Keresés

Részletes keresés

Attilácska1987 Creative Commons License 2016.01.24 0 0 71

Üdv mindenkinek! Lenne egy kérdésem.Kaptam anyukámtól egy anyósnyelv fajtát,egy 47 éves (1969-ben kapta,még aputól,mikor még udvarolt neki,a május kosárban volt) tőről,ami soha nem volt még szétszedve,csak átültetve.Nagy vastag kemény levele van,és jó húsos rizómája.Még október körül szétszedtük anyuval és külön elültettük mindet. Amit én kaptam,azt én agyag cserépbe ültettem,kavicsos laza virágföldbe,ahogy kell úgy gondozom,és az ablakban tartom,tehát a maximális fényt kapja most is.A kérdésem az lenne,hogy normális dolog-e,hogy azóta nem hozott még sarjat? Tudom,hogy ez lassan növő fajta,no de ennyire?A mellékel képen nem az enyém van,de ugyanez a fajta.

PasztorneGina Creative Commons License 2015.12.30 0 0 70

Jó napot, 

Nagy örömömre sikerült rátalálnom erre a fórumra. Számos helyen kerestem már sansevieriat, de a növényboltokban és virágkereskedésekben sajnos nem tudtaK vele szolgálni. Nagyon szeretnék már belőle egy szép példányt, igaz egy mar van itthon 120 cm es 20 éves. Innen indult a növénY iranti szeretet. :) Egy öreg nénitőL kaptam. Mar nem igazán fejlődik, de mondta is, hogy évek óta nem változott neki. Nagyon sötét, szinte méregzöld. Szóval mind a törpe, mind a hagyomanyos Sansavieria boldog gazdája lennék:))

Amennyiben lehetséges Miskolcon keresném a mostani tulajdonost, de a postazas is megfelelő lenne.

Köszönöm a türelmet és későbbiekben a segítőkészséget!

További szép napot mindenkinek!

Georgina

ivangeorgina@gmail.com

Nachat Creative Commons License 2015.12.09 0 0 69

Szia! 

 

Általában 2 hetente kapnak vizet, télen is, mert a központi fűtésnek "hála", hamar kiszárad a közegük. A vizet radiátoron tartva "előmelegítem", de legrosszabb esetben is valamelyik akváriumból kapják, vagyis szobahőmérsékletűt. 

 

Előzmény: Ádám(Szeged) (68)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2015.12.06 0 0 68

Szia.

Milyen időközönként öntözöd őket?

Előzmény: Nachat (67)
Nachat Creative Commons License 2015.11.30 0 0 67

Na, próbáljuk meg még egyszer a képfeltöltést. Sikerült.

Nachat Creative Commons License 2015.11.29 0 0 66

Hát, ez elég fura. Nem megy a képek feltöltése. 

Nachat Creative Commons License 2015.11.22 0 0 65

Sarjak mindenütt. Balról jobbra: Robusta, Golden Hahnii, kirkii és Futura Superba.

 

És végül....

 

 ...ez az utolsó a Morgenstern's Futura Aurea. 

forescate Creative Commons License 2015.11.16 0 0 64

Szia!

 

Tényleg jól belehúztak a növényeid!!!:-)

Igen, hát itt is látszik, hogy ők leginkább a téli időszakban (nyár végi-őszi) szeretnek nőni. Sokszor én is hiába igyekszem őket kora tavasszal átültetni, hátha előbb kezdenek el hajtani és így télre már leáll a sarjak növekedése.. De nem.. Akkor is azt csinálják, amit ők akarnak.:-) Még akkor is nyár végén-ősszel (télen) nőnek, ha a vízadagokat és az öntözések gyakoriságát is eléggé lecsökkentem.

Ilyenkor nincs más hátra, a legnaposabb ablakba vagy annak közelébe próbálom az épp növésben lévőket betenni. (ami lehet hogy nyáron egyébként túl napos lenne, és megégnének benne a növények...) Így próbálom megakadályozni, hogy az új tövek szerteszét dülöngélő, a téli fényhiány miatt megnyúlt növények legyenek.

Az új szerzeményed szerintem is egy cylindrica var. patula. Valószínűleg az erős bordázottság is el fog majd tűnni, ha kicsit meg tudja magát szívni vízzel és nem lesz így összeszáradva. 

