Én komáromi vagyok. itt az ács megadja a méreteket, azzal az ember elmegy a fűrésztelepre, egy hét múlva (esetleg egy nap múlva!) megvan az anyag. Két éve nekem pár óra alatt levágtak 800 m tetőléc anyagot! (Én adtam meg a vastagságot és a szélességet.) A kereskedők ezt csinálják. Leadod a méretet, Ő elmegy a fűrésztelepre a listával, egy hét múlva ott van a telepén az anyag és viheted. (Vagy nálad rakja le az autóról.)
Nekem 58 e sk/m3-ért. hozná az anyagot az ács, de tudok egy másik fűrésztelepet, ami itt van majdnem a határ túloldalán, az 56-ért adja 6 méterig.
Szárított árú lenne az igazi, de olyan nincs sehol. A fát kivágják, egy hónap múlva gerenda lesz belőle.
Más:
Tegnap voltam bent az építési osztályon. "50 cm-t lóghat át a tető a szomszédba, de a csapadék visszavezetését meg kell oldani." (Hátha valakit érdekel.)
A dübeleket hogyan fúrod be a nagylyukú téglába (pl poroterm), mert ugye a nagyteljesítményű fúrókalapácsok amivel haladós a meló, azok inkább összetörik ezeket a téglákat mintsemhogy lyukat produkálnának?
Azt javaslom egyeztessünk egy időpontot és megnézheted személyesen. Időjárás függő mondjuk, hogy tudunk haladni per pill de ezekről is van képem csak nem ezeket küldöm :)
Én külön lefényképezek mindent.
Egyébként ez már dübelezve van a falra előre kell dübelt tenni szerintem mondjuk értelmetlen de ez a baumit új technológiája és erre vállalnak is garanciát hogy nem szakad le. Önmagában a ragasztó elbírja.
6 pont ragacs a 6 dübelre / tábla + 2, 4 tappancs külön a táblán kb 1 cm re áll el a faltól és a bankkártya sem fér be közé !!! szerintem jó kis munkát végzünk ezzel a 20 assal.
Mindenkinek szíve joga mennyit tesz de javaslom hogy ne csak a külső falakra hanem a tetőt vagy a födémet is szigeteltesd mert a fal csak 4 oldala a háznak pedig 6 oldala van :) szemszőg függő ki minek nevezi a födémeket ! :)
Hívj fel nyugodtan vagy ha nincs időd készítek róla képeket és átküldöm.
Hát ezért lett Nikecell.. Amúgy kétlem, hogy a két nagy cég ne közel azonos árakon és árrésekkel dolgozna. Szóval ez alapján azt mondom, Athermnél is elérhető az 50%... Az én tüzépem Nikecell barát, ezért lett ez.
Ez a fórum pedig szerintem elsősorban a független és pártatlan információgyűjtés helye. Ha érted... ;)
Én is megnéztem a képeket amit küldtél, de engem igazából először nem egy kész szigetelés érdekel, hanem hogy a tehnológiai előírások mennyire vannak betartva.
pl dübelek, mennyisége és elhelyezkedése, ragasztó mennyisége, a háló elött le van e húzva glettanyaggal vagy csak a hálóra van ráglettelve, meg ilyenek.
Persze ezeket inkább a helyszínen kell megnézni.
Meg aztán a készmunka isérdekes, hogy mennyire sima a felület és mennyire homogén a színezés.
Nekem 38-as porotherm téglám van.
Arra mennyi szigetelést teszel általában? (bár nekem csak 5cm fér el)
Gyerekek azért azt se felejtsétek el, hogy ilyen komoly szigeteléseknél már gépi szellöztető berendezés erősen ajánlott !!!
Tökre örülök, hogy itt vannak hasonló gondolkodásu emberek mint én! Rakjuk a 20 ast és leállnak az emberek nézni, hogy ez milyen vastag már és kiesik a szemük pedig szerintem régi épületekre 30 is jó lenne :D csak hát mondjuk ezeket komoly számításoknak kell megelőznie hová mekkora mi mennyi merre... :)
De tényleg ha nem akarunk penészt akkor gépi szellőzés nem olcsó de kötelező persze csak szerintem :)
ha a futescsovel futod a padlot, akkor lehul a viz mire a radiatorba er, es nem tudod futeni azokat a helysegeket, ahova igazibol megy.
mas az, hogy elmegy egyenesen a konyhaban a cso (nemtom mekkora a konyha), es pont ott meleg ahol kell. egy nappali gondolom 20 vagy tobb m2, ott ha elmegy egy cso az edeskeves ahhoz hogy mindenutt melegnek erezd a padlot.
viszont ha 3 lepcsonyi feltoltes lesz, akkr befer a rendes hoszigeteles, meg a padlofutes, erdemes gondolkozni rajta. de szinte biztos hogy a kazantol kell a csoveket hozni. messze van a kazan?
Köszönöm a válaszokat! Igazából egyet nem mondtam. Hogy a 2. megoldásnál a kérdésem az lett volna, hogy a fűtéscsövek a konyha alatt mennek el. Így a konyhában (ami a nappaliban egy légtérben van) a padló meleg. A nappali és a konyha egy "süllyesztéssel" van megoldva. A nappali 3 lépcsőfokkal alacsonyabban van, mint a konyha. Naivan azt akartam kérdezni, ha a nappalit egy szintre hozzuk a konyhával, de előtte e konyhából a fűtéscsőt elágaztatnánk a nappaliba, hogy ott is meleg legyen a padló...:)
:)))))) Nyugi megél. Nálunk akkora a forgalom, hogy hetente jön 100 m3 nikeccell, amit ugye nem kell mondanom hogy az mekkora mennyiség éves szinten + a vakolat. Szval vmarad akkora árrés, hogy megélünk. ( nem a magas árrésből, hanem a nagy forgalomból.) Ha jól tudom, akkor Nikeccelböl, és Revcóbol országosan az első 10 legnagyobb forgalmazók közt vagyunk. De más építőanyagból sem vagyunk az utolsók. :))
apróság: ha a szlvák határ közelében vagy, érdemes átnézned ottani tüzépre az ácsoddal. válogathat kedvére, és az árak tavaly 20-30%-kal alacsonyabbak voltak a tagtársak szerint (tégla is, nyílászáró is, nem beszélve faelgázosító kazánról, légtechnikai csövekről és egyebekről...)
egyébként pedig az ácsnak ki kell mennie a telepre, válogatnia, és akkor nem éri meglepetés, mert olyat nem lehet mondani, hogy minden faanyag száradáskor jól megcsavarodik és/vagy reped. a mi ácsunk is válogatott (Grandácsnál), és hogy, hogy nem, azóta sem látok csavarodást (azért ellenőrzöm valamikor a padláson...:-)
Nincs közöm a témához, csak olvasáskor eszembe jutott, hogy a padlófűtésnél mennyire bonyolultabb, drágább (olcsóbb?) egy fal ill. mennyezetfűtés? Nálunk nem lehetett pont a nyílászárók miatt padlófűtés (mi is utólag szerettük volna) és felvetődött az utóbbi két variáció.
Ez így hülyeség.. Alapból jobb a száraz anyag mint a nedves... Persze lehet túlszárított is, de arra kisebb az esély, mint arra, hogy a nedvesen beépített el fog görbülni...
Nem hazabeszél a mestered? Mármint azért, hogy majd ő hozat neked ocsó anyagot?
Más márka... Ez olyan, hogy x márkáju ruhát megveheted 100.000 boltba kiárusításon pedig 30.000 ért.
Viszont mikor megveszed x márkáju ruhát azon az áron annyira becsülték az értékét abban az időszakban később ez megy lefele lassan...
No de a kedvezményeknek is van határa én project árakon kapom magyarul ugyanazon az áron mint a legnagyobb lakóparkok... :) Viszont mindenki megakar élni valahogy ezt gondolom érthető ...
Van egy kis gond hőszigeteléssel kapcsolatba. Most hogy jó idő van kicsit méricskéltem azt most láttam hogy mivel az épületnek van az egyik oldalt kiugrása L alakú és a másik falsikra rá van rakva teljessen az ablak és ott csak max 5-6cm hőszigetelést enged az ablak. De az meg nagyon kevés lenne. Ebbe az esetbe mit tudtok ajánlani ablak bontás nélkül?
Mindent lehet, csak esetleg nem érdemes. Egyrészt a padlófűtés a radiátorhoz képest alacsonyabb hőmérsékletű vízzel megy, különben olyanok lesztek, mint macska a forró bádogtetőn. Szóval a kettő nem keverhető, kell közéjük egy hőcserélő. Másrészt ha egyszer padlófűtésed lesz, akkor nagyon fogod élvezni, hogy télen is mezitláb grasszálhatsz a lakásban. Viszont ha a konyhában meghagyod a radiátorost, akkor aki ott dolgozik az vagy mindig fel fog fázni, vagy állandóan kell ott készenlétben lenni pár papucsnak. Egyik sem tűnik praktikusnak.
A ház kb 44m körbe. Annak szerintetek anyagköltségbe mennyiből jön ki a lábazati szigetelés+terraplast+dréncső és a tetőcsatorna bekőtése a csatornába. Ja és még a felső réteg kb 30cm-t a faltól 1-1,2 métert le akarjuk kavicsozni
Egy meglévő házban a régi burkolatokat és az ajzat betont fel kell verni, utánna megnézni mennyi hely van ha nincs elegendő hely akkor az egész házba a külső, belső nyilászárókat ki kell szedni és újat venni. Majd lehet új vezetékeket betenni, hőszigetelést rakni és betonozni, burkolni....
Ez akár egy 70nm háznál egy új kazánnál és teljes szétverésnél, új nyilászáróknál a 8-10 mFt -s határt is elérheti...ez a legrosszabb eset..
Amúgy van más tipusú elektromos padlófűtés is pl devi,stb...
A generál kivitelező elrontotta a magasságot és összesen 7cm es rétegrendet lehet kialakítani, hogy beférjen a legkisebb 210 es szekcionált kapu...
Csak a garázsról van szó. Itt hőtükrös folia ment rá valamennyit az is segít a hatékonyságon. No de a Belmagasság elég ramaty... a szemöldök után 240 a bm. amiből még lejön a 15cm es födém szigetelés.
Az élőtérben 10 cm es rétegrend van kiirva 5cm szigeteléssel az úgy már kóser szerintem :)
Tanácsot szeretnénk kérni padlófűtés beépítésével kapcsolatban. Egy már meglévő házba szeretnénk a padlófűtést "bevezetni" (nappali és konyha, fürdő, wc, folyosó) kb. 70nm.
A konyha alatt mennek el a fűtéscsövek, ezért ott a padló mindig meleg. Gondoltuk, ott nem is kellene akkor fűtés:). Két kérdésem lenne: 1. Nagyon nagy macera, és szoktak olyat csinálni, hogy meglévő házba "vezetnek" be padlófűtést? Ha meg lehet csinálni, mindennel együtt 70nm-re kb. mennyibe kerülne?
2. A konyha és a nappali egy légtér. Lehet olyan megoldás, ha csak a nappaliba akarnánk padlófűtést, hogy a konyha vezetékéből jönnének a csövek? Gondoltam, így nem kellene olyan sokat bontani:).
Ja, és nőböl vagyok:), szóval elképzelésem sincs. A padló bontásától kezdve a beépítésen át mindent a fűtésszerelő készít, vagy kőműves is kell hozzá?
Austrotherm-ben nem vagyok otthon, (nem forgalmazzuk) de NIKECELL-böl nálunk mindenki kap 35%-ot a listaárból. A projktekre 40-45 % kedvezmény van. Viszont a munkadíj nagyon korrektnek tűnik. Mifelénk 1800.- -tól 2800.- ig rakják a dryvitot. És senki ne felejtse el, hogy az olcsó munkavállalónak is vannak költségei, és élni is akar, tehát mindenképp megfizeted a munkadíjját, csak nem tudsz róla.
Ez nem 70% -k...ha hiányzik a teljes gépészet, külső belső szinezés, burkolatok.
Az kb 50 % ha a ház áll és a külső nyilászárók bent vannak....nálunk 106nm -l 7.4MFt ment el a belső rész kialakítására (gépészet,burkolás,ajzatbeton,külső szinezés,belső festés, gipszkartonozás,belső ajtók,párkányok) és a külső szinezésére és ebben semmilyen bútor sincs.
Lehet próbálkozni :) Ha sikerül kismennyiségnél megkapni 30% ot 60m3 alatt kis mennyiség ez egy kamion, gratulálok hozzá és örülni fogok a munkát akkor is szivesen elvégzem :)
Sziasztok! Igazabol en nem nagyon vagyok othon a haz felujitasban,es az anyag arakat sem ismerem. Neztem egy 145nm-es,tetoter beepiteses hazat,70%-os keszultseggel.Hatra van meg:kulso-belso fal szinezes,hideg-meleg burkolatok,futes,villany,viz,gaz szereles.. Tudna-e nekem valaki mondani hozzavetoleges arat ezekre? Elore is Koszi:)
Teszel fel fotókat a BP-ről? Esetleg megnézhető a helyszín személyesen is? Vállalnátok munkát Bptől másfél órára? (80km) Kivitelezés díja akkor is ennyi, ha az anyagot én biztosítom?
Sziasztok, Előszobámba a cementlapot szeretném felszedni és járólapoznék, amihez beton alapot akarok. Valaki le tudná nekem írni a betonozés menetét? Kell-e alá sóderágy? Milyen kavicsból, milyen vsatagon? Milyen vastag és milyen betont rakjak alulra, milyen vastag lépésálló nikecellt tegyek szigetelésnek és arra milyen vsatagon betonozzak? köszönöm.
attól a banktól kell hitelt felvenni, ahol a cég vezeti a számláját. ilyenkor nincs gond. Másik megoldás, hogy a cégek gyakran belemennek, hogy második helyre kerüljenek, és a bank beelőzzön. ekkor sem lehet gond. Ez csak odafigyelés és szándék kérdése.
a céges hitelnél kérnek egy ktg-vetést, hiszen előre igazolod, hogy jogosult vagy a hitelre, nem utólag, amikor már felépült a ház. Egyébként pedig te döntöd el, hogy mennyi számlát tartasz meg és miről. Hacsak nem egyösszegben számláz neked egy generálkivitelező, akkor az utóellenőrzéssel sem lehet gond. nálam ilyen nem is volt.
Egyelőre még sem az általad ajánlottal, sem mással. Most gyűjt a párom (hogy mi alapján) egy pár tervezőt még, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Azért próbálok előre információt gyűjteni, hogy valamilyen kép már ki tudjon alakulni, mire az első beszélgetésre kerül sor..
Banki elsődlegesen nem fog kelleni, de a kettő együtt amúgy is problémás lehet. A munkatársam azért nem kapta meg a banki hitelt, mert kapott cégeset is rá. A bank a bejegyzett jelzálog miatt nem ment bele, meg kellett szüntetni a cégest.
Ez nekem új. Nem olvastam sehol a törvényben, hogy kell költségvetés a hitelhez. A méltányolhatóság kérdése is csak az szja törvényben merül fel, a kamatkedvezmény adómentességével kapcsolatosan. Úgy gondoltam, hogy ha a jogosultság ellenőrzésére kerül a dolog valamely szerv által, akkor számlákkal kell igazolnom, hogy a méltányolható összegen belül maradtam. Ha nincs trükközés, akkor ez nehezen fér bele. Vagy nem?
Telek nem, de ha jól emlékszek, akkor a közművek bekötése (ha nem volt rajta a vásárolt telken) már igen.
A szoba számok alapvetőleg nem annyira zavarnak, mert 4 szobánál amúgy sem akartunk volna többet, szóval a jogosultság mindenképpen összehozható. Az építési költséggel van a baj..
A céges hitel és a banki hitel egymással nem találkozik, tehát mehet külön ktg-vetés beadásra.
Ha a céges hitelnél mindenhol kicsit kevesebbel számolsz, és sok saját/kaláka munkát írsz be (villanyszerelés, fűtésszerelés, vízszerelés, szigetelések, burkoló a nagypapád, stb....amit elbír a bőr az arcon), akkor kijöhet.
Tapasztalatból írom.
Ja igen, és a telek nem számít bele a ktg-vetésbe.
Szobaszám: nappali+étkező esetén - ha a m2 alapján két szobának számítana - terven szerepeljen külön, mert étkező nem számít szobának. gardrób/előszoba/hall/mosókonyha szintén nem lakószoba. Ha valahol van egy extra félszobád, és a terven gardrób vagy mosókonyha van ráírva, akkor megint csak összejöhet a jogosultság. És szintén jogosultságot lehet emelni odaköltöző nagymamával/nagypapával...
Félszobával nem tudom, most mi a helyzet. Ha a vonatkozó szociális jogszabály szerint figyelembe veszik, akkor nem számít, hogy valamely egyéb jogszabályban megszűnt ez a fogalom. Ekkor a 2*félszoba=1 szoba.
Nem tudom, hogy ki lett-e vesézve a téma, de ha igen, akkor adjatok egy támpontot. A következő problémával állunk szemben, gondolom sokan. Van valamekkora keret, amibe elsőkörben bele kellene férni, de amit végső soron építenénk, az nem fér bele. Jó lenne a méltányolható lakás mértéket megtartani, mert ehhez kaphatnék céges hitelt, ami jóval kedvezőbb, mint a banki.. Ennek feltétele a méltányolhatóság, ami ugye szoba szám és érték alapú. Mondjuk 3 szobára vidéken 18 millió, 4-re 22,5. Mivel ez igencsak kevés, így egy több lépcsős építkezés jutott eszembe. Triviálisan jön, a tetőr későbbi kialakítása, viszont ez nálunk nem jó, mindenképpen egyszintesnek kellene lennie. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt nem elszúrni. Úgy értem, hogy marad a hozzáépítés, de ezekben az esetekben elég sok gond felmerül. Külön alap, a falak kötését hogyan lehet megoldani, a tetők illesztése, fűtés, víz átvezetése, stb.. Egy ötlet merült fel, hogy esetleg két külön blokk készül és a kettő közötti rész "csak" egy folyosó lenne, de ez is felvet egy csomó problémát, ami inkább "élet-szervezés"-ben mutatkozik meg.
Ha valakinek van valami ötlete a kétlépcsőre, és/vagy hogy a felmerült problémákat hogyan lehet megoldani megnyugtatólag, akkor szívesen venném, ha megosztaná..
