De a négyévszakos oldalán is ott van az M+S, meg a hópihe, stb. (gondolom), amitől megfelel télen is. És ha ott vannak ezek a jóváhagyási jelek, akkor azoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, amik a téli jóváhagyáshoz szükségesek. A téli jóváhagyás feltétételei között pedig ott van az idézett szabályzó vonatkozó szakasza. Ennyi.
Azért van ellenpélda is; saját bőrünkön tapasztaltuk utasbiztosítási szerződés kapcsán - sajnos. Fizettek, amit ígértek, sőt, olyat is, amit visszautasíthattak volna, és az egész eset kapcsán nagyon korrektek voltak; kórházi ellátás, mentővel hazaszállítások, roncs hazaszállításának költsége, hozzátartozók látogatási költségeinek fizetése, károsult felszerelések költsége...
Egy szavunk nem lehet rájuk - pedig biztosító-társaságról van szó.
Így hirtelen a téli gumi profilmélységéről: 6/1990 (IV. 12.) köhém rendelet a közúti járművek forgalomba helyezéséről és forgalomban tartásáról 2 szakasz 17/a bekezdés:
(17a) * E rendelet alkalmazásában téli gumiabroncs az olyan gumiabroncs, amelynek
a) a gyártása során az anyagkeveréket, a futófelület mintázatát, a szerkezetét a téli időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz választották meg annak érdekében, hogy alacsony hőmérséklet melletti rendeltetésszerű használata során fokozott kapaszkodóképességgel rendelkezzen,
b) a gyártója téli abroncsként jelölte meg az oldalfalán a következő jelölések valamelyikével: M+S, M&S, M.S, MS, Winter, Winter Use felirat, Hópihe ábra, Háromágú hegycsúcs ábra, és
c) a mintázat magassága (bordázat mélysége) meghaladja a 4 mm-t.
A többit most nem állok neki kikeresni, de ígérem, később megteszem.
Mindenesetre a jog sajnos, vagy szerencsére - mikor melyik illik a saját álláspontunkhoz - nem úgy működik, ahogy elképzeljük. Nem feltétlenül van minden szóról szóra leírva, esetenként levezetések, értelmezések útján dönt az arra felkent hivatal.
A 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 36.§. (3.) bekezdésében van szó egyedül erről a "nyomás" dologról: "A gumiabroncsokban az előírt nyomást kell tartani."
De egyébként itt van, a KRESZ után a másik fontos tudnivalók "gyűjteménye". Tanulmányozzátok:
Lassan már az idióta biztosítók abba is belekötnek, hogy a baleset napján nem könnyű ebédet evett a delikvens párolt zöldséggel... A kárkifizetés nagyon nem megy a részükről, csak az indokokat keresik, hogy ne fizessenek. De bezzeg a folyamatos díj emelés az nagyon megy nekik....
Kötelezőnél még nem találkoztam olyannal, hogy a biztosító előírja, hogy milyen gumi legyen az autón...
"Bizonyos esetekben a biztosító mentesülhet a kártérítési/kár bekövetkezésekor a helytállási kötelezettsége alól, ha a károkozáskor a gépjárművön nem az évszaknak megfelelő gumiabroncs volt."
Ez teljesen törvénytelen lenne részükről, legalább is a kötelező biztosítás esetén, mivel jelenleg semmiféle KRESZ paragrafus, vagy egyéb más jogszabály nem rendelkezik arról, hogy KÖTELEZŐ télen a téli gumi használata. Mondom, a Casco-s dolgot nem tudom, ott lehet, hogy beleteszi valamelyik biztosító a követelmények közé....
Nem, nem azt mondja. Azt fogja mondani, hogy menjen el a leghamarabb egy szervízbe és nézesse meg. De az igazoltatásnak van nyoma. (jobb esetben) Ha két nap múlva találkozik az illetővel és még égni fog, már biztos érdeklődőbb lesz. Ez is olyan, mint egy kiégett égő esete. Ha megint igazoltatják és még mindig nem ég, akkor el kell mesélni, miért nem. Rádión sokmindent lekérhet, mint biztosítást, stb. De hazudni, hogy bejelentkezett már a szervízbe nem érdemes, mert a következő munkanap kiderül, hogy mégsem. Pont erről beszélek, hogy közvetve persze nem tragikus a dolog, lehet bliccelni, de a stressz, a tudat, hogy valami nincs rendben szerintem nem ér ennyit. Lehet sunnyogni, de hosszú távon nem kifizetődő. :-)
Tudjátok...ezzel az egész "rendőr-műszaki-mit lehet megtenni" kérdéskörrel kapcsolatban lehet sok mindent latolgatni, okoskodni, de a vége mindig az, hogy az ember (rá)fizet. Nem a (kekec)rendőr műszaki érzéke fogja eldönteni, hogy mi a helyes és szabályos és mi nem. Egyszerűen csak elrendel egy felülvizsgálatot és kész. Ott lehet a hozzáértőknek bizonyítani, hogy mi a szabályos és mi nem.
Amikor ilyen témában folyik a diskurzus, mindig eszembe jut egy régebbi esete az ismerősömnek. Hétköznapi ember, hétköznapi VW Golf, hétköznapi apró tuninggal, mint a pici csüccs, picit peresebb gumik, szélesebb felnik, másik leömlő és kipuff rendszer, stb. De tényleg nem állat módon, csak ahogy többezer Golfon el lett végezve anno. Aztán egyszer volt egy baleset. Semmi komoly, apró sérülés a másik félnél, csekély kár. De kekec rendőr ment ki helyszínelni. Szemfüles módon kiszúrta, hogy mintha picit lejjebb lenne az autó...aztán hohó...mintha nem gyári felni lenne rajta. Hmmm. No akkor nézzük csak. A vége KPM vizsgára rendelés lett. Volt a srácnak pár napja, hogy előkotorja, beszerezze a visszaalakításhoz szükséges dolgokat. Hiába volt németből beszerzett TÜV engedélyes ültetés, ha a beépítés után nem lett az átalakítás műszakiztatva. Hiába volt a felni csak egy zollal szélesebb, ha az és a rajta lévő gumi az adott típusú autóhoz nem szerepelt a műszaki leírásban. Hiába volt olyan kipufogó rendszer az autón, amit olyan üzem készített, amely más autógyáraknak is beszállítója.
A végeredmény, mivel osztott felelősséget állapítottak meg, anyagilag a bünti nem volt nagy. Asszem kis időre nem is vezethetett. A nagyobb szívás az volt, hogy olyan autót kellett odavinni a vizsgára, amibe várhatóan nem fognak belekötni. Márpedig egy régebbi autónál, hivatalos eljárással beidézett kocsinál ez nem egyszerű. Még azt is megnézték, az előírt fényszóróizzó van e a búrákban!
hazudnék, ha azt mondanám, hogy nekem nem voltak szabálytalan dolgaim. Nem is kevés. De a vége mindig az lett, hogy rendbe kellett tenni a dolgokat, mert hosszú távon nem volt megnyugtató, hogy tudtam, nem szabályos autóval közlekedem. Lehet vitatkozni (mondjuk otthon inkább, mint itt, itt ilyen szempontból komorabbak a rendőrök, nem hatja meg őket a duma), hogy az nem úgy van, de a vége mindig ugyanaz. Én meg az a típusú ember vagyok, aki ha tudja, hogy valami van a füle mögött, akkor nem reklamál, óbégat, csakhogy elkerülje a felelősségre vonást.
Mellesleg paradicsomi állapotok lennének, ha ilyen TPMS szenzor lenne a legnagyobb szabálytalanság az otthoni közlekedésben. :-) Soik értelmét én sem látom ennek a rendszernek, de ez van. Tuti, hogy nagyon sok embernek világít a műszerfalon és sz. ik rá. De ne neki álljon feljebb, ha valamikor ezért előveszik. Akkor tessék fizetni és arra a sok megspórolt pénzre és lesz ..om évekre gondolni, amit addig elközlekedett ezzel a problémával. :-))))))
"akit pl. itt Ausztriában.." Jaaa kérem a labancoknál nemzeti sport lett a rendőröknél, hogy a magyar autósokat basztassák. Nem is csodálkozom, ha esetleg még ezért is büntetnek. De ITT Magyarországon még nem volt precedens arra, hogy valakit azért büntessen meg a rendőr, mert az egyik kerekében 3 tizeddel alacsonyabb volt a légnyomás. De vegyünk egy futurisztikus példát: ha valami miatt mégis szólna a rendőr, hogy miért világít a keréknyomást jelző lámpa, akkor a gépkocsi vezetőnek pofon egyszerű a dolga. "Kérem szépen, az előbb gyulladt ki, lehet, hogy lassú defektet kaptam!? Mit tegyek? Cseréljek kereket, vagy elmehetek egy gumisig?" Szerinted erre mit mond a rendőr? Azt, hogy tízezer forint bírság? Ugyan már! A MAGYAR rendőr nem szarakodik ilyennel, főleg, hogy konkrétan jogszabályban pontosítva nincs leírva sehol sem.
Igen, pont ezért van benne. Látszik is, hogy utólag lett belefabrikálva a barna vezeték a motortérben, nem eredeti gyári kiépítésű a vezetékköteg. Ugyanis a cascohoz a motorteret is le kell védeni.
Amúgy a piros lednek ebből a szempontból tényleg nem sok értelme van. Elvileg csak azt látni, hogy mikor reteszel le az autó. Zárás után kb 30 másodpercig folyamatosan világít, asszem azt írja a könyve, hogy addig nyitható kulccsal is, utána ha elkezd villogni, akkor már csak a távirányítóval. Legalábbis valami ilyesmi van benne, szerény német nyelvtudásom után..:-)
Akkor legenda csak az a sok autós, akit pl. itt Ausztriában megvágnak, nem engednek tovább ha nem működik a világítás, repedt a lámpabúra, vagy egyéb rendellenesség van a kocsin? Amióta ilyen bonyulult egy izzó kicserélése, nem írják elő, hogy legyen az autóban izzókészlet, sőt a legközelebbi szervízig el is mehetsz a kocsival...és mégis sok autósnak kell a leszedett rendszámért vagy elvett forgalmiért visszautazni, hogy kiváltsák a kocsit. A kresz azt írja elő, hogy műszakilag kifogástalan állapotban lehet részt vennia forgalomban. Nem tér ki különböző kontrolllámpákra. Mégis egy műszaki vizsgán megbukik a kocsi, ha világít a visszajelzője a TPMS-nek, vagy a Check Engine-nek. Na ezért büntet a kekec rendőr, mert nincs rendben az autó. Az már más dolog, hogy a legtöbb zsernyák sz..rik rá, mert van egyéb gondja is és különben is lusta, alig várja már, hogy leteljen a műszak. Ugye rémlik még valami a tanultakból, amik például az indulás előtt a gépkocsin ellenőrizendő dolgokat sorolják fel, mint a világítótestek, abroncsok, kormány és fékberendezés, stb....aki annak tudatában kezdi meg az utazást, hogy tud a hibáról, az ezért kapja a büntit.
Az a gond, hogy valamelyik szabályozóban benne van, hogy bizonyos esetekben a biztosító mentesülhet a kártérítési/kár bekövetkezésekor a helytállási kötelezettsége alól, ha a károkozáskor a gépjárművön nem az évszaknak megfelelő gumiabroncs volt. Ezek mellett egy másik szabályozó kijelenti, hogy téli gumiabroncs alatt az 5 évnél nem öregebb, 4 mm-nél mélyebb profilmélységű, téli közlekedésre fejlesztett abroncsot kell érteni. Tehát jogszabály szerint a 6 éves abroncs esetében a biztosító már ugrálhat - és ez vonatkozik tudomásom szerint a kötelező gépjárműfelelősség-biztosításra is, amennyiben kárt okoz a szerződő.
Ez félig-meddig már megtörtént. Próbálj meg egyes biztosítóknál gfb-t vagy casco-t kötni. Lesz egy olyan kipipálható mondat hogy vállalja az ügyfél hogy az évszaknak megfelelő gumival jar de legalábbis nov-aprilis kozott teli gumi van fent. Aztán ha valaki ezt elfelejti es jo idő van novemberben es marad a nyári gumi akkor jön a meglepetés amikor a biztosító erre a vállalásra hivatkozva nem fizet.
Igen a kia gyári riasztója kb. ennyire való. Ha véletlenül lemerült a kulcsban az elem akkor mindenki megtudja mikor nyitod az autót. Eg dologra jó még: az olyan elvetemült biztosítóknál is lehet casco-t kötni amelyek megkövetelik a riasztót és ehhez nem kell szétszedni a vadiúj autót és piszkálni az elektromos rendszerét.
Emberek, nem a szenzor a kötelező, hanem a guminyomás ellenőrző és elégtelen nyomást jelző rendszer. A megoldás lehet szenzoros/jeladós vagy a fordulatszám különbségből kalkuláló rendszer.
Nekünk sikerült próbaként megszólaltatni a riasztót; emlékeim szerint bezártuk a gépet a távirányítóval, majd kulccsal nyitottuk ki, és olyankor riasztott. Amolyan retro-riasztás volt, mert a kürt szólalt meg ütemesen, nem sziréna. Valószínűleg a belvárosban, pár kapualjjal odébb már meg se hallani.
A villogó vörös led, és a matrica az ablakon - kb. ennyit ér szerintem. És persze az indításgátló funkció (legalábbis egy nem felkészült rosszember esetében).
Mondjuk akkor lövik tökön a népet, ha valamikor itt is bevezetik kötelezően a téli gumi használatát. Akkor akinek a "szenzoros" kerékszett évszakában van a műszakija mázlista, akinek meg nem, az szívás.... :-)))
Na ja, az jó ötlet. Csak akkor a másik kerékszettnél le kell ragasztani valamivel a világító lámpát, mert elég zavaró lehet, főleg éjjel.. :-) Ha jól tudom, a Hondákban (legalább is a Jazz-ekben) sem a szelepben van a szenzor, ott is a kerék fordulatával (ABS jeladó??)számolja ki az eltérést. Az új Ceednél nem tudom, hogy hogyan megy ez, de ha úgy, ahogy írtad, akkor ott csak arra kell figyelni, hogy a gyári méretű felni és gumi legyen fent akár a téli, akár a nyári gumival, mivel ahhoz van kalibrálva a mérés...
De én minden ajtónyitáskor szembesülök Columbo feleségének a szellemével. Persze lehet, hogy csak a matrica van az oldalüvegre ragasztva, optikai riasztóként. :)
Egyszeru akkor, a gyari gumival kell vinni muszakiztatni es akkor az ellentetes szezon kerekebe nem kell. Persze ehhez felnire szerelt gumit kell tarolni. Az uj ceed tudtommal difibol szamolja a nyomaselterest, akkor az minek szamit? mert nem hagyomanyos szenzor.
A "köcsög rendőr" nem ellenőrzi a szenzort, illetve, hogy jelez-e, mivel erre semmiféle KRESZ szabály nincs. A fólia és a felni az más dolog. CSAK műszaki vizsgán ellenőrzik, ha a lámpa világít, a gépkocsi a műszaki vizsgája bukta lesz......
Semelyik felszereltségi szinthez nem láttam írva riasztót, se a gyári katalógusban nincs róla 1 szó sem. Rendelhető tartozéklistában dettó semmi riasztó nincs. Olyan ez mint Columbo felesége...
Kössz, csak arra voltam kíváncsi leállítja-e a motort, sípolni fog-e megállás nélkül, kitakarja-e a műszerfalon az összes többi adatot stb.
Amúgy értem én, jó az irány. A téligumi ugyan pont nem kötelező, de a 2 év után elszaródó elektronikai bizbaszért büntethessen a köcsög rendőr, ha amúgy ellenőrizve teljesen jó a guminyomás. Világos, mindent értek.
Lehet, de műszakin nem engedik át, plusz egyre gyakrabban ellenőrzik ezt is a fóliázott üveg, a nem gyári méretnek megfelelő felnik és kipufogók mellett.
A héten fel lett dobva a 4 crossclimate. Csodalkoztam is, hogy semmit nem jelzett vissza, kb. mentem 1-2 km-t és a bal első addig 2.4 bart mutatott, majd az is beállt 2.5-re. Pedig a kerekek se az eddigi helyükre kerültek vissza szerintem.
Én úgy tudom, hogy csak világít a visszajelző. Nekem még nem csinálta, de érdekes is lenne 1 éves korára. A gumi cserénél (+ szett), megsporolva a + nyomásérzékelőket, esetleg, gondolom le lehetne átmenetileg ragasztani. Na ezeket áthidalólag akarok én is 4 évszakos gumikat.
Nyomás jeladó nélkül lehet közlekedni tartósan a kocsival, vagy leállítja a motort pár méter után, miközben folyamatosan csilingel agyvérzéses állapotot idézve elő a sofőrben?
Attól függ, melyik astrára gondoltok. Az F-esben (Szentgotthárdi) volt 8 szelepes 1.4 60 pacival, az központi befecskendezéses volt. Aztán volt a hengerenkénti fecskendezős 82 pacival. Szintén az 1.4-esben volt 16 szelepes, na az volt 90 paci. 1.6-osban volt 75 pacis központi fecskendezős, valamint a hengerenkénti 100 pacis. 1.8-asban 90 és 125 lovasok voltak, és -igaz ritkán- de látni lehetett 2 litereseket is 115, 150 pacival, és a klasszikus gsi változat a 204 lóval. Utóbbiakat inkább csak külföldiek látogatásával volt alkalom látni, Magyarországon elég keveset adtak el belőlük. A G- astrákban még ennél is több féle motor volt, kezdve az 1.2-estől.
Ez még a Focus-nál is előfordult :D Tiszta olyan érzés mint mikor a Knight Riderben bekapcsolják a Turbo Boost-ot :D Próbálj ki egyet, biztosan van eladó a környékeden, aztán megtudod.
Szia! Bár nekem az uj 1.4-es van nem is lehet észrevenni ha bekapcsolom a klímát! Régen az astrákat ugyanígy 1.4-es motorral viszont 90lóerővel adták na ott volt torpanás. Igazából nem egy versenylovak de elvisz bárhova es a fogyasztásod sem lesz egekben.
Családi (első) autónak szeretnék venni idén Ceed I vagy II SW-t. Klíma.
Több ismerős pedzegette, hogy az 1.4-es szívó benzines motor mellett felejtsem el a klímát, feltétlenül 1.6-ost keressek. A dízelektől egyenesen borzongtak a kedélyek.
Elképzelés heti 2-3 kiruccanás rövidebb távon 30-40km, 2-3 hetente 100-200km, mellette nem napi városi közlekedés..
Emlékszek terepen a Jimny-ben is fűteni kellett, hogy forgassa a vizet rendesen.. 35 fokban a homokon tök jól esett hogy okádta a meleget a szellőző is, de ha nem akartuk megfőzni a motort akkor más megoldás nem volt :D
Az biztos, hogy garanciális, csak attól félek, hogy esetleg nem tudják diagnosztizálni, ha éppen működik a rendszer. Azért próbálok előre tájékozódni, hátha valaki tudja, honnan fújhat a szél...
Ceednél még nem. Társmárkánál, Lacettinél volt ez típushiba. Klímapanel (manuális klíma változat, belső keringetés és hátsó ablakfűtés gombokkal volt együtt a panelen, mindegyik rossz érintkezős lett) drága volt, kiszerelés, újraforrasztás után jól működtek. Remélem nem ugyanaz a beszállító csinálta mindkét üzemnek! :-(
Az autót nekem szerencsére sose bántotta rongálás szinten, de csúszdázás, tappancsok, ürülék, meg jelölés az mindennapos volt a pesti mélygarázsban. Ott nagyobb ramazurit csapott, mint az utcán vagy a nyílt parkolóban. Bernáthegyi+ kaukázusi kutya szőrét téptem meg mikor vedlettek, majd betettem egy harisnyába és odakötöttem pár helyre a motortérben. Kb. 1 napig nem nyúlt hozzá, majd elvitte az egész "riasztómat" mindenestől.:))) Tuti módszer nincs ellenük.
A legjobb mikor pár napos országjáráson vagyok és jelölik az autót éjszaka, majd másik éjjel 200 km-rel arrébb egy másik jelöli agresszíven, hogy ez az ő területe...Valamiért a japán autókat imádják, azt előszeretettel rágják szét azt olvastam már korábban.
2018-as Silver SW 1,4 MPI autónk van (JD), automata légkondival.
