Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
Ha már házi készítés, összeraktam saját készítésű markolattal a két nehéz In Motu-s sportkardot, amit ők "magyar" pengének neveznek. Tölgyfából faragtam egy régi eredeti sportmarkolathoz hasonló formát, azt betekertem zsinórral, a végére gyártottam rézgombot, a párna pedig nemez.
600g felett van a tömegük (majd lemérem pontosan), jó élmény vívni velük.
Közben új teremben rendezkedtünk be, némi dekoráció is tervben van. Úgy tűnik, végre sikerül egy hangulatos vívótermet is összehozni. ;)
Mellette a huszárvért projekt is fut, apránként tanulom az apró trükköket, most pl. a "kulcslyuk záródást":
Emellett még ujjgyakorlatnak belefért egy japán mellvért is, néhány heti-havi tanulás és próbálkozás után... :)
A Bajvívók FB-oldaláról. (A többiek még mindig nem raktak fel képeket, nem is értem.)
Van olyan kép is, ahol plüsi hosszúkarddal vívnak.
Annyi biztos, hogy korabeli bőrcsizmában nagyon csúszós lehet az ilyen kőpadló.
Ui.:
1-2 napig vacakolt a fórum képeket tároló szervere: nem jelentek meg a korábban berakott képek, nem lehetett új képeket feltölteni. Mostanára már megoldották, tegnap még nem lehetett képet berakni.
"King Władysław IV, having finally put aside state matters, decided to go to meet his new wife. Accompanied by his closest courtiers, he left Warsaw on September 4 and reached Iłża two days later.
Both retinues were getting ready for the royal meeting, which was to take place at the castle. The nobility prepared elegant clothes, the soldiers cleaned their uniforms, and the curious bourgeoisie poured out of their houses into the streets, unable to miss such an event. The atmosphere of waiting was extremely joyful.
But it was not only the royal meeting that occupied the minds of those gathered. No one knew who was the first to mention a certain extraordinary secret. It was presumed that the king's arrival in Iłża was not just a courtesy gesture in honor of his new wife. The nobility, soldiers and the rest of the crowd whispered about "Dragon Fire", but no one knew whether it was some kind of terrible weapon, a new kind of gunpowder, an alchemical healing potion, or perhaps some distillate that gave those who consumed it extraordinary strength and courage!"
"Szlachta, żołnierze i reszta gawiedzi szeptała o „Smoczym ogniu”, ale nikt nie wiedział, czy to rodzaj jakiejś straszliwej broni..." (Az esemény a 30 éves háború idejében történik, 1637-ben.)
Már vagy 2 hete tudok az eseményről, de valahogy folyton halogattam...
"Miért gyere el a KÖZÉPKORI VÁR NAPJÁRA?
Például azért mert az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület, a Crosscut HRST Egyesület és a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület történelmi helyszínen, a Gótikus lovagteremben tart nyílt edzést, amelybe a bátrabb nézők be is kapcsolódhatnak.
A vívás művészete Európában is fejlett volt, nemcsak a Távol-Keleten. A történelmi vívóiskolák korabeli kódexek, ábrázolások és leírások alapján rekonstruálják a technikákat, amelyeket megfelelően kialakított gyakorlófegyverekkel, védőfelszerelés alkalmazásával ültetnek át a gyakorlatba és teszik élővé."