Sziasztok!
Az alábbi problémára szeretnék kérni tanácsot:
A magasföldszinten meglévő loggia bővítését úgy oldottuk meg, hogy a ház oldalához épült melléképület tetősíkját megemeltettem a loggia járófelületéhez. A melléképület lapos tetőszerkezetét 15*15-ös fa gerendák alkotják. A gerendákon átfektetésre került 2 rtg 12-es OSB lap, melyeket összecsavaroztam. Minderre pedig bitumenes lemezszigetelés került. A melléképület tetőszerkezetét kikötöttük átmenőcsavaros megoldással a ház falához, tehát oldalirányú elmozdulás elég csekély.
A gondom az, hogy tavasszal szeretném az így kialakult kb 30m2 felületet burkolni. Rétegvastagságra kb 7-8 cm áll rendelkezésre. Félelmem az, hogy a ház és a melléképület egybeépítése mentén repedés várható. Szerintetek ilyen helyre könnyű beton alkalmazható (polistyrol) esetleg térhálós vasalással? Ezt követően erre még kültéri járólap kerülne természetesen flex ragasztó és fugával.
A másik lehetőség a fa járófelület, ami szvsz sokkal kevésbé kopásálló, illetve a vízfelvétele miatt a szomszédos pallók között rést kéne hagyni, ami elkoszolódik, bepotyog minden, stb… és annak a karbantartására rengeteg időt kéne szakítani, ami nem biztos, hogy sikerülne.
Szóval, mit tudnátok javasolni, és mit szóltok a megoldáshoz?
Aki építő jelleggel tud véleményt formálni, annak nagyon megköszönöm. VeZo
F..w..ald térkőt akcióznak igen kedvező áron nálunk egy tüzépen. Viszont egy másik tüzépen az eladó igen csak rossz véleménnyel volt e gyártó térkőveiről. Tudtok hozzászólni a témához? Esetleg valakinek tapasztalata van a gyártó termékéről (térköveiről)? Azt tudom a zsalukővei nagyon jó minőségüek.
ha nincs alap hiába injektál szvsz. az egész házat körbelőni kb. ugyananyi lenne, mint újat építeni és akkor még nincs is vasalva, szóval hülyeség. az csak arra való, ahol pl. sarkoknál megsüllyed az épület és azzal kap, egy megfelelő alapot azon a ponton.
sziasztok, a födém fölött és az aljzatbeton alatt elhelyezett ~5cm lépésálló szigetelésnek mi a szerepe?
A fűtetlen garázsom felett vannak szobák. A födém alulról van/lesz szigetelve. A fenti (tetőtéri) szobákban előnyösnek tartanám, ha nagy betontömeg lenne, ezért szívesen elhagynám az említett szigetelést a rétegrendből. Aggódok viszont, hogy a réteg hangszigetelési szerepe jelentős.
Nincs valami olyan anyag, ami rossz hőszigetelő, de rugalmas, és az úsztatott aljzatbeton alá téve hangszigetelésnek vékony rétegben is megfelelne?
Vagy egyátalán amikor hangszigetelésről beszélünk, akkor az emeleti lépészaj alsó szinttől való elszigetelése a téma, vagy az, hogy adott emeleten belül a födém közvetítésével ne jusson át a hang?
600 e volt az anyag, és 170e volt a munkadíj 2004-ben +Áfa. (víz, gáz, csatorna és fűtésszerelés)
Hozzá kell tenni, hogy A srác korrekt volt, mindig megjelent a megfelelő időben, a kőműveseket figyelte mikor hol tartanak, ha gondom volt akkor is megjelent 15-20 perc alatt!!! Az ő ténykedése miatt a teljes felújítás idejét a kőművesek és a festő határozták meg. Én akkor majdnem 2 hónap alatt kerestem meg azt a pénzt, neki még két hét sem kellett hozzá. Mégis ez a víz-gáz-fűtésszerelő akit az egész bagázsból újra felkérnék.
Akkor két cégtől kértem még árajánlatot, az egyik 1M felett a másik valamivel alatta ajánlotta magát, hasonló/gyengébb anyagokból.
Az elrugaszkodott árak miatt fontosnak tartottam a helyesbítést.
szia! talajvizes nagyon a talaj? alap valahol meg van repedve?? ha igen akkor kivitelezési problémák vannak! ha nem akkor alap tervezési probléma van az adott talajra! nem mindegy milyen talajra milyen alapot készitenek! (geologiai vizsgálat)..
30%-ba! tartószerkezet nélküli ház olyan mint a kártyavár!:-( én inkább az utolagos alapozást ajánlom! ez se 100%-ék de erősebb! 60-70%-ék! vagy bontás vagy marad...:-((
Biztosító annyit mondott h nem fizet ha a talajjal van gond, ha meg szerzek papírt h csőtörés volt valahol a közelben akkor fizet...meg hogy hívjak ki szakembert... és most pont itt tartok hogy keresek valakit:)
Az a díszléc tényleg elég sz@r lehetett. Már elég régóta festőként dolgozom,de nem találkoztam még zsugorodó díszléccel. Igaz mindig ugyanott veszem,még nem volt vele problemám.
Hát ez a díszléc bizony zsugorodott. És nem a faltól vált el, hanem hosszában összement.
Ez az üvegfátyolos megoldás biztos jó, de ki a fene számít arra, hogy összemegy a díszléc, a másik fele meg az a dolognak, hogy ennyi macerával már fel lehet rakni a gipszet is.
Egyébként azért is érthetetlen az eset, mert porszáraz felületre lett felragasztva, abszolút ideális körülmények között.
Zsugorodó díszléccel még nem találkoztam, max azért vált el a faltól a nikeccel mert nagy volt a feszültség benne, ilyenkor mindid átszilózzuk 2szor 3szor festés előtt. Az üvegszálazás nem macerás nagyon? Az ilesztéseket mi glettanyaggal hozzuk össze, A HARZO-nak van egy tapaszoló anyaga ami nagyon jól tapad műanyagra is, és vékony vastagságba sem reped ki
Ha zsugorodik akkor a minősége nem jó. A megszáradt ragasztás után hígra kell keverni eps ragasztót és ecsettel átkenni, az illesztéseknél üvegfátyol bandázsszalagot tenni és ezt is vagy 2x átkenni, utána átcsiszolni és festeni.:-)))
Az a baj, hogy sok minden okozhatja. Ezt ember meg nem mondja látatlanban. Pár lehetőség: - talajvíz szintjének csökkenése; - földfelszín alatti vízáramlási viszonyok megváltozása (például csapadékvíz elvezetés kiépítése a környéken); - lejtős területen a felettetek történt építkezések; - esetleg ugyanez alattatok; - szivárgó víz (pl. csőtörés egy csatornában, amit nem vesznek észre) okozta megcsúszás. Ez most csak az, ami két perc alatt az eszembe jutott "fél laikusként".
(Szükségem lenne valakire aki meg tudja mondani a probléma okát és esetleg megoldást is tudna ajánlani.
Tud valaki segíteni?)
én úgy - lehet, hogy hibásan - értelmeztem, hogy itt segítsen valaki. És ne higyjétek, hogy nincsenek, akik távgyógyászattal szeretnének a hibák okaira rájönni. Jó, hogy még nem kérik, hogy javítsuk is ki.
Én Komáromi vagyok, itt bejártam a festékboltokat, és találtam egyet a közelemben, ahol olcsóbban szereztem be, mintha pl Obiból tettem volna, és még nem is kellett érte 25 km-t mennem. A két kezemben haza tudtam vinni.
Szerintem mindenki közelében akadnak ilyen kiskereskedések.
Az előzőekben látott munkák tényleg gyönörűek, az enyém ettől szerényebb volt.
Huh, azért ki ne törjön már itt a parasztgyalázat díszlés ügyben… :)
A kérdés csak annyi lett volna melyik praktikusabb a kettő közül, amit mi sk. 2 kezünkkel fel tudunk rakni, oldalfalra két szín elválasztásához. (mert ugye az ember csak kér tanácsot okosabbaktól, esetleg már megkínlódottaktól) De ettől is fontosabb lett volna egy bolt…
Szerelo: ez egyszerűen gyönyörű! Azt hiszem ha mi is ilyen nagy fába vágnánk a fejszénket, akkor gipszből raknánk, de csak egyszerű elválasztásként marad a polisztirol.
itt se kazánt, se szanitert nem kell hoznia, max a radiátokrokat szerelvénnyel, meg a csőrendszert. vésést, bontást, én csinálom. külső munka csak a gázvezeték a csonktól. így számítva azért csak nem volt 4-5-szörös áremelkedés azóta...
mindegy, itt többen jelezték a segítségüket, amit ezúton is köszönök
2004 őszén 800 e +Áfa volt a 83 m2 nettó alapterületű két és fél szobás családi ház víz gáz fűtés, csatorna telekhatártól munkadíjjal együtt. A földmunkát én csináltam a házon kívül. A radiátorokhoz a két nagy szobát kivéve az aljatban futnak a csövek. Ja, és ebben az árban benne volt egy 300 e Ft-os melevíztárolós gázkazán. Most legalább 10 centis szigetelést tennék az aljzatba padlófűtéssel.
Kedves kuzo2... nem falu, ez Budapest, és az utcában építkezés is folyt, sőt a Vízmvek is dolgoztak... a szomszédban volt már kint építész statikus és semmit nem tudott mondani ám ezért még pénzt is kért... ezért kértem hogy mondjatok valakit aki érti is a dolgát a pénzért...
A saját tapasztalatom az a díszlécekkel kapcsolatban, hogy ami gipszből van és rendesen fel van rakva, nem kerül sokkal többe mint a nikecel, ráadásul ez utóbbi nekem minden egyes toldásnál szétnyílt a festés után, a gipsszel meg nincs semmi gondom.
itt látszik a hálóm gipszstukkója:
ez meg a nappali világítása, szintén gipsz elemekben. Körbe fríz -ezt nikecellből meg se tudtuk volna csinálni-, középen meg gipszkarton és gipszstukkószerkezet a halogéneknek:
Ha Bp vagy környékén laksz, küldj egy mailt és megadom neked egy olyan szakember számát, aki elsőosztályú munkát végez.
Én villanyszerelő vagyok, 15 éve taposom az építési terelüteket, vele is egy közös melón akadtam össze aztán az én házamban is vele csináltattam a gépészetet, mert láttam, hogy profi. -nem is volt vele semmi gond.
Persze a profizmus nem olcsó. ...de az amatőrizmus meg megfizethetetlenül drága lesz végül.
Agyagos területen cölöp alapot szoktak készíteni . Agyagnál a túlzott árviz és a száradás is veszélyes olyankor az elmozdulás irányába szokták megtámasztani a házat beton cölöpökkel vagy beton fallal...amúgy löszös talaj sem ideális ház építésre...keres elöször a fölmérőt és készítes talaj vizsgálatot utánna elmondja mit lehet tenni...a statikus csak utánna jöhet ha kell és nem a talajjal van a probléma...
Ugye, nem gondoltat komolyan, hogy innen, a drót másik végéről megmondja valaki neked, hogy mi a baja a házadnak, és hogy mivel gyógyítsd. Keress inkább egy jó statikust!
Tanácsra van szükségem. Megrepedt a házban eléggé sok fal. Persze mikor megvettük még semmi baja nem volt és hát naivan abban hittem hogy egy 10 éves ház már csak nem mozog annyira.... de tévedtem. A talaj amire épült agyagos, így valószínűleg kiszáradhatott a nyáron a melegben, vagyis igazából csak tippelek. a szomszédom ugyanúgy megsüllyedt, sőt az utcában van ahol alá is kellett dúcolni...
Szükségem lenne valakire aki meg tudja mondani a probléma okát és esetleg megoldást is tudna ajánlani.
Bp-i családi ház felújításához gépészeti kivitelezésben kérném a segítségeteket!
(Tulképp a szaktopik felhasználóit is kérdezném itt)
Víz- gáz- kp fűtés szereléshez keresnék olyan szakit, akit jó szívvel ajánlotok.
Fűtésterv van. A meglévő kombikazán felhasználásával lenne a fűtés 8 radiátor+22nm padló ill. egy-egy mosdó, wc, mosogató, mosógép kiállás a víz része.
Plusz a gázbekötés kb 20 méteren a kazánhoz és a főzőlaphoz.
A ház kb. 95 nm.
Erre adott egy "cimborám" majd' 2 millkós anyag+munkadíj ajánlatot a szaniterek, csapok nélkül, de ezt elég irreálisnak tartom. (mondhatnám s.ggre ültem tőle)
Tudom, ott vannak a hirdetések, ott lehet bőven találni szerelőt.
De pont az volna a lényeg, hogy "felhasználói" ajánlás alapján és ne a reklámok alapján tudjak keresni.
Ahol felnőttem, két domb között volt egy ház, ami tisztességesen megsűllyedt. Valamikor patakféle folyt mellette, amit valamilyen vastagságú csőbe kényszerítettek. A '60-as évek közepe után építették a házat. 15 évvel késöbb már annyira meg volt sűllyedve, hogy a koszorú alatt a repedés már elérte a 10 cm-t!
A ház gazdát cserélt és az új tulaj (úgy tudom) körbeásta vasbetonnal megerősítette az alapot, a falaknál meg a szokásos módon járt el...
Azóta nem láttam, hogy látható repedés keletkezett volna. (Évente 1-2 alkalommal járok arra.)
Tata, Deák F. Mező I. utca sarka. Azt hiszem, még mindig ua. a tulaj.
Én a panelbe raktam fel polisztorol rozettát és díszlécet a szobákba. Egyszerű tiszta, igazán szép lett. Ügyeltem a ragasztásra, mintafolytonosságra... 1-2 mm-t hajlítani is lehet, hogy illeszkedjen a falhoz. Ezekből a szempontokból a poli* jobb. Átfesthetőségből a gipsz. Szerintem.
Segítséget kérnék: Giszkarton válaszfalakat szeretnénk. mikor kell padlókiegyenlítőzni, a falak felszerelése előtt vagy után? Elég hepe-hupás a jelenlegi betonaljzat.
Van egy régi házunk, kb. 100 éves lehet, sajnos a 80-as években az emelkedő talajvíz miatt megsüllyedt (azóta csatornáztak a környéken, de még mindig magasa a talajvíz) Akkor hiretelen romlott az állapota, az egyik részében a belső falakat le is kellett bontani. Azoknak alapjuk nem volt semmi. Azóta csak nagyon kis mértékben repednek a falak, a tetőgerinc az szép egyenes, szóval komoly baj nincs vele, ha a talajvízzel nem lett volna probléma, akkor még párszáz évig elálldogált volna. Most gondolkoztam el rajta, hogy mit kéne vele kezdeni, vagy felújítani, a tetőhöz szerkezeti elemekhez nem kell nyúlni, de valahogy -ha van rá mód- meg kéne erősíteni az eredeti -gondolom nem túl komoly alapokat, ekkor mentehtő lenne a ház, komoly vastag falak, nem is kicsi, olyan 150nm lehet. Ha ez sokba kerül, vagy nincs értelme, akkor sajnos bontani kéne. Tud valaki ötelet adni?
Még valami a ház Kaposváron van, ha esetleg tud valaki itt szakembert (nem tudom ki kell ehhez, statikus?) ajánlani, azt is megöszönöm!
Az okés, hogy megnézem a gyártót stb., ezen már túl vagyok (1 hete böngészek)... A.S. Creation,Bovelacci,DecosaDeko-Form,Den Braven,JUB,Marbet,Marburg,NMCRash De sajna ezeket általában vidéken értékesítik, vagy valahol az Isten háta mögött, gondoltam hátha valaki tud a leírt kerületekben viszonteladót...
Az is okés, hogy fúrják ragasztják, de van amikor az egyik jobb valamiért a másiknál, csak érdeklődtem van-e valakinek tapasztalata....
Sziasztok! Bocsi, hogy így belekontárkodok a topicba, de őrült nagy dilemmában vagyok/unk. Szeretnénk a szobáinkba oldalfali díszlécet feltenni. Két kérdésem lenne hozzátok: 1., Melyik a jobb, a gipsz vagy a polisztirol? 2., Esetleg tudtok valahol olcsón ilyen díszlécet a XIV-XVI-XVII. kerület környékén, mert én többnyire csak vidékieket, vagy III. kerületieket találok. (OBI, Praktiker, Bricostore kizárva, iszonyú drágák)
belső vakolásnál legalább a pozitív élek élvédőzése legyen benne, és elvárás, hogy a terven szereplő szögeket tartsák be, a vakolat felülete pedig legyen függőben (tehát nem csak síkban!)
A ház kimérésétől kezdve szinte minden a födémbetonozásáig: mélygarázs, alapozás, falfelhúzás, kémények, belső vakolás, aljzat és pince szigetelések stb.
Ami nincs benne az a külső szigetelés és a belső burkolás. Ezenkívül minden.
Bocs nem vagyok egy nagy szakértő ebben a témában. megköszönném ha segítenétek:))
Februárban szeretnénk építkezni a férjemmel és ma kaptuk meg a kőműves árajánlatát, ami 100 m2-es mélygarázzsal ellátott házra 2,4 millió Ft munkadíj lenne.
Ebbe a munkadíjba minden kőművesmunka beletartozik, kivéve a belső burkolás (járólap) és dreivitezés.
Mit gondoltok? Reális az ajánlat?
Ha esetleg valakinek van költségvetése a már felépült házára, vagy valaki már a topickban leírta, légyszíves osszátok meg velünk. Nagyon nagy segítség lenne!!!
Vettem és üzembe helyeztem egy SERVANT kandallót, 8 kw. A mai napig rendesen működött, de ma délutántól azt kezdte el csinálni, hogy fűtés közben mindig kinyílik vagy a tűztér, vagy a hamutér ajta. Mi lehet ez? Túlfűtés? Vagy a kémény rossz?
Idén nyáron szeretnék építkezni. Pontosabban tetőteret beépíteni.
Ha tud valaki NORMÁLIS és MEGBÍZHATÓ kivitelezőt (víz-gáz, villany, ács, kőműves), akkor kérném, írja meg nekem az elérhetőségét ide a fórumba, vagy a bimartus@yahoo.com e-mail címre.