Ma az autópályán hazafelé egyszer csak megszűnt a hűtés, pedig látszólag az AC gomb be volt kapcsolva. Hőfok állítás, ventilátor fokozat kapcsolgatás, auto üzemmódok nem segítettek. Az egész rendszer ki-be kapcsolása (OFF gomb majd Auto gomb) nem oldotta meg a dolgot. Aztán gondoltam kikapcsolom a légkondit az AC gombbal. Erre a gomb kikapcsolt állapotában újraindult a hűtés, majd egyszer csak az AC gomb LED-je is magától újra világítani kezdett. Ettől kezdve még néhányszor magától kikapcsolt a hűtés, de az AC gomb kapcsolgatásával újra tudtam indítani.
Szia! Olvastam itt a fórumom, hogy az új Ceed kombid van. Szeretném megkérdezni, hogy pótkereket adtak hozzá, vagy defektjavító készletet? A Kia oldalán pótkereket írnak, de az összes tesztet , amit megnéztem egyikben sem volt pótkerék.
Én már több hónapja hirdettem, egyszerűen hihetetlen, hogy nem kell senkinek jóval olcsóbban mint a vadi új. A külön téli szett meg qva drága, halmozottan a nyomás jeladókkal.
Mi is márkaszervizben nézettük meg a szintén németországból származó SW-t, de nem tudtak semmit az előéletéről mondani. Azt állították, hogy nincs olyan rendszerük, amiben bármi adatot látnának.
Szia, sajna sok eselyt nem látok rá, mert mondta, hogy elég nagy kockázatot vállal, ha véletlen rajta marad, akkor bukó a dolog. Megjárta már többször. És kérte, hogy ne is menjek vele, mert akkor már nem ad ennyit érte. 25 körül számítja be. Az a baj ezzel, hogy ő az újat megkapja nettoban ettől olcsóbban. Gondolom a szerelés az üzlet neki.
Üdv. 2013 ceed 1,4crdi-n létezik hogy nem lehet a kuplung holtjátékon álitani? Szerelöm ezt mondta... 1est nehezen veszi, tövig benyomott pedállal... Nagyon lent fog... Mozditja is a kocsit ha 1-esbe teszem...
Ettől még a márkaszervizre vonatkozó kérdés helytálló lehet. Nem mintha nem lehetne találni sokkal jobb nem márkaszervizt, de azért ha a márkaszervizben is profik és főleg lelkiismeretesek, nagyobb eséllyel találják meg a hibát. Szerintem.
További kérdés lenne, hogy állapotfelmérés során tudják e igazolni, hogy az autóra érvényes e a 7év 150e km garancia, vagyis a garanciális periódusokon belül járt az autó a szervizben? A szervizkönyvet inkább nem venném alapul
Sziasztok! 1.6 GDI kombi vásárlása előtt állok állapot felmérésnél tartunk és érdeklődnék, hogy mik a tapasztalataitok a márkaszervizzel. Érdemes e hozzájuk vinni mivel tudnak külföldi (Német) eredetű autó vásárlásáról információt adni vagy jobb egy független szerviz mint a Bosch?
Több hozzászólással előbbi dolgomat folytatnám. Elindultam a reggeli dadogás kiderítése irányába, eddig az injektorok (porlasztók) bevizsgálásáig jutottam. Semmi hiba. Az egyiken egy "O" gyűrűt kellett cserélni, de ezen kívül semmi. A porlasztók 260e km után gyári tökéletes értékeket mutattak, tehát ebben nincs értelme hibát keresni. Marad a hozamszabályzó szelep a nagynyomású szivattyún és maga a nagynyomású szivattyú vizsgálata. A rendszer tiszta, nem lehet szűrő probléma. Az EGR hibát nem jelez diagnosztikán és ki is lett tisztítva HHO-val. Még egy tippem maradt: izzítás, utóizzítás hibája, hiánya.
Egyébként a furcsaság az, ha kint nagyon meleg van, de a motor belül még hideg (nem volt aznap indítva) akkor rosszalkodik. Nem áll le, csak mintha kihagyna egy henger... persze melegen soha nem csinál ilyent. Érdekes kórtünet, ha van még ötlet szívesen fogadom. (Kia Ceed II. 1.6 CRDI; 2014-es)
Azt hiszem ez ízlés kérdése. Az utóbbi években csak bőrözött kormányokkal vezettem, és hát mit ne mondjak a műanyag kormány volt számomra qva kényelmetlen :).
Megrendeltem a gumisnál a 4 db Michelin Crossclimate-t. A rajta lévő Michelin Primacy gumikat beszámolja és fizetek 56 ezer különbözetet a szereléssel.
Lemezfelnit nem akartam rá, téligumival szenzorokkal az is 250e körül van. Aluval pedig inkabb 300e környéke.
De nem is ez a legfőbb probléma, hanem a megváltozott klímát és az autózási szokásaimat figyelembe véve döntöttem. Meg kerülgetni, pakolgatni és szerelgetni se szeretnék.
Van egy másik autónk amin téli-nyári garnitúra van, ha nagy a gáz az használható asszonyka jóváhagyásával...:)
Ha bármi változás történik és 2-3 év múlva rájövök,hogy én nem ezt a lovat akartam, akkor az lehet a menekülési irány, hogy veszek rá mégis 4 db télit és ezeket meg meghagyom nyárinak amíg le nem kopnak.
De már említettem, hogy a furgonunkon van 4 db Crossclimate, amit eddig csak télen használtunk, most is el van téve a szuterinba, mert a nyárija még elgurul egy nyarat. Azt azért vettem rá próbaképpen, mert a téli cserére szorult, és már zavart amit olvastam a tesztekben, hogy ahány teszt annyi vélemény. (Ez se a pussszos még). Gondoltam kipróbálom. 195/65 r15 méretben nem volt olyan vészes árban. Télen a legnagyobb hóban nekem pozitiv csalódás volt a V mintázatú borda. Nem mondom azt, hogy kicsit nem kompromissszumos megoldás, de szerintem teljesen megfelel éves 10.000 km esetén. Persze, nem járunk non-stop Tirolba az autóval télen....:)
Persze, mindenképpen. :) Hasonló vezetési stílussal a dieselt sem tudtam sokkal lejjebb tornászni. Majd autópályára azért kíváncsi leszek, mert ott nekem a fix adatom 6,7 liter volt az 1,7 cdti Astránál.
Nem szeretnélek befolyásolni, de a régi bölcselet szerint a szív és az ész ellentmondásában mindig a szívedre hallgass....;)
idén még kijön a ceed hybrid az sw kasztnijában lehet érdemes lenne megvárnod nem összetévesztendő a ceed mild hybriddel ami szintén kijön de a tavaly ugyanúgy kijött sportage mild hybrid alapján nem ígérkezik jelentős durranásnak ha ráguglizol van hír róla, csak kevés konkrétum, leszámítva hogy ez évre igérik
Nálam tegnap volt 100 km használat, 5,1 litert mutatott a computer. Nem rugtam neki, nyugisan mentem, határon várakozva kicsit romlott az érték, /start-stoppot kikapcsoltam/ 2 x azért gyorsultam egy rendeset. :)
1.4 Turbo automata sw. Tankolas lehet majd kissé eltérő adatot mutat, de ez eddig nagyon kedvező.
Gratula! Majd jöhet ám a valós tapasztalat fogyasztás ügyben 😉
Ez egyébként melyik piros?? Színmintát láttam, de az a kis 20*10-es lemez nem az igazi.
Ugyanúgy minta alapján sosem választottam volna a dark petal-t mert baromira sötét, de amikor tesztvezetés után kérdeztem, hogy milyen színű is eléggé meglepődtem.
A gumi kérdést illetően: megjelenés óta használom a CrossClimetet. (Még nem a plusz) van benne majd 50e km. Teljesen vállalható kompromisszum. Nem, valóban nem olyan, mint egy jó nyári vagy téli (a tesztautón Michelin sport pilot 4 volt ami igen-igen durva és volt tapasztalatom Conti TS860-al ami meg a téliek közül nagyon kiemelkedő szerintem) de aki nem akar vagy tud vacakolni a gumi cserélgetéssel annak a Michelinnél nemigen lehet jobbat ajánlani.
Jó pár hete nekem már említette az értékesítő srác a kereskedésben ezt az új típust. Még "lesi" fotót is mutatott róla. Volt nekik valamilyen mítingjük és ott bemutatták nekik. Nekem azt mondta, hogy nem nagy szám, inkább a Ceed, vagy a Sportage....
Állítólag ezt várták a törésteszttel - amit mondjuk nem értek mert az ötajtóshoz ennek aztán semmi köze, az is lehet, hogy a tengelytávja is hosszabb 5 centivel épp úgy mint a Cerato-nak amit Ausztráliába és USA-ban forgalmaznak, és nem túl fényes lett az ANCAP tesztje 1-2 vizsgálati szempontnál).
Igen, tud csúszni, mint egy műanyag talpú cipő...:) Állítólag a Crossclimate annyira nem tartós, mint a nyári Energy Saver gumi, amit tavaly cseréltem le 100 e km felett volt benne 6 évesen, inkább ki volt repedezve, egy szezon még volt benne. Gumis szerint ez 70 ezer körül fog nálam elmenni, azt mondta vitorlázok...:)
Egyébként nagy hóban szerintem meglepően jó volt a vonóerő a V bordákban, én kevesebbet vártam tőle a 195/65 r15 méretben. Hát még egyet alszom rá, de ez kecsgtető ajánlat, hogy 50 ezerből letudom az egészet.
Nyilván, ha donorszállító az autó ahol a motor ki sem hűl, akkor nem jöhet ez szóba...
Én Nokian Weatherproof-ot használok jelenlegi a Sportage-n. Szeptember elején jön a Ceed sw és éppen azon gondolkodom, hogy Nokian vagy Michelin legyen rajta. 2 telet csináltam végig alufelnivel és semmi baja nem lett.
Én azt gondolom, hogy csak bátran télen is az alufelnivel. Azt azért hozzá tenném, hogy a nagyon sózós napok után mindig lemostam a sót alaposan a felniről is.
Ilyennel járok 2.5 éve. Nem bántam meg. Voltam vele vezetéstechnikai tréningen is, ott is jól működött. Nyilván nem olyan jó télre, mint a legjobb téli gumik, de még soha nem volt legjobb téli gumival szerelt autóm akkor sem, ha téli gumit vettem rá :-)
Sőt, nyilván nem teszteltem, csak érzet, de a kicsit vizes, hideg, nyálkás úton nem annyira pocsék, mint a téli gumi tud lenni. Gondolom ismeritek azt az érzést, amikor a téli gumi csúszik, mint a nyavalya.
Visszaolvastam, van aki Michelin Crossclimate gumival jár. Nagyon affelé hajlok én is, az alábbiak miatt.
225/45 r 17 Michelin Primacy 3 van az autón.
Még mindig nem tiszta nekem, hogy kisebb felni rámegy-e a féknyergek miatt.
GT-Line kivitelre nem akarok lemezfelnit tenni még télen sem. (ez arcoskodásnak tűnhet, de halkan megjegyzem nekem ez az első könnyűfém felnis autóm).
4 alufelni rá szenzorokkal, téligumikkal cirka 250 ezer alsóhangon.
Most beviszem a gumishoz a 4 rajta lévőt gumit, csak 10 ezret kér rá a Crossclimate különbözetre. (összesen 40e+10e a szerelés)
Tehát 50 ezer Ft-ból megoldom a kérdést. Van egy másik autóm amin lesz téli-nyári szett. Tehát, ha fél méteres hóban feltétlen kell menni, akkor megoldom azzal.
Nem tudom, jó döntés-e, alszom rá egyet, de 200 ezer Ft-ot nekem nem ér plusszban a téli garnitúra. Van egy autónkon még az első Crossclimate gumikból és meglepően jól teljesítettek.
Valahol olvastam a francia posta autóin az összesen ilyen van már, nem szerelgetik. Pedig ott van tél. Ugyanez volt az olajjal is régen, külön volt téli, és nyári....Szépen kikopott, többfokozatú téli-nyári olajok vannak manapság.
Mi a véleményetek, némi kompromisszum árán feltehető rá? Kb. van 2 hét tél.
No ezt én is feltettem, mint kérdést. Azt a magyarázatot kaptam, hogy a pályaszakaszok nagyon jól be vannak kamerázva, gyakorlatilag végig követhető a járművek mozgása. Ha a mérésnél beigazolódik, hogy egy előző jármű sorolt be elém éppen (ami gyakorlatilag rengetegszer történik, hiszen nem szalad el az ember a kocsival 100 métert és úgy sorolna be) akkor törlik a bírságot. Na én nem akartam felülvizsgálatot kérni, bár mintha a fogamat húzták volna. :-) Nyilván nagyobb összegnél és ha tutira emlékszem, mi történt ott, akkor reklamálok.
Nálunk Romániában a konfigurátorban megjelenik ez opcióként, 77 euró a felára, VDEB01 az opció kódja (nem tudom hogy ez globális-e vagy csak itt nálunk van értelme). Úgyhogy szerintem megér egy kérdést a kereskedés fele, ha ez tényleg érdekel.
Az oszrákok egy vaskalapos nép ebben a témakörben. ..kérdem, h akkor mi van a fényképezőgépekkel, mobilokkal? Azok jelenléte nem sértik a személyiség jogokat? Vagy azokat is elkobozzák, tiltják, büntetik, ha valakinél találnak fényképezőt, mobilt? Vagy netán nem lehet fotózni szelfizni Bécsben, Grazban, vagy bárhol tájfotót, ahol emberek vannak? Nemigazán tudom elképzelni, hogy egy rendszám milyen személyiségi jogokat sérthet. Főleg ha annak alkalmasint egy vétlen embernél bizonyítási ereje lenne, lehetne?
Én tuti, hogy minden autóban kötelező alapfelszerelésként írnám elő, hogy a szabályosan közlekedők "személyiség" jogait védje.
Azt még el tudom fogadni, hogy közösségi oldalra nem lehet feltenni, bár azt is nehezen. ugyanis mindenki vállaljon felelősséget azért amit csinál, vagy tesz.
Ezeket a kérdéseket természetesen nem nektek tettem fel, csak hangosan gondolkodtam:)
Sajnos ez nem így van. Ott nem a rendőr bizonyít. Neked kell, ha tovább akarsz menni. Ha tudod bizonyítani, hogy nem képes felvételt készíteni a készülék, akkor visszakapod és elenged.:-) Ott nem lehet eljátszani pl, hogy egyedül volt a rendőr és nem is úgy volt ám! :-) A rendőr amit mond, az van a bíróságon. A történet egyszerű. Félreállít, fizetsz és továbbmehetsz. Ha nem, akkor maradsz. Rendszám le, forgalmi el, ha fizettél, elviheted a kocsid, ugyanis azt az elkövetés eszközének tekintik.
De az igazsághoz tartozik, hogy már elég nagy szórás van intézkedések között. A legtöbb rendőr nem foglalkozik a dolgokkal. A leírt dolgok akkor vannak, ha tételes ellenőrzés van, vagy ilyen dolgokra utaznak, ill. ha megosztás történt. stb.
Hogy milyen aránytalanságok vannak, egy történet:
Nemrég a szokásos utunkat tettük meg a linzi vasútállomás és a welsi lakhely között, autópályán. Aki ismeri a környéket, tudja, hogy arra vezet Passau felé sokak útja, mindig nagy a forgalom. Normális követési távolságot képtelenség tartani, hiszen a megengedett 130-nál kb 70 métert kellene tartani.
Mostanában rászoktak, hogy felüljáróra spéci kamerapárost tesznek fel és mérik az autók sebességét, az időtartamot köztük, ezáltal megkapják, milyen távolságra haladnak egymástól. Namost feleségem a megmondhatója, aki mellettem ült, hogy aznap, amikorra hivatkozott a levél amit kaptam később, semmi különleges nem történt, inkább kicsit kisebb volt a forgalom a szokásosnál, szép napsütéses időben úgy 110-120 körül poroszkáltunk. Abszolút nem vagyok az a típus, aki közel megy a másikhoz, inkább tartom a távot, de van ahol nem lehet. Ugyanis ha tartanám, mindig bejönne elém egy autó és mindig le kellene fékeznem, a végén már csak lépésben gurulnék.:-)
A levélben érdeklődtek, ki vezette a kocsit és közölték, hogy hol, mikor, 0,79 mp-re haladtam egy másik autó után. Természetesen én vezettem, elismertem, hogy valóban arra jártam, nem akartam sok pénzért megnézni a videót a kapitányságon. Ajánlották is, hogy nyelni, köpni és fizetni, mert vastagon fog majd a ceruza reklamálás után ha megjön az összeg. Aztán két hét múlva megjött a csekk, nagyon szolídan megúsztam 100€-ból. Másnál 300€-ról indult hasonló távolság (1 mp alatti követés), de volt aki 800€-t fizetett, igaz 0,5 mp körül volt neki.
Mindez egy teljesen hétköznapi forgalomban. S hogy mi az indoklás? Hát az volt, hogy ha az előttem közlekedő hirtelen fékezésre kényszerül, akkor én nem tudok reagálni, megállni, ezáltal mások anyagi és testi épségét súlyos mértékben veszélyeztettem.
Ilyen kamerákat mindenhol bevetnek és pontosan meghatározható vele az aktuálisan elvárható követési távolság. Ha azon belül vagy, már megy is a bünti.
Hasonló pl az IGL. Aki annak hatálya alatt nem tartja be a sebességet, annak kapásból 800€ körüli az induló tarifa. Ugyanis az elkövető nem közlekedési szabálysértést tesz a gyorshajtással, hanem környezetvédelmi bűncselekményt követ el. Jelentős túllépésnél 2-3000€ sem ritka.
Lehet okoskodni, magyarázkódni, de mi van ha nem jön be? Nekem nem ér annyit, ezeknek a pénzeknek nagyon más helyét terveztem....:-))))
Ez így van. Alap esetben nem lehet felvételkészítő berendezés az autóban. Nem érdekli a rendőrt, hogy ki van kapcsolva. Nem az dönt az eljárásnál. Büntetés mértéke indul párszáz €, plusz elkobzás. Kekec rendőr, ill. többedszeri jogsértés ezrekben mérhető. Ha nem kapnak el, de a készített felvétel valahogy megosztásra kerül, súlyos per lehet belőle ha valaki feljelent. Személyiségi jogok védelme miatt. Annyira b....ok a sógorok, hogy pl a Google street wiew sem működik náluk, nincsenek felvételek, tavalyig nem engedték be az Google autókat. Most enyhítettek rajta, már főútvonalakat filmezik. De csak úgy engedték, ha bárki sérelmezi hogy szerepel a képeken a Google-nak törölnie kell azt a részt.
Én is szerettem volna kamerát, de mivel ottani a kocsi és az életvitel központja, nem hiányzik a meghúzkodás.
Csak reagáltam egy korábbi bejegyzéssel kapcsolatban (kártyacsere), egyébként pedig minden külföldre indulónak célszerű tájékozódni a KRESZ előírásaitól kezdődően minden másban is az érintett országokban érvényes rendelkezések, szabályok vonatkozásában, s azok ismeretében dönteni, vállalva az esetleges felelősséget.
Itthon nincs tiltva a kamerahasználat, csak a felvétel felhasználással kapcsolatban vannak rendelkezések.
Ausztria e tekintetben, hasonlóan a CB használathoz, valóban eléggé kacifántos ország, de például Milee által jegyzett megoldás helyett elegendő csak kivenni a kártyát és közölni, hogy nincs benne. Nem hinném, hogy különösebben kutakodna a rendőr. Megoldás lehet egy tablet is, amelyen navigáció (is) van, s vagy kikapcsolom, vagy pedig áttérek a navira. Másrészt pedig nem is lehet annyira egyértelmű, a szerv számára, hogy mire is használják.
Off, ferfi vagok, de olyan autot akartam, ami eros es tetszik. Meg nem k. kombi. Aztan lette egy tetszetos eros (szerintem most eleg) kombim. A logo pont mellekes az elejen, meg amugy is csak a birodalmi csillag lennne erdekes logoban nekem.
Az olcsóságot ne a pénztárcánkhoz mérd, hanem a többi autó árához. Sajnos a 6 millió az az árlista alján van. Sokkal több autót vehetsz 6 milliónál drágábban, mint ennél olcsóbban.
És alapesetben ilyen kamerára mutatáskor intelligens embereknél mindenki tudja majd, hogy "hol a helye"... :)
Kicsit hasonlít ez a lézerblokkolóra is, ritkán kell, de akkor nagyon :DD
Amúgy el lehet jogászkodni, hogy elfogadják-e a felvételt, meg személyiségi jogok, stb....egy normális bíró ilyenkor azt mondja, hogy számára fontosabb az igazság kiderülése, mint, hogy valakinek a jogai sérülnek...:)
Nyomozóval múltkor beszélgettem erről, neki volt egy olyan esete, hogy a tolvaj védekezett és mutogatott a személyiségi jogokra való hivatkozással, hogy kamera alapján őt nem lehet elítélni. Nyilván valaki felvilágosította.
