincs elég rálátásod a témára. Én például azt mondom, hogy a cukrászat terén teljesen megállt az idő nálunk, mert a somlói galuska tök ugyanúgy néz ki, mint 10 évvel ezelőtt. :)
Na, de komolyan, egyáltalán nem állt meg a fejlődés, de nagy csodákat nem lehet várni. Ez itt Magyarország és nem Amerika, márpedig a fejlesztések odaát folynak, mi csak próbálkozunk mint a kiskutya a naggyal. :)
Hello! Mint kezdő GPS-felhasználónak lenne néhány kérdésem programokkal kapcsolatban. A térképcentrumban lehivható térképet feltöltve az OziExplorerbe létrehozhatok track-et. De hogy tudom ezt áttölteni eTrex-be?? Az Ozi csak Magellánt ad fel, és nincs olyan mentése/exportja amit a MapSource felismer.
Ugyanez a kérdésem MsAutoroute2001-el. Van kapcsolat eTrex-hez??
A kapott katalógusokban olvastam egy Fugawi programról, de csak kevés van leírva: papirtérképek scannelhetők vele. Hogy müködik ez? Hogy lehet aztán kalibrálni? És persze track+eTrex??
Előrei is köszönöm:
MGP da lamer
www.nexus.hu/mgp
Pompás készülék, ha nem akarsz útvonalat tervezni vele. Ha akarsz, arra kínos.
Magyarország térkép jó, megyeszékhelyek utcaszintűek, de egyelőre keresni nem tud. Elvileg karácsonyra, jobb esetben talán Mikulásra (a sejtetés szerint:-) kész lesz a keresős magyar térkép is.
Elsősorban elnézést kérek azért, hogy valószínűleg olyan kérdéseket teszek fel, amiről már volt itt szó. Egyszerűen olyan nagy a topic, hogy nem találom meg a választ.
Szóval: szeretnék az autómba egy GPS helymehatározó rendszert. A Garmin honlapon a sima Street Pilot az, ami megfogható számomra anyagilag. Érdekelne, hogy ez a gép mire képes. Magyarország térkép (vagy esetleg BP utcaszintű térkép) elérhető benne?
Van ebben az árkategóriában (200.000.- alatt) más gép?
Bocsánat, ha gyermeteg a kérdés, most foglalkozom először a témával.
Tényleg király a Garmin (új) magyar lapja, főleg az tetszik hogy gyakorlatilag minden termék és szolgáltatás le van írva és ami a lényeg az árakat is tartalmazza fehéren feketén!
Más; szerintem ezt akár a Garmin lapjára is fel lehetne rakni mint FAQ. Szóval ha az ember megvesz egy országról egy MapSource cd-t akkor a cd-n található utak és információk rövid idő alatt elévülhetnek hiszen a Magyarországi viszonyokkal ellentétben Ausztriában, Németországban stb néhány év alatt akár több 10 vagy 100 km.-nyi új autópályát alagutat stb. adnak át.... Amit én használok MapSource cd-t 1999-es, habár eddig semmi panaszom nem volt rá biztos vagyok benne hogy néhány éven belül már lesz annyi új autópálya, információ hogy azok feltüntetése már elengedhetetlen; kérdésem hogy létezik-e az egyes országok MapSource adatainak frissítés (most nem magáról a programról van szó aminek aminek a legfrissebb verzióját a 4.06-t lehet letölteni a Garmin lapjáról), hanem az egyes országokra vonatkozó útak egyebek információinak frissítéséről.
Ehhez ajánlom a Guards Rt.t megkeresni, ők foglalkoznak Magellánnal. Ne felejtsd el megkérdezni, hogy van e különbség az Amerikában és az Európában vásárolt verzió között..előfordulhat, hogy esetleg itthon nem vállalnak rá garit, vagy nem stimm az egyik szoftver a másikkal..nálunk...a GARMINnál ugyanis van ilyen, a piacvédelem miatt.
Javítás: Mivel bárhol is vetted a készüléked, a mienket vetted, ezért mindenképp hozzánk kell jönnöd..a szervízelési árak ( fix GARMIN Europe árak) fennt vannak az új honlapunkon . Ezek max árak, ennél csak kevesebb lehet.
www.garmin.hu
Sajnos a garancia nem vonatkozik törésre..ezért a következőket kell tenned, ha úgy gondolod, hogy rászánod a pénzt.Bejössz, leadod, kb. 2 hét alatt megjárja az utat Angliába és vissza..felhívunk, bejössz érte, kifizeted és viheted..