Ha van valakinek ideje és kedve, akkor nagyon szívesen venném a tippeket és az ötleteket is.
műanyag, mosott tartály fém merevítővel. 1m3-es kb. 10e Ft-ért kapható mindenhol. ennek van alsó és felső nyílása is. ebből veszel 5-t, azokat kiszintezed, sorba kötöd (ha az egyik megtelik, mehessen a másikba a víz), beásva a földbe, vigyázva, hogy később ne menj rá 200-kg-mal megpakolt talicskával.
ez a legolcsóbb megoldás, különben uigynaekkora kapacitásért 0,5-1 m Ft-t fizethetsz ki, akár spec. műanyag tartályt, akár készbetont választasz.
persze létezik még az épített ciszterna, ami akkor ok, ha éppen építkezel, és van helyben egy munkagép, ami kiszedi a földet, ott vannak a zsaluanyagok, aztán mehet bele a vízzáró beton, vagy sima beton vízszigeteléssel. a tetejére, mérettől függően akár e-gerenda béléstesttel is elfogadható (és adott határig terhelhető), esetleg vasúti beton talpgerenda, amit néha aprópénzért hirdetnek, csak vigye el valaki a bontás után (darabja min. 1. mázsa...) .
amit meg kell oldani:
tisztítónyílás (aknafedél), zárhatóan a gyerekek miatt
szellőző
túlfolyó és annak elvezetése esetleg szivárgó kiépítése
Mi 10m3-ben gondolkodtunk az elején, de az ár/érték és a megmaradt hely miatt most kb. 2-3 db tartályt fogok beásni egy rézsűbe a már leírt módon...
Először is köszönöm a válaszaitokat! A vízlágyítós dolog már fix, az esővízgyűjtésben még piackutatok. Ahogy most látom - legalábbis az esovizgyujtes.hu alapján - ez a megoldás nagyobb házakhoz lett kitalálva. Ha esetleg a hozzászólásom (30802) többi részére is jönne javaslat/észrevétel megköszönném.
De azért lényeges különbség van a vélemény, a tapasztalatok megosztása másokkal és az okoskodás között :))
"Nézd a vályogház remek dolog, egészen addíg, amíg nem kell javítgatni."
Aki ilyet vesz, az tisztában van azzal, hogy ezt időnként javítgatni kell (persze ez is sokmindentől függ). Ha meg nem, akkor előbb utóbb megszabadul tőle :)
"Bocs, nem tudtam, hogy ez egy zártkörű klub, és csak régi motorosoknak lehet véleménye.:o)"
Szerintem problémája azzal volt, hogy nagy srunggal, de tapasztalat hiányában olyan kijelentéseket tettél a vályogház szigetelésére, amik nem igazak. Hiszen pont ez a falazat az, aminél nagyo lényeges a megfelelő nedvesség, és ez nem a nyári hűvösségről való "lemodás" kérdése.
Bocs, nem tudtam, hogy ez egy zártkörű klub, és csak régi motorosoknak lehet véleménye.:o)
Nézd a vályogház remek dolog, egészen addíg, amíg nem kell javítgatni. Ezt viszont évszázadok óta faluhelyen a gondos gazda tavasszal és ősszel meg is csinálta, egyébként megszólta volna érte a falu, tán még a kocsmából is kitiltják. Szóval aki nem akar minden évben piszmogni vele valamit, az ne ebből építsen.
Gondolom magadtól is rájöttél, hogy nem túl okos dolog berontani egy fórumra és azonnal ontani a tanácsokat :)), mert ehhez nagyon tapasztaltnak és magabiztosnak kell lenni minimum :)
Csupán két megjegyzés:
Nem hiszem, hogy van olyan tapasztalt tervező, aki egy vályogházról ránézésre teljes bizonyossággal tudna véleményt mondani és tanácsot adni. A legtöbb tanács: bontsd le és építs helyette másikat :)
Lemondani a vályogház talán legnagyobb előnyéről csak azért, hogy a külső vakolat "évtizedekig" repedésmentes maradjon :)... akkor miért vályogház?
Ja bocs egy harmadik. Amit eddig láttam a legtöbb helyen, ott a födém szigetelése (vagy annak hiánya volt a legnagyobb gond. Érdemes ott kezdeni a vizsgálódást)
Elméletben biztos, mert a számolás is csak elmélet.:-))) Mert az más, hogy elolvasol egy könyvet a vakolásról (és elméletben megy) de gyakorlat nélkül nem érsz semmit, vagyis érsz mert elmehetsz a mesterhez segédkezni. Ha viszont megvan a képlet és tudod mi mit jelent akkor nem lehet elrontani.:-)))
De abban megegyezhetünk, hogy méretezni kell. :o) A szigetelés vastagsága meg nem divat kérdése, hanem megfelelő számítások eredménye, amit egy laikus nemigen tud elkészíteni.:o)
Ezért van az embernek több kabátja.:-) De a házat -15fokra szigetelik (méretezik). A szigetelés vastagsága a fűtésre szánt pénz befolyásolja, meg a rászánt pénz.:-) Hogy milyen szigetelés legyen az is pénz kérdése.:-))
Már ott tartok, hogy lehet egy öko házat olcsobban kilehet hozni zsaluzott betonpanelekből és 30 cm szigetelést rátenni, mint megvenni ezt a hungi építő elemet!
Igaz milliókba kerül egy ilyen doka rendszer, de most amit láttam csepelen ( szennyvíz tisztító ) baromi gyorsan lehet vele dolgozni!!! toronydaruval 5 emberrel napi 250m2 belehet rakni!!! Iszonyat!!! Másnap mehet a sika ragasztó szallag 2 nap vas szerelés és beton kész is az összes fal akár 1 hét alatt !!! nagyon dúrva
Hali Matthias! Igazad van, elírtam, természetesen nem a fal és a szigetelés, hanem a szigetelés és a záróréteg közt van a hézag. Azonban a méretezéssel kapcsolatos gondolataiddal nem igazán értek egyet. Rendicsek, hogy felkapsz méretezés nélkül egy télikabátot, de, ha ugyanazt hordod plusz ötben és minusz huszban, akkor meglehet, hogy az egyik hőmérsékletben meleged van, a másikban megfagysz. Persze ha méretezed, azaz előre gondolkodsz, talán olyan rucit választasz, ami mindkettőben okés. Félre ne érts, én magam nem szakmérnök vagyok, sőt nem is ösmerek senki fiát, akit javallhatnék. Pusztán azt mertem tanácsolni, hogy mielőtt feleslegesen kidobnál az ablakon szirszar szigetelésekre egy vagyont, kérj felelős szakembertől segítséget. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy a házilagosan készített ilyen szerkezetek nagyrésze, vagy erősen alulméretezett, vagy indokolatlanul drágán készült.
Hali! Nem mentegetőzni akarnók, de olyat nem állítottam, hogy csak ez, vagy az a rendszer jó sőt kizárolagosan jó egy vályogépületnél. Sőt, épp azt próbálltam sugallni, hogy mielőtt bármibe is kezd valaki, először egy tervezőt kérdezzen meg, aki az épület ismeretében tud bármit is ajánlani. Itt csak általánosságban beszélek, ugyanis a konkrét épület ismerete nélkül, szinte tuti, hogy hülyeséget szólok. Őszintén bevallom, lassan huszonöt éves pályafutásom alatt, amiből huszat kivitelezéssel töltöttem, egyszer sem építettem vályogházat. Én zömmel Bp.-en dolgozom és élek, és itt elég kevés akad. Tapasztalataim, csak felújítási szinten vannak, illetve a kollegák által megosztott ismeretekből, no meg csekély mérnöki múltamból, de ez nem releváns ebben a témában. Megvallom egyetlen olyan vályogépületet sem láttam, amely hagyományos vakolattal, akár hálóerősítéssel, tíz éven túl is hibamentes (repedésmentes) lett volna, de lehet, hogy ez csak statisztikai hiba. A hőszigetelt felületek, épp a szigetelés viszonylagos rugalmassága miatt a vályog mozgásait jobban elviselik, és ezek tovább maradnak hibamentesek. Ilyet viszont már láttam, de ez sem lehet garancia semmire, mert a hibamentesség nem feltétlen és kizárólagosan a szigetelő és vakolómester erénye, hanem sok egyéb körülmény szerencsés egybeesése. Csalhatatlan azonban, hogy a homlokzati szigetelések a vályogépítmény egyik fő előnyét (a viszonylagos olcsóság mellett) a megfelelő páraháztartási képességet lecsökkentik. A vályogfalazat viszonylag sok (speciális esetben akár 15%) nedvességet is magába tud tárolni még komolyabb károsodás nélkül. Nyáron a páraleadás hőelvonással jár, így a hőérzet kellemesebb, amit télen, ill, az átmeneti időben pótol a fal. Amennyiben erről a tulajdonságáról részben lemondunk, úgy a vályogfalnak külső nedvességpótlásra nincs szüksége, így a homlokzati hőszigetelés elvégezhető.
Öööö..... és szerinted ha a főfal és a szig között van ez a rés akkor mennyit ér a szigetelés? Akkor a meleget viszi el, igaz a párát is. A másik esetben a főfalat melegen tartja, a szigetelésen átjutó párát a szellőztetés elviszi. Abban igaza van ,hogy ez drágább és tőkéletes kivitelezést igényel. Szigetelés alá-elé átszellőztetett légrést nem raknak.:-))
Én a szakember pénzéból is szigetelést vennék. Az előtétfal és a szigetelés között van a átszellőztetett légrés, a szálas szigetelő anyagot a főfalra rögzítik.
Megkérdezhetem, hogy milyen tapasztalataid vannak vályogházakkal kapcsolatban? Értem ezt úgy, hogy hány olyan vályogházat láttál már, amin több éve vagy évtizede van hőszigetelő rendszer, és ezek mind teljesen épek és a falazatnak sincs baja azóta sem? Én azért nem nagyon mernék olyat kijelenteni, hogy ez vagy az az egyetlen jó megoldás, hisz az anyag sokféleségének köszönhetően nem tudsz olyat mondani, amely mindegyikre jó. Max. azt modhatod, hogy ilyet már láttam valahol, és az x éve jó. Egyébként meg a vályogfalnak igenis szüksége van valamennyi vízre (párára), mert az sem jó, ha teljesen kiszárad. Ahogy az ellenkezője sem.
Először a könnyebb kérdésedre a válasz. A jó szigetelés egyrészt műszaki, másrészt gazdaságossági problémákat vet fel. Magyarul, egyrészt megfelelően méretezettnek kell lennie, másrészt a lehető legolcsóbbnak. E kettő nem mindíg fér meg egymás mellett. Ugyanis meglehet, hogy a tervezett szigetelés ugyan olcsó, és most még a minimum követelményeknek is megfelel, de hosszútávon már alulméretezettnek minősül, és nem üti meg az elvárásokat. Azaz tíz év múlva fejed vered a falba, hogy miért nem gondolkodtál előre, és szántál rá néhány friccsel többet. Mivel egy hőszigetelés minősége és hatékonysága nagyban függ a jelenlegi épület fizikai adottságaitól, nem lehet látatlanban ráhúzni egyetlen szigetelési rendszert sem, azaz nem lehet azt sem megmondani, hogy pl. 6 cm Nikecell tök elég, mert valószínűleg kurva nagyot tévednék. Ezt csak egy speciálisan ezzel foglalkozó szakmérnök tudja neked megmondani, praktikusan megtervezni. Ráadásul, a szigetelés (hőszigetelésről beszélünk) hatékonysága épületelemenként eltérő, azaz lehet, hogy az egyik falszakaszodon 6cm vastagság ölég, míg egy másik oldalon a 10 cm is kevés. Összefoglalva, ha költséghatékony és megfelelő szigetelést szeretnél, akkor szakmérnökre van szükséged. Meglehet, hogy most ez kidobott pénz, de tapasztalatom szerint feltétlen megéri.
No a másik. A homlokzati hőszigetelések egyik ritkán használt módszere az átszellőztetett szigetelés. Nemigen térnék ki a részletezésére, mert sokkal drágább, mint a hagyományosabb módszer, és sokkal nagyobb technológiai fegyelmet igényel, ami igen ritka manapság. Lényege, hogy a fal és a szigetelés közt állandó légmozgás van, ami a huzatelven működik. A másik, hagyományosabb módszer, amikor a hőszigetelő lapokat közvetlenül a meglévő falra (vakolatra) felragasszák, majd műanyagdübelekkel rögzítik. Erre ragasztóhabarcsba ágyazott általában üvegszövet háló kerül, amit valamilyen nemesvakolattal (vékonyvakolattal) zárnak le. Ilyenkor általában törekedni kell, hogy a hőszigetelő táblák illesztési hézagai rugalmasan kapcsolódjanak, elasztikus tömítésekkel, és (vagy) tömítőszalaggal. Általában mindegyik kereskedelemben kapható hőszigetelési rendszer ajánlható, nem favorizálnék egyet sem a sok közül. Prakticite amikor nekikezdesz a tervezésnek körül kell nézni a legközelebbi (vagy a közelben levő) épanyag telepeken, hogy egyáltalán mi kapható, és milyen árban.
Akkor most már teljesen össze vagyok zavarodva. Idáig azt okoskodták belém (a vályog topikban is) hogy pont a vályogházak szellőznek igazán, ezért se tapétát sem cementes vakolást, sem pedig( nádpallón kivül) semilyen szigetelést nem szabad rátenni. Én a szigetelést nem is a szigetelés miatt tenném rá, hanem igy talán szebben nézne ki kivülröl a ház, tehát egységes "vakolást" lehetne rá eszközölni. Tehát ha ráteszem a nikecelt akkor alul és felül hagyni kell a rést szabadon? Úgy be tud menni a "huzat" ami szellőzteti?
Ha óhajtja küldök önnek e-mailen képet mostani friss falazásunkról, megnézheti a munkát személyesen is ha kéri.
Ráfog döbbeni, hogy nem csak ilyen trehány munka létezik. Ahol a mi embereink dolgoznak ott hálálkodni szoktak. Nem dolgozunk drágán és még ígyis szenvedünk a piacon fennmaradásért, pontosan a sok kőművesnek mondott kókler miatt, akik igazából segédként indultak és kőmüves mellett ELLESTÉK a munka úgymond csinját binját. Az ilyen emberek utolsó KÓKLEREK és már kezdek belebetegedni ebbe.
Volt az én cégemnél is ilyen ember elhívtam az épülő házunkhoz csinálja meg a kerítés pilléreit X alakba álltak a zsalukövek!!!! Lebontottuk és levontam a béréből az anyag költséget és a bontás költségeit, majd pedig megkértem, hogy ne jöjjön többet dolgozni.
Minden megrendelő felé állom azt a szavam, hogyha valamit kihagyok az árajánlatból, azaz én hibám és engem terhel a további költsége. Valamint ha a munka minősége nem megfelelő fizetem a bontás, az anyag és az újraépítés költségeit. Tehát a megrendelőt sosem éri további megterhelés.
Szerencsére sikerült az elmúlt időszakba kialakítanom egy fantasztikus brigádot akik most is a hősők terén lévő építkezésen "koklerek" által elrontott kéményeket falazzák újra REZSI BÉRBEN !!!!
Azon az építkezésen mi vakoljuk belül az egész társasházat a falakba kb 4-6cm es eltérés is van, ilyen patináns helyen képesek ilyen munkát végezni emberek. Szörnyű!
Én egy fiatal 23 éves ember vagyok most kezdtem ezt a pályát, eddig ipari méretü projectekbe vettem részt 2 családi ház építésében. Építő mérnök lesz a végzettségem és megpróbálom visszaállítani az emberek bizalmát az építőiparba. Annak ellenére, hogy rengeteg a kókler vannak jók is csak kikell halászni őket egy tengerből. Szívvel lélekkel csinálom amit csinálok, szeretem ezt ha jól megy ha rosszúl megy éppen a cégem életem végéig ezt akarom csinálni és remélem rájönnek az emberek, hogy nem mindenki csaló, hozzá nem értő ember.
Ipari méretű munkák meg roppant feszültek és szeretnék átállni teljesen öko családi házak építésére.
Nincs még nagy hírnevem igyekszem kialakítani és csorbát nem ejteni rajta, éppen ezért a munkát első osztályú minőségben készítik a mesterek.
A jelenlegi friss munkával kapcsolatosan pedig hétfőn jön a műszaki ellenőr átvenni ( lakópark: BP XI. Sasad Liget D épület II. szint beregszász utca felöl látható a munkánk anélkül, hogy bejutna az épületre)
A vályogtégla falazat épp a vályog (azaz az agyag)szerkezetéből fakadóan alig szellőzik. Az építészek úgy mondják, hogy nem lélekzik a fal. A hőszigetelésekkel ezt a lélegzést mégúgy lecsökkentjük, ha közvetlen a falra erősítjük fel, ami egy vályogtéglánál nem feltétlenül probléma. Ugyanis a "lélekzés" egyben némi párát is tartalmaz, ez viszont a vályogot idő előtt tönkreteszi. A téglafalaknál más a helyzet, ott a habarcsban lévő cement kifejezetten szeret valamennyi nedvességet. A fentiek miatt a hőszigetelést vagy teljesen zártan kell elvégezni,, vagy jól ki kell szellőztetni a fal és a vakolat közti rést, hogy az esetlegesen bennmaradó párát állandó huzat vigye el a faltól. Ez számottevően nem csökkenti a szigetelőképességet, de a fal élettartamát megnöveli. Minden ilyen szigetelésnél ajánlott szigetelő szakmérnök segítségét kérni. Lehet, hogy egy ilyen szakvélemény belekerül néhány ezerbe, de segítségével optimalizálhatod a kívánt szigetelés bekerülési költségét, ami a befektetésednek sokszorosát hozhatja vissza.
Azert nem tudod kivenni, mert ugy van megcsinalva, hogy csak a kulcs kb 15 fokos elforditasa mellett lehet kivenni a zarbetetet.
Jo kis tanulsag otthon egy ilyet kifurni, hamar rajon az ember hogy mennyire egyszeru betorni valahova.