Ezt én úgy oldom/oldottam meg, hogy van egy tartalék 5 gigás SD karim, amin csak Hegyeshalomig tart a felvétel, persze dátum nélküli. Ha kapnék egy közúti ellenőrzést sógoréknál, akkor előtte egy gyors mozdulattal kikapom a kamerában lévő SD-t és elrakom. Ha szívózik a hatóság a kamera végett, akkor felmutatom, ill. kérésre lejátszom neki, hogy csak Hegyeshalomig használtam.
Nálam is egy hasonló szitu váltotta ki, hogy kamerát szerelek be.
Egy elsőbbségadásos kereszteződéshez értem, előttem egy egy koros Opel Vectra állt. A védett útvonalról balra a mi utcánkba egy teherautó kanyarodott be. Az előttem álló opelos attól parázott, hogy nehogy nekimenjen az autójának a teherjármű, s ezért kapcsolt egy hátramenetet és hajrá...... Egy csatt és pár 10e Ft-os sérülés lett a végeredménye a manővernek. Ők ketten voltak (két fiatal srác), én pedig egyedül. Felmérték a helyzetet , hogy veszteni valójuk nincs és azt próbálták állítani, hogy én mentem beléjük. Dee szerencsémre a mögöttem álló autós látta és egyértelműen tanúsította, hogy ők tolattak belém. Így sikerült a betétlapot kérni, melyen elismerték a felelősségüket. Ekkor határoztam el, hogy mindenképp rakok be kamerá(ka)t. Most a hasonló ügyeket (azóta szerencsére nem volt ilyenben részem), úgy fogom intézni a viták elkerülése végett, hogy rámutatok a kamerára :)
Igazság szerint már az i30 se a legjobb ha megnézem a fizikai védelmi eredményeket (Focus jobb pl.) de az előző modellpárosnál a Ceed picit rosszabb volt mint az i30.
Középen ráadásul nincs isofix tehát oda biztosan nem tudom ültetni.
Néztem már a Sportage-et de annak az 1.6-os szívó motorja olyan dinamikájú lehet abban az autóban mint a Ceed-ben az 1.4-es szívó, másrészt meg az már túl van költségvetésen. De majd még átnyálazom az árlistát még egyszer.
Nem tudom, mennyi idős a gyermek, de szerintem a hátul, középen, gyerekülésben, rendesen bekötve utazó gyerek szempontjából a Cee'd nem egy programozott halálos ítélet. Főleg, ha az i30 töréstetsztje megnyugtat. Szerintem ezt a kérdést túlgondolod.
Szerintem - mert véleményem nyilván van, ha másnak érdektelen is - ha a legfontosabb a biztonság, ami mindent visz, mármint a túlélési esély fokozása, nem a KIA Cee'd kategóriából kell választani.
6 millióért már lehet kapni használtan olyan, nagyobb kategóriás SUV-ot is, vagy - hogy kategorizáljam, nagy személyautót? Merci, Audi, BMW - ami talán nem kéri el évente még a vételár felét szervizre.
Nomeg, ha valakinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is :-)
Volt az elmúlt években pár ismertté vált baleset, amiben az egyik fél ilyen nagyobb személyautó volt. Meggyőző, hogy ezekből többnyire sértetlenül szállnak ki, míg a kisebben meghalnak.
Nálunk is véleményes a használata. Elvileg nem szabad, gyakorlatilag - úgy tudom - ha semmi másra nem használjuk, mint vitás esetben a rendőrségek/bíróságon bemutatásra, nem baj, ha van felvétel.
Köszi a kamera linket, ez elég komolynak tűnik. Én is játszok már egy ideje a gondolattal, hogy egy ilyen hasonlóan a légzsákhoz ritkán kell, de akkor nagy szolgálatot tehet. Rokon autójába hátulról beledurrantottak. Mire a rendőr kiérkezett a hátsó ahelyett, hogy korrekten elnézést kérve elvitte volna a balhét, azt adta elő ( a pereputtyal) a rendőrnek, hogy ő nem is érti mi történt, mert az előtte lévő autó hirtelen satuféket nyomot, majd nagy gázzal hátratolatott...Nyilván ez így életszerű....Egy kamera ilyenkor felbecsülhetetlen...
autóválasztásnál nagyon különbözőek a preferenciák ára, kasztniformája, motorizáltsága, márkája, egyebe monnyuk én eddig embert nem hallottam hogy a törésteszt lett volna neki fontos, de látható hogy ilyen is van a legjobb ebben a műfajban egy szőkésbarna (értelmes, diplomás, nyelveket beszélő de igen humán beállítottságú) ifjú női hölgy volt, akivel találkoztam aki amikor megkérdeztem annyit tudott a saját autójáról hogy piros részletesebben kifejtve, a kis piros és itt vége aztán megkérdezte a párját, és kiderült hogy a kis piros egy vw golf addig fogalma nem volt róla, és valószínűleg öt perccel később ki is esett neki az információ mint érdektelen hiszen egy autónak a színén kívül mi más jellegzetessége lenne..
És most a lényeg: ki hogy szedi le a sok rohadt rászáradt bogarat a kaszniról? Előző jószágnál a teknőcös rovaroldó sprét használtam, de hazavágta a fényszórótesteket (na ja, utóbb kiderült, hogy apróbetűsen rajta is van), azóta gyanakvó vagyok...
Én alapos áztatással szedem le és van erre egy speciális nagyon régi Sonax törlőm. Női üvegszálas harisnya is nagy segítség. Mosóstól kaptam még speciális szert, de nekem meg a gumi alkatrészeket mattította le. :(
Ezek a felszereltségek elég sajátosan állíthatók össze márkánként, néha igen csak elcsodálkozom én is, hogy "mivan???"
Nekem a 200 Ft-os GPS is egy felejtős lehúzás volt, ha a Gold már tudja a telefontükrözést...viszont úgy döntöttem téli kerék szettet fogok venni külön, mert ne karcolgassák a szép felnit a szerelésnél. Szerettem volna deréktámaszt, de elengedtem, mert a csomagban nekem annyit nem ér.
Ez ilyen távol keleti specialitás a csomagban összeállított extrák. Lehet venni az Opelnél is csomagot, de akkor gyűjtőcsomagban jóval olcsóbb, mint egyesével .
Én kifizettem enélkül is...Lehet, hogy hülye vagyok, de annyira szerintem nem lehet rossz. Éveken át jártam légzsák és ABS nélküli autókkal - éves 40-50000 kilométert - huszonéve és még itt vagyok....a tartózkodási engedélyem visszavonásig érvényes. "Ha sors úgy rendelkezett, hogy túléljük a csatát, bátorságod sem lehet károdra. Ha a sors döntése, hogy nem éljük túl, gyávaságod se menthet meg. Harcolj hát bátran! " :) Nyilván eszetlennek nem kell lenni, és nem kell feleslegesen a sorsot kihívni magunk ellen.
Azt megfigyeltétek már, hogy a nők a parkolóba mindig orral állnak be? Képesek percekig küzdeni ezzel, holott betolatni ezerszer egyszerűbb lenne.... :-)) Meg aztán kiállni is.. ;-)
Ebből látszik, hogy jó munkát végeztek a Kiánál, amikor belőtték a felszereltségi szinteket. Hajlandó vagy jelentősen több pénzt kiadni csak azért, mert egy valamire még szükséged van.
Anyukámék háza mögött van egy óvoda, zsákutca vezet a bejárathoz, ráadásul a közepén egy derékszögű kanyar.
A sok sofőr az ajtóig, de ha tudná, a kiságyig vinné a pulyát. Bemegy a zsákutcába, ott a gyerek kirakása után ugye vagy tolat - és a kanyarban is a fajtikái állnak persze - vagy megfordul, de arra meg azért már nincs hely úgyszintén a fajtikái miatt.
Ami ott minden nap megy, kabaréba, burleszkba illő.
A baj nem is az, hogy nem tudnak vezetni, az csak egy dolog. A baj az, hogy már 142. alkalommal izzadtak vért, amire a helyzet valahogyan megoldódott, de másnap a butája a 143. alkalommal is elköveti ugyanazt a hibát.
Csikós nem mondta a Cee'd-re hogy szar, sőt, éppen ellenkezője volt a véleménye róla. Úgy summázta, hogy jó autó, csak ne élvezetet várjon tőle a pilóta. De ezt pár éve olvastam tőle, azóta van új modell.
Egyébként hozzáállását a 40 éves szarokhoz osztom, azonosulok vele.
Nagynéném nagyon jól vezet, türelmes, de nem totojázik. Nem félek mellette. De én már nem hiszek abban, hogy a nők biztonságosabban és óvatosabban vezetnek. Pont olyan parasztok mint a férfiak. Rengeteg olyan női vezető megy itt el a házak előtti parkoló szervizútján, hogy legszívesebben utánuk hajítanék valamit. A rendes út ezzel a szervizúttal párhuzamosan, kb. 15 méterrel kintebb megy, de ezek itt gyerekkel a fedélzeten úgy döngetnek el 50-60 közötti sebességgel, mintha ez lenne a kinti út, maga az utca. Pedig ez egy parkoló! Az is baromira idegesít, hogy sok nőnél semmi előre gondolkodás nincs. Itt a lakótelepen viszem oviba a gyereket a belső utakon. Persze mindenhol parkolnak már, két autó neccesen fér el. Összedolgozva meg lehet oldani, annyi, hogy ha az én oldalamban parkolnak autók és jön szembe, akkor igyekszem behúzódni a foghíjakba ahol nem parkol épp senki az úttal párhuzamosan. Így nem kell centizni. Ezt úgy kb. mindenki látja és tudja, de legutóbb egy nő jött velem szembe és még gyorsított is pedig látta, hogy elindultam a sávjában és ha lett volna egy icipici esze akkor tudja, hogy nagy eséllyel ki fogok menni a foghíjba és szépen elférünk. De a foghíjig már nem volt hová mennem. A foghíjhoz meg alig jutottam el mert őnagysága jött ám szembe kitartóan és gyorsítva. Majd neki állt feljebb mikor találkoztunk.
A másik, derékszögű kanyar van de parkolnak az autók és csak 1 sávnyi a hely. A derékszöget ki lehet ám ívezni mert a sarokban sok hely van. Akinek van icipicinél több esze az rájön erre, benéz a kanyarba és ha látja hogy van szembe forgalom akkor kihúz szélre így elférünk. De nem mindenkinél van ez így.
Vagy amikor az én oldalamban nincsenek parkoló autók, tehát az én sávom szabad, a szembe jövő jön át a sávomba. Ott egy foghíj ahová kihúzhatna de kimegy max. fél métert és megáll. Majd kétségbeesetten néz rám, hogy én meg jövök ám szembe és nem férünk el. Hát nem kisanyám, tényleg nem, de nem én leszek az aki 100m-t fog tolatni mert te hülye vagy és nem húzod ki a kocsidat oldalra ahol még 1,5m hely van. És bizony rá kellett jönnie, hogy tolatnia kell. Azt a szenvedést édes jó Istenem...
Ezek mind nők voltak, 3-ból kettő ovi és suli közelében, tehát naponta arra jár, ha magától nem jött rá, akkor feltűnhetne neki, hogy az értelmes többség miért csinálja olyan "érdekesen" ezt a dolgot.
És általában az itt belül a lámpákat megkerülő autósoknak még nem tetszik, ha az ember "feltartja" őket azzal hogy mondjuk egy derékszögű hátramenetes parkolás miatt keresztbe áll előttük - egy PARKOLÓBAN!
Aztán mikor a csúnya nézésre megkérdezem hogy "mi van?" akkor érdekes módon már nem olyan sietős, akkor megállnak visszapofázni. Ilyenkor intek nekik hogy lehet húzni a p.csába, ha annyira sietős.
Komolyan rendet kellene tenni itt a fejekben (meg egy lapáttal a fejeken).
Melyik autóban támaszt olyan helyen a deréktámasz ahol nem kell?
Csak mert megkérdeztem Csikós Zsoltot a TC-n aki tesztelt 2-3 alkalommal is Ceed-et és panaszkodott az ülés támlájának ívére, és azt mondta, neki is fentebb támaszt, mint kellene, ahol meg kellene, ott meg mélyedés van a deréktámasz alatti részen a támlában.
A behajtható tükör egy nagyszerű találmány olyas valakinek, aki egy kicsit is népesebb helyen él...
A könnyűfém felnit szétcseszi a gumis? Hát nem tudom, én ezt eddig nem tapasztaltam se autón, se motoron.
Ellenben a deréktámasz olyan helyen támaszt, ahol nekem semmi szükségem rá, sőt zavar. Ahol kellene támasztania - kissé lejjebb -, ott meg lóg a hátam a levegőben, ennél fogva bármelyik gépben ülök, egyikben sem használom, sőt, alapra állítom, pedig sok-sok órát ülök volán mögött.
"...Es nem aggresszivak, nem dudalnak, ha az elottuk levo nem tokosen hajt be a forgalomba az alarendelt utakrol Es nem teszik be a kocsit a sajatjuknal ket meterrel kisebb helyre a kocsisorba. "
Ó, dehogynem!
Ugyan úgy mondják az igét, legfeljebb kifelé nem látványosan... Ültem gépkocsivezető nő mellett, semmivel sem volt türelmesebb, mint a férfi kollégák.
De hogy maradjak a saját portámon; a párom régebben ritkán vezetett, majd úgy alakult, hogy én fél évig nem voltam itthon, ő pedig kapott egy autót. Azelőtt az M5 bevezetőjén kitett 50-es táblát elérve mindig rám szólt: vigyázz, lassíts, nehogy fotót kapjunk, ráérünk, türelem! Miután már ő is vezetett ugyan ott bő szóval méltatlankodott, hogy mi a f.sznak kell itt 50-es tábla miért nem lehet haladni... Pedig nem nyomulós fajta, óvatosan vezet.
Furcsa, hogy a ket autos csaladokban siman vezet ugyanugy a no, mint a ferfi. Es nem aggresszivak, nem dudalnak, ha az elottuk levo nem tokosen hajt be a forgalomba az alarendelt utakrol Es nem teszik be a kocsit a sajatjuknal ket meterrel kisebb helyre a kocsisorba.
No igen: a Ceed-be egy deréktámasz nekem 450e Ft...
Mert mi kell hozzá? Utazó csomag. Ahhoz meg Gold felszereltség. 250e+200e=450e agyrém
Pláne, hogy most akciózzák Silver Vision néven a Silver+tolatókamera kombót, aminek a 120e Ft-os felárát elengedik. Tehát nekem egy olyan pontosan és tökéletesen megfelelne! De a deréktámasz miatt még ki kell dobni az ablakon 450e Ft-ot...
Persze jön még ezért a pénzért a behajtható tükör, az elektromos rögzítőfék és a 16-os alufelni amelyek nálam pont olyan dolgok, amelyekért nem hogy nem adnék pénzt, még kifejezetten előnytelennek is tartom.
A 16-os alufelnire ugye vigyázni kell. Ha én nem padkázom le, akkor összekaristolja a gumis. Szerencsére most a gumisom olyan profi, hogy a 400e Ft-os darabárú felnikkel szerelt Merciket is hozzá viszik ki a kereskedésből mert ott nem mernek hozzá se nyúlni, cserébe elmondják neki, hogy a 20-30 millás Mercik mekkora halom sz.rok :))) De én az 1.4 T-GDI motoros Ceed-et 15-ös kerekekkel vezettem és az Octavia2-n is az van nekem, mégsem éreztem hogy annyira billegős lenne az erős Ceed azokon a gumikon, viszont az a legeslegolcsóbb gumi kb. (195/65 R15) és acélfelnin van, tehát no para a nagyszerű útjainkon. Az Octavia2-vel nyáron 16-os felniken járok mert stabilabb vele az autó és jobban fekszi az utat, a 15-ös gyári felniken a téli gumik vannak. De Ceed-en nem érzem, hogy szükség lenne a 16-osokra.
Ami értelmes dolog még ezért a 450e Ft-ért:
- sötétített üvegek a B oszloptól
- króm keret az ablakok körül - ez kicsit feldobja
- a könyöklő nem fix hanem csúsztatható (bár ha csak két pozícióban rögzül akkor nem vagyok előrébb vele - nem tudom)
- hála az elektromos rögzítőféknek meg tudják oldani, hogy a könyöklő hátsó részén legyen két levegő befújó rostély a hátsó utasoknak is. Ehhez ha lehet, ragaszkodnék, mert az Octavia2-n most is van és bár ott is feláras volt de valami 40e Ft és ott megoldották 14 évvel ezelőtt hogy mechanikus kézifék mellett is hátra vigyék a levegőt azokhoz a rostélyokhoz.
Hyundai i30 Prime akciós modell is 6m Ft és ugyan ezek vannak benne, de ott nincs elektromos rögzítőfékhez kötve a deréktámasz, így ott van deréktámasz és könyöklő, de levegő kifújás hátra nincs.
Két jelenséget azért szóvá teszek, amit mindenki érzékel, esetleg nem mondja ki, vagy nem is tudatosul benne.
Az első az, amikor a női vezetők "biztonságosabb" közlekedéséről beszélnek. Ez így egyszerűen nem igaz. A reggel 8 órakor napsütésben, de legalábbis jó látási viszonyok mellett az oviig valahogy elevickél (a tapasztalatom szerint MESSZE a legrosszabb eset az, amikor a különben is buta és kegyetlenül fakezű nagymamára bízzák ezt a feladatot, hogy a tündi-bündi unokát valahogy juttassa el az intézményig) nem lehet összehasonlítani a a nap minden szakában, minden időjárási körülmények között vezető többiekével. Egyszerűbben szólva a saját bizonyítványukat magyarázók kétbites rendszerben szándékoznak gondolkodni, hogy a két kilométerre levő bölcsődéig való eljutás is egy egység, meg a télen, csúszós úton Szegedtől Münchenig kamionnal is egy egység.
Hát pedig nem.
A másik az, amit említettem már, hogy sokan megmagyarázzák a női vezetők létjogosultságát, beszélnek a női kvótákról a parlamentben meg akárhol, de mentősofőrnek valahogyan soha, pedig ott megmutathatnák a tudásukat amire olyan büszkék.
"... ki hogy szedi le a sok rohadt rászáradt bogarat a kaszniról? Előző jószágnál a teknőcös rovaroldó sprét használtam, de hazavágta a fényszórótesteket (na ja, utóbb kiderült, hogy apróbetűsen rajta is van), azóta gyanakvó vagyok..."
Motoros körökben elterjedt technika a karcok tekintetében kényes területek esetében (pl. plexi, akár motoron, akár sisakon, műanyag idomok, stb.), hogy a "fertőzött" vizes felületre papírtörlőt teszünk (esetleg még ráfröccsentünk kis vizet), és hagyjuk "dolgozni". Pár perc után a rászáradt bogárkák elengedőekké válnak.
Többet nem szólok a témához: nők vs férfiak a volán mögött.
Félretéve az egyéni képességeket, amelyekkel minden ember különbözok az átlagtól, alapvetően a rutin és a kialakult készségek (készség=az emberi cselekvés automatizált komponense) határozzák meg, hogy ki, milyen minőséggel vezet.
Namost ahol egy családban egy autó van, és ez a zöm, ott ugye apuci CSAK akkor adja át a volán anyucinak, ha már szivacsolt, vagy kristálytiszta, hogy pillanatokon belül szivacsolni fog. Mindezek az alkalmak aztán meghatározzák a rutinszerzési alkalmak számát vastagon. Aztán megannyi Sennaként tesszük a megjegyzéseket szerencsétlenekre.
Majd lessétek az esti rémhíradókban, hogy a halálos (ittas, vagy figyelmetlen) balesetekben hány női vezetőt említenek, és pironkodjatok.
Teli a város profi női busz, villamos, taxi, stb. vezetőkkel, még egy se szállt ki, hogy leordítsa a fejem vélt jogai védelmében, de a piroson áthajtó és a záróvonalon át elémvágó úriembert volt, hogy csak a fegyverem (látványa) állította meg, pusztán azért, mert ijedtemben rádudáltam.
És most a lényeg: ki hogy szedi le a sok rohadt rászáradt bogarat a kaszniról? Előző jószágnál a teknőcös rovaroldó sprét használtam, de hazavágta a fényszórótesteket (na ja, utóbb kiderült, hogy apróbetűsen rajta is van), azóta gyanakvó vagyok...
