Keresés

Részletes keresés

újszuper Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1568

"Ami hülyeség az az, hogy az idő relativitása csak mérési probléma, ami miatt mégiscsak fiatalabb lesz a visszatérő ikertesó. 

Egy mérési probléma hogyan okoz valóságos eltérést?

Sohasem gondolkodtál el ezen, mert leszoktattak a gondolkodásról."

Te csak írsz, mint aki se lát se hall, ezért nem jutsz soha egyről a kettőre.

Most is összetévesztetted az idődilatációt az ikerparadoxonnal.

A dilatáció két (egymástól) távoli esemény időeltérése két különbözőképp mozgó rendszerben mérve.

Míg az ikrek indulásának és érkezésének eseményei nem egymástól távol, hanem azonos helyen történnek, és a közöttük lévő időkülönbséget ugyanabban a rendszerben mérjük. Az egyes ikrekre kapott időkülönbség mégis különböző lesz, ha azok a két találkozás között különböző sebességgel mozogtak.

Ez a különbség teljesen világos, csak nem vagy hajlandó elismerni, mert azzal összeomlana a rögeszméd. Inkább ostobának tetteted magad, s azt hiszed, másokat is becsaphatsz vele, mint magadat.

De még az idő dilatációja meg a hosszkontrakció se puszta mérési probléma, hanem objektív jelenségek. Egyszerűen arról szólnak, hogy az események közötti időkülönbségek és távolságkülönbségek függenek attól is, hogy milyen rendszerben határozzuk meg azokat. Alaptalan az a régi illúzió, hogy a távoli események egyidejűsége abszolút eldönthető kérdés, függetlenül a megfigyelő mozgásállapotától.

Előzmény: szuperfizikus (1560)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.06 0 1 1567

Igen. :-(

Az lehetséges, hogy egy másik néven  adsz magadnak plusz pontot? ;-)

Előzmény: szuperfizikus (1566)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 -2 1 1566

Ma nagyon csíp(kelőd)ős hangulatban vagy. 

Előzmény: őszszakál (1565)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1565

„De a felemelés közben változik a gravitáció erőssége is, ezért egy picit megváltozik egy tárgyon belül a viszonyok.”

Ha felemelés közben kiborítom az egész kanál csípős paprikát, egy picit megváltozik a leves erőssége. Ez még mérhető is a paprika  kapszaicin szintjének alapján.;-)

Előzmény: szuperfizikus (1564)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1564

"Vagy pedig ez az egész metrika is csak számolási segédezköz..."

Még annak sem jó. Schwarzschild metrika nem létezik, csak a relativisták képzeletében. 

"...ha felemelünk egy tárgyat, abban nem mechanikai feszültség keletkezik."

Ha felemelsz valamit, akkor a gravitáció ellenében munkát kell végezned. 

De a felemelés közben változik a gravitáció erőssége is, ezért egy picit megváltozik egy tárgyon belül a viszonyok.  

Nincs ebben semmi különös. Pl. ha csökken a gravitáció erőssége, akkor egy folyadék belsejében csökken a nyomás is. 

Előzmény: Törölt nick (1563)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1563

Ha kiszámoljuk a Schwarzschild mertikát, odafent egyre szűkebb a hely. Lent pedig tágasabb. There is a plenty of room at the bottom. :o)

De ha felemelünk egy tárgyat, abban nem mechanikai feszültség keletkezik. És mégis - felemelni valamit nehéz.

Két eset lehetséges, mindkettő kétes.

Vagy valamiféle meta feszültség keletkezik az anyagban, a mechanikai feszültségtől eltérő.

Vagy pedig ez az egész metrika is csak számolási segédezköz, mint (egyesek szerint) a hullámfüggvény.

Előzmény: Fat old Sun (1561)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1562

Ezt aztán majd pletykaként úgy adják tovább, hogy én tanítottam rosszul a fizikát az egyetemen. :o)

"Nemecsek megette a bokszot."

Nálunk a diffúziós egyenlet volt a főtétel, mert a tranziosztor gyártás egyik módja ezen alapul.

Mondjuk tényleg szunyókáltam Zólomy óráin, képtelen voltam nyitva tartani a szemeimet.

Még a Schrödinger-egyenletet is csak bölcsészmérnök szintjén ismertették. Azóta sem tudom, hogy általános esetben hogyan kellene megoldani.

Azt mondd meg nekem, hogy a vastagréteget mire használják?

Sehol nem találkoztam vastagréteg áramkörökkel.

Előzmény: újszuper (1556)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.12.06 -2 0 1561

Szó nincs "mérési problémáról", az csak az értetlenségedből fakadó ostobaság. Te nem a relativitáselméletről beszélsz, hanem arról a zavaros katyvaszról, ami a fejedben van relativitáselmélet címszó alatt.

Aztán persze, hogy csak értetlen hülyeségekre vagy képes.

Előzmény: szuperfizikus (1560)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1560

Ami hülyeség az az, hogy az idő relativitása csak mérési probléma, ami miatt mégiscsak fiatalabb lesz a visszatérő ikertesó. 

