Szia, én is új vagyok de több utat szerveztünk már magunk, neten keresztül és mi a jövő héten indulunk Lisszabonba, de bérelt autóval lemegyünk Algarveba 5 napra. A lisszaboni szállást a www.venere.com oldalon foglaltam, ők nem terhelik le a hitelkártyát, csak a szállodában kell fizetni távozáskor, 3*-os szállás volt 66 euro 2 főnek/éj. Albufeiran az www.alpharooms.com keresztül, mivel náluk találtam a legkedvezőbb ajánlatot a kiválasztott hotelre, viszont le is kapták a kártyáról azonnal a teljes összeget, de a többi szállásfoglaló portállal szemben 85-90 euro helyett így csak 68-ra jött ki / nap/fő. Mellesleg ez bevett szokás a kedvező árért cserébe, másokor is volt már így, eddig még mindig jól jártunk....Ismerem az octopust is, mintha egyszer foglaltunk volna náluk is. Estleg próbálkozhatsz még a www.booking.com -nál is.
Én még új vagyok itt. Novemberben megyünk nászútra Portugáliába, Lisszabonba. Saját szervezésű utat tervezünk. Valamennyire tudunk angolul, talán nem veszünk el.:) Nem tudom, ki hogyan foglalt szálláshelyet, mi a www.octopustravel.hu-n szeretnénk. Van valamilyen tapasztalatotok ezzel kapcsolatban? Mennyire megbízható? Annak gondolnám, mivel a portugál légitársaság honlapjáról is erre az oldalra vezet a link (www.octopustravel.com). Utazási irodával nem szeretnénk menni... Köszi!
Én már lassan fél éve itt vagyok Aveiroban, de magyart alig lehet találkozni. Még van 3 hetem, aztán befejezem a pprtugáliai kiküldetést. Aveiro viszont szerintem is elég jó hely, ha nem tetszett volna elsőre is, akkor nem is vállaltam volna ilyen hosszú kiküldetést.
na hazaértünk a 2 hetes országjárásból, nagyon szupi volt.
Azt nem értettük, hogy mire ez a "de veszélyes vezetni" dolog, mert ha Bp-en vezetsz itt is sok a hülye. Pl. itt a zebrán inkább elütnek, Portugáliában pedig készségesen megállnak és átengednek.... Szóval az autózással semmi gondunk nem volt.
Körbejártuk az országot elég rendesen, 2900 km-t mentünk. Sok jó hely van, kedves emberek, fincsi kaják.
Na azért annyi barom talán nincs ott, mint Magyarországon. Ha életben kiértél Ferihegyre, akkor autóval el fogsz tudni jutni Lisszabonból az Algarve-i országrészbe is.
Úgy is bérelheted, hogy minden kárt ök fedeznek (ez valamivel drágább), meg úgy is, hogy van egy részesedésed a kárban. Ennél a cégnél az is megoldható, hogy Lisszabonban vedd át a kocsit és pld. Faróban add vissza. Ne felejtd el azt, hogy a "magyar csaptra" hivatkozz!
Arra fel kell, hogy hívjam a figyelmedet, hogy Portugáliában az elsösegélyes doboz nem elöírás és általában nincs is a kocsiban. (Általában nincs is arra szükség, de nem baj, ha tudja ezt az ember.)
okt.17-én indukunk Lisszabonba, ahonnan autóval szeretnénk lemenni Algarve-ba. Érdemes előre a neten autót bérelni vagy elég helyben? Ha igen, melyik céget tudnátok ajánlani? Azt már tudjuk hogy vezetni Lisszabonban rémálom (oda nem is akarunk autóval bemenni) de ugyanez a helyzet a déli részen is? Ehhez kapcsolódva: Mi az a biztosítás amit nem szabad kihagyni az autóbérlésnél? Arra gondolok ha önhibánkon kívül kárt tennének az autóban, nem mi szeretnénk a kárt mi fizetni...
menjetek Cascaisba az utazasi irodaban feketen is lehet kiraly szallast szerezni, es a brazil kocsma se semmi a foteren, nagy magyar fan a tulaj, de focit nezni kotelesseg, meg a helyi csapatnak szurkolni
December-januárban ilyen meg olyan is lehet. 2005 szilveszter éjjel szakadt az esö, de január 1-én felhötlen ég mellett a szabadban reggeliztünk. Lehet, hogy kifogtok egy "nedves" idöszakot, de lehet az is, hogy kellemes 15 - 20 fok lesz - ezt ma nem lehet megjósolni. Ha csak egy hétvégétek lesz, akkor szerintem nem feltétlen lenne szükség autóra, mert Lisszabonban tulajdonképpen mindenhová jól el lehet jutni busszal, villamossal vagy metróval. Söt ha minden kötél szakad, akkor a taxi sem megfizethetetlen.