Én is azon az állásponton vagyok, hogy a nők átlagban kevéssé rutinosak, de egyébként elég sok a kilengés mindkét nem esetében negatív és pozitív irányba is.
A nőknél én azt figyeltem meg, hogy a vezetésre nem fordítanak kellő figyelmet, nem veszik komolyan, amolyan másodlagos tevékenységként végzik, miközben másra összpontosítanak. Hogy egy rossz hasonlattal éljek, úgy vannak vele, mint a rántással; ha kicsit odakap, hát kidobja, és rittyent egy másikat.
A budapesti csúcsforgalmat igyekszem elkerülni, szerencsére az elfoglaltságom segít is ebben - nem a városban melózok (ezért BKV bérletem sincs). Mi külső kerületben lakunk, korábban BKV-val jártam melóba, párom, gyerekek most is - átlag 3/4-1 óra per út. Egyébként szerintem élhető a BKV-zás. Ha be kell mennem a "városba", lehetőleg motorral teszem, amivel nem gond a dugó, és a parkolás sem. Ma szerintem a leghatékonyabb közlekedési eszköz egy robogó/e-robogó.
Teljes mértékben igazad van. Környezetemben is van több nő aki vezet, hát nyugodtan mondhatom, hogy katasztrófa sokszor, amit művelnek. Sokat közlekedem és a te 80 százalékos észrevételedet azzal tudnám kiegészíteni, hogy aki bal.asz, szerencsétlenkedő vezetővel találkozom, annak legalább 70 százaléka női vezető. 10 százaléka idős ember, a maradék 20 pedig férfi... Azt el kell ismerni, hogy női vezetők körében is vannak profik és férfiak között is balfékek, de hát az a bizonyos százalékos arány, ugye... Szerintem genetikailag(?) vagy valamilyen más okból egyszerűen nem megy többségüknek ez a dolog. Azt is el kell ismerünk, hogy viszont van sok olyan egyéb tevékenység, amit a nők csinálnak jobban mint a férfiak. Ez tény, ezen sem megsértődni, sem mérgelődni nem szabad!
Na jó nem folytatom, mert ez nem a topic témája...
Sziasztok, tudom előre, hogy nem lesz népszerű a véleményem (kérdésem), de akkor is:
Miért van az, hogy a nőhöz vesszük az autót?
Az, hogy hogyan lát ki belőle, az egy dolog, az még belefér nálam is. De a váltó-automata váltó választás a nő szempontjából már nem annyira. Ha valami tök bonyolult dolog lenne, akkor is azt mondanám, hogy ami nem megy, ne erőltessük (ezzel én is így vagyok, nem tudok repülőt vezetni, nem is próbálkozom vele), de a váltókezelés már szerintem túlmegy a tolerálható határon.
Persze a más autója a más autója, de mivel ez egy többszereplős játék és kombinált feladatmegoldásra való képességek hiánya esetleg engem is veszélyeztet, ezért gondolom, rákérdezek. olyan nincs, hogy valaki csak egy dologra képtelen figyelni, vagy egy képessége hiányos.
Persze a kérdésemmel nyilvánvaló dolgot feszegetek, ugyanis naponta vezetek, elég jól, szerintem 80% biztonsággal megmondom az előttem vezető nemét. Az általános, lényeget kikerülő válaszokat ismerem, de érdekesnek tartom, hogy ahol lényegesen több és visszafordíthatatlan tétje van a pc gondolkodásnak (női repülőgép pilóták, agysebészek, stb., tudom, hogy van belőlük pár, de a milliomod százalékokkal ne foglalkozzunk) ott azért nem erőltetik őket a feladat végrehajtására.
(Kérem, a rasszista és hímsoviniszta elemeket tartalmazó véleményeket mellőzzétek, betudom, hogy az a legegyszerűbb magyarázat.)
Ugyanígy hosszasan és mélyrehatóan végigzongoráztam én is a lehetőségeket. Az alsó-közép kategóriás kombi járgányok közül a Ceed, I30, Focus ST line, Golf 1,5 (150Le), Astra volt az kiválasztottak között. Ebben a kategóriában a francia, olasz gépeket alapból kizártam. Futólag megnéztem még a Vitarát, mert olyan sok szépet mondtak róla. De ott próbakörig sem jutottam el, mert külsőleg, csakúgy mint belsőleg nem jött be az elvárásaimnak, pedig elismerem, hogy ebben a kategóriában a legjobb ár/érték arányú autónak mondható. Mindegyikre volt kamarai kedvezmény, a Golfnál a legnagyobb 1,25 milla. Kb hasonló szintre jött ki kedvezmény után az ár mindegyik kiszemelt márkánál Mindegyik mellett és ellene is voltak érvek. A végső döntést a Golf vs Ceed között hoztam meg. A Golfot belülről komfortosabbnak találtam, mert a Ceedben a fekete lakk és ezüst kombináció picit zavaróan hatott. Szép a Golf digitális műszerfala, de hátrányként szerepelt többek között, hogy kifutó széria a VII-es generáció. Tetőablakot szerettem volna, de a Ceed kereskedők lebeszéltek róla, merthogy egy idő után elkezd zörögni. A próbakörön ezt én is tapasztaltam. Az extrákért nagyon nem vagyok oda, de azért a biztonságot és a kényelmet is preferálom. A Ceedben alapból a sok vezetéstámogató helyett, vagy mellett berakhatták volna a pár tízezer Ft-os deréktámaszt is, mert hosszabb utakon jó hatással bír. A végső döntésem összkép és műszaki tartalom alapján egy hajszállal a Ceed mellett szólt. Az volt még kérdés kérdéses, hogy Proceed, vagy SW GT line Gold, vs Platinum legyen-e a befutó és milyen színben. A végén a józan ész döntött, ami az SW mellett szólt. Így lett/lesz egy metál fehér Ceed SW Gold GT line manual váltóval+ADA csomaggal. A próbavezetést leszámítva még nincs tapasztalatom, mert még a gyártósoron van és kb. június végén fogom átvenni. Az alkuról..... 5 kereskedő céget végigjártam és a kamarai kedvezményen túl csomagtér tálca, valamint az üzembe helyezési költségből sikerül némi engedményt kicsikarni.
A törésteszt pedig bizonyára nem rosszabb, mint a Ceed II volt. De a töréstesztbe már dominánsan beleszámolják a vezetéstámogató rendszereket is, ami nem kimondottan a passzív biztonságot, hanem inkább a kényelmet, ill. a komfortot szolgálják.
Sajnos nekem is volt negatív tapasztalatom, igaz szerencsére csak koccanásos, amit nem akart elismerni a károkozó. Ez már több éve volt, de akkor elhatároztam, hogy berakok egy fedélzeti kamerát az autóba. Ha lesz vmi hasonló esetem akkor ott a bizonyíték. A Ceedből sem fog kimaradni, már meg is érkezett. https://tinyurl.hu/rjba/
Kompakt kategóriában hibátlan autót ne keress meg hibátlan autó nem is létezik. Amúgy jól összefoglaltad. A családba érkezett egy új Suzuki SX4 1,4-es. Teljesen vállalható autó. Persze a Ceed-emhez képest "gyengébb" szinte minden szempontból - nem egy kávéház - de ha nem tudtam/akartam volna több pénzt áldozni autóra simán vállalható. Ár-értékben szintén egyik legjobb választás. Törésteszt ide vagy oda nekem a Ceed II után a III-as sokkal masszívabb autónak érződik az egyik fő különbség, hogy nagyon érezni, hogy egyben van. Volt aki azt mondta mikor ment vele, "basszus tank" :-). Tegnap szintén megmutattam egy rokonnak mentünk vele egy nagyobb kört a konkluzió az volt "na öcsém ez egyben van". :-)
Sportage? Silves Safety-ben van deréktámasz is!.. :-)
Véleményem szerint sajnos a mai hazai autózási kultúrában, ahol lassan "vérre" megy a közlekedés a rengeteg felelőtlen ámokfutó miatt, nagyon meg kell nézni, hogy milyen autót vesz az ember. Bevallom őszintén, hogy a helyi közlekedésen kívül, ha az ember messzebbre merészkedik, már nincs az a biztonság érzet a kicsi autóban. Bárhogy is leszólják sokan a SUV-okat, azért abban talán nagyobb az ember "túlélési" esélye. Több balesetet is láttam, aminek részese SUV volt, azért abból többször szálltak ki kisebb sérülésekkel, vagy sértetlenül, mint az egyéb kisebb kategóriájú autókból... Hiába vannak telepakolva légzsákokkal és egyéb passzív védelmi eszközökkel, ha kicsi a méret, könnyű, műanyag, vagy csak egyszerűen rossz konstrukció..
Persze azért tankot nem kell venni, pedig az lenne a teljes biztonság. :-)
Persze ez csak a személyes véleményem, lehet, hogy más, másképpen gondolja..
Ha nem vagy eléggé megzavarodva az azt jelenti, hogy nem gondolkozol elég világosan...:)
Látom alaposan körbejártad a témát ebből előbb-utóbb vásárlás lesz.
Én úgy gondolom az a törésteszt nyilván fontos, de mivel nem egy trabantról van szó, így talán akkora gyakorlati jelentősége nincs. Úgy értem van, de az élethez szerencse is kell...5 csillagos euroncap-os autoban is meg lehet halni, es túlélhető egy durva baleset egy kisautóban is. 96ban kihajtott elém egy részeg teherautòs, Golf II. volt az autóm. A platót kitolta, elkapta az A oszlopot, becsavarta az autot a 3 m mély árokba és a betonhidnak csapódtam. Se légzsák semmi...nem vagyok rá büszke, de be se voltam kötve. Auto totalkár, turbo is szétment, kimásztam az ablakon. Megúsztam. Amìg orvosnál voltam a tag eltűntette a helyszínt...én hülye nem hívtam rendőrt, mert mindent elismert...majd másnap letagdott....megfogadtam, a legkisebb koccanasnal is kihivom a policijat...inkább kifizetem, de legyen nyoma, rögzítsék...Azóta semmi komoly nem volt szerencsére. Jagelló elején a Hegyalja felől tavaly belém durrantott egy lengyel nő a zebrán. 23 év cirka 600-800 ezer km alatt ez belefér.
Nyilván igazad van a töréstesztben, fontos adat, de nekem az még nem garancia semmire.
Azt vedd meg amelyik a legjobban tetszik. Mindenről olvasni jót és rosszat...
Nekem azonos ajánlatom van/volt Focus-ra, i30-ra, Ceed-re és Megane-ra is. Sőt, a Kadjar is 200e Ft-tal volt csak drágább mint az előbbiek.
Mindegyik 5 ajtós, jól felszerelt, 140 vagy 150 LE-s motorral. Ülésfűtés, automata klíma, tempomat, tolatóradar, metálfény, deréktámasz, Bluetooth kihangosító, könyöklő. Van még más is de az nem nagyon érdekel.
50e Ft-os szóráson belül vannak az árak.
Sajnos egyik se ejtett rabul:
Ceed - nincs törésteszje (amúgy tökéletes lenne nekem) - ezért ezen a héten nem rendeltem meg pedig most maxi kedvezmény volt rá. De ha 1 év múlva valami gyenge tesztet csinálnak, nekem kedvem se lesz beülni az autóba, ahhoz meg kicsit sokba kerül. Ha eladom, az meg nem kevés bukó.
i30 - ugyan annyiért kapom majdnem ugyan azt mint a Ceed-nél csak -2 év a gariból és csúnyább az autó (szerintem az összeszerelés minősége is rosszabb, minden i30-on csálé a lökhárító legyen az forgalomban, szalonban vagy az új autós parkolóban a kereskedés udvarán). Ennek van töréstesztje, sajnos 1-2 helyen csak határértéken van a védelem. De legalább tudja az ember, mit vesz és el tudja dönteni, kell-e így neki. Az elektronikus segédeket pont letojom, engem csak a fizikai védelmi képesség érdekel és ott találtam 1-2 marginális pontot.
Focus - 150 LE kisajtolva 3 hengerből (és ez csak az alap motor, mert van 182 LE-s és 210 LE-s kivitele is) - új motor, tartok tőle.
Megane - nem tudtam tesztelni mert a tesztautó 4 ajtós, aminek nagyobb a tengelytávja, tehát másképp viselkedik mint az 5 ajtós, a középkonzol nyomja a térdemet, 5 ajtós modellt nem is láttam még élőben (állítólag az is kisebb a hátsó sorban és a csomagtartó terén mint amit papír alapján várna az ember)
Kadjar - na ebből vigyorogva szálltam ki, még otthon is fel voltam dobva. Nagyobb a hely mint az 5 ajtósokban és olyan tankszerű érzés benne ülni, megy mint állat a 140 lovas 1,33-as motorral. Csak szegénykém Rönó és hát olvastam 1-2 cifra dolgot a modellről.
van még:
Corolla 5 ajtós: drága ha nem vállalkozó vagy őstermelő az ember, ráadásul szűk hátul és a létező legkisebb a csomagtere, ja meg 3 év a gari csupán
Civic 5 ajtós: töréstesztje annyira vacak hogy a hátsó utas bábu a függönylégzsákon keresztül beverte a fejét a kasztniba. A gyár reszelt rajta, így már a szegényes védelemről feltornázta gyengére. Nagy eredmény... Amikor ezt megláttam, azonnal kizártam a típust.
Golf7: tesztautó a világban sincs, az 1.5-ös TSI motornak van egy problémája ami minden modellnél jelentkezhet VW-től Skodáig és már 1 éve nincs megoldása. Őstermelőként vagy más flottakedvezményre jogosultként az ára dettó ott van mint a fentieknek
Golf Sportsvan: drágább de a legeslegoptimálisabb családi autó. Nagy hely bent, óriási csomagtartó de mégse egy tank érzés vezetni, hanem inkább olyan egyterűs, kisbuszos. Probléma az ára és hogy ugyan az az 1.5 TSI van benne mint a Golf-ban. Ha lenne rá pénzem, DSG-vel megvenném, azzal a váltóval nem nagyon jön elő a motor problémája (kis gázzal elindulva fel-le ugrál a fordulatszám 1700-ig, bakkecskézik az autó, angolok kenguruzásnak nevezték el).
Pug308 - olyan problémákról olvastam hogy eleve kizártam (fényezés, váltó) ráadásul 3 hengeres az 1,2-es motor
Dacia Duster: törésteszt 3 csillag, a fej védelme szegényes... ezen nem segít ám semmilyen elektronika. Szóval kizártam.
Suzuki SX4 S-Cross: deréktámasz nem rendelhető mert nem létezik mint extra. A Vitaránál se. Már 50 km-en megfájult a derekam a Vitara ülésében, SX4-ben pedig szerintem ugyan az van, írta is róla valaki hogy derékfájdítós ülés. De ez egy másik árliga, itt még automata váltós 1.4 turbó motorral (140 LE) is 800e Ft-tal olcsóbbra jönnék ki mint az 5 ajtósok. De a minőség, a kivitelezés, az anyagok azért egy kategóriával lentebb vannak.
Ahogy nézem, elfogytak kb. az autók. Most itt tartok. A nagy semmi közepén.
Nem sírok én ez miatt. Csak érdeklődtem. Olyan sűrűn nem vásárolok autót(sajnos). Most idén ez a második. A Suzukinál elkényeztettek, itt nem.Ez van Már nézegetem a téligumit,meg a felnit.:-)..A kocsit meg kb. 2 hèt múlva.:-).
Beszámítási kedvezménynél nyilván bevisznek az erdőbe, mert ugye előre kell jelezni...én az 500 ezret ugy értettem, hogy 250 ezer a listaárból+250 ezer vállalkozóira, vagy valamilyen kamarára. Az enyém is GT Line. Én csak ezeket kaptam, meg jóváírtak még utólag 200 ezret, mert pont aznap ment le az ára amikor megrendeltem... Persze másnap reklamálnom kellett érte, de hát ők nem tudták... + egy csomagtér tálca boldog tulajdonosa lettem. Ja, és kaptam egy üveg bort is az átvételkor. :) Nagy dolgokra itt nem kell számítani, de a listaára sem úgy van kitalálva. Opel ad sokkal többet ahogy a Focust is írták itt, de ott "van miből engedni". Nyilván itt is beleférne még több, de a piac szabályozza önmagát, azaz, ha így is viszik, mint a cukrot akkor én sem engednék...:)
Szerintem én már nem fogok önvezető autót látni. Nagyon messze vagyunk tőle. Nem a sávtartás és az akadállyal való ütközés elkerülése a nagy truváj - ezt már többé-kevésbé tudják, legalábbis megfelelő minőségű utakon. Kivéve amikor nekimennek hol egy biciklinek hol egy kamionnak.
A kérdések, amiket feszegetsz, valósak. Megfelelő infrastruktúra/szolgáltatások esetén nem akarnék kettőnknek két autót fenntartani. De még sem a taxi, sem a közösségi autózás, sem a kölcsönzési szolgáltatások nem tartanak ott szolgáltatásban - és messze túl vannak a számomra elfogadható árakon - hogy reális alternatíva legyen a saját autóhoz képest. Sajnos a tömegközlekedés sem elfogadható, illetve nyilván boldogan tömegközlekedik valaki, aki Bpen a 4-6 villamos vagy valamelyik Metro vonala mellett lakik és dolgozik, de ők azért az elenyésző kisebbség.
Szóval marad a KIA, és hogy kisebb legyen a sz.pás a budapesti (csúcs)forgalomban, automata váltóval :-)
A lényeg - olvasva a hozzászólásokat - hogy már nem akartok vezetni. Az autó egy céleszköz, és lényegében az önvezetést várjátok. Ez persze nem baj, csak ehhez valójában sok egy ilyen "átlagos" autó is - elég lenne egy Smart az esetek legnagyobb számában, vagy továbbmegyek, a carsharing. A horvát nyaraláshoz meg bérelni egy SW-t, vagy uram bocsá vonat, és taxi.
Szintén... nekem egy JD kombim van, 1.6 GDI, DCT-vel. Egyrészt a feleségemre gondolva lett automata (egy Fiat Stilo-val is elboldogul, ha épp azt kell használni, de a Ceednél eggyel kevesebb dologra kell figyelnie), másrészt azért, mert az előző Saab-om is automata volt, és nagyon bejött. Egy sportkocsinál azt hiszem, tudnám élvezni a manuális váltót - pl. egy szerpentinen felfelé -, ennél viszont a vezetési élmény nem akkora katarzis, pláne nem válna azzá a manuális váltótól... egyszer, még a Saab előtt azt olvastam, hogy az efféle "limuzinokhoz" (jó-jó, majdnem limuzin) az automata illik - és valóban. Városban életmentő, stresszoldó. Mondjuk a svéd vas kétszer ilyen erős volt, és csak 4 sebességes volt a váltója, de azt is imádtam - amíg el nem kezdett vacakolni, de ez egy másik sztori.
Egyetértek. Az automata annyira jó és kényelmes, hogy elmondani nem lehet. Emellé jön még, hogy a Kia egy elég jó váltót rakott össze és jól hangolták az új 1.4-es turbó motorhoz. (Állítólag egynémely teszt szerint az új Hyundai i30-ban ez a hangolás nem sikerült jól.)
Ki kell számolni, melyik asszisztens hányszor asszisztál a sofőrnek :-) Az automata váltó minden egyes váltáskor.
Van egy csomó hasznos/kényelmes másik szolgáltatás, funkció, de a legtöbbször az automata váltó dolgozik helyettem.
Emlékszem még, kb 25 éve hány ismerős, kollega mondta, hogy az ABS felesleges, volt még olyan is (fórumtag) aki kivette a megfelelő biztosítékot, hogy ne tudjon az ABS dolgozni. Manapság szerencsére ezek vagy megokosodtak, vagy meghaltak ( :-) ). Nincs már olyan új autó, amiben nincs ABS (OK, kötelező is).
Szerintem ez lesz az automata váltóval nálunk is 10-15 év múlva. A kéziváltó lesz a furcsa extra. Egy csomó autóhoz meg nem is lesz kéziváltó, mint ahogy most sincs a hybrid és elektromos autókhoz.
En lemondtam a sok asszisztensrol, hogy ne kelljen kuplongolnom es szerintem a leheto legjobb valasztas volt! Reggel a haz elott D-be rakom, majd a ceg elott 30 perc mulva R-be, hogy betolassak. Parkolohazban nem kell 1 es 2 kozt kajtatni, mert a ket rampa kozt alacsony neki az egyes es akkor a mult csutortoki araszolgatast az eso utani varosban ne is emlitsuk. Plusz a start-stop miatt meg attol sem kell felni, hogy a csusztatas miatt serulne a kuplung, mivel leall a hajtaslanc.