Egy mérési probléma hogyan okoz valóságos eltérést?

Sohasem gondolkodtál el ezen, mert leszoktattak a gondolkodásról. 

Előzmény: Fat old Sun (1559)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.12.06 -1 2 1559

és utánanéztem a másik oldalnak is. Az én gondolkodásomat ez befolyásolja.

A "másik oldal" a tények tagadásán alapuló konok ostobaság. Készséggel elhiszem, hogy a te gondolkodásodat az befolyásolja. Innen származnak "az erők egyensúlyának következménye a keringés"-féle hülyeségek.

Előzmény: szuperfizikus (1558)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 -3 0 1558

Csak arról van szó, hogy már fiatal koromban megértettem, hogy a tanítás nagyon egyoldalú és utánanéztem a másik oldalnak is. Az én gondolkodásomat ez befolyásolja. 

A Newton törvényekkel is vannak gondok, de a relativitás az tök hülyeség. 

Előzmény: Fat old Sun (1557)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.12.06 -1 1 1557

Te pedig már az elemi iskolában megbuktál a Newton-törvények alkalmazásánál.

Az agyadba beleférkőzött valami mentális gátlóvírus, ami nem engedi, hogy a legegyszerűbb dolgokat is megértsed.

Előzmény: szuperfizikus (1554)
újszuper Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1556

"nálunk az egyetemen is egyesek azt tanították, hogy centrifugális erő nem-lé-te-zik."

Nem figyeltél rendesen, így most se tudod értelmesen felidézni.

Nyilván arról beszéltek, hogy a centrifugális erő (ahogy a többi inerciaerő is) inerciarendszerben nem létezik, csak a forgó rendszerben történő leírás esetén, de ott se lehet forrást tulajdonítani neki. Egyszerűen a d'Alembert elv alapját alkotó egyenletátrendezés folytán, a Newton II.- törvény egyenletében a erő oldalán megjelenő "-ma" tag neve.

Előzmény: Törölt nick (1547)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1555

"Ez csak a mérési módszer következménye"

Ha van jobb mérési módszered, ide vele!

Előzmény: szuperfizikus (1551)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1554

Legalább te tisztában vagy azzal, hogy itt valami nem stimmel. 

A többiek még eddig sem jutottak el.

Az agyukba beleférkőzött a relativitás nevű vírus, ami nem engedi őket gondolkodni.  

Fat old Sun Creative Commons License 2023.12.06 -1 0 1553

Alighanem teljesen jól tanították, csak te nem figyeltél kellőképpen.

Centrifugális erő ugyanis olan rendszerben, ahol a tehetetlenség törvénye érvényes, (nevezhetjük akár inerciarendszernek is) valóban nem létezik.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1552

Zöldségeket beszélsz. 

Előzmény: Törölt nick (1544)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1551

"Azonban a háromszoros hangsebességgel repülő gépet, valóban rövidebbnek mérik, mint a hangárban állót."

Ez csak a mérési módszer következménye. Ettől a repülő nem megy össze. 

Előzmény: őszszakál (1543)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1550

Olvaslak, de ne igazán értelek. Olyan vagy számomra, mint a spájz felső polcára rakott tábla csoki, nem érlek fel. :-(

Előzmény: Törölt nick (1548)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1549

"Nálunk ez már a második. A múlt heti elolvadt másnapra."

Igazad van, de én aznap nagyon el voltam foglalva, ki se néztem az ablakon. :-(

Előzmény: Törölt nick (1546)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1548

Egyszerűen arról szólnak, hogy az események időkülönbségei és távolságkülönbségei nem abszolút mértékűek, hanem függenek attól is, hogy milyen rendszerben értelmezzük illetve határozzuk meg azokat.

Einstein emiatt találta ki a tömbuniverzumot. Mert ha mozgok, egy nagyon távoli galaxis jövőjével vagyok egyidejű. És ha ott is mozog valaki - eltérő sebességgel - ő meg esetleg az én múltammal egyidejű. Tehát a múlt-jelen-jövendő egyszerre létezik. (A kötelező J.A. idézet szerint a Dunának a hullámait is ide kellene hordani, de most nem jut eszembe szó szerint.) Teller Ede viszont tagadta ezt az elgondolást. Szerinte a jövő nincs megírva és a pillanatnyi véletlen folyamatosan gyártja a kiszámíthatatlan jövőt. (Logikailag sajnos nem lehet eldönteni, hogy kinek van igaza.)

Mindenesetre a kaotikus folyamatok egyenletei ugyanolyan determinisztikusak, mint az iskolában tárgyalt példák. A különbség az, hogy nincs stabil monkapont, ahova a kitérített rendszer visszatér. Egy idő után pedig a kerekítési pontatlanságok tűrhetetlen mértékben felhalmozódnak. Viszont a klasszikus fizika csak határesete a kvantumfizikának. Abban az esetben, ha a potenciál változása kicsi a vizsgált objektum (elemi részecske) méretéhez képest.