Előzmény: Nachat (58)
forescate Creative Commons License 2015.11.16 0 0 63

Fontos megjegyeznem, hogy virágzás témában csak a saját tapasztalataimból és feltételezéseimből, illetve mások információiból tudok kiindulni.:-) Az itt közölt információk igazságtartalmáért semmilyen kezességet nem vállalok!:-D

 

 

Szóval: én úgy tapasztaltam, hogy a Sansevieriák virágzási kedve és a méretük között semmilyen összefüggés nincs. Nekem van egy több mint tizenöt éves trifasciata laurentii-m (magas, sárga szélű szanzavéra) ami még soha nem virágzott, sőt, több magas növényem is van, ami nem szeret (eddig nem szeretett) virágba borulni. Viszont van olyan is, ami rendszeresen virágzik...

 

 

Egyszer az egyik alacsonyabb termetű növényemet ("futura" méretcsoportba tartozó, max. kb. 40 cm körüli magas kifejlett állapotban) úgy vettem meg egy kertészetben, hogy tömve volt virágokkal (minden tőből nőtt egy-egy virágzat).

Egy kertészetben azért nagyjából megállapítható, hogy adott fajba (fajtába) tartozó növények kb. azonos tenyészhelyen, azonos körülmények között, azonos ellátás mellett fejlődnek. Na, én is egy ilyen, kb. azonos körülmények között élő növénycsoportból emeltem ki az én szanzavérámat. A növényeknek kb. csak 1/4-e virágzott (éppen), és rá egy hónapra kb., amikor visszamentem sem láttam több egyedet virágozni (virágkezdeményt sem láttam..). Persze ebből nem szeretnék messzemenő tudományos következtetéseket levonni!:-) Esetleg nem tudományosan csak annyit, hogy a növények is mint mi, emberek akár egyedenként is kicsit különbözőképpen viselkedünk és reagálunk a környezetünkre. Ha kicsit jobban belegondol az ember, pl. a növények nemesítésének is éppen ez az alapja. Az ember mindig igyekszik a neki valamilyen szempont alapján leginkább megfelelő egyedet kiemelni és továbbszaporítani. Olykor épp azt, amelyen több a virág így esetleg többet terem majd, stb..

Ezt tovább gondolva azt sem zárom ki, hogy a Sansevieriák virágzási kedve az egyeden túl nagyban függ az adott fajtától is. Aki jártasabb a növénytermesztés-nemesítés-"felhasználás" terén, az tudja, hogy egyes fajták már nem is nagyon virágoznak, vagy magjuk nem mindig eredményez a szülőkhöz nagyon hasonló utódnövényt (hibridek), stb.. Így ezeket nem is szaporítják magról.

Ha konkrétan a Sansevieriákat nézzük, azt is sokan tudják, hogy pl. egy sárga szélű (vagy más módon variegát) növényből sem lesz magról szaporítva sárga szélű növény (legalábbis nagyon kicsi az esély rá). Sőt, sokszor levéldugványról is csak alapfajt vagy egy teljesen klorofillhiányos, albínó egyedet kapunk. Ezért kell szaporításkor egy önálló tövet kellően nagy rizómadarabbal leválasztani.

Szóval csak arra akartam utalni, hogy sokszor a különböző Sansevieria fajták is nagyon eltérően viselkedhetnek a virágzási kedvet illetően is. Láthatjuk is, hogy e nemzetség esetében inkább a növények külleme (csavarodott, vékony levelű, vaskos levelű, hullámos levelű, tőlevélrózsás, törpe, óriás, stb.), illetve színezete alapján lett egy-egy érdekes, valamilyen téren mutálódott növény továbbszaporítva, és nem az alapján, hogy minél több, minél nagyobb, duplaszirmú, telt, stb. virágot hozzon!! Ilyen mutáció eredményeképp alakult ki pl. a sárga levélszélű laurentii is. Ez a színbéli mutáció egyébként (tudtommal) egy természetben bekövetkezett folyamat eredménye, így a növény eredeti élőhelyén is megtalálhatók a sárga szélű növények, nem csak a kertészetekben.