Röviden összefoglalva: Azonos felszereltségű Ford Focus kb. 1 millióval drágább, viszont a Ceed is ér annyit. A Focusból elengedik az 1 milliót, a Ceedből meg nem. Központi utasítás a kereskedőknek, megteheti a Kia, jól sikerült a kocsi. És mivel az utóbbi időben így is 8 hónapot kellett várni egy-egy megrendelésre, miért adnák olcsóbban?
Egyébként ha van másik Kia a családban, akkor is elengednek 250.000 Ft-ot még, úgyhogy nem hiszem, hogy tényleg trükköznének a beszámítási árral.
A suzukinál gyakorlatilag maguktól ajánlották. Itt a Kiánál még nem tudom mi fér bele.Ceed Gt line-ba.Mindenesetre a marketing fogás az működik. 500 ezer kedvezmény az csak 250 ezer. Az használtautó beszámítás 200 ezerrel többet ér most, szintén csak duma. Természetesen 200ezerrel kevesebbért számolják be.De ez a kocsi tetszik.😀
Hát ez nem az a cég...:) Jó sok mindent kaptál ajándékba, alkudoztál vagy maguktól adták? Van a Kia esetében ez a listaár kedvezmény, 250+250, de én mást nem hallottam, hogy adnának. Próbálkoztam én is több helyen. Nekem 11 ezret talán felszámolt a forgalombahelyezéshez és adott gyári gumiszőnyeget is a csomagtértálca mellé. Az utóbbi akkor volna sokkal praktikusabb mindennapi használatra, ha nem lenne alatta a sok rekesz...
Akkor nem egy ajándékozós cég.3 hónapja vettem egy swiftet,ott,csomagtértálca,gumiszőnyeg,téligumi felnivel(185ezerért)élvédő,kis autó a gyereknek,mindezt fele annyiba kerülő autóért.
Ennél a tálcánál az ajándékokkal a kör be is zárult... ugye ez az a tálca amitől a tárolórekeszekhez nem férsz hozzá...de kannás gázolaj alá kiváló lehet...:)
Teljesen jogos a választásod, bocs. :) Én a használtat alapból garancia nélkúl értettem, jó sok km-rel. De nem feltétlen kell tönkremenjen. A lányom vett kint egy 15 éves automata Intrigue márkanevü autót ki tudja mennyi km-rel, a váltónak semmi baja nem volt fél év alatt. Mellette a magyarok fiatalok 2000$ os autói nagyrészt a bontóban végezték, ha valami megadta magát. Itthon sem akar másikat venni, majd csak automatát, nem érti miért kell vadászni jó állapotban lévőt ami nagyon kevés van. Eleve nem elterjedt még....
Szerintem az az alapérték visszaállítás a váltó és az autó együttműködéséről szól. Hisz sokféle típusba szerelik ugyanazt a váltót.
Az embereknek szerintem van valami ködös, csodálatos fogalmuk arról, hogy "öntanuló váltó".
Ezt pont egy KIA ismertetőben találtam:
"Az intelligens, öntanuló képességekkel felruházott Smart módot úgy tervezték, hogy automatikusan válasszon az Eco, a Comfort és a Sport beállítások közül, felismerve a vezető preferenciáit. A Smart üzemmód ezzel lehetővé teszi, hogy az új Sorento alkalmazkodni tudjon vezetője aktuális stílusához,..."
Gyorsan, mélyre nyomom a gázpedált - a váltó később vált fel, és ha már nem gyorsítok, akkor is tartja még egy ideig a fokozatot, mielőtt továbbváltana, hátha dinamikus közlekedésre van szükség.
Ebben semmi öntanulás sincs, egyszerű paraméterezett logika. Mindig ugyanúgy működik. A tanulás az változás. Szerintem. De végülis mindegy :-)
Én a Cee'd-m Eco módját nem tudom megkülönböztetni a normál (nem Eco) módtól. Ha taposom, Eco módban is ugyanúgy "sportosan" vált.
Azt meg nem sasolom, hogy tatteros üzemmódban (ami vagyok :-( ) épp 2400-nál vagy 2600-nál vált feljebb.
Bizonyos váltók öntanulóak. Pl a videóban lévő ZF váltó is ilyen. 8:15 -nél van a rész ahol visszaállítják alapértékekre az adaptívokat. Beszél arról is 3:40-nél, mi okozza az ugrásos indulást kúszás helyett egyes váltótípusoknál.
Én is nagyon sokat vívódtam a DCT-n. :( Igen, azért az 500e felár rengeteg pénz. Váltó meg a másikban is van, de...Úgy számoltam el magamnak, hogy a kapott 500 ezer kedvezményből pont kijött a váltó...:) Féltem is kissé tőle, de ahogy írták lent, egész Amerika automata váltós, én is kint szerettem bele. Lányom kint volt gyakornok, mentünk ki látogatni és automata autót béreltünk. Utána betettem a reptéren rükvercbe az Opelt hulla fáradtan kuplung nélkül, csattant egyet és lefulladt. :)) Használtban nem mernék venni automatát, nagyon sok rémtörténetet hallottam. És feküdtem áprilisban hóviharban Németországban 23 éve automata váltós autó alatt, ami nem kapcsolt fel, csak pörgött vagy 4-5000-res fordulaton ötvennél. Akkor megfogadtam, nekem ilyen sose lesz... Algútban megállt a DSG-s Passat Szlovéniában lakókocsival. Se kép,se hang...7 év gari van a váltóra is, odafigyelek rá, a többit rábízzuk az égiekre. De szerintem egy életérzés. :) Bár, ha most sajnálod rá a pénzt, a következő autód úgy 10 év múlva már valószínű az lesz. Egyre jobban terjednek, elektromosban sincs kuplung.
Azt tudom mondani, hogy az automata váltós Ceed alapvetően kényelemre van hangolva én normál módban így tapasztaltam. Induláskor szereti kicsit hosszabban csúsztatni a kuplungot illetve 1-esbe csak nagyon lassú sebességnél kapcsol vissza inkább 2-esben marad így hosszaban csúsztat. Ha elkezded nyomni neki már attól "feltámad" ha meg sport módba teszed (vagy kézi módban kipörgeted) megy mint a rakéta.
Octavia3, VW Sportsvan gyakorlati tapasztalat hogy másként vált a váltó az idő múlásával, kezd hülye módon viselkedni. Ha kap a vezérlője egy gyári beállítás visszaállítást (van rá gomb kombináció is, még kábel sem kell hozzá meg program) akkor megint rendesen működik. Egy ideig.
Mi tart vissza attól, hogy automata váltós autód legyen?
Én ezt a tanulás dolgot nem értem, nem érzem, szerintem nincs is ilyen. Ne keverjük össze azzal, hogy különböző terhelés és út szituációk mellett másképp vált az autó.
Miből tanulna, ha automatikusan vált? Gondolatolvasás?
Nekem nincs ilyen autóm, de azt el tudom mondani, hogy 0-100-as sprintet még sosem csináltam, ellenben már egyetlen M3 bevezetőn végigsz.pott dugó harmadik kuplungolásakor elküldöm az európai gyártókat a jó édes anyjukba hogy miért kell olyan űrtechnikának beállítani az automata váltót hogy az autó árának 10%-át kérik felárnak (és rendesen megcsinálni sem képesek), míg az USA-ban 60-70 éve nincs is más.
Én azt se bánnám ha folyadékos lassú automata lenne az autómban, csak lenne.
Vezettem sokat VW-től egy DSG-s autót, az se tökéletes, tud hezitálni, hülyén kuplungolni, ugratva megindulni, stb. Ahhoz is alkalmazkodni kell bár a váltó is alkalmazkodik, tanul (ezért néha nem árt reset-elni és akkor megint rendesen működik).
Kinek mennyire jön be. Én már borzasztóan unom a kézi váltót, városban folyton dugóban ülök, engem nem érdekelne semmi csak legyen automata.
Köszönöm.
Szóval ha nincs benne, ami valószínű, akkor utólagosan sem érdemes belerakatni a horribilis költségek miatt sem.
Egyébként egy 1.4-es T-GDI automata váltós kombi a kiszemelt, utazó, CPB és ADA csomagokkal.
Azt látom, hogy az automata 0-100 km/h gyári sprint értéke fél másodperccel rosszabb, mint
a manuális váltóhoz megadott érték. Mostanában nem jellemző, hogy egy DSG/DCT stb. Lassabb legyen, mint a manuális váltóval szerelt változat.
Jelent ez a gyakorlatban észrevehető kényelmetlenséget "mindennapi" használat mellett?
Ráadásul gondolom az elvált műszerfal által okozott értékcsökkenés és a garancia hiánya az autó vételárában is benne volt. Szóval igazából az előző tulaj szívatta meg magát azzal, hogy elvesztette a garanciát, és nem tudta így ingyen megjavíttatni.
Pont 2 napja néztem egy tesztet és úgy emlékszem: nincs.
Mivel oda sosem terveztek ilyet, nincs mit beépíteni, de ha lenne, akkor is horror áron lenne, de el sem vállallnák. Vagy a munkadíj lenne csak pár százer Ft ha szét kell bombázni a műszerfalat a hiányzó vezetékek behúzásához.
De van aki most vett ilyet, majd megírja jól tudom-e.
Kellene pl. egy új kormány, átvezető kábel (csúszógyűrű) csere, kormányelektronika csere, meg még ki tudja mi minden hiányozna.
Egyébként a 7 éves garanciát a KIA vállalta a saját feltételei szerint. Erre semmilyen törvény nem kötelezte. A kötelező jótállás (1 év) lejárta után elforduló, de gyártási hibákra visszavezethető problémákra a szavatosság adhat megoldást, de az meg - az én információim szerint - 4 év.
7 év után - tartok tőle - jogilag nem beszélhetünk garanciális ügyről.
Nekem van egy 9 éves IKEA-s faliórám, aminek az óralapja megsárgult, ráadásul csak félig, mert az óra kerete a jobb oldalán mindig árnyékot vetett, amikor a tőle jobbra lévő ablakból sütött be a nap. Nem szép, csúnya, szerintem az IKEA rakhatott volna bele olyan anyagot ami nem sárgul be, de ettől függetlenül eszembe nem jutna 9 év után visszavinni. Helyén kezelem a dolgot és elfogadom, hogy ilyen lett 9 év után.
Szerencsére én nem vagyok ebben érintett, de érdekelne, hogy ti egy 7, egy 10, egy 20 és egy 30 éves kocsit is ugyanúgy visszavinnétek hasonló üggyel a márkaszervizbe, hogy cseréljek ki a műszerfalat garanciálisan?
Vannak olyan funkciók is amiket tud az autó de nincs leírva sehol. Pl. OFF autónál bekapcsolt ablaktörlőnél ha hátramenetbe teszed a váltót, akkor a hátsó ablaktörlő is beindul pedig nincs a karon bekapcsolva.
Vagy tolatás közben átkapcsol a szellőzés belső keringtetésre hogy ne szívja be a ventilátor az autó saját kipufogó füstjét.
Ezekre magadtól jössz rá használat során, ha figyelsz.
Új tulaj vagyok, ezért minden érdekelne, de sajnos nem találok összefoglalót. Kérdésem, hogy honnan tudhatom meg, hogy milyen extra funkciók vannak a gépkocsiban. (Természetesen a plusz gombok és a leírás segítenek, de nem vagyok biztos, hogy mindent elmondott az eladó, mert nagyon nem értett hozzá.) Gondolok itt olyanokra amiknek nincs gombja, de "tudja" az autó. Illetve érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg a kijelzőkön nem található magyar nyelv a beállítások között, lehet e ezt valahogy magyarosítani (Rádió + műszerfal) és hogy lehet-e ezt az autót tovább okosítani, lehet e kapni valami kínai oldalon hibakód kiolvasót.
az elmélet az, hogy azon nem gyári cuccok beépítése okozhat gari vesztést ami összefügg a hibával tehát - elméletileg - egy féktárcsa nem okozhat motor gari vesztést gyakorlatban, három dolgot kell figyelembe venni az egyik, hogy honnan a rákból venné észre a motorgenerálod kapcsán a szerelő hogy történt bármi is a féktárcsáddal hiszen ahhoz hozzá se nyúl, nincs vele dolga, ott és akkor el van foglalva a motoroddal a másik, hogy nem is érdekelt abban hogy nekiálljon a féktárcsáddal okoskodni mert a márkaképviselet a garis munkát majd szépen kifizeti a szerviznek és az mindenkinek jó, ha viszont bevisz téged egy garis-nem garis vitába akkor lehet hogy utoljára akkor látta az autót és elbukja a szép nagy kövér garis munkát, hiszen ha egyszer nem garis akkor nyilván elviszed az autót privát szervizbe motort generálozni a feléért se a harmadik dolog, hogy ha az előzőek ellenére valahogy mégis a márkaképviselethez jut az infó arról a fránya fékbetétről, akkor legyen egy ügyvéded aki az első, a gari alóli kibújásra irányuló jelre helyreteszi a márkaképviseletet erre nem alkalmas az "ismerős" vagy a munkahelyi vagy más mezei ügyvéd, olyat kell találnod aki kifejezetten fogyasztóvédelmi ügyekben járatos persze nem olcsó egyik ügyvéd se de ez tipikusan az az eset amikor kifizetődik
Azt nem tudom bukod-e a garit, de az árkülönbözet tényleg jelentős nagyságrend. A hátsó tárcsák + betétek cseréjére kaptam a márkaszervtől egy 118 ezres árajánlatot, a saját szerelőm ezt a harmadából megoldotta a gyár által is használt, TRW szettel.
Az idén decemberben jár le az autónkon a garancia. Az lenne a kérdésem, hogy ha féktárcsát, fékbetétet, esetleg lengőkart, szilenteket nem márkaszervízben cseréltetek ki, a garanciát elvesztem, ha pl nem ezekkel az alkatrészekkel lesz probléma?
Tehát, ha pl. bármilyen motor, váltógondja lenne az autónak, előbbi alkatrészek cseréje miatt bukom a garit? (csak azon egyszerű okból kérdezem, hogy nagyon-nagyon jelentős árkülönbség van a márkaszervíz és a független szervíz ajánlata között).
Kik a fogyasztóvédelem? Amennyire tudom, vitás ügyekben elsőként a cégnél kell kérni a javítást/cserét/árleszállítást, stb, és ha a cég erre nem hajlandó, akkor irány a Békéltető Testület. Amennyiben a Békéltető Testület döntését valamely fél nem fogadja el, nem teljesíti, akkor a következő jogorvoslati fórum a polgári per. És ennyi.
Szerintem kidobott pénz. Először is fizetési meghagyást csak pénzkövetelésre érvényesíthetsz, vagyis előbb saját költségen kicserélteted, aztán valahogy bizonyítod a másik fél tartozását. A fogyvéd járhatóbb út, de azt is el fogják utasítani, mert nem tudod bizonyítani, hogy nem a te hibádból történt, pl. tűző napon álltál egy hétig. Szurkolok, mert engem is érint. Véleményem szerint a házilagos javítás lehetőségét kellene körüljárni, pl. valami ragasztót, szilikont, mittudmén mit benyomni, és valahogy ügyesen lepréselni, amíg meg nem szárad. De sajnos a szellőző műanyag is el van deformálódva, és vannak rajta azok a félgömbök, ki tudja hova vannak bekötve, és mi rögzíti az egész cuccot.
Nekem szélvédőcserénél megragasztották (mert akkor jól hozzá lehetett férni), nem lett tökéletes, és most megint elvált jobb oldalon a szellőző nyílásnál.
Van az a gyurmaszerű ragasztó, amit felhasználás előtt gyúrni kell, aztán odanyomni, és megkeményedik. Talán valahogy be lehet tuszkolni, de attól tartok, hogy a régi ragasztó ott maradt, mint valami nyálkás anyag, vagy ami még rosszabb, elporladt állapotban. Arra pedig nem lehet ragasztani, le kell előtte tisztítani valami vegyszerrel.
nekem van türelmem ezekhez, még dobok egy levelet egy helyre a Kia Ügyfélszolgálat után,utána Fogy.védelem,ha kell Békéltető Testület is jöhet,de műszaki szakértő erre nem egy nagy pénz, ismerek is egy párat,ez annyira nyílvánvaló, ott vannak a fórumokon a sok hsz. is, össze lehet itt ácsolni a várat,a végén 5rugóért legyártatok egy fizetési meghagyást és ha akkor sem akkor pör,az se kerül sokkal többe,nekem megér ha már ennyire kisstílű egy ekkora cég
Gondolod, hogy érdemes beleállni egy perbe? Lehet, mire lezárul, már meg sem lesz az autó...
Ettől függetlenül az én lelki világomat is cseszegeti ez a probléma, és nem lenne rossz lépni valamit. Egy közös fellépés lehet, hogy eredményre vezethet, ha nem is feltétlenül peres eljárásban.
Szia! Az én gépem már 9 éves. Tavaly kezdet a szélvédőnél lévő légbeölőnél felválni. Mostanra nagyon randa. De hogy gariban nem csinálják meg az tuti. Eltelt az idő! ( De azért bosszantó hiba. No és ronda is. Bár mikor az autóban ülök bántja a szemem.És bosszant mert ezt a gyár cseszte el. Így az autó is szinte eladhatatlan!).
á, mégsem cserélik,mert igaz hogy tavasszal amikor vettem az autót,akkor még nem volt 7 éves az autó és a vásárlás napján be is jelentettem a műszerfal púposodás miatt a garanciális javításra az igényemet,de mivel az előző tulaj nem végeztette el az utolsó , 7. szervízt így szerintük nem garanciális
a poén,a sutyerák szervízes rám akarta kényszeríteni a szervízt visszadátumozással,amit elvi okokból nem vállaltam,meg hát valami történik,eladom vagy baleset és kiderül, nálam ez nem fér bele
nem baj akkor perelem ezt a kisstílű céget,az az 5-6 ember akinek hasonló problémája van,nem akar társulni a perben? mélem publikus
Sziasztok! A segítségetet kérném. Múltkor fa alatt álltam meg félig lehajtott ablakkal és leszakadt az eső. Azóta a vezető oldali kárpitozás ragacsos. Próbáltam nedves törlővel megsikálni, amit barkácsáruházakban árulnak a kocsi belső kárpitozására, de még mindig ragad,szappanos víz sem segített. Tudtok esetleg valamit ajánlani ami hatásosabb ennél? Köszönöm előre is.
Üdv ! Nálam a hiba a csatlakozó hibájából fakadt mint utólag kiderült ,azért is jelzett pontosan mindig kb 40 km után ! A csatlakozó helyére pattintása óta a sárga felső/túltöltő lámpa nem villant fel olajcsere óta pedig nagyon lassan de most is szaporodik ! De folyamatosan figyelve ,meg szakikkal beszélve a DPF -es autók sok városnál nagyon lassan azért kissé hígíthatja a motor olajat,a javaslat sűrűbb olajcsere kimondottan DPF specifikus motorolajjal (C3) ! Én a kipufogó állapotát is folyamatosan figyelem ,mert ha baj lenne ,akkor ott hamar kormos lenne ! Nekem szinte fém tiszta a "kályhacső",ha belenyúlok nem lesz koszos sem a kezem nem hogy olajos !Azért ha csinálsz egy olajcserét és gyorsan nőne a szint ,akkor konzultálj szerelővel ,nekem kb6000 e km után bő 1/2 centivel nőt a szint ,szakik szerint semmi gondot nem okozhatna ,és a várható olajcserét max 10000 e km -nél megejtem !Remélem tudtam segíteni ,Én amikor felgyulladt a lámpa akkor azért paráztam annyira ,mert akkor vettem ,de azóta hibátlanul teszi gazdaságosan dolgát a Ceedem !:-)
Most jott a kia wallistol a hirlevel, hogy -500 van a ceed, sw es gt modellekre. Ez nem vonatkozik az lx es silver vision felszereltsegre. Hatha erdekel valakit. 05/27-06/01 kozt kell ehhez szerzodni veluk.
Olajcsere után 40 km-rel szerintem az szimplán a túltöltés volt.
Hosszabb idő alatt fellépő, kissé kopottas motornál üzemszerű, a hidegüzemben a hengerfalra lecsapódó benzin higítja az olajat. Aztán hosszabb úton majd elpárolog, és kiderül, tényleg mennyi az olaj.
Visszaolvasva a fórumban találtam rá a hozzászólásodra, amin egy hibajelenséget tapasztaltál:
"Az a helyzet hogy mai olajcsere után kb 40 km-el (és ebből csak 10km város) bejelzett a túl töltési lámpa, ami brutális az amúgy teljesen korrektül müködő autótól (5, 2 l fogyasztás, jó tempóssan) !Mivel kezdjem a helyrehozatalt? 1 hete vettem, semmi gyanúsat nem vettem észre,semmi hiba üzenet!Nem tudom hogy használták "
Most én is hasonló dolgot figyeltem meg! Megemelkedik az olajszint a nívó felső jelölése fölé.