En akkus furoval csinaltam (kis fordulat nem hatrany). Egy kozepes femfuro eleg, mondjuk 6-os, vagy 8-as. (lehet hogy le fog torne az ele, ha elkapja a kis acel csapokat)
En kozvetlenul a henger ala furtam a lenyulo kis zartestbe. Ebben vannak a csapok, amik nem engedik elfordulni a hengert. Furas kozben meg-meg akad, ahogy a kovetkezo csapot eldaralja, neha kiveszed es kipiszkalod a lyukbol a rugokat, apro egyebeket. Ha beertel olyan melyre mint a kulcs hossza, kitakaritod, bedugsz egy akarmilyen kulcsot ami belemegy, es kinyitod.
köszönöm a választ! A hőszigetelő rendszeren a nikecelt érted? Tavasszal szeretnénk felújítani a házat, és elkezdtem (nő létemre) utánakeresgélni mi a helyzet e téren. Olvastam, hogy vakolás után kis távtartó fákkal ellátva lehet nikecelezni a vályogházat. Azért távtartókkal hogy alatta szellőzzön a fal. Vélemény? Valaki azt mondja jó a megoldás, valaki azt hogy nem jó, mert nem szellőzik a fal, hiába van a rés a vakolat és a szigetelő között. Egy ekkora kiadásba nem szeretnék csak úgy belevágni, főleg nem úgy hogy utána a fejünkre dől a ház...
A vályog vakolása nem egy egyszerű mutatvány. Általánosságban elmondható, hogy a vályogépületek természetes "mozgása" általában zsugorodása miatt semmilyen ásványi vakolatot nem tűr meg magán, néhány év alatt teljesen elválik tőle. Régebben ezért a hagyományos agyagvakolatot használtak a mesterek, ez törekkel, máshol jutával kevert tapasztott technológiával készült. Mivel ez sem egy tartós szerkezet, szinte évente javításra szorult, tehát manapság nem mondhatnám korszerűnek. A rabitzolt-vakolt szerkezet, valamennyire megoldást ad a problémádra, de sajnos az is csak ideig-óráig. A rabitzolás sem szünteti meg a fal és a vakolat között majdan fellépő erőket, ami azt eredményezi, hogy a vakolat ugyanúgy összerepedezik és elválik a faltól, legfeljebb nem hullik majd nagy tömbökben a fejedre. Az alapvakolatra ugyanúgy igaz ez, mint a rá kerülő bármilyen nemesvakolatra, tehát a kőporozásra is. Ez a folyamat nem feltétlen gyors, nagyban függ az épület jellegétől méreteitől, jelenlegi állapotától, nedvességtartamától, és sok minden mástól. Jó esetben és ha szerencséd van évekig hibamentes lehet, de erre nincs ember aki ezt garantálni tudná. Egy ilyen építmény külső vakolását megnyugtatóan, csak a hőszigetelő rendszerekkel ellátott vakolatok jelenthetik, de ezek is csak akkor, ha a vályogépület egyébként megfelelő tömeggel és stabilitással rendelkezik.
Hali! A femü kizárólag azért felel, hogy az építési munkák az előírt szabályzatoknak megfelelően készüljön. Tehát egy "csúnyán, nem esztétikusan", de műszakilag megfelelő minőségű és állékonyságú falazatot nem fog újra építtetni a kivitelezővel, legfeljebb naplózhatja, hogy az csúnya. Más a leányzó fekvése, ha a csúnyaság mellett, a kivitelező olyan hibát is vét, ami miatt a fal minősége nem elégíti ki az I.osztályba sorolás feltételeit. E miatt fontos a szerződésben kikötni, hogy a megrendelő kizárólag I.o. munkavégzést fogad el. Ha ez a tétel hiányzik a szerződésből, akkor ilyen esetben kezdődik a vita a megrendelő és a kivitelező között, hogy az elkészült munka besorolható-e valamilyen osztályba, vagy az osztályon kívüli minőség. Ez alapjában kényes téma, mert a pontos meghatározásokat, azaz az osztálybasorolás feltételeit általában egyik fél sem ismeri pontosan. Ergo, amennyiben a femü a kivitelező megbízottja (embere), akkor bukta van, a vita és a kölcsönös bizalmatlanság miatt nem lehet sok jövőt jósolni a megvalósításnak. Ezek miatt szerencsésebb megoldás, ha az építkezést műszaki ellenőr (független) felügyeli. Neki sokkal nagyobb a tapasztalata ilyen ügyekben. A jogköre megengedi, hogy az általa minőségi osztályba sorolt munkarészeket újra készíttesse, akár olyan áron is, hogy az elpazarolt anyagok árát, a felmerülő többletköltségeket a kivitelezőre lőcsöli. Nagyon sok későbbi vitát sőt kivitelezői hibát el lehet kerülni, ha a kivitelező és a megrendelő közti szerződést a műszaki ellenőr segítségével készítik, mert a megrendelő többnyire teljesen laikusként egy dörzsölt kivitelezővel szemben nem tudja az érdekeit maximálisan érvényesíteni.
legjobb tusodomásom szerint kávéhoz a lágy víz ajánlott, ennél jobban érvényesülnek az aromák. ezt a konyhából szerzem, de a meleg vízet engedem.
az íze más, de nem a műgyantát érezni (ez nem kopik...), hanem azért, mert átalakul egyik másik összetevő. talán ízetlenebb, és mintha kicsit sós lenne, de ez utóbbi alig észrevehető. egyébként teljesen mindegy, mert egy-egy nagy esőzés után úgyis zöldes hordalék van a vízben, így mostanában hanyagoljuk a csapvízet, és 90%-ban ásványvízet iszunk.
Köszi a gyors választ. Nekem is ezt a fajta vízlágyítót ajánlották, hasonló kiépítéssel mint amit te leírtál. Akkor ezt a részt ki lehet pipálni, majd amikor találkozom a tervezővel ezeket is elmondom neki. Amit hallottam még: a lágyított víznek - a műgyanta miatt - más az íze, ez így van? Csak pl. a kávé- és teafőzés miatt kérdezem... tényleg, a kávéfőzéshez a vizet a fürdőszobából viszitek?
Nálunk külön hidegvíz ág megy a konyhacsaphoz, hogy ott lágyítatlan vízet kapjunk. ez viszont csak ide kell, a mosogatógéphez már nem.
egyébként a vízlágyítás mehet
-elektromos eszközzel (nem bíztatlak a hatásosságával. lehet, hogy költséghatékony, de hogy ténylegesen mennyit használ, azaz mennyire hatásos, az bizony kérdéses),
-műgyantás vízlágyítóval (ez nem változtat sokat a víz összetételén, ha jól tudom, só lesz a vízkőből). ez nagyon hatásos és szabályozható, hogy a végén mennyire lágy vízet akarsz (nálunk valami 4-es lesz a végén...), egyszer ki kell építeni, és időnként sóval utántölteni (ezzel tisztítja a műgyanta szűrőket). költség egyszeri 100-200e Ft (nekünk valami 140e volt), és működtetéshez só, illetve í műgyanta szűrő tisztításhoz víz. ez nagy vízfogyasztás (4 ember, sok fürdés, mosás, stb) és nagyon kemény víz mellett kéthavonta 25 kg tablettás só (2200 Ft), és valami 2m3 víz. cserébe lágy lesz a víz, nem kell vízlágyító sehova, kevésbé mennek tönkre a gépeid (beleértve a kávéfőzőt is....:-), a csapok, stb.
Sziasztok! Gondolom már lerágott csont amit kérdezek, de nincs az az idő 2 kis lurkó mellett, hogy visszaolvasgassak. A kérdésem az lenne, hogy ha a vályogfalat rabichálózzuk és azt mészhabarccsal bevakoljuk az úgy jó e? Erre a vakolatra jöhet kőpor szinezőként? A választ előre is köszönöm.
Ezen a topicon még új vagyok. Most kezdődött el az első (és reményeim szerint az utolsó) építkezésem, és van néhány olyan kérdésem amelyekre szeretnék választ kapni. Leírom ezeket, aztán ha rossz fórumot fogtam ki akkor kérlek irányítsatok át máshová. Már az építkezés előtt is gyűjtögettem azokat a dolgokat, amik bosszantóak tudnak lenni az együttélés során, és próbálom mindet kiüszöbölni, ezért is kérdeznék egy-smást: - nagyon ritkán találkozom olyan előre gyártott zuhanykabinnal, melyben nem áll meg a víz, nem penészedik, nem látványosan vízkövesedik, stb. Ezért gondoltam azt, hogy egy olyan zuhanyzó részt terveztetek, melynek 3 fala lesz, és egy ajtaja. Egészen tegnapig úgy gondoltam, hogy ezzel semmi gond nem lehet, de felhívták a figyelmemet arra, hogy az ajtó méretéhez válasszam meg a nyílást, és ne fordítva. Azaz nagyon nehéz találni utólag megfelelő méretű ajtót a zuhanyzóhoz. Ez igaz? - szintén a vízkővel kapcsolatos, hogy javasolták vízlágyító beépítését. Ehhez talán két vízkört kell kialakítani, mert az ivóvíz minőségének nem tesz jót a vízlágyítóban levő anyag. Erről is hallanék szívesen tapasztalatokat, buktatókat. - szeretnék minél kevesebb ivóvizet használni olyan helyeken, ahová nem szükséges. A legfontosabb ilyen a WC, de akár szobanövények locsolásához is jobb az esővíz. Arra gondoltam, hogy egy földbe ásott tartályba kellene összegyűjteni az esővizet, és onnan egy szivattyúval kinyerni amíg van benne. Találkozott már valamelyikőtök ilyen megoldással, vagy léteznek már erre megvalósítások? - sajnos a házunk úgy fog megépülni, hogy nem tudok legálisan garázst építeni rá. Kellene valami olyan esztétikailag is elfogadható anyag (a fán kívül) illetve technológia, amivel egy kvázi természetes hatású garázst lehetne varázsolni úgy, hogy az biztonságos, de bármikor elbontható legyen. - a hőszivattyúról már letettem, sajnos annak a kivitelezése és megtérülése elég kiábrándító. Pedig az lett volna az egyik álmom. Elsőre kicsit hosszú lett, bocs.
Meg kell mondjam, nekem erős félelmeim vannak a kőművesmunka - mint olyan - minőségét illetően, mert eddig a legtöbb építkezésen amiket láttam, szinte mindenütt ugyanaz a látvány fogadott: öklömnyi hézagok a téglák között, csámpásan összedobált sorok, félbetört téglákkal kitömködött lyukak, ocsmány módon felhányt malter... Nekem úgy tűnik, jelenleg ez a "standard" falazási minőség, még azt is el tudom képzelni, hogy ha emiatt vissza akarnék bontatni egy falrészt, meglincselnének a "szakik". De ennek tényleg így kell működnie? És ilyen falakat hogy fogadhat el a femü? Hozzáteszem a mi terveink NF téglákat írnak elő, tehát itt - az illesztési pontosság miatt - eleve megkövetelt egyfajta precizitás. Előre félek, mit fognak művelni ezekkel a téglákkal falazás címén a jóemberek. Úgy is mondhatnám, örülnék neki, ha csak egy bankkártya férne be a hézagba, és nem az öklöm.
(Persze az ilyen jellegű félelmeim távolról sem csak a kőművesmunkára vonatkoznak, csak éppen ez leglátványosabb rész egy építkezéseken.)
Ha jól értem, a femü-nek "vétójoga" van, vagyis ha ő nem fogad el egy kivitelezési megoldást, akkor kivitelezői oldalról (és megbízói oldalról) sem lehet vitatni a döntését? A műszaki ellenőrnek is ilyen jogosultsága van, vagy ő csak jelent a megbízó felé, és onnan már a megbízó dönt?
Közművektől (vízmű,gázmű,villany, csatorna) kell kérni, ezekhez a cégekhez elmész avval a nyilatkozattal amit az építési osztályon adtak vagy bemész és kérsz egyet ezt töltik ki neked és ezt kell leadni a tervekkel együtt.
Szerintem a kőművesnek az aki a munka látható oldalát csinálja, az én meglátásom szerint a segédek akik a háttér munkát végzik, nem véletlenül vannak 2 esetleg 3 an egy szakemberre!!!
Ők azok akik a kemény fizikai munkát végzik mert míg a kőműves csak felkeni a maltert és beállítja a téglát addigra a segédeknek oda kell termelni 2m ről ne adj isten 20m ről vagy emeletre!!! Ez mondjuk a vállalkozó dolga, hogy a logisztikát hogy oldja meg :).
Ugyebár a segéd keveri a 40 kg os zsákból a maltert odaszállítja azt berakja a gépbe vizet hoz hozzá szerencsés esetben van hordó 250L es ! a kisebbek nem hasznosak.
Betonozásnál meg aztán végképp míg a kőműves lehúzza a betont a segéd a termelési folyamaton szintúgy végig megy.
Reggel a segéd cipeli be a munkaterületre a szerszámot és délután ő is mossa el, a segéd az aki elsőként kell felkeljen ebédszünet után és később is végez ugye.
Szóval akármi van a segéd folyamatosan kell dolgozzon, hogy a kőművesnek ne kelljen állnia!
Egy a lényeg minden munka más és más van ahol 1 szakemberre fél segéd kell van ahol pedig 4!
Jó emberek aranyat érnek és vigyázni kell rájuk. Ha tisztelettel és becsülettel bánunk egymással mindig jobban megy a munka és végül a vállalkozó és a megrendelő is jobban jön ki az egészből.
A "még soha nem volt panasz a munkára" az egy kamu szöveg ha ilyet hallasz jobb megvállni a szakitól, minthogy a saját egészséged rovására menjen az építkezés.
Ha látom, hogy hibázik az emberem szólok neki egyszerüen kiakadás nélküli felméri, megnézi mi is a gond és orvosolja.
Nincsen olyan szakember aki hibátlanul dolgozik!!!
Az építkezésen mindig keletkeznek hibák és orvosolni kell mind !
Az a baj, hogy a legtöbb iparosnak akkora önérzete van, hogy oda se fog figyelni ha megpróbálod elmagyarázni neki, hogy miért nem jó úgy, ahogy csinálja. Az meg pl különösen derogáló. ha egy esetleg 10-20 évvel fiatalabb építész próbálja meg elmagyarázni a dolgot. Én elég sokat dolgoztam segédmunkásként, ácsként, kőművesként is (hozzáteszem legnehezebb dolgom kőművesként volt, sokkal fárasztóbb, mint segédként), 15 éves koromtól 22 éves koromig minden nyáron. Volt olyan, hogy egész nyáron nagyapám mellett segédkedtem, de volt már pár kőműves, ács, gépész szaki aki sehogy sem akarta megérteni amit mondtam neki, pedig sokszor ki tudtam volna venni a kezéből a szerszámot, is, hogy én megmutassam miről beszélek. Volt egy kőműves, akinek annyira derogált, hogy én 25 évesen, mint tervező utasítottam őt 55 éves létére, hogy a végén kénytelen voltam leégetni a saját emberei előtt, hogy kopjon már le rólam (merthogy egyfolytában próbált engem megszivatni) és annyira sikerült, hogy már másnap nem ő vezette a brigádot, hanem átment egy másik építkezésre.
Ha az egyszer azt mondja az iparos, hogy mindig így szoktuk csinálni, akkor tiszázni kell vele, hogy legyen-e lehetősége még egyszer ilyen helyzetbe kerülnie.
Az olyan tervező aki még nem járt építkezésen elég szép kis idea!
A dolog másik fele meg az amit szinte minden építő szájából hallottam már: Ó, másképp van ez az íróasztal mellett, mint a valóságban!!
Tény: - amikor pl. a kőművesnek fogalma sincs arról, hogy az alu kémény-béléscsövet nem épp ideális dolog a habarccsal összekenni ("minek azt szigetelni, ez turbó kémény")
- amikor az ács kikéri magának, hogy "mit képzel a műszaki ellenőr, ha ácskapcsokat verünk be a gerendába akkor jobban reped a fa!"... érdekes módon a FEMÜ rábólintott, hogy IGAZ! Csak utánna vakarta a fejét amikor a műszaki ellenőr megérdeklődte, hogy szerinte "a 200-as szögek vajon megtartják-e az ellenoldali gerendákat egy alaposabb szélterhelés esetén?"
- amikor a gépész a födémen simán átvezeti a fűtéscsövet és nem érti - sőt megsértődik - ha védőcsővet húzatnak vele rá... etc.
Szóval: az iparos egy furcsa állatfajta. 10-ből legfeljebb 2 ért valójában a szakmájához, a többi technikai hibákat követ el, megsértődik és hangoztatja: 10 (20, 30) éve így csináljuk, még soha nem volt panasz a munkánkra!
A FEMÜ szerződtetése az építtető részéről akkoriban terjedt el, amikor "kalákában" épültek a házak. Manapság erre már nincs lehetőség (mert szinte mindenki után TB-t és adót kell fizetned, aki esetleg segíteni jön), de ha Te szerződtetsz embereket a kivitelezésre, akkor valóban Neked kell FEMÜt is kerítened, hogy felügyelje a T. kivitelezőket.
Generálkivitelező esetében a FEMÜ mindig a kivitelező embere, vagyis a kivitelezés minőségéért Ő felel a építő részéről. Ha Neked - mint építtetőnek - nem elegek az építési naplóban leírtak vagy furcsaságokat fedezel fel a kivitelezésben akkor őt is számonkérheted (mellesleg erősen javasolt a sűrű és részletes fényképezése az építési területnek, mert sokat segíthet!). De ha ez kevés, akkor szerződtethetsz egy műszaki ellenőrt, aki a Te oldaladról ellenőriz és a Te érdekeidet védi.
A történethez persze hozzátartozik, hogy generálkivitelező esetén nem illik/szokás a FEMÜ díját az építtetővel fizettetni!
Mindez csak adminisztráció kérdése. Amennyiben az építési naplóban rögzítve van, netán fotó is készül róla, akkor onnan minden a kivitelező felelőssége.
Ja, és a rokoni segítséget is egyszerűbb volt kordában tartani: mondtam, hogy nekem jó enne az ő elképzelésük, de sajna azt a műszaki vezető nem írja alá... így én nem vesztem össze senkivel, mindenki a FEMÜ-t utálta... :)
Szerintem meg marhára nem jó, ha a FEMÜ a kivitelező embere. Mivel műszaki vezető mindenképpen kell, műszaki ellenőr pedig 2007-től normál családi háznál nemigen (legalábbis a mi környékünkön), jobban jár az ember, ha a FEMÜ-nek fizet egy kicsit többet és az néz néz a körmére a kivitelezőnek. Én eddig azt tapasztaltam, hogy MINDEGYIK iparosom (pedig volt benne évtizedes családi barát is) hajlamos az egyszerűsítésre. Nem feltétlenül rosszindulatból, csak ő úgy szokta meg, úgy könnyebb, meg amúgy sem ő fog benne lakni.... Nos, az én FEMÜ-m egy gyakorlati tapasztalatokkal is bíró statikus/építőmérnök. Az első három konfliktusa után már csak sóhajtottak a mesterek, és inkább megcsinálták úgy, ahogy előírta :)
De ha mondjuk átveszi az állványt és másnap valaki leszereli róla a korlátot de aznap nem megy ki a femü, mert miért menne ki minden nap, akkor utólag hogyan fogja bebizonyítani, hogy az átvételkor biztonságos volt az állvány? Pláne ha valaki maradandó egészségkárosodást szenved, esetleg meghal emiatt, biztos hogy rá fogják kenni!