 

A másik fontos dolog a virágzással kapcsolatban a környezeti tényezők kérdése. Ha abból indulunk ki, hogy a természetben minden növényfaj valamilyen úton módon életképes és szaporodóképes, akkor ez a Sansevieriák alapfajaira is igaz kell hogy legyen. Tehát ha az otthonunkban szeretnénk őket virágzásra bírni, akkor érdemes (amennyire ez lehetséges) az eredeti élőhelyeik természeti adottságait imitálni számukra. Mivel a Sansevieriák Afrika, Madagaszkár, ill. Ázsia elég nagy területet felölelő, trópusi régióiból származnak, így ez nem feltétlenül jelent minden faj (fajta) számára azonos körülményeket, főleg ami a vízigényt és a fényigényt illeti!! Ha csak rápillantunk a levelekre, már azzal következtetni tudunk a fény és vízigényre. Pl. a finomabb, vékonyabb levéllemezű szanzavérák adott esetben sokkal több vizet igényelhetnek, mint pl. egy 2-3 cm vastag, viaszosabb levelekkel, extrém vastag rizómákkal rendelkező faj. Ezek már szinte úgy tárolják a vizet, mint a kaktuszok.

 

Fényigény tekintetében is lehetnek különbségek, attól függően, hogy az adott faj egy erdő aljnövényzetéből, vagy egy napsütésnek jobban kitett élőhelyről származik. Erre is leginkább a növény felépítéséből lehet következtetni, illetve a kertészeti fajoknál sokat számít a levelek klorofilltartalma is. Egyértelmű, hogy a kevesebb klorofillt tartalmazó, ezért sokkal lassabban fejlődő, érzékenyebb fajták mint pl. a "Bantell's sensation" vagy a "Golden hahnni" sokkal több fényt (és meleget is) igényelnek. Szóval ha megpróbáljuk megteremteni a növények számára az eredeti élőhelyi viszonyokat, nagyobb esélyünk van rá, hogy virágozni fognak. Azért általánosságban elmondható, hogy a hazai körülmények imitálása a Sansevieriák számára a világos-napos (ennek különböző fokozatai!!), illetve az olykor kicsit szárazabb (nem minden fajnál), meleg körülmények megteremtését jelenti. Szerintem az ültetőközeg is nagyban befolyásolja, hogy fog-e virágozni a Sansevieriánk... (Bizonyos tápelemek inkább a vegetatív növekedést, míg mások a virágzást-magképzést segítik...)

És amin én anno eléggé meglepődtem, amikor először hallottam, bár így utólag azért logikus: A növények nem csak akkor virágoznak előszeretettel, amikor kitűnően érzik magukat. Virágzást indukálhat náluk egy sokkhatás is. Ez azért van, mert szegények azt gondolják, hogy adott körülmények között hamarosan meghalnak, és így igyekeznek gondoskodni az utánpótlásról. Mint tudjuk, nagyon sok mag igen hosszú ideig megőrzi csíraképességét..

Ez a sokkhatás lehet pl. a téli hideghatás (a szanzavéráknál ezt kerüljük!!!), az öntözés mérséklése (ez egyes Sansikál is jó trükk lehet), stb.. Mivel nekem nem olyan fontos, hogy a növényeim virágozzanak, így nem is szeretem sanyargatni őket. Sosem szoktam addig várni a locsolással, hogy a növények levelei lankadjanak vagy nagyon összeráncosodjanak (persze érte már őket hasonló "baleset"..). Cserébe viszont rengeteg sarjjal ajándékoznak meg.:-)

Ami még fontos: tapasztalatom szerint tévhit, hogy csak az idős növények virágoznak!!!Én egészen fiatal töveket is nagyon sokszor láttam virágozni! A fiatal tövek-levelek mintázata sokkal kifejezettebb, kontrasztosabb, levéllemezük még puhább, innen lehet őket megkülönböztetni. Virágzás után az adott tő növekedése a legtöbb faj esetében leáll, tehát nem fog már új leveleket hozni, csak sarjakat. Ez alól tudtommal a cylindrica (típusú) szanzavérák kivételek, ők akár tovább is nőhetnek.

 

 

Előzmény: CBNora (43)
MariannaH Creative Commons License 2015.11.16 0 0 62

Kedves forescate!

 

Érdekelnének a növények, email címem: marianna.herman@gmail.com

Előzmény: forescate (60)
forescate Creative Commons License 2015.11.16 0 0 61

Szia Ádám!

 

Ha visszanézed a bejegyzéseket, találsz pár fotót néhány növényemről.