Előzmény: újszuper (1545)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1547

Azt hiszi, az egyenletes körmozgást végző égitestekre nulla erő hat

Erről sokat vitatkoztunk idétlen időkkel ezelőtt egy másik fórumon. Sok - önmagát fizika tanárnak nevező - nick azt állította, sőt, nálunk az egyetemen is egyesek azt tanították, hogy centrifugális erő nem-lé-te-zik.

Tétel: A tanár azt tanítja, amit tud. Jó esetben.

Jó esetben ért ahhoz, amit tanít. Sometimes it is not the case, unfortunatelly.

Előzmény: újszuper (1539)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1546

Leesett az első hó

Nálunk ez már a második. A múlt heti elolvadt másnapra.

Előzmény: őszszakál (1540)
újszuper Creative Commons License 2023.12.06 0 2 1545

"És akkor a visszatérő űrhajósnak ugyanannyi idősnek kellene lenni, mint az itthon maradottnak, amikor ismét találkoznak."

Te folyton összekevered az idődilatációt az ikerparadoxonnal, noha már sokszor felvilágosítottalak róla, hogy ezek alapvetően különböző jelenségek.

A dilatáció két (egymástól) távoli esemény időeltérése két különbözőképp mozgó rendszerben mérve.

Míg az ikrek indulásának és érkezésének eseményei nem egymástól távol, hanem azonos helyen történnek, és a közöttük lévő időkülönbséget ugyanabban a rendszerben mérjük. Az egyes ikrekre kapott időkülönbség mégis különböző lesz, ha azok a két találkozás között különböző sebességgel mozogtak.

A kétféle jelenség eltérő volta annyira világos és egyszerű, hogy szerintem még te is érzed, csak nem vagy hajlandó elismerni, mert azzal összeomlana a rá épített érved, és rögeszméd. Ezért inkább ostobának tetteted magad, remélve, hogy másokat is ugyanúgy becsaphatsz vele, mint magadat.

Megjegyzem, hogy még az idő dilatációja meg a hosszkontrakció se puszta mérési probléma, hanem objektív jelenségek. Egyszerűen arról szólnak, hogy az események időkülönbségei és távolságkülönbségei nem abszolút mértékűek, hanem függenek attól is, hogy milyen rendszerben értelmezzük illetve határozzuk meg azokat. Mindez azért, mert alaptalan hiedelemnek bizonyult az a régi illúzió, hogy a távoli események egyidejűsége egy abszolút értelemben eldönthető kérdés, független a megfigyelő mozgásállapotától.

Előzmény: szuperfizikus (1541)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1544

Eszerint a 10.000 méteren lévőnek is össze kellene menni. De nem megy össze.

Ha felrajzolod a metrikát, ki fog derülni, hogy lent tágasabb - az üres térhez képest.

Azért esnek lefelé a testek, mert könnyebben elférnek. Ha felemeljük őket, egy szűkebb metrikába kell belepréselni.

Előzmény: szuperfizikus (1537)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1543

A mellettem álló repülőről tudom, hogy 10.000 méter magasan nem megy össze légy méretűre.;-)

Hogy magamat idézzem. Azonban a háromszoros hangsebességgel repülő gépet, valóban rövidebbnek mérik, mint a hangárban állót. Járj utánna, ne másokat nevezz butának!

Előzmény: szuperfizikus (1542)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 -2 0 1542

Szerintem inkább te égeted magad. 

A földön lévő ember kisebbnek látja a 10.000 méteren lévő repülőt, de ettől nem megy össze a repülő.

Az álló ember kisebbnek méri a gyorsan száguldó repülőt, de ettől sem megy össze.

Mit nem értesz ezen?

Hetven és fölött már nehéz?

Előzmény: őszszakál (1540)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.12.06 0 0 1541

Butaságokat beszélsz.

Ha ez csak mérési probléma lenne, akkor az időre is ugyanez vonatkozna.

És akkor a visszatérő űrhajósnak ugyanannyi idősnek kellene lenni, mint az itthon maradottnak, amikor ismét találkoznak. 

De a relativitáselmélet szerint a visszatérő űrhajó fiatalabb lesz, mint az itthon maradott. 

Vagyis ez nem mérési probléma. 

Vagy nem érted az egészet, vagy hazudozol. 

Előzmény: Elminster Aumar (1538)
őszszakál Creative Commons License 2023.12.05 0 0 1540

„Ez a lehető legrosszabb példa.”  Szerintem ne égesd tovább magad! Leesett az első hó, menj el síelni!

Előzmény: szuperfizikus (1537)
újszuper Creative Commons License 2023.12.05 0 0 1539

"Honnan tudod, hogy a relativitás alapján működik?

Onnan, hogy ezt mondták neked."

Szuperfizikus magából indul ki, azt hiszi, más is ugyanúgy képtelen az ilyen dolgok önálló ellenőrzésére. Mint ő, aki még az egyszerű Newton törvényekkel se tud számolni. Azt hiszi, az egyenletes körmozgást végző égitestekre nulla erő hat, "mert a gravitációt éppen kiegyenlíti a centrifugális erő".

Egy ennyire ostoba fickó képzeli magát mindenkinél okosabbnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!