Viszont a konkrét megoldást, hibaokot nem találtam a hozzászólásaidban.
Meg tudnád osztani velem hogyan sikerült elhárítani a hibát.
Mélygarázsból több, mint 10 óra állás után indulva az első lámpánál leállítja nálam a motort, pedig még meg sem mozdult a vízhőmérséklet mutatója. Pár hete már én is mindig kikapcsolom a funkciót.
Nyilvan figyeli a motor homersekletet meg talan meg a kintit is, sot az is lehet, h elotte nem sokkal mentek vele es eleve meleg volt, de furcsanak nagyon furcsa volt az biztos.
Abba meg ne is menjunk bele, h ennek az egesznek mi ertelme van mert az OK, h rovidtavon megsporolsz mondjuk 0.1l benzint, de sem az akksinak sem az oninditonak nem tesz jot. Az, h a motornak es a turbonak jo-e az mar csak hab a tortan.
Nyilván ezt tőlem sokkal okosabb emberek találták, ki, viszont engem nehéz erről meggyőzni, hogy erre valóban szükség van-e... lehet rá pro - kontra érveket felsorolni, + meg kell szokni, hogy ez nem annyira önindítóbarát az biztos..:)
Ez azért fura, hogy menet közben leállítja a motort, úgy, hogy oldja az erőátvitelt (kuplungot). Ez gyakorlatilag a szabadonfutó, utoljára ugye a Trabiban volt kikapcsolhatatlanul.
A VW 1.5 TSI 130 LE + DSG váltó kombinációval menet közben is leállítja a motort és ezt még kikapcsolni sem lehet, mert ez nem a "megállási" start-stop. Fura mikor 110-nél elveszed a gázt és leáll a motor, amikor meg rálépsz, akkor beindul (nem mindig indítózik, van amikor simán ráereszti a kuplungot). Pedig az 1.5 TSI már önmagában is hengerlekapcsolós, 2 hengert kapcsol le. Meg a fentiek szerint sokszor 4-et is.
Észrevenni alig lehet, csak a szemem sarkából tűnt fel, hogy mikor ismét a gázra léptem, valami moccant a műszerfalon. A fordulatszámmérő mutatója lendült ki a 0-ról.
Érdekes mert a Hyundai i30 az 1.4 T-GDI motorral még 2-3 km után sem állította le a motort, sárgán világított a visszajelző, hogy ő most még nem fogja leállítani.
nyest látogatja az autómat, sáros nyomai ott voltak a motortakaró lemezen, a piszok körbeszarta a cápauszonyt (még nem rágta meg, mint az ismerősöm Passatjáét). Kínomban az akku mellé egy kis ecetes vattát tettem nejlonzacsiban.
"nem bíztam benne annyira, hogy a forgalom közepén hagyjam leállni :-)"
Ebben röviden benne van úgy minden.... még az is, hogy az olaszok maradjanak a kávénál és a fürdőszoba dizájnál inkább...:)
A TSI céges Skoda nekem is start-stop-os volt, de a legjobb volt mikor meg kellett állni a lámpánál, viszont a lámpa már váltott is sárgára, a motor pedig pár másodpercre leáll. tök felesleges indítás...
Köszi a tippeket, előbb lehet átrendezem a garázst, mert hosszra lenne hely, csak tele van pakolva. :(
A start-stopra visszaterve azt mennyire figyeli, h a motor es az olaj elerte-e mar a minimalis homersekletet? Csak azert mert a probautra elvitt auto az elso lampanal leallitotta a szalonbol kifele ami meg joindulattal sem volt 7-800m-nel. Ha okosan programoztak es nem megy a motor/turbo rovasara akkor engem nem zavar, de az elso benyomas nem volt tulsagosan pozitiv
Hinni a templomban kell :-) A motort leállíthatod bármely váltóállásban, de csak P-ben indíthatod.
A garázsba beálláshoz tökéletes megoldás, ha a megfelelő pozícióhoz (ameddig előre szabad menned) leragasztasz az első kerekekhez egy lécet. Amikor annak az ellenállását megérzed, nem ugratsz át rajta.
Vagy lelógatsz a plafonról egy zsinóron egy súlyt, ami a földhöz közel van, és látható magasságban a zsinórra egy jelzést, ami ha megmozdul, ne tovább. Ez ráadásul autófüggetlen.
Volt már start-stop-os autónk, (a KIA nem az) indítás után az első dolog volt kikapcsolni. OK, nem túl zöld, de az egy Alfa volt, nem bíztam benne annyira, hogy a forgalom közepén hagyjam leállni :-)
Köszönöm az infót és a linket. Városban ez a fogyasztás szerintem nem rossz érték. Ez a radar hiánymég egy kicsit bosszant, de hát ez van. Fel se merült bennem, ha van tolatókamera is benne+ hátsó radar, hogy elől nem lesz...csak mivel a garázsban nálam minden centi számít, az Opelen rányomtam beálláskor és pittyegett ahogy kell. Ok, be lehet ettől állni, nyilván ami sose volt az nem hiányzik, de amit az ember megszokott arról nehéz lemondani.
Még egy kérdésem lenne, írtad DCT a Tied is. Ha megállok D-ben pld-ul a garázs előtt, majd áthúzom P-be a váltót, akkor a start stop leállítja mikor N-be ér. Erre mi lehet a megoldás, minden egyes alkalommal előtte kapcsoljam ki a start-stop rendszert?
P-ben állítjuk le és mindig úgy indítjuk, ugye? Még az 1000 oldalas "bibliára" csak 1-2 fejezetre pillantottam rá, mert nem volt időm.
Az is egy fura dolog, hogy az összes motor típusnak és variációs modellnek, felszereltségnek egy rohadt vastag könyvbe beleírjak a használatát. Nekem szét is jött mindjárt a kötésnél. :(
Az enyém is 1,4 turbo de Platinum szintén DCT nincsen első radar azt én is elvártam volna. Sajnos a Ceedekben első radar ha jól nézem egyikben sincs. A fogyasztásom 3300 km után döntően városban 7,5-7,7 a váltót normál üzemmódban használva. A váltó amúgy szépen dolgozik a híres VW féle DSG mellett nincsen szégyenkezni valója. Normál üzemmódban használom. A gyári kiegészítőknek (ajtóvédő díszléc, felnik stb...) sajnos horror ára van. A 4-ik oldalon vannak a linken: https://www.kia.com/content/dam/kwcms/kme/hu/hu/assets/contents/utility/Brochure/price-list/kia-ceed-arlista.pdf
Megvan az autó, gyakorlatilag 10 napon belül át tudtam venni, nagyon tetszik. :) Gold Gt line SW 1,4 T-Gdi DCT
Még fura, az automata + úgy az egész, de eddig nem bántam meg... Bár alig mentem még vele, viszont én olyan 8 literes fogyasztást látok, és kíméletesen használom. Később ez lehet kevesebb akár? Most szembesültem csak vele, hogy elől kimaradt a radar belőle. Hmmm. Hát ez elég fura. Valahogy azt hittem az jár hozzá. Hátul van ugye kamera+ radar. Csak az előző autómon volt elől is. Utólag tudnak ilyet gyári minőségben betenni? Nem össsze-visza furkálva a lökhárítót. Elképzelhető, hogy csak horror összegért...Pohár hamutartót, az aprópénznek szerettem volna rendelni utólag, 46 ezer ft!!!! Vicc. Megnézem a méretet majd és rendelek max. valami más autó típushoz, vagy egy tejfölös pohár is jól fog mutatni... :DDD
Nekem a szervizben azt mondták volt már olajcserén 1.4 turbós nem ette az olajat. Nyilván biztos fogy egy pici de vélhetően nincsen és nem is lesz olyan olajfogyasztás mint korábbi VW féle TFSI motoroknál.
Azt írta a totalcar-os olajdoki hogy minden motor fogyaszt olajat - ma meg a környezetvédelmi normák miatt már különösen, mivel így benzin fogyasztást lehet csökkenteni.
Én emiatt nem aggódnék. Ha másfél liter fogyott volna (annyi tutti nem), az lenne 1 dl 1000 km-enként. Vannak autók, amelyek ennél sokkal, de tényleg sokkal többet fogyasztanak, és a gyár szerint az a normális.
Mennyire normális egy 1.6 GDI motornál, ami 30ekm-t futott, hogy 15e km alatt az olaj a max jelzés alatt 3-4mm szinttől elfogyott a min felett 4-5mm szintig? Mennyit jelent ez literben, mármint a max és a min jelzés között mennyi van?
A gyári olajat 15e km-nél cserélték, és akkor nem tapasztaltam ilyen mértékű fogyást. Akkor mondjuk összesen tűnt el 3-4mm belőle, ami normális, de ez a második periódus engem aggaszt kicsit, sokkalom ezt egy új autónál.
Az akksival kapcsolatos álláspontod teljesen érthető. Hasonlóképpen fogok a kérdéshez viszonyulni én is. Ma többször használtam, többnyire rövid távokon az autót, természetesen gond nélkül indult.
Sajnos az AGM akksik így halnak, egyik pillanatban még lelkesen tekernek, a következő indításnál beadják a kulcsot. A motorosok - így én is - tudnának mesélni... pl. a BMW motorkerékpárok gyári szerelésű Exide akksik, vagy a Banner-ek élen járnak eme jelenségben.
Szeptemberben /2017/ egy alkalommal nyitnám, de a távkapcsolóra nem reagált. Kulccsal kinyit, majd akku lemerülésre tippelvén motorháztető nyit, akku töltő előkészít. Sarut venném le, de kiderült, hogy laza saruval jártam, mert úgy is kaptam meg. Saru meghúz, és indít. Innentől kezdve egy kivétellel ismét tökéletesen ment. De a start-stop rendszer nem működött, mert a rendszer nem volt kész. Nem használtam, mert addig is az volt az első, hogy kikapcsoljam, mert kell a crdi-nek a folyamatos hűtés és kenés.Lassan megérett bennem az autócsere gondolata - megjött az étvágy - de viszont hibátlant akarok le/átadni. Így szerviz, hibabejelentés. KIA nagyon pozitívan állt a dologhoz, 2 alkalommal kellett bevinnem kapacitásmérésre, és a mai napon aksi kicserélve, és immár hibátlan a gép.
Semilyen kütyü nem mutatja ki az egyik pillanatról másikra bekövetkező cellazárlatot
Persze hogy nem. Sőt, ha már bekövetkezett a zárlat, az a tetű továbbra is 12 V-t mutat, viszont a terhelésnél (terhelő villa, vagy önindítózás) szépen lefagy. viszont intő jel, ha túl hamar felveszi a töltést, vagy egyre több forgatást vesz igénybe az önindítózás (egyre kevesebb szufla marad a gyújtásra), ráadásul ez mondjuk 100 km autózás után változatlanul fennáll.
én itt viszonylag nagy akksifogyasztó vagyok, mert autó mellett használok olyat csónakba is bár azok munkaakksik eddig ca 10-ből egyszer fordult elő hirtelen halál a többi mind lassan leépülős volt persze ez nyilván nem reprezentatív minta, talán autószerelőknek-autóvillamosoknak nagyobb rálátásuk van, statisztikailag
Semilyen kütyü nem mutatja ki az egyik pillanatról másikra bekövetkező cellazárlatot pl. Amikor a lemezekről már annyi oxidálódott réteg válik le és az akksi aljában összegyűlik, egyik pillanatról a másikra összezárhatja a lemezeket az aljában. És annyi. Ja, hogy a kíméletes használattal ki lehet tolni egy akksi időtartamát? Na igen. Ha rendszeresen kímélve van, kevesebb lesz a leválás, később gyűlik össze annyi trutyi az alján, ami zárlatot okozhat. Előző autómat 11 évesen az eredeti akksival adtam el és még jól teljesített a terheléses teszten is.:-)
Terhelő villának híják azt a vackot, a cellák zárlatos voltát lehetett megállapítani vele. A cellacsere gondozásmentes akkuknál felejtős, úgy ezer éve...
Terhelés mérő készülékkel ellenőrzik de az csak egy pillanatnyi állapot. Ahogy olvastam, ma az akkuk (inkább már jó pár éve) úgy pusztulnak el, hogy a bevásárlást intézve leparkolsz, de elindulni már nem tudsz haza. Belül leváló lemezdarabok okoznak rövidzárlatot egyik pillanatról a másikra tehát a nagyszerű útjaink az akkuk valódi ellenségei (rázkódás).
A gyári akkut 6 éves korában cseréltem mert addig szórakoztam a világítás programozásával gyújtáson, de álló motorral, hogy lemerült és alig tudtam beindítani. Mivel 6 éves volt, úgy gondoltam nem játszok vele, csere. A következő akkut 8 éves korában, tavaly decemberben cseréltem ki megelőző csere keretében, semmi baja nem volt, de nem akartam egyik reggel a fagyban akkut cserélgetni, inkább lábon elvittem egy napfényes szombat délelőtt az akkushoz aki beszerelte az újat és odaadtam neki az akkor már 14 éves gyári akkut is ami 8 éve a garázsban pihent. Most a 8 éves akku van a helyén a garázs padlóján. :)
Jártam úgy még kiscsikó koromban - biztos a ketyere is más volt - ,hogy a ketyere alapján azt mondták, minden OK. Aztán pár hét múlva egy nyári hűvös hajnalon nem indult az autó.
Ráadásul kispolszki volt, nem egy standard méret az akkuja, kapni nem lehetett. Egy lelkes akkus gyakorlatilag újragyártotta, kicserélte a belsejét valahogy. Mindezt persze nyaralás közben, hetedhét országon túl.
Régebben azt csinálták, hogy rövidzárfogóval megterhelték, és nézték, mekkora áramot ad le, ebből jósoltak. Ahogy olvasgatom manapság, nincs tutti módszer. Ha öreg az akku, minden nap ajándék.
A kerekmeret az kicsit mas teszta mert 17-es lesz akarmilyen felszereltseg mellett is dontunk. (A GT kereke nagyon tetszik, sot az igazi GT kereke is baromira bejon, de a 18-as meret vegett attol azert mar tartanek meg ugyis, h a kocsi az esetek tobbsegeben jo minosegu utakon fog gurulni)
Volt mar sportos hot hatcham es amig nem csereltettem ki a gatlokat (Koni FSD) addig hiaba lehetett a 70-es kanyart 90-nel bevenni ha a normal kozlekedes 95%-ban tulon tul kemeny volt. Olyat megegyszer inkabb nem kerek.
Az igazi indok amiert meg mindig gondolkodunk az az, h a ProCeed jobban nez ki es meg igyis eleg nagy a csomagtartoja (Bonus kerdes: mi a neve a sines rogzito rendszernek a csomagtartoba?) de ha megis lesz tetoablak akkor ott mar lehet szamit az, h a fejter kisebb egy picivel. Marpedig ha a hajam beleer a tetokarpitba akkor design ide vagy oda, de nem lesz ProCeed.
Nekem a robogónál fordult elő ugyanez,csak szerencsére itthon volt a városban: reggel indult szokás szerint,de utána nem. Azt betolni nem lehet,maradt a gyors akksicsere.
Ilyen,egyik pillanatról a másikra,pontosabban egyik gyújtásról a másikra.
A katalógus szerint a Proceed-nél a GT-Line az alapfelszereltség 17-es kerékkel. A Ceed kombinál ez a méret a Platinum GT-Line felszereltséghez tartozik, a sima Platinum kereke 16-os. A müszaki adatoknál azt látom, a kombi hasmagassága felszereltségtöl függetlenül 140 mm, a Proceed ennél 5 mm-rel alacsonyabban van, tehát legalább a rugóik szinte bizonyosan eltéröek (de valószínüleg a gátlók is). Lehet különbség a stabilizátorok vastagságában, a szilentek keménységében stb. Ha igazán mélyen érdekel a dolog, egy Kia-szervizben kerestesd ki a vonatkozó alkatrészek cikkszámát mindkét verzióra, és látni fogod a különbségeket/azonosságokat.
(my 2 cents: ha a kombi tetszik jobban, vagy praktikus okok miatt az lenne a szerencsésebb választás, egy jó minöségü, ismert gyártótól (pl. Eibach) származó rugószettel sokat javíthatsz az útfekvésen, ha a gyári konfiguráció nem lenne megfelelö)
autószerelőknek van valami ketyeréjük amit rádugnak az akksira és mérnek vele valamit amiből látszik hogy meddig fogja még húzni minden ősszel megnézetem ezt is amikor viszem tél előtti átvizsgálásra, 11 éves az autó és a harmadik akksi van benne
Én az ilyen helyzetek miatt tartom magam ahhoz, hogy az ötödik télnek már nem megyek neki az akkuval. Lehet, hogy még működik egy darabig, de bármikor bekrepálhat. Általában olyan a helyzet, hogy betolható, behúzható, persze - de ha nem, mert nem olyan a pozíció, lehet kuncsorogni bikázásért vagy segélyszolgálatot hívni. Vagy elkésni valahonnan.
Nomeg ha automata, akkor szűkül a lehetőségek köre.
nem nézettem meg szerelővel, szerintem bevállalható. A kasztni egyben van, nem volt törve,javítva,azt lemértük,a km is annyinak tűnik,amennyit mutat (93e). Már kettőt megnéztem,ez a harmadik tűnt megfelelőnek.
Csak érdeklődöm,hogy mivel kezdjem majd.
Valóban a kezelési könyvben benne lehet.az még nincs nálam,de megvan.
Különben van valakinek tapasztalata ezzel a motorral? 1,6 T Gdi, 204 LE. A korábbi GT Proceed.
Kis segitseget kernek mert hiaba keresgelek, olvasgatok az infok elegge ellentmondoak...
1.4 DCT a kiszemelt viszont a "kontos" meg kerdeses.
Van a sima SW es a Proceed. Barmelyik karoszeria valtozat is lesz felmerul, a kerdes, h Platinum vagy Platinum GT-Line?
Azt lehet tudni, h a futomuhangolasban van-e kulonbseg? Mert en azt feltetelezem, h a Proceed eleve sportosabb egy picit, de kerdes, h a sima kombi (SW) Platunim GT-Line csomaggal ugyanazt hozna-e vagy sem?
Ma reggel nem indult az autó, csak a relé kattogott. Nem örültem, annak meg végképp nem, hogy mindez családdal, csomaggal megpakolva, az osztrák hegyekben, hazainduláskor történt. Az akksi gyengélkedése minden előzmény nélkül következett be. Persze hetedik éve van a kocsiban, nagy csodákra már nem számítottam, de ez a nem indulok, elég mélyen megütött.
Némi elvörösödött fejvakarás után rájöttem, hogy a rendelkezésre nem álló eszközök okán, csak a régi módszerrel lehet mozgásra bírni az autót, bár az ugye a kezelési könyve szerint tiltva van. De nem volt más választás, betoltuk.
Ezek után az autó, három megállóval, hibátlanul indítva abszolválta, a hazáig tartó 700 kilométert.
Még annyit, hogy a szívó 1.4-el is lehet élni. Természetesen használnom kellett a váltót a hegyi szerpentineken, de az autópályákon, az emelkedők miatt, sehol sem kellett visszaváltanom hatodikból.
2017 fehér uefa 1,6 crdi 19e.km a szalon 4,2-ért számolja be. Hibátlan, kezdéstől csak omv prémium go-val tankolva, fóliázva, légterelővel. Ha kell valakinek... Új aksival. Akkucsere története: anno áprilisban átvettem a kocsit, használtam M43-M5 viszonylatban. Az olajszintet kezdetben rendszeresen, már csak alkalmanként nézem mivel nem tapasztalok fogyást. Szeptemberben /2017/ egy alkalommal nyitnám, de a távkapcsolóra nem reagált. Kulccsal kinyit, majd akku lemerülésre tippelvén motorháztető nyit, akku töltő előkészít. Sarut venném le, de kiderült, hogy laza saruval jártam, mert úgy is kaptam meg. Saru meghúz, és indít. Innentől kezdve egy kivétellel ismét tökéletesen ment. De a start-stop rendszer nem működött, mert a rendszer nem volt kész. Nem használtam, mert addig is az volt az első, hogy kikapcsoljam, mert kell a crdi-nek a folyamatos hűtés és kenés.Lassan megérett bennem az autócsere gondolata - megjött az étvágy - de viszont hibátlant akarok le/átadni. Így szerviz, hibabejelentés. KIA nagyon pozitívan állt a dologhoz, 2 alkalommal kellett bevinnem kapacitásmérésre, és a mai napon aksi kicserélve, és immár hibátlan a gép. A fene sem gondolta volna hogy laza saruval kapom meg. Az olajcseréket - mert már 2 volt - békéscsabai márkakereskedéssel csináltam, és tökéletesen meg vagyok elégedve a hozzáállással, és a korrektséggel. pedig én aztán bogaras vagyok. Szóval Valaki szerintem jól jár vele.