Magyar szoftver fordítás a Vistában: ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a fordításhoz mi egy olyan szoftvert kapunk, ahol a szavak egyenként vannak megadva..tehát a szöveget nem látod..ez ugye egy angol szövegnél elég nagy eltéréseket okozhat..tehát hiába tudok én folyékonyan angolul, ha nem látom mit fordítok..de igyekszünk a hibákat javítani, és egy legközelebbi frissítésben ezt közkinccsé tenni...
Eloszor is elnezest az abszolut sotetsegemert a kerdesben!
Segitseget szeretnek kerni!
Legutobbi egyiptomi utamon egyik baratom jovoltabol sikerult eljatszogatnom egy terkepes GPS-szel. Nagyon megtetszett a dolog es elhataroztam hogy en is a magameva teszek egy ilyen "kutyut".
Munkahelyembol adodoan nem okoz gondot ilyesmit rendelnem az Allamokbol.
Tehat a kerdes az: Egy kis keresgeles utan sikerult raakadnom az Amazonon a Magellan MAP 330-as tipusara 280 $-ert. Ott eleg jokat irnak rola a felhasznalok. Megfelel e ez a GPS egy olyan emberkenek aki sokat utazik kozuton (foleg Europa-Eszak-Afrika) ugyanakkor tengeren is elofordul neha-neha? Megtalalhato e hozza az osszes szukseges szoftver otthon, es mindez kozelitoleg milyen aron?
Elore is koszi a segitsegeteket!
A "bennfentes" fiúktól szeretnék segítséget kérni, hogy mit csináljak az etrex Vistammal ha elrepedt a kijelzője, azaz pontosabban az LCD-vel nem lett semmi csak a "fölötte" lévő műanyag repedt el valahogy. A röhej hogy még én magam sem tudom hogy hogy történt mert nagyon vigyáztam rá (nem ejtettem le stb.) csak hogy most elővettem láttam hogy elrepedt és nagyon bosszankodtam. Elvileg ha nem lennék rá "igényes" simán használhatnám mert nem a kijelző közepén repedt el több irányba hanem a szélén (tehát elvileg nem nagyon zavaró) de engem mégis baromira "iritál"... Kérdésem hogy ez cserélhető-e és mennyi idő mire megcsinálják arról meg nem is beszélve hogy mennyit kérnek érte.
A készüléket Mo.-on vettem egy cégtől (nevet nem mondok, mert nem akarok reklámot annyit elmondok hogy nem a legnagyobbtól aki a Garminokat meg másokat forgalmazza) még tavasszal vettem szóval az egy év garanciába benne vagyok de erre szerintem úgyse szól úgyhogy nem nagyon erölködök hogy ingyen megússzam inkább az lenne a kérdésem hogy hová kéne vinnem hogy a lehető leghamarabb elintézzem, mert ott ahol vettem úgyse foglalkoznak vele, hanem elküldik más cégehez (szerintem) az meg csak plussz idő meg pénz. Ja és a legfontosabb hogy árba mire számítsak legalább közelítőleg?!
Más; ahol vettem a készüléket (több mint fél éve)kértem hogy ha van magyar nyelvű "valami" a Vistára szívesen fogadnám persze hogy nem volt (ezt különben megértem, de megigérék hogy amint lesz elküldik. Gondoltam is utánna hogy na nekem sem lesz magyar nyelvűm, de lám csodák csodája tegnap kaptam egy levelet amibe elküldték a használatit és nagyon örültem főleg mert szerintem egész korrektül sikerült lefordítaniuk az angol használatit. Had ne említsem a Magyar nyelvű softwerest fordítást ami szerintem, hogy is mondjam hagy némi kívánnivalót maga után; mindenesetre minden tiszteletem azé aki vette a fáradságot és megcsinálta a softwerest fordítást (hosszú éjszakákon át:) a Vistara (mindenki tudja kiről van szó). Ami a lényeg a magyar fordításba láttam a WAAS-ról szóló részben hogy zárójelbe a fordító aláírta hogy "bevezetése 2003 tájékán várható", törtem a fejem hogy ez csak nem lehet az eredeti fordítás mert Amerikába már létezik kb.1-2 éve viszont ez tényleg igaz hogy a WAAS néhány éven belül nálunk is "elérhető" lesz vagy csak szeretnénk ha az lenne mindenesetre ez nálam azért nagy szó mert kis hazánkba szerintem még a GPS "fejlődés" terén igencsak "megállt az idő" és jó ha az ember néhány évente hall valami újdonságot hogy "Majd talán egyszer nálunk is lesz ez vagy az...."