Jelenleg csak azokból adok el, amelyek már a nyár folyamán külön lettek ültetve. Ebben az időszakban már nem nagyon szeretem bolygatni őket. Egy "Silver hahnii marginata"-t viszont még lehet, hogy a héten-mivel nagyon enyhe időt mondanak-el tudok Neked postázni, ha érdekel. Jövőre már szerintem más fajokból is tudok eladni (nem csak a trifasciata-ból), de ezt még nem ígérem. Attól függ, hogy szaporodnak a növények. A nem trifasciata fajok-néhány kivételtől eltekintve-sokkal lassabban szaporodnak és nőnek. Ez is az oka annak, hogy sokkal ritkábbak és nem terjedtek el a tömegtermesztésben sem.

Üdv.

Előzmény: Ádám(Szeged) (55)
forescate Creative Commons License 2015.11.16 0 0 60

Üdvözlöm!

 

Nekem pillanatnyilag van még eladó növényem a törpe, sárga szegélyű "hahnii marginata" fajtából, és az ezüst színű, halvány sárga szegélyű "Silver hahnii marginata"-ból is.

Igaz, hogy nem sárga mintázatú, viszont szerintem igazán elegáns a visszafogott színeivel a hahnii "Jade" fajta, ajánlom figyelmébe. Szerintem csodaszép! Ő egyöntetűen sötétzöld, még az egyszerű hahnii-n felfedezhető világos-sötét sávozottság is teljesen hiányzik róla.

Én személy szerint az egyszerű zöld hahnii-kat is ugyanúgy imádom, rajtuk sokkal kifejezőbbek a csíkok. Belőlük is van 3 féle, egészen picike, illetve nagyobb növekedésű növényem is. Ők nem annyira ritkák, de számomra velük teljes egy törpe Sansevieria gyűjtemény.:-)

Amennyiben érdekli valamelyik növény, a héten még elvileg jó idő lesz a postázáshoz!!! Kérek szépen egy e-mail címet, ahol megbeszélhetjük a részleteket!! Ha picit visszanézi a bejegyzéseket, talál néhány képet a növényeimről. Ha jól emlékszem az eladó növényekről is töltöttem fel pár fotót. De ha nem, küldök email-ben!

Üdv.

Előzmény: MariannaH (59)
MariannaH Creative Commons License 2015.11.16 0 0 59

Tisztelt Fórumozók!

 

Érdeklődöm, van-e valakinek eladó törpenövésű sansaveriája, elősoban a sárga mintázatú fajok érdekelnének.

Nachat Creative Commons License 2015.11.15 0 0 58

Szia! 

 

Úgy 1-1,5 havonta érdemesnek tartom lefotózni a növényeket, így lehet igazán jól látni, hogy mennyit fejlődtek ennyi idő alatt. Nos, a szeptember közepe táján fényképezett növények sarjai azóta legfeljebb néhány cm-t nőttek...de legalább nőttek. :-) Inkább nőjenek most lassabban, és majd csak tavasztól álljanak neki a nyúlásnak.

Egy sor fajta tényleg most kezdett sarjadzani: pl. S. parva (az egyik sarj kinyúlt a ládából, így csak lóg a levegőben), S. trif. Banded Nelsonii (ez brutálisan terjeszkedik, gyorsan nő), S. trif. Robusta (egyszerre több sarj is előbukkant), S. trif. Futura Superba, S. trif. Golden Hahnii (meglepően sok sarj fejlődik, van vagy 7-8-9 újonc, közöttük 3-4 szokatlanul sárga), és ami igazán örvendetes, a hihetetlenül lassan gyarapodó S. trif. Morgenstern's Futura Aurea is végre "szült" egy apróságot, ezzel háromra emelkedett a számuk. A "kölykökről" (találó az angol nyelvű "pup" elnevezés, amit a Sansevieriák sarjaira szoktak használni) hamarosan fogok képeket feltölteni.

 

Ha már szóba került a töltögetés, mellékelek párat a legújabb szerzeményemről. Kiléte egyelőre rejtély. Egy külföldi csoportban feltett kérdéseimre a lehetséges válaszok: S. suffruticosa (valamelyik variánsa), esetleg S. cylindrica var. patula. Nagyjából 50 cm a leghosszabb levele, meglehetősen lapos, ráncos (erőteljes bordákkal), 2 dimenziósan növekedik. Össze van aszódva, látszik rajta, hogy kissé szomjazott. Mondjuk, egy Sansevieria inkább legyen száraz, mint rothadó-nedves. Érdekes külseje van, annyi bizonyos.