Ez nem ennyire egyértelmű. Sajnos. A műszaki vezető, csak a műszaki, vagy balesetmegelőzési hiányosságból eredő balesetekért felel, de csak akkor, ha gondatlansága megálllapítható. Tehát, ha naplózza, pl. hogy egy általa balesetveszélyesnek ítélt állvány addíg nem használható, míg azt nem teszik az előírásoknak megfelelővé, de a kivitelező melósa mégis tornamutatványt végez rajta és leesik, akkor a FEMÜ nem vétkes. Laca
Tiszteletem Úgy látom, kis zavar van a fogalmak körül. Az építés (építkezés) szakmai felügyeletét (felelős műszaki vezető) megfelelő végzettségű, vállalkozóként bejegyzett egyén elvégezheti. Ő lehet akár a kivitelező, akár a tervező, akár egy külső megbízott személy. Ő a hátát tartja azért, hogy az építmény a műszaki előírásoknak és szabályzatoknak megfelelően készüljön. Hasonló feladata van a tervezőnek is, ha felkérik a tervezői művezetés feladatainak ellátására, úgyhogy néha mindkét feladatot el szokta látni a tervező. Alapvetően a tervező a művezetés körében nem szakmai ellenőrzést végez, csupán azt kontrollálja, hogy a kivitelezés a terbveknek megfelelően történik, tehát a rajzi méretektől, előírt anyagoktól stb. a kivitelező nem tér el. Nem szabad elfelejteni, hogy mindkét fogalom csupán műszaki szakmai ismereteket és feladatokat lőcsöl rájuk, tehát sem esztétikai, sem szervezési, sem gazdasági feladatuk nincs. Amennyiben nem vagy biztos abban, hogy a munkákat az összes szakmára vonatkozóan meg tudod szervezni, minden kivitelezővel (iparossal) meg tudsz állapodni, azok költségvetéseit, elszámolásait munkáját, stb. megfelelően ellenőrizni tudod, akkor viszont műszaki ellenőrre van szükséged. A műszaki ellenőr egyszemélyben minden gondot levesz tehát a válladról. (Na jó, nem mindent, mert a költségeket neked kell állnod). Ennek függvényében ez a feladat a leg komplexebb, így ennek a költsége a legnagyobb. Általában vagy fix összeg, vagy a beruházás 4-5 %-a a bére, de egy jó ellenőr akár ennek többszörösét is megtakaríthatja neked. Ez a személy is lehet a tervező, de nem szabad elfelejteni, hogy a tervezők túlnyomó többsége életében nem látott még téglát, egy dörzsöltebb kőműves, a maga három ipariskolájábal úgy veri át, ahogy akarja, akár szakmailag, akár gazdaságilag. épp ezért a tervezők fáznak ettől a munkától. Amennyiben konkrét kérdésed van szivesen segítek. Üdv. Molnár László
A generálkivitelezőknek nincsen jogosultsága a művezetésre, ez alól kivételt képez ha van szakvégzetsége ( bárminemü mérnöki diploma).
A művezetés igen költséges alkalmanként kérnek ált 5-20 ezer forint között magánmegrendelők felé.
Amennyiben van rá ismerős neki kell adni, ha nincs érdemes keresni és semmiképp ne a generálkivitelező embere legyen!
Érdemes még a saját művezetőnkre is odafigyelni, mert hajlamosak a kivitelezővel karöltve orvosolni a problémákat.
Tulajdonosként heti 2 - 3 alkalommal érdemes kimenni, vagy adni egy kamerát a kivitelezőnek és megkérni a takarás elötti munkákat vegyék fel és naponta rögzitsék a munkát 3x5 percben.
Ezt javaslom minden beruházónknak minden esetben, így ha vitás esetekre kerül a sor és bíróságig fajul a dolog mindig lesz bizonyíték.
Amennyiben még szeretne kérni ajánlatot az építményére szivesen elkészíteném önnek az ajánlatot.
Én mindenképpen akarok felelős műszaki vezetőt megbízni, bár úgy tudom, hogy fm nélkül nem is lehet építkezni, és a legtöbb generál kivitelezőnek van felelős műszaki vezetői jogosultsága, persze kérdés, hogy az ilyen műszaki vezetés mennyiben képviseli az én érdekeimet. Vagy ez esetben inkább műszaki ellenőrt kell megbíznom? Esetleg tervezői művezetéssel garantálni a megfelelő minőségű kivitelezést?
"csak oda kell figyelni, hogy tényleg beépítsék a kiírásban szereplő anyagokat"
"nem akkor ellenőrizni őket amikor elkészültek egy fázissal hanem folyamatosan, hogy még időben tudd korrigáltatni a hibát, mindig legyen nálad egy mérőszalag és vízszintmérő"
Gondolom fentebbiek lennének a műszaki ellenőr feladatai... vagy a felelős műszaki vezetőé? Sajnos nem igazán lesz időm hónapokon keresztül ott keringeni a munkások körül egész nap egy mérőszalaggal a kezemben.
Egyébként valószínűleg nem a kulcsrakész opciót választom, hanem a szerkezetkészet. Így remélhetőleg nagyobb mozgásterem lesz a belső munkálatok lebonyolítását illetően és vélhetően költséghatékonyabb is lesz a projekt. Kérdés persze, hogy mit takar a "szerkezetkész" kivitelezés. Gondolom ez is a kivitelezőtől függ.
Téglánál mindig befér a bankkártya az ilyen trükköket okos kivitelező nem eszi meg ha befér a bankkártya akkor 1mm van 1,5 m-en !!!
A kőműves hibahatár a +-3mm ez lakóparkokra vonatkozik.
Pl.: Hérosz, építményeinél ez az elfogadott.
Persze vannak ilyen bérkopó művezetők lásd Izraeli beruházók így teszik tönkre a magyar kivitelezőket!
Ez akkor jó ha nem akar fizetni a beruházó, akkor valóban ilyen embert kell hívni :) De egy biztos, hogy agyonverik a művezetőt:)
Szerencsére mi utánunk még nem fordult elő, hogy bontanunk kellett volna falat le is kell kopogni, mert épp ez miatt nem szálltam ki veszteséggel egy lakópark falazási munkáiból ! :)
Én nem vagyok márkahű, nekem egy japán karbis 1.6-osom, van. Két tankolás között nézve 6,1 és 7,3 között fogyaszt. Nem tudok kiadni több M-t, hogy 2 lityivel kevesebbet egyen, évente csak 6-7 e km-t megyek.
Egytértek, de javasolnék Felelős Műszaki Vezetőt, aki szakmailag ellenőrzi a kivitelezőt. Van aki bankkártya pontosságú munkát kér!!! 1,5 méteres vízmértéket feltesz a falra, és ha aláfér a bankkártya, nem jó!!! Egyk-két hőhíddal pedig már akár 50 %-kal is emelkedhet a fűtésköltséged.
Én ilyet amit írsz nem írtam.:-) A fizetési ütem azt jelenti milyen készültségnél mennyit kell adni, ez lehet az anyagárral vagy csak a munkadíj ha az anyagot te veszed (ez általában olcsóbb). Azért ,hogy ez működjön Úgy kell csinálni ,hogy mindig csak az elöző munkát fizeted ki. Tehát megvetted az alaphoz a cuccot megcsinálták ezt nem fizeted,megveszed a falanyagot megcsinálják akkor kifizeted az alapnak a munkadíjját és így tovább. Persze lehet sürűbb bontásban is.:-) És nem akkor ellenőrizni őket amikor elkészültek egy fázissal hanem folyamatosan, hogy még időben tudd korrigáltatni a hibát, mindig legyen nálad egy mérőszalag és vízszintmérő(ölesléc).:-)
Ha megfinanszírozza az anyagköltséget akkor a te házadból még felépíthet belőle egy másik házat.:-))) Ha meg fix pénzért elválalja akkor mindent megtesz ,hogy minnél kevesebb anyagkölsége legyen.:-)
Kemény 4.2 falun és 5-5.2 autopályás fogyasztással...ha valaki azt merné megkérdezni miért kevesebb a fogyasztásom falun elárulnám, hogy a sok 40 -s tábla miatt...:))
Először a fizetési ütemezést, anyagot ő veszi vagy te (jobban jársz ha te),
Na most vagyok megkavarodva. Eddíg azt hittem és a legtöbb helyen így tanácsolják, hogy a szerződéskötésekor fizetek 10% -ot, majd a szerződésben megállapodott fiz. ütem szerint az átvett "szintek"után fizetem ki azt.
Mi van ha előre kifizetem/megveszem/ az anyagot,és elcseszik. Ott állok egy rosszul megépített résznél és a pénzem az anyagba fekszik.
Azt is hallani nem egy helyen,hogy az a kivitelező aki nem tudja megfinanszírozni az anyagköltséget, kerüljük el messzire.
Én a szerelő alatt olyat értek, akinek ez hivatás, és nem egyszerű pénzkeresésnek tartja. Annak mindegy, hogy hány alkatrészből van, ha ismeri minden darabkáját. Nekem is mindegy, csak V motor dobogjon bennük. :)
Sok szerelő azt nézi és nem vállal el olyan autót amivel csak a szívás van de viszont azokat szeretik ami több alkatrészből van megoldva mint kellene.:-))) Nézd meg egy audi 100 futóművét meg egy honda legend-ét.:-))))
Más szempontok alapján választunk. Nekem az autó és motor választás eléggé érzelmi alapú. Kb. 80%-os. Ezért sem tudom csupán használati tárgyként kezelni.
Akkor lehet szűkíteni, ha ismertek a körülmények (légutánpótlás, kémény bélelés, ill belméret, kémény magasság, kémény kitorkollás helye, környezeti adatok) és ezek alapján készítenek hozzá egy számolást. Egy ilyet pl a Keszthelyi kb 25+ÁFÁ-ért csinál. Ha érdekel, elküldöm neked a Keszthelyi elérhetőségét.
Ha valóban összehasonlítható árajánlatot szeretnél, csináltass egy tételes költségvetés kiírást, vagy egy mennyiségi kigyüjtést az építésszel, vagy ha az nem vállalja mással, és az alapján össze tudod hasonlítani az ajánlatokat. Meg kell mondani nekik, hogy ha valami kimaradt szerintük a költségvetésből (ilyen előfordul senki sem tud tökéletes költségvetést csinálni, nekem is ki szokott maradni 3-4 apró tétel általában) akkor azt külön írják le és az ajánlatnak ki kell térnie a fel és levonulás költségeire, a takarítás, sitt elszállítás, esetleg terület őrzés, valamint az anyagbeszállítás és anyagmozgatás költségeire. Ha ezt kéred és a végén még szerződést is kötsz, amiben leírod, hogy az esetleges mennyiségi eltérések a tételes költségvetés áraival lesznek elszámolva, akkor nem tudnak nagyon megvezetni, csak oda kell figyelni, hogy tényleg beépítsék a kiírásban szereplő anyagokat (pl az alapmélységen, aljzatbeton vastagságon, kavicsfeltöltés vastagságon, padló hőszogetelés vastagságon szoktak spórolni, mert az eltakart szerkezet)
Amikor katona voltam1989-ben akkor a benzin kútnál tankoltam a trabival (azt nem lopják el a laktanya elől) nem csukódott a motorház és idegességembe felugrottam rá hátha becsukódik (becsukódott) egy másik kutnál egy fiatal pár állt a trabijuk mellett és láttam rajtuk majdnem elsírják magukat. Most egy 93-as audi 100 2.5TDI avantom van nem nyüstölöm de használom és ha kátyús az út azt nem úgy kerülöm ki ,hogy átmegyek a szembe sávba is mint egyes suzukisok, Mondjuk megértem én sem szeretném ha agyrázkodást kapnék.:-)))))
Először a fizetési ütemezést, anyagot ő veszi vagy te (jobban jársz ha te), sűrűn ellenőrizni,hogy az anyagokat beépítette. Mindenről papírt írni, mit mennyiért csinálja , mi van és mi nincs benne az árban. Ezeket előre mind leírni, szerződést kötni, aki nem nagyon akar azt el kell felejteni tisztázni kell nettó vagy bruttó az az összeg amit mond.
Akkor 10cm eps tegyél fel komfortosabb lesz a lakás és takarékosabb is kb 900ft/m2-rel több . Szeptemberbn 1200ft/m2 bruttó áron vettem 10 cm eps-t, igaz a vágási felület nem volt egy austroterm de a célnak megfelelt. Szigetszentmiklóson gyártják, a neve nem jut eszembe. Nem biztos ,hogy jobban jársz a rendszerrel mert nem lehet tudni mit raknak bele.:-)) Nézd meg az árakat külön is mert azért lehet spórolni. Nem kell egy helyről megvenni mindent.
A múlt héten próbálkoztam itt az alábbi kérdéssel, nem sok sikerrel:
Tanácsot kérnék tőletek (generál)kivitelező kiválasztásával kapcsolatban. (Családi ház felépítése a cél, a terv már kész, most várom az építési engedélyt.) Az építész ajánlott néhány, általa megbízhatónak mondott kivitelezőt, most próbálom összeállítani azokat a szempontokat, amelyek a kiválasztásban ill. a tárgyalásoknál segíthetnek. Mikre kell figyelni, mely kérdéseket kell vagy érdemes mindenképpen tisztázni a kivitelezővel az első megbeszélés(ek) alkalmával?
1. Évente legalább 1x szeretem megnézni az autót alulról, még a tél előtt egy kis ecsettel kijavítgatom az alvázvédőt, ha látom, hogy valahol sérült. Ezenkívül mielőtt elviszem autószerelőhöz, kipufogóshoz és onnan visszahoztam nem árt tájékozódni... (15 éves múlt a járgány és a közeljövőben nem szeretném kicserélni) Az akna ára egy-két műszaki alatt bejöhet, ha sk csinálom.
2. A kút mellé akarok egy aknát a szivattyúnak, hogy ne a föld fölött legyen. Ezt rakhatom a garázs mellé, vagy épületen belülre, mivel a kút közel van a garázshoz.
Tehát szerelőakna lesz.
A munkadíj 2000ft/m2-től felfelé. Ez tartalmazza a ragasztást glttelést hálózást és szinezést. Legalább is tavaly még ennyi volt de ez max 3m magasságig felette állványozás is van vagy többet kérnek m2-éért. Az anyag az változó mert kül. minőségű anyagok vannak, kereskedöknél érdeklődjél és lehetőleg több helyen mert azonos termék esetén is lehet árdifferencia. Revco, Kingstone, ajánlom szinezésre és az olcsóbb Hirsch eps-t vagy a drágább Nike-Ökocellt vagy Austrotermet. :-)))
Nálam a hozzáértés azt jelenti meg is tudom csinálni.:-) Ha valaki kényezteti az autóját ( ez nem ua. avval ha valaki karbantartja) és lélekről beszél az már beteges.:-))) Nem a gépnek van lelke hanem a tulajdonosának van karmája és ha az azt mondja -te ma nem érsz oda időben mert lerobban a kocsid- akkor te becézgetheted a kocsit annyit ér mint halottnak a beöntés viszont a saját lelkedet megnyugtatod de ez már pszichológia. Biztos itt is van ilyen fórum kérdezd ott meg a problémádat.:-)))))
Szerintem a kandalló leírásában is benne van, de emlékeim szerint a gmbsz is tiltja a szűkítést. A macera ellenére érdemesebb lenne inkább a fali hüvelyt 150-esre cserélned.
Sziasztok!
Egy elég láma kérdésem volna a T. Társasághoz: szeretnék a napokban egy mobil kandallót vásárolni (lehetőleg cserepeset), de ezeknek kivétel nélkül 150 mm a füstkivezető átmérője, (legalábbis azoknak, amiket én eddig üzletekben láttam), nekem pedig csak 125 mm áll rendelkezésre a kéménynél.
Szóval, ha a 150-ről leszűkítem 125-re az átmérőt, akkor teszek valami élet, vagyon és egyéb veszélyeztetést? Némi teljesítménycsökkenést nyilván okozok ezzel.
A kéménynyílást nagyon nincs kedvem megvésni, mert a ház felújítását most fejeztük be...
Mit tanácsoltok?
Válaszaitokat előre is köszönöm, VeZo
Érteni én is értek hozzá, de szerszámok, végzettség és rutin hiányában nem állnék neki szerelni. Annál kicsit bonyolultab a gép, és úgy tele van a motortere, hogy a betöltőnyílásokon kívül nem férnék hozzá semmihez. :)
Az én felfogásom szerint az autónak "lelke van". Ha törődök vele, akkor meghálálja. Ez is futott már 285 ezer km-t, és még ennyit biztosan tud.
Ez egy gyárilag ültetett, elég erős darab. Ártani nem fog neki. Ha meg már ott vagyok a gumisnál, akkor az a negyed óra plusz belefér. Addig is beszélgetünk, mert kifejezetten jó arc. :)
Nem ugyanaz ha valakinek ultetett vagy csak siman jobb utakra szant verdaja van, vagy csak siman kozlekedesi eszkoze, amivel sem satuzni, sem gyorsanmenni nem szokott.
Mé'? Budapesti sziklakerteken közlekedve nem árt, ha félévente ellenőrizve van a cucc. Svájcban ez a természetes, pedig ott nem ismerik a kátyú fogalmát sem. :)
A garázsba szerelőaknát szeretnék. Milyen legyen a vastagsága? Úgy gondoltam, hogy beton legyen, mert a tégla talán jobban átadja a nedvességet és ennek egy oldalnyulvánába szeretném a hidrofont is tenni (az épülethez közel van a kút). Az akna 1,5-1,6 m mély lesz. Kisméretű téglám egyébként van.