Gondolom nem az üdvözlő hangra gondolsz amikor a KIA logó megjelenik. Nem a rendszerellenőrzés pittyeg, hanem az övbekötés emlékeztető. Nem lehet kikapcsolni, kösd be magad, mielőtt gyújtást adsz rá. Megjegyzem én is utálom, mert amúgy mindig bekötöm magam, de csak indítás után, vagy garázsból kiállás után.
Nekem a szervízben azt mondták, hogy 2000 fordulat felett kell tartani, az mindegy hogy hanyadikban van. Városban mondjuk nekem is szokott, pedig ott araszolás van. Kb. Nekem is 20_22 Km.
Én is szoktam figyelni. Tartós egyenletes haladásnál, pl. mondjuk autópályán fel szokott menni 10-12 literre a fogyi. Én azt vettem észre, hogy nem is egy ciklust csinál, hanem vagy 15-20 percig ciklikusan 1-2 percenként lenyom egy 15-20 másodperces túrát.
Na de ami érdekes. Múltkor pl dugóban üresben gurultam és akkor vettem észre érdekes dolgot. Az még rendben van, hogy ha gurul az autó, a fogyasztók miatt (kormány, stb) megemeli a fordulatszámot kb 900/percig. Na de nálam többször is megemelte a pillanatnyi fogyasztást úgy 8 liter körülire. Ezt nem tudom, miért volt, elvileg a tisztításnak megvannak a feltételei, ha jól tudom min 60 km/h, min 3. sebességi fokozat, üzemmeleg motor, stb. Vannak még rejtélyes dolgok ebben a járgányban! :-)
Komolyan lebeszeltek rola?? Erdekes... na meg az indok is.
Hamar GT line (merthogy mi is abban gondolkodunk, hiaba kaptunk volna nagyon kedvezoen egy igazi GT-t) azt lehet tudni, h ez jelent-e barmi valtozast a tobbi kategoriahoz kepest futomu hangolasban es/vagy a lengescsillapitok tekinteteben?
(A GT pont azert esett ki a kalapbol mert hiaba megye eleg jol osszesegeben tul sok a hetkoznapokra. Igazabol eroben is, de inkabb futomuben megy tulsagosan a kenyelem rovasara)
Pár hónapja tettem fel én is ezt a kérdést és nagyjából azt a választ kaptam, hogy ez normális. Utána logikusan belegondolva én is rájöttem, hogy valóban. Ugyanis a szellőzés irányának változtatását, a hőmérséklet mértékét is elektromos léptetőmotorok állítják. Amikor lekapcsolja az ember a szellőzést, abban az állapotban marad minden, ahogy utoljára használta az ember. Én is így tavasszal vettem észre, amikor pár napig nem mentem a kocsival és felmelegedett az idő, hogy nyomja a meleget. Holott a kellemes tavaszi levegőt akartam szagolni, de a legutóbb beállított 23 fok jött be. Megoldás, ha bekapcsolod, átállítod a hőmérsékletet, vagy irányt aztán kikapcsolod. Utána már az jön be amin hagytad ekkor.:-)
Engem a márkakereskedésben lebeszéltek a tetőablakról. Rövid időn belül zörögni fog és nemigazán tudják javítani. Pedig nekem is tetszett volna praktikumként és dizájnként is a fehér metál SW GT line-on.
Nyilván hiba. Én nem szoktam kikapcsolt ventillátorral használni az autót, de majd egyszer ellenőrzöm. Az érdekes, hogy csak a menetszél okozta légáramlás hozza be. És ha átkapcsolsz belső levegőkeringetésre?
Előző off autóm (C4) adott elő hasonlót, nem tudtam megjavíttatni. Elég gáz volt, jött a fejemre a meleg az ablak alatti résekből. A klímával tudtam langyosítani azt a légáromat.
Céges autó volt, az ügyintéző érdekes súlyozott a munkaadója és a beszállító érdekei között :-(
Az normális jelenség,hogy kikapcsolt ventillátornál ezerrel jön be a meleg levegő?Mióta kicsit jobb idő van,és nem mindig megy a fűtés,és még nem kell légkondi,pont jó lenne a levegő,kénytelen vagyok bezárni a szellőzőket,mert néha már nagyon zavaró,ahogy áramlik a meleg befelé.1,4 turbó benzines 2018-as Ceed.
Láttam egyszer egy műsort, szokatlan orvosi/sebészeti megoldásokról zóló sorozatban. Tetőablak nyitva, kocsi felborulva csúszott, pasi feje tetejéről (jó nagy darabban) legyalulta a bőrt az aszfalt.
Persze az ilyen baleset esélye mint a villámcsapásé.
Az én példám biztosan nem reprezentatív, de nálam még az aftermarket tetöablakos tizenéves használt kocsik sem áztak be soha, egy gyári tetöablakos Punto 176-on kellett egyszer kitisztítanom a vízelvezetö lefolyócsöveket, ezt leszámítva sosem nyúltam egyikhez sem. Zsírozni szerintem nem érdemes mert csak a kosz ragad bele, újonnan vásárolt kocsiknál talán szerepel a karbantartási tervben valami kenegetés, ezt majd ügyesen megcsinálják a szervizben, 7 évig ugye muszáj hibamantesen müködnie :)
Ismerek egy hozzad hasonlo embert... Ha vele utaztam mindig racsodalkoztam, h ez tok jo es nekunk miert nincs? :)
Hulye kerdes de volt vele rossz tapasztalatod? (beazas konkretan es persze nem sajat hibabol :)) Csak azert mert az ismeretsegi korben van akinek 4 vagy 5 eve van utolagos (!) es semmi baja nincs vele, de pont a fent emlitett cimboram szivta meg egyszer a ceges Passattal tavaly meg a parja BMW-jevel.
Van ezeknek esetleg valami karbantartasi kotelezettsege? Gumiapoloval valo kenegetes, zsirozas vagy akarmi?
Turbószelepnek hívják és arra való, hogy amikor leállítod a motort, elzárja a levegő útját. Egyébként mindig nyitva van. Takarítani azért kell, mert a karterből és a turbó résolajából kerül rá annyi olaj, amitől letapad a szelep és nem indul el az autó, hiszen nem kap levegőt.
Szerintem meg az autó legfontosabb extrafelszerelése, sokadik tetőablakos kocsimat hajtom, ha tehetem, nem veszek nélküle autót. Fagypont feletti hőmérsékletnél nálam mindig nyitva van (kibuktatva), országúti sebességnél ilyenkor már a fűtésen keresztülhúz annyi levegőt, hogy kellemes legyen használni.
Tetőablak: tapasztalatom szerint haszontalan. Hidegben ugye csukva van, melegben pedig vagy neked, vagy utastársaidnak a szemébe süt a nap. Ahogy kanyarog az autó, mindig máshonnan süt a nap, nem lehet kivédeni. Egyedül borús időben jó, kivéve ha esik az eső. Én is úgy gondoltam, hogy nem tudnék meglenni nélküle, céges autóba rendeltem, de a fentiek miatt meg is bántam. De próbáld ki magad...
A teszteket olvasom nemcsak otthon, de itt kulfoldon is, de a reszletekrol keves szo esik a fogyasztas meg tenyleg elegge ember/lab fuggo, de a Spritmonitor nalam 5%-os elteressel eddig azt hozta amit en is tapasztaltam igy kiindulasnak nem rossz velemenyem szerint.
A masik nagy dilemma, h az eszemre vagy a szivemre(szememre hallgassak...) Nagyon tetszik az Proceed feneke, de a terkihasznaltsagban a szimpla kombi meg feelinigre is jobb foleg ha nem engedek az eredeti elkepzelesbol es a tetoablakot is beikszelem...
Nem tudom, a turbó milyen hőfokra melegszik, de a motorolaj üzemi hőmérséklete általában nem magasabb 110 foknál. Tudomásom szerint az ideális hőmérséklet általánosan elfogadott értéke 90 fok körül van.
Az öreg kisbuszomban van olajhőfokmérő, általában 90 fok körül áll a mutató, autópályán hipp-hopp felugrik 100 főlé. Az Alpokban volt, hogy elhagyta a 110-et, akkor már kezdtem aggódni - az olajhűtő termosztátja is 110-nál nyit.
Jelenleg 3,3e km van az autóban. A fogyasztás 7,6 városban, hosszú úton pályán 130-140-el 6,3 volt. A váltó jó, hamar elváltogat átlagos városi használatban 1600 körül tartja a fordulatot. Ha jobban nyomod neki azt "észreveszi" egyből ahogyan illik jobban kipörgeti a motort. Sport állásba kapcsolva már alapból sokkal jobban kigörgeti illetve nem esik 2000 alá vissza menet közben. A jól ismert VW féle DSG-vel összehasonlítva (járok olyannal is) jó váltót rakott össze a Kia bár a DSG kissé gyorsabban vált. A motort csak hosszú út után nem állítom le egyből, ill. a start-stop automatikát kikapcsolom mindig.
Soha nem tudod meg, emnnyit számít az automata. Átlagokat nézhetsz, de tudjuk jól, konkrét egyedi esethez képest az átlag bárhol lehet.
Elvileg ezek a mechanikus automaták nem fogyasztanak rosszabbul, mint a jól vezető sofőrök kéziváltóval. Nincs olyan/akkora veszteség, mint a hidrokuplungnál. A DCT ugyan pörgeti a másik fogaskerékpárt, de ez nem komoly energiaigény.
Az én 1.6-osom 7.2-t fogyaszt, a futás java Budapest, ritkán a legvadabb dugókban, de nem is holtidőben.
A turbó leállításáról: én azt olvastam, nagyon nem kell ezt túllihegni. Átlagos sofőr ahogy közlekedik, az megfelel a turbónak is. Autópályatempóról ritkán állítjuk le a motort 10 másodperc alatt. Ha meg van egy perces lassítás, kigurulás a parkolóba, benzinkúthoz, az elég hogy ne égjen oda az olaj a turbóba. Igazából, ha belegondolunk, van egy - nem tudom mennyi, legyen - 300 fokos turbó belsőrész, azt keni/hűti a - megint csak tippelek - 140 fokos olaj, 1 perc alapjárat alatt igazán sokat az a fém nem sokat fog lehűlni. Látványos képek vannak a vörösen izzó turbókról a verseny vagy sz-rrá tuningolt autókban, azért egy gyári KIA-ban nem az a terhelés. Ettől persze mindenki óvja a turbóját, percekig ketyegtesse leállítás előtt, nyilván jót tesz vele, reklamációt nem fogadok el :-)
Jó minőségű motorolaj, gyakran cserélve, ez a legjobb, amit tehetünk a turbó érdekében.
Jó, egy Priusos fogyasztást nagyon nem szabad elvárni tőle, itt minden fékezés kárbavész.
Másik fórumban az 1,4 szívóbenzinesek 6 - 6,1 l-es átlagfogyasztásról írnak, nekem az 1,4 T-GDi (kombi) átlaga eddig nagyjából 9000 km alatt 7,232 l. Hozzáteszem, hogy oda is szoktam lépni neki (ha meleg a motor), nem a fogyasztásra hajtok. Az elején, amíg kíméltem, addig 7 liter alattiak voltak a fogyasztások, azóta meg fölötte, így jött ki az átlag, szóval hosszútávon még növekedésre számítok kicsit. Viszont így is több, mint 1 literrel az előző kocsim alatt van, de tényleg nem érdekel. (Autópályán tempomat, óra szerint 140-nél 7,3 l körül fogyaszt.)
Mivel minden kiadásomat jegyzem, itt van az eddigi fogyasztás:
Akkor kezdjuk a legegyszerubbel: Mennyi a fogyasztasod (na es persze milyenek a korulmenyek)?
A valto mennyire tanulekony? A probalt valtozat alapbol is eleg jol valtogatott, de a nullazas elotti ertekbol (9.7l) arra kovetkeztetek, h az elottem probalok nemigen bantak vele finoman.
A turbot illetoen lehet hulye a kerdes, de ezt kell meg jaratni leallitas elott? (tan golyoscsapagyasnak hivjak???) Mert erre nyilvan oda lehet figyelni, de ezt elmagyarazni a felesegnek, az mar mas teszta J Szoval job lenne ha nem lenne ilyen kiskapu.
...igaz utanna raprobaltunk az uj Corollara az azert buntet a hybridseg ellenere (180LE)
4 dolgot tudunk biztosan amibol nem szivesen huznek le egyet sem:
- megbizhatosag
- automata
- tempomat (hab a tortan, ha adaptiv)
- tetoablak
+1: esszeru osszegbol fenntarthato.
Igaz egy full-full-full-os verziot probaltunk, de a kidolgozottsag es a WOW faktor sajna elvitte a show-t mar beszallaskor... Utanna a probakoron ujra racsodalkoztunk, h mit is lehet kihozni manapsag egy szimpla folfele kerekitett 1.4-bol. Igy most megy a nezelodes, kutakodas.
A fogyasztas nem tetszik annyira, sem a Spritmonitor (7.66l) sem a tesztut (~40perc 9.2l) utan. Nyilvan labfuggo a dolog, de messze van a mostani 5.2-tol (igaz dinamikaban is ;)
Viszont a megbizhatosagot illetoen azert vannak ketelyeim akarki akarmit mond. Nem a markaval szemben (bar a valtot ugye maguknak gyartyak) hanem a motor a kis turboval. Az azert egy mas vilag...
Egy percig se aggódj. Ezek a motorok már mindent maguk állítanak. Egyébként a vezérlőt nem érdekli hány fok van kint, a motor belső hőmérsékletét figyeli és az alapján határoz meg üzemanyag mennyiséget és fordulat szabályozást. Nincs gáz, normális. Ha ingadozik, az már nem jó. Menj vele 4-5 km-t, minden kiderül. Menj alacsony fordulaton, nézd, hogy rángat-e. Majd húzasd meg rendesen, ha szépen pörög és nem ugrál, nem csörög-zörög-kopog a motor-futómű, akkor rendben lesz. Persze víz és olaj mustra nem árt. Ha valami gyanús inkább hagyd. Persze ez csak személyes jótanács. Szinte minden használt autónak van baja, csak nem mindegy mi...
Én pár napig rákattantam a témára, sokt leveleztem különböző eladókkal. Szerintem a szlovák is ugyanaz a kínai változat, mint amit az eBay-en megveszel. Nem eredeti gyári szenzorok, de úgy viselkednek, öntanulós változatok. A nyáron tervezek venni ilyet én is.
2014. 1.6 gdi ceed indításkor alapjáraton 1500 körül van a fordulat. Kinn 20 fok környéke volt. (nem az én autóm, csak megnéztem kereskedésben) Pár perc után áll be rendes alapjáratra. Mennyire normális?
Jó az, ne kritizáld. Nem a motor borításának tisztasága a lényeg, hanem ami belül van.
Visszatérve a problémához, úgy tűnik nem EGR probléma a hidegen dadogás. Diagnosztika során mindent meglestünk ma, semmi hiba! Értékek jók mindenhol, ahol értéket lehet nézni. HHO takarítás után már csak a SPURI maradt. Meg is kapta ma OMW prémiummal kevreve. Majd meglátjuk. Szerelőm szerint ez CSAK porlasztó (injektor) hiba lehet, azok szokták ezt a hibajelenséget művelni. Való igaz: reggel, mikor hideg "erős szaga van" a kipufogó gáznak, viszont ha meleg szinte alá fekszem... nulla füstszag!
Persze az injektor éppen el is koszolódhatott, mivel majd 10 hónapig ugyanaz a gázolaj volt benne. (kereskedés, hurrá...)
Most 1-2 tankot autózok vele spurival és prémiummal, aztán ha nem használ akkor szerelés. Azért bízom a teóriámban, hátha csak koszolódás és megjavul. Ma csak 1x rosszalkodott, SPURI után jól viselkedett. :-)
EURO5-töl kezdték el a dízeleket fojtószeleppel szerelni, mert akkor szigorodtak meg a nitrogénoxidok kibocsátására vonatkozó elöírások - ezeknek a keletkezése éppen a légfelesleg miatt jelentös, a fojtószeleppel tehát a motor hatásfokát rontják le az emisszió javítása érdekében. Korábban már léteztek olyan konstrukciók, amiknél a szívócsöbe építettek orvénycsappantyút (swirl flap) ugyanezen okból, de az nem tévesztendö össze a fojtószeleppel.
Miközben ezt ideírtad, felmerült benned egy pillanatra, hogy a dízelmotor gyakorlatilag (padlógázas gyorsítást leszámítva) minden üzemállapotában légfelesleggel müködik?
A "régi" dízeleknél nincs pillangószelep, a gázbovden - elektromos vszérlésű rendszereknél pedig a gázpedáltól érkező jel az adagolóra csatlakozik, és azt szabályozza. A levegő közvetlenül, , vagy a köztes hűtőn (intercooler) keresztül szabályozatlanul áramlik a motorba - a levegő mennyiségét maga a motor szívó hatása, turbós motorok eyetében a turbófeltöltő is szabályozza.
A modern dízeleknél nem tudom hogy van, de gyanítom, alapban ott is így működik.
Amikor nyomod a gázt a lábaddal,akkor az új autóknál a pillangó szelep szabályozza a levegőt,az üzemanygot meg a porlasztó csúcs.A régi kocsikban ez a gázbowden volt.Tök mindegy,hogy benzin v dizel.
Rendes alapjáraton hagy ki, de nem mindig. Csak akkor, ha nem dúsít és hidegen indul, de arra is gyanakszom, hogy köze van a párás-esős időnek. Mikor ilyen idő van és szélvédett helyen parkol, akkor tapasztaltam jobbára. Ma pl. rángatott menet közben, mikor már bemelegedett, szóval rejtély... Majd 2 km után semmi, mintha minden rendben volna. HHO motortisztítás elvileg "kipucolja" a korom 80%-át az EGR szelepből és ahol lerakódhat. Elvileg...
KIA CEED II. 1.6 crdi a következő hibajelenséget csinálja:
Hidegben ha indítom (jellemzően reggel) szépen jár a motor, érezni a fordulaton, hogy rányomja a dúsítót, semmi alapjárati ingadozás. Ha melegebb a reggel és először indítom már nincs dúsítás, 3-4 másodpercig szép az alapjárat majd elkezd ugrálni a fordulatszám mérő, a motor dadogva jár mindaddig, amíg be nem melegszik. Ha picit megnyomom a gázt, akkor rendben van, dadogás semmi. Szerintetek mi lehet a probléma? Most voltam HHO motortisztításon, de nem használt, ill. valszeg nem ezzel függ össze a probléma. (Egyébként semmit nem füstölt, míg tisztított (regenerált), tehát a motor rendben. Prémium gázolajat tankolok az OMV-nél.) Próbáltam hosszabb izzítást, nem használt.
Valakinek hasonló tapasztalata /ötlete? Engem teljesen kiakaszt...
Magyarországon nincs automatikus assistance. Ez egyébként egy közvetített szolgáltatás a Kia-nál, Europassistance-os, bármilyen autóra köthető, csak a Kia kialkudott valami kedvezményt.
Szerintem ezek egyformák, csak az elsőkön nincs rajt az anya ami a felniben rögzíti. Cikkszáma mintha egy lenne. Ha valóban a gyári (annak néz ki, enyémbe is ilyet tettek a kereskedésben), akkor nem kell vele csinálni semmit. Öntanuló, az első szerelés után pár percig, párszáz méterig világít a műszerfalon a kontrollámpa, amíg az ID számokat eltárolja. A JD ceed 8 ID számot tárol. Utána bárhogyan is cserélgeted, sosem gyullad fel a lámpa ha megfelelő a nyomás indításnál. Elemcserénél nem tudom mi van, remélem ezt sokára is fogom megtudni! :-)
Nemrég volt téma a mobilítás garancia. Még asszem Milee írta, hogy az első év ingyenes, utána fizetős. Kicsit utánajártam ennek a dolognak. Én Ausztriában vettem a kocsit. Átolvastam az erről kapott füzetet. Átolvastam a kia honlapján erről szóló részt.