Előzmény: forescate (56)
Nachat Creative Commons License 2015.11.15 0 0 57

Szia! 

 

Minél több a fény, annál jobb. Karácsony után már ismét nőni fog a nappalok hossza. :-) Persze, ha ránk települ egy jó kis hidegpárna, hetekig sem látjuk a napot...

Nálam semmilyen függöny nincs a legtöbb ablaknál. Vagy ha van is, a növények vannak az ablak és a függöny között. A leglassabban növő, kényesebb fajták (pl. Bantel's Sensation) radiátor fölött vannak, állandóan kapják a meleget. De még ilyen körülmények között is jó 2 hetet várok 2 öntözés között. Van, hogy valamelyik téli (különösen sötétre sikeredő) téli hónapban csupán 1 alkalommal kapnak vizet. Amelyik láda, cserép már dugig van növénnyel, azt bátrabban öntözöm. A közeg annyira laza, hogy szinte ahogy öntöm a vizet felülről, lent máris folyik ki. Amit nem szívnak be 10-20 percen belül, azt kiöntöm. 

 

Egyes fajtákat gyűjteményes kertből szereztem (részben növénycsere, részben vétel útján), számosat pedig kertészeti áruházakból vettem. Nagyon rapszodikus a választék. Pár éve így sikerült a Moonshine, Golden Flame (illetve Hahnii Jade, Silver Laurentii vagy Mangetsu) fajtákra szert tennem, mostanában pedig pl. a Kirkii Friends hamis néven árult S. parva-tövek tűnnek slágernek a cylindrica mellett. Amennyire próbáltam a neten (is) utánanézni, a Sansevieriák hozzánk főleg Hollandiából, oda pedig pl. (Délkelet)-Ázsiából kerülnek be, ahol ipari méretben termesztik e növényeket. Tehát voltaképpen ázsiai növényeket vásárolunk, szinte "made in China". (Annak ellenére, hogy e növények többsége eredetileg afrikai.) Vannak bizonyos "trendi" típusok, pl. az összecsavart cylindrica, vagy az egyelőre nálunk még nem megjelent "Ayo Crown" (ami úgy fest, mintha 3 db S. aubrytiana-levelet tettek volna bele a cserépbe, enyhén megcsavartan). Sajnos, sok esetben csak levéldugványokat árulnak (pl. cylindrica), és üzletenként jó, ha csak 1-2 féle található belőlük.

 

A messzi (pl. thaiföldi) választékhoz képest nálunk elég gyér, egysíkú a felhozatal. Pár képet megpróbálok beilleszteni különlegesebb Sansevieriákról, néhányuk hibrid. Netes fotók, sajátot majd akkor töltök fel, ha (egyszer, valamikor...) sikerülne szerezni efféle ritkaságokat. A szín- és formagazdagságuk elképesztő. Némelyik simán elmenne yukkának, broméliának, agavénak. 

A végére egy érdekesség: előfordul, hogy törpítő (növekedési retardáns) szereket alkalmazva érnek el kompakt, tömzsi, törpe hatást (pl. a távol-keleti kertészetekben). Cserepes virágos/levél dísznövényeknél ez nálunk (is) bevett gyakorlat, anyósnyelveknél azonban ritka. Ha megszüntetik a kezelést (ami beöntözésből, permetezésből áll), akkor szó szerint "kinövi" a növény, törpéből óriás lehet.  

 

Előzmény: Ádám(Szeged) (55)
forescate Creative Commons License 2015.11.15 0 0 56

Szia!

 

Látom nem tétlenkedtél és rengeteg szép képet töltöttél fel!!

Ne lepődj meg ha némelyik Sansid a téli időszakban kezd el hajtani. Sok fajnak ebben az időszakban van a természetes növekedési periódusa. Sajnos nálunk épp ez a néhány hónap a leginkább fényszegény, ami nem túl ideális az erős szövetű tövek fejlődéséhez. Ilyenkor valóban jól jön egy világos-napos téli tenyészhely a növények számára, hogy zömökek maradjanak. 