Ha mégis kocsit szeretnétek bérelni, akkor ajánlanék egy kölcsönzöt,
Lisszabonba tervezünk egy hosszú hétvégét, segítséget kérek abban, hogy milyen idő van december esetleg január hónapokban ? Érdemes-e autót bérelni, ha igen mire figyeljünk oda.
Amint már mondtam, az 5let egy rövid nyaralás során merült fel. A portugál nyelvtudásom potosan megegyezik a kínaiéval, gyakorlatilag 0. :( Először is egy ott élő, de magyarul is beszélő, agilis és becsületes ember segítségére lesz szükségem.
De most még csak az információ gyűjtésénél tartok és a megoldandó promlémákat próbálom rendszerezni. Az ügyvéd ajánlatot köszönöm.
A portugál hivatalnokok - legalábbis a fiatalabbak - beszélnek angolul, ha akarnak. Gyakran elöfordul viszont, hogy nem szólalnak meg idegen nyelven, nehogy valami kényes helyzetbe hozzák silány nyelvtudásuk miatt sajátmagukat. Nem is hányom ezt a szemükre, szerintem egy német, francia vagy olasz tisztviselö is így tenne. Ha abban az országban akarsz tölük valamit, akkor vagy tanuljad meg szépen a nyelvet, vagy vigyél tolmácsot magaddal.
A portugál bürokrácvia bizonyos dolgokban a leghülyébb Európában. Tudok egy olyan esetröl, mikor egy étterem tulajdonosának elöírták, hogy építtessen alkalmazottainak egy zuhanyozót (!), pedig maga vezette a vendéglöét és egy alkalmazottja sem volt (meg nem is lesz).
Olyan elöírások is vannak, hogy egy új házba be kell szereltetni a vezetékes telefont eltekintve attól, hogy áll-e szándékodban egyáltalán telefont venni, vagy sem.
Azért náha segít egy jó ügyvéd (persze pénzbe kerül), de ha ilyesmire lenne szükségetek, akkor szivesen segítek.
a tintahala sajat leveben cimu dologgal erdemes vigyazni, en San Sebastianban attol lettem rosszul:)amugy nem rossz csak kis adag, jobb nala a choquinho (egy meretes tintahal felig atsutve), erdekessege, hogy a belsosegeit vissza teszik a bendojebe, de finom nagyon
Portugáliában az ügyintézés régimódian bürökratikus, sorbanállás, több iroda megjárása, költségek - és mindezek hegyei... Ezt most igyekszik kedves José Sócrates és kormánya megszüntetni, gyorsabbá, könnyebbé és olcsóbbá tenni. Pl. ma már egy nap alatt alapíthatsz céget, egy helyen és olcsóbban mint valaha, feltéve, hogy megfelel neked a felajánlott cégnevek egyike. ( Azzal ugyanis rengeteg idö elmegy, amíg megállapítják, hogy az általad kitalált, megalkotott nevet nem birtokolja-e már valaki más, akár csak hasonlóan is. Nem lehet a céged neve pl. "Vital", mert az a Vitalis ásványvíz nevéhez már túl közel jár. ) Hogy angolul beszélnek-e, nem tudom, de akinek nem megy a portugál, az ilyen esetben legjobban teszi, ha egy helyi bennfentest ( pl. ügyvédet ) alkalmaz, aki ezeket az ügyes-bajos dolgokat elintézi. Az is egy kisebb vagyon persze, de nem érdemes egy ilyen üzleti vállalkozást azzal kezdeni, hogy 10 évet öregedsz... És persze itt is aranyat ér egy jó könyvelö.
Köszönöm nektek a rám pazarolt időt és energiát. Szóval, még dédelgetem ezt az álmot és próbálok további infot gyüjteni. Pl. mennyire rugalmas, segítőkész, gyors, esetleg bürökratikus vagy lassú ott az ügyintézés ill. az engedélyeztetés?
Kölni igen böséges válaszához már csak annyit füzök hozzá, hogy szerintem ha valahol, akkor csakis nagyvárosban müködhetne magyar étterem. A tengerparton a külföldi túrista minden bizonnyal nem magyar ételekre éhes. Valamelyik nagyvárosban viszont talán van annyi magyar vagy Magyarországot ismerö emberke, akikre alapozva neki lehetne kezdeni. Rájuk szükség lenne mint alapvendégkörre. Aztán talán jönnének a portugálok is belesni, beleszagolni a magyaros ételek illatába.
Na igen! De mi van, ha a portugál bennszülött rákap a pontyhalászlére, vagy uram
bocsá a túrós csuszára (tepertővel a tetején gazdagon). Ő milyen nehezen jutna hozzá?! :)
Na ami pontyhalászlevet ílleti, annál inkább óvatos lennék. A hal elkészítésének, fogyasztásának nagy kúltúrája van, de ez jóformán csak a tengeri halakrta vonatkozik (az angolna, a pisztráng és a lazac kivételével).
