Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
A korábbi években mindig nagy lemaradásban voltam másokhoz képest, de idén talán másként lesz. Nálam is hasonló a helyzet a fásoknál és a tenuifoliáknál. Bár a smoothii még ki sem dugta a fejét. Még egy-két korai lágyszárú nyomul, remélem hamarosan jöhetek a képekkel.
Üdvözlöm a tagokat! :) Engem az idén "szállt meg" a pünkösdi rózsák gyűjtésének a gondolata, s már be is szereztem néhányat. A hozzászólásokat visszaolvasgatva láttam, hogy Anita külföldről is rendelt már, s be is tette a holland https://www.peonyshop.com/ cég linkjét. Kérdezném, hogy milyen tapasztalata van ezzel a céggel kapcsolatban ( főleg a küldemény minősége érdekelne ) , illetve azt is, hogy az idén tervez-e tőlük rendelni? Ha igen, akkor esetleg lehetőség van-e társulni?
Ezek majdnem mindegyike tavaly tavaszi beszerzés volt. Akkor dézsába kerültek, felcímkézve, a helyüket még nem találtam meg/ki. Őszre kialakult a hely is, szépen kiosztottam a töveket, aztán jöttek a vaddisznók háromszor. Feltúrták, kiforgatták, de nem ették meg. Én meg háromszor csináltam újra az egészet, csak már nem tudtam, melyiknek hol lenne a helye, örültem, hogy vannak gumók.
Most figyelem árgus szemekkel a történéseket. Úgy tűnik, mind kihajtott, legalábbis elegen vannak, csak sem a sor, sem a tőtávolság nem a tervezett, és fogalmam sincs - két-három féle kivételével, amiket külön alkalommal raktam el - , melyik hova került.
A tavaszi beszerzésben apró gumó volt, de mind életképes. A kert más helyéről áttelepítettek voltak nagyok, és a Duchesse-nek tudom a helyét. Szóval nagy meglepetések lesznek a következő években.
Ha őszi telepítés, és nem volt nagy a tő, akkor elég nehéz megállapítani. A gyökere inkább a fáséhoz hasonló, nagyobb töveken látszanak a félfás szármaradványok. Leveles állapotban 100%-ra meg lehet mondani. Általában közép idei, vagy késői virágzásúak, később hajtanak ki.
Meg lehet állapítani egy alig kihajtott pünkösdiről, melyik lehet félfás? Egy db van belőle, ősszel telepítettem a helyére több egyébbel együtt, aztán a vaddisznók többször feltúrták a pünkösdis kertem, és már fogalmam sincs, mi hova került.
Amikor első alkalommal virágzott, szimpla volt, a másodiknál telt, és azóta ilyen dupla virágokat hozott. Elvileg idén is lesz rajta, majd felrakom, ha kinyílt. A színe mindig ilyen halvány rózsaszín volt.
Én tegnap a helyi kertészetben csábultam el. Fás peónia, nevéről semmit sem tudni, csupán annyit, hogy "Light Pink" színű, mellétűzve egy fotó, de már bimbós, nem lehetett otthagyni. Voltak olyanok is amiken rajta volt a név is, ám nem volt közöttük ilyen világos szín, így inkább ennél maradtam, feltéve, hogy olyan is lesz, mint amit írnak róla :-). Közben befutott a Szászírisz csomag is. Konténerbe ültetve, már levelesek, szépen gondosan becsomagolva, megjelölve, hogy nem terhelhető, illetve, hogyan szállítható.
Tavaly volt sok fás peonia az o.i-ban is, igaz ha jól emlékszem nem volt rajtuk konkrét fajtamegjelölés, csak szín szerint voltak csoportosítva, és nem is voltak drágák, kb 3000 Ft volt egy cseréppel. Majd figyelni fogom, ha lesznek jelzem itt is a fórumon.
Úgy legyen:-)) Nálunk is vannak cicák is, kutyák is, de a kutyák több kárt okoznak rájuk fokozottabban figyelek. A cicák inkább idegesítőek , az állandó kaparászással, piszkítással inkább bosszússágot, mintsem kárt okoznak.
Érdemes tényleg végignézni a képeket, van több is ami teljesen rabul ejtett. pl: Pallas, Will Mclelland, Souvenir de Louis B., Princesse Irene... csak hogy párat említsek.
Én is nagy peónia rajongó vagyok és minden peóniával kapcsolatos oldalt megnézek, annak ellenére, hogy csak 3 peóniám van, azok is kicsik. Most találtam egy céget, ahol elérhető áron (13 Eur) árulnak fás peóniákat, és elég nagy a választék. Gondoltam, hátha nem ismeritek: coolplants.com
Sok szépség lesz nálad :-) Én is nagyon várom már, hogy színesedjen a kert. Korábban is ültettem, meg a télikert védelme is sokat jelent, de biztos fognak virágozni a tieid is. Nap, mint nap megtapasztalom én is, milyen kutyával, macskákkal kertészkedni :-)
Nem ismertem még ezt az oldalt, köszönöm, jó lesz nézelődni.
Óóóó, kissé megcsúszva , de jöttem:-) Nekem akik a Lukonbulbstól jöttek egyelőre csak levelesek, de én sztem később is ültettem mint te, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok:-))
Amiket Papp György Úrtól rendeltem még ősszel, közülük az egyiken már kb 6-8 bimbó van! Hihetetlen!
Nagyon várom már hogy beinduljon úgy igazán minden és végre láthassam őket teljes pompájukban. Addig is óvom őket főleg a kutyáktól, mert azok aztán mennek mint a tank!
A minap az egyik bazsarózsás oldalon nézelődtem, nézd meg, rengeteg érdekes, számomra eddig ismeretlen fajtát ismerhettem meg általa! Ha esetleg már felfedezted korábban, akkor akit érdekel kukkantsa meg, érdemes!
Mivel én viszonylag korán, még a szállítási időszak előtt rendeltem, nem mérvadó, mennyi időn belül postázták. Fizetni akkor kell mikor összeállították és feladták a csomagot. Akkor kapsz egy emailt az összekészített csomagodról, átutalandó összegről, tehát utalni kell. Kisebb-nagyobb tövek. Kivétel nélkül mindegyik leveles már, némelyiken bimbó is van. Gondosan becsomagolva, +1 ajándék tővel érkezett a csomag.
érdeklődni szeretnék, hogy mi a tapasztalatod a LukonBulbs-al kapcsolatban. Én most rendeltem Tőlük bazsarózsákat, de nem vagyok biztos benne, hogy pontosan értem amit írnak. Mikor, mennyi idő múltán kaptad meg a csomagot? Hogyan fizettél? Előre, utólag átutalással? S ami a legfontosabb milyen töveket küldtek.
Nekem viszonylag sok bazsarózsám van, fás és lágyszárúak vegyesen. 3 tő ITOH hibrid, rockii fajták, s lágyszárúak. Minden évben izgatottan várom a tavaszt, s lesem, melyik tőn mennyi virág várható. A rockii és fások már nagyon mutatják a bimbóikat. A lágyszárúak még csak most indulnak..