Előzmény: Nachat (54)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2015.11.15 0 0 55

Szia. Köszi szépen. Nagyon tetszenek az anyósnyelvek. Az ablak előtt úgy van kialakítva nekik a hely, ha még el is húzom a sötétítő függönyt, akkor ők még így is kapnak fényt, mivel a függönyt úgy tudom elhúzni, hogy a polcot is eltakarom vele, olyan hosszú. 

Örülök, ha sikerülne még néhány fajtát beszereznek belőlük. Te tudsz még új fajtákhoz hozzájutni valahonan? Amilyen még neked sincs.

Előzmény: Nachat (54)
Nachat Creative Commons License 2015.11.14 0 0 54

Szia! 

 

Szépek a növények, a macska is. :-) Látom, hoztak már néhány új levelet is, és a sok fénynek köszönhetően jó tömzsik is maradtak.

Számíthatsz sarjakra, mind a két, általad hiányolt fajtából (is). A Golden Flame-ből már most is van leválasztásra alkalmas méretű, de várjunk vele tavaszig, biztos ami biztos, addigra még inkább megerősödnek. 

Érdekes, de pár növényem épp mostanában kezdett új sarjakat fejleszteni, igaz, ezek is a lehető legvilágosabb és -melegebb helyen vannak. Lett 1-2 új szerzeményem is, teszek föl majd róluk fotókat. 

 

Hajrá, Sansevieriák! 

Előzmény: Ádám(Szeged) (52)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2015.11.14 0 0 53

Itt vannak. 20 naponta locsolom őket. :)

 

Előzmény: Ádám(Szeged) (52)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2015.11.13 0 0 52

Szia.

 

A 'golden flame' és a 'moonshine' nagyon hiányzik még a gyűjteményemből.

Kérlek szólj, ha lesz ezekből eladó hajtásaid. ;)

Egyre szebbek a törpe anyósnyelvek, amiket küldtél. Déli tájolású ablakban vannak, vagyis rengeteg fényt kapnak. Készítek valamelyik nap képeket róluk. :)

Előzmény: Nachat (42)
buchaka Creative Commons License 2015.11.05 0 0 51

Kedes Forescate!:)

 

Köszönöm a választ, sajnos én sem néztem a fórumot, ma jutott eszembe, de látom, 'kissé' késtem. Talán még a fagyok előtt vagyunk, bár azért már elég hidegek vannak. Ha úgy gondolod, hogy még 'belefér' a postázás, akkor továbbra is szívesen vásárolnék Tőled.

E-mail-címem: buchaka@freemail.hu

 

Előre is köszönöm a választ:

Ildi

Előzmény: forescate (48)
Nachat Creative Commons License 2015.10.25 0 0 50

Lépcsőházi túlélők. Szerények, de tiszteletre méltó a kitartásuk. Némelyik egész jól passzol szolid zöld-szürke színezetével a tipikus panel-árnyalatokhoz (pl. a piros liftajtó mellett).

Nachat Creative Commons License 2015.10.23 0 0 49

Sziasztok! 

 

Valóban nagy a csend. Szegény Sansevieriák ..., hiába no, nem olyan népszerűek, mint pl. a kaktuszok, orchideák. Sőt, le merem fogadni, hogy sokan kifejezetten berzenkednek attól, hogy ilyen növényt tartsanak otthonukban. Talán még mindig erősen "szocreál" hangulatot árasztónak találják sokan a közönséges S. trifasciatát vagy ennek 'Laurentii' fajtáját. 

Pedig ezen kívül még nálunk is lehet találni néhány teljesen eltérő, elegánsabb megjelenésű, és legalább olyan könnyen tartható fácánlevelet. A S. kirkii 'Friends' (valójában S. parva vagy ennek valamilyen hibridje), a S. 'Fernwood' vagy a S. cylindrica például többé-kevésbé slágernek számít. Ez utóbbit azonban gyakran levéldugványként árulják (pl. összecsavarva), és a kihajtó sarjak egy darabig máshogy néznek ki, mint a felnőttkori, hengeres levelű példányok.

A trifasciatának rendszeresen árulják legalább 3-4, esetleg több fajtáját is, ám a kínálat erősen változó. Egy-egy fajta akár hónapokra, évekre is "eltűnhet", aztán ki tudja, lesz-e újabb import (rendszerint Hollandiából). 