Sok víztárolóban van édesvizi hal, de azt se nem nagyon eszik, se nem nagyon értékelik.
Szóval, szerintem ez a megálmodott étterem nem működne közepesen. Vagy gyorsan becsődölne, vagy napokra előre kellene asztalt foglalni.
Nagyon helyesn látod a dolgot. Ha értenék a vendéglátáshoz és ilyen szándékaim lennének, akkor én is így fogalmaznám meg magamnak a dolgot. A kérdés az, hogy mennyit enged meg neked a pénztárcád. Reklámra nagyon sokat kell majd költened.
Nos, nem igazán ismerem a portugál étkezési szokásokat. Hasonló az itthonihoz? Otthon főznek, vagy inkább a vendéglátó helyeket keresik fel?
A portugálok szeretnek étterembe járni. Hajlandóak több pénzt is kiadni, ha azért valami különlegesen jó helyen jól szolgálják ki öket.
Általában déli 12 és 3 között szoktak ebédelni.A nagyobb városokban a hivatalnokok is ebédelni járnak, így napközben is forgalom van a vendéglökben. Az ebédszünet sok helyen 1-2 órás.
A vacsora ideje 6-7-körül kezdödik. Három és hat között sok étterem be is zár, vagy csak "takarékon" üzemel (hátha betéved valami magyar, aki nem ismeri az ottani szokásokat).
Ha bemész egy étterembe, minden rendelés nélkül odatolnak eléd egy tányér olivabogyót, pástétumot, sajtot, vajat meg kenyeret. Vigyázz, ezék az apróságok néha többe kerülnek, mint a föétel. A franciákkal ellentétben a portugálok a kaja elött és nem az után esznek sajtot.
A leveseik általában finomak. Csirke vagy marhahúsleves szokott lenni, illetve sek helyen csinálnak zöldséglevest ist. Ha azt látod, hogy "sopa do dia", az azt jelenti, hogy "napi leves". Berendelheted, mert mindíg jó szokott lenni.
A föételt mindíg egy kis tálcán hozzák ki, amiröl azt át kell lapátolni a tányérodra. Szeretik az erös, fokhagymás dolgokat is. A halat általában az étterem árnyékában felállított grillen a szabadban készítik el. Sok helyen szokás a krumplit héjastul megenni. Különlegesség a tintahal fekete tintával (mindenkinek meg kellene egyszer próbálni azt). A portugál konyha legfontosabb füszere a koreander. Sok helyen kaphatsz helyi specialitásokat is. Csak néhány jut eszembe:
Madeira szigetén babérvesszöre tüzik a húst és azt sütés után úgy tálalják egy kis állványon.
Alentejó egyik specialitása egy fokhagymás pörköltszerü húsétel, melybe kagylót is bele kell fözni.
Szárított halat (bacalhao-t) mindenhol lehet kapni, sok étel készül belöle. A vicc az, hogy nem onnan, hanom Norvégiából jön.
A kaja végén mindíg van valami desszert (pudding, sütemény vagy gyümölcs). Egy igazi vacsorat egy fekete kávéval és egy konyakkal, muskatellel vagy portói borral
teljesül.
Működik a belföldi turizmus? Szerinted, szerintetek, mi lenne a szerencsés helyszín? Nagyvárosban, kisebb városban, az óceán partján, forgalmas főútvonal mellett, vagy turista látványosság közelében?
Mondom, nem értek hozzá, de szerintem vagy egy nagyobb város, vagy egy romantikus tengerpart lenne az ideális.
ja a csirket priri-pirivel kostoltatok? nekem a leglehangolobb az volt, amikor amerikai turistak hamburgert es krumplit kertek:) pedig polip is volt olcsobban ennel:)
azert en szivesen megkostolnam most a Rio Ave Arrozde Mariscos-at, meg azt a szardiniat, amit csak ott lehet enni (most voltamSlovenijaban es koszono viszonyban sem volt vele)
a levesek sem rosszak, es a polip (a kedvencem) sutve fozve hat az valami kulninaris mennyorszag
vala igaz a salatak es koretekben nem jok, de pl.csicseriborsot kell kerni, az kiraly
Na igen! De mi van, ha a portugál bennszülött rákap a pontyhalászlére, vagy uram
bocsá a túrós csuszára (tepertővel a tetején gazdagon). Ő milyen nehezen jutna hozzá?! :)
Szóval, szerintem ez a megálmodott étterem nem működne közepesen. Vagy gyorsan becsődölne, vagy napokra előre kellene asztalt foglalni.
Nos, nem igazán ismerem a portugál étkezési szokásokat. Hasonló az itthonihoz? Otthon főznek, vagy inkább a vendéglátó helyeket keresik fel? Működik a belföldi turizmus? Szerinted, szerintetek, mi lenne a szerencsés helyszín? Nagyvárosban, kisebb városban, az óceán partján, forgalmas főútvonal mellett, vagy turista látványosság közelében?