Várom érdemi segítségeteket a kijelző ügyében!!!
Köszönöm mindenki válaszát és hozzászólását a témához!
"PC WORLD december. 70-71 oldal. Az AeroMap bemutatása. BadGe ! Gratula !"
Köszönöm Torban a figyelmességet, sajnos a TV hirdetés még várat magára egy kicsit, de ami késik nem múlik :)
ehhez képest épp most írtam össze egy todo-t :( 7 bugfix és 7 szinte teljes önmagában is bonyolult prog feladat vár rám. nembaj a marketingeseket ez úgysem érdekli. (ja és erre van 7 órám :)
Meglehet, neken még csak a Pannon-lyukakhoz volt szerencsém, mert nekem az van. És amikor Csákvár környékén én nem tudtam beszélni, mellettem a Westel-es telefonálónak be nem állt a szája.
Hivatalos lefedettség/térerö térképeket még nem láttam, de nyilván ezeket sem egy független külsö vizsgáló vette fel.
De ha pl. a Pannon vagy a Vodafon adohálózatát használja, akkor igen lyukas is a háló
Értsem úgy, hogy a Westel hálózatával nem lenne lyukas? Ha ennek szántad, akkor vizsgáld felül álláspontodat, mert a Pannon országos lefedettségének mértéke a Westelével megegyező. Szerencse vagy balszerencse (= az adótelepítés helyének) kérdése, hogy egy adott félreeső helyen éppen az egyik vagy a másik esik ki.
Jaj, anyám. Még mindig az USA áraknál tartasz? Inkább az európaiakkal hasonlitsd össze, az is megfelel a célnak. Németországban egy eTrex kb. 380-400 DM, ami 48 000 HUF-nak felel meg. Ez is olcsóbb, mint itthon, de már látszik a tendencia. Amennyivel sürübb a fillér a burkusoknál, annyival tudják olcsóbban adni. Az ott eladott darabszám már jobban elosztja a rezsit, és több versengö disztributort eltart.
A GSM-ben a Location Based services-hez használják a dolgot. Pontossága 100 -150 m, de lehet pontosabb is (nem lesz nincs rá igény, vagyis nagyobb a beruházás, mint a haszna...)
Kicsit keresgélve érdekesnek tünnek ezek a GPS-árak. Már megint nálunk minden a legdrágább:
eTrex: 62500 ft átlagos ár.
eTrex: 99,9 USA dollár (nincs 30000 ft!!)
cím:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/B00003WGP5/geocac= hing/102-2937579-0198520
Persze, hogy marha drága! Valamiből a fejlesztőket is ki kell fizetni. :)
Ha valaki szerez egyet, mindenképpen kérjen szoftver frissítést, ha problémája akad. A PC-szoftver is kezd hozzá korrect lenni. A netes térképletöltés például meglepően gyors.
Nem hiszem, hogy navigációs helymeghatározási célra ajánlanák, bár hellyel-közzel arra is jó lehetne. Amikor megcsinálták, akkor az autólopó tenderre pályáztak vele, de miután az igazi GPS-esek gyöztek, ezután nem tudom, mi lett vele. SUI, mint konkurrens biztos jobban tudja, de hallgat, pedig már egyszer ez szóba került :-)
Nekem, mint léginavigációs beállitottságunak eleve nem szimpatikus egy olyan rendszer, amelyik 500-600 méter felett nem müködik. De ha pl. a Pannon vagy a Vodafon adohálózatát használja, akkor igen lyukas is a háló, egy 50-6§ezres OEM GPS modul kiváltására szvsz. nem érdemes ekkora rizikót vállalni.
A dolog elméletileg (és gyakorlatilag is) lehetséges.
A pontosság alapban szerintem max. néhány száz méter lehet, ez attól függően hogy a szolgáltató mennyi energiát (na meg pénzt) fektet(ett) a dologba valszinüleg még egy kicsit pontosítható.
(10-20 méter szerintem sosem lesz! Erre ne nagyon számítson az ismerősöd.)
Remélem nem olyan kérdés, amit már korábban megbeszéltetek: egy szlovák ismerősöm szerint náluk az egyik GSM szolgáltató SMS-alapú helyzetmeghatározó szolgáltatást kínál, azaz, ha három bázisállomást egy időben "lát" a telefon, a rendszer visszakuldi az aktuális koordinátákat. Mennyire lehet egy ilyen megoldás pontos szerintetek?