Messze távol-keleten (annak is inkább a délebbi, a Sansevieriák számára kedvezőbb klímájú részein) sokkal nagyobb jelentősége van e növényeknek, már csak a tradíció miatt is. Ott hibridek, fajták elképesztő sokaságát állítják elő, hogy aztán nagyüzemi mértékben szaporítsák-termesszék tovább a sikeresebbeket. Némelyik hibrid már nem is Sansevieriára, hanem inkább valamiféle broméliára vagy agavéra emlékeztet, és színezetében is jócskán távol áll a talán túlságosan is (és unalomig) jól ismert spenótzöld-piszkosszürke sávozású, sarokban búslakodva porosodó trifasciatától. Versenyeket is rendeznek.

Az már más kérdés, hogy vajon lesz-e esély arra, hogy távol-keleti vagy bárhonnan származó Sansevieria-csodák elérhető közelségbe (és árba) kerüljenek hozzánk. 

Sajnos, hazánkon kevés a gyűjtemény (különösen a nyilvános), pedig itt meg lehetne győződni arról, hogy mennyire meghökkentően változatos ez a növénycsoport. Aki teheti, látogasson el (és ezt nem reklámként írom) abba a nagy növénygyűjteményes kertbe, ahol egy bizonyos történet szerint Nemecsek annak idején megmerítkezett, és találhat nem is egy (nálunk ritka) Sansevieriát.

forescate Creative Commons License 2015.10.21 0 0 48

Kedves Ildi!

 

Elnézést kérek, hogy csak most jelentkezem, de nem sok mozgás volt eddig a fórumon, így az utóbbi időben nem is nagyom néztem rá, én sem..

A fagyokig még tudok Sansi-t postázni!

Mivel már behordtam a növényeket télire, ezért nem szeretném őket nagyon megbolygatni.

Így jelenleg csak azokból tudok adni, amelyek már a nyár folyamán külön lettek ültetve.

Ezek a silver hahnii marginata, a sima hahnii, a hahnii marginata, és a dooneri.

Amennyiben gyorsan, még a fagyok előtt sikerül felvennünk a kapcsolatot, akkor akár egy napos időgarantált csomagként is el tudom őket küldeni! Ha még aktuális, kérek szépen egy e-mail címet, ahol meg tudjuk beszélni a részleteket!

Ha esetleg a fagyok miatt már nem lehetséges a növények postázása, jövőre is lesz még belőlük eladó, és talán más fajtákból is.

 

 

Előzmény: buchaka (46)
Nachat Creative Commons License 2015.10.18 0 0 47

Balkonládás Sansevieriák reggeli fényben.

buchaka Creative Commons License 2015.10.08 0 0 46

Kedves Forescate!

 

Először is nagyon tetszenek a növények:) A kérdésem az lenne, hogy a felsorolt típusokból van még eladó hajtás? Amennyiben igen, csak személyes átvétel jön szóba?

Előre is köszönöm a választ:

 

Ildi

Előzmény: forescate (33)
Nachat Creative Commons License 2015.09.28 0 0 45

Néha akadt választék belőlük (igen, némelyiket ki is dekorálták, pedig anélkül is szépek lettek volna):

Nachat Creative Commons License 2015.09.20 0 0 44

A S. trifasciata Robusta ritkán virágzik, és általában a hozzá hasonlóan alacsonyabb, kompakt fajták kevésbé hajlamosak virágozni, mint az alapfajra, illetve a rá jellemzően magas fajták. A törpék (pl. 'Hahnii') pedig tudtommal egyáltalán nem virágoznak.

Ami az alacsonyabb, de középtermetű fajtákat illeti, nálam inkább a mellékelt fotón is látható S. trifasciata 'Futura' virágzott, igaz, főleg akkor, amikor még több idősebb tő volt az állományban.  Ezek átlag 30-40 cm magasra nőnek, kisebb ablakban is elférnek, levelük széles.

A virágzást (függetlenül az arra képes fajtáktól) elősegítheti a meleg, napos környezet, viszont kell bizonyos idő (akár 2-3 vagy több év), mire elszánja magát a növény a virágzásra. Érdekesség, hogy a virágot hozott tő fölfelé rendszerint már nem nő tovább (esetleg hozhat még 1-2 levelet), de sarjakat minden további nélkül fejleszthet még. 

Előzmény: CBNora (43)
CBNora Creative Commons License 2015.09.20 0 0 43

A robusta szokott virágozni?