Tömören arról szólnak, hogy: az autóra vonatkozik egy általános 7 éves garancia. Minden kia autóra a forgalomba helyezés napjától (bocs, a garancia-szervízfüzetbe való első inspekciós pecsét dátumától) kezdve szervízintervallumtól függően 12 vagy 24 hónap mobilításgarancia van. Egéyzs Európában, részletezve az országokkal. A mobilításgarancia tartalmát elolvashatja mindenki, hogy mire jó, kezdve a csereautótól, 77 € naponta max 6 napig, a szállodai elhelyezésen át a sofőrszolgálatig, szervízbe szállításig, mentésig, stb, természetesen bizonyos értékhatárig, pl. szállodai szoba személyenként 77 €, max 4 éjszakáig, stb
A lényeg, hogy ez a 12 vagy 24 hó minden egyes kia szervízben történő időszakos szervízt követő pecsételéssel automatikusan meghosszabodik, max 84 hónap időtartamig. Tehát 7 évig, amire az általános garancia szól. Ez minden egyes kia tulajdonosnak jár az említett feltételekkel, tökéletesen vezetett szervízkönyvvel, megfelelő szervízkarbantartásokkal. INGYEN! Ezért nem kell fizetni, ez a vételárban van!
Ha Magyarországon fizetni kell ezért, akkor valahol a szerződési feltételeknél kell keresni egy (esetleges apró betűs) részt, ahol ezt a szolgáltatást díjkötelesként részletesen leírják.
Ha ez nem a Kia Magyarország találmánya, hanem egy a kereskedések közötti megállapodás, akkor a kocsihoz kapott mobilításgarancia-füzetben (nem a garancia-szervízkönyvre gondolok, amibe pecsételik a karbantartásokat!) ott kell lenniük a fent leírt dolgoknak, összegek nélkül.
Értem mire gondolsz. Én arra próbáltam rávilágítani, hogy tartósan alacsony nyomást szerintem észre lehet venni. (húz valamerre) Egy csavar, üvegszilánk, stb okozta sérüléssel ha enged a kerék, nem megy az ember olyan sokat, hogy akkora fogyasztásnövekedést okozzon mire észreveszi. (mert ugye ennek okán találták ki) Ha nem ereszt (nekem is ilyen volt 1 éve, csavar volt benne, gombázva lett) akkor meg úgysem jelez.
Na mindegy. A végeredmény ugyanaz: velünk elég jól kifizettetik ezt az egészet. :-)
Abba inkább ne menjünk bele, hogy kitől miért vennénk el a jogsit, mert arról mindenki kisregényt tudna írni :)
Nekem már többször jelzett a keréknyomás ellenőrző rendszer lassú defekt miatt, és most lehet megkövezel érte, de én nem vettem észre az off kocsimon se menet közben, se az utcán állva, hogy a bal elsőben egy csavar miatt 1,8 bar van, míg a többiben 2,2. Pechemre ez kétszer ugyanazon a gumin, kb 5 centis távolságra fordult elő, így a gumis javaslatára kukáznom kellett két abroncsot.
Szerencsére ezek a rendszerek már akkor jeleznek, mielőtt még szemlátomást leeresztene a kerék, én így hasznosnak tartom. Az off kocsin egyébként passzív rendszer volt, ami tavasszal és ősszel a nagyobb nappali hőmérsékletváltozás miatt sokszor alaptalanul bejelzett.
Kövezzetek meg, de a hivatalos okot, amiért ez kötelező lett, egy nagy marhaságnak tartom! Aki nem veszi észre az autóján, hogy lapos a kerék, annak nem is igazán való jogsi. Már a húzást hamar kiszúrni. Én minden elindulás előtt rápillantok legalább a bal oldalra, vagy leparkolás után az autót megkerülve hagyom ott, akkor látom a jobb oldalt is. Már a kisebb úthibákon is érezni, ha nem úgy pattan a kerék.
A gyors defektre meg úgysem jó.
Én is sajnáltam volna egy rakás pénzt kiadni érte, így inkább belealkudtam az árába a téli kerékszettel együtt. (Szenzor nélkül hivatalosan nem is adhatta volna át a kereskedő! :-) ) Előnye, hogy mivel gyári, sosem kell anítgatni, stb. Elsőre eltárolta, azóta bármikor cserélgetem akár otthon is magamnak a kerekeket, minden ok.
Úgy rémlik, hogy nem ígérte a szalonvezető 100%-ra, hogy sikerülni fog, szóval nem biztos. Én csak egyszer akartam átrakatni, egy felniszetten a gumit szoktam cserélgetni.
Véleményem szerint 1100-1300-as fordulaton nem egészséges negyedikben menni. Az tuti nem tesz jót semminek. Főleg,ha erőt is kell kifejtenie a motornak így, például odalépsz kicsit, vagy emelkedő jön.
Nemrég vásároltam KIA Ceed SW II. 1.6 crdi autót, 2014-es évjárat. Olyan problémát tapasztaltam, hogy alacsony fordulaton jellemzően 4-ik fokozatban leginkább 40-50 km/h között rángat az autó. Nem tipikus lefulladós rángatás, hanem mintha "darabos lenne a gázolaj. (prémiumot tankolok az OMW-nél) Szerintetek túl alacsony ez az 1100-1300 körüli fordulat vagy elektronikai esetleg más hiba lehet?
Én ahogy megvettem az autót, rögtön lecseréltettem a gyári alufelni szettet egy olyanra, ami nekem jobban tetszik. A TPMS szenzorokat is átrakták a régiből az újba.
Céges Skodában is volt már ilyen, azon szerelgettünk mindig, nem volt a szenzornak soha baja. Egyszer üres gumival Fonyódon mentem kb. 2 km-t a gumisig lassan, és azt is megúszta a gumi is és a felni is...:)
Lehet itt matekozni, mindenkinek más az optimális megoldás. Ha a lemezfelni és TPMS 120 ezer, annak a kamata is júniustól nemzeti kötvényben 5%, az 6 ezer Ft. :) Akkor az egyik szerelés ingyen van, már csak a másikat kell kifizetni. Cserébe megoldott a centírozás, de nem tesz jót a guminak. A tél + kátyútol most vonatkoztassunk el...
Biztos nincs ingyen az évi kétszeri átszerelés, de olcsóbb, mint a felni+tpms szenzor ára, plusz a gumik pincéből felhozásába se izzadok bele. Volt már több autóm is, eddig csak 10 év után kezdett el az egyiken az alufelni felhősödni, de azt kb 5 ezer/felniért megcsináltattam. Ebben már benne volt pár kisebb padkázás javítása is.
Az is igaz, hogy úgy még nem csúsztam meg télen, hogy a padka fogott volna meg, és a tankcsapda mélységű kátyúkat is megúsztam eddig (kopp-kopp).
Egy 140 lőerős ceed-re tökéletes a 195/65 r15-ös gumi. Teljesen felesleges nagyobb. Semmivel nem lesz jobb nagyobb kerékkel a nagyobb rugózatlan tömeg miatt.
Évente kétszer elmenni a gumishoz és átcseréltetni az alufelnin a gumikat sem ingyen csinálják.
Az alufelni téli kátyús sérülése, v a havas úton történő megcsúszása, v járdafogása után a javítása sem olcsó. Az állandó le/fel szerelések sem igazán használnak a gumiabroncsoknak. Nem mindegyik alufelni alkalmas a sózott utakra. A ballonosabb, keskenyebb gumival jobb téli közlekedés.
Ő 100%-ra állította, hogy a gyári alufelnik sóbiztosak, nem kell félni. No de ezt a VW konszernes felnikről mondta anno.
Koreai vonalon nem tudom, mi a helyzet.
17-es méretnél azért már nem olyan olcsó a gumi. De ki kell számolni. Én soha nem otthon cserélgetem a kerekeket mert megnézetem a centrírozást is, meg 2 évente szelepeket cseréltetek. De cipelni a kerekeket baromira unom már. A gumik magukban sokkal könnyebbek és jobban elférnek a csomagtartóban is.
Az összes (bronz, silver, gold, platinum)1,4 tgdi féknyerge egyforma. Tehát a mindegyiknél elfér a normál szélességű 15-ös, 16, os és 17"-os acélfeni is.
Ez amúgy jó ár érte, ennyit simán megér, ha 2 garnitúrában gondolkodik valaki. Csak most ezt tisztázni kell, hogy a féknyergektől elfér-e...Jajj...Na erre azért van egy pár hónap lauf most szerencsére. :)
Úgy érted elképzelhető, hogy a 16-os se megy fel rá? Ez a méret nem olcsó amit küldtél, a 205/50 r17
Eddig volt téli és nyári szettem, de lemezfelnin...215/60 r16 méretben. Nem egy sportos kinézet, de a magyar utakra tökéletes.
20 e körül megyek évente. Gondoltam már arra is, hogy begurulok vele a gumishoz újonnan, vegye le a 4 db michlen primacy 3 gumit és teszek rá ugyanilyen méretben 4 évszakos Michelint. Van egy autón ilyen gumink ami alig megy, én télen a hóban nagyon elégedett voltam vele. Bár azt az elvet vallom, hogy télen téli, nyáron nyári, de kevés futásnál felesleges szerintem szerelgetni.
Ha nem raksz be TPMS szenzort, akkor a kontroll lámpa állandóan világítani fog. Műszaki vizsgán viszont követelmény a szenzor működőképesség. Nyilván ebben az esetben a nyári gumival kell vinni műszakira, amiben benne van az szenzor.
1.4 T-GDi-re a 15-ös méret nem homológ, legalább 16-ost kell rá tenned (sanszos, hogy fel sem megy rá a féknyeregtöl).
Hogy érdemes-e külön szettet tartani, az attól is függ, mennyit mész egy évben, milyen utakon jársz (mekkora büntetés a téli kátyús utakon a nagy kerék) stb. Amint lentebb is írtam, a gyári felnire szerelhetö 205/50R17 méret is, téli gumi is kapható ilyenben.
"A 225/45 x17 gumi a sportosabb vezetés élményét, valamint a szebb küllemet biztosítja, ellenben a komfortérzetet jelentősen ronthatja, főleg a gyengébb minőségű, ill. kátyús utakon. meg persze a fogyasztást is emeli a nagyobb rugózatlan tömege és légellenállása. Ha többet közlekedsz rosszabb minőségű utakon, akkor érdemesebb ballonosabb gumira cserélni. pl.
felni méret: 6,5x16 gumi méret: 205/50x HR16 vagy a még komfortosabb felni a 6J x15, gumi méret 195/65 x HR15
A felni vásárláskor figyelni kell az osztókör méretre 5x114,3 , a felfogató furat méretre: 67,1 mm , ha ez nagyobb, akkor + közgyűrű is kell, valamint az ET méretre, ami min. 40, max. 52 mm.
Gumisnál érdemes érdeklődni a felni és gumicserével kapcsolatban, ha szeretnéd komfortosabbra lecserélni."
Tehát, ha jól értem téli guminak célszerűbb lemezfelnit vennem akár 15 -öst, mint a 17-es alura 225/45x17-es gumit és szereltetni?
1, opció - gyári acélfelni 20 körül van+ az érzékelők 70 e/szett, az már 150 ezer + gumi. Jól kalkulálok? Vagy jófogásról kell venni olcsóbban 4 új lemezfelnit, ha valaki utólag tesz rá alut.
2, opció - veszek 4 db nyárival megegyező téligumit és mindig szereltetek. (felni+érzékelő megspórolva) Sztem gumis haver 1500 köröl átdobja, az 2x6 egy évben. Bírják a sót ezek a felnik?
"Nagy levegő és ugrás"... :) Én is rengeteg kétely közt gyötrődtem, de ez ezzel jár. Meg ugye az ember megdolgozott érte, nem kevés pénz, (nekem legalábbis nagyon sok) és nem akar pórul járni, jól át kell rágni a dolgot. Megértem. Azért majd szólj, ha döntöttél. :)
Nem. Mindenhol elhangzott, hogy fölösleges, bejáratott motorról van szó. Még az a szervíz is ezt mondta, ahol most 55k-ért csinálnák. Nem hiszem, hogy van ennél nagyobb üzletük.
Egy inas megcsinálja 10 perc alatt, rezsiórabér+gigaolajár.
Mellesleg előző új autónál már 14 évvel ezelőtt (astra g) ugyan ez volt a szitu. Akkor megcsináltattam én is ezt az 5000-es cserét, és még szerencse, hogy odaszemtelenkedtem a kocsi mellé. Egy ütkop. hordóból akarta leereszteni a 4 l. új olajat a szaki...
Négyszer voltam náluk, egyszer automata ablakemelő beszerelés, két kisebb gond (ebből egyszer hibakiolvasás, egy szoftverfrissítés, illetve egyszer odavertem az alját egy tuskóhoz, lefestették a horzsolást). Az első megbeszélt idő volt - az én igényem szerint, telefon+5napon belül), a többi "hozza ide, ha erre jár". Ja, és csak az elsőért fizettem. A többi "haggyuk".
Júniusban lesz első olajcsere, aszonták, szóljak előtte egy pár nappal. Hát majd hó elején csörgök.
Engem felhívott tegnap 11-kor az egyik értékesítő hogy most jött a levél hogy -200e. Csekkoltam és akkor már az árlista frissítve volt!
Egy másik értékesítővel is tárgyalok, ő azt mondta, előző este már látta a levelet.
Amúgy tényleg úgy van, hogy van a nagy közös készlet, abból bárki nyúlhat, meg van amit a kereskedések rendelgetnek konkrét igényre, meg csak úgy de maguknak. Ezeket elvileg csak ők látják, hiszen minek menne a nagy közösbe...
Amit egy kereskedés vagy cégcsoport megrendelt az az övé és más nem látja mert úgy sem tudná onnan átkérni.
A nagy közösbe gyártódó autókat szintén mindenki látja már a gyártásba ütemezés fázisában is. Tehát látják, mi lesz 1-2 hónapon belül az országban. De - ha jól értettem és logikáztam ki a hallottak alapján - akkor a kereskedések saját rendelésit csak ők látják meg a cégcsoport más városban lévő kereskedései.
Aztán hogy ki mit tesz fel a készletéből a hahu-ra, az megint egy külön történet.
Igen így korrekt, de ha nem adják vissza, sokat szerintem nem tehetek...elbukhatom az előleget max., ha elállok a vételtől. Meg puffogok a söröm mellett esténként... Nekem tegnap délutánt mondtak csak, hogy akkor értesültek róla, de nyilván én sem hiszem el. Azért mikor este láttam a leveledet itt, kissé felment a vérnyomásom és egész "jól" aludtam... Amúgy köszi az infót!:)
Gold Gt line SW-t DCT-vel. Sima Goldot szerettem volna, de ebből volt egy kékesezüst raktáron, meg nekem igazából nincs szükségem semmilyen + csomagra. A deréktámasz, meg a csúsztatható könyöktámasz jó lenne, de ha nincs úgy is jó lesz. GPS nekem szintén nem ér 200 ezret, mert a googlet áttükrözöm telefonról. Amúgy a valós raktár készlet, meg ami a neten van köszönőviszonyban sincs. Vannak autók amit csak ők látnak és a használtauto.hu-n sincsenek. Ez is pont egy olyan volt.
Hát ez a minimum, mivel nekem azt mondták, a körlevelet ami a 200e Ft-os csökkenésről szól, már tegnap előtt este megkapták a kereskedések. De ha csak tegnap, akkor is ez a minimum.
Külön készletet pedig nem gyártottak erre az akcióra, szóval azt kell eladniuk ami van.
Itt nem tudsz igazából alkudozni, fix áron dolgoznak, nem engedik a koreaiak. Kapsz 250 ezer kedvezményt a listaárból, meg 250 ezret vállalkozóira vagy bizonyos kamarai tagságra. De ez tényleg nem az az autó, ahol a metáltól kezdve minden ajándék. Ha gumiszőnyeget vagy csomagtértálcát kapsz hozzá akkor gakorlatilag kimaxoltad az alkut...vagy csak én nem tudtam, de itt hasonlókat olvastam másoktól is.
Én speciel tegnap reggel rendeltem meg egy raktári autót ilyen motorral, még a régi áron...:(
Nem tudtam a csökkentésről, csak este értesültem itt a fórumon. Azt hittem nem jól látok... De a hivatalos ár a tegnapi naptól volt érvényes...óra megjelölés nélkül.
Ma reggel telefonáltam, elmondtam a bánatomat, és a Pappasnál 5*-os korrektséggel megoldották az ügyet. Ők is drágábban kapták ezt elmondásuk szerint, de majd a KIA-val elszámolnak. Hosszas Opeles korszak, majd hezitálás után elég érdekesen indult a váltás. De nálam az egész élet ilyen...:)
Az azutóról még nem tudok írni, de tényleg le a kalappal a Pappas Autó előtt. Nagyon korrektek voltak velem.
Erdeklodni szeretnek, h a konfiguratorban kidobott "akcios" (-200e) arbol egy jol felszerelt modelnel (Platinum vagy GT Platinum) mennyit lehet meg sacc/kb alkudni?
Nemreg futottam le egy kort egy masik markanal ahol azert volt meglepetes boven. Az akcios arbol is adtak volna meg kedvezmenyt (ami termeszetesen nem volt feltuntetve) de vegul egyeb okokbol lehuztuk az adott markat a listarol.
KIA Vestar-hoz mi a bejelentkezési limit? Még van 90 napom az éves szervizig, de volt ahonnan tavaly elhajtottak hogy "az a havi naptár még nincs nyitva".. hát kabbe, oda se viszem az tuti. Vestarnál mennyi a sorbanállás?
A szakszervíz nem mondhatja azt, hogy érdemes megcsinálni, mert ezzel azt állítja, hogy a gyártó által adott kezelési utasítás nem megfelelő, nem szolgálja megfelelően az autó optimális működtetését.
Január végén emelték a TGDI motoros Ceedek árát 200e Ft-al, mert nem gyözték a megrendeléseket teljesíteni. Ezek szerint visszaeshetett a megrendelések száma, hogy ismét az eredeti árra csökkentették. Mindenesetre szívás azoknak, akik az elmúlt 3 hónapban rendelték.
Az összes bejáratási info ott a kezelési leírásban. Ezzel a témával körbejártam nehány szakszeryízt, aszonták, ha van felesleges pénzem, szívesen megcsinálják. A téma a régi Zsiguli korszak eszmei maradéka.
Mától minden 1.4 T-GDI motoros Ceed olcsóbb lett 200e Ft-tal, június 30-ig megkötött szerződés esetén.
A Silver felszereltségből csináltak egy Silver Vision akciós összeállítást, a 120e Ft-os 7"-os kijelzős, tolatókamerás, mobil tükrözős fejegységet ehhez ingyen odaadják. Készlet erejéig. 1.4 T-GDI motoros modell esetén 320e Ft-os az árcsökkenés.
Sziasztok! Ki hogy tudja? A kereskedő ahol vettem a kocsit azt mondta,hogy 2-3ezer kilométer ha belement a kocsiba vigyem el olajcserére? De nem találok sehol ilyen leírast a szervizfüzetben. 4hónapos még csak az autó.
bár az az 5-6 ember nem reagált a felvetésemre a műszerfal púposodás kapcsán,de azért leírom hátha valaki hasznát veszi,a Mykiában írt panaszomra a 2012-es autómban hajlandóak kicserélni a műszerfalat, korrekt reakció két nap alatt,de remélem holnap nem derül ki,hogy ez nekem pénzbe kerül
2008-as Ceedemben az óra kijelzőjén a kvarc időnként (főleg erős napsütésben) nagyon halvány, alig olvasható. Az megoldaná a problémát, ha rendelnék egy ilyen kijelzőt (eBay-ről, vagy akárhonnan), és kicserélném? https://i.ebayimg.com/images/g/ZOQAAOSwHF5coXxg/s-l1600.jpg Van erről valami leírás, hogy hogyan lehet ezt kicserélni?
Érdeklődnék tőled,hogy az autóba megszólaló telefon csengőhangját, hogy sikerült megváltoztatni? Mert ha igen segítenél,hogy mi a menete..? Előre is köszi.
Közel 17e km után megtörtént az első szerviz a ceed-en. Azaz "csak" egy olajcsere volt, minden a megbeszéltek szerint. Mármint az időpont foglaláskor átbeszéltek alapján, nagyon korrekten az előre megmondott összegben.
Megvoltak a navi, firmware, térkép és a szoftver frissítések is. Pl. megváltozott az eddig kicsit idegesítő "csengőhang" egy barátságosabbra :-) és bővült az online elérhető szolgáltatások köre, illetve pl. a bluetooth menű is.
Ami viszont nem "történt" meg, az a levegő szűrő csere, de mivel hosszú távra tervezek az autóval ezért majd én "orvosolom", valószínű a pollenszűrővel együtt.
A következő szerviz 13e km múlva (30e km-nél) vagy egy év múlva.