"mintha a lenyegrol meg nem irtatok volna , mi van kozelebb a nemet vagy az angol nyelvterulet ? mi a jobb ? becsben vagy londonban keresni ugyanannyit ? okostonik"
A lényeg hogy olyan nyelvet beszéljen amellyel a világ legtöbb országában boldogul.
Az nem a német pillanatnyilag.
Érted?
Továbbá egy magyar fórumon illik magyarul írni, ha érted mire gondolok!
""Keresztre feszítenének a szülők, ha nem az angollal kezdenénk a nyelvoktatást" - mondta egy budapesti általános iskola igazgatója arról, mi alapján döntötték el, hogy szeptemberben csak angol csoportokat indítottak. Több pedagógus is azt mondta, hogy iskoláikban az angolt, a németet, a franciát és esetleg az oroszt lehet választani, de a szülők kilencven százaléka hallani se akar az angolon kívül más nyelvről."
Világos tehát, hogy németet kell tanítani a nebulóknak, mert akkor a szülők is megtudják, hogy hol lakik a Magyarok istene.
A saját nevedben, plíz, mer én spec a saját nyelvtudásomat asszem elég reálisan meg tudom ítélni.
A másik, hogy láttam én már olyan spanyolt, aki beírta az önéletrajzába, hogy tud angolul, aztán nem egészen. Sőt. Csak nálunk ugye a beszéd helyett a nyelvtan magoltatása miatt az se mer megszólalni, aki esetleg tudna. És véletlenül se vallja be, hogy hát ő azért tud. Egy kicsit legalább.
Fején találtad a szöget: ez az, hogy félázsiaiak vagyunk. A félázsiai finnugor nyelvtanú nyelvünk középen van: épp olyan távol van tőlünk minden indoeurópai nyelv, mint a kínai.
Na, regélj arról az ördögi tervről, ha nem államtitok.
Nem az a lényeg, hogy kineka hibája, hanem az, hogy ez a helyzet, van egy probléma, amit meg kellene oldani ahelyett, hogy lila ködös álmokat szövögetnek a második meg harmadik nyelv tanulásáról. A némettel semmi bajom, de tény, hogy a világon az angol lett a közös idegen nyelv, ezt kéne tudni mindenkinek mint minimumot, aztán utána azt tanul, ami tetszik. Nem elitgimnáziumokról meg diplomásokról beszélek, hanem mondjuk egy bolti eladóról vagy egy fodrászról. A magyarok nem két-három, hanem semmilyen idegen nyelvet nem beszélnek úgy általában, ehhez mérten kéne kitűzni a célokat.
Nem hébert, jiddist. Abban sok a német elem, viszont héber betűkkel írják. Egyébként is Rózsika számára ein gefundenes Fressen, mert nemcsak a germanizmus sok benne, hanem a magyarba átszivárgott zsidó szleng is, tehát szinte már alig kell tanulni.
Úgy is van! Nem tudom, mér kell itt nekünk súlyos pénzekkel támogatnunk az egyetemi kínai szakot, mikor minden három éves kínai alapból beszéli a nyelvet.
lehetne itt kínait is, koreait is tanítani, csak nem heti 2-3 órában, mert ennyiben mi magyarok semmit nem tudunk megtanulni.
ennek ellentmond, hogy félázsiai származékok vagyunk, ergo azt könnyebben tanulnánk (viszont az is igaz, hogy moslékzabáló primitív nép a magyar, mint azt megtudhattuk a mértékadó értelmiségtől, úgyhogy gyakorlatilag felesleges a magyaroknak bármit oktatni, úgyis csak néznénk, mint bornyú az új kaput).
előttem már kezd kirajzolódni Orbánc ördögi terve.
Nono! Azért nem kell mindjárt temetni a kínai nyitást, különösen most, hogy 250k euróért a kínaiak kaphatnak itt letelepedési engedélyt.
Egyébként meg, hogy nyelvoktatás-módszertani kérdésekről is essék szó, lehetne itt kínait is, koreait is tanítani, csak nem heti 2-3 órában, mert ennyiben mi magyarok semmit nem tudunk megtanulni.
Bennem is felmerült. Nyilvánvaló, hogy Hiter németsége (pedig osztrák volt) semmissé teszi Goethe-t, Vogelweidét, Rilkét, Heinét, Düremattot stb. Szégyelljék magukat, hogy ugyanazt a nyelvet beszélték!
látom, van- aki figyel az ilyen háttérzöngékre! még nem esett teljesen kútba a demokrácia iránti vágy néhányunkban!
visszatérve az általad felvetettekre.
mekkora szerencse, hogy kútba esett a Kedves Vezető terve a kínai nyitás irányába, hiszen akkor most azt kéne elsődleges nyelvként oktatni. Ideológiaként alá lehetne azzal támasztani, hogy az észak-koreait utána könnyebb lesz tanulni (és ennek mindenki örül majd, hisz ki tudja, nem csinál-e a Kedves Vezető egy munkatábor-csereszerződést a másik új Kedves Vezetővel... és ott majd észak-koreai vezényszavakra kell majd követ törni az meg német vagy angol tudással problémás)
érdekes, hogy senki nem jött még rá az igazi indokra.
mert ugye eredetileg milyen nyelven írták ki azt a bizonyos feliratot a munkatábor bejárata fölé?
egyértelmű, ahogy a német nyelv előretolása egy kikacsintás a fasiszta szélsőségek irányába, nagyon jól beleillik a folyamat a Kedves Vezető "Az igazság szabaddá tesz" kezdetű szélsőséges performanszába.