A hagyományos trifasciata túl nagy az ablakunkba, de nagyon szeretem a virága illatát. Jó lenne valami alacsonyabb, de szintén bőven virágzó fajta.

Előzmény: Nachat (42)
Nachat Creative Commons License 2015.09.20 0 0 42

Folytatom (a tornasort) az alacsonyabb Sansevieriákkal.

 

 S. trifasciata 'Robusta'. Bár ez a fajta is szerepelt a korábbi üzenetem egyik fotóján, de elfeledkeztem ott megemlíteni, talán viszonylag jellegtelen mivolta miatt. Nem különösebben díszes (bár mintázata eléggé kontrasztos), és termetével sem tűnik ki. Robusztussága kimerül szélesebb, vaskosabb leveleiben. Szerény, de ő is bővíti a választékot.

 

 S. trifasciata 'Golden Flame'. A fiatal levelek nem annyira szépek, de az idősek pompásan kisárgulnak, némelyik szinte teljesen. Tömzsi, vaskos, 'Robusta'-szerű alkattal rendelkező fajta, markáns színezete meghálálja a sok fényt.

 

 S. trifasciata 'Moonshine'. Az előzőekhez hasonló nagyságú, de szinte teljesen szürkés színű (és sajnos elég lassan gyarapodó, szaporodó) fajta. Több fényen jobban szürkül, árnyékban unalmasan kizöldül. A fiatal sarjak mindig világosabbak.

 

 Íme, egy kakukktojás. Nem S. trifasciata, de nem is S. kirkii 'Friends' (ahogy eddig hittem), hanem S. dooneri vagy S. parva (köszönet érte Forescate-nek). Bármelyik is legyen ez utóbbiak közül, elég hálás, szerényebb igényű, és cserébe jól fejlődő, sarjadzó növényről van szó.

 

 S. trifasciata 'Morgenstern's Futura Aurea'. Ez a kimondhatatlan és leírhatatlan nevű fajta igazi ritkaság. Nem a méretével, hanem a színezetével érdemel említést: ahány levele, annyiféle. Természetesen a sarjak (jelen esetlen még csak egy) kinézete is eltérő, idővel a levelek valamelyest kisárgulhatnak-szürkülhetnek. Másik tulajdonsága véleményem szerint roppant lassú növekedése és szaporodása, legalább 3 év alatt lett 2 növényem az 1-ből. Türelemjáték lehet ilyet termeszteni...

 

 A "jó öreg" 'Golden Hahnii' és a szerényebb küllemű, sötétzöld 'Hahnii Jade', mindkettő törpe S. trifasciata fajta. Az utóbbi sokkal gyorsabban növekszik, hamar nagy telepeket képez, a 'Golden'-nek ehhez több idő szükséges (és lehetőleg több fény, még lazább közeg).

 

 'Golden Hahnii'-sarjak, de a 3-ból 2 sárgásabb a szokottnál. Talán meg is fogják tartani ezt a színt, és akkor új típus születhet. 

 

 'Hahnii Jade Marginated'. Strapabíró, nagyon tetszetős, viszonylag jó iramban gyarapodó fajta, mondhatni, egyesíti magában a 'Golden Hahnii' és a csupazöld 'Jade' tulajdonságait.

 

 'Silver Hahnii'. Első ránézésre a 'Moonshine'-fajtára hasonlít, de annál alacsonyabb, illetve sűrűbb a zöld sávozása. Korábban több is volt belőle (elég jól sarjadzott), egyet tartottam meg, ami most jó ideje "sztrájkol". Mindenesetre egészséges, 1-2 levelet is hoz, de sarjat (még) nem.

 

 Az egyik legszívósabb (és talán a leggyorsabban növő-sarjadzó), igazi "golyóálló" fajta a 'Hahnii', árnyékosabb helyen is megtalálja a helyét (bár nem sokáig, mert hamar kinövi a telep, szükséges a rendszeres szétosztás, átültetés). Nem igazán a szerény külleme, inkább az igénytelensége a fő vonzóereje.

 

 A törpék után végül lássunk egy közepes S. trifasciata fajtát, a 'Futura'-t (talán 'Superba'-t). Hálás, jól fejlődik, meglepően sűrűn sarjadzik, de több fényen jobban színeződik. Nálam rendszeresen virágzott is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!