Tavaszal volt szígetelve a házunk, mert salétromos volt. CR-Ni lemez lett belőve. Szeretnénk nyár végén külső hőszigetelést csinálni. Mindenképen valami olyan kéne ami valamennyire lélegez. A ház régi nagyméretű téglából van. Néztem a Baumit Opent aminek a q értéke 10, de ott van a grafit aminek igen csak jó hőszigetelése van de a q értéke 20-40között van. Semmikép se akarom hogy baj legyen a hőszigetelés után, szoval tanácsot szeretnék kérni!
Igen, a veka brill keretet németbe csinálják és az egyik leghosszabb várakozási idő van vele. Ha oda nem csinálnának csak keletre akkor már rég itt lenne vagy a környékünkön a gyár.:-))
Tanácsot szeretnék kérni. Most tavaszal és nyáron lett felujítva a házunk belülről és a tető lett kicserélve. Nyár végén leszeretnénk hőszigetelni kivülről a házat és megcsinálni a vízelvezetést az alaptól. Mivel CR-Ni lemez lett belőve mert salétromos volt a fal és megkellet állítani a víz utját igy egy Baumit Open rendszert néztem ki. Azt hallotam hogy a lábazatra XPS-t rakjunk. És terra plast lesz lerakva. Milyen mélyen kell kb leásni és milyen mélyre kell rakni a terra plastot? Az XPS lemezt mennyire kell leengedni a terra plasthoz a fölbe?
Sziasztok!Mi a z igazság abból,hogy ez az egész műanyag nyílászáró őrület egy mesterségesen gerjesztett dolog....?
Mert:A régi nyílászárók tartósabbak,tökéletesen kiszigetelhetők,ha valaki egy kis ezermester vénával megáldott...Ráadásul minden műanyagnak legnagyobb ellensége hosszabb távon a napfény uv és egyéb sugárzása...Állítolag 5-10 év alatt ezek/a drágább fémvázas típusok is/tönkremennek....
AZt mondják,ha valakinek tényleg nem érdemes"feltuningolni"a régieket,akkor vegyen gőzölt keményfa,fém+szigetelt,vagy kerámiakeretes nyílászárót.A műanyag oda való,ahol napfény nem létezik....:)
Itt nyakrafőre beépítgetik ezeket,állítólag nyugaton meg már szedegetik őket ki,mert idő elött tönkremennek....Egy jól karbantartott fa nyílászáró,kiszigetelve,esetleg tripla üveggel,belülről feleszkábált keretszigeteléssel örök életű .....szinte
Kedves ismerősömék is kicseréltették,a falak már előtte szigetelve voltak.
A régi nyílászáróik szigetelt fa nyílászárók voltak.
Igaz ,aki műszaki antitálentum,az ne kísérletezzen a nyílászárók "feltuningolásával."....
Nyavalyogtak,hogy ezzel semmit sem takarítottak meg ,ellenben kiadtak 1 csomó pénzt.Mi a véleményetek?
én is BP-i vagyok 1 de azt se tudom hogy hol van a gyakorló utca 2 honnan a francból tudnám hogy lépcsőházat felújitották e ? 3 ez a város ország kérdés a minimum 4 az ilyentől kapok hülyét
Most kaptam válasz a baumix kft ügyvezetőjétől, nála érdeklődtem az ökocell mix könnyűbeton után, alkalmas-e a fagerendás födémre. Ennyit írt: az ön által írt rétegrendben, nem. De hogy máshogy hogyan vagy valami... ettől többet vártam egy igazgatótól. Azt sem árulta el, miskolcon ki forgalmazza, ezért megkérdem hátha ti tudjátok: KI FORGALMAZZA MISKOLCON AZ ÖKOCELL MIXET???
Azért van a túlméretezés mert ha esetleg egedély nélkül átalakítanak megnövelve a várható terhelést akkor se legyen gond. Vagy felvisznek 3 páncéltőkés zongorát,stb akkor már nem biztos ,hogy elég lenne. És mi a túlbiztosítás? A legnagyobb terhelés szokták alapul venni ami érheti a szerkezetet és azt károsodás nélkül el kell viselnie.
A kivitelezők pont nem tesznek nagyobbat, ha az egész házat generál kivitelezésben vállalják, mert itt tudnak sporólni, pl nem 15cm hanem csak 12-13cm mert az is bőven elég. A beton minőségén, a szig.anyag min, stb tudnak sporólni, Ezért jó ha az anyagot a tulaj szerzi be. 100 leomlott házból 99 kivitelezési hiba és csak 1 tervezési.
Attól függ mekkora a fesztávolság hol van megtámasztva, a támasztó alatt milyen alap van, ezért nem lehet így látatlanba eldönteni csak a helyszinen és a statikus majd eldönti hisz ő felel érte ő így tervezi meg. Ha a kivitelező soknak tartja csinálhat vékonyabbat de ezért meg ő felel.:-)))
Elvileg ha 150ert/m2 -rel számolunk akkor a 100m2 ház és kb 40m2-es garázs felépítése 21mft-ból kijönne a ráépítésnél mert amennyivel drágább lenne azért mert állványozni kell de viszont nem kell sávalap, lábazat és földfeltöltés sem. Ez igy kiegyenlíti egymást. Ha 150-200eft/m2-rel számol valaki kulcsrakészen az kb jó, tehát 22-28mft között a reális. Küldtem mailt kérdezd meg a köműves ismerősőmet.
Ez egy elég tisztességesen megépített ház, nincsenek ilyen problémák.
Földszint feletti meglévő födém: F-jelű gerendás födém, gerendák közötti betontálcával és 10 cm salak terítéssel. A meglévő szerkezetből a salakot eltávolítják, helyére polisztirol kitöltés, majd a gerendák fölé 18 cm vtg. monolit vasbeton födém készül. Mivel a födém egyben lakáselválasztó szerkezet is, 5 cm vtg. PS hangszigetelés (Austrotherm AT-L4 52/50) kerül beépítésre
A meglévő épület csömöszölt beton sávalapozású. A mellékelt statikai számítások alapján a megnövekedett terhekre - valószínűsíthető talajfeszültséget, alaptest méretet és alapozási síkot feltételezve - jelenlegi alapozás megfelel. Az építkezés megkezdésekor a meglévő alaptestek méreteit, az alapozási síkot ill. az alaptestek alatti talajt feltárással ellenőrizni kell! A talaj törőfeszültsége becsült érték, amit a feltárás alapján pontosítani szükséges.
A feltárás, pontosítás megtörtént, rendben van,a statika megfelelő.
Ha megnézed a leírást, végeredményként két lakás van feltüntetve, tahát "társasház" lesz belőle. Sok olyan ok lehet (bent lakó szülő, eredeti házhoz érzelmi okból ragaszkodó tulaj, stb.), ami miatt a bontás-építés nem járható út.
Én sem szeretném, ha nagyon szíven ütne, de tényleg nem sokkal drágább egy vadiújat felépíteni, mint a régit félig elbontani és utána ráépíteni. Ez saját tapasztalatom is. Ha lebontod és újraépíted, akkor új házad lesz, minden más esetben 40éves házad lesz felújítva.
Tehát ha úgyis új tető és új födém kell, akkor a falakat is bontsátok el.
aki a mi házunkat csinálta, az egy 100 éves ház tetőterét építette újra azelőtt (tulajdonképpen ráépítést csináltak, mert lehúzták nullára). Ott sem volt koszorú, csak sima fafödém, de megcsinálták a pilléreket a falban, rá koszorút, vb födémet, meg mindent, amit kell. 3 hónap alatt készen voltak mindennel a bontást is beleértve úgy, hogy közben a megbízó szülei bent laktak az alsó szinten. és nem voltak drágák, szóva meg lehet csinálni, ha valaki tisztességesen áll hozzá.
1. Statikailag nem mindig felelnek meg a falak. Ehez statikus véleménye kell. A 60-s években épült házaknak a sávalapja többségében nem alkalmas emelet bövítésre...
2. Általában az ilyen házak nem tartalmaznak koszorút, a gépészetük elavult, a plafon bontandó, az ablakok régiek, nem biztos, hogy van áthidaló felette, stb
3. Igy sima ház felépítése vállalkozókkal ami 100 nm és egyszintes fafődémes új ház minimális komplikációkkal kb 15-16mFt (ha nem generál kivitelező van) akkor egy régi felújítása, és egy új szint ráépítése is közel a kétszerese lesz... nem beszéltünk akkor az álványozásról, a megközelithetőségről,sit elhordásról, útca fogalalásról, anyagmozgatásról, darúzásról, a generál kivitelező-bonyolitó hasznáról ami 3-4MFt stb,
Nem akarlak elkeseríteni, nekem 5 hónapja kész, engedélyezett terv van a kezemben, de még nem találtam kivitelezőt.
7 kivitelezővel kerültem kapcsolatba, akik szimpatikusak voltak, elfogadható referenciákkal rendelkeztek, ebből 5 hónapokig hitegetett az árajánlat elkészítését illetően, 2 olyan árat mondott,hogy leültem. Az volt az érzésem nem is akarták elvállalni csak ezt nem merték így a szemembe mondani.
Pest közeli településen egy 10x10-es szokásos 60-as években épült családi ház emeltráépítése bővítése átalakítása lenne a feladat.
5.1. A tervezés leírása A 299 helyrajzi számú saroktelken jelenleg egy szabadonálló, földszintes lakóépület és egy oldalhatáron álló gépkocsitároló épület áll. Az erre vonatkozó felmérési terveket és fotókat M jelzéssel ellátott tervlapokon az anyaghoz mellékeltük. A tulajdonosok az épület bᔐvítését tervezik oly módon, hogy a földszintes lakóépületre egy emeletráépítéssel új lakást hoznak létre. Ez az új lakás foglalja el a meglévő földszint fele területét is. Építészeti koncepció leírása: A meglévő földszinti rész felén egy garzonlakás kerül kialakításra. A földszint további részét megfelelő módon kibővítve és az emeletráépítéssel összekapcsolva egy háromtagú család részére alkalmas lakássá alakítjuk. Az oldalhatáron álló gépkocsitároló épületet a földszint bővítése révén összekapcsoljuk a főépülettel, és így a telken egy egységes megjelenésű épületegyüttest alakítunk ki. Az ingatlanra az ivóvíz, szennyvízcsatorna, földgáz és az elektromos áram bekötött. A bővítés után jelentkező többletenergia szükséglet és vízigény a mellékelt közműnyilatkozatok alapján a biztosítható. 5.2. Az ingatlan adatai Helyrajzi szám: 299 Telek területe: 575 m2 Fekvése: sík, lejtés nélküli saroktelek Övezeti besorolása: Lke-1 jelᜐ kertvárosias lakóterület, oldalhatáros beépítés Beépíthetősége: 30,0 % Max. építmény magasság: 6,00 m Minimális telekméret: 500 m2 Legkisebb zöldterület: 50,0 % - Tervezett épület adatai: Funkció: lakás Lakások száma: 2 Szintek száma 3 (pince, földszint, emelet) Hasznos alapterület: 18,58+132,99+65,17 =2,16,74 m2 Szintterület-sűrűség: (25,89+165,96+81,89) / 575 = 0,476 (A szintterületbe a fedett teraszszakaszt nem számítottuk be) Telek területe: 575,00 m2 100,00 % Beépített alapterület: 172,39 m2 29,98 % Zöld felület: 287,86 m2 50,06 % Burkolt terület: 114,75 m2 19,96 % Számított építménymagasság: 5,35 m 5 - Helyiségjegyzék: Pince: Fűtőhelyiség 17,73 m2 Pince létra 0,85 m2 Pince összesen: 18,58 m2 Földszint - 1. lakás: Előtér 3,85 m2 Fürdő 4,94 m2 Étkező 6,43 m2 Konyha 3,38 m2 Kamra 1,95 m2 Szoba 18,12 m2 1. lakás összesen: 38,67 m2 Földszint - 2. lakás: Előtér 5,22 m2 Konyha 10,44 m2 Kamra 4,37 m2 Közlekedő 2,92 m2 Étkezᔐ 11,78 m2 Közlekedő 3,01 m2 Lépcső 3,01 m2 Zuhanyozó, WC 3,52 m2 Pince lejárat 1,12 m2 Nappali 23,38 m2 2. lakás összesen: 68,77 m2 Földszint hasznos alapterület: 107,44 m2 Ebből bővítés: 32,13 m2 Gépkocsi tároló 25,55 m2 Fedett terasz 11,41 m2 Terasz 6,04 m2 Emelet: Előtér-Gardrób 7,94 m2 Háztartási helyiség 3,62 m2 Szoba 16,83 m2 Lépcső 3,07 m2 Közlekedő 4,27 m2 WC 2,04 m2 Fürdő 8,57 m2 Dolgozó 4,85 m2 Hálószoba 13,98 m2 Emelet összesen: 65,17 m2 + Terasz 19,99 m2 + Tetőterasz 30,42 m2 Hasznos alapterület összesen: 216,74 m2
A két cég akik adtak árajánlatot, illetve csak az egyik adott kompletten írásban 32 M Ft. A másik miután megkérdezte mennyi az az összeg amennyi a max lehet /22-25 M/mondtam közölte, hogy ennyiből nem vállalja.
Mindkettő könnyűszerkezetes cég volt.
Itt tartok most. Elnézést,hogy hosszúra sikerült, de hátha valaki tud valamit ajánlani.
Iker háznál is van egy helyrajzi számon 3 tulajdoni lappal. Én már csak tudom mert ilyeneket építek vagyis kétlakásos családi háznak nevezik mert egymás mögött van de ha egymás mellett lenne és a homlokzat egy síkban van akkor ikerház lenne de ennek semmi köze a külön hrsz-hez.
Akkor csak az utca velünk azonos oldalán lévő szembeszomszédunkat, mert ő is egy iker egyik fele, és a hátbaszomszédunkat, azaz az ikrünket értesítik :)))
Ez azt jelenti, hogy van egy német szomszédunk, aki talán márciusban hazajön, akkor lerohanom a lemondó nyilatkozattal, mert mire a határozat kijön, addigra ő már lehet, hogy megint több ezer km-re lesz. Majd a megbízottja meg átveszi a tértiv. levelet, a szembeszomszéd nem gond, jó fej a nő.
Az ikresen csatlakozó ház külön helyrajzi számon van! Ha van társtulajdonos az építési tevékenységgel érintett tulajdonban, az ő előzetes hozzájárulása nélkül be sem adhatod a tervet, hacsak nem beadás után elindítod az aláírás pótlására a bírósági eljárást és kéred az önkormányzaton az eljárás szüneteltetését a bírósági eljárás lezárásáig.
A jogszabály szerint azokat értesítik akikkel közös telekhatár van, tehát ha van 1 cm átfedés egy szomszéddal, akkor őt is (azaz a sarokpontban érintkező átlós szomszédot nem). Azt a szomszédot, melytől közterület választ el, nem fogják kiértesíteni és nem is lehet ügyfél az engedélyezési eljárásban. Ja és természetesen az érintett ingatlanok összes tulajdonosát kiértesítik.
Ahol beadod a terveket kérhetsz egy fellebbezésről lemondó nyilatkozatot amihez oda adják a szomszédok neveit ,címeit- hrsz.-eit. Ezt a papírt aláiratod a szómszédokkal akkor nyersz 15 napot a tervelfogadás és jogerőre emelkedésénél.
én miskolcon építkezem. csak a telekszomszédokat értesítették, de én hamarabb elkezdtem az építkezést mint az engedélyt megkaptam volna. ehhez hozzátartozik, hogy az utcáról nem látszott (most már igen:)) és nincsenek haragosaink. ellenkező esetben durva büntetést szabhatnak ki. 15 nap fellebbezésük volt, természetesen nem éltek vele, aztán ültek az engedélyen vagy 3 hetet mert nyaralt az ügyintéző... mire megkaptuk mát tető alatt volt, aztán most áll mert nagyon hideg van és nincs kedvem folytatni:)
Helyileg Balatonvilágos, külterület. Falusias beépítésű övezet. Aki ismerős, az tudja, hogy hol van a régi nagy nevű üdítőitalunk mára lerobbant üzeme, és környéke.
Erről ennyit.
Anyagilag nem vagyunk eleresztve. A terv szinte minimál, csak tényleg, ami szükséges.
De itt nőttünk fel, itt van az egész családunk, és nekünk fontos. Nagy telek van, kutyáink szabadon lehetnek a kertben, a gyerkőcöt ki merem engedni az utcára a többiekkel játszani.
A Balcsi pedig gyalog elég messze van, úgyhogy nincs turistahad.
Elfelejtettem hozzátenni, hogy egy építkezésnél jobb felkészülni minden eshetőségre.
Egy jó kivitelezővel és precíz odafigyelés mellett is történnek balesetek "véletlenek" és ezek esetenként több százezer forintba kerülhetnek amennyiben a tulajdonos nem figyelt oda a szerződésre, vagy meggyőzte a vállalkozó az ő igazáról.
Minden az önkormányzaton múlik, hogy, hogy kezelik a helyi jogszabályokat.
A Bp 22. kerületbe mindenhol kivárják a visszaigazolást a szomszédtól még ha már meghalt akkor is várni fogják és megkeseríti a megrendelőnek az életét :)
A Bp 11. kerületben minden flottul megy, itt mondjuk benn fentes vagyok ha erről a kerületről van szó nincs probléma semmivel :)
Egyébként Budapesten teljesen eltérően viselkednek az önkormányzatok némely esetben.
Tehát a két oldalsó, a telek mögött és elött lévő szomszédot és ha köztük keresztmetszetben is lenne szomszéd őket is. Hiába van az út túl oldalán és sréhen szembe akkor is az értesítendők közé tartozik!
Elég régóta olvasom a topicot, lenne nekem is egy kérdésem:
Vidéken családi házas környéken, ikerház egyik fele a mienk. Laknak körülöttünk mindenhol. A tavasszal kezdenénk bővíteni és felújítani. A tervek készen vannak, a jövő héten adom be engedélyezésre. Kiket fog a hatóság értesíteni, kik számítanak közvetlen szomszédnak? Mert ha pontosan tudnám, akkor ugye előre megbeszélhetnénk, hogy mi lesz, hogy ne problémázzanak, és ugye a fellebbezésről is lemondhatnak. Akkor hamarabb jogerőre emelkedne a határozat.
?
Remélem, hogy hasznosítani tudjuk majd a véleményeiteket, leírásotokat.
Szombaton "versenyeztetek" meg két kivitelezőt, de kellene még egy pár, mert ez még nem felhozatal.
A férjem villanyszerelő, de nem szeretnék évekig építkezni, ezért amit lehet, és nem horror, ill. amit nem tudna megcsinálni, mindenképpen szeretném másra bízni.
A terveket nekünk 120 nm + 60 nm tetőtérre 120 e-ért csinálta a tervező, de ez csak az engedélyeztetéshez van. Közműhozzájárulásokat, papírokat én szerzem be.
Apropó, vizesedés. Új lakásba költöztünk (csak béreljük, nincs dőzs :-) ), és a régit festés után kiadtuk. A mi kiköltözésünk után, de még festés előtt kb. két hónapig nem laktuk a lakást, csak temperáló fűtés volt, áthűltek a falak. Utána jött a diszperzites festés. Amikor a bérlő beköltözött, pár nap után az egyik külső fal alja rettenet mód elkezdett vizesedni, helyenként felhólyagosodott, feltáskásodott a festék. Gondolom a hideg falra felkent műanyagos festék okozza. Azt ígértem nekik, hogy bírják ki tavaszig, szellőztessenek sokat, akkor levakarom az egészet, azt a falat újra glettelem, és újra festem. Kérdéseim ezügyben: - Jól gondolom, hogy a nyári meleg megoldja majd ezt a problémát? (Mármint a kiváltó okot. Azt nem várom, hogy a levált festék visszaragadjon a falra. :-) ) - Miért alul? Mert ott hidegebb van? - Ha igen, akkor miért épp a dél-keleti falon kezdődött? Az ember azt gondolná, ott hűl le kevésbé.
Ablak nem párásodik. 4-6 tégla van egymáson, de az oszlopok között jár a levegő, hagytunk rést. De a szellőztetést nem vittük túlzásba. Mit lehet tenni vele? Mert most jutottunk oda, hogy fel szeretnénk használni őket. Valami háztartási fertőtlenítő is jó?
Mi bontott téglát vásároltunk, pár hete egy szobában tároljuk őket, ami fűtve van. Azt vártuk, kiszárad. Ehelyett elkezdtek penészedni. Tudtok segíteni, találkoztatok már ilyesmivel, mi lehet az oka? De ami még fontosabb, hogyan lehet végleg megszüntetni a penészt?
Tanácsot kérnék tőletek (generál)kivitelező kiválasztásával kapcsolatban. (Családi ház felépítése a cél, a terv már kész, most várom az építési engedélyt.) Az építész ajánlott néhány, általa megbízhatónak mondott kivitelezőt, most próbálom összeállítani azokat a szempontokat, amelyek a kiválasztásban ill. a tárgyalásoknál segíthetnek. Mikre kell figyelni, mely kérdéseket kell vagy érdemes mindenképpen tisztázni a kivitelezővel az első megbeszélés(ek) alkalmával?
Nem vagok eltévedve mert a földszintes házat nekem 11eft/m2-ért csinálják statikával együtt és itt a környéken ennyiért dolgoznak a maszek tehát nem céges (nagy cégnél dolgozó aki ebből a pénzből még vagy 10 léhütőt eltart). Most a 213m2 házamnak a tervezés e és statikája 240eft volt. Az igaz elfelejtettem a pincéjét beleszámolni akkor is 200eft-ből megússza.
Mielőtt elkezdenék mesterezni szeretnék informálódni, hogy 3 nagy 2.4-es abalak dupla, 3 ajtó egy ajtó tok és gázcsövek mázolása mennyit kóstál mostanság? Az előző "mestert" aki belekezdett elküldtük a francba mert nem csinált vele semmit, csak lekente a drága, semmi csiszolás/égestés a másik egy 130e-s árajánlatot adott. Ez reális?
Ha az a társasház 70 évnél régebbi, akkor úgy indul, hogy faanyagvédelmi szakvélemény 40+ÁFA, Tartószerkezeti szakvélemény, 50+ÁFA, utána az épület felmérése (alatta lévő szint alaprajza 120Ft/m2+ÁFA, homlokzatok 80 Ft/m2 +ÁFA) Ezek után indul a tervezés. Ha a tetőtéri padlószint 13,65m feletti, akkor kell liftet is készíteni, amihez lift terv kell, amit a legjobb, ha a lift telepítője készít el és azt majd elvileg levinja a lift árából. A tervezési díjat számolhatod a lent hivatkozott kamarai díjszabás oldalon, de a 60 m2 339 000 Ft minden társtervezővel, illetve 193 000 Ft építész részre viszonyítva. Itt a 60%-os csökkentést az összevont mérnöki szolgáltatásra kellene számolni, mert ezt nem lehet megúszni társtervező nélkül, A 6. kerületben még víz, csatorna és szellőző nyomvonaltervet is szoktak kérni, ami tovább emeli a terv költségeit. Szerintem minimum 200 000 Ft az engedélyezési terv ára, az előzetes költségeken felül. Ha valaki ennél jelentősen alacsonyabb árat mond, az valószínűleg valamit ki fog hagyni a kötelező munkarészekből és amiatt elutasíthatják a tervet, vagy elhúzódik az engedélyezés a hiánypótlások miatt.
El vagy tévedve! egy 130m2 ház+60m2 pince tervezése kamarai díjszabás szerint, ha csak az építész részét nézed, a http://www.mek.hu/ oldalon található tervezői díjszabás szerint, ha mondjuk a pincét csak 0,8-al számolom, 178m2-re 581 000 Ft lenne, ha a társtervezőket is számolom, 1 019 000 Ft lenne. Ez a kamarai ár, ennek a 60%-a még nem etikátlan, tehát ha csak építész részét vesszük, akkor az 0,6*581 000Ft azaz 348 000 Ft lenne, amit még mindíg nehezen lehet elkérni, de a 150 000Ft amit írtál, az nagyon alacsony és valószínűleg az olyan minőségű munka, aminél esetleg többe kerül a tervezés esetleges hiányossága. Ha belegondolsz, hogy 1 m2 lakásterület minimum 160 000 Ft, akkor ha nagyon alacsony tervezési díjal számolok és mondjuk 320 000 Ft-ra állítom be a tervezési díjat, az 2 m2 terület ára!
Szerintem van a tervezési költség 300.000-400.000 is alsóhangon egy 130nm-es háznál...
Ha minden fázis beleveszel, tehát a statikustól a fűtésig, és még az engedélyeztetések költségét is, akkor ennek akár a duplája is könnyen kijöhet. Mondjuk sztem bazi nehéz megtalálni az arany középutat a még elfogadható ár és a megfelelő építész és egyéb tervezéssel foglalkozó emberkék között.
Ha séma házat akarsz, akkor lehet venni kész terveket, "kész házakat". Ezeknél valóban kijön a "tervezési költség" 150.000-ből.
Szia, ezt tervezésnek kicsit - nagyon - sok lenne. 130Ex130nm=16.900.000,- Ez meg azért tervezésért sok, nem? Kivitelezésnek viszont nagyon baráti lenne. Te ugye az utábbira gondoltál? Esetleg tipped is van, hogy ki tudja ennyiért megcsinálni?
szeretném a segítségeteket kérni háztervezéssel kapcsolatban. Egy kb. 130 nm-es házat szeretnénk, fele alá szuterénnel/pincével, Dél-Pest megyében. Tudtok nekem kb árat mondani, hogy ennek mennyi lehet a terveztetési ktg-e, illetve a kivitelezése (ha nem is teljesen kulcsrakészen). Valamint szívesen venném, ha tudnátok olyan programlehetőségeket mondani nekem, amivel lehet házat tervezni.
egy fiatal srác, miskolc mellett lakik víz-gáz közp.fűtés szerelő. én kértem, hogy ne hozzon segédmunkást, amit vésni kellett ytongba az én megcsináltam (nem volt túl nehéz) a többit a padlóra kellet fektetni, így az sem volt túl sok meló. igazából csak a kötések miatt és mert soha nem csináltam ilyet, azért hívtam, legközelebb már bátrabban belevéágnék. persze megfelelő szerszámot azért nem érdemes venni, így marad a szaki:)
Hát nem éppen adott róla számlát, de többet tuti nem hívjuk? És te ezzel a fűtés és víz szerelővel mennyire voltál megelégedve? Mert majd még a közeljövöbe lenne szükségünk rá? Hol dolgozik ő helyileg?
Vegyél vagy kérjél kölcsön egy infrás hőmérőt amivel a fal felületi hőm. meg tudod mérni. itt És van egy táblázat ami alapján meglehet tudni hol mennyi a harmatponti hőm.
Most a nyáron csináltunk egy felujjítást 82m2 a XIII.ker.ben. - Képménybélelés 10m magasan szakvéleménnyel 260.000.- -Gázterv 50.000.- -Kazánkötés 5 radiátor, 11m2 padlófűtés, vízszerelés 8 kiállással, 220.000.- munkadíj, 190.000.- anyagköltség, ami a radiátorokat, kazánt szaniterek, fajanszokat, nem tartalmazott. Ez ujjabb 400.000.- -Falkivétel csak hejszini szemle után dönthető el. Kell-e engedéj vagy nem. -Hidegburkolat munkadíja 1.800-4.000.- attól függ milyen burkoló anyagot szeretnél rakatni, és kinek. -A mázolt öreg ajtókról a zománcot szépen lecsiszolni szerintem nem lehet, a fa ahogy öregszik elöregedik, besötétül. -8m2-ös kuka 26.000.- mindegy volt mit tettem bele. -A hagyományos parketta ezekben az öreg lakásokban általában vakpadlóra van szögezve ez pedig homok v. salak ágyra fektetve, ha nem nagyon hullámos v. süppedős érdemesebb csiszoltatni. ha nagyon süpped felszedni és átrakatni. Nekem 4.000.- /m2 felszedés ujrarakás csiszolás, új szegély. 45m2-re 90.000.- anyagköltség. Fantasztikusan szép lett. + alábetonoztattam. -Minőségi fa ablakokat egy vállalkozóval csináltattam egyedi méretben.
Remélem tudtam segíteni. Ha további infóra szüség inkább kérlek írj privárban. Esetleg küldök fényképet v. iparos címet.
A házat nem most vettük hanem csak most lett felujítva. A ház elégé völgybe van mert a hegyről ide folyik le a víz meg a kert is befele lejt. A fűtés az most lett megcsinalva és tuti nem az szívárog mert ahol vízesedik ott nincs is semmi fűtéscső meg semmi közmű. És valoszinű hogy attol van hogy nincs külső szigetelés szerintem mert éjszaka vízesednek és gondolom a külső belső nagy hőkülömbség miatt lecsapodik a pára, de ha lenne hőszigetelés akkor meg nem hülne ugy át a tégla. A tégla kivülről tök száraz kivétel a lemez alatt, de azt már megbeszéltük. (az a belső színt alatt van)
A vizesedés lehet attól is, hogy a vizvezeték, szenyviz, fűtéscső a falban vagy az ajzatban megy és valahol szívárog...még ha utánna meg is találod is vizes lesz egy darabig a környező rész mivel a viz útat keres magának...és ha be van zárva akkor vizesedik a fal, ajzat ott ahol egy pici rést talál...lehet még attól is, hogy valamikor régen vizet kapott a fal , a fenti okok miatt vagy az eresz túl pici és felcsapodó eső került a falra mivel a ház körül nincs megcsinálva a vizelvezetés...sőt attól is ha a ház szerelő betonja alatt nincs vizszigetelés és torlodó viz kerül alá....vagy a talaj anyagos...ritkábban, de ha nem rendszeres a szellőzéstetés (2 óránként 5 perc), és be van zárva a pára a lakásba akkor a falon, kulcsjukon, hőhidakon keresztűl szeretne távozni a mosás, emberi, fűrdés, szárrítás párája...pl ablak csere után sokan ebbe a problémába estnek mivel a korszerű ablakok légtömören zárnak...a meleg és a pára is bent marad az előző ablakok pedig a meleget és a párát is kiengedték..
A kiváltó okokat kell megkeresni és megszüntettni és utánna megprobálni kiszárítani a helységeket...ami 1-2 év is lehet...csak utána szünhet meg a jelenség...
Tényleg vetted ezt a házat? Milyen idős? Milyen helyen áll? (völgy, domb, lapos terület) Van a közelben viz? (pl láp,tó,folyó pl duna melleti rész, feltöltöt mocsár,domb) Mikor volt felújítva a szenyviz, fütés, viz elvezetés? Tudod hol menek ezek a közművek? Milyen a talaj szerkezete? (Homokos, anyagos, lösz, fekete homok) Volt ablak csere az elmúlt 1-2 évben?
Nagyából ez az eredeti probléma hogy a sarkok és a fal alja nedves és ha nem szárítjuk le bepnészedik. Alulról tuti nem jön víz mert CR-Ni lemez van belőve!
Az lenne a problémám hogy mostmár nem csak a sarkokba hanem már csomo helyen a fal alsó színtje vízes (kb 5-10cm) és az ablakoknál is sarkok alul felül. Ez a hőszigetelés hiánya miat lehe? Mit lehetne mos télen csinálni hogy megszünjön? Most lett teljsesen felujítva a lakás, és így elég idegesítő!
1. A munkadíj erősen függ a lakás elrendezésétől is. Milyen hosszan kell a csöveket vezetni, mennyire lehet egy egységben tartani? A gázcirkóra a 4-500 ezret erősen túlzónak tartom egy 84-es lakásban. Szerintem ennyiből kis ügyessséggel az egész kijön!
2. A fal kivételéhez erősen ajánlott egy statikai szakvélemény! Gondolom nem új épületről van szó, eredeti tervdokumentáció már nem áll rendelkezésre, vagyis Te ránézésse "állapítottad" meg, hogy nem tartó fal.
3. Burkolót 2 ezer környékén találsz. Vagyis ennyiért (+ÁFA) burkolna 1 négyzetmétert. Laminált padló aljaztkiegyenlítéssel kb 2200.
4. A konténerekkel nagy a játék időben, térben, anyagban. Amikor nincs nagy forgalmuk akkor egy napra egy 6 köbméteres akár 10 ezer forintért is kaphatsz. De fontos, hogy milyen hulladékot teszel bele! Nagyon vegyes hulladékkal most 37-ért vittek el tőlem egy 8-as konténert....
5. Passz
6. Mi van a régi parketta alatt? Miért nem lehet azt felcsiszolni (hisz ez a parketta nagy előnye)?
7. Pontosan milyen munkára is keresel kőművest? Mert burkolatot emlegetsz...
8. Mit jelent Nálad az "extra nagy"? ... Ha valóban nagy, akkor is milyen fajta (bukó, nyíló, fix?) és milyen üvegezéssel?
Nincs benne semmi égetnivaló :) Értem a vízszintes teóriát, köszi. Azt lehetne még csinálni, hogy a garázsba kivezetés után annak belső falán elvezetni, és kidugni a a szabadba, hadd csöpögjön. Akkor ezek szerint az a néhány méter hossz igazából nem gond még, ugye? (Garázsos vízszintes verziónál is kb. 2 m)
5 Az ajtókról a régi festéket ajánlot leégetni(gázpisztoly v. hőlégfúvóval)aztán átcsiszolni, de a fa eredeti ereztét soha nem fogod tökéletesen viszont látni
6 A szigetelő habfólia nem az egyenetlenségek miat van hanem azért hogy ne kopogjon annyira a lamináltparketta. Ha lehetséges ne szedjétek fel a régi parkettát és arra rakjátok azújat (Én inkább a régi parkettát próbálnám meg megmenteni, mert az szebb, mint a laminált)
8 A müanyag ablakot bármekkora méretben le tudod gyártatni, bár extra méretnél ajánlot alu ablakokat rakatni mert az merevebb(és drágább is)
Szinte kizárt, hogy páramentesítővel jobban járna. Ha egy lakásban télen feldúsul a pára, akkor ott olyan kicsi a szellőzéses légcsere, hogy az már rég egészségtelen. Ha pedig csak a fürdőszoba párásodását akarja megoldani, arra valószínűleg egy hűtőház sem volna elég, nemhogy egy páramentesítő, hogy a zuhanyzáskor keletkezett párát kondenzálja.
Csak azért mert ha oldalra megy elég egy kis lejtést adni kifelé és ha kicsapodik benne a pára az kifelé folyik. Ha felfelé akkor még gondoskodni kell valami zárral is , hogy ne úgy működjön mint a kémény állandóan megy ki rajta a meleg. A helységben remélem nincs nyilt égésterű bojler vagy cirkó.
Egy régi típusú erősen felújítást igénylő nagypolgári lakás megvásárlásán gondolkodom.
A felújításhoz illetve a döntés meghozatalához lenne néhány kérdésem:)
1.
Jelenleg két gázzal működő cserépkályha, illetve 1 konvektor fűti a 84nm-es lakást. Ezt szeretném gázcirkósra kicserélni. A kazán illetve a konvektor árakról már nagyjából van elképzelésem (kb. 4-500 ezerre gondolok). Nincs kiépítve a csővezeték sem. Van valakinek valami tapasztalata, hogy a munkadíjjal együtt kb. mennyib jön ki ez a korszerűsítés? Tervező és kivitelező szakember után is kutakodom.
2.
Szeretnék kivenni egy falat (a konyha és az előszoba között), ehhez kell valami engedélyt beszereznem? Az bizotos, hogy nem főfal. Bár még soha nem szedtünk szét lakást, de úgy gondolom, hogy ezt magunk is megbírjuk csinálni.
3.
Mennyiért teszik le a burkolót és mennyiért rakják a csempét átlagban Budapesten (XI. kerület)?
Nagyon régi nagy elsárgult ajtók vannak, viszont ezeket egyenlőre nincs pénzünk kicseréltetni. Valami ötletet keresek arra, hogy hogyan lehet a régi festéket minél jobban eltűntetni, szeretném fa színűre felcsiszolni az ajtokat és a kereteket ( kb. 2,5 méter magas ajtókról van szó)
6.
A régi parketta helyére laminált parkettát szeretnék, szintező beton szükséges, vagy a szigetelő anyag elég jól kiegyenlíti a szintkülönbségeket.
7.
Keresnék egy kőművest is, akik azokban a munkákban segít, amit mi nem tudunk megcsinálni (burkolók felrakása), de nem ilyen csapatra gondolok, hanem egymagában egy mester emberre. Ebben is kérnék segítésget.
8.
Illetve ha valaki keresgésél közben talált valahol extra nagy műanyag ablakokat, annak az elérhetőségének is örülnék.
Ha egyenesen bököm ki a csövet vízszintesen, akkor az a garázsba meg. Egy kis kanyar alkalmazásával a teraszt is meg lehetne célozni, de ekkor felfelé kell indítani, utána fordulhat oldalra. A falvastagság 38 + vakolat a mennyezet is kb. ennyi. A tetőtéren áthozva azért nem kéne a teljes tetőtérmagasságot áthidalni, mert a külső fal mellett mehetne, de azért ahhoz, hogy kidughassam a tetőn, olyan 2 m lenne azért (pontosan nem mértem).
Sziasztok! A fürdőszobába szeretnék szerelni elszívót... milyen ventilátort keressek? A csőkivezetést felfelé tudom megoldani; a kivezetés fal mellett haladna. A fsz. fölött tetőtér van, ami egyelőre fűtetlen, remélhetően nem sokáig lesz így. Jók-e erre a célra az axiális fali ventilátorok időzített típusai? Kell-e a fsz-ra ebben az esetben még egy nyílás? Az ajtón kívül ugyanis nincs másik... Esetleg az ajtóra egy alsó szellőző megfelel erre a célra? És végül: olvastam, hogy az ilyen szellőzőcsövet hőszigetelni is kell, a párakicsapódás elkerülése végett. Huh, nem is olyan egyszerű...
De mit adnék el azt ,hogy ki nézte meg a házam a közvetítő segítségével vagy kinek adta ki a címem mert csak ezt kérdezhetem meg, ugyanis van náluk egy papír amit aláíratnak az érdeklődővel és csak név van avval meg más nem ér semmit csak azt, hogy járt e nála is az illető.
Az is egy adat, hogy ingatlant akarsz venni. Ha megkérnéd a közvetítőt, hogy nyújtsa át az ügyféllistáját, hogy te magad ellenőrizhesd, nincs-e egyezés, szerinted megtenné?
Hogy a bus fenebe ne lenne. Ha en veszek toled egy hazat, akkor megismered a szemleyes adataimat. De azokat en adasveteli szerzodes kotes celjabol ismertettem meg veled. Nincs jogod azokat ettol kulonbozo celra felhasznalni, harmadik szemelynek atadni meg plane nincs. Jo hogy nem adsz fel hirdetest a nevemmel hogy most adtal el nekem egy hazat.
Ha valaki tud megbízható de nem horror-áron dolgozó mázolót, aki kb március környékén válallná kis lakásunk nyílászáróinak mázolását (3 nagy duplka abalak és 4 ajtó) legyen kedves szóljon.
Gipszkarton élvédő a pozitiv sarkokon a falnál, hogy ne legyen leverve ha véletlenül nekimész..ezt pl ajtó, ablaknál olyan helyre építik be ahol a fal látszódik...
A burkolatoknál pl kád perem szegély ha beépítve van...vagy a kerámia padló széleinél használják...
Felénk van néhány ilyen építő-kereskedő csak megerősíteni tudlak én az alábbi dolgokat figyeltem meg, néztem is minden nap mit csinálnak:
az alábbi dolgokat építik be:
1.4 panoráma 2000- s csak bukó fehér vagy nyiló. Mü ajtó 80eFt.
vagy fa nyilászáró esetében bricostore,baumax,stb scuhamer fa ablak,ajtók. Ajtó a napsugár kb 80-90eFt. (Természetesen a nagytételben vásárolnak igy kedvezményük is van...)
Burkolatok: Akcióban veszik meg a baumax,brico,praktiker,stb helyeken.
Sima csemperegasztóval dolgoznak, azonban élvédőt raknak be, hogy szembetünjön..a fugából a legegyszerübbet veszik... A laminált a legegyszerübb és legolcsóbb...
Szigetelés: 2-3 cm a padlóban elvileg lépésálló, a vashállót nem tettek be sehova, a koszorú kapot egy nagyon gyenge vasalást. Általában B30 tégla +3-5cm építenek be és az mondják 8 van rajta..(persze a fal vastagság lemérhető)
Vizszigetelés a fal alatt és a vizes helységekben 1 réteg GV lemez különben meg a többi helységbe az EPS fóliáját rakják csak be...
Belül, kívűl nincs könyöklő. A terasz ház kapcsolatok között nincs hőszigetelő anyag. a Plafon a legolcsóbb üveggyapot hőszigetelést rakják be 10 cm-t. A kémény téglából rakott. A szerelő beton kb 3-4 cm vastag az ajzatbeton 5 cm-s. A sávalap csak 65-70 mélyen van a várható 90 helyett. Vasalást alig tartalmaz. Sóderfeltöltés nincs alatta...
A fa anyag nem impregnált amit beépítenek és általában a II-o veszik meg. A külső festés helyett lazúrral engedik be csak az anyagot igy az 2 év útán megkopik...
Csemperagasztóval+habarcsal vakolnak. A villanyszerelést általában csövezés nélkül végzik a falban vagy a gipszkarton mennyezetben.
A legegyszerübb konektrokat, kapcsolókat veszik és egy helységben 1 kapcsoló és egy konektor kivéve a nappalit, fürdőt...
Vakolatok közül általában a ROTO termékeit vagy olcsóbb akciós vakolatot használnak...a dübelek száma nem 6 hanem 2 a rögzitésnél. Elég szokszor a glett anyagba csemperagasztót kevertek 1/3 mértékben... pl HASI...
Ukrán cementet használnak maguk keverik ki...párazáró fólia nincs beépítve...élvédőt viszont a falba raknak be és extraként mutogatják...a gépészet a legegyszerűbb mű . csöveket használják...a védő csövet ritkán használnak elöszeretettel a radiátoros fűtést építenek. Néha padló. A legegyszerübb olasz turbos átfolyós kazánt választják. A csaptelepek pedig a 10eFt-s nonname kategoria...a zuhanytálca, kád is a legolcsobb...
Az ajtók a legegyszerübb és legolcsobb obis fajta lazúrral beengedve vagy fehér szinben max 15-25eFt kilincsel...
A válaszfalakban áthidaló gyanánt fadeszkát használnak ami 10-15 évig tart és utánna reped....a válaszfalakban húzal merevitést nem használnak...
Nyílászárók ( alap ablakok+bejáratiajtó), felnyíló garázsajtó nem szekciónált, belső ajtók sima lakótelepi funér, tescós kapcsoló konnektor, szigetelések csak minimálisak pl födémben 10cm üveggyapot, ukrán cement, fa kezelés elmulasztása,stb Tetszenek a xft-tól árak , na ezekben ezek vannak alapáron és ez szinte senkinek nem felel meg és fizet az ember minden egyes "extráért".:-)))
Szerinted elmondtam?:-) De én legalább jól csináltam, szakmai dolgokat nem kérdeztem csak megnéztem amire kiváncsi voltam, szigetelést megkérdeztem mi ,milyen hol, mennyi, és családdal mentem. Tök átlagos érdeklődő voltam.:-)))
Most elő is vettem még egyszer, pedig már elraktam. Ha már nem kell a kuncsaft akkor 2000 Ft miatt ílyen ordenárén beszélnek, de képesek még a 3 (!) %-hoz hozzáadni az ÁFÁ-t. Félmilliós, milliós nagyságrend... Ez volt a legdrágább közvetítő, összesen kb. 60-nal "szerződtem" (jöttek a nyakamra). Ez több lakás ügye, van benne vétel, eladás, de nem mostaniak.
Nincs nekem időm meg energiám "kínlódni" a vevőjelöltekkel. Látszik nem vagy benne ebben, tudod milyen emberek jönnek megnézni van ezek között a konkurencia emberei is, meg ha folyamatosan tárgyalok mikor csinálom a házat. Nekem megéri.:-))))
Csak azt nem értem, minek állsz szóba ingatlanossal. Anélkül nem tudnád ugyanúgy eladni? Az ember meghirdeti 5 nagyobb internetes oldalon, meg 30 villanypóznán, és özönlenek a vevők. Persze az árat is bele kell írni, ha komoly vevőket vársz, nem csak bámészkodókat.
A földhivatalba is utána szoktak nézni a közvetítők, hogy ki vette meg az ingatlant, és ha regisztrált a név náluk, akkor csörögnek a közvetítői díjért
Szóval még eccer: az INVADO beltéri ajtókról van vmi vélemény? Lengyelországból szeretnék venni, elég jó árban vannak,és még szépek is - szerintem. www.invado.pl
Égyébként mindegyik kéri a nevet ,hogy letudják ellenőrizni nem adták-e ki a címet nekik.:-) Én megadom nem gond bár nem is kell nekem mert előtte megkérdezem az ingatlanosokat hogy ismerik-e a leendő vevőmet.:-)
Áá! Jogász kollégát másnap megkérdtem, hogy most ez alapján írjam le nekik papíron is, mert az amúgy sem jött szóba sem, hogy a vevő nevét is megmondjuk, nem is lett volna szabad engedélye nélkül.
- És azt mondták, hogy csak írásban fogadják el? - Azzal kezdték. - Cégvezetőt kérted? - Persze. Nem volt bent. - Visszahívást? - Persze. - Magnón megvan? - Persze. - Szard le őket. Rosszhiszeműség.
"Felek tudomásul veszik, h a sikeres értékesítés ill a sikeres közv. előmozdítása érdekében kötelesek jóhiszeműen és kölcsönösen együttműködve eljárni, továbbá kötelesek 3 munkanapon belül tájékoztatni - lehetőleg írásban - egymást minden, a jelen megáll. összefüggő v arra kiható lényeges tényről, változásról v körülményről."
Ezt majd mindegyik kiköti, hogy mindkét féltől beszedheti, függetlenül attól, ki a felelős. Egyébként lehet alkudozni, én a többségénél kihúztam jópár sort a szerződésből, a 1,5% felettieket lealkudtam 1,5 % alattira stb, egy volt akit kirúgtam a francba, azt hitte ő a hivatal, és majd ő mondja meg, mit írok alá.
Valami Kék lagúna, vagy Nagy kékség avvagy mnilyen irodától pl. jött egyszer egy kedves, de borrzasztó rámenős boszorkány, aztán amikor eladtuk másnak, volt egy olyan kötelezettség (ez volt a max. amit vállaltunk) hogy 3 napon belül bejelentjük nekik, felhívtam az irodát, és ott már olyan felháborodottan fenyegetőztek... Követelték, hogy írásban, tegyünk nyilatkozatot, adjuk meg a vevőnk Nevét, Címét, Személyes adatait!
Igaz, de még így is megszívhatod. Ha a vevő nagybátyja szerződik az ingatlanossal, vagy a haverja, te meg eladod neki, akkor az ingatlanosnak is csak később fog leesni, és addigra te már alártad neki, hogy ilyen esetben te is egyetemlegesen felelsz a közvetítői díj megfizetéséért.
Én már ismerem az összes ingatlanos a környékünkön, néha megkeresnek van-e valami eladó házam, de nálam nem gond csak a szerződésre kell nagyon oda figyelni. Leírok pár fontos dolgot mi ne szerepeljen benne. 1. kizárólagosságot ne adj csak ha vállalja ,hogy pl. 2 hónapon belül eladja az általad meghatározott áron és ha ezt nem tudja teljesíteni akkor ő fizet xy összeget. Kevesen vállalják ezt be. 2. Ha te adod el akkor ne legyen az ,hogy van egy fix összeg amit fizetned kell a szerződés bontásnál. 3. Ha valakivel szerződés előtt áll az ember akkor érdemes a megbízott ingatlanosnál érdeklődni nem írt alá valami papírt a vevő, hogy megmutatta az ingatlanos az ingatlanodat vagy kiadta neki a címedet.
Az pech a vevőnek. Nálam is volt ilyen de nem volt probléma , megvették mert nagyon tetszett nekik. Komoly vevő nem problémázik és nem keres már tovább hanem szerződik.:-))))
A közvetítő abból él, hogy gyorsabb. Keresi a vevőt is, az eladót is, ugyanazokban a hirdetésekben (!), és megelőzi, hogy azok maguktól talljanak egymásra. Mert vevőből nincs végtelen, meghatározott számú van, és ha a 15-ből nyolcat eloroznak a közvetítők, akkor a maradék vagy megveszi, vagy nem.
És sok ember nem tudja (én sem tudtam), hogy nemet kell mondani arra, amikor felhív valaki, hogy "holnap tudnék vevőt vinni a lakására". Majd jön az a vevő a hirdetésre magától, ha nem holnap, holnapután.
Jó, de attól még az ingatlant megdrágítja. És az eladónak is van vesztenivalója, mert az a vevő, akit a közvetítő már behálózott, hiába találja meg másnap a saját hirdetést az újságban vagy a neten.
Ja és 1-3 %-ot kérnek, ami egy ingatlannál nagyon, mondhatni pofátlanul sok, van amelyik semmit nem csinál az után, hogy aláiratta veled a nyilatkozatot.
Jaj, az szörnyű népség, és ráadásul semmi szükség rájuk. Ismerek néhányat, aki kedves, normális, de azokkal mind vagy nem üzleti alapon kerültem kapcsolatba, vagy még az üzlet előtti állapotban.
Ha nem építesz garázst, nem szinezed, vakolod le akkor jelentősebben kb 2,5MFt-3MFt -l ólcsóbb..ne a hőszigetelésen sporolj, a roll hőszigetelést késöbb is megtudod venni kb 80eFt....ajtók 75eFt...A FAL LEHET 38HS és sporoltál 140eFt-t, a lábazati XPS -t is később rakod fel kb 60eFt...
Köszönöm. Megmondom őszintén kevesebbre gondoltam. Olcsóbb falazóelem esetén és kevesebb szigetelés mennyit csökkentene az áron? Garázs sem lesz egyenlőre felépítve.
Fafőmés 15x15 gerendákkal, Tondach cserépfedés,csüngő ereszes, a ház külső fala 44HS, a garázs 3 fala 30NF porotherm, a válaszfalak Ytong 12.5, egyszintes ház
Sávalappal, 20 cm kavicsfeltöltéssel, egyenes terepen lábazat 30-s zsaluköből, 2 sor zsalúkővel, a szerelőbetonon 2x4cm nikecell EPS-100, a lábazaton 5 cm XPS, a plafon gipszkarton, a gerendák között 10 hőszigetelés és +10 cm roll hőszigetelés a gerendákon. Koszorúban 7 cm hőszigetelés. A padlás nem beépített, ablakok 1.1 üvegezésű premier/aluplast/veka/5 kamrás műanyag. Belső ajtók obt/praktiker. Gépészet, vaillant 2423 turbo pro cirkó saját kéménnyel, átfolyós rendszer, dunaferr radiátorok. Alfoldi porceln, kludi /mofem csaptelep. Piskóta kád, zuhanytálca+kabin. Csempék zalakerámia. 1 db leier kémény elemekből (lego:)) 165eFt), vakolat, lábazati vakolat. Egyszerű villanyszerelés a gipszkatonok mögött lógatva.
Az anyag kb 9,5 MFt + tervezési díj (300eFT), közműdíjak ha nincsennek (gáz, viz,villany,csatorna kb 600eFt-tól),kémény(7500Ft)+ illetékbélyeg 2x10eFt, 30eFT fölmérői rajzoltatás,+munkadíjak+szállítási költségek+gázcirkó beüzemelés 10eFt+gázterv 40eFt+Femű 120eFt
A kérdés az lenne hogy szerkezetkész állapotra kb mennyi pénzből lehetne megépíteni. Munkadíjat ne számoljatok bele, mert rokonsággal csinálnánk. Tehát engem a felhasznált anyagok ára érdekelne. Fűtés+tetőszerkezet is legyen beleszámolva. Padlófűtés, tető és pince nem lesz. Az is érdekelne a sok engedély, tervrajz és papírozás is kb mennyi millió.
Ha ez lenne az előzmény, akkor legfeljebb a külső részére a teljes szigetelésnek páraáteresztő hőtükröst. állítólag ki- és besugárzásra egyaránt jó, de ez elég bonyolult fizika, nem értek hozzá. Bár szerintem +1cm szigetelés ott már többet segítene, annyira kicsi lehet a sugárzásos hőkülönbség.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy hülyeség- e az eredetileg tervezett(és már elkészített) tetőszigetelésre utolsónak felrakni hőtükrös fóliát? A rétegrend: gipszkarton, lécezés, párazáró fólia(e helyett kellett volna, tudom a hőtükrös, de elb..tuk), 15cm üveggyapot. Erre van értelme a hőtükröst még rátenni??? Még szeretnék 10 cm gyapotot tenni, és furnérral borítani az egészet, hogy tudjunk pakolni is a padlásra. Várom a véleményeteket! Köszönöm!
Az minek számít, amikor a páromnál szerelem fel a tükröt, és a "természetbeli juttatás" ellenőrzése hogyan fog megtörténni, és számlát kell róla kiállítani, mert az ilyen "kiszolgáltatott dolgozó"-kat nagyon is helyesen védi a törvény az asszonyi zsarnoksággal szemben.
Én három kéményt bontottam le az idén. Ja bocs tavaly :))). Kíváncsi leszek a kéményseprő reakciójára nyáron. Majd megírom a tapasztalatot. Bár őszintén szólva bekaphatják. Mert mind a három kémény életveszélyes volt és magyarán mondva le se sz@rták. Az egyikben 2 m magasságig volt homok meg minden nyavaja. Majdnem elérte a becsatlakozást a gázos vízmelegítőnél. Ha nem bontom le, lehet, hogy az idén meghalunk, vagy a gyerekeink :((. Nem volt rajtuk semmilyen nyílás és őket nem zavarta. Nem tudok belenézni? Sebaj. Biztos jó 2000 Ft. A tetején mindháromnak legalább 80-90 kilós beton. Azt hittem betojok mire levadásztam onnan, ráadásul ahogy hozzáértem, majd eldőlt a kémény.
Hozzám is jöhetne.:-))) Csak nem tudom ,hogy jönne be a bezárt telkemre. Mert még a rendőr sem jöhet be engedély nélkül csak ha bűncselekmény alapos gyanuja áll fenn és egy szomszéd segédkezése egy építkezésen nem bűncselekmény.:-)))
na ettől nyílik ki a bicska a zsebemben... szeretettel várom azt a szerencsétlen ellenőrt aki lesz olyan bátor, hogy tavasszal beállít hozzánk. akkor folytatódik az építkezés- a barátaim segítségével.
Nekem azt mondtak, nem kell bontasi engedely, epitesz ad egy papirt, hogy megvizsgalta, es eletveszelyes. Az eletveszely keslekedes nelkul elharitando.